Eksperti

Vai protekcionisms var mūs glābt?

Dace Silava-Tomsone, [email protected], 20.02.2009

Jaunākais izdevums

Februāra sākumā valdība uzdeva Ekonomikas ministrijai (EM) rast risinājumu tam, „kā novērst atsevišķu veikalu ķēžu dominēšanu pārtikas mazumtirdzniecībā”. Publiski tika pausts, ka vairāki ministri nonākuši pie secinājuma, ka pie vietējo pārtikas ražotāju nedienām vainojami arī lielie mazumtirgotāji, kuri savos plauktos vietējo produkciju aizstāj ar lētiem importa produktiem.

EM ir publiskojusi projektus grozījumiem divos likumos - Konkurences likumā un Pārtikas aprites uzraudzības likumā. Abus likumprojektus un to tapšanas fonu vieno vadmotīvs: noteikti ir jābūt kādam, kuru mēs varētu vainot Latvijas ražotāju un visas ekonomikas nedienās.

Likumprojekti ir kritisku komentāru vērti, bet šoreiz vairāk par Pārtikas aprites uzraudzības likuma grozījumiem, kura anotācijā vairākkārt uzsvērts, ka grozījumu mērķis ir konkurences veicināšana gan starp ražotājiem, gan mazumtirgotājiem.

Grozījumu projekts paredz, ka mazumtirgotājam, kura izmantojamās tirdzniecības vietas platība pārsniedz 300 m2, ir pienākums tirdzniecības vietās realizēt arī reģionālo ražotāju pārtikas preces, nodrošinot to piegādātājiem iespēju piegādāt preces tieši attiecīgajai tirdzniecības vietai. Tiks aizliegts nepamatoti atteikt, ierobežot, kavēt vai pārtraukt pārtikas preču piegādi no reģionālo pārtikas preču piegādātājiem.

Vispirms daži tehniskas dabas jautājumi. Kā šī likuma izpratnē tiks definēti „reģionālie pārtikas ražotāji"? Vai, piemēram, „Talsu piensaimnieks" kvalificēsies kā reģionālais ražotājs Rīgā vai Daugavpilī? Ja nu nē, vai „Talsu piensaimnieks" būs apmierināts, ka Ventspilī un Daugavpilī turienes reģionālajiem ražotājiem būs priekšrocības?

Vai par „reģionālo ražotāju pārtikas precēm" jeb „reģionālo pārtikas preču piegādātāju" precēm mēs uzskatīsim arīValmieras piena ES iepirkto, bet Latvijā nogatavināto un iepakoto sieru? Kas un kā pārbaudīs it kā „reģionālo" preču patieso izcelsmi? Cik lielas būs kontroles izmaksas?

Kā Pārtikas un veterinārais dienests noteiks, ka atteikums iegādāties pārtiku no reģionālā ražotāja ir nepamatots? Skaidrs, ka tādi atteikumi kā „Jūsu prece mums vienkārši nepatīk" vai „tai ir slikts noiets" nederēs. Vai drīkstēs teikt „Jūsu prece ir dārgāka par importa ražojumu"? Cik procentu preču būs jāiepērk no reģionālajiem ražotājiem - pilnīgi viss, ko tie spēj saražot, vismaz 10 iepakojumi jeb tiks dalītas kvotas?

Un visbeidzot galvenais jautājums: kā iepriekš minētais veicinās brīvu, godīgu un vienlīdzīgu konkurenci starp ražotājiem un starp mazumtirgotājiem, un kā tas palīdzēs patērētājiem? Būsim godīgi - šīs likumdošanas iniciatīvas mērķis ir vēlme aizsargāt vietējos ražotājus pret ārvalstu ražotāju lētajiem produktiem, nevis veicināt konkurenci, kā to diezgan neveikli cenšas apgalvot likuma anotācija. Un, atņemot patērētājam lētos ārvalstu produktus, mēs to centīsimies kompensēt ar cenu regulēšanu.

Grozījumu projektā lasām, ka Ministru kabinets uz laiku līdz 3 gadiem varēs noteikt īpašus pasākumus noteiktu cilvēka uzturam nozīmīgu pārtikas preču apritei, tai skaitā nosakot to maksimālo uzcenojumu. Ar līdzīgu iniciatīvu klajā nākuši Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti. Likumprojekts nepaskaidro, vai maksimālo uzcenojumu plānots noteikt tikai mazumtirdzniecības līmenī, vai arī citās pārtikas aprites stadijās, piemēram, vairumtirdzniecībā un ražošanā. Spriežot pēc likumprojekta tapšanas fona, ir plānots iegrožot tikai mazumtirgotāju maksimālo uzcenojumu.

Patiesi, vispārēji ES tiesības neliedz nacionālajām valdībām fiksēt mazumtirdzniecības uzcenojumus, ievērojot virkni noteikumu. Taču būtu interesanti zināt, vai likumprojekta autori patiesi ir analizējuši šādu ieceru atbilstību ES iekšējā tirgus un konkurences tiesībām, kā arī elementārajam samērīguma un diskriminācijas aizlieguma principam. To ievērošana var būt jāpierāda Satversmes tiesā.

Vai maza maksimālā uzcenojuma noteikšana patiesi veicinās mazumtirgotāju vēlmi noteikt to vēl zemāku un tādejādi veicinās savstarpējo konkurenci? Kā maksimālais uzcenojums ietekmēs mazo pārtikas mazumtirgotāju dzīvotspēju, kuri tirgo pamatā „cilvēka uzturam nozīmīgas pārtikas preces"? Vai pastāv apstākļi, kas liecina, ka maksimālā uzcenojuma noteikšana ir absolūti nepieciešama un vai patiesi tas ir atbilstošākais instruments, lai nodrošinātu trūcīgo iedzīvotāju iespēju iegādāties pārtikas precas, ko sola likumprojekta anotācija?

Pieņemsim, ka šodien mēs akceptējam šādas populistiskas iniciatīvas, ticot, ka, neskatoties uz būtiskiem tehniskiem šķēršļiem to realizēšanā, tās var dot reālu labumu Latvijas ražotājiem. Galu galā mēs visi dzīvojam Latvijā, gribam darba vietas Latvijas iedzīvotājiem, ienākumus mūsu uzņēmumiem, naudu valsts budžetā. Taču kaut kā neatstāj sajūta, ka virzība ir fundamentāli nepareiza.

Pirmkārt, ir naivi domāt, ka Latvija spēs ieviest primitīvu protekcionistisku režīmu saviem ražojumiem, ko nepamanīs vai pieļaus Eiropa. ES tiesības aizliedz jebkādus kvantitatīvus ierobežojumus importam vai tiem pielīdzināmus pasākumus.

Otrkārt, Latvija diezin vai ir tas tirgus, kas spēj noslēgties sevī un izdzīvot ar iekšējām rezervēm.

Visbeidzot, nu jau vairākus gadus ne tikai konkurences tiesības, bet arī uzņēmumu izpratne par konkurences jautājumiem tiek aizvien vairāk deformēta, kultivējot „mazā un aizstāvamā" kompleksu. No kurienes šādos apstākļos radīsies Latvijas „nacionālie čempioni" - spēcīgi vietējie uzņēmumi, kuri būs gatavi konkurēt pasaules tirgos? Ne Eiropā, ne citviet pasaulē mūsu ražotājus negaida īpaši noteikumi „reģionālajam ražotājam". Varbūt labāk apšaubāmu populistisku un protekcionistisku likumu vietā izstrādāt reālas konkurētspējas paaugstināšanas programmas un paļauties uz tirgu? Varbūt labākās zāles brīvā tirgus trūkumiem ir vēl vairāk brīvā tirgus?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvai varētu izdoties izvairīties no saistībām ar starptautiskajiem aizdevējiem, jo investori, kas gatavi ieguldīt obligācijās ar 10% atdevi, sākuši atgriezties Baltijas valstu parādzīmju tirgū, raksta Bloomberg.

Lietuvas valdības parāds ir ļoti pievilcīgs un pārliecinošs investīciju mērķis, salīdzinot ar citām valstīm Austrumeiropā, piemēram, Ungāriju un Rumāniju, uzskata Landesbank Berlin AG eksperts Lutzs Rohmeijers (Lutz Roehmeyer). Viņš uzskata, ka šobrīd nav jāuztraucas par Lietuvas ekonomikas lejupslīdi. Galvenais ir pieturēties pie stratēģijas par pievienošanos eirozonai, kas piedāvās valstij drošu izeju no pašreizējās ekonomiskās nsabalansētības, uzskata eksperts.

L. Rohmeijers arī norāda, ka reitingu aģentūras Standard & Poor's samazinātais Lietuvas kredītreitings ar negatīvām prognozēm nemaina viņa domas attiecībā uz ieguldījumiem valsts obligācijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome ar balsu vairākumu nolēma ieguldīt 1.25 miljonus latu pašvaldības uzņēmuma RSK apdrošināšana AS (RSK) pamatkapitālā, kas nepieciešams, lai netiktu apturēta uzņēmuma darbības licence. Par šādu summu tiks palielināts pašvaldības pamatbudžeta deficīts.

RSK pašu līdzekļu nepietiekamība marta beigās bija 2.55 milj. Ls. Par to, ka RSK pamatkapitālā steidzami nepieciešams papildu ieguldījums, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) informējusi uzņēmumu, brīdinot, ka gadījumā, ja kapitāla atjaunošanas jautājums netiek atrisināts, FKTK lems par RSK licenču apturēšanu.

Jau ziņots, ka RSK ir steidzami jāiesniedz komisijā plāns pašu līdzekļu summas tūlītējai atjaunošanai līdz garantijas fonda apmēram, norādot konkrētus pasākumus un termiņus to izpildei.

Nolemj glābt RSK

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāki ietekmīgi uzņēmēji ir nosūtījuši vēstuli premjeram Valdim Dombrovskim, Valsts prezidentam Valdim Zatleram un Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem, kurā aicina sākt atdzīvināt Latvijas tautsaimniecību.

Vēstulē uzņēmēji aicina beigt glābt tikai valsts budžetu un ātri, tūlīt un nekavējoties sākt atdzīvināt Latvijas tautsaimniecību, ja pastāv vēlme novērst ilgstošu deflāciju Latvijā un lata devalvācijas draudus.

