Saldus biznesa inkubatora SIA Sula dem savu biznesa ideju balsta uz pieņēmumu, ka katrā Latvijas pašvaldībā varētu būt vietējā alus darītava.
Uzņēmums, kura nosaukums spoguļrakstā ir «medalus», ar Biznesa inkubatora atbalstu ir izgatavojis «demo» variantu mazai alus darītavai un testē iekārtas, izmēģinot tumšā alus brūvēšanas procesu. Alus darītavas iekārtu makets šā gada sākumā pretendēja uz Kurzemes dizaina balvu.
«Esmu tumšā alus cienītājs, un pirms vairākiem gadiem mani ļoti sarūgtināja tas, ka Cēsu alus pārstāja ražot Ziemassvētku alu. Palika tikai vecais, labais Porteris. Sāku domāt, interesēties par alus darīšanu mājās, lasīju literatūru. Tad dzīve pavisam nejauši piespēlēja izdevību – braucienu par vairākām mazajām alus darītavām Itālijā, Slovākijā, Vācijā. Otrs brauciens bija uz Beļģiju, kur iepazinos ar alus darītavām, veikaliņiem, krodziņiem,» stāsta SIA Sula dem dibinātājs Mārtiņš Kazradzis. Radusies doma veidot nelielu ģimenes alus darītavu. Arī iepriekš iegūtā pārtikas tehnologa izglītība ļāva cerēt, ka izdosies veiksmīgi piepulcēties mazajiem alus ražotājiem Latvijā. Cerības apsīka, kad jaunais uzņēmējs sācis interesēties par iespējām iegādāties alus darītavas aprīkojumu. «Sapratu, ka cenas ir tādas, kas vienai ģimenei nav paceļamas, ja vien bankas kontā nav summa ar vairākām nullēm,» viņš atzīstas. Taču Mārtiņa dabā neesot padoties. Būdams cilvēks ar asu prātu un daudz labiem, prasmīgiem draugiem, uzdrīkstējies mēģināt aprīkojumu konstruēt pats.