Finanses

Uzņēmumu reģistrs atvainojas komercbankai Baltikums

, 16.10.2009

Jaunākais izdevums

Uzņēmumu reģistra galvenais valsts notārs Ringolds Balodis šodien nosūtījis atvainošanās vēstuli AS Akciju komercbanka BALTIKUMS par kļūdaini veikto ierakstu, uzsverot, ka reģistrā nav saņemti dokumenti par maksātnespējas procesa ierosināšanu pret banku.

Kā norādīts vēstulē, vakar, 15. oktobrī, plkst. 14.55 Rīgas reģiona komersantu un uzņēmumu reģistrācijas nodaļas valsts notāre pieņēmusi lēmumu par ieraksta izdarīšanu maksātnespējas reģistrā par AS Akciju komercbanka BALTIKUMS maksātnespējas procesa ierosināšanu.

Nekavējoties ticis konstatēts, ka lēmums ir kļūdains un pēc vienas stundas un 25 minūtēm (plkst. 16.20) valsts notāre atcēla iepriekšējo lēmumu un dzēsa izdarīto ierakstu.

Uzņēmumu reģistrs norāda, ka iepriekš minētais gadījums acīmredzot ir noticis tādēļ, ka valsts notārs datu apstrādes procesā ir kļūdījies subjekta, par kuru izdarāms ieraksts, izvēlē. Proti, 2009. gada 14. oktobrī Uzņēmumu reģistrā iesniegts AS Akciju komercbanka Baltikums pieteikums par izmaiņām kapitālsabiedrības valdes sastāvā un 2009. gada 14. oktobrī saņemts arī Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesas lēmums AS Uzņēmēju trasta kompānija maksātnespējas procesa ierosināšanu. Abi pieteikumi tika nodoti izskatīšanai un lēmuma pieņemšanai vienai valsts notārei. Uzņēmumu reģistrs uzsver, ka detalizēta izmeklēšana par valsts notāra rīcību un apstākļiem, kuros pieņemts kļūdainais, notiks dienesta izmeklēšanas gaitā atbilstoši Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FKTK pieprasījusi informāciju no Austrijas uzrauga par Vienna Insurance Group

LETA, 14.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērtējot apdrošināšanas uzņēmuma Vienna Insurance Group ieceri iegādāties apdrošināšanas AS Baltikums, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pieprasījusi informāciju no Austrijas uzrauga par Vienna Insurance Group, lai pārliecinātos par uzņēmuma brīvā kapitāla pietiekamību, finansiālo stabilitāti un plānotās līdzdalības iegūšanas finansiālo pamatotību.

Pēc tam FKTK varēs lemt par atļaujas sniegšanu Vienna Insurance Group iegūt būtisku līdzdalību apdrošināšanas sabiedrībā Baltikums, informēja FKTK pārstāve Elīna Avotiņa.

Lēmums FKTK jāpieņem 60 darba dienu laikā no paziņojuma saņemšanas dienas. Paziņojumu par Vienna Insurance Group plānu iegādāties apdrošinātāju Baltikums FKTK saņēma 20.augustā.

Kā ziņots, jūlija beigās Vienna Insurance Group noslēdza līgumu par apdrošinātāja Baltikums 100% kapitāla daļu iegādi.

"Baltikums" ir nedzīvības apdrošināšanas sabiedrība, kam pašlaik ir 8% tirgus daļa. Tādējādi uzņēmums Latvijas apdrošināšanas tirgū ierindojas 6.vietā. Apdrošināšanas sabiedrībai ir filiāles arī Lietuvā un Igaunijā. 2014.gadā uzņēmums noslēdzis līgumus par apdrošināšanas prēmijām vairāk nekā 20 miljonu eiro apmērā. Baltikums pērn strādāja ar 743 057 eiro peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Papildināta - Likvidēs Baltikums Asset Management

Žanete Hāka, 12.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltikums Bank valde ir apstiprinājusi lēmumu likvidēt investīciju pārvaldības uzņēmumu Baltikums Asset Management (BAM), liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga biržā.

Tas ir saistīts ar investīciju biznesa restrukturizāciju un kopējo holdinga izdevumu samazināšanu.

Uzņēmumu 2006. gada jūlijā nodibināja Baltikums Bank, kas bija vienīgā akciju turētāja. Iesniegums aktīvu pārvaldības licences anulēšanai tika nosūtīts Finanšu tirgus un kapitāla komisijai. BAM likvidācijas process ilgs sešus mēnešus likumā noteiktajā kārtībā.

Kā skaidro Baltikums Bank pārstāvis Uldis Zandars, pēdējā gada laikā visi Baltikums Asset Management klientu aktīvi tika pārvesti Baltikums Bank trasta pārvaldīšanā.

