Graudu pārstrādes uzņēmums AS Dobeles dzirnavnieks ieguvis tiesības piegādāt savus pašražotos makaronus uz Poliju, uzvarot Polijas Lauksaimniecības Tirgus Aģentūras konkursā programmas Pārtikas produktu piegāde Eiropas Savienības vistrūcīgākajiem iedzīvotājiem ietvaros.
Līdz pat 2013. gada pirmajai pusei Latvijas ražotājs piegādās Polijas labdarības organizācijām 5209 tonnas makaronu.
Pieaugot ražošanas jaudai, uzņēmums piedāvās jaunas darba vietas, kā arī palielinās Latvijas kviešu graudu pārstrādes un realizācijas apjomus.
No šā gada jūlija līdz 2013. gada februārim ik dienu no Latvijas uz Poliju izbrauks vidēji divas kravas automašīnas ar Dobelē ražotiem makaroniem. Šie makaroni, kurus uzņēmums ražos un eksportēs, būs 100% Latvijas produkts - makaronu ražošanai Dobeles dzirnavnieks izmantos no Latvijas zemniekiem iepirktos kviešu graudus.
AS Dobeles dzirnavnieks valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils novērtē šo uzvaru kā iespēju parādīt, ka Latvijas produkcija var konkurēt ar Eiropas lielajiem pārtikas milžiem. «Uzvara konkursā par pārtikas piegādi Polijas labdarības organizācijām mums sniegusi iespēju pierādīt gan Latvijas, gan citu Eiropas valstu ražotājiem, ka «Latvija var!» – Latvija var konkurēt pat ar tādām pārtikas lielražotāju valstīm kā Polija. Turklāt plānojam nodrošināt jaunas darba vietas Dobeles un apkārtnes iedzīvotājiem, kā arī radīt lielāku noietu Latvijas zemnieku graudiem.»
Kopskaitā aptuveni divdesmit jaunu darbinieku tiks nodarbināti makaronu rūpnīcā, lai strādātu vismaz divās maiņās un pilnībā to noslogotu. Dobeles dzirnavnieka lieljaudas makaronu ražošanas līnijas kapacitāte ir līdz 3 tonnām makaronu stundā ar pilnībā automatizētu ražošanas vadību. Tādējādi ražošanas jauda spēj nodrošināt ne tikai pieprasījumu Baltijas valstīs, bet arī eksportēt Dobeles makaronus uz citām Eiropas valstīm.
Drīzumā Latvijas veikalu plauktos būs atrodami Dobeles dzirnavnieka zīmola makaroni. Sākotnēji būs pieejami sešu formu makaroni: fusilli jeb spirāles, cornetti rigati jeb radziņi, penne rigate (trubiņas), filini piccoli (nūdeles), puntine grandi (rīsiņi) un alfabeto (burtiņi). Paredzēts sortimentu paplašināt arī ar citu formu makaroniem.
Jaunums būs cieto kviešu (durum) miltu izmantošana rūpnieciskajā makaronu ražošanā, kas līdz šim Latvijā nav praktizēts. Cieto kviešu milti esot ar augstāku uzturvielu īpatsvaru. Šie makaroni gatavoti pēc klasiskas itāļu receptes, sadarbojoties pašmāju tehnologiem ar pieredzējušiem itāļu tehnologiem.
Mīksto kviešu miltu makaronus ražos ar preču zīmi Presto. Šie makaroni orientēti uz pircējiem, kas izvēlas tradicionālu produktu par konkurētspējīgu cenu. Produkta ražošanā tiks izmantoti Latvijas zemnieku audzētie pārtikas kviešu graudi.
AS Dobeles dzirnavnieks galvenie darbības virzieni ir visa veida kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana.