Bankrotējušā Bauskas piena teju pabeigtajā jaunajā ražošanas ēkā jau nākamgad varētu uzstādīt iekārtas piena pārstrādei, reģionālajam medijam Bauskas Dzīve pastāstījis īpašumu šogad pārņēmušās SIA Sigilo KV direktors Kaspars Kazāks.
Taču tur netapšot parastie piena produkti, bet galvenokārt inovatīvi tiks izmantotas sūkalas, kas atliek pēc piena pārstrādes sierā un citos gardumos. «Ražotnei nebūs pamatprodukta, bet seši blakusprodukti,» biznesa plānu atklājis K. Kazāks. «Pārstrādāsim 200 – 300 tonnas piena dienā, ko tagad aizvedam uz Lietuvu,» viņš teicis.
Vispirms piens pārtaps cietajā sierā ar kāda Itālijas ražotāja zīmolu un krējumā. Atlikušais un no citiem ražotājiem nopirktais sūkalu koncentrāts – kopumā 250 – 450 tonnas dienā – tiks pārstrādāts bioetanolā, procesā iegūstot arī lopbarības piedevu, attīrītu, sašķidrinātu CO2 gāzi un sūkalu proteīna pulveri. Katram produktam būs savs tirgus.
Tehnoloģiju attīstījuši Latvijas zinātnieki – Latvijas Universitātes mikrobiologi, uzsvēris K. Kazāks. Uzņēmuma vadītājs skaidrojis, ka pēc pieredzes uzkrāšanas piena iepirkšanā vēlas biznesu attīstīt ar lielāku pievienoto vērtību. Līdz ar investīcijām ražotnē ar laiku plānots pieņemt darbā 40 speciālistus, kurus K. Kazāks, visticamāk, meklēšot tuvākajā apkaimē.