Biznesa portāls db.lv piedāvā ieskatīties mandeļu mežģīņu cepumu tapšanas procesā uzņēmumā «Taste Caps!».
Uzņēmums «Taste Caps!» ir dibināts 2010. gadā. Tas ražo šokolādes trifeles un mandeļu mežģīņu cepumus. Zīmola nosaukums ir saīsinājums no aicinājuma «Izbaudi notvertos mirkļus!» («Taste captured moments!»). Šobrīd uzņēmuma sortimentā ir 25 trifeļu veidi, kā arī mandeļu mežģīņu cepumi. Viss ir roku darbs un tiek ražots no dabīgām izejvielām.
Skaties arī citus ražošanas stāstus, klikšķinot šeit!
Uzņēmuma galvenie klienti Latvijā ir uzņēmumi, taču tā produkcija nopērkama arī veikalos «Stockmann», «Sky», «Rimi» stendā «Klēts» u.c. «Skatoties pēc apgrozījuma rādītājiem, mēs vairāk pārdodam konfektes, jo mūsu galvenā niša ir korporatīvās dāvanas. Šajā ziņā konfektes pārspēj cepumus,» saka Ilze Garanča, SIA «Taste Caps!» īpašniece.
«Taste Caps!» produkti izmaksu dēļ nav no lētākajiem - viena kastīte tirdzniecībā maksā 5.50 eiro, un Latvijas tirgū pēc tiem nav tik liels pieprasījums kā uzņēmēja vēlētos. Tāpēc uzņēmuma mērķis jau no paša sākuma bijis eksports. I. Garanča stāsta, ka bija iecerēts sākt ar Skandināvijas valstīm, jo tās ir tuvu Latvijai un arī ražotāju konkurence saldumu nišā nav tik liela. Tomēr Skandināvijā pārrunu process velkas jau piecus gadus. Šobrīd «Taste Caps!» cepumi tiek eksportēti uz Vāciju un Lielbritāniju.
«Mēs bijām aizbraukuši uz Eiropas lielāko saldumu ražotāju izstādi ISM, kas ik gadu notiek Ķelnē. Tur mēs nodibinājām kontaktus. Šogad mums ir plānots apmeklēt arī izstādi Francijā. 15% no saražotā mēs eksportējam, pārējo veido vietējais apgrozījums. Nākotnē gan es gribētu, lai eksporta tirgus veidotu lielāko apgrozījuma procentu ,» stāsta I. Garanča.
Novembrī «Taste Caps!» pārcelsies uz jaunu mājvietu Jaunajā Teikā, kur tam būs divreiz plašākas ražošanas telpas, kā arī veikals-kafejnīca. Šobrīd «Taste Caps!» atrodas Brīvības ielas biznesa centrā, kura platība ir 60 kvadrātmetri. Tur ir gan ražošanas telpas, gan noliktava un birojs.
«Uzņēmums soli pa solim ir attīstījies tikai pats saviem spēkiem. Es mīlu savu darbu un es gribu tajā dalīties ar citiem,» uzsver I. Garanča.
Fotogrāfijas no ražošanas procesa skatāmas raksta galerijā!
#8/22
Karstā masa (sviests, cukurs, ūdens) tiek pievienota samaltajām mandelēm. Masa tiek samaisīta bļodā, lai uzreiz to varētu saliet formiņās, jo, ja masa tiktu gatavota lielākos apjomos, tā varētu ātri vien sabiezēt.
#10/22
Sākumā cepumi tika cepti uz sviestpapīra, bet šobrīd tos cep formiņās. Formiņās tiek cepts, lai visi cepumi būtu vienādi. Formiņās gatavo masu liek iekšā ar tējkaroti.
#14/22
Izceptie cepumi un to atdzišanas process. «Kad cepumi ir gatavi, tie tiek likti uz salvetēm, jo cepumos ir pietiekami daudz sviesta, un, lai gardumi nešķistu taukani, tie tiek nosusināti,» sacīja I. Garanča.
#15/22
Cepumi tiek saukti par mandeļu mežģīņu cepumiem, jo pēc cepšanas tajos var saskatīt mežģīnes rakstu.
#17/22
Dienas laikā iespējams saražot 25 kilogramus cepumu. Tos pārsvarā cep viens cilvēks.
#18/22
«Šie cepumi ir mūsu «karognesējs». Lai gan mēs ļoti daudz ražojam šokolādes konfektes, šie cepumi ir ieguvuši lielu atsaucību,» novērojusi I. Garanča.
#20/22
Pārdošanas apjomi nav tik lieli, lai cepumus ražotu katru dienu, izņemot Ziemassvētku laiku.