Citas ziņas

Vēl viens domnieks spodrina tēlu bibliotēkā

Atis Rozentāls, 24.07.2008

Jaunākais izdevums

Rīgas domes deputāti turpina izmantot administratīvos resursus, tiekoties ar iedzīvotājiem domes Kultūras pārvaldes rīkotos pasākumos Populārs cilvēks bibliotēkā, lai it kā kavētos atmiņās par bērnu dienu grāmatām un dalītos pārdomās "par literatūras, bibliotēkas un lasīšanas nozīmi personības attīstībā un cilvēka dzīvē".

Helmī Staltes (TB/LNNK) un Jāņa Dineviča (LSDSP) piemēram šodien nolēmis sekot Saskaņas centra pārstāvis Igors Pimenovs, kurš tiksies ar iedzīvotājiem Pļavnieku filiālbibliotēkā. Kultūras departamenta informācijā par pasākumu norādīts, ka "apmeklētājiem tā ir iespēja personiski satikt un neformālā vidē aprunāties ar ikdienā praktiski nesastopamu, bet sabiedrībā pazīstamu cilvēku."

Tiesa gan, nav zināmi kritēriji, pēc kuriem atlasa populāros cilvēkus, jo Rietumu bankas Informācijas tehnoloģiju uzturēšanas un tīkla organizācijas pārvaldes Budžeta un iekšējā audita grupas vadītājs I.Pimenovs ir domes opozīcijas deputāts, kurš pazīstams arī kā ļoti aktīvs cīnītājs pret izglītības reformu mazākumtautību skolās, 2005. gadā ievēlēts par bēdīgi slavenās Krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācijas (LAŠOR) valdes priekšsēdētāju.

Db.lv rīcībā nav informācijas, kādā valodā ieplānots pasākums bibliotēkā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Šodien notiekošo TEDxRiga ideju forumu var vērot bezmaksas tiešraidē

Lelde Petrāne, 22.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

22. novembrī notiek ideju forums TEDxRiga, kurā visas dienas garumā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā uzstājas 20 runātāji un mākslinieki, tostarp uzņēmēja un piedzīvojumu meklētāja Olga Kotova, mūziķis Ralfs Eilands, ekonomists un pasniedzējs Arnis Sauka, bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs, sabiedriskais aktīvists Jānis Erts, komponists un pianists Platons Buravickis, režisors un scenārists Andris Gauja un citi.

TED kustības nacionālā mēroga ideju forums TEDxRiga ik gadu pulcē dažādu jomu profesionāļus no Latvijas un ārzemēm – zinātniekus, uzņēmējus, radošo industriju pārstāvjus un citus. Septiņu gadu laikā uz TEDxRiga skatuves kāpuši 149 runātāji un mākslinieki. Par TEDxRiga 2019 vadmotīvu izvēlēts “Together” jeb “Kopā”, vēršot uzmanību uz to, ka kopā varam īstenot ko diženāku nekā katrs individuāli.

Visas dienas garumā foruma tiešraidi bez maksas iespējams vērot TEDxRiga mājaslapā 2019.tedxriga.com, kā arī sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku tiešraide būs skatāma Latvijas reģionālajās un augstskolu bibliotēkās: Alūksnes pilsētas bibliotēkā, Bauskas Centrālajā bibliotēkā, Dobeles novada Centrālajā bibliotēkā, Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā, Jelgavas pilsētas bibliotēkā, Kuldīgas Galvenajā bibliotēkā, Latgales Centrālās bibliotēkas Ģimenes digitālo aktivitāšu centrā, Limbažu Galvenajā bibliotēkā, Madonas novada bibliotēkā, Ogres Centrālajā bibliotēkā, Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā, Saldus pilsētas bibliotēkā, Staiceles pilsētas bibliotēkā, Tukuma bibliotēkā, Valmieras bibliotēkā un Ventspils Galvenajā bibliotēkā, kā arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas, Rīgas Pārdaugavas pamatskolas, Latvijas Kultūras koledžas, RTU Arhitektūras fakultātes, Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes, Banku augstskolas, RISEBA un Biznesa augstskolas “Turība” bibliotēkās. Tāpat tiešraidi varēs vērot 15 Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras biznesa inkubatoros visā Latvijā, kā arī vairākās kopstrādes telpās: Skola6 radošo industriju centrs, Teikums, TechHub Riga, People Work un OraculeTang Space.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunie trīs brāļi: Gaismas pils būvdarbu līgumcenu izdevās nokaulēt par vairāk nekā 6 miljoniem latu

, 09.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaismas pils ASV izmaksātu par 68 miljoniem latu mazāk nekā Latvijā, kas liecina par izšķērdību bibliotēkas būvniecībā un konkurences trūkumu, 8. jūlijā medijiem skaidroja ekonomists Kristaps Bergmanis. Jaunie trīs brāļi oponējot K. Bergmaņa viedoklim norāda, ka "autors maldās terminos, jēdzienos un salīdzinājumos jeb, citiem vārdiem sakot, trūkst izpratnes un apjausmas par to, ko Latvijas valsts būvē nākamajām paaudzēm."

