Ražošana

CLT Profi investē 450 000 eiro un palielina ražošanas jaudu par 30%

Db.lv, 28.05.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā vadošais masīvkoka ēku ražošanas uzņēmums “CLT Profi” šī gada otrajā ceturksnī veicis 450 000 eiro investīcijas papildu CNC frēzēšanas iekārtas iegādei, tādējādi palielinot krustām līmētu jeb CLT paneļu ražošanas jaudu par 30%.

Ņemot vērā koka ēku būvniecības industrijas attīstību Eiropā un Skandināvijā un arvien pieaugošo tirgus pieprasījumu, “CLT Profi” ieguldījis 450 tūkstošus eiro papildu CNC frēzēšanas iekārtas iegādei ar mērķi gan būtiski kāpināt ražošanas jaudu, reaģējot uz nozares attīstību Eiropā, gan turpināt piesaistīt jaunus klientus jaunos eksporta tirgos.

“Neskatoties uz neskaidrību eksporta tirgos un būvniecības nozarē, pieprasījums pēc koka ēkām gan Eiropā, gan ASV turpina stabili pieaugt. Tādēļ, lai veicinātu uzņēmuma konkurētspēju globālajos tirgos ilgtermiņā, investējam ražotnes paplašināšanā arī nenoteiktības laikos. Tas mums ļaus nekavējoties reaģēt uz pieprasījuma pieaugumu un palielināt pasūtījumu izpildes apjomus. Turpinām darbu arī pie jauniem investīciju projektiem šā gada otrajā pusgadā, lai uzlabotu ražotās produkcijas kvalitāti, kā arī ieviestu ražošanā jaunus produktus,” stāsta “CLT Profi” īpašnieks un valdes loceklis Andris Dlohi.

Runājot par tālākajiem plāniem, A.Dlohi norāda, ka uzņēmums plāno attīstīt arī CLT modulāru ēku būvniecību. “Mūsdienās klienti, īpaši Centrāleiropā un Skandināvijas valstīs, rūpīgāk izvērtē gan ēkas energoefektivitāti, gan ekoloģisko pēdas nospiedumu, kas rodas būvniecības laikā. Piemēram, Nīderlandē pieaug prasības celtniecībā izmantotajiem materiāliem, liekot sekot līdzi nozares inovācijām un ieviest tās praksē. Tādējādi pieprasījums pēc videi draudzīgākiem celtniecības izjemateriāliem un ēkām kļūst arvien aktuālāks, jo to ražošanas laikā rodas ievērojami mazāks CO2 emisiju daudzums un būvniecības atkritumi.”

Uzņēmums 2023. gada jūlijā iegādājās Jelgavas masīvkoka paneļu rūpnīcas SIA “Cross Timber Systems” 67,04% uzņēmuma daļu, kļūstot par ražotnes lielāko īpašnieku. Ražotnes kopējā platība aizņem 10000 m2 un “CLT Profi” grupas uzņēmumos kopumā nodarbināti vairāk nekā 90 darbinieki.

“CLT Profi” nodarbojas ar masīvkoka jeb krustām līmētu koka (CLT) materiālu ražošanu un galvenokārt daudzstāvu un sabiedriskas nozīmes koka ēku projektēšanu, piegādi un montāžu eksporta tirgos. Uzņēmums ir lielākais masīvkoka paneļu eksportētājs Latvijā, realizējot 95% produkcijas vairāk nekā 14 Eiropas un Skandināvijas valstīs. Nelielā apjomā tiek ražotas arī privātmājas, kas pamatā tiek eksportētas uz Norvēģiju un Islandi. Masīvkoka paneļu izmantošana ēku būvniecībā nodrošina ievērojami īsāku būvniecības laiku, vienkāršāku loģistiku, un ir ekonomiski izdevīgāka, radot mazāk būvniecības atkritumu. Turklāt koka paneļi ir ievērojami ilgtspējīgāks izejmateriāls, salīdzinot ar citiem būvniecībā izmantojamiem materiāliem.

Komentāri

Pievienot komentāru