Jaunākais izdevums

Lai gan jau gadiem tiek runāts par nepieciešamību Rīgas ostu pārcelt tuvāk jūrai, arī nule kā novērstie eksplozijas un lielas ķīmiskas avārijas draudi Baltijas konteineru terminālī, kas lika Rīgai pusdienu justies kā uz pulvermucas, apliecina potenciālos riskus nākotnē, Rīgas domes amatpersonas pat saskata perspektīvu ostas attīstībai Kundziņsalā.

Indīgas vielas - acetona ciānhidrīna - noplūde Baltijas konteineru terminālī Kundziņsalā naktī izraisīja vairāku uzņēmumu darbības pārtraukumu un daudzu iedzīvotāju evakuāciju. Ierosināta krimināllieta.

Neesi abonents? Piesakies uz 2 nedēļu testa abonementu šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā, Baltijas konteineru terminālā Kundziņsalā naktī no konteinera noplūdusi kāda ķīmiska viela, no kuras var rasties zilskābe. No ostai pieguļošajām teritorijām tiekot evakuēti iedzīvotāji, ziņo Latvijas Radio.

Ostas teritorijā noplūdusi ķīmiska viela; evakuē iedzīvotājuRīgas mērs Nils Ušakovs intervijā Latvijas Televīzijai norādīja, ka patlaban notiek darbs pie noplūdes novēršanas, un pastāvot minimāla varbūtība, ka notiks sprādziens un turpināsies tālāka vielas noplūde.

Ticis pieņēmts lēmums evakuēt iedzīvotājus no iespējamām apdraudētajām vietām - Voleriem, Krēmeriem un termināla teritorijai pieguļošās teritorijas. Patlaban noris nepieciešamās darbības, lai likvidētu ķīmiskās vielas noplūdi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc ķīmiskās vielas noplūdes Kundziņsalā joprojām pastāv sprādziena draudi. Tā telekompānijai LNT atzina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) vadītājs Ainārs Pencis.

Viņš norādīja, ka pēdējās stundās kritiskā situācija nav mainījusies un sprādziena draudi joprojām pastāv. Tiekot gaidīti speciālisti no Olaines. Kravas īpašnieku uzņēmuma Olainfarm cilvēki uz notikuma vietu ved speciālus konteinerus, kuros pārsūknēt ķīmisko vielu. Tikmēr VUGD darbinieki veic konteineru dzesēšanu, taču kā norāda A. Pencis no tā pārāk lielas jēgas neesot.

Sprādziena rezultātā, konteineros esošā ķīmiskā viela varot saskarties ar ūdeni, kā rezultātā veidotos zilskābe, kas cilvēkam ir nāvējoša.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Ministru kabineta iecerēto darbību - Nacionālajai izaugsmei un vienotībai

Mēs esam vienojušies strādāt Latvijas nacionālajai vienotībai un izaugsmei. Veidot Latviju, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela, pārtikusi un droša par nākotni. Nostiprināt Latviju kā nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuru raksturo laba pārvaldība, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana, tiesiskums un sociālais atbildīgums, kas ietver arī rūpes par cilvēkresursu atjaunošanu un tautas ataudzi.

Mūsu pienākums ir nostiprināt latviešu valodu, latvisko kultūrtelpu un nacionālo identitāti, vienlaikus esot tolerantiem un rūpējoties par visu Latvijā dzīvojošo tautību kultūras pienesumu, jo daudzveidība ir bagātība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas konteineru terminālī (BKT) Kundziņsalā no konteinera ar bīstamu ķīmisku vielu, kas draudēja uzsprāgt, neliela ķīmiskās vielas noplūde notika jau trešdien vakarā.

To atklājis BKT direktors Aldis Zieds, raksta Latvijas Avīze.

Blakus bojātajam konteinerim stāvējuši pieci citi konteineri ar bīstamo vielu. «Mēs trešdien piedāvājām pārējos konteinerus pārvietot, bet Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) teica, ka nevajag kustināt. No rīta viņi tāpat to izdarīja,» norādījis A. Zieds.

Izrādās, ka kravas īpašnieki no SIA Olaines ķīmiskā rūpnīca Biolar uz Rīgu tika izsaukti jau trešdienas vakarā. «Tie ieradās jau vakarā, sāka konteinerus laistīt, lai neceltos temperatūra,» stāsta A. Zieds.

