Ražošana

CLT Profi rekordliels apgrozījums un peļņa

Db.lv, 06.08.2024

Jaunākais izdevums

"CLT Profi" grupa pērn strādāja ar 22,1 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 5,9% vairāk nekā gadu iepriekš, kā arī kompānijas peļņa auga 2,7 reizes un bija 802 987 eiro, informē SIA "CLT Profi" pārstāvji.

"CLT Profi" grupā ietilpst "CLT Profi", SIA "Steel Profi" un SIA "Cross Timber". "CLT Profi" un "Cross Timber Systems" nodarbojas ar masīvkoka jeb krustām līmētu koka (CLT) materiālu ražošanu, kā arī galvenokārt daudzstāvu un sabiedriskas nozīmes koka ēku projektēšanu, piegādi un montāžu eksporta tirgos. Nelielā apjomā uzņēmumi ražo arī privātmājas, kas pamatā tiek eksportētas uz Norvēģiju un Islandi.

"CLT Profi" pārstāvji skaidro, ka masīvkoka paneļu izmantošana ēku būvniecībā nodrošina ievērojami īsāku būvniecības laiku, vienkāršāku loģistiku, un ir ekonomiski izdevīgāka, radot mazāk būvniecības atkritumu. Tāpat koka paneļi ir ilgtspējīgāks izejmateriāls, salīdzinot ar citiem būvniecībā izmantojamiem materiāliem.

Savukārt SIA "Steel Profi" nodarbojas ar lokšņu metāla apstrādes pakalpojumiem, tostarp metāla griešanu un locīšanu, kā arī metināšanu un virsmas apstrādi. Aptuveni 50% no saražotās produkcijas uzņēmums eksportē uz dažādām pasaules valstīm.

"CLT Profi" pērn strādāja ar 11,314 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 42,7% vairāk nekā gadu iepriekš, kā arī uzņēmuma peļņa pieauga 2,3 reizes un bija 918 111 eiro, liecina "Firmas.lv" publiskotā informācija.

"CLT Profi" pārstāvji skaidro, ka izaugsmi galvenokārt nodrošināja jaunu klientu piesaiste, apjomīgāku projektu realizācija un aktīva sadarbība ar esošajiem klientiem. Tāpat uzņēmums arī šogad prognozē stabilus finanšu rādītājus.

Otrs grupas uzņēmums "Steel Profi" pērn sasniedza 2,887 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 17% mazāk nekā 2022.gadā, kā arī uzņēmuma peļņa samazinājās 5,3 reizes un bija 57 539 eiro. Savukārt "Cross Timber Systems" 2023.gadu noslēdza ar 7,899 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 16,5% mazāk nekā gadu iepriekš, kā arī uzņēmuma zaudējumi samazinājās 2,4 reizes un bija 172 663 eiro, liecina "Firmas.lv" publiskotā informācija.

"CLT Profi" vadība atzīmē, ka uzņēmums pagājušajā gadā iegādājās 67,04% kapitāldaļu 10 000 kvadrātmetru plašajai Jelgavas masīvkoka paneļu ražotnei "Cross Timber Systems", kļūstot par tās lielāko īpašnieku. Pērn ražotnē veikti ievērojami uzlabojumi ražošanas iekārtu darbībā, kas ievērojami kāpināja ražošanas efektivitāti.

"CLT Profi" īpašnieks un valdes loceklis Andris Dlohi vērtē, ka būvniecības un būvkonstrukciju ražošanas nozarē 2023.gads bijis salīdzinoši stabils un paredzams, piebilstot, ka uzņēmums pērn adaptējās pieprasījuma izmaiņām, pārorientējoties uz Centrāleiropas valstīm.

Viņš norāda, ka arī tirgus svārstības pagājušajā gadā nebija tik izteiktas, kā iepriekšējos gados. Tāpat ievērojamās investīcijas Jelgavas masīvkoka paneļu ražotnes iegādē un ražošanas iekārtu modernizācijā ir būtiski uzlabojušas uzņēmuma ražošanas kapacitāti un efektivitāti. Dlohi prognozē, ka 2024.gads uzņēmumam būs tikpat veiksmīgs, kā 2023.gads.

2023.gadā "CLT Profi" klientiem piegādāja 16 000 kubikmetrus CLT paneļus, realizējot 81 būvniecības projektu 14 dažādās valstīs, tostarp Latvijā, Igaunijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Nīderlandē, Vācijā un ASV.

Tāpat 2023.gadā "CLT Profi" īstenoja projektu Zviedrijā, būvējot "Elkab" laboratoriju un inovāciju centru 5500 kvadrātmetru platībā, veica "Emma Hjort" skolas paplašināšanu 1400 kvadrātmetru platībā Norvēģijā, un būvēja ciematu ar 14 ģimeņu mājām Nīderlandē. Savukārt "Steel Profi" otro gadu turpināja sadarbību ar Somijas militārās jomas uzņēmumu "Patria".

Lai veicinātu inovācijas koksnes pārstrādē un pievienotās vērtības produktu ražošanā, "CLT Profi" pērn noslēdza sadarbības līgumu ar Vidzemes Augstskolu par prakses vietu nodrošināšanu un uzņēmuma iesaisti studiju programmas "Arhitektūra un būvniecība" satura izveidē. Kā arī sāka sadarbību ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Rīgas Biznesa augstskolu, līdzdarbojoties konsultatīvajā padomē studiju programmu izvērtēšanā un pagarināja sadarbību ar RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultāti par lekciju satura nodrošināšanu un klātienes vizītēm uzņēmuma ražotnē.

A.Dlohi uzskata, ka biznesiem ir jāsadarbojas ar mācību spēkiem, lai kopā veidotu augsti kvalificētu jauno inženierzinātņu speciālistu paaudzi. Tas ir viens no priekšnoteikumiem, lai Latvijas uzņēmēji spētu piedāvāt ārvalstu tirgos augstākās kvalitātes produktus un inovatīvus risinājumus. Tādēļ sadarbība ar Latvijas vadošajām augstskolām ir viena no uzņēmuma prioritātēm.

"CLT Profi" grupa 2022.gadā strādāja ar 20,866 miljonu eiro apgrozījumu un 294 490 eiro peļņu.

Pati "CLT Profi" 2022.gadā strādāja ar 7,931 miljona eiro apgrozījumu un 393 796 eiro peļņu. Savukārt "Steel Profi" 2022.gadā strādāja ar 3,478 miljonu eiro apgrozījumu un 307 310 eiro peļņu, bet "Cross Timber Systems" strādāja ar 7,899 miljonu eiro apgrozījumu un cieta zaudējumus 172 663 eiro apmērā.

"CLT Profi" reģistrēts 2005.gadā un tā pamatkapitāls ir 2800 eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Andris Dohli. "CLT Profi" pieder 100% "Steel Profi" un 67,04% "Cross Timber Systems".

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

CLT Profi investē 450 000 eiro un palielina ražošanas jaudu par 30%

Db.lv, 28.05.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā vadošais masīvkoka ēku ražošanas uzņēmums “CLT Profi” šī gada otrajā ceturksnī veicis 450 000 eiro investīcijas papildu CNC frēzēšanas iekārtas iegādei, tādējādi palielinot krustām līmētu jeb CLT paneļu ražošanas jaudu par 30%.

Ņemot vērā koka ēku būvniecības industrijas attīstību Eiropā un Skandināvijā un arvien pieaugošo tirgus pieprasījumu, “CLT Profi” ieguldījis 450 tūkstošus eiro papildu CNC frēzēšanas iekārtas iegādei ar mērķi gan būtiski kāpināt ražošanas jaudu, reaģējot uz nozares attīstību Eiropā, gan turpināt piesaistīt jaunus klientus jaunos eksporta tirgos.

“Neskatoties uz neskaidrību eksporta tirgos un būvniecības nozarē, pieprasījums pēc koka ēkām gan Eiropā, gan ASV turpina stabili pieaugt. Tādēļ, lai veicinātu uzņēmuma konkurētspēju globālajos tirgos ilgtermiņā, investējam ražotnes paplašināšanā arī nenoteiktības laikos. Tas mums ļaus nekavējoties reaģēt uz pieprasījuma pieaugumu un palielināt pasūtījumu izpildes apjomus. Turpinām darbu arī pie jauniem investīciju projektiem šā gada otrajā pusgadā, lai uzlabotu ražotās produkcijas kvalitāti, kā arī ieviestu ražošanā jaunus produktus,” stāsta “CLT Profi” īpašnieks un valdes loceklis Andris Dlohi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īstenojot “Latvijas Finiera” kokaudzētavas “Zābaki” attīstības projektu, tās teritorijā turpinās unikālā koka ēku kompleksa būvniecība.

Objektā ir noslēgusies ārējo inženiertīklu izbūve un pilnā apjomā pabeigtas monolītā dzelzsbetona konstrukcijas. Šajās nedēļās aktīvi norit nesošo koka konstrukciju un jumta seguma būvniecība noliktavas–dzesētavas ēkai. Uzsākta arī koka konstrukciju montāža pārējām kompleksa ēkām. Līdz ziemai plānots pilnībā pabeigt visu ēku būvniecību un uzsākt iekšdarbus, kā arī iekšējo komunikāciju izbūvi.

FOTO: Latvijas Finieris uzsāk unikāla koka ēku kompleksa būvniecību  

Lai nodrošinātu stādu uzglabāšanu ziemas periodā un labiekārtotu kopējo infrastruktūru, "Latvijas...

Investīcijas šajā projektā ir aptuveni 5 miljoni eiro.

“Jaunā kompleksa būvniecība “Zābakos” norit plānotajā grafikā un ir gandarījums sekot līdzi, kā, sadarbojoties tik plašam iesaistīto pušu lokam, koka ēkas top dienu no dienas, teritorijā un ainavā jau iezīmējot jauno skatu un teritorijas plānojumu,” komentē AS “Latvijas Finieris” valdes loceklis Aigars Veitmans.

Neskatoties uz to, ka individuālo koka ēku būvniecība Latvijā pakāpeniski pieaug, rūpniecisko objektu kategorijā Latvijā šādu projektu nav daudz.

“Koksne “Zābaku” projektā tiek izmantota ne tikai konstrukcijās, bet arī ēkas iekšējās un ārējās apdarēs. Ārējās koka apdarēs mēģināts mācīties no Latvijas lauku arhitektūras iespējams aizmirstām zināšanām, ļaujot tām būt dabīgām un elpojošām. Projektēšanā ļoti svarīga bija kompleksa funkcionalitāte un iekšējā loģistika, sakārtota vide, ēku izvietojums un to plānojums, ēku un telpu savstarpējais izvietojums un teritorijas labiekārtošana, lai padarītu plānoto izmantošanu ērtāku un piemērotāku gala izmantotājam. Priecājamies par pasūtītāja vēlmi un uzdrošināšanos veidot videi atbildīgu kompleksu, kas gan būvniecībā, gan tālāk arī ēkas dzīves ciklā izmantotu atjaunojamos resursus. Novērtējam, ka “Latvijas Finieris”, kas jau ilgstoši izmantojis koksni būvniecībā, bija ieinteresēts veidot un atrast labākos risinājumus, iesaistot ekspertus un daloties ar zināšanām un pieredzi,” stāsta “Mark Arhitekti” arhitekts Jānis Gertmanis.

Koka ēku kompleksa projektēšana un būvniecība “Zābakos” notiek ciešā sadarbībā ar Latvijas zinātniekiem, jo tajā tiek ieviesti jauni koka būvniecības risinājumi netradicionālam izmantošanas veidam. Viens no projekta partneriem ir Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūts (MeKA). Tā direktors Andrejs Domkins teic: “Lai arī pastāv uzskats, ka mēs mākam strādāt ar koku, tas tomēr mūsdienu būvniecībā ir jauns un daudziem svešs materiāls, kas rada daudz nezināmā un pat bailes projektētājiem un būvniekiem. Mēs novērtējam “Latvijas Finiera” uzdrošināšanos ne vien īstenot šādu projektu, bet darīt to kopā ar pētniekiem. “Zābakos” koks tiek izmantots neierastā vidē un apstākļos, tāpēc pētniecība šī projekta laikā sniegs būtisku pienesumu turpmākais koksnes izmantošanai būvniecības projektos Latvijā un ne tikai.Šis objekts ir unikāls ar to, ka koks tiek izmantots arī agresīvā vidē – aukstumā. Tāpat mēs pētām, kā koksne reaģēs apgrieztajā būvfizikā un kā tā “uzvedīsies” ar citiem materiāliem šajā vidē.”

Jauno kokaudzētavas ēku kompleksu plānots pabeigt 2025. gadā, un to būvē kompānija “UPB”, sadarbojoties ar apakšuzņēmējiem.

“Mēs esam gandarīti būt par partneriem šī unikālā koka ēku kompleksa tapšanā, nodrošinot gan nepieciešamo CLT (cross laminated timber) masīvkoka paneļu ražošanu, gan to montāžu. Šis projekts noteikti ir nozīmīgs solis Latvijas būvniecības nozares attīstībā, un mēs ticam, ka tas ne tikai parādīs koksnes potenciālu, bet arī kļūs par piemēru visai pasaulei,” dalās “CLT Profi” valdes loceklis un īpašnieks Andris Dlohi.

Jau ziņots, ka, lai nodrošinātu stādu uzglabāšanu ziemas periodā un labiekārtotu kopējo infrastruktūru, “Latvijas Finieris” uzsācis vērienīgu kokaudzētavas “Zābaki” (Siguldas novadā) attīstības projektu. Jaunais koka apbūves komplekss apvienos vairākas funkcionalitātes: tā būs bērza stādu noliktava-dzesētava, kas samazinās gatavās produkcijas zudumus un nodrošinās klientiem stādu saņemšanu viņiem vēlamajā laikā pavasara periodā, kā arī veidos mūsdienīgu darba vidi kokaudzētavas darbiniekiem. Taču – būtiskākais – jaunā dzesētavas ēka būs pirmais piemērs šāda veida dzesēšanas telpas risinājumam koka būvniecības formā.

Komentāri

Pievienot komentāru