Jaunākais izdevums

Šobrīd jaunā Liepājas cietuma būvniecības process ievirzījies noslēguma posmā, lai jau 2025.gada nogalē cietuma ēku koplekss tiktu nodots ekspluatācijā, informē Tieslietu ministrija.

Jaunais cietums Latvijas sodu izpildes sistēmā būs būtisks jaunums, lai nodrošinātu valsts iekšējo drošību.

Jaunajā Liepājas cietumā nodrošinās maksimāli efektīvu un sabiedrības drošībai atbilstošu sodu izpildi, jo īpaši plānotā, projektētā un piemērotā infrastruktūra ļauj ieslodzīto uzraudzības un apsardzes procesus veikt ar daudz mazākiem cilvēkresursiem, tāpēc cietuma personāls daudz lielākā mērā strādās ar resocializācijas un drošības pasākumiem. Jauno tehnoloģiju priekšrocības sniegs būtisku pienesumu uzraudzības, apsardzes un drošības jomā. Cietuma atklāšana ļaus slēgt vairākas ieslodzījuma vietas Latvijā, kas neatbilst mūsdienu prasībām, tostarp tagadējo Liepājas cietumu, kurš atrodas pašā pilsētas centrā. Vienlaikus jaunais cietums būs arī nozīmīga darba vieta liepājniekiem un reģionā dzīvojošajiem.

"Jauna un mūsdienīga ieslodzījuma vieta Liepājā stiprinās liepājnieku un visas sabiedrības drošību, valsts iekšējo drošību, cilvēktiesību nodrošināšanu un ievērošanu, kā arī samazinās valsts budžeta tēriņus novecojušās infrastruktūras uzturēšanā. Nodrošinot ieslodzītajiem mūsdienīgu, drošu un cieņpilnu vidi, kurā varēs iegūt izglītību, strādāt noteiktu darbu, uzlabot un atjaunot sociālās prasmes, mazināt atkarības, uzturēt attiecības un saikni ar savām ģimenēm un atbalsta cilvēkiem un sabiedrību, jaunais cietums palīdzēs sasniegt galvenos sodu izpildes sistēmas mērķus - veiksmīgi atgriezt personu sabiedrībā pēc soda izciešanas, samazināt jaunu noziedzīgu nodarījumu skaitu un veicināt sabiedrības kopējo drošību. Mūsu aprēķini rāda, ka, samazinot atkārtotu noziegumu skaitu par vienu procentu, tas ļautu ietaupīt brīvības atņemšanas soda izpildes izdevumus vairāk nekā 5,6 milj. eiro apmērā," komentē tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere.

Pasākumā jaunā cietumā būvnieka SIA "Citrus Solutions" izpilddirektors Dāvis Eniks norādīja: "Kopš projekta sākuma būvlaukumā strādāja gandrīz 1000 darbinieki, liela daļa no darbiniekiem jau pabeiguši savu darbu un tagad strādā citos objektos. Vasaras mēnešos būvlaukumā notika visintensīvākie darbi - paralēli strādāja sešas brigādes ar lielākajiem kāpurķēžu celtņiem no visas Baltijas."

Jaunajā cietumā būs vietas 1200 ieslodzītajiem, ieslodzīto vienības tiek plānotas tā, lai tajās varētu atrasties jebkura režīma ieslodzītie - gan apcietinātie, gan notiesātie dažādās soda izciešanas režīma pakāpēs. Jaunajā cietumā būs telpas izglītības procesa nodrošināšanai, nodarbinātības attīstīšanai, kā arī medicīnas daļa ar atbilstošu aprīkojumu. Tiek plānots, ka jaunajā cietumā būs 450 darbinieki. Atšķirībā no esošajiem cietumiem, lielāks darbinieku skaits būs iesaistīts resocializācijas procesā.

2022.gada 22.novembrī SIA "Tiesu namu aģentūra" un iepirkuma uzvarētājs SIA "Citrus Solutions" parakstīja līgumu par jauna cietuma kompleksa Liepājā projektēšanu, autoruzraudzību un būvdarbiem. Noslēgts līgums par kopējo summu 125 874 569,87 EUR, neskaitot PVN. Liepājas cietuma komplekss Latvijā būs pirmais jaunbūvētais cietums pēc Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunā Liepājas cietuma būvniecības darbi notiek saskaņā ar plānoto laika grafiku un budžetu, sacīja tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) pēc vizītes Liepājas cietuma būvniecības teritorijā.

Tieslietu ministrijā aģentūru LETA informē, ka ministre šodien devās reģionālajā vizītē uz Liepāju, kur apmeklēja jaunā cietuma būvniecības teritoriju, lai novērtētu šobrīd paveikto un iepazītos ar turpmāk plānoto darbu gaitu.

Lībiņa-Egnere norāda, ka ir gandarīta, ka Liepājas jaunā cietuma būvniecība norit atbilstoši grafikam un budžetam. Šobrīd cietuma būvniecība ir jau pusē, šāds raits temps nebūtu iespējams bez iesaistīto pušu aktīvas iesaistes un sadarbības, uzskata ministre.

Jaunā cietuma būvniecības teritoriju apmeklēja arī cietuma būvniecības projekta uzraudzības komitejas pārstāvji, lai klātienē iepazītos, kā tiek realizēts valsts mēroga tieslietu nozares projekts, kā arī viens no lielākajiem publiskā pasūtījuma būvniecības projektiem Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Liepājas enerģija jaunas katlumājas būvniecībā investē 3,234 miljonus eiro

Db.lv, 09.05.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums “Liepājas enerģija” ir uzsācis jaunas un videi draudzīgas katlumājas būvniecību Alsungas ielā 40A, lai jau 2024./2025. gada apkures sezonā uzņēmuma klienti Zaļās birzes mikrorajonā saņemtu siltuma pakalpojumu, kas ražots no atjaunīgā energoresursa – koksnes šķeldas.

Šobrīd ir uzsākti teritorijas labiekārtošanas darbi un ārējo inženiertīklu izbūves darbi. Saskaņā ar iepirkuma “Projektēšanas, autoruzraudzības, būvdarbu un servisa darbu veikšana biomasas siltumavota ar kopējo jaudu 4 MW izveidei Alsungas ielā 40A, Liepājā” rezultātiem, minētos darbus veiks AS “UPB”.

Visi minētie darbi tiks pabeigti līdz 2024. gada 1. oktobrim, un jaunajā šķeldas katlumājā siltumenerģiju ražos divi šķeldas katli ar kopējo jaudu 4 MW.

Šobrīd centralizētās siltumapgādes pakalpojumu uzņēmuma klientiem Zaļās birzes mikrorajonā nodrošina gāzes katlumāja Grīzupes ielā 10, taču jaunajā apkures sezonā uzņēmuma klienti saņems videi draudzīgu siltuma pakalpojumu, kopumā tās ir 19 daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas (1064 dzīvokļi), viena privātmāja, trīs valsts un pašvaldības objekti un divi privātie komercobjekti. Turklāt viens no jaunajiem klientiem būs arī topošais Liepājas cietums.

Komentāri

Pievienot komentāru