Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv viesojas uzņēmuma Zekants ražotnē Jelgavas novadā, kur, manifestējot pākšaugu atgriešanos uztura līderpozīcijās, top lauka pupu uzkodas Pupuchi.
Pupuchu tapšanas procesu skaties raksta galerijā!
Lielu daļu Jaunsvirlaukas pagasta Dzirnieku ciemata aizņem puspamesta industriāla teritorija, tāpēc amatnieku centrs, kur iekārtota arī cūku pupu grauzdētava, ir kā dzīvi apliecinošs gaismas stars. Arī ideja grauzdēt lauka pupas (bez taukvielām!) izrādījās visai gaiša – pieprasījums pēc mūsu tirgum jaunā produkta ir. No šā gada Pupuchi grauzdētās mini pupas pieejamas Narvesen tirdzniecības vietās. Vienošanos ar Narvesen par vienu no biznesa veiksmes mirkļiem šajā gadā sauc uzņēmuma līdzīpašniece un ražošanas tehnoloģijas autore Kristīne Ozoliņa, ar kuru kopā izstaigājam ražotni un izgaršojam grauzdēto pupu garšas nianses. Pupuchi produkcija pieejama arī citos pašmāju veikalos, piemēram, Rimi Klēts un ceptuves Lāči tirdzniecības vietās. «Pašlaik esam vienīgie Eiropā, kas pēc šādas tehnoloģijas grauzdē pupas. Būtiski, ka grauzdēšanas procesā neizmantojam eļļu,» uzsver K. Ozoliņa.
Nākotnes izaicinājums ir ražot bioloģiski sertificētu produkciju. Pašlaik pupas uzņēmums iepērk ne tikai no Latgales lielsaimniecības Kotiņi, bet arī no Spānijas. Kotiņi solījuši sākt audzēt pupas bioloģiski un līdz ar šo saimniecībai nozīmīgo attīstības soli arī Pupuchi klāstā tuvākajos gados varētu parādīties bioloģiski sertificēti produkti, «jo vienīgais faktors, kas pašlaik kavē ražot bioloģiski, ir izejvielas nepieejamība». Ar laiku bioloģiskā līnija varētu tikt nodalīta – telpās Dzirniekos varētu notikt tieši bioloģisko produktu ražošana, bet pārējie produkti taptu jaunajā ražotnē, kuras izveide jau iekalta uzņēmuma attīstības plānos. Kotiņi ar laiku varētu audzēt arī Krievu melnās šķirnes cūku pupas (melni violetā krāsā!), kas ir K. Ozoliņas iecienītākā šķirne. «Ja vēl pirms neilga laika uzskatīju, ka nevaru dabūt bioloģiskas cūku pupas, tagad esmu priecīga apzināties, ka mums tas varētu izdoties!» Ceļš uz bioloģiskiem produktiem ir likumsakarīgs arī tādēļ, ka uzņēmums vēlas palikt veselīgu uzkodu segmentā, uzsver K. Ozoliņa. Ar laiku, sekojot tirgus pieprasījumam, varētu parādīties uzkodas ar intensīvākām garšām, taču pašlaik «vēlos, lai pircēji izbauda, cik garšīga ir pati pupa, lai iepazīst grauzdētu lauka pupu tīro garšu». Lielajās cūku pupās ir augsta olbaltumvielu koncentrācija – 31,5%, bet pašmāju mazajās tā ir vēl augstāka – 33,6%. Izmērā mazākās – vidējrupjsēklu – lauka pupas pareizi būtu saukt par zirgu pupām, savukārt sīksēklu kā augstvērtīgu olbaltumvielu avotu izmanto lopbarībā.
Viens no nākotnes mērķiem, intensificējot ražošanu, ir samazināt pārdošanas cenu, padarot produkciju pieejamāku. Latvijas tirgū jau esot parādījušies līdzīgi, bet lētāki produkti no Ķīnas, kuru sastāvā ir palmu eļļa un tie «nosedz to segmentu, kuru mēs ar tīru sirdsapziņu nenosegtu.»
Zīmols Pupuchi raisa cilvēkos dažādas asociācijas un smaidu, priecājas K. Ozliņa. Nosaukums esot veidots no vārdiem: «pupas» un «čipsi», taču mūsu bagātās valodas vārdnīca liecina, ka vārdam «pupucis» ir arī cita nozīmē – tas ir sens apvidvārds, kādā senāk dēvēts no grūstām pupām gatavots ēdiens.
#1/19
Produktu sākums ir lauka pupa. Melni violetās ir pasaules mantojuma šķirne Krievu melnā.
#2/19
Pirmais solis ir pupu briedināšana ūdenī. Pupas piegādā maisos un jau atbrīvotas no apvalkiem.
#3/19
Kopumā process no iemērktas pupas līdz safasētai produkcijai ilgst aptuveni trīs diennaktis.
#4/19
Ražošanā izmanto gan pašmāju mazās pupas no saimniecības Kotiņi, gan no Spānijas audzētājiem iepirktās lielās pupas, kuras Latvijā neviens nepiedāvājot.
#5/19
Uzbriedinātas pupas ber speciālā grauzdēšanas krāsnī – īpaši pupu apstrādei pielāgotā iekārtā pēc Pupuchi pasūtījuma.
#7/19
Pupas grauzdē temperatūrā, kas nepārsniedz 200 grādu, līdz ar to neveidojas veselībai nedraudzīgi savienojumi, kādi sastopami ceptos produktos.
#9/19
Jaunā iekārta devusi iespēju piecas reizes palielināt saražotās produkcijas apjomu. Dienā var saražot aptuveni 40–50 kilogramu gatavās produkcijas. No aptuveni 1,2 kilogramiem sauso pupu var saražot kilogramu gatavās produkcijas.
#10/19
Pēc grauzdēšanas pupām piešķir garšas – tās vai nu sāla vai karamelizē kopā ar garšvielām, šoreiz – Ziemassvētku noskaņās ar kanēli, kardamonu, ingveru un brūno fare trade cukuru.
#11/19
Karamelizēšanas process ir pilnīgs roku darbs – darbiniecei jāuzmana, lai aromātisko un saldo masu nepierauj pie katliņa dibena!
#12/19
Karamelizēto pupu recepte un karamelizēšanas tehnoloģija tapusi sadarbībā ar Kairi café saimnieci konditori Maiju Kairi. Tā kā pieprasījums aug, arī šajā jomā tehnoloģiskais process varētu drīzumā mainīties uz rūpniecisko pusi.
#13/19
Arī sālīšanas process ir ļoti vienkāršs – pupas garšu iegūst, tās kopā ar niecīgu daudzumu rapšu eļļas un sāls vienkārši ar rokām intensīvi kratot plastikāta spainī. Saimniecībā Kotiņi ražotā eļļa tiek izmantota vienīgi kā saistviela – lai pupām labāk pieliptu sāls un garšvielas.
#14/19
Grauzdētās un sālītas pupas atgādina pasaulē daudz populārāku uzkodu – sālītus zemesriekstus.
#15/19
Fasēšanas process ir ļoti vienkāršs – katru iepakojumu piepilda ar rokām un nosver. Ražošanas telpas iekārtotas, īstenojot publiskās un privātās partnerības projektu LEADER programmas ietvaros sadarbībā ar Jelgavas novada domi, no kā Pupuchi nomā ražošanas telpas.
#17/19
Minipupas ar sāli. Sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības Universitāti tapušas arī jaunas garšas, kuras pircējus sasniegs nākamgad, piemēram, ar skābo krējumu un sīpoliem, ar sieru, piri-piri asajiem pipariem.
#18/19
Iepakojumi sagulst kastēs, un Pupuchi produkcija gatava ceļam uz tirdzniecības vietām!
#19/19
Lauka pupu pārstrāde ir sarežģītāka nekā izskatās, atzīst Kristīne Ozoliņa, jo pupa kā izejviela patiesībā ir ļoti cimperlīga. «Izejmateriāls var aiziet pilnīgā putrā vai arī kļūt ārkārtīgi ciets. Tāpēc tehnoloģiskais process izstrādāts ļoti niansēti, balstoties uz pupu fizioloģiskajām īpašībām.»