Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.
Uz jautājumiem šonedēļ atbild SIA Terra restorāni līdzīpašniece Ilze Megne. Restorāns Terra atrodas Blaumaņa ielā. «Pie mums ēd gan gaļēdāji, gan veģetārieši, gan cilvēki, kuriem nepieciešams ievērot noteiktas diētas – Terra ļauj sakomplektēt savu ēdienu pašam. Un jāpiemin, ka liela daļa no restorāna augļu un dārzeņu klāsta nāk no mūsu pašu saimniecības Kuldīgā, jo gatavojot priekšroku dodam sezonas produktiem,» stāsta I. Megne.
Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?
Pirms pievērsos restorānu biznesam, es strādāju finanšu konsultāciju jomā. Tolaik saspringtā ikdienas ritma dēļ bija grūti atrast vietu, kur varētu ātri un veselīgi paēst. Izvēle nereti krita uz maizītēm, bulciņām vai citām veiklām uzkodām, ko par pilnvērtīgu uzturu nosaukt nevar. Tāpēc radās vēlme šādu vietu izveidot. Šī bija un, manuprāt, daļēji joprojām ir samērā brīva niša – kur ikdienā ātri, garšīgi un veselīgi paēst par cenām, kuras vari atļauties. Turklāt man patīk strādāt ar cilvēkiem.
Kas Jūs iepriecina un kas Jūs apbēdina, kad raugāties uz Jūsu pārstāvēto nozari un Latvijas valsti kopumā?
Runājot par sabiedriskās ēdināšanas jomu Latvijā, man ir liels prieks, ka cilvēki arvien vairāk pievēršas veselīgam, kvalitatīvam uzturam un skatās, ko ēd. Turklāt, salīdzinot ar citām valstīm, Latvijā ir patiešām daudz skaistu restorānu ar pārdomātu, līdz niansēm nostrādātu dizainu. Pozitīvi vērtējams arī tas, ka Latvija ir starp tām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kas ir aizliegušas ģenētiski modificētu organismu kultivēšanu, turklāt mūsu valdība apsver arī veselībai kaitīgo transtaukskābju ierobežošanu pārtikas produktos – tātad par veselīgu uzturu tiek domāts valsts līmenī.
Tajā pašā laikā Latvijā ir lielas problēmas ar taisnīguma principu ievērošanu. Pavisam nesen medijos izskanēja gadījums par 30 tonnu saldējuma un saldētas mīklas izstrādājumu derīguma termiņu pārmarķēšanu. Tā bija pierādīta, ļaunprātīga rīcība, kas var apdraudēt cilvēku veselību, taču par šo apjomīgo, tīšo likumpārkāpumu piemērots vien 700 eiro liels sods. Par daudz mazākiem pārkāpumiem sodi mēdz būt līdzīgi, tāpēc šāda acīmredzama netaisnība sodu piemērošanā pamatoti liek apšaubīt iestāžu godaprātu.
Neiepriecina arī nesamērīgais birokrātijas apjoms – PVD, būvvaldes, darba drošības, izbraukumu tirdzniecības un dažādas citas prasības, kuru mērķi nereti nav redzami aiz prasītā papīru kalna. Šai ziņā mūsu likumdevēji nepavisam nedomā par Latvijas mežiem.
Kas Jūs iepriecina un kas Jūs apbēdina, kad raugāties uz Jūsu pārstāvēto uzņēmumu?
Mēs varam lepoties ar to, kā četru gadu laikā esam izauguši un noturējuši uzstādīto kvalitātes līmeni. Droši vien tas iepriecina arī mūsu klientus, jo daudzi iegriežas pie mums regulāri, arvien straujāk aug arī pieprasījums pēc ēdienu piegādēm uz birojiem un mājām. Priecē arī tas, ka mums izveidojusies laba menedžmenta komanda, daļa no kuras ir auguši kopā ar Terru. Jāsaka, ka šobrīd nav nekā tāda, kas Terrā mani apbēdinātu – laikam tāpēc, ka, sastopoties ar problēmām, nekavējoties tās risinām.
Vai Jūs un Jūsu pārstāvēto uzņēmumu var atrast interneta sociālajos tīklos un sociālajos portālos? Kāpēc – jā vai nē?
Jā, mēs esam sociālajos tīklos, jo tas mūsdienās ir efektīvākais veids, kā neklātienē uzturēt attiecības ar saviem klientiem. Tie ir mūsu domubiedri - mums ir kopīgas intereses. Turklāt sociālajos tīklos komunikācija ir abpusēja - mēs varam pastāstīt par mums svarīgo un saņemt atgriezenisko saiti.
Vai uzņēmumā izjūtat problēmas, kas saistītas ar darbaspēku?
Jā, mūsu restorānā vairums darbinieku ir gados jauni un vēl studē, tāpēc visai bieži sastopamies ar situāciju, kad darbinieks pārtrauc strādāt, lai, piemēram, dotos studēt uz ārzemēm. Jauniešus raksturo arī zināma nepastāvība – vienā brīdī darbinieks ir apņēmības pilns sākt darbu, bet jau pavisam drīz viņš var vienkārši pārdomāt.
Kas jāņem vērā cilvēkam, kurš vēlas strādāt Jūsu pārstāvētajā uzņēmumā?
Lai strādātu pie mums, cilvēkam ir jābūt elastīgam, apveltītam ar spēju pielāgoties mainīgiem apstākļiem un dažādām situācijām. Darbiniekam vajadzētu būt arī koleģiālam, atsaucīgam un izpalīdzīgam pret saviem kolēģiem. Un pāri visam – Terras darbiniekam vajadzētu būt ar pozitīvu, veselīgu skatījumu uz dzīvi un cilvēkiem.
Kādi ir uzņēmuma tuvākie un tālākie mērķi?
Kā visam, kas dzīvs, mūsu mērķis ir augt, bet konkrētākas mērķu aprises pagaidām vēl paturēsim noslēpumā – taču dzirdēsiet jaunumus pavisam drīz.
Pastāstiet par savu ceļu uz pašreizējo amatu un to, kāds bija Jūsu pirmais darbs?
Kad vēl mācījos vidusskolā, es aizņēmos no māsas naudu ceļam un devos uz Lielbritāniju, kur pa naktīm krāsoju televīzijas dekorācijas – tas bija mans pirmais darbs, kas vienlaikus palīdzēja arī noslīpēt angļu valodu. Vēlāk strādāju par nodokļu inspektori Valsts ieņēmumu dienestā un pēc tam gandrīz astoņus gadus strādāju par nodokļu konsultantu starptautiskās auditorfirmās. Līdzās finanšu pārvaldības zināšanām šai darbā pieradu arī lasīt un saprast likumus, kas tagad lieti noder, arī pētot PVD prasības restorāniem.
Kā un kad radies Jūsu pārstāvētā uzņēmuma nosaukums un logo?
Mūsu pirmā doma bija par Latvijai raksturīgo kartupeli, kura nosaukums franču valodā ir «pome de terre». Tā kā savā zemē audzējam arī dažādus citus labumus, palikām pie latīņu vārda «Terra», tātad – zeme, kur aug mūsu saknes. Mūsu sauklis ir «Atrodi savas saknes», kuras stilizēti atveidotas arī logotipā.
Atklājiet kādu faktu, kuru mūsu lasītāji, iespējams, vēl nezina par Jūsu pārstāvēto uzņēmumu.
Iespējams, daudzi nezina, ka Kuldīgā mums ir sava saimniecība - tur dzīvo un saimnieko mani vecāki. Pateicoties tam, vēlā vasarā un rudenī ap 60% dārzeņu mums nāk no turienes.
Vēl interesanti, ka šovasar Terra ar izbraukumu ēdināšanu piedalījās festivālos, kur kopā servējām ap 1,5 tonnas pārtikas (lielākoties dārzeņus), kurus ar rokām sagrieza četri pavāri. Savukārt ikdienā Terrā klienti apēd ap 80 kilogramus dārzeņu dienā.
Kādas izmaiņas likumdošanā Jūs vēlētos redzēt?
Restorānu biznesam noteikti palīdzētu nesamērīgo birokrātijas prasību pārskatīšana, kā arī samazinātās PVN likmes piemērošana pārtikai. Tāpat arī darbaspēka nodokļi šobrīd uzņēmējiem ir ļoti liels slogs – tos samazinot uzņēmumi tos labprātāk maksātu. Tādējādi nodokļu likmju samazināšana ir arī ēnu ekonomikas apkarošanas instruments.
Vai ir kas tāds, kas Jūs pēdējā laikā ir patiesi pārsteidzis – patīkami vai nepatīkami?
Attiecībā uz mūsu uzņēmumu, mani pārsteidz, cik efektīvi darbojas mutvārdu reklāma – klājot galdu vienā pasākumā, kāds no viesiem tevi atceras un iesaka nākamajam. Tas patiešām strādā.
Vēl pēdējā laikā mani patīkami pārsteidz mūsu jaunais prezidents Raimonds Vējonis – viņam nudien ir kolosāla humora izjūta. Viņš ir nesamākslots un prot arī par sevi gaumīgi pasmieties.
Savukārt, nepatīkami turpina pārsteigt klaji netaisnīgie likumpārkāpumu gadījumi, uz kuriem iestādes piever acis – gan pieminētajā saldētās pārtikas gadījumā, gan saudzīgajā attieksmē pret restorāna Gan Bei krāpšanos. Es redzu, ka mūsu valstī tā notiek, taču atsakos to pieņemt par normu un samierināties, tāpēc tas mani pārsteidz katru reizi no jauna.
Ja Jums gribētu noorganizēt ideālas pusdienas, kādas tās būtu?
Tas noteikti būtu pikniks, jo svaigā gaisā viss garšo daudz labāk. Tagad ziemā tā varētu būt uz ugunskura vārīta zupa, pie kuras sasildīties, bet vasaras laikā – maltīte pamatā no pašu audzētajiem sezonas dārzeņiem un augļiem.
Kura grāmata/filma/personība ir uz Jums atstājusi vislielāko ietekmi – profesionāli un personīgi?
Manas mīļākās grāmatas ir Vinnijs Pūks un Mazais Princis. Man tās patiešām ļoti patīk - tās ir šķietami vienkāršas, bet vienlaikus tik dzīves gudras. Es ik pa laikam tās pārlasu – Vinnijs Pūks man stāv pie gultas. :-)
Kā personība mani ļoti uzrunā Odrija Hepberna, jo viņa ir tik sirsnīga, patiesa, nesamākslota un vienkārša. Šīs īpašības ļoti atspoguļojas arī viņas ārējā veidolā un veido viņas skaistumu.
Savukārt, profesionāli es ļoti daudz esmu mācījusies no savas māsas vīra, kurš ir arī viens no Terras līdzīpašniekiem. Viņš ir daudz sasniedzis ar savu darbu, savām zināšanām un galvenais - vienmēr palicis uzticīgs savām vērtībām, bijis godīgs gan pret sevi, gan citiem. To es arī mācos no viņa. Domāju, ka tāda uzņēmuma kultūra, kāda mums izveidojusies Terrā, nav daudzos mazos uzņēmumos. Tas ir viens no mūsu veiksmes faktoriem, jo uzņēmuma kultūru noteikti jūt arī klienti.
Kur un kā vislabāk atpūsties pēc darba un smelties enerģiju?
Vislabāk atpūsties, pavadot laiku ar draugiem un ģimeni – vienalga, vai tas ir gājiens uz kino, spēļu vakars vai ceļojums pie kādas no māsām (viena dzīvo Anglijā, otra – Slovākijā).
Kā, Jūsuprāt, vislabāk iztērēt loterijā laimētus 10 tūkstošus eiro?
Es gribētu aizvest visu savu ģimeni - vecākus, māsas, brāli – skaistā ceļojumā. Līdzīgi kā reiz manā dzimšanas dienā māsas, man nezinot, bija ar visu ģimeni sarīkojušas man pārsteiguma ballīti Jamaikā – tas bija neaizmirstami sirsnīgs notikums.
Izstāstiet, lūdzu, savu mīļāko anekdoti vai kādu smieklīgu/interesantu atgadījumu no dzīves/darba.
Pastāstīšu par Terras atvēršanu, ko vēl šodien atceros ar smaidu. Jautru to padarīja fakts, ka sākumā ir tik ļoti daudz sīkumu, ko vari palaist garām! Pirmajā dienā mēs aizmirsām sagatavot kasē maiņas naudu, alum mums nebija korķa attaisāmais, aizmirsām nopirkt tēju, darbinieki neatšķīra alu no kvasa... Turklāt darbinieki devās mājup vienu minūti pēc darbalaika beigām - pirmo nedēļu mēs ar šefpavāru paši visu vakarā nokopām, jo 22:01 visi darbinieki bija prom. Tas, kas mums šķita pašsaprotami, izrādās, citiem tā nebija!
Jūsu novēlējums db.lv lasītājiem.
Esiet patiesi, atrodiet savas saknes (visās nozīmēs) un domājiet labas domas, jo tās tiešām piepildās.
#1/8
Noa Bootcamp rīta treniņš. Vasarā tie notiek svaigā gaisā, Vērmanes dārzā, plkst. 7:20 no rīta.
#4/8
Termokrūžu prezentēšanas pasākums Terrā – sadarbojāmies ar trīs latviešu dizainerēm: Ecattus, Aļonu Bausku (QooQoo) un Agnesi Kleinu, un katra no viņām izveidoja īpaša dizaina termokrūzi.
#7/8
Ceļojums ar ģimeni uz Budapeštu un viens no maniem hobijiem - fotografēšana.