Kad darbinieki konstatēja periodisku noplūdi, apmēram pēc divām stundām tika ziņots par notikušo VUGD, saka A. Zieds. Precīzu laiku viņš gan neatminoties, taču VUGD tika izsaukti apmēram desmitos vakarā. Noplūde konstatēta tamdēļ, ka termināļa teritorijā nemitīgi tiek veikta gaisa kontrole.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mūrniece noraida apgalvojumus par sliktu darbu katastrofas novēršanā Kundziņsalā

, 24.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece kategoriski noraida publiskajā telpā izskanējušos apgalvojumus par iekšlietu sistēmas dienestu novēlotām vai nepilnīgām darbībām, novēršot eksplozijas draudus Kundziņsalā.

«Mūsu dienesti profesionāli novērsa katastrofu, darbinieki, kuri mūsu nabadzīgā budžeta dēļ nebija pilnībā ekipēti, veica savu darbu, evakuējot iedzīvotājus un lokalizējot katastrofas cēloņus,» uzsver L. Mūrniece.

Iekšlietu ministrijā (IeM) un atbildīgajos dienestos tiks precīzi analizēta notikumu gaita vakar fiksētajā tehnogēnajā katastrofā Rīgas ostā, Kundziņsalā, «Baltijas konteineru terminālī», taču Iekšlietu ministrijai nav pamata apšaubīt to, ka katastrofas gadījums ticis risināts profesionāli. Ir dots rīkojums Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbiniekiem ar iesaistīto institūciju speciālistiem veikt situācijas analīzi un pašu darba, kā arī sadarbības procedūru izvērtēšanu, jo notikušais būs laba pieredze un «mācību stunda» iekšlietu sistēmas speciālistu tālākajā darbā. Informācija tiks apkopota VUGD, vēlāk rīkojot kopēju dienestu sanāksmi. Tāpat pēc šīs informācijas tiks apzināti katastrofas novēršanas izdevumi un radītie zaudējumi, kurus Iekšlietu ministrija pieprasīs atlīdzināt katastrofas izraisītājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iedzīvotāju evakuācija no ķīmiskās noplūdes tuvējās apkārtnes ir tikai profilaktisks pasākums, LNT paziņoja Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Viņš piebilda, ka policija šobrīd šais rajonos nodrošinot kārtību. «Sliktākajā variantā, ja notiek sprādziens, tā rādiuss var būt 300 metri, kas nav daudz,» teica mērs. Tiekot evakuēti Krēmeru iedzīvotāji, iespējams, tikšot evakuēti Kundziņsalas iedzīvotāji. Tomēr N. Ušakovs vairākkārt uzsvēra, ka panikai neesot pamata un nekādi draudi ne videi, ne cilvēkiem nedraudot. «Noplūdusī viela, reaģējot ar ūdeni, rada zilskābi, šobrīd speciālisti strādā, lai to nepieļautu,» piebilda viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pēc avārijas Kundziņsalā ķīmisks piesārņojums neesot konstatēts

, 24.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīmiskās avārijas sekas Kundziņsalā ir likvidētas, arī ūdens piesārņojums neesot konstatēts. Tā telekompānijas LNT raidījumam 900 sekundes norādījis Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Ainars Pencis.

Viņš arī norāda, ka neesot pamata neticēt informācijai par to, ka ķīmiskā reakcija sākusies netīra konteinera dēļ, taču patlaban precīzas informācijas neesot.

Jau ziņots, ka Rīgā, Baltijas konteineru terminālā Kundziņsalā no kāda konteinera noplūda ķīmiska viela, no kuras ķīmiskas reakcijas rezultātā varēja rasties zilskābe. No ostai pieguļošajām teritorijām tika evakuēti iedzīvotāji

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) topošās valdības partneri šorīt parakstīja koalīcijas sadarbības līgumu, valdības deklarāciju un fiskālās disciplīnas līgumu.

Dokumentus parakstīja partiju un frakciju vadītāji, klātesot arī topošās valdības ministriem, kuri parakstīja valdības deklarāciju.

Parakstīšana notika Saeimas nama Sarkanajā zālē. Saeima šodien plkst.12 lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru vadītu Kariņš.

Savukārt pusstundu pēc Saeimas ārkārtas sēdes beigām Viesu zālē plānota Kariņa preses konference. Pēc valdības apstiprināšanas tā plānojusi arī pulcēties uz pirmo svinīgo sēdi valdības mājā.

