Ja ejot cauri Vecrīgai, jums pēkšņi šķiet, ka esat nonācis ganībās, visticamāk, vainīgs būs steiku restorāns Zilā govs. Jau kopš gadu mijas Vecpilsētā, Līvu laukumā katrs rīts sākas ar virtuāla govju ganāmpulka maurošanu un piebaldzēna aicinājumiem iegriezties jaunajā restorānā.
Zilās govs interjerā nepārprotami jūtams dizainera Alvja Zemzara rokraksts, kurš savulaik veidojis labi zināmo Rozengrālu un Riga Black Magic: viduslaiku puskrēsla un smagnējums, nelīdzenas mūra sienas, neskaitāmas sveces, gan griestu lukturos, gan uz palodzēm, sienu gleznojumi un dēļu griesti.
Vismaz vienreiz ir vērts
Tik tālu par ēteriskām lietām — noskaņām un gaisotni. Savukārt, kas attiecas uz cenu līmeņa novērtējumu... te man nākas mirklīti padomāt. Pateicībā par omulīgo atmosfēru, kuru papildināja vasarīgas lauku pļavas skaņas, šo jautājumu, protams, varētu iztirzāt caur puķēm. Taču, būsim godīgi, šoreiz ir jāķeras vērsim, precīzāk, govij pie ragiem un jāatzīst, ka šī restorāna cenu līmenis pelnījis vienu, pavisam precīzu apzīmējumu: dārgi! Neliegšos — vislabprātāk es būtu nogaršojusi Zilās govs steiku, taču šīs porcijas cena — 25.50 lati bez piedevām — manu vēlmi baudīt restorāna firmas ēdienu jūtami mazināja. Ja vēl ierēķina 10% par apkalpošanu un 2 līdz 3 latus par piedevām, tad šāda porcija jums izmaksās ap 30 latiem. Un tomēr — reizi gadā šādu baudījumu, iespējams, ir vērts atļauties, jo, pirmkārt, steiki tiek gatavoti no visaugstākās kvalitātes gaļas, kas pirms cepšamas 25 līdz 40 dienas tiek «nobriedināta» īpašā, pazeminātas temperatūras kamerās, un, otrkārt, pat vismazākasi steiks ir tieši tik liels, lai to ērti varētu baudīt divatā.
Steiku etiķete
Jāsaka, ka Zilā govs no saviem apmeklētājiem prasa zināmu sagatavotības līmeni un zināšanas par steiku restorānam piedienīgu etiķeti. Pirmkārt, atmiņā būtu jāatsauc steiku pagatavošanas ābece, kas jums ļauj izvēlēties well done, medium, rare medium, rare vai raw gaļu. Otrkārt, būtu jāpadomā par savu acumēru, jo ēdienkarte piedāvā ne vien kārdinošus nosaukums, bet arī norādes par katra konkrētā gaļas gabala svaru un biezumu. Sākot ar plānākajiem — 250 gramus smagiem un 2 centimetrus bieziem — steikiem, beidzot ar lielformāta gaļu, kas sver 400 līdz 450 gramus. Jāpiebilst, ka restorāns saviem apmeklētājiem neiesaka pasūtīt labi izceptu jeb well done steiku, jo tas varot zaudēt savas labās garšas īpašības.
Modernā latviešu virtuve
Lieta, kas mani patiesi iepriecināja, ir variācijas par moderno latviešu virtuvi. Nezinu, cik iederīgi šeit ir paši steiki, taču, piemēram, Biobiezpiens ar krējumu un dillēm (3.50 Ls), Griķu pankūkas ar laša ikriem (8.90 Ls) vai Mērijas Vilūnas zemnieku saimniecības vistas gaļas salāti (5.90 Ls) manī aizskāra pat tādu kā nacionālpatriotisko stīgu. Tā, piemēram, atsevišķā ēdienkartes sadaļā «Latviešu ēdieni, kas gatavoti no bioloģisko saimniecību produktiem» tiek piedāvāta, Cidoniju sulā marinēta cūkgaļas fileja kaņepju sviesta un rīvmaizes kažokā ar grūbu rizoto (9.50 Ls), Vistas krūtiņa ar miežu putraimiem un ceptu ķirbi (9.90 Ls), Kefīrs ar dillēm (1.50 Ls), Lāceņu kompots (2.50 Ls) vai Auzu ķīselis ar brūklenēm (1.80 Ls). Taču tur pat līdzās, citas kulinārijas piekritēji, var atrast arī Zobenzivs steiku (16.90 Ls) vai Strausu gaļas terīni (8.50 Ls).