Vēstuli nosūtījuši AirBaltic Corporation vadītājs Bertolts Fliks, Baltkom valdes priekšsēdētājs Pēteris Šmidre, ELKO Grupas prezidents Egons Mednis, Kolonna valdes priekšsēdētāja Ieva Plaude, Latvijas Balzāms valdes priekšsēdētājs Kārlis Andersons, Ventspils nafta valdes priekšsēdētāja Olga Pētersone un Grindeks padomes priekšsēdētājs un Liepājas metalurgs akcionārs Kirovs Lipmans.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rīgas kuģu būvētavas jaunais stūrmanis maina kursu

Andrejs Vaivars, BNS, speciāli DB, Māris Ķirsons, 15.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Rīgas kuģu būvētava fokusēsies uz mazo un vidēja izmēra kuģu būvniecību, kā arī rietumvalstu kuģu remontu.

To intervijā Dienas Biznesam atklāj smagās mašīnbūves uzņēmuma a/s Rīgas kuģu būvētava (RKB) jaunais stūrmanis – valdes priekšsēdētājs Jānis Skvarnovičs, kurš uzņēmuma vadību pārņēmis sarežģītā situācijā – notiek akcionāru savstarpējais karš, tiek prasīta uzņēmuma maksātnespēja, iepriekšējo gadu tirgus aizvēršanās Krievijā un Ukrainā, sarežģīta situācija ar pasūtījumiem Eiropas kuģu būvētavās, jo lielo kuģu būves pasūtījumi pārcēlušies uz Dienvidaustrumāziju (Ķīnu, Dienvidkoreju), rezultātā tādu būvēšana ES ir kļuvusi par sava veida reliktu. RKB nebūt nav pirmais uzņēmums, kura valdē strādā J. Skvarnovičs, jo viņš ir vadījis ne tikai kolhozu Tukuma rajonā vēl PSRS laikos, bet arī a/s Tukuma piens, a/s Rīgas piena kombināts, a/s Limbažu piens, SIA Forburga, a/s Stats Invest, bijis valdē a/s Austrumu klīniskā universitātes slimnīca un SIA Stats. Ar šādu vadītāja pieredzes bagāžu viņš pauž optimismu par uzņēmuma nākotnes perspektīvu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākos pasaules reģionos sāk piezagties bažas par pietiekamām pārtikas piegādēm. Tas savukārt jau veselām valstīm liek domāt par savu izejvielu krājumu papildināšanu, liecina pieejamā informācija.

Pandēmijai vēršoties plašumā, eļļu uz oglēm uzlējis Krievijas nesenais lēmums, ka tā tomēr ierobežos savu kviešu eksportu. Tāpat līdzīgs lēmums, kas skar rīsu piegādes, bijis no Vjetnamas, un attiecīgus soļus spērusi arī Kazahstāna. Notiekošais starptautiskajā ziņu telpā tādējādi arvien skaļāk liek piesaukt tādu terminu kā "pārtikas protekcionisms".

"Financial Times" (FT) raksta, ka rezultātā pagaidām tādas valstis kā Alžīrija, Maroka un Filipīnas sākušas palielināt savas pārtikas izejvielu rezerves. Turklāt lielos pārtikas importētājus nervozus darot arī tā saucamais pudeles kakla efekts. "FT" ziņo, ka, piemēram, Francijā, kas arī ir liela kviešu eksportētāja, visā loģistikas ķēdē vērojams darbinieku iztrūkums, kas raisot jautājumus par stabilām izejvielas piegādēm no šīs valsts. Ja nav īsti skaidrs par to, kas novāks ražas un kad tiks piegādātas kravas, ir tikai saprotams, kādēļ lielie importētāji raugās uz visiem citiem iespējamiem avotiem, kur sev nodrošināt dzīvošanai izšķirīgas izejvielas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Maksātnespējas administratori plāno nolaupīt 400 miljonus

Sandris Točs, speciāli DB, 21.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija varēja glābt ABLV Bank, taču nolēma to nedarīt

«Ja kredītportfelis ir 900 miljoni eiro, to izpārdodot ar 50% atlaidi, var nolaupīt līdz pat 400 miljoniem eiro. Iespējams, visi jau zina, ka, lai varētu nomainīt patreizējo FKTK vadību, ar Sprūdu un Lūsi saistītais Parādnieks pašlaik steidzamības kārtībā caur Saeimu «dzen» likumprojektu. Cīņa notiek par bankas atdošanu maksātnespējas administratoriem, kurus nekontrolē FKTK. Pēc tam, kad tāds administrators ar tiesas lēmumu ir iecelts, viņš kļūst par «monarhu», kurš var «tirgot» kredītus ar atlaidi, kā grib,» intervijā DB teic bijušais tieslietu ministrs Guntars Grīnvalds.

