Šajā piektdienā portāls db.lv saviem lasītājiem piedāvā ieskatīties Daugavpils uzņēmuma AS Latvijas maiznieks ražotnē.
Pērn uzņēmums spējis audzēt ražošanas apjomus. A/s Latvijas maiznieks apgrozījums pagājušajā gadā sasniedzis 21,6 miljonus eiro, kas ir par 15% vairāk nekā 2013. gadā, kad apgrozījums bija 18,8 miljoni eiro, stāsta kompānijas valdes loceklis Artūrs Ilziņš.
Maizes tirgus 2014. gads ir bijis ļoti dinamisks. To ir ietekmējusi gan sīva konkurence, gan turpinās patērētāju uzvedības maiņa. Cilvēki arvien biežāk savos iepirkuma groziņos liek maizes ar dažādām piedevām – sēklām, graudiem. Pie augošiem segmentiem uzņēmums min arī maizes ar Latvijā ne tik pierastām garšām un formām. Turpretī tradicionālu rudzu un kviešu maižu patēriņš samazinās, skaidro uzņēmuma pārstāvis.
Apgrozījuma pieaugumu palīdzēja sasniegt iepriekšējos gados veiktās investīcijas un ES fondu apguve, kā arī sortimenta paplašināšana un eksports.
Neskatoties uz daudzajiem izaicinājumiem šajā gadā plānots izaugsmi saglabāt. Pamatā šī gada izaugsmi uzņēmums redz saldēto produktu ražošanā un eksporta attīstībā.
Galerijā augstāk skaties, kā AS Latvijas maiznieks tiek ražota baltmaize!
#2/16
Speciālas tvertnes, kur glabājas milti. Pie ražotnes piebrauc automašīna un pa cauruļvadiem iesūknē miltus, kuri nonāk šajās tvertnēs. Šādas tvertnes uzņēmumam kopumā ir piecas un katrā atrodas sava miltu šķira.
#5/16
Visas izejvielas, ko iespējams iegādāties Latvijā, uzņēmums primāri pērk no vietējiem piegādātājiem. Ja kādas Latvijā nevar iepirkt, tās pērk no ārvalstu uzņēmumiem.
#7/16
No tās dalītājs izveido nepieciešamās formas maizītes un noapaļo tām galus.
#8/16
Maize dodas uz speciālu skapi, kur mīkla nedaudz - 8-9 minūtes - atpūšas.
#9/16
Tad izveido maizes formu. Kad forma izveidota, ar speciālām iekārtām maizes tiek pārvietotas uz plauktiņiem un tālāk - skapī, kur notiek raudzēšana. Tas parasti ilgst 50 minūtes.
#12/16
Maize caur krāsni lēnām dodas aptuveni 20 minūtes un katrā posmā ir sava temperatūra, lai maize kļūtu mīksta un vienmērīgi izceptos.
#13/16
Pēc tam kukulīši pa dodas uz atdzesēšanas torni, kur pavada 90 minūtes.