Auto

Velorikšas būs jāaprīko ar gaismām; drīkstēs braukt pa noteiktiem maršrutiem

Gunta Kursiša, 14.08.2012

Jaunākais izdevums

Rīgas dome pieņēmusi saistošos noteikumus, ar kuriem paredzēts regulēt velorikšu satiksmi Rīgā, kas nosaka velorikšu ierobežojumus noteiktos maršrutos, kā arī to, ka rikšām jābūt aprīkotām ar gaismām.

Turpmāk velorikšas drīkstēs kursēt vien pa noteiktiem maršrutiem, kurus apstiprinās Rīgas domes Satiksmes departaments. Attiecīgo kustības maršrutu atļaujas tiks izsniegtas uz vienu sezonu.

Velorikšu pārvietošanās būs aizliegta ielās ar lielu satiksmes intensitāti, piemēram, Aleksandra Čaka, Brīvības, Krišjāņa Barona, Krišjāņa Valdemāra u.c. ielās.

Tāpat rikšām būs jābūt aprīkotām ar pasažieru drošības jostām, gaismas virzienrādītājiem, baltas gaismas lukturi priekšpusē un diviem sarkanas gaismas lukturiem aizmugurē, kā arī ar vismaz diviem baltas gaismas atstarotājiem, kas norāda pasažieru velosipēda gabarītus pretimbraucošajiem transportlīdzekļiem.

Maršrutu atļaujas braukšanai diennakts garumā Rīgas dome paredz izsniegt maršrutiem, kas savieno netālu esošas dzīvojamo zonu vai parku teritorijas, kā arī tajos ielu posmos, kas palīdz nokļūt līdz pasažieru ostai Eksporta ielā, kā arī ielu posmos jūgendstila ēku apskatei klusajā centrā. Diennakts atļaujas paredzēts izsniegt arī maršrutiem pa velosipēdu ceļu Skolas ielā un Ģertrūdes ielas posmā no Skolas līdz Baznīcas ielai, norāda Rīgas dome.

Savukārt brīvdienās un svētku dienās, kā arī darbdienu naktīs (laikā no pulksten 21 līdz pulksten 6) kustības maršrutu atļauju varēs izsniegt papildus maršrutiem ielu posmos, ko ierobežo Daugavas krastmala, Hanzas iela, Stabu iela, Valmieras iela, Satekles iela, Marijas iela, 13.j anvāra iela un Tērbatas iela posmā no Stabu ielas līdz Artilērijas ielai, lai varētu nodrošināt rikšu kustību uz populārākajiem galamērķiem pilsētas centrālajā daļā – viesnīcām, klubiem, kafejnīcām, utt.

Tam, vai velorikšas ievēro noteikumus, līdzi sekos Rīgas pašvaldības policija un Satiksmes departamenta Kontroles dienests. Par noteikumu neievērošanu pakalpojuma sniedzējam vai velosipēda vadītājam varēs piemērot administratīvo sodu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Tallinas pašvaldība brīdina tūristus vairīties no nelegālajiem velorikšām

LETA--BNS, 16.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tallinas Centra rajona pašvaldība šonedēļ izvietojusi tūristu iecienītākajās vecpilsētas vietās brīdinājuma zīmes, kurās aicina neizmantot nelegālo velorikšu pakalpojumus.

«Uzmanību! Lūdzu turēties tālāk no velorikšām! Viņi te strādā nelikumīgi,» vēsta uzraksti igauņu un angļu valodā.

«Problēmas ar velotakšiem pastāv jau vairākus gadus,» atzinis Centra rajona pašvaldības vadītājs Tāvi Puks. «Kauns, ka mēs joprojām nespējam pilnībā kontrolēt viņu darbību, bet prieks, ka drīzumā mums šo problēmu palīdzēs risināt likums, taču diemžēl tā augļus redzēsim tikai nākamajā tūrisma sezonā. Pagaidām, kamēr pašvaldībām nav juridisku tiesību regulēt šo transportlīdzekļu darbību, esam spiesti spert citus soļus, lai pasargātu talliniešus un mūsu pilsētas ciemiņus no velorikšu nelikumīgās darbības.»

Igaunijas valdība jūlijā apstiprināja un nodeva Rīgikogu vērtējumam jaunu likumprojektu, kas regulēs sabiedrisko transportu. Ja parlaments to apstiprinās, velotakšu vadītājiem būs jāiegūst sertifikāts, jāapņemas garantēt pasažieru drošību un jāpilda vēl citi noteikumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz bargākus sodus par pārkāpumiem ceļu satiksmē.

Kā informēja Saeimas Preses dienestā, ar grozījumiem plānots noteikt, ka par ātruma pārsniegšanu no 61 līdz 70 kilometriem (km/h) stundā ar mopēdiem, motocikliem, vieglajiem automobiļiem un kravas auto, kuru pilna masa nepārsniedz 7,5 tonnas, transportlīdzekļa vadītājam varēs piemērot naudas sodu no 720 līdz 960 eiro (pašlaik - no 360 līdz 480 eiro) un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz deviņiem mēnešiem (pašlaik - sešiem).

Savukārt, ja minētajā apjomā ātrums tiks pārsniegts apdzīvotā vietā, plānots piemērot naudas sodu no 1040 līdz 1400 eiro (pašlaik - no 540 līdz 680 eiro) un atņemt transportlīdzekļu vadīšanas tiesības no deviņiem līdz 12 mēnešiem (pašlaik uz 12 mēnešiem piemēro tiesību izmantošanas aizliegumu).

Komentāri

Pievienot komentāru