Jaunākais izdevums

Rīgā ieradies ASV karakuģis USS Farragut (DDG 99), turpinot ASV sestās flotes uzsākto sadarbību ar Baltijas valstīm jūras partnerības un jūras drošības jomā.

ASV karakuģa USS Farragut vizīte Rīgā ir daļa no ASV sestās flotes kuģu kursēšanas grafika.

Karakuģis nosaukts par godu ASV Jūras kara flotes pirmajam admirālim Deividam Glāzgovam Faragutam (David Glaswgow Farragut), un ir piektais kuģis, kas nosaukts viņa vārdā.

Pagājušās nedēļas beigās karakuģa jūrnieki piedalījās talkā Mīlestības salā, un pēc tam sadraudzības spēlē mēroja spēkus ar Latvijas Nacionālo bruņoto spēku basketbola komandu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

20 ASV karakuģa USS Farragut jūrnieki un 12 Latvijas Zemūdens Makšķernieku un mednieku klubu biedri un citi entuziasti ņēmuši dalību talkā Mīlestības salā, Lielās Talkas organizētāju biedrības Pēdas LV rīkotajā akcijā.

Talkas dalībnieki savāca un un izveda atkritumus no Mīlestības salas un tās pieguļošās ūdens teritorijas, kā arī tika izveidoti 10 putnu būrīši.

«Pēdējo piecu gadu laikā Mīlestības sala ir kļuvusi daudz tīrāka un sakoptāka. Tā ir iecienīta atpūtas vieta, uz kuru atpūtnieki turpina doties, taču gan sauzemes, gan ūdens teritorijā atkritumu daudzums ar katru gadu ievērojami samazinās. Talka salā bija ļoti laba pieredzes apmaiņa ar mūsu ārvalstu viesiem,» norāda Pēdas LV valdes priekšsēdētāja Vita Jaunzeme.

Pagājušajā nedēļas nogalē Latvijā ieradās ASV jūras kara flotes kuģis USS Farragut (DDG 99), kura vizītes mērķis bija turpināt ASV 6. flotes uzsākto sadarbību ar Baltijas valstīm jūras partnerības un jūras drošības jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV karaflote šonedēļ saņēmusi pirmo jaunās klases aviācijas bāzes kuģi USS Gerald R. Ford, ziņo flotes preses dienests.

Tagad karakuģis vairākus gadus izies izmēģinājumus, un kaujas uzdevumu pildīšanai tas būs gatavs 2020.gadā. USS Gerald R. Ford būve izmaksājusi 13 miljardus dolāru un tas ir dārgākais karakuģis pasaulē.

Tas ir pirmais jaunas aviācijas bāzes kuģu klases pārstāvis kopš 1975.gada, kad ar bāzes kuģi USS Nimitz tika aizsākta Nimitz klase. Tas ir arī pirmais karaflotes bāzes kuģis kopš 2009.gada, kad flotei pievienojās karakuģis USS George H. W. Bush.

Jaunās klases bāzes kuģim ir lielāks klājs, kas tam ļauj uzņemt vairāk lidaparātu, izvietot vairāk ieroču un glabāt vairāk aviācijas degvielas. Tam arī ir pilnīgi jauna elektromagnētiskā katapulta, nomainot līdz šim lidmašīnu palaišanā izmantotās tvaika katapultas, un modernizēts apturēšanas mehānisms, kas tam ļaus par trešdaļu palielināt izlidojumu skaitu, salīdzinot ar Nimitz klasi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievijas mediji uzķērušies uz EUObserver joku raksta par Mistral karakuģu piegādi Latvijai

LETA--MEDUZA, 01.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Virkne Krievijas lielāko mediju kā patiesu pārpublicējuši EUObserver 1.aprīļa joku rakstu, ka Francija Krievijai būvēto Mistral klases desantkuģi piegādās Latvijai.

Ziņu kā patiesu pārpublicējuši virkne Krievijas oficiālo mediju, kā aģentūra RIA Novosti, TASS, Intarfax un arī angliski rakstošais Sputnik.

Nedaudz vēlāk informācija atsaukta, atsaucoties uz ES diplomātu komentāriem, kas Krievijas žurnālistiem esot norādījuši, ka raksts ir EUObserver joku ziņa.

EUObserver vēstīja, ka viens no Krievijai paredzētajiem Mistral klases karakuģiem Sevastopol tiks piegādāts Latvijai, lai pasargātu Baltijas valstis no Krievijas draudiem.

Karakuģis tikšot pārsaukts par Junker, par godu Eiropas Komisijas (EK) prezidentam Žanam Klodam Junkeram, jokoja izdevums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ielaiž ūdenī pirmo Latvijā būvēto karakuģi

Gunta Kursiša, Lelde Petrāne, 12.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svinīgā pasākumā Rīgā ūdenī ielaists pirmais pilnīgi Latvijā būvētais patruļkuģis Viesīte.

Karakuģis P-07 Viesīte būs 25 metrus garš un 13 metrus plats, tas varēs attīstīt 20 mezglu ātrumu, un to apkalpos astoņu jūrnieku komanda, teikts Rīgas kuģu būvētavas (RKB) paziņojumā.

Kuģa būvniecību plānots pilnībā pabeigt šā gada augustā, un tas tiks izmantots ne tikai militārām vajadzībām, bet arī civiliem mērķiem – cilvēku meklēšanai un glābšanai jūrā.

P-07 Viesīte ir pirmais pilnīgi Latvijā būvētais karakuģis. Kopumā līdz 2014. gadam Jūras spēku flote saņems piecus patruļkuģus

Patruļkuģiem doti nosaukumi – Skrunda, Cēsis, Viesīte, Jelgava un Rēzekne, kas ir nozīmīgākās Brīvības cīņu norises vietas Latvijas vēsturiskajos reģionos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Parādu krīze liek Grieķijai atteikties no pirātu tvarstīšanas

Jānis Rancāns, 06.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu krīzes nomocītā Grieķija atsauksi savu karakuģi no Eiropas Savienības (ES) antipirātisma operācijas Indijas okeānā un pie Somālijas krastiem, lai tādējādi ietaupītu naudu, vēsta Reuters.

Karakuģis Grieķijā atgriezīsies vienu mēnesi ātrāk nekā plānots, kā arī šogad vairs nepiedalīsies misijās. Kuģa izvietošana antipirātisma operācijas ietvaros Grieķijai ik mēnesi izmaksā 2,5 miljonus eiro.

«Tas bija flotes ieteikums un to atbalstīja aizsardzības ministrs Dimitris Avramopouls,» aģentūrai AFP norādīja Grieķijas valdības pārstāvji. «Tas notiek saskaņā ar valdības tēriņu samazināšanas pasākumiem.»

ES pretpirātisma akciju Operation Atlanta uzsāka 2008. gadā, lai aizstāvētu reģionā ceļojošos kravas kuģus pret pirātu uzbrukumiem. Grieķija bija viena no pirmajām valstīm, kas sāka piedalīties šajā pasākumā. Atēnas pretpirātisma operācijā piedalījās ar fregati Hidra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ķīna izvietojusi modernu raķešu sistēmu vienā no Paraselu salām

LETA, 17.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīna izvietojusi modernu raķešu sistēmu lielākajā no Paraselu salām Dienvidķīnas jūrā, otrdien ziņoja ASV mediji.

Uz salu nosūtītas divas baterijas ar astoņiem moderniem zeme-gaiss raķešu palaidējiem, atsaucoties uz satelīta attēliem, vēstīja ASV mediji.

«Ieinteresētajām pusēm būtu kopīgi jāsadarbojas, lai saglabātu mieru un stabilitāti Dienvidķīnas reģionā,» paziņoja Taivānas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis, piebilstot, ka valstīm vajadzētu izvairīties no vienpusējiem soļiem, kas varētu pastiprināt spriedzi.

ASV amatpersona apstiprināja, ka satelīta attēlos redzama pretgaisa aizsardzības sistēma HQ-9, kuras darbības rādiuss ir 200 kilometri, ziņoja telekanāls Fox News.

Raķešu sistēma izvietota pludmalē laika posmā no 3.februāra līdz 14.februārim, vēstīja mediji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vidusjūrā varētu būt uztverts signāls no EgyptAir lidmašīnas melnās kastes

LETA, 01.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidusjūrā uztverts signāls, kas varētu būt no lidsabiedrības EgyptAir avarējušās pasažierus lidmašīnas melnās kastes, trešdien paziņoja Ēģiptes amatpersonas.

Signālu uztvēris Francijas karakuģis ar akustiskajām sistēmām, kurš meklē nokritušo lidmašīnu, paziņoja Ēģiptes Civilās aviācijas ministrija.

Nedēļas laikā šajā vietā ieradīsies vēl viens kuģis ar robotiem, kas spēj nolaisties jūras dzelmē un izcelt "melnās kastes", piebilda ministrija.

EgyptAir pasažieru lidmašīna Airbus A320 ar 66 cilvēkiem izlidoja no Parīzes uz Kairu naktī uz 19.maiju un vēlāk, jau atrodoties virs Vidusjūras Ēģiptes gaisa telpā, pazuda no radaru ekrāniem. Līdz šim atrastas dažas lidmašīnas atlūzas 290 kilometrus uz ziemeļiem no Aleksandrijas.

Ēģiptes civilās aviācijas ministrs Šerifs Fatijs paziņojis, ka teroristu uzbrukums ir ticamāks cēlonis nekā tehniskas kļūmes rašanās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Pēc papildus izpētes nirēji vēl lielākā neizpratnē par Baltijas jūras «NLO tipa» objektu

Gunta Kursiša, 18.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas jūras dzelmē atrastā «NLO tipa» kuģa atlūzas pēc nirēju apskates radījušas vēl lielāku mistēriju, raksta thelocal.se.

«Es nevaru izskaidrot, ko mēs tur redzējām. Es devos jūras dzelmē, lai rastu atbildes, bet man tikai radās papildu jautājumi,» oficiālā paziņojumā par nirēju izpētes rezultātiem norāda Ocean X Team nirējs Stefans Hogeborns (Stefan Hogeborn).

Jau vēstīts, ka pērnā gada jūnijā zviedru okeānu pētnieku grupa Baltijas jūras dzelmē atklājusi «NLO tipa» objektu. Pētnieku grupas Ocean Explorer pārstāvji šā gada ziemā pauda, ka, nomierinoties jūras ūdeņiem, viņi pie pētījumiem atgriezīsies pavasarī. Apaļais objekts atrasts 300 pēdu (apmēram 90 metru) dziļumā Botnijas līcī starp Somiju un Zviedriju. Iepriekš vēstīts, ka pētnieku uzņemtajās fotogrāfijās redzams, ka objekts ir ieskrāpēts. Tas radījis versiju par to, ka pēc tam, kad objekts avarēja, tas vēl pārvietojās pa ūdenstilpnes apakšu. 200 metru attālumā atrasts vēl viens diskveida objekts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Uzsāk jauna patruļkuģa Rēzekne būvi

Gunta Kursiša, 18.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Rīgas Kuģu būvētava (RKB) uzsākusi piektā SWATH tipa patruļkuģa būvi. Kuģis nosaukts Rēzeknes pilsētas vārdā, un paredzēts, ka tas tiks nodots ekspluatācijā 2014. gada februārī.

Karakuģu būve norisinās saskaņā ar Aizsardzības ministrijas (AM) un RKB krasta apsardzes patruļkuģu būves un piegādes līgumu, kas tika noslēgts 2007. gada beigās.

Kuģis Rēzekne būs pēdējais no pieciem militārajiem kuģiem, kuri tiek būvēti Latvijas bruņoto spēku vajadzībām. Kuģis pilnībā tiks būvēts Latvijā.

Patruļkuģi paredzēts izmantot militārajām vajadzībām un civiliem mērķiem – cilvēku meklēšanai un glābšanai jūrā.

Pirmais Latvijā būvētais patruļkuģis Viesīte ūdenī tika ielaists šā gada aprīļa sākumā. Karakuģis P-07 Viesīte būs 25 metrus garš un 13 metrus plats, tas varēs attīstīt 20 mezglu ātrumu un to apkalpos astoņu jūrnieku komanda. Kuģa būvniecību plānots pilnībā pabeigt šā gada augustā. Viesītes būvēšanas procesā piedalījās vairāk kā 220 strādnieki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēku pilnā pludmalē Kaļiņingradas apgabalā Krievijā negaidīti un bez iepriekšēja brīdinājuma krastā izbraucis Krievijas karaflotes Zubr klases desantkuģis.

Pludmalē esošie cilvēki karakuģi sākuši bildēt un iemūžināt video. Tad no desantkuģa izskrējuši Krievijas jūras kājnieki, kas centušies no kuģa prom aizdabūt ziņkārīgos. Pārliecinājušies, ka notiekošais ir tikai flotes mācības, cilvēki turpinājuši atpūtu.

Krievijas Rietumu kara apgabala preses dienests gan norāda, ka notikušais ir normāla parādība. «Tas ir normāli. Mečnikovo [ciemats, kura tuvumā atradās pludmale] ietilpst militārā poligona teritorijā. Savukārt pludmale tur izveidojusies nesankcionēti. Karakuģis pildīja savu uzdevumu – apmācību nolūkos izsēdināja un uzņēma jūras kājniekus. Karavīri rūpējās par to, lai neviens nebūtu kuģa tuvumā,» medijam Kaliningrad.ru sacīja Krievijas Rietumu kara apgabala preses dienesta vadītājs trešā ranga kapteinis Andrejs Bespaļnijs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV tikko ūdenī nolaida, iespējams, pasaulē modernāko jūras karakuģi

Dienas Bizness, 30.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānijas General Dynamics būvēts, ar citu kompetento kompāniju ieroču un programmu tehnoloģijām aprīkotais ASV jūras spēku jaunākais karakuģis USS Zumwalt varētu būt līdzvērtīgs viedtālruņu pasaules iPhone 6.

Zumwalt, kas ir līdz šim lielākais ASV jūras spēkiem piederošais iznīcinātājs, spēj paslēpties no ienaidnieku radariem, tā raķešu sistēmas var veikt uzbrukumus vairāk nekā 150 km rādiusā, turklāt arī uz mērķiem sauszemē. Kuģa datorsistēmas ir bāzētas uz speciāli pielāgotas Linux operētājsistēmas. Tā kā kuģis spēj pārvietoties, izmantojot tikai elektromotoru, tas ir arī ļoti kluss, raksta Business Insider. Lai Zumwalt spētu darboties bez raizēm, uz tā klāja atrodas elektrostacija, kas spēj ar elektrību apgādāt 78 tūkstošus mājsaimniecību.

Kuģa apkalpi veido 158 cilvēku liels personāls, kas, pateicoties jaunākajām tehnoloģijām, ir mazāks nekā uz citiem līdzvērtīgiem kuģiem-iznīcinātājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svētdien pazudušā lidsabiedrības AirAsia lainera acīmredzamajā katastrofas vietā Indonēzijas karakuģim otrdien izdevies no jūras izcelt jau vairāk nekā 40 cilvēku mirstīgās atliekas, aģentūrai AFP pavēstīja karaflotes pārstāvis.

Pamatojoties uz karaflotes radio, tiek ziņots, ka karakuģis Bung Tomo izcēlis 40 līķus un skaits aug. Viņi šobrīd ir ļoti aizņemti, sacīja Manahans Simorankirs.

Kā ziņots, otrdien meklētājiem beidzot izdevās uziet svētdien pazudušās Malaizijas lidmašīnas atlūzas, kas tika pamanītas jūrā 160 kilometrus uz dienvidrietumiem no Pankalanbunas.

Lidmašīna Airbus A320-200 ar 162 cilvēkiem, tai skaitā 17 bērniem, bija ceļā no Indonēzijas uz Singapūru, kad svētdien ap plkst.6.20 (plkst.1.20 pēc Latvijas laika) pazuda no radaru ekrāniem.

Komentāri

Pievienot komentāru