Par trešdaļu pieaudzis Virši – A realizētās kafijas daudzums; uzņēmums koncentrējas uz svaigi grauzdētu kafiju
Jau 2016. gada sākumā a/s Virši-A noslēdza sadarbības līgumu ar SIA King Coffee Service par svaigi grauzdētas kafijas nodrošināšanu visā staciju tīklā. Tādējādi a/s Virši - A kļuva par pirmajiem un vienīgajiem Latvijā, kas degvielas mazumtirdzniecības tirgū saviem klientiem piedāvā svaigi grauzdētu kafiju. Viršu kafija tiek pagatavota no augstas kvalitātes pupiņām, kas tiek grauzdētas Rīgā grauzdētavā Rocket Bean Roastery, Miera ielā. Lai kafija saglabātu savu svaigumu, tā netiek grauzdēta ilgam periodam uz priekšu un turēta noliktavās. Virši – A piedāvā kafiju, kas grauzdēta ne senāk par 30 dienām.
Rocket Bean Roastery grauzdētavas līdzīpašnieks Mārtiņš Dzenis atklāj, ka abu pušu sadarbība sākusies jau pirms deviņiem gadiem, kad lūkojuši sadarbības partnerus, kam būtu interese par augstvērtīgas un kvalitatīvas kafijas konceptu. Tolaik Virši – A tīklā bija 16 pilna servisa degvielas uzpildes stacijas, tagad to skaits sasniedzis 51, taču kopējais staciju skaits tagad ir 55. Mārtiņš Dzenis stāsta, ka katrs kafijas pasūtījums tiek grauzdēts atsevišķi, ievērojot Virši – A izstrādāto receptūru. «Lai iegūtu augstas kvalitātes kafiju, ir svarīgi divi faktori – izejvielas un pagatavošanas iekārta. Jo augstvērtīgāka iekārta, jo lielāka garantija, ka kafijas lietotājs saņems nemainīgas kvalitātes dzērienu vienmēr, kad vēlēsies to nobaudīt. Svarīgi, cik šis aparāts spēj saražot dienas, stundas, minūtes laikā un cik precīzi to var izdarīt, lai būtu nemainīga kvalitāte. Kafijas pagatavošanas iekārta ir īsta maza rūpnīca, pauž Mārtiņš Dzenis.
Virši - A mazumtirdzniecības daļas vadītājs Uldis Piekuss slavē King Coffee Service meistarus, kas nodrošina visu nepieciešamo servisu un kvalitāti, lai pie patērētāja nonāktu labs augstākās kvalitātes svaigi grauzdēts produkts. Virši – A vajadzībām kafija tiek grauzdēta tikai tik daudz, cik tas nepieciešams, lai nodrošinātu, ka klientiem ir pieejama kafija tikai un vienīgi no svaigi grauzdētām pupiņām. Tad, kad tiek veikts pasūtījums, lai kafiju pēc iespējas ātrākā laikā nogādātu līdz vietai, kur kafija tiks pagatavota – tas notiek reizi vai divas reizes mēnesī. Piekuss uzsver, ka svarīgi ir izglītot patērētāju par to, kas ir laba kafija. «Svaigas kafijas piedāvājums – tas ir nākamais solis take away (kafija līdzņemšanai) kultūrā, jo līdz šim neviens cits degvielas mazumtirgotājs to nav piedāvājis,» viņš skaidro. Arī Dzenis piebilst, ka patērētāju izglītošana ir ļoti svarīga. Arī paši grauzdētavas pārstāvji apmeklē dažādus seminārus un tiekas ar industrijas pārstāvjiem, lai izzinātu nozares jaunumus un mācītos, lai šīs zināšanas jau nodotu tālāk sadarbības partneriem, tostarp arī Viršiem – A. «Mums notiek regulāras darbinieku apmācības, pēc kurām viņi kļūst par tādiem kā kafijas vēstnešiem, kas nodod informāciju mūsu klientiem, saviem ģimenes locekļiem un draugiem par to, kas ir laba kafija, un ar ko tā atšķiras un kādām niansēm būtu nepieciešams pievērst uzmanību,» piebilst Piekuss.
Virši – A kafijas pupiņas tiek iepirktas Brazīlijā un Kolumbijā. Abas šīs valstis kopā saražo apmēram 40% no pasaulē pieejamās kafijas. Brazīlijas kafija tiek lietota lielākajā daļā kafijas maisījumu, kas pieejami veikalos, līdz ar to cilvēkiem kafijas garša, kas atgādina riekstus un šokolādi,ir viegli uztverama, atpazīstama un tīkama. Populārākie kafijas dzērieni Virši-A stacijās ir Balta kafija, Cafe latte un klasiskā melna kafija. Visstraujāk pieaugošais kafijas dzēriens ir Kapučīno - par 60 %. Šāda tendence vērojama arī visā pasaulē. Šogad, salīdzinot ar 2016. gadu, Virši-A kafijas krūzīšu pārdošanas apjomi ir pieauguši par 33%, stāsta Piekuss. Uz šo brīdi Virši – A degvielas uzpildes stacijās ir iespējams deviņus kafijas dzērienu veidus.
M. Dzenis komentē: «Mēs uz kafiju skatāmies pēc Speciality Coffee Association standartiem. Gatavojot kafiju, svarīgi, lai espresso, kas ir daudzu dzērienu pamatā, tiek pagatavots pēc noteiktiem standartiem, lai piens ir uzsildīts pareizā temperatūrā un saputots zīdaini smalks. Ja viss ir izdarīts pareizi, tad dzēriens ir krēmīgi salds un maigās, smalki putotās piena un kafijas maisījuma putiņas, piekļaujoties mēles garšas kārpiņām sniedz maksimālu kafijas baudījumu. Tā kā mēs Virši – A kafiju grauzdējam nevis tumša, bet nedaudz zem vidējā grauzdējuma, tad kafijai nav rūgtās, piededzinātās garšas, bet ir spilgts un izteikts garšas diapazons ar riekstaini karamelīgajām šokolādes garšas niansēm,» skaidro Dzenis. Jāpiebilst, ka Virši – A kafija tiek pagatavota Šveices kafijas automātos, ko abi sarunu biedri smaidot nodēvē par baristām. Šie baristas esot ļoti precīzi un kvalitātes ziņā pārāki par citu valstu iekārtu ražotājiem. «Rocket Bean Roastery strādā ar speciality kafiju, kuras sniegtās iespējas ir dinamiskas. Daudzviet, arī pie mums Latvijā, ir mīts, ka speciality kafija nav ikdienas kafija. Mēs apgalvojam pretējo – tā ir ikvienam pieejama un, galvenais, daudzveidīga savās garšās. Mēs rūpējamies, lai šis virziens un specilaity kafijas dzērieni būtu pieejami pēc iespējas plašākam kafijas baudītāju pulkam,» piebilst Rocket Bean Roastery grauzdētavas līdzīpašnieks Mārtiņš Dzenis. Kafijas dzeršanas apjomi gan Latvijā, gan Baltijā kopumā vēl ir salīdzinoši zemi un tirgū vietas pietikšot visiem.
Fotogaleriju «Kā top?: Virši-A svaigi grauzdētā kafija» skatīt augstāk!
#1/36
Virši – A kafijas pupiņas tiek iepirktas Brazīlijā un Kolumbijā.
#3/36
Kafijas pupiņas tiek uzglabātas īpašos maisos, kuru iekšpusē ir plēve, kas drošina to pret ārējās vides apstākļu ietekmi .
#7/36
Kafijas pupiņas pirms grauzdēšanas nosver. Parasti tiek grauzdēti 30 kg pupiņu.
#12/36
Rocket Bean Roastery grauzdētavas līdzīpašnieks Mārtiņš Dzenis.
#14/36
Uzsākta kafijas grauzdēšana, kas ilgs aptuveni 14 minūtes. Svarīgi, lai kafijas pupiņām būtu vienāds izmērs.
#15/36
Ik pa laikam kafijas pupiņas tiek pasmaržotas, lai saprastu, vai gana grauzdēts.
#19/36
Svaigs grauzdējums, kas tiek atdzesēts īpašā traukā. Svarīgi esot sākt atdzesēt pupiņas tajā brīdī, kad tas nepieciešams.
#20/36
Kafijas pupiņas tiek atdzesētas. Grauzdēšanas laikā tās akumulē karstumu un, ja uzreiz netiek sākta atdzesēšana, grauzdēšanas process turpinās.
#23/36
Kafijas pupiņas tiek atdzesētas. Dzesēšanas fāze ir ļoti svarīga..
#27/36
Atdzesētās kafijas pupiņas nonāk iekārtā, kur pārbauda, vai starp pupiņām nav iekļuvis kāds svešķermenis.
#30/36
Rocket Bean Roastery grauzdētavas līdzīpašnieks Mārtiņš Dzenis.
#32/36
Kafija tiek iepakota 1 kg iepakojumā un īpaši aizkausēta, kā arī marķēta ar datumu, kad tā sagrauzdēta.