Šogad Db.lv uzsāka jaunu rubriku Kā top?, kuras ievaros kopumā jau esam aplūkojuši darbu 19 gan Latvijā un ārvalstīs labi atpazīstamu zīmolu rūpnīcās, gan cēlām saulītē mazāk zināmas ražotnes. Piedāvājam jums atskatīties uz ražotnēm, kurās šogad viesojāmies!
Pērn skatīto uzņēmumu vidū ir gan Laima, Stenders, Cido, Spilva, Binders, New Rosme, Fazer Latvija, Aldaris, Cēsu alus, Grindeks, gan, iespējams, retāk dzirdētā Mežroze, Daugavpils Skrošu rūpnīca, Gamma-A, Troja, Latvijas tekstils, Paiya, Ciemakukulis un Deiva. Tāpat zem sveces neesam turējuši to, kā top pats Dienas Bizness - arī laikraksta redakcijas un tipogrāfijas darbu varat aplūkot galerijā!
Varam atklāt, ka Kā top? rubriku nākamajā gadā atklās kāds Jelgavas uzņēmums, kurš darbojas autobūves jomā. Tāpat solām Jums nākamgad rādīt, kā Latvijā tiek ražoti pelmeņi un citas preces!
#1/19
Kā top?: Labākās biznesa ziņas - laikraksts Dienas Bizness
Šajā fotogalerijā var apskatīt, kā top pats Dienas Bizness – soli pa solim, un tā katru dienu. Lasīt tālāk...
#2/19
Kā top?: dabīgā bišu vaska sveces
Pēdējo piecu gadu laikā Latvijā audzis pieprasījums pēc nedaudz dārgākajām, bet no dabīgā bišu vaska veidotajām svecēm, Db.lv uzzināja, viesojoties Stopiņu novada uzņēmuma Deiva ražotnē, kurā bišu vaska sveces tiek ne vien lietas, bet arī mērcētas, lakotas un tītas. Lasīt tālāk...
#3/19
Kā top?: Ciemakukuļa ingvera piparkūkas
Decembrī Ciemakukulī piparkūkas veido aptuveni 10 -15% no kopējiem pārdošanas apjomiem, savukārt no korporatīvo klientu pasūtījumu apjoma piparkūkas Ziemassvētku laikā aizņem 80 – 90%. Ciemakukuļa saimniece norāda – šeit netiek ceptas kūciņas, kas sastāv no «pulverīša un ūdens». Lasīt tālāk...
#4/19
Kā top?: baltmaize Mākoņmaize
Lai arī maize ir produkts, ko ēd visur, tomēr garšas īpatnības un maizes ēšanas tradīcijas atšķiras. Latvijā iedzīvotāji īpaši ir iecienījuši baltmaizi, kas Latvijā no visiem maizes veidiem aizņem lauvas tiesu - 37%. Tās ražošanas procesu šoreiz piedāvājam aplūkot rubrikā Kā top?. Lasīt tālāk...
#5/19
Kā top?: Latvijas dizaina apģērbs - zīmols Paiya
Kad pirms dieviem gadiem tika izveidots zīmols Paiya tas bija viens no nedaudzajiem Latvijas dizaineru zīmola apģērbiem. Pašlaik Latvijas dizaina modes zīmolu ir kļuvis krietni vairāk, bet Paiya ir atradusi savu vietu pašu mājās, lai arī raugās uz eksportu – Krievijas virzienā. Lasīt tālāk...
#6/19
Kā top?: Cēsu dusmīgie putni - dzēriens Angry Birds
Somijā izgudrotās spēles Angry Birds zīmols patlban tiek izmantots gan mīksto rotaļlietu, gan T-kreklu pārdošanā, un nav brīnums, ka tas ir pasaulē straujāk augošais franšīzes produkts. Angry Birds vārdu gana veiksmīgi izmanto arī pašmāju ražotājs - somiem piederošais Cēsu alus. Db.lv viesojās Vidzemes pilsētā Cēsīs, lai aplūkotu, kā top šis dzēriens. Lasīt tālāk...
#7/19
Kā top?: Latvijas valsts karogs
«Iegādājoties karogu, cilvēki nepērk tikai krāsainu auduma gabalu, bet arī pienākumu, lepnumu, iespēju apliecināt savu nacionalitāti,» Db.lv stāstīja SIA Latvijas tekstils valdes loceklis Oskars Polmanis. Valsts svētku noskaņās Db.lv devās uz uzņēmuma ražotni Tukumā - lai redzētu, kā tiek ražots viens no Latvijas valsts nozīmīgākajiem simboliem. Lasīt tālāk...
#8/19
Kā top?: Latviešu bērnības simbols - koka šūpuļzirdziņš
Trojas šūpuļzirdziņš jau «izvizinājis» vairākas Latvijas iedzīvotāju paaudzes, taču cīņas ar pūķiem un citi varoņdarbi šajā zirgā paveicami arī mūsdienu bērniem, turklāt arī «jātniekiem» Igaunijā, Somijā, Vācijā un Korejā. Db.lv viesojās uzņēmumā Troja, kur tiek ražota šī rotaļlieta. Lasīt tālāk...
#9/19
Kā top?: «Latvijas zelts» - šprotes eļļā
Šprotes eļļā dažkārt tiek dēvētas arī par «Latvijas zeltu», un to pašmāju šprotu mīļiem un ārzemniekiem gādā vairāki uzņēmumi. Db.lv viesojās uzņēmuma Gamma-A konservu ražošanas cehos Mangaļsalā, lai aplūkotu, kā top «Latvijas zelts». Lasīt tālāk...
