Kaņepju audzēšana un pārstrāde Latvijā un pasaulē uzņem apgriezienus.
Lai no mājražotāja kļūtu par ražotāju, SIA Lapka Hemp īpašnieks Arturs Lapka šogad iestājies Kuldīgas biznesa inkubatorā. Viņš izgatavo kaņepju tēju pēc tehnoloģijas, kādu neviens cits Latvijā pagaidām neizmanto. Pašreizējie normatīvi to neaizliedz, taču līdz galam arī neatļauj. Lai tādi uzņēmēji kā Arturs varētu darboties bez bažām, patlaban Latvijas Industriālo kaņepju asociācija un Zemkopības ministrija (ZM) virza izmaiņas normatīvajos aktos.
Mājas vietā tēja
Pirmā interese par kaņepju audzēšanu A. Lapkam parādījās pirms daudziem gadiem, kad internetā uzzināja par iespējām no šī auga daļām būvēt māju. Informācija vēstīja, ka vajadzīgi vien divi hektāri, lai pietiktu celtniecības materiālu. Šķita: tas taču ir brīnišķīgi – trijos mēnešos izaudzēt sev māju. Tomēr dzīvē izrādījās, ka viss nav tik vienkārši. Ideja par ēkas būvniecību pavisam nav atmesta, taču sāka izmantot izaudzētās sēkliņas. Tās lietoja pārtikā, deva draugiem makšķerniekiem zivju ēsmai un domāja, ko iepriekš nebijušu no tām varētu izgatavot.
Eksperimentu rezultātā, sadarbojoties ar draugu, tējas kultūras ekspertu Latvijā Juriju Podusovu, sāka strādāt pie fermentētas tējas izveides. Latvijā biežāk ierasts šo dzērienu gatavot no sažāvētām zālītēm, taču tās jau pusgada laikā zaudē savas ārstnieciskās īpašības. Paliek tikai garša. Tēja, kas izgatavota fermentācijas procesa gaitā, savas īpašības spēj saglabāt pat vairākus gadus. Līdzīgi kā vīns – jo ilgāk stāv, jo labāka kļūst. Šādā veidā tēju Latvijā pagaidām neviens cits neizgatavojot.
«Esmu aizgājis vairāk uz austrumu tēju ražošanas veidu,» uzņēmējs stāsta, ka iespējams izveidot 17 tipus. «Arī mums pierastās zaļās un melnās tējas tiek gatavotas no vienas tējas lapiņām, atšķiras tikai pārstrādes process, kurā iegūst dažādas garšas. Tas ir tas virziens, kurā strādāju.»
Kaņepju tējai piemīt antibakteriālas un nomierinošas īpašības, tā palīdz no organisma izvadīt toksīnus, regulē asinsspiedienu, remdē sāpes. «Kad man jautā, kā garšo kaņepju tēja, es to nevaru pateikt. Ja nav bijusi garšas pieredze, to nevari saprast, asociēt ne ar ko. Ja nekad nebūtu dzēris piparmētru tēju, kā es varētu pateikt, kā tā garšo? Pēc piparmētrām!» salīdzina A. Lapka. Lai iepazīstinātu ar produktu, viņš jau gadus trīs piedāvā novadīt kaņepju tējas ceremoniju.
No mājražotāja par ražotāju
Ražošanas process notiek nelielā, Pārtikas un veterinārā dienesta prasībām atbilstoši sakārtotā dzīvoklī netālu no Aizputes. Tirgu Lapka Hemp izpēta un apgūst palēnām. Patlaban kaņepju tēju iespējams iegādāties nelielos veikaliņos, piemēram, Kuldīgas kafejnīcā The Marmalade, Rīgā Elkor Gift Shop. Tomēr pārsvarā noiets atrasts tiešajā tirdzniecībā. Tā kā jūtams, ka klientiem par produktu ir interese, šogad tējas gatavošanai nolemts pievērsties nopietnāk un lielākā apjomā. «Esmu iestājies Kuldīgas biznesa inkubatorā, strādāju pie projekta, lai iegādātos papildu iekārtas, piemērotu telpas un notiktu kārtīga ražošana,» atklāj A. Lapka. Tas nozīmē, ka nopietnāk arī pievērsīsies iepakojuma dizainam. Patlaban koncentrējas uz produkta kvalitāti. Ikdienā lietojamai tējai viņš plāno saglabāt vienkāršo, nepārspīlēto iepakojumu – papīra maisiņus ar aizlokāmo vai zip-lock aizdari. Savukārt dāvanām un suvenīriem varētu piedāvāt tēju metāla kārbiņās.
Ne atļauts, ne aizliegts
Pašreizējie normatīvi nosaka – šķiedras un sēklu ieguvei, kā arī dārzkopības mērķiem atļauts audzēt sējas kaņepi. Sējumus drīkst ierīkot tikai atklātā laukā, ne siltumnīcās un zem plēves. Tas nozīmē, ka kaņepju lapu izmantošana pārstrādē īsti nav atļauta, taču nav arī aizliegta. Tas pats attiecas uz spaļu izmantošanu celtniecībā. «No vienas puses, likums neaizliedz šādas darbības, bet no otras – gribas sakārtot, lai nav punkta, ko iespējams tulkot dažādi,» saka Latvijas Industriālo kaņepju asociācijas valdes loceklis Uldis Šauers. Jautājums pirmo reizi tika aktualizēts pirms četriem gadiem, toreiz – nesekmīgi.
Visu rakstu lasiet 29. aprīļa laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.
Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!