Latvijas gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijas ir pārsteigta un neizpratnē par Dzīvnieku aizsardzības ētikas padomes (DAĒP) priekšsēdētājas Solvitas Vības paziņojumu un viedokļa maiņu.
Proti, 29. martā, DAĒP priekšsēdētāja izplatīja paziņojumu, kurā pauž negatīvu attieksmi pret praksi, saskaņā ar kuru dzīvnieku kaušana tiek veikta ar metodi bez iepriekšējas apdullināšanas. Taču Latvijas gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijas izpilddirektoram Jānim Zutim neizpratni raisa fakts, ka pēdējo nedēļu laikā DAĒP vairakkārt paudusi diametrāli pretēju viedokli.
«Nosodāmi , ka DAĒP ar šīsdienas paziņojumā minētajiem argumentiem apzināti maldina kā sabiedrību, tā Saeimas deputātus, kuriem par likuma normu atkārtoti būs jābalso trešdien, 31. martā,» sāvā informācijā uzsver J. Zutis.
Viņš norāda, ka S. Vība personīgi piedalījās Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas izbraukuma sēdē, kas šā gada 9. martā norisinājās saimniecībā Viesuļi. Sēdes laikā klātesošie uzklausīja izsmeļošus, t.sk. starptautiski atzītu ekspertu ziņojumus gan par pētījumu rezultātiem šīs kaušanas metodes humānajos aspektos, gan par kaušanas metodes ietekmi uz gaļas kvalitāti, gan valsts ekonomisko ieguvumu, izdarot grozījumus likumdošanā. «Sēdes noslēgumā Vība atzīmēja punktus, kuros viņasprāt veicami uzlabojumi, kā arī pauda gandarījumu par Viesuļos paveikto. Arī pēc sēdes DAĒP izplatīja plašsaziņas līdzekļos viedokli, ka sabiedrībā būtu jāveicina izpratne par kaušanas metodi bez iepriekšējas apdullināšanas,» tā J. Zutis.
Viņš uzsver, ka pretēji DAĒP apgalvojumiem SIA Viesuļi produkciju eksportē uz vairākām valstīm, tostarp Zviedriju; pielāgot kautuves šīs metodes izmantošanai plāno vairāki Latvijas gaļas ražotāji, taču tam neieciešams laiks un līdzekļi; kautuvi sertificē un tās darbu uzrauga ne tikai imams, bet arī Latvijas Pārtikas un Veterinārais dienests. J. Zutis arī norāda, ka iekļaujoties citu valstu vidū, kur šī metode ir atļauta, Latvijai tiek pavērts ievērojams eksporta potenciāls, jo darba spēka izmaksas ir zemākas, bet gaļas kvalitāte augstākā kā daudzviet Eiropā.