Opozīcijas politiķi, īpaši tie, kuriem vēlētāji nav devuši mandātu strādāt tautas labā, sabiedrības uzmanību sev pievērš ar vispopulistiskākajiem paziņojumiem, kas gan lielākoties izrādās cilvēku maldināšana. Tā nu ir gadījies arī kārtējiem citu vērtību sludinātājiem politikā – partijai Jaunie Demokrāti, kuras valdes loceklis Kristaps Bergmanis nule publicējis savas pārdomas par Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecību, cenzdamies pretendēt uz finanšu analīzi par būvdarbu izmaksām. Tiesa gan, nekas prātīgs no tā nav iznācis, jo autors maldās terminos, jēdzienos un salīdzinājumos jeb, citiem vārdiem sakot, trūkst izpratnes un apjausmas par to, ko Latvijas valsts būvē nākamajām paaudzēm, norāda Elīna Bīviņa, v/a Jaunie Trīs brāļi Komunikācijas nodaļas vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Vilks: pasaulē labākā bibliotēka atrodas Frankfurtē

Dienas Bizness, 28.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tādēļ, ka ir grāmatas, kas ir izdotas, publicētas un kurām ir saistība ar nācijas pagātni un vēsturi. Kuras, visticamākais, neiznīcinās tāpēc, ka viņas ir tik vecas - pat XV-XVI gadsimtā nodrukātas. Tā ka kādam tās ir jāglabā,» tā uz laikraksta Diena jautājumu, kādēļ laikmetā, kad grāmatas lasīsim digitalizēti, mums bija jābūvē tik liela un dārga bibliotēka, atbildējis Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks.

«Es arī labi apzinos to, ka arvien vairāk sastapsimies ar tā saucamajām bibliotēkām bez grāmatām, kad bibliotēka ir, bet grāmatu tur nav, lai gan tā joprojām ir bibliotēka. Tur ir informācija, bibliotekārs, kurš pie datora palīdz cilvēkam atrast informāciju un lasīt šajā datorā, jo bieži ir informācija, kas drīkst būt pieejama tikai bibliotēkas telpās saistībā ar autortiesību ierobežojumiem un tā tālāk. Nacionālās bibliotēkas visā pasaulē turpinās pastāvēt, es teiktu, kaut kādā veidā kā muzeji,» turpinājis LNB direktors.

Jautāts, kas būs tas galvenais serviss pilsonim, ko piedāvās Latvijas Nacionālā bibliotēka, viņš atbildējis: «Galvenais būs tas, ka būs darba vieta, kur vienlaikus izmantot tradicionālos un elektroniskos resursus, gan nodarboties ar mentoru.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī stāsta galvenais varonis nav McDonald`s. Vismaz ne tādā izpratnē, kā ierasts. Tā ir viņa jaunākā māsa McCafe — ne gluži restorāns, ne gluži ēstuve... sauksim to par kafejnīcu.

Atzīšos: uz Baltijā pirmo kafejnīcu McCafe, kas atrodas iepirkumu centrā Spice, devos ar zināmu skepsi. Pirmkārt, mani tramīgu darīja McCafe mātes uzņēmuma McDonald`s zīmola klātbūtne, jo kādā karstā vasaras dienā iegādāts kokteilis Fanta, kas sastāvēja no sīrupa un, šķiet, hlorēta krāna ūdens, mudināja pārvērtēt šīs ēstuves gastronomiskās kvalitātes. Otrkārt, aizdomīga šķita McCafe atrašanās vieta, proti, lielveikals, jo es uzskatu, ka šādās vietās ir grūti baudīt maltīti, jo no tuvākajiem veikaliem ieplūst dažādu stilu mūzikas mikslis un traucē arī garāmejošo pircēju sarunas. Un tomēr, ja reiz daudzviet Eiropā McCafe jau paguvis kļūt par visnotaļ populāru kafijas paužu vietu, tātad kaut kam tajā visā būtu jābūt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

images/article/958f0ead-993f-4f0f-bebd-35eb44c5537dnews logo11.jpg

Mūsdienu sabiedrībā informācijas apritei ir būtiska nozīme. Ikvienam sabiedrības indivīdam ir svarīgi regulāri saņemt aktuālo informāciju par notiekošo valstī, sabiedrībā, kultūrā un citās jomās.

