Šoreiz portāls db.lv piedāvā saviem lasītājiem ieskatīties SIA Skrīveru saldumi ražošanas procesos.
Šajā reizē uzņēmumu apmeklējām Ēnu dienā, tādēļ kopā ar portāla žurnālisti un fotogrāfu ražotni apciemoja arī skolnieces Terēze Cēbele un Kristīne Tukre.
Uzņēmums Skrīveru saldumi ir dibināts 2005.gadā, tādēļ šajā gadā svin 10 gadu jubileju. Šo gadu laikā kompānija ir ievērojami paplašinājusies, jo sākotnēji tika ražotas tikai gotiņas, taču tagad Skrīveru saldumos top vairāk nekā 100 veidu saldumi.
SIA Skrīveru saldumi ir ģimenes uzņēmums un Skrīveru ražotnē strādā vairāk nekā 50 cilvēki, stāsta filiāles vadītāja Dace Vītoliņa. Skrīveros ražo gan Skrīveru Gotiņas, gan visus šokolādes gardumus. Otra ražotne ir Lizumā, kur arī tiek ražotas konfektes Skrīveru Gotiņas. Pirktākie produkti uzņēmumā ir plūmes šokolādē, marcipāns šokolādē un konfektes Gotiņa.
Šokolādes produkcija tiek tirgota ar zīmolu Aspasia - tas gan nav īsti saistīts ar dzejnieci Aspaziju, bet gan ar sengrieķu dievieti. Zīmols izveidots 2007. gadā.
Galerijā augstāk iespējams aplūkot, kā Skrīveru saldumu ražotnē top marcipāna sirsniņas šokolādē, marcipāna un augļu želejas konfektes Tango, kā arī šokolāde.
#1/41
Izkausētā šokolāde. Uzņēmums cenšas produkciju ražot pēc iespējas dabīgāku, meklējot izejvielas, lai izvairītos no dažādu konservantu izmantošanas ražošanā.
#2/41
Šokolāde tiek kausēta temperējamā mašīnā īpašā temperatūrā, stāsta D. Vītoliņa. Tad šokolāde pārvietojas uz nākamo iekārtu.
#5/41
Tikmēr plānā kārtā tiek izrullēts marcipāns. Konfektēm būs nepieciešamas divas marcipāna kārtas.
#6/41
Otra darbiniece tajā laikā katliņā vāra augļu želeju, kas tiks ievietota starp abām marcipāna kārtām. Pašlaik tiek kausēta aveņu želeja. Želeja ir izkausēta un tiek lieta virsū pirmajai marcipāna kārtai. Kad marcipāns ir izrullēts, to uztin uz mīklas ruļļa un liek uz speciālas paplātes, nogriežot liekās malas. Vienā konfekšu kastītē ir trīs dažādu garšu konfektes - ar aveņu, greifrūtu un ābolu želeju. Želeja ir uzlieta pirmajai marcipāna kārtai un tiek rullēta otrā kārta. Abas marcipāna kārtas ir saliktas un izstrādājums tiek pārgriezts uz pusēm. Tad to liek citā paplātē un šī iekārta produktu atdzesē līdz noteiktai temperatūrai.
#7/41
Tad darbiniece sagriež lielo gabalu mazākos un pēc tam vēlreiz sagriež, lai iegūtu nepieciešamos konfekšu izmērus. Konfektes ieguvušas savu formu.
#8/41
Pēc tam uzņēmuma darbiniece liek konfektes uz līnijas, kas veido konfektēm glazūru. Marcipāna konfektes dodas šokolādes peldē.
#10/41
Un arī šīm konfektēm darbiniece uzkaisa citas krāsas šokolādes skaidiņas.
#11/41
Otra darbiniece katru konfekti apkaisa ar atbilstošajām šokolādes skaidiņām. Gatavās konfektes, kas jāatdzesē.
#12/41
Tikmēr darbinieces saloka kastītes un gaida, kad iekārtas otrā pusē nāks ārā atdzesētās konfektes, lai tās varētu ievietot kastītēs.
#14/41
Gatavās konfektes tiek liktas kastītē vai sarindotas uz paplātes.
#17/41
Katrā kastītes rindiņā ir atšķirīgas garšas marcipāna un augļu želejas konfektes.
#18/41
Otrā galā darbiniece liek uz iekārtas konfektes ar ābolu želeju.
#20/41
Visu trīs veidu konfektes. Katrai konfektei ir savas krāsas dekors.
#21/41
Darbiniece saliek atbilstošā veida konfektes kastītē, nosver to un ver ciet.
#22/41
Kastīte ir pilna un var doties uz veikaliem. Konfektes tiek tirgotas uzņēmuma firmas veikalos un dažos tirdzniecības tīklos.
#23/41
Nesen uzņēmumā izveidots jauns produkts - marcipāna batoniņš ar augļu želeju, ko veido līdzīgi kā konfektes.
#24/41
Pēc nelielas iekārtu pārkārtošanas ražotnē darbinieces sāk izgatavot tumšo sokolādi ar valriekstiem. Darbiniece, nospiežot pedāli, iedarbina iekārtu un piepilda formiņas ar šokolādi. Tad to izlīdzina pa visu formiņu. Un tiek likti valrieksti. Uzņēmumam jaunu produktu izstrādē daži gadi ir ražīgi, bet citi gadi ir mierīgāki, stāsta D. Vītoliņa. Viņa skaidro, ka bijis viens gads, kad ļoti strauji nāca klāt jauni produkti, un šogad jau ir izveidots viens produkts un tiek strādāts pie vēl trim produktiem. Izstrāde aizņem ilgu laiku.
#25/41
Šokolāde, tāpat kā marcipāna konfektes, iziet cauri iekārtai, kas to atdzesē.
#28/41
Pēc šokolādes tiks ražotas marcipāna sirsniņas šokolādē, kas īpaši pieprasītas ir gan Valentīna dienā, gan dāvināšanai citos svētkos. Sākotnēji tiek sadalīts lielais marcipāna gabals. Tad to ievieto iekārtā.
#30/41
Tad tās atkal dodas pa līniju šokolādes glazūras virzienā.
#33/41
Un darbiniece otrā galā sagaida un saliek tās uz paplātes. Produktu ražošanā daudz izmantots roku darbs. Daudzi jautā, kādēļ konfektes nav lētas, taču tas ir tādēļ, ka tiek izmantots daudz roku darbs. Taču arī izejvielas uzņēmums cenšas izmantot kvalitatīvas.
#34/41
Gatavā produkcija tiek pārvietota uz citu konveijeru, kur tā tiks iesaiņota.
#40/41
Tad tā tiek ievietota kastēs un vesta uz veikaliem. Skrīveru saldumu izstrādājumus iespējams uzglabāt aptuveni pusgadu.