Guntars Grīnvalds

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

DB viesojas vienīgajā Igaunijas kapitāla mēbeļu ražošanas uzņēmumā

Anda Asere, 01.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igauņu mēbeļu ražošanas uzņēmuma Standard AS specializācija ir biroju un viesnīcu mēbeļu izgatavošana; 70% no apgrozījuma veido eksports

«Standard ir Igaunijā vienīgā mēbeļu fabrika, kura izdzīvojusi līdz šodienai un kuras īpašnieki ir vietējie. Visas pārējās rūpnīcas ir vai nu slēgtas, vai pārdotas ārzemniekiem. Mēs esam vienīgais Igaunijas kapitāla mēbeļu ražošanas uzņēmums,» apgalvo Enns Veskimegi (Enn Veskimägi), Standard AS valdes priekšsēdētājs. Viņš nenoliedz, ka biznesā ir bijuši arī sarežģīti posmi, kad nav bijis viegli izdzīvot. «Mums bija grūti laiki, kad Baltijas investīciju fondam pārdevām 25% kapitāldaļu. Toreiz mūs izglāba investors, kurš ieguldīja naudu, un mēs pārdevām daļas, lai varētu iegādāties jaunas iekārtas un tehnoloģijas. 2003. gadā kopā ar Prītu Tammu (Priit Tamm) un Mati Pēkmu (Mati Peekma) izpirkām daļas un kopš tā laika esam vienīgie uzņēmuma īpašnieki,» skaidro E. Veskimegi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ES finanšu ministri sanāksmē baida ar protekcionisma draudiem

, 10.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības finanšu ministru sanāksmē asi tika kritizēta protekcionisma politika, ko arvien vairāk varētu pielietot daudzas pasaules valstis.

Protekcionisms jeb savas valsts ražotāju un tirgus aizsardzība no ārvalstu preču konkurences, izmantojot ievedmuitas, šobrīd esot pats lielākais drauds pasaules ekonomikai, jo, valstīm noslēdzoties sevī, tiktu ierobežota tirdzniecība un preču brīvā kustība. Šāda politika bija populāra 20 gadsimtā, tomēr pēdējo desmitgažu laikā globalizācijas un brīvās tirdzniecības procesu rezultātā tā praktiski izzudusi.

Šobrīd pastāvot reāli draudi, ka protekcionisma politika atkal tiks «atdzīvināta», kas varētu pilnībā iznīcināt esošo tirdzniecības un ekonomikas sistēmu.

Lai pret to cīnītos finanšu ministri vēlas vienoties par kopēju pieeju. Mēneša beigās plānotā ES valstu sanāksmē esot jādod skaidri signāli cīņai pret protekcionisma politiku. «Protekcionisms šobrīd ir pats lielākais risks,» norāda Čehijas finanšu ministrs Mirolsavs Kaluseks (Miroslaw Kalousek).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februāra sākumā ar ģimeni aizbraucām noķert vasaras sajūtu brīnišķīgajā Marokā. Brīnišķīga un krāsaina valsts, kurā aizbēgt no pelēkās un drūmās ziemas.

«Daudz laimes dzimšanas dienā,» es pasniedzu tētim aploksni, iedodu buču un nepacietīgi dīdos, kamēr gaidu reakciju no vecākiem, kad tētis būs atvēris aploksni. Iekšā ir lidmašīnas biļešu dāvanu kartes.

Lielāko dzīves daļu mani vecāki ir pavadījuši, lai izaudzinātu mani un māsu par labiem cilvēkiem un nav aizrāvušies ar ceļošanu. Igaunija, Lietuva, Vācija - tāds standartiņš. Tagad, kad, cerams, esmu izaugusi par labu cilvēku un varu pateikt vecākiem paldies par visu, ko man devuši, kā vienu no variantiem sava «paldies» pateikšanai izvēlējos uzdāvināt tēva apaļajā jubilejā vecākiem iespēju kaut kur aizlidot. Atpūsties. Tajā brīdī vecāki vēl nenojauš, ka deviņus mēnešus vēlāk lidos uz Maroku, bet smejoties saka, ka aizlidos kaut kur tepat, kur viss pazīstams – Ukrainu, Baltkrieviju..

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nupat noslēgusies latviešu ģimenes uzņēmuma LINEN (SIA L.J. LINEN) slēgtā obligāciju emisija, kas dos papildu iespējas agroproduktu tirdzniecības namam Āzijā.

Par uzņēmuma pirmsākumiem, ambīcijām, ceļu pretī izaugsmei un realizācijas instrumentiem Dienas Bizness izjautāja uzņēmuma īpašniekus un vadītājus Jāni un Zani Kuļikovskus.

Kas ir uzņēmums LINEN, kā tas radies? Nosaukumā - lini...

J.K.: Izņemot nosaukumu, ar liniem nav nekāda sakara. Mēs esam agroproduktu tirgotāji. Proti, Eiropā, Āzijā, Āfrikā un citviet LINEN nodrošina individuāli pielāgotus piegādes ķēžu risinājumus lopbarības, mājdzīvnieku barības, biodegvielas u.c. ražotājiem. Darbojamies vairāk nekā 46 valstīs un esam starp top pieciem šīs industrijas uzņēmumiem Eiropā.

Tad nosaukums kā radās?

J.K.: Uzņēmums tiešām tika dibināts ar mērķi tirgot lina audumu no Baltijas uz Āfriku, tomēr tas neizdevās. Savukārt izdevās citas lietas. Mēs nemainījām nosaukumu, vienkārši turpinājām darboties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien ABLV Bank ir jāiesniedz bankas pašlikvidācijas projekts, kuru vērtēs 30 dienu laikā. Finanšu un kapitāla tirgus komisija patlaban nesaskata šķēršļus pašlikvidācijas plāna apstiprināšanai. Tomēr savādi signāli nāk no Finanšu ministrijas puses.