Topošo valdību varētu atbalstīt 61 deputāts - tātad stabils labēji centrisks vairākums, iepriekš lēsa Kariņš.

Valdību veidos piecu politisko spēku pārstāvji - «Jaunā Vienotība» (JV), Jaunā konservatīvā partija (JKP), «KPV LV», «Attīstībai/Par» (AP) un «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK). Valdību vadīs politiķis no JV, lai arī šī partija vēlēšanās ieguva vismazāko mandātu skaitu Saeimā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Krievijas degvielas eksporta pārtraukšana Latvijas tirgu neietekmēs

Egons Mudulis, 28.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas degvielas tirgu Krievijas lēmums pārtraukt degvielas eksportu tiešā veidā neietekmēs. Turklāt Latvijā pieejamais benzīns ir ražots tikai Eiropā (Mažeiķi, Norvēģija), Krievijas plānu ietekmi DB komentē Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Stirāns.

Arī dīzeļdegviela ir lielākoties ražota Eiropā vai Baltkrievijā. Taču iespējama netiešā ietekme – varētu pieaugt spekulatīvās cenas biržās. Produktu pieejamību kaimiņvalsts lēmums, visticamāk, neietekmēs, ir pārliecināts M. Stirāns. Viņš ļoti cer, ka tas tomēr nekādi neatsauksies uz cenām. Tā kā Krievija pārsvarā eksportē naftu un mazutu, tad ietekme būs uz izejvielu tirgu.

Latviju Krievijas lēmums nekādi neietekmēs, DB atzīst SIA Lukoil Baltija R valdes priekšsēdētāja vietnieks Haims Kogans. Viņš norāda, ka Latvija jau var ņemt degvielu no Mažeiķiem. Savukārt uzņēmuma DUS Latvijā ņem degvielu no Lukoil rūpnīcas Ņizņijnovgorodā. Līdz ar to «nav nekādas problēmas», uzsver H. Kogans.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs lielo tirgotāju aiziešana Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) darbību īpaši neietekmēs.

Db.lv sacīja LTA prezidents Henriks Danusēvičs. Viņš uzsvēra, ka šobrīd LTA apvieno 600 tirdzniecības uzņēmumus un nekādu lielu izmaiņu nebūs. Jāatgādina, ka par izstāšanos no LTA jau paziņojuši Rimi Latvia, Maksima Latvija un otrdien par to pavēstīja arī SIA Palink. SIA Palink rīkotājdirektore Dace Zundure informēja, ka kompānija nosūtījusi oficiālu vēstuli LTA, kurā paziņo par izstāšanos no asociācijas. Šāds lēmums pieņemts, jo LTA publiski paustais viedoklis par PVN samazināšanu ir neskaidrs un neatbilstot uzņēmuma politikai. «SIA Palink iestājas par maksimāli godīgiem un skaidriem tirdzniecības principiem, tāpēc arī no mūsu puses seko šāda rīcība. «Izstāšanās no LTA nekādā veidā neietekmēs SIA Palink turpmāko darbību, jo mēs kā Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) biedrs turpināsim īstenot un iestāties par sakārtotu nozari un atbalstīsim asociācijas virzītos godīgas komercprakses principus,» pauda D. Zundure.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Aptauja: Gāzes tarifu palielinājums ietekmēs 70% Latvijas ekonomiski aktīvo mājsaimniecību

Dienas Bizness, 01.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar 1. jūliju tiek palielināti dabas gāzes tarifi mājsaimniecībām, tie pieaugs par 15-18%. Lielākā daļa (70%) Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem uzskata, ka gāzes tarifu palielinājums ietekmēs viņu mājsaimniecības materiālo situāciju.

To atklāj tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras TNS Latvia sadarbībā ar telekompāniju LNT, raidījumu 900 sekundes, 2011.gada jūnijā veiktais pētījums.

47% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju uzskata, ka gāzes tarifu kāpums noteikti ietekmēs, savukārt 23% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju uzskata, ka gāzes tarifu kāpums drīzāk ietekmēs viņu mājsaimniecības materiālo situāciju.

Savukārt 27% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju uzskata, ka gāzes tarifu kāpums neietekmēs viņu mājsaimniecības materiālo stāvokli – 18% iedzīvotāju uzskata, ka drīzāk neietekmēs un 9% iedzīvotāju uzskata, ka tarifu kāpums dabas gāzei noteikti neietekmēs viņu mājsaimniecības materiālo situāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

CSeries lidmašīnu dzinēju daļu priekšlaicīgas pārbaudes neietekmēs airBaltic darbību

LETA, 13.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV aviorūpniecības uzņēmuma lūgums veikt CSeries lidmašīnās izmantoto dzinēju daļu priekšlaicīgas pārbaudes neietekmēs Latvijas nacionālās aviokompānijas airBaltic darbību, aģentūrai LETA pavēstīja lidsabiedrībā.

airBaltic saņēmis Pratt & Whitney informāciju par papildu pārbaudēm, kas tiks veiktas stingri atbilstoši ražotāja noteiktajam grafikam.Šīs pārbaudes neietekmēs airBaltic darbību aktīvākajā tūrisma sezonā - vasarā, kad lidsabiedrība paplašina darbības apmēru, piedāvājot par 15% vairāk aviobiļešu un vismaz 13 jaunus maršrutus, pauda uzņēmumā.

Konkrētu informāciju par to, kad pārbaudes notiks, aviokompānija nesniedza, uzsverot, ka airBaltic nav tiesīgs izpausties par "Pratt & Whitney kompetences jautājumiem. Vienlaikus pārbaudes lidsabiedrības lidojumu grafiku neietekmēs vispār.

Kā ziņots, ka "Pratt & Whitney" lūdzis divas lidsabiedrības, tostarp airBaltic, veikt "CSeries lidmašīnās izmantoto dzinēju daļu priekšlaicīgas pārbaudes tāpēc, ka to radītās problēmas jau vairākkārt likušas veikt avārijas nosēšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ražotāji neiebilst cīsiņu ierobežojumiem, ēdinātājiem bažas

Sandra Dieziņa, 14.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ražotājus neuztrauc aizliegums mācību iestādēs tirgot cīsiņus, kas satur mazāk par 70 % gaļas.

Valdības otrdien pieņemtais lēmums paredz skolu un bērnudārzu ēdienkartēs turpmāk aizliegt iekļaut frī kartupeļus un piedevās piedāvāt kečupu vai majonēzi, savukārt cīsiņiem, sardelēm un citiem gaļas izstrādājumiem būs jāsatur vismaz 70% gaļas. Ēdinātāji gan pauž bažas, kurš veiks produktu sastāva kontroles.

Majonēzes ražotājuzņēmumā Balttur – R DB uzzināja, ka šāds lēmums kompānijas biznesu neietekmēs, jo skolas un bērnudārzi nav lielākie produkcijas noņēmēji. Valdības lēmumu atbalsta a/s Rēzeknes gaļas kombināts līdzīpašnieks Guntis Piteronoks, sakot, ka uzņēmums ir gatavs pildīt noteikumus, jo ražošanā ieviesta tādu cīsiņu ražošana, kas ir bez e-vielām un satur vairāk nekā 80 % gaļas. Arī SIA Tukuma gaļas kombināts LAT valdes priekšsēdētājs Juris Kruglovs atbalsta kvalitatīvas produkcijas ražošanu un piebilst, ka valdības lemtais uzņēmumu neietekmēs, jo savu produkciju tas skolās netirgo.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Valmieras stikla šķiedra: Ņemot vērā pēdējo gadu attīstību, sabiedrības vērtība augs

Dienas Bizness, 28.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Valmieras stikla šķiedra Nasdaq Riga publicējusi valdes viedoklipar sabiedrības obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu un tā ietekmi uz sabiedrības interesēm.

2018. gada 20.februārī Finanšu un kapitāla tirgus komisija nolēma atļaut AS Valmieras stikla šķiedra akcionāriem Heinz-Jürgen Preiss-Daimler un Beatrix Preiss-Daimler izteikt obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu (turpmāk tekstā – Piedāvājums), apstiprinot vienas akcijas atpirkšanas cenu - 3,52 eiro.

Sabiedrības valde ir izvērtējusi piedāvājumu un secinājusi, ka tas atbilst normatīvo aktu prasībām.

Sabiedrības valde pozitīvi vērtē to, ka piedāvātāji nav paredzējuši veikt izmaiņas sabiedrības valdes un padomes sastāvā. Pozitīvi vērtējams arī tas, ka Heinz-Jürgen Preiss-Daimler un Beatrix Preiss-Daimler izteiktais piedāvājums neietekmēs sabiedrības nodarbinātības politiku – sabiedrības darbinieki saglabā darbavietas saskaņā ar noslēgtajiem darba līgumiem. Tāpat piedāvājums neietekmēs sabiedrības darbības stratēģijas, kā arī nākotnes plānu realizāciju, kā arī nav paredzēts mainīt esošo darbības profilu vai atrašanās vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Skonto» uzņēmumu grupas jaunajam īpašniekam un vadītājam Rihardam Rāvim nav informācijas par iespējamu karteli būvniecības nozarē un viņš šaubās, ka tik sadrumstalotā tirgū, kā Latvijas būvniecība kādai būvfirmai vai būvfirmu grupai ir iespēja ietekmēt visu tirgu.

R.Rāvis norādīja, ka ne Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), ne Konkurences padomes pārstāvji nav veikuši nekādas procesuālās darbības nevienā no «Skonto» grupas uzņēmumiem.

«Man nav informācijas par karteli būvniecības nozarē, līdz ar to nevaru komentēt tā iespējamo ietekmi uz būvniecības tirgu Latvijā. Šaubos, ka tik sadrumstalotā tirgū, kā Latvijas būvniecība kādai būvfirmai vai būvfirmu grupai ir iespēja ietekmēt lielo iepirkumu, kuros piedalās daudz pretendentu gan no Latvijas, gan ārzemēm, cenas. Uz to norāda arī Latvijas lielo būvfirmu zemie peļņas rādītāji. Ja pastāvētu kādas savstarpējas vienošanās, tad būtu jābūt arī peļņai,» sacīja R.Rāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvijas balzams: Amber Beverage Group ietekmes palielināšanās paātrinās lēmumu pieņemšanu

Žanete Hāka, 19.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas balzams valde ir izvērtējusi akcionāra SIA Amber Beverage Group izteikto AS Latvijas balzams brīvprātīgo akciju atpirkšanas piedāvājumu un secinājusi, ka tas atbilst normatīvo aktu prasībām, informē uzņēmums.

Valde pozitīvi vērtē izteikto akciju atpirkuma piedāvājumu: «SIA Amber Beverage Group ietekmes palielināšanās paātrinās lēmumu pieņemšanu, ļaus AS Latvijas balzams efektīvāk koncentrēties uz savu pamatdarbības jomu – konkurētspējīgu produktu attīstību un ražošanu, kā arī sekmīgāk reaģēt uz tirgus izmaiņām. Šis akciju atpirkšanas piedāvājums neietekmēs uzņēmuma darbības stratēģijas, kā arī nākotnes plānu realizāciju. Akcionārs nav paredzējis mainīt esošo uzņēmuma darbības profilu un atrašanās vietu.»

«Akcionāru izteiktais brīvprātīgais akciju atpirkšanas piedāvājums neietekmēs Latvijas balzams nodarbinātības politiku, uzņēmuma darbinieki saglabā darbavietas saskaņā ar noslēgtajiem darba līgumiem,» pauž uzņēmuma valde.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Latvijas uzņēmumus mēreni satrauc Brexit un tirdzniecības kari

Lelde Petrāne, 25.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Brexit un Ķīnas-ASV tirdzniecības karš ir sējis neziņu par globālās ekonomikas nākotni. Tomēr Baltijas valstu uzņēmumiem ir visai atšķirīgi uzskati par to, kā šīs divas ilglaicīgās starptautiskās sāgas ietekmēs uzņēmējdarbību.

Latvijā uzņēmēji vairāk uztraucas par Brexit, Lietuvā lielāko uztraukumu rada ASV-Ķīnas tirdzniecības karš, tikmēr Igaunija izceļas ar mieru un pārliecību par abiem notiekošajiem procesiem, rāda Luminor aptaujas rezultāti.

Luminor aicināja mazos un vidējos uzņēmumus izvērtēt riskus, ko varētu radīt divi notikumi — Brexit, kā arī Ķīnas un ASV tirdzniecības karš. Aptaujas dati atklāj, ka visvairāk par Brexit satraucas Latvijā — katrs ceturtais jeb 27% no Latvijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem uzskata, ka Brexit lielākā vai mazākā mērā viņus ietekmēs. Tikai 16% mazo un vidējo uzņēmumu Lietuvā atbildēja, ka Brexit viņus ietekmēs, līdzīgi arī Igaunijā — 18%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināta - Coca-Cola lūgusi karameļu krāsvielas ražotājam mainīt ražošanas procesu

Gunta Kursiša, 10.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kalifornijas štatā ASV karameles krāsvielā esošā viela 4-MEI atzīta par kancerogēnu, un tas licis kompānijai Coca-Cola lūgt karameles krāsvielas ražotājiem mainīt ražošanas procesu, lai samazinātu šīs vielas koncentrāciju. Eiropas un ASV atbildīgās iestādes atzinušas, ka 4-MEI cilvēka veselībai draudus nerada, tomēr kompānija lēmusi par labu vielas koncentrācijas samazināšanai, pretējā gadījumā uz dzērienu etiķetēm Kalifornijā drīzumā būtu jāliek brīdinājums, ka tie izraisa vēzi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Armijai piegādātie UAV Factory droni nav identiski pazudušajam lidaparātam

LETA, 06.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) ir saņēmuši Latvijas ražotāja "UAV Factory" izgatavotos dronus, taču piegādātā versija nav identiska tai, kura pagājušā nedēļā pazuda uzņēmuma veiktā testa laikā, informēja Aizsardzības ministrijas (AM) preses pārstāvis Kaspars Galkins.

AM pagājušā gada decembrī parakstījusi līgumu ar Latvijas ražotāju "UAV Factory" par turpmāku bezpilota lidaparātu sistēmu piegādi un uzturēšanu, lai stiprinātu NBS kaujas spējas.

Galkins pastāstīja, ka pirmās dronu piegādes jau ir notikušas, taču detaļas par to esot klasificētas, līdz ar to ministrija nav tiesīga izpaust piegādāto lidaparātu daudzumu un noslēgtā iepirkuma summu.

Viņš skaidroja, ka pagājušās nedēļas nogalē pazudušais lidaparāts ir civilais drons, nevis nav militārā versija, kāda piegādāta NBS.

Lai arī pazudušā drona meklēšanā piesaistīja NBS, Galkins skaidroja, ka tas darīts pēc Civilās aviācijas aģentūras lūguma.

Jau ziņots, ka NBS rīcībā esošās bezpilota lidaparātu sistēmas paredzēts izmantot, arī sniedzot atbalstu sabiedrībai - glābšanas, meklēšanas vai līdzīgās civilās operācijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Ekonomists: Pret inflāciju var cīnīties, neceļot patēriņa nodokļus

Nozare.lv, 14.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Detalizēta pretinflācijas plāna izstrāde atgādinātu politisku farsu, jo valdības vienīgā iespēja ierobežot inflāciju ir necelt ar patēriņu saistītus nodokļus, šodien video konferencē sacīja Nordea bankas vecākais ekonomists Andris Strazds.

Viņš norādīja, ka būtiski riski, kas ietekmētu Latvijas pievienošanos eirozonai 2014.gadā, pirmkārt, ir saistīti ar budžeta deficīta izpildi, kas būs atkarīga no jaunās valdības, otrkārt, ilgtermiņa procentu likmēm, kuru neizpildīšanas risks esot mazāks, treškārt, inflācijas.

«Ja būs noteikts kritērijs, ka inflācijai jābūt 1,5%, tad Latvijai to būs nereāli izpildīt, bet, ja 3%, to būs iespējams izpildīt. Patlaban Latvija inflācijas kritēriju pilda,» uzsvēra Strazds.

Pēc ekonomista sacītā, kopumā Latvija ekonomika patlaban ir 2005.gada līmenī, bet eksporta apjomi nedaudz apsteiguši 2008.gada līmeni, savukārt investīciju apjomi Latvijā esot 2002.gada līmenī. Viņš sacīja, ka Latvijas eksporta apjomi turpinās augt, ko sekmēs veiksmīgais valsts reģionālais izvietojums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas finanšu ministrs Džordžs Osborns vēlas palēnināt degvielas cenu pieaugumu, samazinot degvielas nodokli par vienu procentu, kā arī ieviešot cenu stabilizācijas pasākumus, raksta Guardian.

Finanšu ministra plāns paredz ieviest degvielas cenu stabilizācijas instrumentu, ko finansēs ieņēmumi no jauniem nodokļiem naftas kompāniju virspeļņai. Šie nodokļi varētu dot Lielbritānijas budžetam vismaz divus miljardus britu mārciņu.