#10/19
Kā top?: Mežrozes gultasveļa
Aptuveni divdesmit minūšu braucienā no galvaspilsētas centra, Juglā, Brīvības ielā 403, atrodas Baltijas valstīs lielākā gultasveļas, audumu un virtuves izstrādājumu ražotne. Tā kā cilvēks miegā pavada aptuveni trešdaļu savas dzīves, Db.lv piedāvā ielūkoties gultasveļas tapšanas procesā SIA Mežroze ražotnē. Lasīt tālāk...
#11/19
Kā top?: Pneimatiskās lodes Daugavpils Skrošu rūpnīcā
Pirms diviem gadiem iegādāta ar «milzīgiem zaudējumiem», pašlaik Daugavpils Skrošu rūpnīca turpina darbu - dažādu kalibru ložu, skrošu, renkuļu, kā arī pneimatisko ložu ražošanu, turklāt rūpnīcai šajā laikā ir izdevies atgriezties arī pie peļņas. Munīcijas ražošanai klāt Skrošu rūpnīcā nākusi tūrisma nozare, un interesentiem Daugavpilī tiek rādīts, kā skrotis ražoja agrākos laikos, Db.lv stāstīja rūpnīcas īpašnieks Aigars Staks. Db.lv viesojās Daugavpilī, lai uzzinātu, kā ražo pneimatiskās lodes, ko pārsvarā izmanto šaušanas sportā. Lasīt tālāk...
#12/19
Kā top?: Spilvas tomātu mērce
Laikā, kad lielākā daļa piemājas dārziņu īpašnieku un entuziastu tomātus ziemai jau ir iekonservējuši, Db.lv viesojās Spilvas ražotnē Babītes novadā, kur aktīvākā ražošanas sezona ilgst no jūlija līdz septembrim. Db.lv augstāk galerijā piedāvā aplūkot, kā tiek ražota tomātu mērce. Lasīt tālāk...
#13/19
Kā top?: Grindeks zāles
Zāļu ražošanā pircējiem 100% jāpaļaujas uz zāļu ražotāju - tiem, kam zāles nepieciešamas, nav iespējas iepriekš novērtēt un pārliecināties, vai nopirktās zāles ir drošas un vai tās sniegs gaidīto rezultātu. Tādēļ zāļu ražošanā atslēgvārds ir «reglaments» jeb receptes precīza ievērošana, sekošana iepriekš noteiktajam par zāļu aktīvo un palīgvielu sastāvu, higiēnas prasību, pareizas ventilācijas un darbinieku plūsmas ievērošana utt., Db.lv stāstīja Grindeks Gatavo zāļu formu ražošanas nodaļas vadītāja Inta Bērziņa. Lasīt tālāk...
#14/19
Kā top?: Aldara porteris
Gluži kā Mendeļejeva tabulā noteiktā kārtībā ir sakārotas dažādas vielas, arī alus veidiem profesionāļu aprindās ir strikts iedalījums, un šīs kārtības «augšējā segmenta» daļā atrodams porteris. Savu nosaukumu tas ieguvis no «šveicara» un dzerams, piemēram, ar kūkām vai pūdētu sieru. Lasīt tālāk...
#15/19
Kā top?: New Rosme krūšturi
Šonedēļ Db.lv piedāvā ielūkoties Latvijas uzņēmuma New Rosme ražoto krūšturu tapšanas procesā, kas norit galvaspilsētas Klusajā centrā, Hanzas ielā. Veļas ražošanā svarīgs ir atsevišķu detaļu komplekts, kā arī dizaineru spēja uztvert pircēja vēlmes, konstruktora meistarība un šuvēju roku veiklība. New Rosme ražotnē Rīgā notiek dizaineru un konstruktoru darbs, kā arī eksperimentālā paraugu šūšana, krūšturu bļodiņu formēšana, mežģīņu piegriešana, kā arī detaļu šūšana kopā. Lasīt tālāk...
#16/19
Kā top?: Cido ābolu sula
Turpinot aizsākto tradīciju ieskatīties, kā top Latvijā ražoti produkti, Db.lv šonedēļ piedāvā ielūkoties Cido sulu ražošanas procesā. Lasīt tālāk...
#17/19
Kā top?: Binders asfalts
Asfalta ražošanu var salīdzināt ar zupas vārīšanu vai rosola gatavošanu - gluži kā pavārmākslā arī asfalta ražotājiem jāzina pareizā recepte, ar piedevu un sastāvdaļu attiecību palīdzību iegūstot «asāku vai maigāku» - izturīgāku vai mazāk izturīgu - asfaltu. Turpinot aizsākto tradīciju ielūkoties Latvijā ražotu produktu virtuvē, Db.lv šonedēļ piedāvā aplūkot, kā top asfalts Binders ražotnē Vangažos. Lasīt tālāk...
#18/19
«Kā top?»: Stendera ziepes
Turpinot rubriku «Kā top?», kurā portāls Db.lv piedāvā ieskatīties Latvijas produktu ražošanas procesā, šonedēļ piedāvājam aplūkot, kā tiek vārītas ziepes Stenders ražotnē Mūkusalas ielā. Lasīt tālāk...
#19/19
«Kā top?»: Laimas zefīrs
Portāls Db.lv uzsāk jaunu rubriku «Kā top?», katru nedēļu piedāvājot ieskatīties Latvijas produktu ražošanas procesā, cik vien to ļauj uzņēmuma receptes un ražošanas noslēpums. Rubriku sākam, ielūkojoties a/s Laima ražotnē, precīzāk, telpās, kur top zefīrs Maigums un dažādu garšu krējuma zefīri. Lasīt tālāk...