arbOOz pierāda, ka sava vieta Rīgas saldumu pasaulē ir arī franču makaroniem un minikūciņām, otrdien raksta laikraksts Dienas Bizness.
Kafejnīca arbOOz atvērta pagājušā gada vasarā. «Pirmais gads ir bijis veiksmīgs! Es pat neplānoju, ka būs tik labi. Mani brīdināja, ka sākumā būs ažiotāža un ar laiku interese norims. Jā, pirmajās pāris nedēļās bija rindas, un nereti viss bija izpirkts divu stundu laikā. Pamazām viss noregulējās, tomēr nevaru teikt, ka tagad ir mazāk cilvēku kā pašā sākumā. Ir stabilitāte, un varu prognozēt, ka vasaras sestdienās, ja ir labs laiks, būs mazāk cilvēku, bet rudenī – vairāk. Zinām, ko gaidīt,» saka Karīna Krasovicka, SIA arbOOz īpašniece.
Daudzi Karīnas desertus pērk līdzņemšanai. «Sākumā nebijām pat gatavi, ka tā būs. Piemēram, kad atvēru kafejnīcu, piedāvāju desertu stikla trauciņos, daudzi gribēja to pirkt līdzņemšanai, taču burciņas nebija tam paredzētas. Sapratu, ka, pirms sākt gatavot jaunu desertu, ir jāpadomā, kā to iepakot promnešanai. Mēs daudz uzmanības pievēršam iepakošanai, kastītēm, uzlīmēm. Tam tērējam daudz naudas, jo man nav vienalga. Gribu, lai arī, aiznesot mājās, deserts izskatās tāpat kā skatlogā,» teic Karīna.
Karīnas kafejnīcas pamatpiedāvājumu veido franču cepumiņi makaroni (macaron) un minikūciņas (cupcakes). «Tagad tie ir populāri gan te, gan ārzemēs, nav nekas eksotisks. Dažreiz skatos bildes sociālajos tīklos un nevaru saprast, ko kurš taisa, jo visiem ir vienādi. Man žēl, ka tik daudzi tagad taisa makaronus, jo ne visiem izdodas tā, kā vajadzētu. Ja cilvēks pirmajā reizē pagaršo nepareizo desertu, viņš domā, ka tas nav nekas īpašs,» viņa saka. Uzņēmēja brīnās, ka daudzas kafejnīcas ar labu sortimentu – garšīgām maizītēm un kliņģerīšiem – papildus tam piedāvā arī šos franču izstrādājumus.
«Domāju, ka vajag specializēties. Mūsu fokuss no paša sākuma ir makaroni un minikūciņas, kā arī tortes pēc individuāla pasūtījuma,» apgalvo Karīna. Viņa skaidro, ka tautā par kapkeiku iesauktā minikūciņa (cupcake) nav tas pats, kas mafins vai kēkss ar rozīnēm. «Nē, tas nav mafins ar krēmu. Jā, abiem šiem desertiem ir vienāda forma, tādas pašas sastāvdaļas, bet atšķirīgas proporcijas. Cits nosaukums nav tāpēc, ka mēs būtu snobi, bet tādēļ, ka patiešām ir atšķirība starp šiem desertiem,» viņa uzsver.
Savulaik Karīna nodarbojās ar papīra dizainu, taču savam un ģimenes priekam gatavojusi dažādus desertus, tostarp tolaik vēl mazpazīstamos makaronus, mazkūciņas, mafinus utt. Reiz kādu klienti, kura bieži pasūtīja papīra dizaina darbus pie Karīnas, viņa pacienāja ar tēju un mafinu. Pēc kāda laika šī pati sieviete pajautāja, vai Karīna nevarētu uzcept un izdekorēt mafinus viņas vīra dzimšanas dienai. «Piekritu, bet nezināju, kādu cenu par to prasīt, ārkārtīgi nervozēju. Pirmais nopietnais pasūtījums bija saldumu galds draudzenes kāzām,» viņa atklāj. Vairākus gadus eksperimentēja ar dažādām receptēm un ar šo eksperimentu rezultātiem cienāja draugus. Pamazām paradījās pirmie pasūtījumi no nepazīstamiem cilvēkiem. «Pienāca brīdis, kad nolēmu – vai nu tas jāizbeidz, vai jādara citā līmenī,» atceras Karīna. Veidot konditoreju, iespējams, vajadzēja jau agrāk. «Taču man grūti ir pieņemt lēmumus, jo nepatīk pārmaiņas – es nedaudz baidos no tām,» atzīst Karīna. Tā kā draugi bija atzinīgi novērtējuši viņas gatavotos saldumus, Karīnai nebija šaubu par to, ka, atverot kafejnīcu, varētu trūkt klientu. Mājās desertus gan viņa vairs negatavo.
Visu rakstu Radina atšķirt dažādus desertus lasiet otrdienas, 21. oktobra, laikrakstā Dienas Bizness (16.lpp.)!