Tās parlamentārais sekretārs ir izteicies, ka pastāv iespēja neļaut ABLV Bank pašlikvidēties. «Ja pašlikvidācijas plāns neatbildīs FKTK prasībām un netiks apmierinātas visas kreditoru prasības, tad, protams, pašlikvidācija netiks apstiprināta,» pārliecināts Edgars Putra, uzsverot, ka «citādi man nav nekādas intereses atbalstīt maksātnespējas administratorus». Vai tomēr savāda nav bijusi finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas uzvedība laikā, kad valdībai bija jāmēģina glābt trešā lielākā Latvijas banka? Uzņēmums, kurā strādā 900 darbinieku. Banka, kuras sabrukums, pēc Reuters atzinuma, «rada 8 miljardus eiro vērtu jautājumu valsts finanšu sistēmai». Tikmēr mūsu finanšu ministre stāsta, ka «ABLV Bank nav uzskatāma par sistēmisku banku», nemaz nerunājot par to, ka finanšu ministrei tomēr bija jāizrāda vislielākā politiskā aktivitāte, lai aizstāvētu latviešu banku. Jābrauc uz Eiropu, ASV, jāskaidro, jāpieprasa informācija, jāatbalsta. Zīmīgi, ka 2017. gada oktobrī oficiālās vizītes laikā ASV Dana Reizniece-Ozola aizvadīja tikšanos ar ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla FinCEN pārstāvjiem. Kā zināms, ABLV Bank pašreizējo sabrukumu aizsāka tieši ASV Finanšu ministra vietnieces Sigalas Mandelkeres asie izteikumi un tiem sekojošais ļoti sasteigtais FinCEN publiskais paziņojums par iespējamajām sankcijām, lai gan tas bija tikai priekšlikums un ABLV Bank bija tiesības sniegt paskaidrojumus 60 dienu laikā. Tieši pēc šī ASV institūcijas paziņojuma dažu dienu laikā ABLV Bank zaudēja 600 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Dāņu investora pārstāvis: Plus punkts pārņemts nelikumīgi; gatavo prasību pret Ibofa Establishment

Dienas Bizness, 27.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašreizējā mazumtirdzniecības uzņēmuma SIA Plus punkts īpašnieka uzņēmums SIA Ibofa Establishment tika pārņemts nelikumīgi, skaidro bijušā īpašnieka dāņu investoru kontrolētā uzņēmuma SIA Plus punkts Holding Ltd pārstāvis Filips Ļeonovs.

«Šī gada 28.augustā, apejot likumā noteikto kārtību, tika nomainīta uzņēmuma Plus punkts vadība, un tika sākts apzināti to novest līdz bankrotam. Būtībā Ibofa Establishment AG īpašnieks Nikolajs Kočujevskis pārdevis kaķi maisā ārvalstu investoram, bet tagad mēģina viņu apmelot,» viņš norāda paziņojumā, uzsverot, ka darījums par Plus punkta daļu iegādi tika gatavots jau ilgāku laiku pirms tā oficiālā datuma. Par Plus punkta mazumtirdzniecības tīklu interesi bija izrādījuši angļu un dāņu investori, kuri bija gatavi zaudējumus nesošajam tīklam veikt finansiālo injekciju, kā arī realizēt jaunas biznesa idejas, kas ļautu to glābt un padarītu par dzīvotspējīgu un pelnošu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krīzes skartās valstis Centrālajā un Austrumeiropā piedzīvojušas savu valūtu vērtības krišanos attiecībā pret eiro, aktualizējot jautājumu, vai šīm valstīm atļaut pievienoties eiro zonai ātrāk, raksta BBC.

No 10 valstīm, kas pievienojās Eiropas Savienībai (ES) 2004. gadā, tikai divas adoptējušas ES vienoto valūtu.

"Slovākiju un Slovēniju joprojām skar krīze," saka neatkarīgā konsultante un bijusī direktora vietniece Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) Eiropas departamentā Sjūzena Šadlere (Susan Schadler), piebilstot, ka Slovākija un Slovēnija ir labākā situācijā nekā to kaimiņi.

Daudzi apgalvo, ka citas jaunās ES valstis nav pietiekami spēcīgas un elastīgas, lai pievienotos eiro zonai. Globālā lejupslīde, kas piespiedusi ārvalstu investoriem izņemt savu naudu no Austrumeiropas un citiem jaunajiem tirgiem, ir nostiprinājusi šo argumentu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Jaunās automašīnas pēc avārijas automātiski zvanīs neatliekamās palīdzības dienestam

Žanete Hāka, 13.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai palīdzētu mazināt smagu ceļu satiksmes negadījumu sekas visā ES, Eiropas Komisija ceturtdien pieņēma divus priekšlikumus, lai nodrošinātu, ka no 2015. gada oktobra automobiļi automātiski izsauks neatliekamās palīdzības dienestus, ja notiks nopietns negadījums.

Kā informēja EK Pārstāvniecība Latvijā, smagas avārijas gadījumā e-zvana sistēma automātiski izsauc 112 — Eiropas neatliekamās palīdzības dienestu vienoto numuru.Tā paziņo transportlīdzekļa atrašanās vietu neatliekamās palīdzības dienestiem, pat ja autovadītājs ir bezsamaņā vai nespēj zvanīt pa tālruni.Tiek lēsts, ka tā varētu glābt dzīvību līdz pat 2500 cilvēkiem gadā.

Šis ierosinātais tiesību akts nodrošinās, ka no 2015. gada oktobra visi jaunie pasažieru automobiļu un vieglo kravas automobiļu modeļi būs aprīkoti ar 112 e-zvanu un ārkārtas izsaukumu centros būs jāizveido nepieciešamā infrastruktūra e-zvanu izsaukumu pienācīgai saņemšanai un apstrādei, nodrošinot ES mēroga e-zvana pakalpojuma savietojamību, sadarbspēju un nepārtrauktību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, iespējams, varētu tikt noteikts, ka jebkuras izmaksas par hipotekārā kredīta nodrošinājuma pārvērtēšanu līguma darbības laikā pēc kredīta devēja iniciatīvas, nedrīkst tikt piemērotas patērētājam.

To paredz Latvijas Pirmās partijas/Latvijas ceļa (LPP/Lc)izstrādātie grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kurus šīs partijas Saeimas frakcija iesniegusi izskatīšanai parlamentā.

LPP/Lc darba grupa ierosinājusi veikt arī grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, lai ļautu pašvaldībām izņēmuma gadījumos sniegt atmaksājamu sociālu atbalstu īslaicīgās finansiālās grūtībās nonākušām ģimenēm, kas ir ņēmušas hipotekāro kredītu vienīgā mājokļa iegādei, kā arī grozījumus Maksātnespējas likumā, kas pagarinātu to laika periodu, kurā personai tiek dotas tiesības atjaunot savu maksātspēju, kas komercbankām radītu papildus motivāciju strādājot ar klientiem rast risinājumus, nevis izmest tos uz ielas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Rīgas Piena kombināts vadība nosūtījusi vēstuli premjeram Ivaram Godmanim ar ieteikumiem piena nozares stabilizācijai.

"Situācija piena nozarē šobrīd ir ļoti smaga. Ir sākušies zemnieku saimniecību bankroti, Rīgas piena kombināta darbinieki ir brīdināti par darba algu samazināšanu, tādēļ tūlītējs valsts atbalsts nozarei ir būtiski nepieciešams, pretējā gadījumā ar 1.februāri uzņēmums būs spiests samazināt piena iepirkuma cenu un piena iepirkuma daudzumu, kas ļoti būtiski pasliktinās zemnieku saimniecību stāvokli un finansiālās izdzīvošanas iespējas," teikts RPK valdes priekšsēdētāja Henrija Fogeļa parakstītajā vēstulē.

Būsim reāli, vērā ņemamu eksporta apjomu var sasniegt tikai lielākie ražotāji, dodot arī savu ieguldījumu nodokļu palielināšanā, tā H. Fogels. RPK arī aicina kompensēt bankas kredītprocentus produktu nogatavināšanas un realizācijas periodā (puscietā siera nogatavināšanas periods ir 45 dienas un vēl 60 dienas līdz saņem samaksu, kopā līdzekļi ir iesaldēti 105 dienas), un nodrošināt eksporta un vietējo klientu faktoringu debitoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nīderlandes luksusa auto ražotājs Spyker norādījis, ka uzņēmumam ir nepieciešamie līdzekļi, lai noslēgtu vienošanos ar General Motors (GM) par Zviedrijas autobūves kompānijas Saab iegādi.

Db.lv jau ziņoja, ka General Motors vicepriekšsēdētājas Bobs Lucs (Bob Lutz), norādīja, ka šobrīd viņš neredz iespēju, ka kāds varētu «izglābt Saab», taču piebilda, ka, ja General Motors saņems tiešām labu piedāvājumu, tad to noteikti pieņems.

Kompānijas Spyker izpilddirektors Viktors Mullers (Victor Muller) Detroitā notiekošajā auto izstādē paziņoja, ka viņa kompānija vēljoprojām cer vienoties ar General Motors par Saab iegādi. «No mūsu puses Saab iegādei ir tikai labi nodomi un ceru, ka General Motors mūsu piedāvājumu izskata ļoti nopietni,» uzsvēra V. Mullers.

Atgādinām, ka pirms nedēļas B. Lucs uzsvēra, ka General Motors labāk likvidē Saab, nekā to pārdod kādai kompānijai, kurai General Motors neuzticas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uzņēmuma pārstāvis: Klientu var zaudēt tikai tāpēc, ka viņam nepatīk grāmatvede

Žanete Hāka, 28.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzlabojot eksportu, jāskatās uz dažādu faktoru kopumu, un nevar viennozīmīgi skatīties tikai uz cenu vai valsts atbalstu, jo klientu var zaudēt tikai tāpēc, ka viņam nepatīk grāmatvede, jaunākā Nordea vitametra rezultātu prezentācijā norāda uzņēmuma Valpro valdes priekšsēdētājs Aivars Flemings.

«Latvijas produktu cena agrāk bija ļoti zema, bet daudziem produktiem tagad ir augsta kvalitāte, līdz ar to cenu var paaugstināt. Taču jāatceras, ka Austrumos izmaksas augs lēnāk, taču augs arī produktu kvalitāte un konkurence palielināsies. Ja cena nevar mūs glābt, tad jautajums, kas mūs varēs glābt?», norāda Valpro pārstāvis.

«Cenas vietā varam likt kvalitāti, tas nozīmē, ka jābūt punktualitātei attiecībās un loģistikā, solītā izpilde, uzskata A. Flemings. «Kļūdās visi, un ir svarīgi arī atzīt savas kļūdas.»

Tāpat liels darbs, ko novartā atstājam, ir arī importa samazināšana, uzsver A. Flemings.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā nav daudz cilvēku, kuru vārdi tiek piesaukti brīžos, kad tiek meklēti kandidāti kādam nozīmīgam amatam. Bijusī Hansabankas (tagad – Swedbank) vadītāja Ingrīda Blūma ir viens no tiem, taču viņa ir apņēmusies šādai atbildībais nastai vairs nepiekrist.

picturegallery.75276d3d-22eb-4054-b521-94540a46c672

No darba Hansabankā Ingrīda Blūma aizgāja faktiski ekonomiskās krīzes priekšvakarā. Tas bija brīdis, kad daļa no mums nojauta par to, kas tuvojas, bet vismaz daļa baņķieru to saprata jau visnotaļ skaidri. Zināmā mērā var teikt, ka šī intervija ir kā Latvijas kreditēšanas buma un norieta anatomijas kursa sastāvdaļa.

Bieži, runājot par ekonomiskās krīzes iemesliem Latvijā, teju kā galvenās vaininieces tiek pieminētas šeit strādājošās bankas, to realizētā politika. Kādi, jūsuprāt, ir šīs krīzes galvenie iemesli?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sācis savu karjeru kā sportists, turpinājis kā komjaunatnes līderis, iekšlietu sistēmas darbinieks un politiķis, nu jau vairākus gadus kādreizējais iekšlietu ministrs Ziedonis Čevers ir pievērsies vienīgi uzņēmējdarbībai. Turklāt ārpus Latvijas, jo šeit viņu valsts līmenī ne pārāk mīlot.

Arī pats pret šeit notiekošajiem procesiem Čevers savos izteikumos nav īpaši saudzīgs – uzņēmēji ir pusdepresīvā stāvoklī, lats ticis nepareizi novērtēts, analītiķi, kas nav spējīgi domāt, bet mūsu ceļi… Tie ved uz nekurieni.

picturegallery.b08dded6-a358-4959-9c38-918eb7ab2d63

Kādu jūs redzat pašreizējo politekonomisko situāciju Latvijā?

Tā ir pietiekami smaga, runājot gan par politiku, gan par ekonomiku. Faktiski šī ir ceturtā reize Latvijas neatkarības pastāvēšanas vēsturē, kad mēs saskaramies ar krīzi. Pirmā bija deviņdesmito gadu sākumā, otrā – 1995. gadā, kad norisinājās banku krīze, trešā – 1998. gadā, saistībā ar notikumiem Krievijā, ceturtā – esošā, kas ir un vēl būs lielākā no visām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eirozona – jau 20 gadus nevar lidot nekādi

Latvijas Bankas ekonomists Gundars Dāvidsons, 20.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bija kādreiz, 19. gadsimtā, tāds franču zinātnieks, kurš paziņoja, ka, izpētot kamenes uzbūvi, ir pilnīgi skaidrs – tā lidot nevar. Tās masa ir liela, spārni mazi, uzbūve neatbilstoša aerodinamikas likumiem. Un tomēr reālā dzīve pierāda, ka kamenes lido.

Līdzīgi ir ar eiro zonu. Ekonomikas teorētiķiem nekādi nesanāk izdomāt, ka (un kā) tā var darboties – dalībvalstis pārāk dažādas un galīgi «neizskatās pēc ASV». Tomēr nu jau 20 gadus arī šī sistēma darbojas, un nu jau tā liekas ierasta lietu kārtība.

Vēl nesen, ap 2011. gadu, piedzīvojām kārtējo «Nu nevar lidot!» histēriju. Google meklēšanas serviss uz atslēgvārdiem «saving the euro» uzrāda 260 tūkstošu ierakstu, lielākoties, laikā no 2011. līdz 2012. gadam. Tas bija laiks, kad veselas ekonomistu grupas rakstīja atklātās vēstules un uzsaukumus, kā glābt eiro zonu. Dažiem tā izvērsās par tādu kā apsēstību, kurā eiro ir visa ļaunuma sakne. Piemēram, Nobela prēmijas laureāts Džozefs J. Stiglics (Joseph Eugene Stiglitz) rakstīja: «Lai gan ir vairāki cēloņi, kas nosaka Eiropas nebūšanas, to pamatā ir tikai viena kļūda: eiro ieviešana.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Francijas ministrs: Francija ir pilnīgi bankrotējusi

Gunta Kursiša, 30.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas nodarbinātības ministrs Mišels Sapins (Michel Sapin) radio intervijas laikā atzinis, ka Francija ir pilnībā bankrotējusi, pamatīgi samulsinot Francijas prezidentu Fransuā Olandu (Francois Hollande), kuram nu nākas glābt sociālistu valdības reputāciju, raksta pasaules mediji.

«Valsts pastāv, bet tā ir pilnīgi bankrotējusi valsts,» intervijā pauda nodarbinātības ministrs. «Tieši tādēļ mums jārealizē deficīta samazināšanas plāns, un nekas nedrīkst mūs novirzīt no šī mērķa,» citējot M. Sapinu, raksta Independent.

Nodarbinātības ministra izteikumi radījuši jautājumu par F. Olanda «nodokļu un tēriņu» politiku, kopš kuras ieviešanas vairāki uzņēmēji un augsta līmeņa slavenības pametušas valsti. Nākamo piecu gadu laikā Francijā plānots samazināt tēriņus par 60 miljardiem eiro un palielināt nodokļu ieņēmumus par 20 miljardiem eiro.

Jau ziņots, ka, piemēram, aktieris Žerārs Depardjē kļuvis par Krievijas pilsoni. Tāpat valsti pametis arī tās bagātākais cilvēks Bernards Arno, kā arī izskanējušas bažas, ka ekonomisku apsvērumu dēļ uz Londonu varētu pārcelties arī bijušais Francijas prezidents Nikolā Sarkozī un viņa sieva Karla Bruni. Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons (David Cameron) iepriekš izteicies, ka ir gatavs «izritināt sarkano paklāju» turīgajiem francūžiem, kas vēlas apmesties Apvienotajā Karalistē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rakstu sērijas noslēgumā laikraksts Diena pēta, kuri ir ieguvēji un kuri – zaudētāji, Baltkrievijai organizējot nelegālās imigrācijas plūsmu uz kaimiņvalstīm.

Vismaz 5000 nelegālajiem migrantiem 2021. gadā saskaņā ar oficiālajiem datiem tranzītā caur Baltkrieviju izdevies nokļūt Vācijā. Tomēr reālie skaitļi, visticamāk, ir ievērojami lielāki nekā oficiālie un plašsaziņas līdzekļos minētie.

"Turcijas teritorijā ir ļoti daudz sīriešu, kuri uzskata – viņi varētu dzīvot arī labāk, taču nevis Turcijā, bet gan Eiropā," laikrakstam Novaja Gazeta pauž tūrisma firmas darbiniece. "Zinu, ka kopš maija Baltkrievijas konsulāts Ankarā pieņēma no viņiem pa 800 iesniegumiem dienā vīzu saņemšanai. Atteikumu vispār nebija. Un kad saka, ka bēgļu nometnē pie robežas ir divi tūkstoši cilvēku, man smieklīgi to klausīties. Kādi divi tūkstoši?! Ļoti daudz cilvēku līdz šim brīdim dzīvo hoteļos un nogaida. Milzīgs daudzums jau pārgājis robežu bez jebkādiem pavadoņiem, caur purviem. Un cik daudzi palikuši šajos purvos – baidos, ka nekad nesaskaitīsim. Tikai vienam manam partnerim, ar kuru strādāja firma, nomira septiņi cilvēki pēdējos divos mēnešos, neņemot vērā tos, kuri vienkārši vairs neizgāja uz sakariem – vai nu nomira, vai arī tomēr pārgāja robežu. Un kad piezvanīju šim cilvēkam, kurš pie mums sūtīja klientus, un teicu: "Klausieties, varbūt tomēr viņus sūtīt legāli, bet nevis caur purviem – droši vien varianti pastāv?" viņš atbildēja: "Man nospļauties, vai viņi nomirst vai ne, naudu viņi jau samaksājuši."

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Krievijas uzņēmējs, kurš pārcēlies uz dzīvi Latvijā: Rīgā dzīve ir mierīga, ērta un neviens netraucē būt laimīgam

Natālija Poriete, 13.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājis gads, kopš dzīvoju Rīgā. Kad es rakstīju savu pirmo ierakstu LiveJournal, daudzi teica, ka man ir rozā brilles. Šķiet, ka tās man aizvien ir, sociālajā tīklā Facebook raksta pīpju izgatavošanas uzņēmuma Bondarev Pipes īpašnieks Aleksandrs Bondarevs. Pirms gada viņš repatriācijas programmas ietvaros saņēma pastāvīgās uzturēšanās atļauju Rīgā un pārcēlās no Sanktpēterburgas uz Rīgu. Aleksandrs mācās latviešu valodu, nodarbojas ar savu biznesu un viņam ļoti patīk Latvija.

«Tātad, visu pēc kārtas. Sāksim ar pārcelšanās iemeslu. Es nebraucu dēļ lēta garšīga siera un arī ne dēļ daudz augstākas algas, arī ne dēļ skaista mauriņa pie mājas. Es braucu to garīgo vērtību dēļ, bez kurām es nespētu būt laimīgs – dēļ tiesībām un brīvības, dēļ vienlīdzības likuma priekšā, dēļ pārliecības, ka valdība ir manā pusē un visas valsts institūcijas strādā, lai mani aizsargātu.»

Un es to saņēmu. Man vēl nav pilsoņa tiesības, tāpēc nevaru novērtēt tās, taču es redzu īstu politisku cīņu, redzu reālus un virtuālus draugus, kuri iestājas partijās un aģitē par tām, redzu pārliecību cilvēku vidū par to, ka no viņiem kaut kas ir atkarīgs, redzu cerību par iespēju aizstāvēt savas intereses.

Komentāri

Pievienot komentāru