Baltikums Bank grupā ietilpst Baltikums Bank AS, Baltikums Luxembourg S.A., BB Broker Systems SIA, Baltikums International SIA, CityCap Service SIA, Kamaly Development UAB, ZapDvina Development SIA; Rostman Ltd. un Pils Pakalpojumi SIA. Baltikums Bank grupai ir filiāle Kiprā un biroji Maskavā, Sanktpēterburgā, Almati, Kijevā, Baku un Luksemburgā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas uzņēmuma Baltikums AAS akciju paketi ir iegādājusies Austrijas apdrošināšanas sabiedrība Vienna Insurance Group AG (VIG), informē kompānija.

AAS Baltikums ir dibināta 1998. gadā, lielākie tās akciju turētāji ir BBG AS (80%) un Baltikums Bank AS (19%). Tā ir viena no pirmajām apdrošināšanas sabiedrībām Latvijā, nodrošinot nedzīvības apdrošināšanas pakalpojumus Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un aizņemot 8% vietējā tirgū. Šobrīd sabiedrības 250 darbinieki strādā 38 Latvijas pilsētās, kā arī Viļņā.

«Mums ir plašs aģentu un brokeru tīkls, labi attīstīti produktu pārdošanas kanāli, stabils kolektīvs un pieredzējuši ilggadēji speciālisti. Aizvadīto 2014. gadu uzņēmums noslēdza ar vairāk nekā 20 milj. EUR parakstīto bruto prēmiju apmēru,» uzņēmumu raksturo Baltikums AAS valdes priekšsēdētājs Eduards Reinicāns. «Esmu pārliecināts, ka Baltikums AAS iekļaušanās pieredzes bagātajā VIG grupā pavērs mums jaunas attīstības iespējas un nodrošinās starptautisku pieredzi ikvienam tās darbiniekam. VIG plāno aktīvi izmantot vietējo speciālistu zināšanas un pieredzi. Nekādas izmaiņas neskars mūsu klientus, visas līdz šim brīdim noslēgtās apdrošināšanas polises paliek spēkā,» komentē Eduards Reinicāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Konkurences padome vērtēs Vienna Insurance Group un AAS Baltikums apvienošanos

Žanete Hāka, 14.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) saņēmusi ziņojumu par apvienošanos, kuras ietvaros Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (Compensa Life Vienna Insurance Group SE Latvijas filiāle, Compensa TU S.A. Vienna Insurance Group Latvijas filiāle un SIA Compensa Services) iegūst izšķirošu ietekmi pār AAS Baltikums, informē KP.

Lēmums par apvienošanās atļaušanu, aizliegšanu vai atļaušanu ar saistošiem noteikumiem KP jāpieņem viena mēneša laikā no ziņojuma saņemšanas dienas. Savukārt, ja lietā nepieciešama padziļināta papildu izpēte, lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts līdz četriem mēnešiem no ziņojuma saņemšanas dienas.

Uzņēmumi, kas varētu sniegt būtisku un pamatotu viedokli par plānotās apvienošanās ietekmi uz tirgu un konkurenci tajā, aicināti sazināties ar KP.

Lai aizsargātu apvienošanās dalībnieku komercinformāciju par to darbības plāniem, KP mājas lapā tiek publicēti tikai apvienošanās darījumā iesaistīto uzņēmumu nosaukumi. Plašāku informāciju par apvienošanās darījuma būtību var izvēlēties sniegt paši apvienošanās dalībnieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vienna Insurance Group pabeidz Baltikums iegādi

Žanete Hāka, 28.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc kompetento iestāžu atļaujas saņemšanas Vienna Insurance Group pabeigusi AAS Baltikums iegādes darījumu, informē Vienna Insurance Group.

Šī gada jūlijā Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG) noslēdza līgumu par apdrošināšanas akciju sabiedrības Baltikums 100 % kapitāla daļu iegādi. Līdz ar Baltikums iegādi VIG ir kļuvusi par vienu no piecām vadošajām apdrošināšanas sabiedrībām Latvijas tirgū.

Piecu gadu laikā VIG parakstīto prēmiju apjoms Baltijas valstīs vidēji gadā pieaudzis par 30%. Uzņēmums šo tirgu uzskata par īpaši pievilcīgu un tajā plāno turpināt aktīvi izvērst savu darbību.

Baltikums Latvijas nedzīvības apdrošināšanas tirgus daļa ir 8%. 2014. gadā uzņēmuma parakstīto prēmiju apjoms pārsniedza 20 miljonus eiro. Šobrīd Baltikums ir 250 darbinieki, kas strādā 26 klientu apkalpošanas centros un 19 tirdzniecības vietas visā valstī. Apdrošināšanas sabiedrībai ir arī filiāle Lietuvā. Savukārt Igaunijā AAS Baltikums apdrošināšanas pakalpojumus nodrošina ar brokeru starpniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Pārsteidz ieraksta dzēšana Uzņēmumu reģistrā

Māris Ķirsons, 22.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akcionāru strīdu gadījumos ļoti liela nozīme ir Uzņēmumu reģistram – kā tas pieņem un reģistrē, atliek reģistrāciju, pieprasa precizējumus vai paskaidrojumus. Sabiedrības un tiesībsargājošo iestāžu uzmanība ir pievērsta AS Olainfarm akcionāru strīdam.

Konfliktgadījumos Uzņēmumu reģistra valsts notāri un iestādes vadības – galvenās valsts notāres Gunas Paideres un viņas vietnieka Sanda Kareļa – lēmumi tiek pārsūdzēti administratīvajā tiesā. Dienas Biznesam aptaujājot uzņēmējus par konfliktsituācijām Uzņēmumu reģistrā, vairāki uzņēmumu vadītāji un uzņēmēji atklāja, ka ar Uzņēmumu reģistra lēmumiem "neesot bijis viss kārtībā".

Reģistrs rīkojās nepareizi

"Bija pieredze, kura rediģēja manu sapratni par Uzņēmumu reģistru un par manu uzņēmumu drošību krasi negatīvā virzienā," pauž uzņēmējs Viesturs Tamužs. Viņā neizpratni radījusi situācija, kad Uzņēmumu reģistrs reģistrēja – izdarīja ierakstu, un tas kļuva redzams divu Uzņēmumu reģistra datu izmantotājiem – SIA Lursoft un SIA Firmas LV sistēmās. "Pēc tam šo ierakstu Uzņēmumu reģistrs dzēsa un izlikās, ka tāda vispār nav bijis. Var jau būt kļūdains ieraksts, bet, ka šādu ierakstu elektroniski dzēš un tāda esamība jāpierāda ar skrīnšotu palīdzību?" neizpratnē ir V. Tamužs. Viņaprāt, šis gadījums parāda, ka šādā veidā var dzēst jebkuru elektronisko ierakstu Uzņēmumu reģistrā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Dati un īpašnieki kredītbirojā - pasaules pieredze un kompromisi

Evita Vaivode-Šulte, SIA Creditinfo Latvija Klientu apkalpošanas vadītāja, 27.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plānojam un runājam par to, ka Latvijā būs kredītbirojs, bet kā tad tādu izveidot? Kas jāņem vērā? Ko vēlamies ar to sasniegt? Domāju, ka visi vēlamies, lai Latvijā kredītbirojs nodrošinātu efektīvu un drošu informācijas apmaiņu? Šķiet daudziem veidojas priekšstats, ka kredītbiroja darbība ir ļoti vienkārša – jāsavāc dati, jāaprēķina scoring (vērtējums) un jādala pārējiem informācija.

Pamats jau it kā vienkāršs, bet šeit rodas jautājumi: kādēļ daudzas valstis, veidojot kredītbirojus, aicina talkā pasaules ekspertus – gan tiesiskā regulējuma radīšanai, gan scoringa izstrādāšanai gan tehnisko risinājumu ieviešanai? Ārvalstu praksē ir ne vienas vien valsts pieredze, kur kredītbiroju izveidošana bijusi pagalam neveiksmīga un situāciju labošana ir prasījusi daudz ļoti daudz resursu un radījusi problēmas. Veidojot kredītbiroju, ir svarīgi izmantot citu valstu pieredzi, lai nepieļautu tādas pašas kļūdas, ko jau pieļāvuši citi. Mums jābūt pietiekami gudriem, lai mācītos arī no citu kļūdām. Attiecībā uz kredītbiroju, man veidojas asociācijas ar auto – iemācīties to ikdienā lietot nav grūti, bet uzbūvēt auto ir daudz sarežģītāk, nepietiek salikt kopā stūri un riteņus, ir jāievēro arī daudz nianses un jāsavieno visas sīkākās detaļas tā, lai auto spētu pildīt savas funkcijas – droši un stabili kustēties uz priekšu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

ABLV Bank ir iestājusies noguldījumu nepieejamība; ABLV Bank: var tikt uzsākts bankas likvidācijas process

LETA, 24.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) naktī uz sestdienu pieņēmusi lēmumu, ka «ABLV Bank» ir iestājusies noguldījumu nepieejamība. «ABLV Bank» uzskata, ka FKTK padomes lēmums pēc būtības nozīmē, ka tuvākajā laikā var tikt uzsākts bankas likvidācijas process.

Komercbankai «ABLV Bank» izsniegtā Latvijas Bankas aizdevuma atgūšana neradīs sarežģījumus - ja būs nepieciešams pārdot šīs bankas ieķīlātos vērtspapīrus, to izdarīt būs salīdzinoši vienkārši, jo kā ķīla ņemti ļoti droši, augstākā reitinga vērtspapīri, tajā skaitā, ASV valdības obligācijas, skaidro Latvijas Bankā.

Ķīlas vērtība aptuveni divas reizes pārsniedz aizdotās naudas apjomu, līdz ar to pēc ķīlas pārdošanas centrālā banka gan atgūs aizdevuma pamatsummu un procentus, gan vēl paliks pāri līdzekļi, ko aizskaitīt atpakaļ komercbankai, apstiprināja Latvijas Bankā.

«Šis ir ļoti drošs darījums mums kā centrālajai bankai,» sacīja Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns, atgādinot, ka darījumā nav izmantota nodokļu maksātāju nauda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas apdrošināšanas kompāniju Baltikums iegādājušies austrieši, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Augošās starptautiskās prasības apdrošinātājiem un asā konkurence samazina vietējo kompāniju spējas darboties tirgū, tādēļ nākotnē var gaidīt turpmāku konsolidāciju apdrošināšanas nozarē.

Izvēršas Baltijā

Šonedēļ Austrijas apdrošināšanas sabiedrība Vienna Insurance Group AG paziņoja, ka iegādājusies Latvijas apdrošināšanas kompāniju AAS Baltikums. Darījums gan vēl nav noslēdzies, jo tas jāapstiprina uzraudzības iestādēm. Vienna Insurance Group AG Latvijas tirgū jau ir pārstāvēta – Austrijas uzņēmumam Latvijā pieder dzīvības apdrošināšanas kompānija Compensa Life un nedzīvības apdrošinātājs Compensa TU S.A. Vienna Insurance Group. Vienna Insurance Group vadītājs Pīters Hāgens skaidro, ka pēdējo piecu gadu laikā kompānijas parakstīto prēmiju apjoms Baltijas tirgū ir audzis par aptuveni 30% gadā, un AAS Baltikums iegāde ļaus ievērojami palielināt savu klātbūtni šajā tirgū, iekļūstot lielāko apdrošināšanas kompāniju pieciniekā, ņemot vērā abu uzņēmumu parakstīto prēmiju apjomu. Kā liecina kompāniju sniegtie dati, AAS Baltikums tirgus daļa Latvijā patlaban ir 8%, un tā ir sestā lielākā apdrošināšanas kompānija, kā arī tai pieder filiāles Lietuvā un Igaunijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paplašinājusies a/s Baltikums Bank valde, tai pievienojoties jaunai valdes loceklei Ingai Mukānei, liecina Lursoft dati.

Bankas valdē darbu turpina tās priekšsēdētājs, galvenais izpilddirektors Dmitrijs Latiševs, kā arī valdes locekļi – finanšu direktore Tatjana Drobina, attīstības un drošības jautājumu direktors Aleksandrs Halturins un galvenā grāmatvede Leonarda Višņevska.

A/s Baltikums Bank ir 1994. gadā Latvijā dibinātās a/s BBG struktūrvienība. BBG ir finanšu holdings ar 100% Latvijas kapitāla. Galvenie akcionāri ir SIA Alexander Peshkov Family Holdings un SIA Sergey Peshkov Holdings, pārējā akciju daļa pieder SIA Andrey Kochetkov Holdings un SIA Oleg Chepulsky Holdings. 2012. gada 29. novembrī BBG apmaksātais kapitāls bija 28,239 milj. latu, kas ir ieguldīti Baltikums Bank un citos meitas uzņēmumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējīgās Latvijas Krājbankas meitas uzņēmuma SIA Jēkaba 2 patiesais pircējs, iespējams, ir Baltikums banka. Jēkaba ielā savulaik atradās Krājbankas centrālais ofiss.

Krājbankas administrators KPMG Baltic iepriekš paziņoja, ka SIA Jēkaba 2 iegādājās vien šā gada 13.septembrī dibināta SIA Vecpilsētas fonds, samaksājot 1,399 miljonus latu. Lursoft informācija liecina, ka vienīgais Vecpilsētas fonda īpašnieks, kas darījuma rezultātā ieguva piecstāvu ēku Vecrīgā, kuras telpas pielāgotas bankas vajadzībām, tostarp ar ierīkotu naudas seifu, ir ārvalstu kompānija CityCap Development LTD.

Db.lv rīcībā esošā neoficiāla informācija savukārt liecina, ka aiz šīs ārvalstu kompānijas patiesais īpašnieks saistīts ar komercbanku Baltikums. Baltikums pārstāvji pēc vairākkārtējiem aicinājumiem sniegt informāciju par šo darījumu, šo iespēju neizmantoja, sakot, ka «mums tiešām nav oficiālas informācijas». Proti, bankas pārstāvji nedz noliedza, nedz apstiprināja, ka banka vai ar to saistītas personas bijušas patiesie darījuma veicēji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banka Baltikums šogad pirmajos astoņos mēnešos guvusi 1.18 miljonu latu peļņu, kas ir teju trīs reizes mazāka nekā šajā laika periodā pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ekers Stividors, saņemot aizdevumu, sāks investīciju plāna realizēšanu

Žanete Hāka, 30.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Septembrī Liepājas ostā darbu uzsākusi SIA Ekers Stividors LP, kam Liepājas SEZ valde ir piešķīrusi Liepājas speciālās ekonomiskās zonas kapitālsabiedrības statusu, informē Baltikums Bank.

Sākot no 1.oktobra, SIA Ekers Stividors LP uzsāks jauna investīciju plāna realizēšanu, pilnībā pārņemot līdzšinējai stividorkompānijai AS Liepājas osta LM piederošos aktīvus.

Kompānijas Ekers Stividors LP biznesa attīstība Liepājas ostā ir kļuvusi iespējama, pateicoties Baltikums Bank sniegtajam finansiālajam atbalstam - šī gada sākumā noslēgtajam kreditēšanas līgumam.

«Baltikums Bank izsniegtais kredīts ļauj mums iegādāties nepieciešamās tehniskās iekārtas, sakārtot infrastruktūru, lai veiksmīgi uzsāktu Liepājas ostā ienākošo kuģu apkalpošanu, pakāpeniski palielinot pārkrauto kravu apjomu un līdz 2022.gadam sasniedzot 2,5 miljonus tonnu gadā,» stāsta SIA Ekers Stividors LP valdes loceklis Gatis Svētiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno atkal izmantot neveiksmīgā projekta Skolas.lv izstrādātāja AS Datorzinību centrs pakalpojumus, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā publicētā informācija.

Datorzinību centrs uzvarējis IZM iepirkumā par Nacionālās zinātniskās darbības informācijas sistēmas izveidi, par ko plānots izmaksāt 287 314 eiro, teikts IZM mājaslapā.

Ministrija šajā konkursā bija saņēmusi divu uzņēmumu pieteikumus. Taču no dalības konkursā IZM izslēdza uzņēmumu AS Exigen Services Latvia, norādot, ka tā iesniegtais piedāvājums nav atbilstošs atsevišķām nolikumā noteiktajām pretendentu atlases prasībām. Rezultātā līdz tehniskā piedāvājuma vērtēšanai tika vien Datorzinību centrs, skaidroja IZM pārstāve Edīte Olupe.

Kā izriet no IZM mājaslapā publicētā iepirkuma nolikuma, pretendentiem bija jāiesniedz vismaz viena pozitīva atsauksme par katru pieredzes aprakstā norādīto sistēmu. Iepirkuma uzvarētājs noskaidrots atklātā konkursā, meklējot saimnieciski visizdevīgāko piedāvājumu, kas atbilst iepirkuma procedūras dokumentos iekļautajiem kritērijiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Sāk veidot elektronisko Būvniecības informācijas sistēmu

Gunta Kursiša, 13.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiek veidota elektroniskā Būvniecības informācijas sistēma (BIS), kurai būs jānodrošona elektroniska būvniecības dokumentācijas apkopošana un aprite starp būvniecības pārvaldes un kontroles institūcijām un būvniecības dalībniekiem. Tāpat sistēmas mērķis ir informēt sabiedrību par būvniecības procesiem.

No pirmdienas, 13. janvāra, ir publiski pieejami bis.gov.lv pirmie trīs reģistri - Būvkomersantu reģistrs, Būvprakses un arhitekta prakses sertifikātu reģistru un Būvinspektoru reģistrs.

Portālā publiski nav pieejami dati, kuru pieejamība ir ierobežota saskaņā ar normatīvajiem aktiem par komercnoslēpumu un datu aizsardzību. Piemēram, publiski nebūs pieejama būvkomersanta, sertificētā speciālista vai būvinspektora kontaktinformācija, ja vien minētās personas nebūs piekritušas informācijas publiskošanai.

Nākotnē sistēma automātiski izsūtīs atgādinājuma paziņojumus būvkomersantiem par nodarbinātā sertificētā speciālista būvprakses un arhitekta prakses sertifikāta derīguma termiņa tuvošanos, kā arī par ikgadējās informācijas iesniegšanas nepieciešamību, ja būvkomersantu reģistrā būs pieejama būvkomersanta elektroniskā pasta adrese.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) konstatējusi, ka 22 Latvijas komercbankas nespēj sniegt ekonomisku pamatojumu to noteiktajām komisijas maksām, kas nereti bijušas augstākas nekā starptautisko maksājumu karšu organizāciju noteiktās.

Tāpēc KP par aizliegtu vienošanos starp komercbankām par komisijas maksām par karšu norēķiniem un bankomātu pakalpojumiem uzlikusi naudas sodu.

Swedbank uzlikts sods 2,83 milj. Ls apmērā, Citadele bankai – 1,22 milj. Ls, SEB bankai – 558,7 tūkst. Ls, Latvijas Krājbankai – 259 tūkst. Ls, DnB NORD Bankai – 167,5 tūkst. Ls, Nordea Bank Finland Plc Latvijas filiālei – 158,4 tūkst. Ls, Rietumu Bankai – 103,9 tūkst. Ls, GE Money Bank – 79,4 tūkst. Ls, Latvijas Hipotēku un zemes bankai – 55,6 tūskt. Ls, Norvik bankai – 25,2 tūkst. Ls, Aizkraukles bankai – 15,5 tūkst. Ls, PrivatBank - 5,5 tūkst. Ls, UniCredit Bank – 5,4 tūkst. Ls, Danske Bank filiālei Latvijā – 2,7 tūkst. Ls, Baltic International Bank – 2,7 tūkst. Ls, Trasta komercbankai – 2,6 tūkst. Ls, SMP Bank – 2 tūkst. Ls, Akciju komercbankai Baltikums – 1,4 tūkst. Ls, Reģionālā investīciju bankai – 1,3 tūkst. Ls, a/s Latvijas Biznesa bankai – 728 Ls, LTB Bank - 500 Ls un VEF bankai – 500 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Tiesā saņemti 14 banku pieteikumi par KP lēmumu piemērot sodus aizliegtas vienošanās dēļ

BNS, 19.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopumā 14 bankas vērsušās Administratīvajā apgabaltiesā, pārsūdzot Konkurences padomes (KP) lēmumu par soda naudas noteikšanu saistībā ar aizliegtu vienošanos, informēja tiesas priekšsēdētāja palīdze Līga Trubiņa.

Par KP šā gada 3. marta lēmumu tiesa saņēmusi pieteikumus no Swedbank, Latvijas Krājbankas, Baltikuma, bankas Citadele, Latvijas Hipotēku un zemes bankas, Rietumu Bankas, Trasta komercbankas, PrivatBank, Nordea bankas, Baltic International Bank, DnB NORD Bankas, LTB Bank, SEB bankas un Norvik bankas, aģentūrai BNS norāda L. Trubiņa.

Pagaidām tiesa nav lēmusi, vai šos pieteikumus pieņemt izskatīšanai un ierosināt administratīvās lietas.

Latvijas Komercbanku asociācijā aģentūrai BNS iepriekš pavēstīja, ka lielākā daļa banku pieņēmušas lēmumu pārsūdzēt KP lēmumu par uzliktajiem sodiem saistībā ar starpbanku karšu komisijas maksām. Lēmumu nolēmušas pārsūdzēt 14 no 22 bankām, bet kopējā apstrīdētā summa veido 98% no uzliktās soda naudas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedaudz vairāk kā 2000 Latvijā reģistrētu uzņēmumu, kuru 100% īpašnieks ir ārvalstīs reģistrēta kompānija, Uzņēmumu reģistrā ir jāiesniedz patiesie labuma guvēji – fiziskās personas; ja tas netiks izdarīts, attiecīgie uzņēmumi tiks likvidēti.

«Uzņēmumu reģistrs, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta EDS sistēmu, ir izsūtījis atgādinājumu 2000 uzņēmumu ar ārvalstu kapitālu, kuros nav neviena īpašnieka – fiziskās personas, iesniegt to patiesos labuma guvējus,» skaidro Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre Guna Paidere. Viņa atgādina, ka prasība visām juridiskajām personām atklāt patiesos labuma guvējus stājās spēkā jau 2017. gada novembrī. Viņa uzskata, ka kopumā ir progress, jo pērn šādu uzņēmumu, kuri nav atklājuši patiesos labuma guvējus, kopējais skaits sasniedza teju 5000, bet pašlaik ir tikai nedaudz vairāk par 2000. Jāatgādina, ka ārvalstu kompānijas bez norādītiem patiesajiem labuma guvējiem tiek uzskatītas par potenciālo riska zonu naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Apdrošinātājs izsniegs aizdevumus

Sandra Dieziņa, 09.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā lielākais īstermiņa aizdevumu uzņēmums SMScredit.lv šī gada novembrī sāk sadarbību ar apdrošināšanas sabiedrību Baltikums.

Sadarbības rezultātā Latvijas iedzīvotājiem tiek piedāvāts saņemt līdz 200 latiem lielu īstermiņa aizdevumu 59 Baltikums filiālēs visā Latvijā.

Baltikums valdes priekšsēdētājs Eduards Reinicāns uzsver, ka sadarbība ļauj piedāvāt klientiem vēl vienu pakalpojumu - apdrošināšanai nepieciešamās naudas summas iegūšanu turpat uz vietas Baltikums filiālē.

SMScredit.lv nodrošina iespēju aizņemties internetā, telefoniski un klātienē vairāk kā 300 klientu apkalpošanas vietās visā Latvijā. SMScredit.lv izpilddirektors Toms Jurjevs uzsver, ka sadarbība ar apdrošināšanas sabiedrību Baltikums ne vien paplašina uzņēmuma pakalpojuma pieejamību, bet arī sniedz klientiem iespēju iegūt vairākus pakalpojumus vienuviet.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas a/s Baltikums jau vismaz otru gadu vēlas piesaistīt pieredzējušu stratēģisko investoru.

Tas ļautu aktīvāk izvērst darbību gan vietējā, gan ārvalstu tirgos, kapitāla palielināšana nozīmētu vēl lielāku stabilitāti un uzticamību, tā skaidrots Baltikuma 2010. gada un 2011. gada pārskatā.

DB pērn jūlijā ziņoja, ka, iespējams, apdrošināšanas a/s Balta izskata iespēju iegādāties Baltikumu. Tiesa, neviena no pusēm komentārus nesniedza, bet izskanējošo informāciju nenoliedza. Tomēr darījums līdz šim nav noticis, jo, pēc Db.lv rīcībā esošās neoficiālās informācijas, tikusi noteiktu pārāk augsta akciju pārdošanas cena.

Baltikums gada pārskatos kā otrs akcionāru struktūras izmaiņu scenārijs tiek minēts akciju publiskais piedāvājums (IPO) plašam finanšu investoru lokam ar tālāku akciju iekļaušanu fondu biržā. Publiskais piedāvājums nodrošinātu Baltikumam plašāku atpazīstamību un saglabātu relatīvu neatkarību izvēlēties produktu portfeļa struktūru, darbības ģeogrāfiju un ieguldījumu portfeļa sastāvu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Baltikums Bank peļņa pērn pārsniedz 13 miljonus eiro

Dienas Bizness, 26.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltikums Bank neauditētie finanšu dati liecina, ka bankas ienākumi 2014. gadā ir sasnieguši 33,84 miljonus eiro, savukārt tīrā peļņa ir palielinājusies līdz 13,153 miljoniem eiro, informē Baltikums Bank Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ingrīda Šmite.

Bankas likviditāte pārskata perioda beigās bija 80,39%, kapitāla pietiekamība (pēc provizoriskiem aprēķiniem) - 17,55%. Savukārt kapitāla atdeves rādītājs (ROE) – 24,1% un aktīvu atdeves rādītājs (ROA) – 2,5 %. Salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu, banka atzīmē izaugsmi arī citās nozīmīgās pozīcijās 2014.gadā – par 30% ir pieaudzis klientu līdzekļu apjoms, jau pārsniedzot pusmiljardu eiro, savukārt kredītportfelis ir palielinājies par 48%. Aizvadīto 12 mēnešu laikā banka ir piesaistījusi subordinētos noguldījumus un obligācijas 7,66 milj. eiro apmērā, gadu noslēdzot ar 13,2 miljonu eiro lielu subordinēto kapitālu, tādējādi uzrādot 138% pieaugumu. Pārskata perioda beigās bankas kopējais aktīvu apjoms (t.sk., aktīvi pārvaldīšanā) uzrāda izaugsmi, sasniedzot 663,44 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Atļauj Vienna Insurance Group iegādāties AAS Baltikums

Žanete Hāka, 05.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) devusi atļauju Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe iegūt būtisku līdzdalību AAS Baltikums, līdz ar to darījums var tikt īstenots, iegādājoties AAS Baltikums akcijas, informē FKTK pārstāvji.

Izvērtējot iesniegtos dokumentus un informāciju par Vienna Insurance Group un ņemot vērā, ka tā atbilst Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā noteiktajām prasībām, FKTK neiebilst, ka Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe iegūst būtisku līdzdalību apdrošināšanas akciju sabiedrībā Baltikums, un AAS Baltikums kļūst par Vienna Insurance Group meitas sabiedrību.

Klientus šīs izmaiņas neskars, jo līdz šim noslēgtie apdrošināšanas līgumi paliek spēkā, un visas saistības pret līdzšinējiem AAS Baltikums klientiem tiks pildītas, skaidro FKTK.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Dubults neplīst Tieslietu ministrijas izpratnē

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece, Twitter: @LivaMel, 25.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumu reģistrs iecerējis bez maksas publiskot daļu informācijas par uzņēmumiem, taču, tā kā paralēlas datu vietnes jau eksistē, šis draud izvērsties par kārtējo «ķeksīša» pasākumu

Saistībā ar to, ka Latvijā pieņemts lēmums par atteikšanos no uzņēmumu reģistrācijas apliecībām papīra formātā, ko gan atsevišķas iestādes joprojām turpina spītīgi pieprasīt, Uzņēmumu reģistrs sper solīti situācijas sakārtošanas virzienā. Apzinoties, ka cilvēkiem un jo īpaši visādām valsts un pašvaldību iestādēm un institūcijām, kas finanšu taupības dēļ nevar atļauties lietot komerciālās uzņēmumu datu bāzes, tomēr varētu būt vajadzība reizi pa reizei pārliecināties, vai konkrētā juridiskā persona vispār eksistē, Uzņēmumu reģistrs nolēmis šādu informāciju savā mājaslapā turpmāk piedāvāt bez maksas. Uzreiz gan jāpiebilst, ka šī informācija tiešām būs diezgan minimāla un neietvers, piemēram, amatpersonas, dalībniekus un citas interesantas lietas. Lai izzinātu šos jautājumus, interesentiem joprojām būs jāapmeklē kāda no maksas datu bāzēm, ko privātie komersanti Latvijā izveidojuši un uztur jau vairākus gadus, par šo iespēju maksājot valstij solīdu nodevu gandrīz 90 tūkstošu eiro apmērā. Te nu rodas jautājums – kāds labums būs no Uzņēmumu reģistra visai ierobežotā satura datu vietnes, ja paralēli publiski jau šodien ir pieejama daudz plašāka informācija Latvijas Vēstneša mājaslapā?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamgad fiziskas personas, kuras nokļūs riskanto personu reģistrā, nevarēs kļūt par jaundibinātu uzņēmumu īpašniekiem un amatpersonām, paredz Saeimas apstiprinātie grozījumi likumā «Par nodokļiem un nodevām». Tomēr vienlaikus rodas citi riski.

Vairāki DB aptaujātie uzņēmēji pauda atbalstu idejai izslēgt no spēles visu veidu «pseidoīpašniekus» un «pseidopriekšsēdētājus», kuri savu parakstu uz dokumentiem uzšņāpj par dažiem latiem vai vienu aliņu. Tomēr vienlaikus viņi norāda uz vairākiem riskiem, kad tā dēvētajā melnajā sarakstā var nokļūt arī normāli cilvēki, kuru uzņēmējdarbība bijusi neveiksmīga un kuru adrese būs riskanto adrešu reģistrā. Proti, šajā reģistrā varot būt arī tāds uzņēmējs, kura juridiskajā adresē konkrēto uzņēmējdarbību neesot iespējams veikt. «Labticīgam nodokļu maksātājam nav pamata satraukumam, jo ne tā amatpersonas, ne viņš pats tajā nokļūt nevar,» skaidro Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ināra Pētersone. Viņa uzsver, ka melnajā sarakstā iekļautie neko nevarēs reģistrēt Uzņēmumu reģistrā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumu reģistrs (UR) divas nedēļas atpakaļ pārgāja uz bezmaksas programmatūru OpenOffice.org.

«Pārrunājot ar Finanšu un saimniecības nodaļas vadītāju 2009.gada budžetu, analizējām, ko UR var ietaupīt IT jomā: kas ir nepieciešams un bez kā varam iztikt. Secinājām, ka viens no lielākiem tēriņiem šajā sadaļā ir Microsoft (MS) licences, tāpēc nolēmām iet šo soli un izmēģināt OpenOffice.org programmatūru,» Db skaidroja Uzņēmumu reģistra (UR) Finanšu un saimniecības nodaļas pārvaldes vecākā referente Diāna Tiltiņa.

Neesi abonents? Piesakies uz 2 nedēļu testa abonementu šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru