Jaunākais izdevums

Iespējams, ka pēc 30-40 gadiem Baltijas jūrā varēs ķert stores un iegūt lētu kaviāru, ko varēs patērēt ne tikai uz vietas, bet arī eksportēt.

Ar šādu perspektīvu iepazīstināja Latvijas Zivsaimniecības asociācijas prezidents Inārijs Voits Radio Baltkom 93,9 raidījumā Razvorot, ziņo Mixnews.lv. «Tam ir visi priekšnoteikumi: Baltijas jūra pakāpeniski kļūst par ezeru, sāļums samazinās, un Eiropā jau ir izstrādātas atbilstošas programmas, lai vairotu stores Baltijas jūrā», skaidrojis asociācijas prezidents.

Reģiona klimatā notiek ievērojamas izmaiņas, ja agrāk ūdens sāļums, piemēram, Rīgas jūras līcī bija 11 promiles, tad šobrīd tas ir samazinājusies trīs reizes – līdz 4 promilēm. Baltijas jūras sāļums reiz bija 18-20 promiles, bet tagad samazinājies līdz 11-12 promilēm.

Viņš norādīja, ka reiz jau šāds eksperiments tika veikts, tomēr stores neiedzīvojās Baltijas jūrā, ūdens bija pārāk sāļš un auksts. «Varbūt tagad viss būs citādi – drīzumā ēdīsim lētu kaviāru un vēl to eksportēsim,» spriedis asociācijas prezidents.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zivju produkcijas ražotājs SIA "Sudrablīnis" pērn audzējis apgrozījumu, savukārt ārkārtas situācijas laikā turpināja darbu pie jaunu produktu izstrādes. Uzņēmuma vadība cer, ka krīze netraucēs uzņēmuma plāniem veidot jaunu ražotni, kurā plānots investēt ap sešiem miljoniem eiro.

Vairumu eksportē

"Sudrablīnis" aizvadītajā gadā veiksmīgi realizējis savu produkciju gan vietējā tirgū, gan arī to eksportējis, un, piedaloties starptautiskajās izstādēs, izdevies atrast jaunus noieta tirgus un palielināt eksporta apgrozījumu par 30%, stāsta uzņēmuma valdes loceklis Aivars Līnis. Līdz pat 60% preču tiek eksportētas uz vairāk nekā 20 pasaules valstīm - uzņēmuma sadarbības partneri un klienti atrodas tādās valstīs kā Vācija, Nīderlande, Dānija, Lielbritānija, Francija, Beļģija, Spānija, Īrija, Zviedrija, Lietuva, Igaunija, Polija, Ungārija, Rumānija, Grieķija un citas.

"Lursoft" dati rāda, ka SIA "Sudrablīnis" apgrozījums pērn kāpis par 29,96%, sasniedzot 3,19 miljonus eiro. Uzņēmuma peļņa pēc nodokļu nomaksas pagājušajā gadā bijusi 418,86 tūkstoši eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Nozog kravu ar iznīcināšanai paredzētiem ikriem

Elīna Pankovska,12.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir nozagtas 21,6 tonnas Japānas izcelsmes sarkano ikru, kurus bija paredzēts vest uz dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu savākšanas un iznīcināšanas uzņēmumu SIA Reneta iznīcināšanai, Db informēja Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Krava nozagta, kamēr šoferis Lilastē atpūties. Policija vēlāk atradusi puspiekabi, kurā ikri transportēti, taču paši ikri bija pazuduši.

Līdz ar to PVD ir aizdomas, ka tirgū varētu parādīties iznīcināšanai paredzēti sarkanie ikri. Japānas izcelsmes sarkanie ikri ražoti 2008. gada jūlijā un to derīguma termiņš beidzas šā gada jūlijā/ augustā. Sarkanie ikri ir fasēti viena kilograma plastmasas kastītēs ar caurspīdīgu vāku.

Lietu izmeklē Ekonomikas policija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

VIDEO: Vecrīgā atklāts kaviāra bārs, kas piedāvā arī Latvijā audzētu storu ikrus

Ilze Žaime,12.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vecrīgā, Tirgoņu ielā durvis vēris Baltijā vienīgais kaviāra bārs Caviar & Beer, kurā būs pieejams kaviārs arī no Latvijā audzētām storēm.

Jaunatklātās vietas koncepts apvieno ideju par smalkās delikateses ienešanu vienkāršā ikdienā pie alus glāzes. Caviar & Beer būs ne tikai bārs un restorāns, bet reizē arī veikaliņš ar iespēju iegādāties kaviāru līdzņemšanai. Kaviāra popularizēšanai tiks rīkotas arī meistarklases. Piedāvājumā klāstā ir dažādas tapas - kaviāra un zivs uzkodas, kā arī saimnieka radīti saldējumi īpaši šim bāram: alus, šampanieša, kā arī sarkanvīna un baltvīna saldējumi.

Kaviāra bāra idejas autors un saimnieks Edgars Kalējs sevi sauc par gurmē cienītāju, kurš ar melnajiem ikriem tuvāk iepazinās pirms diviem gadiem, kad kļuva par pārdošanas vadītāju pašmāju kaviāra ražotnē «Mottra».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas uzņēmuma Mottra ikrus ir iecienījušas vairākas ārvalstu slavenības. Populāri ārvalstīs ir arī citi Latvijas ražojumi. «Mūsu ražojumi ir populāri Anglijā. Mums ir lieliska bāze Londonā, kurai piegādājam savu produkciju. Jūnijā mūsu ikri bija uz galdiem Eltona Džona rīkotajā Balto kaklasaišu ballē ar 700 viesiem. Tos nobaudīja arī Lady Gaga,» otrdien Privātai dzīvei norāda uzņēmuma menedžeris Dmitrijs Tračuks.

Starpnieki, kas iepērk produkciju no Mottra, ikrus piegādā arī Anglijas karaļnamam. Uzņēmuma līdzīpašnieks Sergejs Tračuks ražotni Keķavā izveidoja 2002.gadā. Pašlaik uzņēmumā ir pieci dažāda izmēra baseini zivju audzēšanai.

Mottra ražojumi vietējam tirgum ir pārāk dārgi, tāpēc galvenie ienākumi tiek gūti no eksporta. Latvijā 90 gramus ikru var nopirkt vidēji par 120 Ls.

«Nolēmām paši audzēt stores un sterletes, jo, ņemot zivis no citiem, ir liels risks, ka tās var būt inficētas. Sešus gadus nodarbojāmies tieši ar zivju audzēšanu, tikai 2008.gadā sākām pārdod gatavo produkciju,» atceras menedžeris Dmitrijs Tračuks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maskavā atklāti kaviāru iegādes automāti jeb ikromāti, ziņo tūrisma jaunumu portāls travelnews.lv.

Turpmāk Krievijas galvaspilsētas Maskavas iedzīvotāji varēs kaviāru iegādāties daudz vienkāršāk - automātā. Ievadot atbilstošo produkta ciparu kodu un iemaksājot nepieciešamo naudas summu, no automāta izkritīs kārbiņa ar kaviāru. Maskavā jau uzstādīti 30 šādi automāti, kas tiek dēvēti par ikromātiem.

Kaviāra automātus piedāvā uzņēmums Jukra.

Atrodoties gan arī skeptiķi, kas uzskata, ka kvalitatīvu kaviāru iespējams iegādāties tikai tirgū, tomēr Jukra pārstāvji uzsverot, ka arī automātā pieejamie ikri ir svaigi un labas kvalitātes. Kaviārs esot bez konservantiem un mīnus četru grādu temperatūrā, kāda tiek uzturēta ikromātos, tas var glabāties pat līdz astoņiem mēnešiem. Ikri, kas tiek pārdoti automātos, nāk no Krievijas austrumiem, no Sahalīnas apkaimes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izejvielu sadārdzinājums un darbaspēka pieejamība būs galvenie ēdināšanas nozares izaicinājumi

Uzņēmēji DB un DNB bankas rīkotā apaļā galda diskusijā prognozē jaunu spēlētāju ienākšanu tirgū un paredz, ka nākotnē varētu pieaugt gatavo maltīšu piegādes klientiem.

Kāda šobrīd ir situācija sabiedriskajā ēdināšanā? Vai, uzlabojoties ekonomiskajai situācijai un augot iedzīvotāju labklājībai, ēdināšanas uzņēmumi izjūt tendenci vairāk ieturēt maltīti ārpus mājas?

McDonald’s Mārketinga direktore Baltijas valstīs Baiba Zaķe:

Šobrīd noteikti ēšana ārpus mājas kļūst arvien populārāka. Ja kādu laiku bija sajūta, ka cilvēki vairāk gatavo, tagad vairs tā nav. Jo laika, kas paliek pāri pēc saspringtās ikdienas, ir tik maz, ka cilvēki labāk izvēlas vairāk laika pavadīt ar draugiem un ģimeni, nekā būt pie katliem. Redzam arī, ka McDrive vairāk cilvēku brauc, lai ietaupītu savu laiku, paņem maltīti un brauc tālāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kā top: Bērzu sulas sīrups Birzī

Sandra Dieziņa,27.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ģimenes uzņēmums Kainaiži attīsta ne vien dzirkstošās bērzu sulas Birzī ražošanu, bet arī bērzu sulas sīrupu ražošanu.

Sulu iegūst no bērziem, kas aug Labanovsku ģimenes īpašumā. Dienā bērzs dod 5- 20 litrus sulas. Bērzi ir ekoloģiski, līdz ar to gatavā produkcija ir ekoloģiski tīra. Uzņēmuma vadība to ir sertificējusi kā bioloģisko produktu.

SIA Kainaiži valdes loceklis Ervins Labanovskis stāsta, ka sīrupa pagatavošanai no Kanādas pasūtīta speciāla krāsns ar pannu. No 100 l bērzu sulas var iegūt 1 l sīrupa, tāpēc šis produkts veikalos ir salīdzinoši dārgs, jo ieguldīti lieli resursi tā iegūšanai. Bērzu sulas sīrups tiek saražots aptuveni 100 litru gadā.

Šopavasar Labanovsku ģimene pirmoreiz eksperimentālā kārtā izmēģinājusi kļavu sulas sīrupa pagatavošanu. Veikalos tas gan, visticamāk, vēl šogad nebūs pieejams, pie tā aktīvāk saimnieks strādās nākamajos gados.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielvārdes novadā jau devīto gadu AS «Latvenergo» darbinieki un biedrība «Mēs zivīm» no egļu zariem izgatavojuši 474 zivju mākslīgās nārsta ligzdas.

Nārsta ligzdas maijā izvietos Daugavā pie Kaibalas un Ikšķiles - katrā vietā pa aptuveni 200. Šogad pirmo reizi pilotprojektā tās arī ievietos kādā no Pļaviņu HES ūdenskrātuves krasta līcīšiem un, kad būs noticis nārsts, ikru paraugus nodos zinātniskajam institūtam «BIOR» izpētes veikšanai.

Piedaloties vairāk nekā 100 interesentiem, šogad ir izgatavots vislielākais zivju nārsta ligzdu skaits – 474. Iniciētais vides projekts attīstās: iepriekšējā gadā biedrības «Mēs zivīm» pārstāvji veica izpēti par nārsta ligzdu izvietošanas iespēju Pļaviņu HES ūdenskrātuves krasta līcīšos.

Šogad pirmo reizi 40 ligzdas tiks ieliktas Daugavā augšpus hidroelektrostacijas. Vēl viens šī gada jaunums, kuru plāno īstenot AS «Latvenergo", ir sadarbībā ar zinātnisko institūtu «BIOR» analizēt ikru paraugus no zivju mākslīgajām nārsta ligzdām, lai noteiktu ikru kvalitāti, zivju sugas un citus parametrus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Garnadži visvairāk iekāro kosmētiku, alkoholu un desas

Lelde Petrāne,31.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Drošības risinājumu kompānijas AS G4S Latvia statistika par aizturētajiem liecina, ka tirdzniecības vietās garnadži pērn visvairāk mēģinājuši zagt dažādas kosmētikas preces. Otra garnadžu iekārotākā prece ir alkohols, savukārt TOP 3 zagtāko preču sarakstu noslēdz pārtikas preces - ikri, desas un siers.

G4S Latvia drošības eksperti norāda, ka pērn samazinājies apģērbu zādzības mēģinājumu skaits. Starp zagtākajām precēm ir arī tabakas izstrādājumi, elektropreces un dažādi aksesuāri.

Kopumā pērn G4S Latvia aizturējusi vairāk nekā 2940 personas, no kurām 65% ir vīrieši un 35% - sievietes.

G4S Latvia drošības eksperti norāda, ka zādzību mēģinājumu statistika joprojām saglabājas augsta, taču tajā pašā laikā šobrīd to skaits saglabājas nemainīgs un krasi nepieaug.

Pērn palielinājies degvielas un krāsainā metāla zādzības mēģinājumu skaits – gan galvaspilsētā, gan reģionos.

Jānis Ābele, AS G4S Latvia Drošības funkciju departamenta direktors, stāstīja: «Zādzību mēģinājumu raksturs likumsakarīgi ir tieši vai netieši saistīts ar ekonomisko situāciju un tendencēm valstī. Piemēram, metāla un degvielas cenu kāpums pērn atspoguļojās arī zādzību statistikā. Ja degviela lielākoties zagta savām vajadzībām, tad dažādi metāla izstrādājumi – ar nolūku tos realizēt metāla uzpirkšanas punktos. Jāmin, ka zādzību riskam pakļautas gan ražotnes un industriāli objekti, gan sakaru tīklu uzņēmumi. Piemēram, vasarā divi nepilngadīgi jaunieši tikai aizturēti par mēģinājumu nozagt krāsaino metālu, nesankcionēti iekļūstot kādas apsargātas rūpnīcas teritorijā.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA RR Fish īstenojusi teju miljonu vērtu projektu akvakultūrā, kas paredz kaviāra ražošanu.

Mārupes pagastā esošā zivaudzētava darbu sāka pirms pusgada, un šobrīd tajā aug un attīstās ap 35 tūkstoši storu, ko uzņēmums audzē kaviāra iegūšanai. Kaviāra iegūšanu plānots sākt pēc aptuveni diviem gadiem, saražojot 100 t zivju gaļas un 3 t kaviāra gadā. Kopējās projekta izmaksas ir ap 930 tūkstoši Ls, no tā ES līdzfinansējums - 60%, ko Lauku atbalsta dienests kompānijai jau atmaksājis.

RR Fish ražošanā izmanto tehnoloģiju, kas aizgūta no baltkrievu kolēģiem. «Mēs balstāmies uz ozonu kā pamatlīdzekli ne tikai ūdens dezinfekcijai, bet arī attīrīšanai,» tehnoloģijas pamatus skaidro RR Fish valdes loceklis Juris Veidemanis. Latvijā līdzīgu tehnoloģiju pēc publiski pieejamās informācijas līdz šim neviens neesot izmantojis. Līdzīga gan adaptēta Baltkrievijā, tiesa, mazākā mērogā. Sākumā uzņēmums darbojies dīķsaimniecībā, bet secināts, ka storu audzēšana šajā segmentā neļaus gūt lielus ienākumus, tāpēc nolemts attīstīties, pievēršoties jaunai tehnoloģijai. Uzņēmuma īpašniekiem pievilcīgs bijis arī Eiropas zivsaimniecības fonda pēdējos gados atvēlētais finansējums nozarei - ap 100 miljoniem Ls, to skaitā investīcijām akvakultūrām, kas devis cerību izvērst šādu biznesu. Ja nebūtu Eiropas naudas, visticamāk, šis projekts nebūtu īstenots, pieļauj RR Fish valdes loceklis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

PVD Daugavpilī konfiscē vairākus tūkstošus kilogramu nezināmas izcelsmes augļu un dārzeņu

Žanete Hāka,25.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori, sadarbībā ar Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja darbiniekiem, veicot svaigu augļu un dārzeņu izcelsmes un izsekojamības pārbaudes, vairākās Daugavpils lauksaimniecības preču tirgus teritorijās no realizācijas izņēma 3700 kg augļu un dārzeņu, vairāk nekā 1000 pārtikas preču vienību, kā arī 56 litrus alkohola.

Kā informē PVD, pārbaužu laikā tika konstatēts, ka tiek tirgoti nezināmas izcelsmes augļi un dārzeņi, dzīvnieku izcelsmes pārtikas produkti, alkoholiskie dzērieni un vēl citas preces. Tirdzniecības vietās atradās Polijas izcelsmes augļi un dārzeņi, Baltkrievijā ražots sviests, cukurs, saulespuķu eļļa, etiķa esence, makaroni, bērnu pārtika, ikri, biezpiena sieriņi un konditorejas izstrādājumi, kuriem pārdevēji nevarēji inspektoriem uzrādīt izcelsmi apliecinošus dokumentus.

Tā kā minēto preču tirgotāji nebija nodrošinājuši pārtikas izsekojamību, jo precei nebija pavaddokumentu, tika pieņemts lēmums atzīt pārtiku par izplatīšanai nederīgu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

FOTO: Latvijas uzņēmumā Mottra ražo kaviāru

Aļona Zandere,15.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan SIA Mottra ražotās zivis un ikri ir smalko aprindu prieks, par savu vietu uzņēmumam nākas pamatīgi cīnīties, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Ziniet, kādu delikatesi svētkos bauda Anglijas karaliene? Jā, tepat Rīgas pievārtē esošā uzņēmuma Mottra ražotos zivju ikrus. Un ar ko mielojās zvaigznes kinoakadēmijas balvas Oskars pasniegšanas ceremonijā šogad februārī? Jā, ar to pašu – Mottras kaviāru. Produktu iecienījuši Holivudā, Lielbritānijā un daudzviet citur pasaulē. Uzņēmums gan tikai lēnām atgūstas no trieciena, ko radījušas Eiropas Savienības (ES) un Krievijas savstarpējās sankcijas. Tagad tas cenšas atvēzēt spārnus, lai tos izplestu Ķīnas, ASV un Honkongas tirgos.

Uzņēmuma zīmols Mottra Caviar nākamgad piedzīvos savu 10 gadu jubileju, jo tieši 2007. gadā Mottra kaviāru ieguva pirmo reizi. Tas bija aizsākums jaunai ērai, jo pirms tam tika audzētas tikai zivis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no Baltijas svarīgākajām eksporta precēm ir ne tikai Skype, bet arī mūsu zivis

Tā uzskata Indreks Kasela (Indrek Kasela), zivju pārstrādes uzņēmuma AS PRFoods valdes priekšsēdētājs un kompānijas lielākā īpašnieka Amber Trust partneris.

Igaunijas kompānija PRFoods ir viens no lielākajiem zivju pārstrādes uzņēmumiem Baltijas reģionā.

90% no produkcijas tiek eksportēti uz Somiju, kur tā nonāk gan mazumtirdzniecībā, gan HoReCa tirgū.

«Kad man cilvēki prasa, kāpēc Somija, es vienmēr atbildu – tie ir 5,5 milj. igauņu, jo mēs esam tik līdzīgi, bet, tā kā viņi nopelna četras reizes vairāk naudas, tas patiesībā ir 22 milj. cilvēku tirgus. Vērtības ziņā Somijas tirgus ir daudz lielāks nekā Baltijā kopumā, tāpēc tā mums bija loģiska izvēle,» saka I. Kasela.

Komentāri

Pievienot komentāru