Neskatoties uz dažādu ziņu portālu attīstību Internetā, laikraksti un žurnāli vēl joprojām ir viens no būtiskiem informācijas saņemšanas avotiem. Diemžēl, šī brīža ekonomiskā situācija un piegādātāju serviss ikvienam liek izvērtēt, cik daudz un kādus laikrakstu mēs labprātāk redzētu savā pasta kastītē.

Uzņēmums “Lursoft IT” (Lursoft) ir nācis soli tuvāk klientam un piedāvā lasīt vairāk kā 40 dažādu laikrakstu un žurnālu jaunākas publikācijas un arhīva rakstus Internetā, maksājot no 5 latiem mēnesī. News.lv ir lielākā Latvijas laikrakstu bibliotēka Internetā, kurā pieejami vairāk kā 40 Latvijā izdoti laikraksti un žurnāli, kā arī ziņu aģentūras BNS ziņas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Pasts laidis klajā jaunāko pastmarku sērijā Latvijas mūsdienu arhitektūra, un tā veltīta Ventspils Pārventas bibliotēkai kā izcilas arhitektūras paraugam, kas ieguvis atzinības balvas gan Latvijā, gan starptautiskā mērogā.

Pastmarka izdota pēc latvijas Arhitektu savienības priekšlikuma un pirmās dienas zīmogošana un pastmarkas prezentācija paredzēta 14. oktobrī Pārventas bibliotēkā.Jaunās pastmarkas tirāža ir 70 000 eksemplāru un nominālvērtība – 1 Ls, kas atbilst A klases ierakstītas vēstules nosūtīšanai Latvijas robežās. Uz pastmarkas, kuras dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva, redzama Pārventas bibliotēkas fotogrāfija, kā arī visu sešu bibliotēkas arhitektu vārdi.

Ventspils Pārventas bibliotēka ir viens no pēdējo gadu spilgtākajiem arhitektūras objektiem Latvijā, kas saņēmis augstākos arhitektūras apbalvojumus gan Latvijā, gan ārzemēs. Pārventas bibliotēkas projekts atzīts par labāko 2009.gada arhitektūras darbu Latvijā, par labāko jaunbūvi Latvijā 2009.gadā un saņēmis balvu arī kā labākais sabiedriskais interjers Latvijā 2009.gadā. Pārventas bibliotēka 2009.gadā arī kolēģu vērtējumā saņēmusi ikgadējo Ventspils balvu Baltā dūna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

FOTO: Atklāj jaunas Jūrmalas Mūzikas vidusskolas un centrālās bibliotēkas ēkas

Laura Mazbērziņa, 07.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Jūrmalā atklās divas jaunas kultūras infrastruktūras celtnes, kurā atradīsies Jūrmalas Mūzikas vidusskola un Jūrmalas Centrālajā bibliotēka. Apvienojumā ar līdzās esošo 2015. gadā uzcelto Jūrmalas Mākslas skolu visas trīs ēkas un to iekšpagalms veido Dubultu Kultūras kvartālu.

Kūrortpilsēta ieguvusi jaunu, daudz plašāku mūzikas vidusskolas ēku, koncertzāli ar 400 skatītāju vietām, kā arī jaunu, modernu centrālo bibliotēkas ēku. Mūzikas vidusskolas telpās mācību gadu jau uzsākuši 520 skolas audzēkņi, kas ir par 60 vairāk nekā pagājušajā gadā. Skolā strādā 70 pedagogi.

Trīsarpus stāvu augstajā Mūzikas vidusskolas ēkā izvietotas 45 mācību klases. Iepriekšējā skolas ēkā bija 26 mācību klases. Katras klases arhitektoniskais risinājums ir aprēķināts, lai klases konfigurācija un tās apdares risinājumi nodrošinātu labu akustiku, neradot koncentrētus skaņas punktus, bet skaņa tiktu izkliedēta.

Mūzikas vidusskolas ēkā izbūvēta arī akustiskā koncertzāle, kam dots nosaukums «Dubultu koncertzāle», tajā ir 400 skatītāju vietas un skatuve 180 kvadrātmetru platībā. Koncertzāles apjoms ēkas vidusdaļā ir vairāk nekā 15 metru augstumā, un katra skatītāju rinda izvietota uz amfiteātra veida paaugstinājuma. Pirmajā stāvā ir kamerzāle ar amfiteātri 130 apmeklētāju vietām, plašs vestibils, mācību klases, bibliotēka ar lasītavu, ģērbtuves māksliniekiem, administrācijas telpas, kā arī mēģinājumu studija. Otrajā, trešajā un jumta stāvā izvietotas mācību klases un jumta terase.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Kultūras ministre:Gaismas pils projekts tapa laikā, kad vārds «energoefektivitāte» nebija darba kārtībā

Andrejs Vaivars, BNS, speciāli DB, 16.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaismas pils uzturēšanas izmaksas var svārstīties no 2,5 līdz 4 miljoniem eiro gadā.

Aktuāli kļuvuši vairāki jautājumi, kas jau faktiski tūlīt būs jārisina – vai Kultūras ministrijai jānodarbojas ar būvniecību, cik īsti būs jāmaksā par jaunās bibliotēkas uzturēšanu, vai, ceļot kultūras infrastruktūru, netiek aizmirsts par tajā strādājošajiem, kur tiks celts laikmetīgās mākslas muzejs un tamlīdzīgi. Par to visu intervijā stāsta kultūras ministre Dace Melbārde.

Plānots, ka šovasar durvis apmeklētājiem beidzot vērs jaunā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēka jeb Gaismas pils. Nenoliedzami tās būvniecība uzsākta vēl ilgi pirms tam, kad jūs kļuvāt par ministri. Un tomēr – cik optimāls jūsu skatījumā ir šis projekts?

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Bibliotēkās pieejamos 114 latviešu rakstnieku darbus e-formātā varēs lasīt bez maksas

Db.lv, 11.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas publiskajās bibliotēkās reģistrētie lasītāji turpmāk 114 latviešu rakstnieku darbus varēs lasīt bez maksas, informē apgāds Zvaigzne ABC.

Lai turpmāk izmantotu šo lasīšanas iespēju, būs nepieciešama tikai ierīce (dators, viedtālrunis, e-grāmatu lasītājs) ar interneta pieslēgumu. Starp pieejamajiem darbiem ir Aivara Freimaņa romāns «Katls», Jāņa Ezeriņa «Stāsti un noveles», Ingas Gailes šarmanti stilīgais detektīvromāns «Neredzamie» un pat daudz apspriestie Karīnas Račko romāni «Debesis pelnos» un «Saplēstās mežģīnes».

Visās Latvijas pašvaldību publiskajās bibliotēkās 2019. gadā lasītājiem tiek piedāvāts jauns, inovatīvs pakalpojums – «3td e-grāmatu bibliotēka» vietnē www.3td.lv . To nodrošina Kultūras informācijas sistēmu centrs sadarbībā ar SIA «Tieto Latvia», Apgādu Zvaigzne ABC un publiskajām bibliotēkām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Restorānam Bibliotēka No1 jauns koncepts

Lelde Petrāne, 24.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Restorānam Bibliotēka No1 pēc rekonstrukcijas tapis gan jauns interjers, gan koncepts – vīna restorāns/ bārs, kuru rotā mākslinieces Kristīnes Luīzes Avotiņas gleznas un zīmējumi. Radīta jauna vīna un kokteiļu, kā arī ēdienkarte, kurā klasiku papildina tapas, kā arī pusdienu piedāvājums – iespēja paēst par demokrātisku cenu.

«Ejot līdzi laikam, Bibliotēka No1 ir transformējusies «divi vienā». Pirmo restorāna stāvu esam veidojuši kā vīna restorānu un bāru, kurā paēst labas pusdienas un vakariņas vai vienkārši nesteidzīgi iedzert vīnu kopā ar draugiem vai kolēģiem. Otrais stāvs pārtapis «Privat Dining» konceptā īpašiem dzīves notikumiem. Tēlaini runājot, pirmais restorāna stāvs tagad ir luksuss par pieejamu cenu, bet otrais – oāze gardēžiem un Latvijas restorānu nozares vizītkarte,» stāsta restorāna īpašnieks un interjera autors Oskars Skara.

Līdzšinējo atturīgo restorāna pirmā stāva interjeru nomainījušas košas krāsas un samts, īpašs tā lepnums ir dzīvā «zaļā siena», kas kopā ar Kristīnes Luīzes Avotiņas gleznām svin dabas un mākslas satikšanos Rīgas sirdī. Savukārt, restorāna otrais stāvs kļuvis greznāks un veidots kā grezna bibliotēka. Maija vidū tiks atvērta no jauna labiekārtotā restorāna parka terase.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Failiem.lv saņem 50 000 eiro blokķēdes tehnoloģijas ieviešanai

Zane Atlāce - Bistere, 19.02.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Failiem.lv datu glabāšanas platforma izturējusi atlasi un ir saņēmusi Eiropas Savienības atbalstu blokķēdes risinājumu praktiskai ieviešanai.

Janvāra pēdējā nedēļā uzņēmums piedalījās inovāciju konkursa "Block.IS" otrajā kārtā Stambulā un iekļuva 23 Eiropas uzņēmumu finālistu vidū, iegūstot 50 000 eiro līdzfinansējumu blokķēdes risinājumu ieviešanai..

Eiropas Savienības inovāciju projekta "Horizon 2020" ietvaros saņemtais finansējums tiks izmantots Failiem.lv blokķēdes un failu tirdzniecības platformas pilnveidei un attīstīšanai, integrējot un papildinot datu glabāšanas platformu ar blokķēdes elementiem. Plānots, ka interneta lietotājiem sistēma būs pieejama kā atvērts failu katalogs - dokumentu bibliotēka un ļaus lietotājiem publicēt un dalīties ar dažādiem brīvpieejas un maksas failiem, izmantojot Ethereum blokķēdē saglabājamus Files.fm tokenus jeb digitālos žetonus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk Rīgā, Sporta2 kvartālā ikviens interesents varēs iepazīties un pētīt Imanta Ziedoņa daiļradi - tur atklāta dzejnieka muzeja veidotā Ziedoņa bibliotēka.

Ziedoņa bibliotēkas lasītavā īpaši veidotā interaktīvā «Atklājumu skapī» apkopotas teju visas no vairāk nekā 200 izdotajām grāmatām ar Imanta Ziedoņa darbiem.

Ziedoņa muzeja komplekss dzejnieka vasarnīcā Murjāņos ir piemērots apmeklētājiem tikai gada siltajos mēnešos un savu sezonu īsteno no jūnija līdz septembra beigām, tāpēc radās nepieciešamība alternatīvai vietai, kurā īstenot muzeja funkcijas visa gada garumā.

Respektējot Imanta Ziedoņa vēlmi - savu muzeju veidot kā mūzu māju un vietu radošām sarunām, vietu, kurā runāt par Imantam Ziedonim būtiskām vērtībām - sevis un pasaules izzināšanu, latviskumu un radošumu, Ziedoņa muzejs dzejnieka daiļrades izpētes funkciju un radošu notikumu veidošanu Rīgā uzticējis Ziedoņa bibliotēkai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Restorāns Bibliotēka No1 piesaka jaunu zīmolu Klaips

Lelde Petrāne, 22.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Restorāns «Bibliotēka No1» ir radījis jaunu zīmolu - «Klaips» - un atvēris pirmo gastrobāru Ādažos. Plānots, ka jaunā koncepta gastrobāri nākotnē tiks atvērti arī Rīgā un citās Latvijas pilsētās.

Gastrobāra izveidē investēti aptuveni 100 tūkstoši eiro.

Jaunā koncepta autors ir «Bibliotēka No1» vadītājs Oskars Skara, kas veidojis gan rekonstruētā restorāna, gan arī jaunā gastrobāra «Klaips» interjeru. Savukārt, jaunā koncepta ēdienkarti radījis «Bibliotēka No1» šefpavārs Kaspars Barsukovs.

«Mūsu komandas pārliecība ir, ka arī citās Latvijas pilsētās cilvēki ir pelnījuši daudzveidīgu, svaigu un kvalitatīvu ēdienu par atbilstošu cenu. Tāpēc esam radījuši jaunu zīmolu – gastrobārs «Klaips», kas demokrātiskā, bet ļoti stilīgā veidā turpina Bibliotēka No1 filozofiju par labāku dzīvi katru dienu,» paskaidro O. Skara.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Prasa 58.33 tūkst. Ls Terra Mariana izdošanai

Madara Fridrihsone, Db, 14.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kultūras ministrijas (KM) lūgums tai piešķirt vairāk nekā 58 tūkst. Ls, lai Latvijas Nacionālā bibliotēka spētu samaksu par krājuma Terra Mariana faksimilizdevumiem, tiks skatīts pēc tam, kad KM būs sagatavojusi priekšlikumus par citu KM 2009. gada budžeta izdevumu samazināšanu.

To šodien, skatot KM lūgumu piešķirt 58.33 tūkst. Ls, lai norēķinātos ar Vatikānu, par krājuma Terra Mariana faksimilizdevumiem, nolēma valdība.

Albums Terra Mariana glabājas Vatikāna Apustuliskajā bibliotēkā. Savulaik, 19. gadsimta beigās tas izgatavots tikai vienā eksemplārā un dāvināts pāvestam Leo XIII. Terra Mariana vēsta par kristīgās ticības izplatīšanos Latvijā un Igaunijā – kādreizējā Livonijā, ko mēdz saukt par Marijas zemi jeb Terra Mariana.

Albuma 70 pergamenta lapās atrodams bagātīgs vizuālais un tekstuālais materiāls par Livonijas pilīm, pilsdrupām, baznīcām, kapakmeņiem, senu dižciltīgu dzimtu ģerboņiem, zīmogiem, vēsturiskām personībām, kā arī seno sudraba un zelta monētu nospiedumi. Albums tiek uzskatīts par unikālu tā vēsturiskā, mākslinieciskā un kultūras satura dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ventspils Pārventas bibliotēka iegūst balvu Japānā

Vēsma Lēvalde, 26.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskās arhitektu savienības (International Union of Architects) 24. kongresā, kas norisinājās Japānas galvaspilsētā Tokijā, Ventspils Pārventas bibliotēka ieguvusi atzinības rakstu par videi draudzīgāko un visai sabiedrībai pieejamāko objektu, kā arī saņēmusi atzinību par augstvērtīgu dizaina risinājumu.

Skatei objektu izvirzījis Baltijas Arhitektūras centrs.

«Projekta izstrādes gaitā uzticējāmies un pieņēmām novatorisku ideju. Mēs zināmā mērā riskējām un esam gandarīti, ka neesam kļūdījušies, un mūsu kopīgā darba pūles ir novērtētas,» atzīst Ventspils pilsētas galvenā arhitekte Daiga Dzedone.

Kopš Pārventas bibliotēkas atklāšanas 2009. gada augustā Pārventas bibliotēkas projekts atzīts par labāko 2009. gada arhitektūras darbu Latvijā, par labāko jaunbūvi Latvijā 2009. gadā un saņēmis balvu arī kā labākais sabiedriskais interjers Latvijā 2009.gadā. Pārventas bibliotēka 2009. gadā arī kolēģu vērtējumā saņēmusi ikgadējo Ventspils balvu Baltā dūna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Restorānā pie Laimas pulksteņa sola ēdienus, kas gatavoti no Latvijas zemnieku labumiem

Nozare.lv, 18.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunais restorāns Kolonādes telpās Kolonāde. Mūsu stāsti produkciju iepirks no vietējiem ražotājiem, atklāj restorāna Bibliotēka Nr.1 restorāns un topošā restorāna šefpavārs Māris Jansons.

Kā jau ziņots, 14.februāra izsolē ar nosolīto 10 959 eiro nomas maksu mēnesī bez pievienotās vērtības nodokļa par Kolonādes nomas tiesībām uzvarēja SIA Pasākumu apkalpošana, kuras sastāvā ietilpst arī restorāns Bibliotēka Nr.1 restorāns.

«Esam gatavi šim izaicinājumam un darīsim visu, lai restorāns pēc iespējas ātrāk sāktu savu darbību. Ēdienkarte tiks veidota ciešā sadarbībā ar vietējām zemnieku saimniecībām, akcentējot tādus Latvijas lauku labumus kā medus, kazas siers, smiltsērkšķu sula, kā arī brieža, liellopa un strausa gaļa, arī interjers atspoguļos latviskās tradīcijas,» sacīja Jansons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Arī Kuldīgā top sava Gaismas pils

Dienas Bizness, 10.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī Kuldīgā šobrīd top sava Gaismas pils - bibliotēka, kurā būs vieta 50 000 grāmatām. Bibliotēka durvis vērs 2011.gadā, vēstī Latvijas Avīze.

Kuldīgas novada galvenā bibliotēka atradīsies celtnē, kas septiņus gadus bijusi pamesta. Projekta pieteikumu par sinagogas ēku kompleksa pārbūvi toreizējā Kuldīgas dome Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā iesniedza 2008.gada rudenī.

«Sinagogas projekts ir ļoti interesants, apzināti ielikts vecpilsētā, lai atdzīvinātu mūsu pilsētas vēsturisko centru. Kuldīgas Galvenā bibliotēka būs īpaša, jo tās veidolā tiks respektēta trīs kultūrslāņu mijiedarbība – tiks saglabāts celtnes vēsturiskais gars, netiks noliegts padomju laika pienesums un ēkai tiks pievienots mūsdienu saturs,» laikraksts citē Kuldīgas novada domes priekšsēdētāju Ingu Bērziņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kuldīgā ievieš automatizētu grāmatu izsniegšanu bibliotēkās

Vēsma Lēvalde, Db, 17.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar šī gada 1. decembri Kuldīgas Galvenās bibliotēkas abonementā testa režīmā uzsākta automatizēta grāmatu izsniegšana un saņemšana. Lasītāja izvēlētās grāmatas tiek ieskenētas ar svītrkodu skeneri, līdzīgi kā preces veikalā, un dati saglabājas bibliotēkas informācijas (BIS) sistēmā.

Ar elektroniskā kataloga http://kuldiga.biblioteka.lv/Alise/ palīdzību ir iespēja pārliecināties, vai grāmata atrodas plauktā, vai ir izsniegta. Pēc lasītāju vēlmēm ir iespējams arī izdrukāt čeku, kur uzrādītas visas paņemtās grāmatas, to atdošanas datums, kā arī ziņas par pašu lasītāju un bibliotēku, informē Kuldīgas pašvaldība.

Bibliotēku automatizācijas process turpinās arī Kuldīgas rajonā. Ar nākamo gadu 21 (no 26) pagastu un pilsētu bibliotēkām strādās ar bibliotēku informācijas sistēmu ALISE. Katra bibliotēka savus lasītājus reģistrēs kopējā datu bāzē un Kuldīgas rajona kopkatalogam pievienos jaunieguvumus, kā arī veiks fonda rekataloģizāciju – grāmatu eksemplāru ziņu ievadīšanu elektroniskajā katalogā. Kad šis process būs pabeigts, arī pagastu bibliotēkas savus lasītājus varēs apkalpot automatizēti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventspils bibliotēkā atklāj izstādi Latvijas grāmatu māksla

, 22.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bibliotēku nedēļas pasākumu programmas ietvaros šodien, 22.aprīlī, plkst. 15.00 Galvenās bibliotēkas pasākumu zālē Akmeņu ielā 2 (2.stāvā) tiks atklāta Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāde Latvijas grāmatu māksla, informēja Ventspils Galvenās bibliotēkas direktore Margarita Marcinkeviča.

Izstāde digitāldrukā un skaistāko iespieddarbu izlasē atspoguļo latviešu grāmatu mākslu no tās pirmsākumiem 16.gadsimtā līdz pat mūsdienām. Planšetes papildina Latvijas 21.gadsimta skaistāko grāmatu izstāde no Ventspils bibliotēkas krājumiem.

Materiālus izstādei atlasījuši un komentējuši Latvijas Nacionālās bibliotēkas darbinieki sadarbībā ar vienu no viszinošākajiem grāmatas vēstures speciālistiem, mākslinieku, Latvijas Mākslas akadēmijas profesoru Valdi Villerušu, kurš 22.aprīlī Ventspils bibliotēkā piedalīsies izstādes atklāšanā.

Izstāde Latvijas grāmatu māksla līdz šim eksponēta Čehijas Nacionālajā bibliotēkā Prāgā, Lietuvas Martina Mažvida Nacionālajā bibliotēkā Viļņā un Horvātijas Nacionālajā un Universitātes bibliotēkā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc divu mēnešu ilgām politiskām diskusijām pirmdien Rīgas domes ārkārtas sēdē par Rīgas mēru ievēlēts līdzšinējais priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs (GKR), līdz ar to aktualitāti pašlaik ir zaudējis jautājums par ārkārtas vēlēšanām galvaspilsētas pašvaldībā.

Kopumā balsojumā piedalījās 48 domnieki, no kuriem par Burovu nobalsoja 35 deputāti - 11 «Gods kalpot Rīgai» deputāti, četri «Neatkarīgo deputātu frakcijas» pārstāvji, trīs deputātu bloka «Rīgai!» biedri, kā arī 17 «Saskaņas» deputāti. Par otru mēra amata kandidātu - Viesturu Zepu (LA) - kopumā tika atdotas 12 balsis - astoņas no «Latvijas attīstībai» un četras no nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK. Četri «Vienotības» un septiņi Jaunās konservatīvās partijas deputāti balsojumā nepiedalījās un sēžu zāli atstāja jau pirms balsojuma.

Neatkarīgās deputātes Baibas Brokas balss tika atzīta par nederīgu. Rīgas domes deputāti pirms balsojuma Burovu iztaujāja aptuveni piecas stundas, bet Zepam veltīja vien 15 minūtes. Domnieki Burovam uzdeva jautājumus par ļoti dažādiem pašvaldības darba aspektiem. Piemēram, domnieks Valters Bergs (JKP) prasīja, vai Burovs ir iepazinies ar SIA «Novirus» atzinumu, kurā teikts, ka ir tiesisks pamats piedzīt līdzekļus no bijušās «Rīgas satiksmes» valdes un vai viņš to darīs. Burovs apstiprināja, ka ir informēts par atzinumu, bet šobrīd jautājumu vēl vērtējot pagaidu valde.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Kā papildu bonusi veido darba devēja tēlu? Komentē eksperti no „Stebby” un „Tietoevry Banking”

Sadarbības materiāls, 15.02.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažādi papildu ieguvumi, kas tiek piedāvāti darbiniekiem, jau kādu laiku ir kļuvuši teju par neatņemamu uzņēmumu konkurences rīku. Taču tie var ne tikai palīdzēt piesaistīt vai noturēt darbiniekus, bet arī radīt pretēju efektu – sabojāt uzņēmuma tēlu, ja izmantoti nevietā. Eksperti no personalizēto labsajūtas pakalpojumu startapa „Stebby" un uzņēmuma „Tietoevry Banking” stāsta, kāpēc uzņēmumiem būtu jāvelta vairāk laika, lai noskaidrotu reālās komandas vajadzības, un kam jāpievērš uzmanība, veidojot papildu atbalsta paketes darbiniekiem.

Kā stāsta Marta Medne, „Tietoevry Banking” darba devēja tēla speciāliste, pozitīvu tēlu var veidot un pielāgot ārējām vajadzībām, taču pamatā tas vienmēr izriet no uzņēmuma kultūras. Mākslīgi izveidots darba devēja tēls nespēs uzņēmumam kalpot ilgtermiņā, savukārt patiess un pozitīvs darba devēja tēls palīdz piesaistīt darbiniekus un lieliski noder personāla atlasē. Tas palīdz uzņēmumam atrast kandidātus, kas identificējas ar tā kultūru, nemaz nerunājot par laiku un izmaksām, kas tiek ietaupīti kandidātu atlases procesā, salīdzinot ar situāciju, ja uzņēmumam ir negatīvs publiskais tēls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš regulāri redzams fotosesijās, kurās viņš spodrina savu tēlu, piedaloties dažādos piedzīvojumos, šoreiz devies Baltijas jūras dzelmē, meklēt nogrimušu Krievijas impērijas fregati, ziņo Ria Novosti.

Fregate Oleg nogrima 1869. gadā Baltijas jūras Somu līcī, un Krievijas prezidents to devās meklēt ar zemūdeni C-Explorer-5, kas luksusa preču interneta vietnē RichVibe nodēvēta par «pasaulē pirmo zemūdens limuzīnu» un kas maksā 2,4 miljonus ASV dolāru.

Oleg atrodas 60 metrus zem jūras līmeņa, un brauciens ar C-Explorer-5 dzelmē ilga 12 minūtes, informē Ria Novosti.

Db.lv jau rakstīja, ka 2009. gada augustā V. Putins nolaidās Baikāla ezera dibenā ar mini zemūdeni Mir-2. Četru stundu un trīsdesmit minūšu ilgajā misijā V. Putins nolaidies Baikāla ezerā 1400 metru dziļumā. Krievijas prezidents piedalījies arī vairākās citās ativitātēs, spodrinot savu tēlu, iepriekš izteikušies ārvalstu mediji. Tā, piemēram, šā gada aprīlī V. Putins demonstrēja pasaulei sniega rotaļas ar suņiem. Neveiksmīga izvērtās V. Putina aktivitāte apmācīt nebrīvē dzimušas dzērves lidojumam uz dienvidiem ornitologu eksperimenta ietvaros. Dzērves tomēr nav spējušas pievienoties migrējošajiem putniem un nogādātas atpakaļ uz rezervātu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Īrijā turpinās ažiotāža, ko sacēlusi imigrante Magda

Lelde Petrāne, 06.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrijā turpinās ažiotāža, ko sacēla Īrijas plašsaziņas līdzekļos tendenciozi iztulkotais poļu laikraksta stāsts par Magdu – bez darba palikušu poļu viesmīli, kura izmanto šīs valsts sociālās garantijas.

Par to raksta baltic-ireland.ie.

Reaģējot uz šo rakstu, vaļsirdīgs Monaghan grāfistes domnieks apgalvojis, ka ārzemnieki, kuri pieprasa sociālos pabalstus, sagraus valsts sociālās nodrošināšanas sistēmu, vēstījis Irish Examiner.

Seamuss Treanors, kurš ir pašvaldības deputāts kopš 2009.gada, pēdējo divu dienu laikā radiostacijās Newstalk un Northern Sound esot apgalvojis, ka 40% sociālā budžeta tiek tērēti ārzemniekiem.

Tomēr Sociālās aizsardzības departaments šo apgalvojumu noliedzis, norādot, ka apmēram 21 miljardu eiro lielais sociālās labklājības budžets tiek izlietots 50 dažādās programmās un netiek veikta pabalstu saņēmēju uzskaite pēc valstspiederības.

Komentāri

Pievienot komentāru