Alus darītava "Ziemeļu Enkurs" izveidojusi patreiz Latvijā vienīgo alus brūvēšanas skolu, lai sniegtu iespēju interesentiem apgūt alus brūvēšanu mājas apstākļos, pastāstīja brūvētavas galvenais aldaris un līdzdibinātājs Dāvis Linde.
"ZE alus skolas" galvenā ideja esot pavisam vienkārša - iepazīstināt cilvēkus ar alus darīšanas procesu un parādīt tiem, kas vienmēr gribējuši mājās brūvēt savu alu, kā to izdarīt, stāsta D.Linde.
Pērn uzņēmums alus skolu organizēja divas reizes, bet šogad, līdz aktīvās sezonas sākumam, tā norisinās ik mēnesi. D.Linde paredz, ka aktīvajā bāra un darītavas darba sezonā apmācību organizēšanai laika neatliks, bet, tā kā atsaucība ir liela un atsauksmes labas, rudenī noteikti to atsāks.
Citviet pasaulē alus brūvēšanas apmācības esot ļoti izplatītas. "Ziemeļu Enkurā" apmācības ilgst līdz sešām stundām. "Mēs vāram alu no A līdz Z. Parādu visu - kas un kā notiek, cilvēkiem ir iespēja uzdot jautājumus. Pastāstu, kur var smelties idejas, kādos forumos atrast vēl informāciju un kā to visu paveikt mājas apstākļos, ja pašam nav profesionālas iekārtas," stāsta D.Linde. Alus brūvēšanai mājās pietiekot vien ar katlu, marli, termometru un sietu.
Apmācībās vienlaicīgi var piedalīties tikai pieci dalībnieki. "Tas tādēļ, lai pēcāk katram tiktu vairāk no uzbrūvētā alus," stāsta aldaris. Kad alus ir norūdzis, darītavas darbinieki to sapilda pudelēs un apmācību dalībniekiem tam var ierasties pakaļ. Jautāts, vai apmācot interesentus brūvēt alu, uzņēmējs neradīs pats sev jaunu konkurenci, viņš teic, ka, lai kļūtu par nopietnu konkurentu biznesā, ir vajadzīga gadiem ilga pieredze.
"Tā nav konkurence, tas ir veselīgi, jo, manuprāt, Latvijā ļoti maz cilvēku vispār zina, kas ir amatalus un kas ir garšīgs alus. Daudziem pazīstami ir tikai tradicionālie lager tipa ali. Taču alus šķirnes un garšas ir tik daudz un dažādas! Domāju, ka tie, kas saka, ka viņiem alus negaršo, vienkārši nav atraduši to šķirni, kas viņiem garšotu. Pasaulē ir sastopami tik daudz alus veidi un garšas, kamēr Latvijas veikalos neredzam pat vienu procentu no tā, kas kopumā alus nozarē ir pieejams," uzskata aldaris.
Tie, kas sākot alu brūvēt paši, esot vairāk ieinteresēti pagaršot jaunas garšas arī citur, pat, ja mērķis esot mājās pamēģināt to atkārtoti radīt pašam. "Tā var smelties jaunas idejas un tas ir tikai pozitīvi," vērtē D.Linde.