Citas ziņas

SZF bibliotēkā pieejamas e-grāmatas no pasaulē vadošajām izdevniecībām

, 18.09.2007

Jaunākais izdevums

Līdz ar jaunā studiju gada uzsākšanu LU Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) bibliotēka piedāvā saviem lietotājiem vairāk nekā 5200 elektronisko grāmatu kolekciju sociālajās zinātnēs. Pakalpojums tiek nodrošināts sadarbībā ar vadošo e-grāmatu izplatīšanas platformu ebrary, Db.lv informēja universitāte.

Kā atzīst SZF bibliotēkas vadītājs Jānis Kreicbergs, tad elektroniskās grāmatas un žurnāli akadēmiskajā vidē kļūst arvien ierastāki informācijas resursi. To priekšrocības ir acīm redzamas – tie ir vienmēr pieejami, apkopoti datu bāzēs un tajos ir ērti veikt meklēšanu.

Elektronisko grāmatu lietotājiem ir iespēja izveidot savu virtuālo grāmatplauktu, ''ielikt'' tajā biežāk lietojamās grāmatas, interesantākajās vietās ievietot grāmatzīmes, pievienot piezīmes un pat iekrāsot fragmentus. Ebrary platforma ļauj arī izdrukāt vai pārkopēt uz teksta redaktoru grāmatas fragmentus, pie tam, automātiski tiek izveidots avota bibliogrāfiskais apraksts.

Šis pakalpojums nav vienīgais elektroniskais resurss, ko piedāvā LU SZF bibliotēka. Fakultātes studentiem pieejami arī 37 izdevniecības Taylor&Francis akadēmiskie e-žurnāli sociālajās zinātnēs. Pavisam LU studenti var izmantot vairāk nekā 30 000 elektronisko žurnālu.

Pieeja ebrary e-grāmatām un citiem elektroniskajiem resursiem iespējama izmantojot SZF datorus un bezvadu interneta pieeju. Bibliotēka atrodas Lomonosova ielā 1a un ir atvērta pirmdienās, trešdienās un piektdienās no 10 līdz 19, otrdienās, ceturtdienās no 10 līdz 20, un sestdienās no 10 līdz 17.

Vairāk informācijas www.szf.lu.lv sadaļā Bibliotēka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LU SZF izsludina pieteikšanos uz budžeta vietām

, 03.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LU Sociālo zinātņu fakultāte (SZF) izsludina pieteikšanos uz 25 budžeta vietām Sociālā darba divgadīgajā studiju programmā ar iegūstamo kvalifikāciju ''sociālais darbinieks'', Db.lv informēja universitāte.

Studiju programma paredzēta cilvēkiem, kam jau ir augstākā izglītība humanitārajās, sociālajās vai veselības zinātnēs un ir praktiska pieredze sociālajā darbā (sociālais darbinieks, sociālās institūcijas vadītājs u.c.). Beidzot šo studiju programmu, tiek iegūta otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība.

Studiju programma esot ļoti koncentrēta un specializēta uz teorētisko zināšanu un praktiskās pieredzes pārklāšanos.

Lai pieteiktos šī līmeņa sociālā darba studijām, līdzās oficiālajai dokumentācijai (skatīt www.szf.lu.lv sadaļu Reflektantiem) jāsagatavo motivācijas vēstule, izziņa no darba vietas un jāiesniedz darba devēja rekomendācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sekojot idejai: Augstā likme uz pirmo grāmatu sevi attaisnojusi

Anda Asere, 09.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd aktuālas ir pašpalīdzības grāmatas un literatūra bērniem, bet daiļliteratūru pie mums lasot mazāk kā iepriekš

Tā novērojusi Santa Svaža, grāmatu izdevniecības SIA The White Book īpašniece. «Pirms trim gadiem bija ideja par izdevniecību, bet tagad The White Book patiešām ir izdevniecība. Tad es biju viena pati, tagad esam lielāks pulks,» viņa saka. Birojā ir trīs darbinieki, bet komandā ir vēl vairāki cilvēki – ārštata maketētāji, korektori, tulkotāji, redaktori. «Šobrīd esam pārmaiņu posmā. Sākuma posms ir pārvarēts un apjoms ir pieaudzis. Domāju, ka nākotnē paaugsimies straujāk,» saka Santa. Turpmāk viņa gada laikā gribētu izdot 30 grāmatas.

Veiksmīga pirmā

Latvijā ir daudzi grāmatizdevēji, kas izdevuši vien dažas grāmatas. The White Book trīs gados ir izdevusi ap 30 grāmatu. Santa uzskata, ka izdevēja veiksmīgam startam vajadzīga laba pirmā grāmata. «Mūsu gadījumā visu likām uz pirmo grāmatu. Tajā ieguldījām ar pārliecību, ka tas ir labs produkts. Un tā arī izrādījās. Tajā laikā daudziem kolēģiem no citām izdevniecībām šķita, ka tirāža ir liela un žanrs ne visiem saprotams, bet risks ir pilnībā atmaksājies. Principā uz šīs vienas grāmatas mēs esam uzbūvējuši to, kas tagad esam,» norāda Santa. The White Book pirmā izdotā grāmata bija Džordža R. R. Mārtina Troņu spēle. Šobrīd uzņēmuma grāmatu portfelis ir visai raibs – šīs grāmatas turpinājumi, bērnu un pusaudžu literatūra, aforismi, pašpalīdzības grāmatas. «Tirgus ir tik mazs, ka nav iespējams specializēties. To var tikai lielas izdevniecības. Vienkāršā patēriņa jomā specializēties tikai uz daiļliteratūru vai bērnu literatūru ir sarežģīti, un man to nemaz negribas. Man patīk dažādas grāmatas,» saka Santa. Viņai ir īpašs prieks par pašu radītajiem produktiem, piemēram, Latvijas karti un Kāzu iedvesmas grāmatu. «Otras tādas grāmatas Latvijā nav, šādas grāmatas parasti ir tulkotas. Tāpēc man ir liels prieks, ka šī grāmata, manuprāt, kvalitātes ziņā neatpaliek no ārzemju izdevumiem. Šobrīd top citi mūsu pašu produkti,» saka Santa. Pagaidām gan viņa nav ar mieru atklāt, kas tās būs par grāmatām, bet sola tās izdot gada nogalē. «Ir prieks un lepnums izdot vietējo,» viņa teic.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Šodien notiekošo TEDxRiga ideju forumu var vērot bezmaksas tiešraidē

Lelde Petrāne, 22.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

22. novembrī notiek ideju forums TEDxRiga, kurā visas dienas garumā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā uzstājas 20 runātāji un mākslinieki, tostarp uzņēmēja un piedzīvojumu meklētāja Olga Kotova, mūziķis Ralfs Eilands, ekonomists un pasniedzējs Arnis Sauka, bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs, sabiedriskais aktīvists Jānis Erts, komponists un pianists Platons Buravickis, režisors un scenārists Andris Gauja un citi.

TED kustības nacionālā mēroga ideju forums TEDxRiga ik gadu pulcē dažādu jomu profesionāļus no Latvijas un ārzemēm – zinātniekus, uzņēmējus, radošo industriju pārstāvjus un citus. Septiņu gadu laikā uz TEDxRiga skatuves kāpuši 149 runātāji un mākslinieki. Par TEDxRiga 2019 vadmotīvu izvēlēts “Together” jeb “Kopā”, vēršot uzmanību uz to, ka kopā varam īstenot ko diženāku nekā katrs individuāli.

Visas dienas garumā foruma tiešraidi bez maksas iespējams vērot TEDxRiga mājaslapā 2019.tedxriga.com, kā arī sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku tiešraide būs skatāma Latvijas reģionālajās un augstskolu bibliotēkās: Alūksnes pilsētas bibliotēkā, Bauskas Centrālajā bibliotēkā, Dobeles novada Centrālajā bibliotēkā, Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā, Jelgavas pilsētas bibliotēkā, Kuldīgas Galvenajā bibliotēkā, Latgales Centrālās bibliotēkas Ģimenes digitālo aktivitāšu centrā, Limbažu Galvenajā bibliotēkā, Madonas novada bibliotēkā, Ogres Centrālajā bibliotēkā, Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā, Saldus pilsētas bibliotēkā, Staiceles pilsētas bibliotēkā, Tukuma bibliotēkā, Valmieras bibliotēkā un Ventspils Galvenajā bibliotēkā, kā arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas, Rīgas Pārdaugavas pamatskolas, Latvijas Kultūras koledžas, RTU Arhitektūras fakultātes, Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes, Banku augstskolas, RISEBA un Biznesa augstskolas “Turība” bibliotēkās. Tāpat tiešraidi varēs vērot 15 Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras biznesa inkubatoros visā Latvijā, kā arī vairākās kopstrādes telpās: Skola6 radošo industriju centrs, Teikums, TechHub Riga, People Work un OraculeTang Space.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Asinsdonoru diena LU Sociālo zinātņu fakultātē

, 19.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 19.februārī, no plkst. 10.00 līdz 15.00 Latvijas Universitātes Sociālo Zinātņu fakultātē (LU SZF) notiks piektā asins donoru diena, liecina sniegtā informācija medijiem. Arī šogad akciju atbalstīt aicināts ikviens SZF students un pasniedzējs.

Turpinot sadarbību ar Valsts asins donoru centru, donoru dienas iecere tiek īstenota arī šogad. Ja pirmajā reizē pirms pieciem gadiem par donoriem kļuva 25 SZF studenti, tad ar katru gadu to skaits lēnām un pārliecinoši palielinājās, līdz aizvadītajā gadā tas sasniedza ~50 donorus, tostarp vairākus pasniedzējus.

Donorus gaida otrdien, 19.februārī, LU SZF Lomonosova ielā 1A otrajā stāvā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Jumava vēlas popularizēt e-grāmatu Latvijā un ārzemēs

LETA, 02.08.2012

Grāmatas "Jumava pluss" grāmatnīcā, kur prezentē jauno e-grāmatnīcu, kurā būs iespēja iegādāties digitālās grāmatas un būs pieejams bezmaksas internets, datori un citi piedāvājumi.

Foto: Leta

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izveidojot e-grāmatnīcu Jumava pluss un sadarbojoties ar portālu E-gramatas.lv, kā arī uzrunājot izdevniecības, vēlamies popularizēt e-grāmatu un dot iespēju arī latviešiem ārzemēs arvien vairāk lasīt grāmatas latviešu valodā, pastāstīja apgāda Jumava prezidents Juris Visockis.

Sākotnējās izmaksas e-grāmatnīcas izveidē ir visai nelielas, saistītas ar e-grāmatu izveidi, kā arī WiFi bezmaksas interneta un citu papildpiedāvājumu, piemēram, kafijas nodrošināšanu grāmatnīcas apmeklētājiem.

Vienas grāmatas pārveide - konvertācija par e-grāmatu - izmaksā 100 - 400 latu. Pašlaik Jumavai ir septiņas e-grāmatas, taču ar laiku to skaits pieaugs. Lai visas Jumavas grāmatas pārveidotu e-grāmatās, vajadzētu aptuveni 200 000 latu.

Pēc Visocka teiktā, e-grāmatnīca Jumava pluss ir pirmā šāda veida grāmatnīca Baltijā. Rīgā e-grāmatnīca tika atvērta šodien, savukārt Aizkrauklē to plānots darīt nākamnedēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VENTSPILS PILSĒTAS PLĀNOTO NOTIKUMU KALENDĀRS

, 14.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

no 17. līdz 23. septembrim

Pirmdiena, 17. septembris

" 11:00 notiks iknedēļas sanāksme par pašvaldības SIA "Ventspils slimnīca" īstenojamā projekta "Neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumu sniedzēju struktūras optimizēšana Ventspilī" B kārtas realizācijas gaitu, kas paredz uzņemšanas nodaļas rekonstrukciju (atb. O. Ķeņģis, tālr. 6 36 22658)

" No plkst. 12:30 līdz 16:00 Ventspils Digitālajā centrā (Akmeņu ielā 3) notiks apmācību kursi "Elektroniskās iepirkumu sistēmas lietošana". Piedalās Ventspils pilsētas pašvaldības iestāžu un kapitālsabiedrību atbildīgie darbinieki (atb. K. Jacevičs, tālr. 6 36 07607)

" 14:00 domē, 2.stāva zālē notiks Iepirkumu komisijas sēde. Piedāvājumu atvēršana atklātā konkursā "Mēbeļu piegāde četru jaunu grupu atvēršanai pirmsskolas izglītības iestādēs" (pasūtītājs - Izglītības pārvalde) (atb. S. Tolkaņova, tālr. 6 36 01194)

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aicina apmeklēt Finanšu veselības nedēļu

, 08.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar 14.aprīli, biedrība Naudas plānošanas centrs (NPC) Latvijas iedzīvotājus aicina apmeklēt Finanšu veselības nedēļas, kuras norisināsies Latvijas lielākajās bibliotēkās, liecina sniegtā informācija medijiem.

Finanšu veselības nedēļu laikā interesentiem būs iespēja elektroniski aizpildīt finanšu veselības testu, lai pārbaudītu savu finanšu stāvokli un uzzinātu, vai ir iemesls satraukties par saviem naudas tērēšanas paradumiem. Finanšu veselības nedēļas ietvaros bibliotēkas apmeklētājiem būs iespēja arī saņemt informatīvus materiālus un uzzināt, kā plānot personīgo ģimenes budžetu, samazināt tēriņus un kā veidot uzkrājumus.

''Ikdienā dzīvojot un strādājot mazpilsētā, ļoti asi var izjust pat zināmā mērā depresīvo noskaņojumu, kas valda starp mums. Kā sabalansēt ienākumus ar izdevumiem, kā tikt pie ģimenes vajadzībām atbilstoša mājokļa, kā nomainīt veco, neejošo automašīnu pret jaunu, kā nesagumt zem parādu nastas - tā ir izdzīvošanas māksla un, kā jebkura māksla, tā ir jāapgūst no pamatiem. Domāju, ka Naudas plānošanas centrs varētu būt tā neatkarīgā organizācija, kas palīdzētu cilvēkiem ar padomu radušos jautājumu risināšanā,'' stāsta Valkas bibliotēkas direktore Ginta Dubrovska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sekojot idejai: izveido e-grāmatu tirdzniecības platformulas.am

Anda Asere, 18.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biedrības Publicētava ideja veidot e-grāmatu izdevniecību transformējusies SIA Lasītava, kas veido e-grāmatu tirdzniecības platformu las.am.

Šobrīd Publicētava vairāk koncentrējusies uz grāmatu sagatavošanu un lasīšanas veicināšanas pasākumiem, bet grāmatu tirgošana un veikala uzturēšana atdalīta atsevišķā uzņēmumā. «Sapratām – lai e-grāmatas ieviestu Latvijā stabili un uz palikšanu, ir jāpalīdz arī citiem izdevējiem apgūt jaunās tehnoloģijas. Taču izdevēju kā jebkuru parastu uzņēmēju tehnoloģija pati par sevi neinteresē, tā nevar būt pašmērķis. Izdevējam nav nepieciešamas e-grāmatu datnes un/vai e-veikals. Tam vajag pārdotas kopijas un veikals ir tikai instruments. Tā kā Publicētavā nejutām, ka ar esošiem resursiem varam paši radīt to, ko izdevējam vajag, meklējām palīdzību. Izveidojās sadarbība ar uzņēmēju Jāni Bergu, kuram IT lietas droši vien jau ir asinīs un kuram bija iespēja un gribēšana investēt strādājoša e-grāmatu veikala radīšanā. Tapa SIA Lasītava – e-grāmatu tirgotājs,» stāsta Kārlis Žilvinskis, e-grāmatnīcas las.am izveidotājas SIA Lasītava īpašnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunie trīs brāļi: Gaismas pils būvdarbu līgumcenu izdevās nokaulēt par vairāk nekā 6 miljoniem latu

, 09.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaismas pils ASV izmaksātu par 68 miljoniem latu mazāk nekā Latvijā, kas liecina par izšķērdību bibliotēkas būvniecībā un konkurences trūkumu, 8. jūlijā medijiem skaidroja ekonomists Kristaps Bergmanis. Jaunie trīs brāļi oponējot K. Bergmaņa viedoklim norāda, ka "autors maldās terminos, jēdzienos un salīdzinājumos jeb, citiem vārdiem sakot, trūkst izpratnes un apjausmas par to, ko Latvijas valsts būvē nākamajām paaudzēm."

Opozīcijas politiķi, īpaši tie, kuriem vēlētāji nav devuši mandātu strādāt tautas labā, sabiedrības uzmanību sev pievērš ar vispopulistiskākajiem paziņojumiem, kas gan lielākoties izrādās cilvēku maldināšana. Tā nu ir gadījies arī kārtējiem citu vērtību sludinātājiem politikā – partijai Jaunie Demokrāti, kuras valdes loceklis Kristaps Bergmanis nule publicējis savas pārdomas par Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecību, cenzdamies pretendēt uz finanšu analīzi par būvdarbu izmaksām. Tiesa gan, nekas prātīgs no tā nav iznācis, jo autors maldās terminos, jēdzienos un salīdzinājumos jeb, citiem vārdiem sakot, trūkst izpratnes un apjausmas par to, ko Latvijas valsts būvē nākamajām paaudzēm, norāda Elīna Bīviņa, v/a Jaunie Trīs brāļi Komunikācijas nodaļas vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Vilks: pasaulē labākā bibliotēka atrodas Frankfurtē

Dienas Bizness, 28.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tādēļ, ka ir grāmatas, kas ir izdotas, publicētas un kurām ir saistība ar nācijas pagātni un vēsturi. Kuras, visticamākais, neiznīcinās tāpēc, ka viņas ir tik vecas - pat XV-XVI gadsimtā nodrukātas. Tā ka kādam tās ir jāglabā,» tā uz laikraksta Diena jautājumu, kādēļ laikmetā, kad grāmatas lasīsim digitalizēti, mums bija jābūvē tik liela un dārga bibliotēka, atbildējis Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks.

«Es arī labi apzinos to, ka arvien vairāk sastapsimies ar tā saucamajām bibliotēkām bez grāmatām, kad bibliotēka ir, bet grāmatu tur nav, lai gan tā joprojām ir bibliotēka. Tur ir informācija, bibliotekārs, kurš pie datora palīdz cilvēkam atrast informāciju un lasīt šajā datorā, jo bieži ir informācija, kas drīkst būt pieejama tikai bibliotēkas telpās saistībā ar autortiesību ierobežojumiem un tā tālāk. Nacionālās bibliotēkas visā pasaulē turpinās pastāvēt, es teiktu, kaut kādā veidā kā muzeji,» turpinājis LNB direktors.

Jautāts, kas būs tas galvenais serviss pilsonim, ko piedāvās Latvijas Nacionālā bibliotēka, viņš atbildējis: «Galvenais būs tas, ka būs darba vieta, kur vienlaikus izmantot tradicionālos un elektroniskos resursus, gan nodarboties ar mentoru.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VENTSPILS PILSĒTAS PLĀNOTO NOTIKUMU KALENDĀRS no 10. līdz 16. septembrim

, 07.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdiena, 10. septembris

" 10:00 domē notiks Ventspils pilsētas domes sēde (atb. D. Brākmane, tālr. 6 36 01111)

" 11:00 notiks iknedēļas sanāksme par pašvaldības SIA "Ventspils slimnīca" īstenojamā projekta "Neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumu sniedzēju struktūras optimizēšana Ventspilī" B kārtas realizācijas gaitu, kas paredz uzņemšanas nodaļas rekonstrukciju (atb. O. Ķeņģis, tālr. 6 36 22658)

" No plkst. 13:00 līdz 17:00 Ventspils Digitālajā centrā (Akmeņu ielā 3) norisināsies datorkursi "Informācijas sabiedrības pamatprasmes". Kursu programma ietver darbu ar datoru, teksta redaktoriem, e-pastu un internetu. Kursa maksa: LVL 20 par 12 stundām. Pieteikšanās pa tālr. 6 36 07607 vai pa e-pastu: [email protected] Lūdzam arī norādīt iespējamos kursu apmeklējuma laikus! (atb. A. Gaile, tālr. 6 36 07607)

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunās paaudzes rakstnieki cenšas pielāgoties tirgus pieprasījumam un vērtē, kādā veidā autors var būt pieprasīts un sevi nodrošināt, intervijā DB norāda Apgāda Zvaigzne ABC valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka.

Lai gan šobrīd vietējo autoru loks ir kļuvis krietni plašāks, pasaulē atzītu latviešu rakstnieku joprojām nav daudz. Par vienu no celmlaužiem šajā ziņā V. Kilbloka sauc latviešu rakstnieci Noru Ikstenu, kura pavasarī pārstāvēja Latviju Londonas grāmatu tirgū. Potenciālu iekarot pasaules tirgu Apgāda Zvaigzne ABC valdes priekšsēdētāja saskata arī citos latviešu rakstniekos.

Fragments no intervijas

Tuvojas pirmais septembris, vai varētu teikt, ka finansiāli šis laiks gada griezumā izdevniecībai ir viens no veiksmīgākajiem?

Gada griezumā veiksmīgākais laiks izdevniecībai noteikti ir Ziemassvētki. Kādreiz vasara mums bija lielais strādāšanas laiks, jo uz pirmo septembri vajadzēja pagūt izdot jaunas grāmatas un burtnīcas, taču līdz ar izglītības satura reformu akcenti ir mainījušies. Šobrīd vasara ir ļoti mierīgs periods – mūsu ķīmiķi, matemātiķi, fiziķi, biologi un citi speciālisti ir atvaļinājumos un atpūšas. Darbs ir padarīts. Pārdošanā aktīvākie mēneši ir novembris un decembris, taču tā tas ir visā pasaulē. Izdevēji īpaši gatavojas Ziemassvētkiem, kad pieprasījums pēc grāmatām kļūst lielāks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Esmu niecīgākais grāmatizdevējs Latvijā ar lielākajām ambīcijām, par sevi smaida Judīte Putāne, kura Ogrē atvērusi grāmatu antikvariātu, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Lai arī sākums nav bijis viegls, šīs vasaras vidū izveidotā antikvariāta Papagaiļa rūme saimniece, SIA Divpadsmit vadītāja Judīte Putāne negrasās mest plinti krūmos. Viņai ir būtiski, lai cilvēki vairāk lasa un grāmatas dzīve nebeidzas plauktā īsi pēc nopirkšanas. «Ja ģimenei ir atlikti, piemēram, 20 eiro grāmatu iegādei, pirmkārt, tiks nopirkta kāda grāmata bērniem, ja tādi ir, vai arī kaut kas, ko ļoti, ļoti ir gribējies izlasīt. Pēc grāmatas izlasīšanas tā nogulst plauktā, varbūt tiek iedota radiem un draugiem izlasīt. Atļauties citu grāmatu tu vairāk nevari,» ikdienas realitāti, ar ko diemžēl saskaras daudzi, ieskicē Judīte. Lai grāmatām dotu otru, trešo, pat ceturto dzīvi, radies antikvariāts. Tajā rodamas ne vien pavisam senas vai padomju laikos izdotas grāmatas, bet arī pa kādai, kas gozējas aktuālajos vislabāk pārdoto grāmatu sarakstos Latvijā. Izskaidrojums tam vienkāršs – ja grāmata nopirkta masīvas reklāmas ietekmē, bet izlasot nācies secināt, ka tā tomēr nav īstā, atnesot uz antikvariātu ir iespējams ne vien atgūt kādu daļu no samaksātā, bet kādam citam dot iespēju to izlasīt pa zemāku cenu. «Tādā veidā grāmatas var izlasīt daudzi,» saka Judīte, kura pati grāmatas krāj. Mājas bibliotēkā viņai esot ap pieciem tūkstošiem grāmatu, tostarp, iespējams, lielākā bērnu grāmatu pirmizdevumu kolekcija Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nauma Nadeždina grāmatas domātas brīvām dvēselēm. Šis rakstnieks ļaujas iekšējās pasaules balsij un pasaka skaļi to, ko viņa sirds tāpat jau zina. Dzīves līkloči, kuros kā maldugunis iedegas karjera čekas skolā un katoļu baznīcā, mietpilsoniska idille ar sievu, bērniem, māju un biznesu, izmetuši Naumu patstāvīgu atziņu krastā.

Vai viegli dzīvot apzinātu dzīvi?

Nav viegli, toties interesanti gan. Dzīve vispār nav vienkārša, tiklīdz tajā kaut ko sāc saprast, vienlaikus atskārsti, cik tā patiesībā ir sarežģīta. Nākotne slēpjas mūsu pagātnē, viss sākas ar piedzimšanu – bērns virzās uz priekšu pa nospraustu, izvēlētu ceļu. Bet tikai paaugoties mēs saprotam, kāpēc bija vajadzīga šī pieredze, jo tā veido mūsu dzīvi. Viss, kas ar mums notiek, paliek apziņā. Es pa īstam kļuvu pieaudzis un sāku dzīvot apzinātu dzīvi pirms gadiem pieciem, lai gan apziņas uzplaiksnījumi gadījās arī agrāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Nacionālā bibliotēka internetā piedāvās ap 10 000 grāmatu

, 28.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzsākts darbs pie apjomīga kultūras un izglītības projekta - Latvijas Nacionālā bibliotēka kopā ar citām Latvijas institūcijām izveidos vismaz 2 000 000 digitālu failu, kas ietvers grāmatas, avīzes, žurnālus, kartes, fotogrāfijas, senos rakstus, notis un tamlīdzīgi. Līdz ar to ikvienam interesentam tiks radīta iespēja ērti un ātri atrast un izzināt sev nepieciešamo literatūru.

AS RIX Technologies sadarbībā ar digitālās bibliotēkas projekta ģenerāluzņēmēju SIA Microsoft Latvia līdz 2008.gada vasarai izstrādās portālu, kas būs pieejams publiskajiem lietotājiem un bibliotēku darbiniekiem, Db.lv informēja AS RIX Technologies valdes locekle Eva Butāne.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas tīmekļa vietni jau šobrīd izmanto vairāk kā 60% tās lasītāju, tāpēc nav šaubu par digitālās bibliotēkas pakalpojumu popularitāti, norāda Latvijas Nacionālās bibliotēkas Digitālās bibliotēkas vadības nodaļas vadītāja Inga Grīnfelde. Viņa piebilst, ka digitālā veidā lasītājiem ir vienkāršāk izmantot avotus, kā arī tos kompilēt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālā Bibliotēka (LNB) iegādājusies jaunākās paaudzes skenēšanas robotu TREVENTUS ScanRobot 2.0 MDS, kas ļaus ieskenēt 200 lappušu grāmatu aptuveni sešu minūšu laikā. Skeneris tiks izmantots galvenokārt bibliotēkas vajadzībām, kā arī kā ekskluzīvs pakalpojums LNB apmeklētējiem, kas vēlēsies saglabāt īpašas grāmatas, piemēram, ģimenes relikvijas.

Kopumā Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekta «Digitālās bibliotēkas izveide» ietvaros par ERAF finansējumu iegādātas divas skenēšanas iekārtas un programmatūra, kas kopumā izmaksāja 50 tūkstošus latu. «Šī cena ir zem vidējās cenas tirgū,» Db.lv norāda LNB pārstāve Signe Valtiņa, piebilstot, ka vidēji jaunākās paaudzes skeneri maksā ap 75 tūkstošiem eiro.

Skeneri bibliotēkā iespējams izmantot jau šobrīd, tomēr skenēšanas robots LNB apmeklētājiem vairāk paredzēts retu izdevumu, ģimenes relikviju skenēšanai. LNB pārstāve norādīja, ka tas vairāk būs ekskluzīvs pakalpojums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

FOTO: Atklāj jaunas Jūrmalas Mūzikas vidusskolas un centrālās bibliotēkas ēkas

Laura Mazbērziņa, 07.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Jūrmalā atklās divas jaunas kultūras infrastruktūras celtnes, kurā atradīsies Jūrmalas Mūzikas vidusskola un Jūrmalas Centrālajā bibliotēka. Apvienojumā ar līdzās esošo 2015. gadā uzcelto Jūrmalas Mākslas skolu visas trīs ēkas un to iekšpagalms veido Dubultu Kultūras kvartālu.

Kūrortpilsēta ieguvusi jaunu, daudz plašāku mūzikas vidusskolas ēku, koncertzāli ar 400 skatītāju vietām, kā arī jaunu, modernu centrālo bibliotēkas ēku. Mūzikas vidusskolas telpās mācību gadu jau uzsākuši 520 skolas audzēkņi, kas ir par 60 vairāk nekā pagājušajā gadā. Skolā strādā 70 pedagogi.

Trīsarpus stāvu augstajā Mūzikas vidusskolas ēkā izvietotas 45 mācību klases. Iepriekšējā skolas ēkā bija 26 mācību klases. Katras klases arhitektoniskais risinājums ir aprēķināts, lai klases konfigurācija un tās apdares risinājumi nodrošinātu labu akustiku, neradot koncentrētus skaņas punktus, bet skaņa tiktu izkliedēta.

Mūzikas vidusskolas ēkā izbūvēta arī akustiskā koncertzāle, kam dots nosaukums «Dubultu koncertzāle», tajā ir 400 skatītāju vietas un skatuve 180 kvadrātmetru platībā. Koncertzāles apjoms ēkas vidusdaļā ir vairāk nekā 15 metru augstumā, un katra skatītāju rinda izvietota uz amfiteātra veida paaugstinājuma. Pirmajā stāvā ir kamerzāle ar amfiteātri 130 apmeklētāju vietām, plašs vestibils, mācību klases, bibliotēka ar lasītavu, ģērbtuves māksliniekiem, administrācijas telpas, kā arī mēģinājumu studija. Otrajā, trešajā un jumta stāvā izvietotas mācību klases un jumta terase.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstskolas veido mācību programmas sazobē ar darba devējiem; studiju maksa būtiski palielināta netiks, pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Studiju programmu portfelis nākamajā akadēmiskajā gadā būs krietni lielāks – plašāks piedāvājums studentus sagaida informācijas tehnoloģiju (IT), inženierzinātņu, finanšu un cilvēkresursu vadības jomā. Tāpat būs iespēja vēl padziļinātāk apgūt zināšanas par Eiropas Savienību (ES). Lielākajā daļā augstskolu studiju maksa nemainīsies, nelielas izmaiņas jutīs Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studentu maciņi. Daļa programmu ir angļu valodā, un tās ir orientētas uz ārvalstu studentiem.

Latvijas Universitāte (LU) nākamajā akadēmiskajā gadā ieviesīs divas jaunas studiju programmas – Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte piedāvās profesionālā bakalaura studiju programmu Industriālās inženierijas vadība, bet Sociālo zinātņu fakultāte (SZF) – Eiropas integrācija un globālā attīstība. No jauna izstrādātā un licencētā studiju programma piedāvās iespēju pēc četru gadu sekmīgām pilna laika klātienes studijām iegūt profesionālā bakalaura grādu industriālās inženierijas vadībā un profesionālo kvalifikāciju – sistēmu vadības inženieris. Šīs profesionālās bakalaura studiju programmas absolventi varēs strādāt kā augstākā līmeņa vadītāji un sistēmu vadības inženieri jebkuras industrijas uzņēmumā. Iegūtās zināšanas ļaus izprast un regulēt tehnoloģiskos procesus, kā arī vadīt uzņēmumus un organizāciju struktūrvienības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Denis Makveils atklās sociālo zinātņu pētnieku konferenci Rīgā

, 21.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdien, 24. novembrī Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātē notiks Sociālo un Politisko pētījumu institūta (SPPI) un Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) ceturtā ikgadējā starptautiskā Sociālo zinātņu pētnieku konference. Šī gada tēma ir Baltijas nākotne, liecina universitātes sniegtā informācija medijiem.

„Baltijas Reģions ir sasniedzis kādu pagrieziena punktu un pašlaik pieņemtie lēmumi ietekmēs attīstību uz daudziem gadiem. Šī kolektīvā ielūkošanās nākotnē ir kaut kas jauns, jo līdz šim Baltijas valstīm reizēm pārmeta gandrīz vai apsēstu fokusēšanos uz pagātni un vēsturi,” uz konferences tematikas nozīmību norāda SPPI direktors Nils Muižnieks.

Globālā konkurence, aizvien pieaugošās energoresursu problēmas, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju pārmaiņas, demogrāfiskā krīze - šie un citi faktori pieprasa pārdomāt esošos attīstības modeļus. Pētnieki un politikas veidotāji Baltijas valstīs un reģionā apsver Krievijas nākotni pēc Vladimira Putina prezidenta pilnvaru beigām 2008. gadā. Kā attīstīsies Post-Putina valsts? Kādas būs sekas reģionālai drošībai un sadarbībai? Kādas izredzes Baltijai un plašākai Eiropas sabiedrībai paplašināt miera, drošības un labklājības zonu kaimiņos? - par šiem un citiem jautājumiem konferences laikā diskutēs sešās tematiskās sekcijās:

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Svinēs profesora Ābrama Kleckina 75 gadu jubileju

, 16.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 2008. gada 17. oktobrī plkst. 16.00 Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultāte (LU SZF) rīko sava profesora Ābrama Kleckina 75 gadu jubilejas svinības, kas notiks LU SZF telpās, Rīgā, Lomonosova ielā 1a, 1. auditorijā.

Šajā dienā Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Komunikācijas studiju nodaļas asociētais profesors Ābrams Kleckins atskatīsies uz savas dzīves 75 gadiem. Viņš ir viens no studentu cienītākajiem un mīlētākajiem pasniedzējiem, kurš Universitātē ir nostrādājis vairākus gadu desmitus, Db.lv informē LU Preses centrs.

Profesors ir ļoti cienīts akadēmiskajā vidē, viņš ir izskolojis daudzas žurnālistu paaudzes. Starp profesora audzēkņiem ir Alla Petropavlovska, Gustavs Terzens, Jānis Šipkēvics, Valērijs Kargins, Renārs Kaupers, Lauris Reiniks un daudzi citi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rīgas melnajam balzamam esot naftalīna smarža

, 18.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumi, kuru ražošanā joprojām ir produkti, kuriem bija laba atpazīstamība un augsts novērtējums padomju gados, ne vienmēr pilnvērtīgi ekspluatē zīmola vēsturiski sniegtās iespējas.

Par to liecina sabiedrisko attiecību un socioloģisko pētījumu kompānijas A.W.Olsen & Partners veiktā mārketinga ekspertu un vadošo akadēmisko spēku aptauja, kuras mērķis bija noskaidrot populārākos Latvijas pārtikas produktus ar senu vēsturi, kas tiek ražoti arī mūsdienās.

Kā liecina aptaujas rezultāti, visbiežāk zīmola nosaukums netiek saistīts ar konkrētu ražotāju vai arī tiek norādīts uz vāju zīmola attīstību atjaunotās neatkarīgās Latvijas mārketinga vidē.

Projektu darba grupa atlasīja desmit zīmolus, kas tirgū ir vairāk nekā 17 gadus. Ekspertiem tika dota iespēja novērtēt šos zīmolus, kā arī sarakstu papildināt ar viņuprāt līdzvērtīgiem populāriem zīmoliem. Anketēšanas rezultātā par atpazīstamāko tika atzīts Rīgas melnais balzams. Augstu atpazīstamību izpelnījās Krievijā iecienītais Latvijas zīmols Rīgas šprotes eļļā. Savukārt konfekšu fabrikas Laima konfekte Serenāde, kas nesen svinēja 70.gadu jubileju, ierindojās ceturtajā vietā, sev priekšā palaižot vēl vienu alkoholisko dzērienu zīmolu Rīgas šampanietis. Kā atpazīstamākais graudu izstrādājumu zīmols tika minēts graudaugu pārslu zīmols Herkuless.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Brikšei apbalvojums par "izcilu Tēvijas mīlestību"

, 16.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 16. novembrī svinīgajā ceremonijā Rīgas pils Ģerboņu zālē LR apbalvojumu – Atzinības krustu – saņems Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāne profesore Inta Brikše.

Atzinības krusts piešķirts par izcilu Tēvijas mīlestību un par sevišķiem nopelniem valsts, sabiedriskajā, kultūras, zinātnes un izglītības darbā. Par nopelnu atzīta priekšzīmīga un godīga darba izpilde, tautas gara un saimniecisko spēku attīstīšana.

Šis apbalvojums nes devīzi Godaprāta ļaudīm, ko, kā uzskata fakultātes mācībspēki un studenti, pamatoti iemantojot arī SZF dekāne.

Ordeņa kapituls, piešķirot šo augsto apbalvojumu, esot novērtējis profesores Intas Brikšes darbu Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes izveidē, kuras dekāne viņa ir kopš tās dibināšanas. Šo fakultāti raksturojot moderna mācību vide, akadēmiskā infrastruktūra, straujš attīstības temps, radoša mācību un zinātniskā darba vide.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiesāšanās kā ķēķis izķerta

, 04.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lato Lapsas izdotā grāmata Tiesāšanās kā ķēķis izķerta kā karsti pīrādziņi, taču biznesa šeit neesot, šodien, 4.septembrī, vēsta laikraksts Dienas bizness.

"Pirmie 300 SIA Baltic Screen izdotie Tiesāšanās kā ķēķis eksemplāri Jāņa Rozes grāmatnīcās pazuda dažu stundu laikā un sensācijas alkstošajos pircējos radīja vēl lielāku ziņkāri, kas likumsakarīgi noveda pie grāmatas 4000 eksemplāru lielās tirāžas izpārdošanas vēl neredzētā ātrumā," raksta Dienas bizness.

Tas radījis pārsteigumu pat pašam grāmatas autoram: "Pats nebiju gaidījis, ka grāmata būs tik pieprasīta un tiks izpirkta tādā ātrumā. Bija arī gudrinieki, kuri teica, ka es taču varēju nodrukāt šo grāmatu 20 000 eksemplāros, taču šis ir mans pirmais mēģinājums kā uzņēmējam, grāmata izdota par paša līdzekļiem un, aprēķinot grāmatas izdošanas tirāžu, vadījos jau no savām zināšanām grāmatniecības jomā. Laba tirāža pie mums skaitās 2000 eksemplāru, un, tā kā nodrukāt 2000 grāmatas eksemplārus nebija īpaši lētāk kā 4000 eksemplārus, tad grāmata iznāca 4000 tirāžā. Finansiālā ziņā mans mērķis ir atgūt grāmatas izdošanā ieguldītos līdzekļus. 4000 grāmatu izdošana izmaksā aptuveni 6400 latu un vienas grāmatas pašizmaksa ir 1,50. Visa tirāža ir aizgājusi un ieguldītā nauda jau pamazām atgriežas atpakaļ. Šobrīd Baltic Screen jau atgriezušies aptuveni 5300 latu. Man pašam bija desmit grāmatas eksemplāri, taču tad vēl bibliotēkas atgādināja, ka arī tām nepieciešams kāds eksemplārs, tā nu man kā izdevējam ir palikušas tikai pāris grāmatas," laikrakstam stāstījis Lato Lapsa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kuldīgā ievieš automatizētu grāmatu izsniegšanu bibliotēkās

Vēsma Lēvalde, Db, 17.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar šī gada 1. decembri Kuldīgas Galvenās bibliotēkas abonementā testa režīmā uzsākta automatizēta grāmatu izsniegšana un saņemšana. Lasītāja izvēlētās grāmatas tiek ieskenētas ar svītrkodu skeneri, līdzīgi kā preces veikalā, un dati saglabājas bibliotēkas informācijas (BIS) sistēmā.

Ar elektroniskā kataloga http://kuldiga.biblioteka.lv/Alise/ palīdzību ir iespēja pārliecināties, vai grāmata atrodas plauktā, vai ir izsniegta. Pēc lasītāju vēlmēm ir iespējams arī izdrukāt čeku, kur uzrādītas visas paņemtās grāmatas, to atdošanas datums, kā arī ziņas par pašu lasītāju un bibliotēku, informē Kuldīgas pašvaldība.

Bibliotēku automatizācijas process turpinās arī Kuldīgas rajonā. Ar nākamo gadu 21 (no 26) pagastu un pilsētu bibliotēkām strādās ar bibliotēku informācijas sistēmu ALISE. Katra bibliotēka savus lasītājus reģistrēs kopējā datu bāzē un Kuldīgas rajona kopkatalogam pievienos jaunieguvumus, kā arī veiks fonda rekataloģizāciju – grāmatu eksemplāru ziņu ievadīšanu elektroniskajā katalogā. Kad šis process būs pabeigts, arī pagastu bibliotēkas savus lasītājus varēs apkalpot automatizēti.

Komentāri

Pievienot komentāru