Citas ziņas

Deputātu palīgu sarakstā - radinieki un partiju biedri

Lelde Petrāne, 07.12.2010

Viena no pieredzes bagātākajām deputātu palīdzēm Saeimā ir Elita Brigmane – Zaļo un zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētāja Augusta Brigmaņa sieva

Aivars Liepiņš, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Arī 10. Saeimas parlamentārieši turpina iepriekšējo sasaukumu tradīcijas un deputātu palīgu sarakstā var atrast ne viena vien tautas kalpa radinieku, par partiju biedriem nemaz nerunājot, otrdien informē laikraksts Latvijas Avīze.

Radinieku un partijas biedru izvēli deputāti parasti skaidrojot ar to, ka viņiem nepieciešams labi pazīstams un uzticams cilvēks.

Laikraksts atgādina, ka Saeimas Kārtības rullis paredz - katram deputātam var būt ne vairāk kā divi palīgi, kas tiek atalgoti no valsts budžeta. Palīga alga ir 536 lati pirms nodokļu nomaksas. Gadījumā, ja deputāts vēlas sev divus palīgus, tad šī summa tiek dalīta uz viņiem abiem.

Viena no pieredzes bagātākajām deputātu palīdzēm Saeimā esot Elita Brigmane – Zaļo un zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētāja Augusta Brigmaņa sieva. Tiesa, lai izvairītos no nepatīkamas skaidrošanās ar medijiem un tiesībsargiem, Brigmanis savu kundzi esot aizlienējis partijas biedram Staņislavam Šķesteram. Neskatoties uz ilggadējo pieredzi, E. Brigmane nevēlējusies stāstīt par saviem deputāta palīdzes pienākumiem.

Ar radiniekiem mainoties arī citi deputāti. Piemēram, Nacionālās apvienības VL/TB/LNNK pārstāvja Dzintara Rasnača sieva Antra Krastiņa esot partijas biedres Ineses Laizānes palīdze, bet pats Rasnačs par palīgu pieņēmis Laizānes brāli Aigaru Laizānu.

Savukārt bijusī sabiedrības par atklātību Delna vadītāja, šobrīd deputāte Lolita Čigāne (Vienotība), kas asi kritizējusi radinieku pieņemšanu par deputātu palīgiem, pati savu palīgu meklējot konkursa kārtībā. Pavisam uz sludinājumu atsaukušies 23 interesenti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Cik un par ko maksā EP deputātiem?

Kristīne Harmsena, speciāli DB, 23.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2018. gadā Eiropas Parlamenta (EP) budžets bija 1,95 miljardi eiro, no kuriem 44% bija paredzēti personāla izmaksām – galvenokārt algām

No 2009. gada spēkā ir vienotais Deputātu nolikums – tas paredz, ka visi EP deputāti saņem vienādu darba algu, kas tiek maksāta no EP budžeta. No pērnā jūlija alga ir 8757,70 eiro.

Visi EP deputāti maksā ES nodokļus un apdrošināšanas iemaksas, pēc kuru nomaksāšanas «uz rokas» paliek 6824,85 eiro. EP deputātu pamatalga ir noteikta 38,5% apmērā no ES Tiesas tiesneša pamatalgas.

8757,70 eiro - tik liela ir EP deputāta mēnešalga no pērnā jūlija. EP deputātu pamatalga ir noteikta 38,5% apmērā no ES Tiesas tiesneša pamatalgas.

EP plenārsēdes, komiteju, politisko grupu sanāksmes pārsvarā notiek Briselē un Strasbūrā. Ceļa izdevumi par došanos uz šīm pilsētām EP deputātiem tiek atmaksāti. Iztērētā nauda ir jāpierāda, iesniedzot čekus. Deputāti paralēli algai saņem arī tā dēvēto dienas jeb komandējuma naudu – 320 eiro par katru dienu, kuru deputāts pavada Briselē vai Strasbūrā oficiālā braucienā. Šī piemaksa paredzēta viesnīcas, ēdināšanas un visu citu izdevumu segšanai. Plenārsēdes balsošanas dienās piemaksu par 50% samazina, ja deputāts nav apmeklējis vairāk nekā pusi balsojumu pēc saraksta – arī tad, ja viņi ir bijuši klāt un parakstījušies apmeklējumu reģistrā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviju pārstāvošie deputāti Eiropas Parlamentā (EP) mēnesī saņems 10 377 eiro pirms nodokļu nomaksas un dažādas piemaksas, liecina informācija EP tīmekļvietnē.

Ņemot vērā, ka dalībvalstis var noteikt papildu nodevas, galīgā algas neto summa ir atkarīga no EP deputāta izcelsmes valsts nodokļu režīma. Noteikts, ka EP deputāta algas apmērs ir 38,5% no Eiropas Savienības (ES) Tiesas tiesneša pamatalgas. EP deputāta bruto mēnešalga ir 10 377 eiro. Šie līdzekļi nāk no EP budžeta un visi EP deputāti saņem vienādu algu.

Deputātu biroju algošanai EP atvēlējis 28 696 eiro mēnesī, un EP deputāti var brīvi izvēlēties darbiniekus, kam tiek maksāts no šī budžeta piešķīruma. Visi EP deputāti ir tiesīgi saņemt vienādu summu, taču viņi paši nesaņem šos līdzekļus. Viņi nedrīkst nodarbināt tuvus radiniekus, un deputātu palīgi nedrīkst iesaistīties darbībās, kas varētu radīt interešu konfliktu.

Komentāri

Pievienot komentāru