Pasažieriem, kuri uz tuvākām vai tālākām zemēm dodas no starptautiskās lidostas Rīga, gaisā tiek piedāvāts turpat lidostas teritorijā esošajā uzņēmumā Airo Catering Services Latvija pagatavots ēdiens. Uzņēmums kopš 2008. gada pilnībā pieder vācu aviokompānijas Lufthansa meitasuzņēmumam LSG Sky Chefs, kas darbojas vairāk nekā 200 lidostās 52 valstīs, raksta laikraksts Diena.
Latvijas ražotnē strādājot 140 darbinieku, dienā apkalpojot vidēji 100 reisu - vairums no tiem ir airBaltic. Uzņēmuma direktors Andris Baļickis, izrādot ražotnes telpas, visos ēdienu tapšanas posmos Dienai uzsvēris augstos drošības standartus.
Izejvielu noliktavās līdzās pazīstamu ēdienu etiķetēm rindojas arī eksotiskas sastāvdaļas - latviešu meistaru pagatavotie ēdieni nonāk arī Tālo Austrumu un dažādu islāma valstu lidsabiedrību gaisa kuģu vēderos, jo ēdieni tiek gatavoti atbilstoši katras aviokompānijas receptūrai.
A. Baļickis norādījis, ka apmēram puse izejvielu un gandrīz visi dārzeņi esot vietējās izcelsmes. Ražotne sadalīta vairākos posmos - no ēdienu pagatavošanas, iepakošanas, servēšanas un marķēšanas līdz to sadalīšanai dzelzs konteineros, kam pēc aizvēršanas uzliek drošības plombes, ko atver tikai lidmašīnas apkalpe. Pirms tam gan konteinerus iestumj aukstuma kamerās, lai atbilstoši starptautiskajiem higiēnas standartiem to saturu atdzesētu līdz piecu grādu temperatūrai.
Uzņēmuma lielo projektu vadītāja Liisa Emīlija Ruģele atklājusi, ka no ražošanas cikla trīs porcijas tiek uzglabātas septiņas dienas - ja nu kādam ēdienam nāktos veikt ekspertīzi. Līdz šim gan ar nepatīkamu pieredzi neesot nācies saskarties. «Mēs strādājam atbilstoši kritiskā kontrolpunkta sistēmai - tas nozīmē, ka varam izsekot katram produktam, kas nonāk pasažiera pusdienu komplektā,» skaidrojusi Ruģele.
Pēdējā ražotnes departamentā, kas atbild par porciju skaita plānošanu nākamajām dienām un sakomplektēto konteineru savlaicīgu pievešanu lidmašīnām, uz sienām rindojas brīdinājuma plakāti ar lidmašīnu konstrukcijas detaļu izcenojumiem, novēroto raksturo Diena. «Tas, lai mūsu puikas zina, cik maksās remonts, ja, iekraujot pārtikas konteinerus, gadīsies ko iebuksēt,» puspajokam paskaidrojis A. Baļickis.