Jaunākais izdevums

Pēc rekonstrukcijas ekspluatācijā nodots Valmieras teātris. Jaunajā sezonā tas uzņems skatītājus atjaunotajās telpās, un oficiālais nodošanas pasākums paredzēts šī gada rudenī, informē VAS “Valsts nekustamie īpašumi” valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Valmieras teātra ēka, kas pirms rekonstrukcijas saskārās ar vairākām tehniskām un estētiskām problēmām, jau šobrīd paveras Valmieras pilsētas ainavā kā jauns simbols pilsētas kultūras dzīvei.

Galvenais būvprojekta mērķis bija uzlabot ēkas energoefektivitāti un enerģijas pārvaldību. Pēc padziļinātās pārbūves, kas ietvēra vairāku tehnisko sistēmu un ēkas struktūras modernizāciju, teātris tagad ir pilnībā gatavs atsākt radošo darbību.

Būvniecības procesu sarežģīja vairāki faktori, ieskaitot nepieciešamību saglabāt teātra darbību arī būvdarbu laikā.

Kopumā ēkas jaunais plānojums un paplašinātās zāles dos iespēju telpas izmantot organiskāk, norobežojot apmeklētāju un teātra darbinieku plūsmu. Projekta ietvaros tika veikta Lielās zāles skatītāju zonas daļēja pārbūve, ietverot gan jaunu sienu, gan grīdu izbūvi. Lai uzlabotu skatītāju redzamību un ērtības, vecās ložas un tribīnes tika demontētas, to vietā izveidojot papildu sēdvietu rindas. Šie uzlabojumi nodrošina ne tikai nedaudz lielāku skatītāju skaitu, bet arī modernāku un komfortablāku vidi izrāžu baudīšanai. Savukārt, jaunizveidotā Black Box tipa zāle, kas papildinās teātra mākslas pasākumu klāstu, nodrošinās jaunas iespējas māksliniekiem, un jaunas emocijas teātra baudītājiem.

Pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā turpināsies iekārtošanas un citi darbi, lai ēkā varētu atgriezties darbinieki un skatītāji. Teātris darbiniekus atpakaļ pulcēs un savu sezonu atklās 30. jūlijā, kad notiks kopsapulce, jaunās sezonas repertuāra izziņošana, kā arī tradicionālie pasākumi sezonu ieskandinot. Skatītāji jaunās telpas redzēs jau no 23. augusta, kad Apaļajā zālē notiks pirmā šīs sezonas izrāde “Pazudušais dēls”, Lielajā zālē pirmā izrāde būs 26. septembrī, kad tur tiks rādīta no “Kurtuves” uz Lielās zāles skatuvi pārceltā izrāde “Valmieras puikas”.

Pirmais jauniestudējums Lielajā zālē būs 4.oktobrī, Vīlandes un Valmieras teātra sadarbībā tapusi izrāde “Cosmopoliten”, kur uz skatuves būs kopā skatāmi abu teātru aktieri un ar to teātris pilnvērtīgi svinēs atgriešanos jaunajā mājā.

Projekta kopējās izmaksas sasniedza 16 310 262 EUR (ar PVN), no kurām 9 547 275 eiro nodrošināja Eiropas Reģionālās attīstības fonds specifisko atbalsta mērķu pasākumu 4.2.1.2. (Projekta ID Nr. Nr.4.2.1.2/18/I/019) un 5.1.1.7. (Projekta ID Nr.5.1.1.7/1/24/001) ietvaros, 6 755 039 eiro – valsts budžets, savukārt Valmieras teātris sedza 7 948 eiro no projekta kopējām izmaksām.

Projekts īstenots Eiropas Savienības 2014. – 2020.gada plānošanas perioda Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 4.2.1. specifiskā atbalsta mērķa “Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts un dzīvojamās ēkās” 4.2.1.2. pasākuma “Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts ēkās” un Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam 5.1.1. specifiskā atbalsta mērķa "Vietējās teritorijas integrētās sociālās, ekonomiskās un vides attīstības un kultūras mantojuma, tūrisma un drošības veicināšana pilsētu funkcionālajās teritorijās" 5.1.1.7. pasākuma "Reģionālās kultūras infrastruktūras attīstība kultūras pakalpojumu piekļūstamības uzlabošanai" ietvaros.

Valmieras drāmas teātra ēka, celta 1996. gadā pēc arhitektu Modra Ģelža, Olitas Upacieres un Jura Guseva projekta, vietā, kur reiz atradās Latviešu biedrības nams. Šī iespaidīgā mūra būve ar divām zālēm, teātra muzeju, mākslas salonu un kafejnīcas telpām ir ne vien kultūrvēsturiski nozīmīgs objekts, bet arī spožs sava laikmeta modernās arhitektūras piemērs. Teātra ēka atrodas Sv. Sīmaņa luterāņu baznīcas tiešā vizuālās uztveres zonā, piešķirot tai īpašu nozīmi un neatkārtojamu auru. Papildus tam, tā ietilpst arī Valmieras Sv. Sīmaņa luterāņu baznīcas un Valmieras pilsdrupu un pilsētas viduslaiku nocietinājumu aizsardzības zonā, kas ir valsts nozīmes arhitektūras pieminekļi.

VDT pārbūves laikā saglabāta arhitekta Modra Ģelža projektētā administratīvā korpusa ēka, savukārt, tehniski un vizuāli novecojušās piebūves nojauktas, modernizējot un veidojot lakoniskus, mūsdienīgus apjomus jumta izbūvju vietā. Šī pārveide ievērojami palielinās ēkas administratīvās daļas kapacitāti, radot vienotu un estētiski pievilcīgu koptēlu, kas organiski iekļaujas pilsētvidē no visām skatu perspektīvām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valmieras drāmas teātra vērienīgie pārbūves darbi strauji tuvojas noslēgumam. Šobrīd gandrīz 95% no projektā paredzētajiem darbiem ir paveikti, un teātris jau septembrī sagaidīs savus apmeklētājus atjaunotajās telpās, informē VAS “Valsts nekustamie īpašumi” valdes locekle Jeļena Gavrilova.

“Teātrim veikti būtiski uzlabojumi, kas skar ne tikai estētiskos un arhitektoniskos aspektus, bet arī tehnisko un energoefektivitātes nodrošinājumu. Administratīvās ēkas modernizācijas darbi ir pabeigti - izvietotas jaunas inženiertehniskās komunikācijas, veikta grīdu, sienu, durvju, griestu izbūve un apdare, kā arī izbūvēti trīs lifti. Ēkas pārējās daļas renovācija norit pilnā sparā. Tiek veikti izbūvēto inženiertehnisko sistēmu un komunikāciju testēšanas darbi, kā arī sienu, grīdu un griestu izbūve un apdare, savukārt ēkas priekšpagalmā gar Lāčplēša ielu aktīvi norisinās labiekārtošanas darbi. Svarīgs solis bija liftu izbūve, kas nodrošinās piekļuvi teātrim arī cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem,” norāda J. Gavrilova.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Palielinot teātra pamatkapitālu, Kultūras ministrija (KM) piešķīrusi Dailes teātrim finansējumu 8,3 miljonu eiro apmērā, deleģējot atsevišķus valsts pārvaldes uzdevumus kultūras jomā, liecina abu pušu noslēgtais līgums, kas pieejams teātra tīmekļvietnē.

3,7 miljoni eiro Dailes teātrim piešķirti, pamatojoties uz likumu par valsts budžetu 2024.gadam un budžeta ietvaru trīs gadiem, tostarp 40 236 eiro paredzēti minimālās algas palielināšanai šogad līdz 700 eiro, 132 573 eiro paredzēti, lai nodrošinātu aktieru amatalgu ne mazāk kā 1593 eiro, 192 491 eiro paredzēti, lai no gada sākuma nodrošinātu konkurētspējīgu valsts teātru darbinieku atalgojumu, palielinot pārējiem darbiniekiem mēneša atalgojumu vidēji līdz 6%. Tāpat 66 281 eiro paredzēti Dailes teātra dārza uzturēšanai un apskaņošanas tehnikai, 31 020 eiro iezīmēti dienas naudu izmaksu segšanai izrādes "Rotkho" viesizrādēm Odeon teātrī Parīzē, Francijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valmieras Drāmas teātra (VDT) renovācijas projekts turpina virzīties uz priekšu - Black Box zālē, kas ir viens no galvenajiem VDT uzlabojumiem, darbi ir pabeigti apmēram 90% apjomā, atlikušie darbi - grīdas seguma ieklāšana un jauno iekšdurvju montāža, informē VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Black Box zāle ļaus pielāgot telpu dažādiem izrāžu veidiem un eksperimentiem. Šī zāle ir aprīkota ar mūsdienīgām tehnoloģijām un elastīgu skatuvi, kas atvieglo dažādu žanru un stilu izrāžu ieviešanu un sniedz teātra ansamblim plašas iespējas radošam darbam.

“Esam gandarīti, ka lieliem soļiem tuvojamies vēl vienas Latvijas kultūras ēkas sakārtošanai un, novērojot būvniecības procesa progresu, prognozējam, ka šī gada vasarā teātra personāls varēs pilnībā atgriezties renovētajā mājvietā un atsākt darbu uzlabotās, modernās un energoefektīvās telpās, kas priecēs ne vien teātra kolektīvu, bet arī apmeklētājus,” norāda Jeļena Gavrilova.

Kopumā objektā šobrīd pabeigta virkne darbu un rekonstrukcijas projekts norit paredzētajā tempā. Pabeigti ēkas fasādes izbūves darbi, atklājot atjaunoto teātra siluetu gar Lāčplēša ielu. Pilnā apmērā pabeigti arī pamatu, fasāžu un jumta siltināšanas un izbūves darbi, nodrošinot ēkā augstu energoefektivitāti. Kā arī pilnībā pabeigti fasāžu stiklošanas darbi, tostarp, jaunā apjoma daļas fasādes konstrukcijas - lameļu uzstrādīšanas darbi, kā arī veikti visi jauno ārdurvju montāžas darbi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Ilgtspējīgākās ēkas Baltijā

Db.lv, 11.09.2024

Konkursā "Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā Baltijā 2024" "Grand Prix" balvu saņēmis jaunais biroju centrs "Artery" Viļņā. Pasūtītājs Lords LB Asset Management, arhitektūras projekts Studio Libeskind un ARCHINOVA.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkursā "Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā Baltijā 2024" "Grand Prix" balvu saņēmis jaunais biroju centrs "Artery" Viļņā, informē konkursa organizatori.

Minētā biroju centra pasūtītājs ir "Lords LB Asset Management", bet arhitektūras projektu izstrādāja "Studio Libeskind" un "Archinova".

Konkursa nominācijā "Ilgtspējīgākais projekts - jaunbūve 2024" pirmo vietu ieguva biroja un tirdzniecības centrs "Arcada" Rīgā, otro vietu - apartamentu ēka "Tekstiliana" Rīgā, bet trešo vietu - "Latvijas finiera" jaunā finiera ražotne "Kuldīgas fabrika".

Nominācijā "Ilgtspējīgākais projekts - pārbūve 2024" pirmo vietu ieguva Valmieras teātris, bet otro vietu - Taurupes muižas klēts.

Nominācijā "Ilgtspējīgākā ēka 2024" pirmo vietu ieguva Vilkavišķu autoosta Lietuvā, otro vietu - "Elemental Business Centre" Rīgā, bet trešo vietu - dzīvokļu māja "Silvas nami" Rīgā un optiskās šķiedras medicīnas instrumentu ražotne Līvānos.

Komentāri

Pievienot komentāru