Tomēr Andžela Īgla (Angela Eagle), Lielbritānijas Ēnu kabineta sekretāre, apšaubīja finanšu ministra plānu, sakot, ka naftas komānijas varētu mēģināt palielināt degvielas cenas, lai kompensētu savus zaudējumus. Uz to atbildot Dž. Osborns stāstīja, ka viņš sekos līdzi naftas kompānijām «kā vanags», lai tās nodarbotos ar godīgu biznesu. Finanšu ministrs norādīja, ka viņš nevar kontrolēt pasaules naftas cenas, bet var ietekmēt nodokļus, kas tiek piemēroti naftas kompānijām Lielbritānijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FM: Piedāvātā kadastrālo vērtību maiņa neietekmēs NĪN aprēķināšanas kārtību nākamajā gadā

LETA, 21.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tieslietu ministrijas (TM) piedāvātā kadastrālo vērtību maiņa neietekmēs nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) aprēķināšanas kārtību 2021.gadā, pavēstīja Finanšu ministrijā (FM).

Ministrijā atgādināja, ka Ministru kabinets 2019.gada oktobrī uzdeva TM un FM izstrādāt priekšlikumu, lai jaunās kadastrālās vērtības un izmaiņas NĪN politikā varētu stāties spēkā no 2022.gada 1.janvāra.

"Ministru kabineta uzdevumi ir doti atbilstoši ministriju kompetencei un paredz to secīgu izpildi tikai pēc TM uzdevuma - jauno kadastrālo vērtību sagatavošanas - izpildes, FM paredzot pienākumu sākt NĪN politikas izstrādi un saskaņošanu, nodrošinot, ka Ministru kabinetā jauns NĪN regulējums tiktu iesniegts 12 mēnešu laikā no prognozēto kadastrālo vērtību publiskošanas dienas," norādīja FM.

Ministrijā norādīja, ka tādējādi Ministru kabinets jau ir paredzējis loģisku pāreju uz jaunajām kadastrālajām vērtībām un jauno NĪN politiku tikai no 2022.gada, ļaujot savlaicīgi un secīgi visiem nodokļu maksātājiem un nodokļa administrācijām iepazīties ar jaunajām kadastrālajām vērtībām un paredzamo nodokļa politiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eksperta viedoklis: troksnis ap eiro ieviešanas jautājumu

Kemrons Grīvzs, Ārvalstu investoru padomes Latvijā valdes loceklis., 13.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2014.gada 1. janvārī Latvija pievienosies tā dēvētajai eirozonai, kas nozīmē atteikšanos no nacionālās valūtas Lata un pievienošanos tai pašai valūtas grupai - eiro - kā pārējās septiņpadsmit Eiropas Savienības valstīs, kuras jau izmanto eiro.

Pēdējā laikā Latvijas sabiedrībā, politiķu runās, diskusijās, medijos šis jautājums tiek aktualizēts un apspriests atkal un atkal. Man - Latvijā dzīvojošam, strādājošam un investējušam uzņēmējam no Lielbritānijas - ir nācies iesaistīties vairākās diskusijās, kurās “eiro jautājums” tiek apspriests no investīciju, politiskā, ekonomiskā, nacionālās pašapziņas, un virkni citu aspektu.

Ap šo jautājumu tiek radīts liels troksnis un jāatzīst, ka vērotājam no malas, rodas iespaids, ka to dara cilvēki, kuru rūpe nav vis valsts intereses, bet gan tieksme un vēlme iegūt publicitāti un būt “nozīmīgiem” šajā procesā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izaugsme rudenī akciju tirgos turpināsies, un makroekonomiskā aina dod priekšroku akcijām, norāda SEB Private Banking investīciju stratēģis Ingus Grasis.

Ģeopolitiskie riski kopumā neietekmēs finanšu tirgus izaugsmi, viņš min, piebilstot, ka Krievijas un Ukrainas krīze visdrīzāk pasaules izaugsmi neietekmēs, protams, riski pastāv.

Kāpums akciju tirgos ilgst vairāk nekā piecus gadus ar nelielu korekciju eiro krīzes laikā, saka I. Grasis. Viņš uzsver, ka ir ir interesanti analizēt, cik vēsturiski ilgas ir bijušas šādas izaugsmes. ASV gadījumā vidējais ekonomiskās izaugsmes periodā bijuši 20 ceturkšņi, īsākais bija 3 ceturkšņus ilgs, bet ilgākais – 35 ceturkšņus.

Pēdējie trīs izaugsmes periodi bijuši ilgāki, bet tos pārtraukuši spekulatīvo burbuļu plīšana, piemēram, interneta burbuļa un hipotekārās kreditēšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru