Jaunākais izdevums

«Tas, ka I. Godmanis atkāpies, ir ļoti slikti,» uzskata Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons.

Teodors TverijonsT. Tverijons domā, ka kopumā problēma nav I. Godmanī. «Pirms pāris nedēļām koalīcija atbalstīja valdību. Kas noticis pēdējo pāris nedēļu laikā? Ja šodien visaktuālākais jautājums ir, vai Godmaņa vai Zalāna plāns, 11 vai 12 ministrijas, kā dēļ var mainīt valdību un kam piekrīt partijas, tad vienkārši nav komentāru,» sašutis T. Tverijons.

Uzņēmēju un ekspertu viedokļus un vērtējumus par valdības demisiju un iespējamajiem nākotnes scenārijiem lasiet pirmdienas, 23 februāra laikrakstā Dienas bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

T. Tverijons: Valsts garantijas bankām neko nedod

, 06.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jebkurš klients ārzemēs, kurš ir no Latvijas, šodien ir pārāk riskants, neskatoties uz to, vai viņam ir valsts garantijas, vai nav. Tā intervijā laikrakstam Diena norāda Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons.

Viņš stāsta, ka bankām pašlaik nav naudas, ko izsniegt kredītos, tāpat ir problēmas ar sindicēto kredītu pārfinansēšanu vai naudas iegūšanu no mātes bankām, tāpēc bankas nav tik pretimnākošas, kā gribētos klientiem.

T. Tverijons norāda: «Valsts garantijas ir fiksētas valsts budžetā, bet, neskatoties uz to, pat pati valsts, šajā gadījumā Parex banka, nevar pārkreditēties, tāpēc visas šīs garantijas faktiski neko nedod. Ja Vācija, Francija vai Zviedrija reāli var atļauties iepludināt naudu savos uzņēmumos, tad Latvijā šādas iespējas nav. Uz garantiju pamata aizņemties šo naudu ir praktiski neiespējami.» Tas nozīmē, ka valsts garantijas nedod pašām bankām papildu iespējas aizņemties naudu, līdz ar to, nav naudas, ko izsniegt kredītos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Tverijons: Maksātnespējas likums sagraus kreditēšanas vidi

LETA, 18.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban nav runa par banku zaudējumiem, jo jau tagad esot skaidrs, ka šogad tāpat tās zaudēšot ievērojamas summas, taču šobrīd notiekot politiska izšķiršanās jautājumā par turpmāko virzienu kreditēšanas jautājumā, saka Komercbanku asociācijas vadītājs Teodors Tverijons.

Saeimas pieņemtais Maksātnespējas likums sagraus kreditēšanas vidi, to šodien pēc Valsts prezidenta kancelejā rīkotās sanāksmes par minētā likuma nodošanu otrreizējai caurlūkošanai parlamentā žurnālistiem teica Komercbanku asociācijas vadītājs Teodors Tverijons.

Viņš uzsvēra, ka neatkarīgi no tā, kāds būs šis likums, bankas to pildīs. Taču, ja tiks sabojāta kreditēšanas vide, tas skars visus. Jaunpieņemtās normas ietekmēs arī mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanu. Izsniegtās ķīlas uzņēmumam vairs nebūs tik spēcīgas, līdz ar to bankas kredītus vairs neizsniegs, jo vienkārši nevarēs to darīt, klāstīja Tverijons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Es gribētu redzēt kaut vienu izsvērtu pierādījumu, ka šīs zāles, ko sauc par devalvāciju, dotu kādu labumu krīzes ārstēšanā Latvijai,» intervijā Latvijas Radio uzsvēra Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons.

Devalvācija kā instruments tiešām esot zāles un daudz kur pasaulē tiekot pielietots, taču Latvijai šis instruments neder, norādīja T. Tverijons. Komentējot publikācijas zviedru presē par lata devalvāciju, T.Tverijons pauda, ka šie izteikumi, viņaprāt, ir izrauti no konteksta un viņam nav skaidrs, kā cilvēkiem neapnīk tā nelaimīgā runāšana par lata devalvāciju. «Ja jau tik viegli varētu risināt problēmas, vai tad premjers un Latvijas Bankas vadītājs būtu tik stulbi un to nebūtu jau izdarījuši?» vaicāja T. Tverijons.

Pēc viņa teiktā, jebkādas runas par lata devalvāciju ir jāuztver mierīgi. Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents ir pārliecināts: ja Latvija iegūtu no nacionālās valūtas devalvācijas, tad tas jau sen būtu izdarīts. «Valsts nekad nebankrotēs, tās ir pārspīlētas bažas. Vai zināt pasaulē kādu valsti, kas ir bankrotējusi. Kam nav ko darīt, var runāt, bet labāk stāstīt anekdotes par ko var pasmieties, nevis tādas bēdīgas muļķības,» tā viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tverijons: Starptautiskais aizdevums varētu būt nepieciešams valsts bankām

, 23.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinoties pasliktināties ekonomiskajai situācijai nav izslēgts, ka kādai bankai vajadzēs starptautisko aizdevēju rezervētos līdzekļus finansiālās stabilitātes nodrošināšanai.

Latvijas Televīzijas raidījumā Labrīt, Latvija norādījis Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons.

Viņš gan atzīst, ka palīdzību nevajadzēs Skandināvijas meitas bankām Latvijā, bet, iespējams, palīdzība būs jāsniedz valsts bankām, kā arī bankām, kuras nespēs atrast iespējas papildināt kapitālu pašu spēkiem.

T. Tverijons skaidro, ka līdz šim vienīgā Latvijas banka, kas saņēmusi starptautiskā aizdevuma naudu ir Parex banka. Nauda bankai bija nepieciešama sindicētā aizdevuma atdošanai. Pārējie līdzekļi lielākoties tiek novirzīti Latvijas valsts parāda pārfinansēšanai.

Bankām ir nepieciešams palielināt kapitālu un tas arī ir tiek darīts, taču neviena banka nevērsīsies pie valdības «ar lūgumu iepludināt līdzekļus tās kapitālā, jo tas faktiski nozīmētu šīs bankas nacionalizāciju,» skaidro asociācijas prezidents.Teodors Tverijons (Foto: Vitālijs Stīpnieks, Db)

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Tverijons turpinās pārstāvēt banku asociāciju LDDK

Ieva Mārtiņa, 31.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas komercbanku asociācijas vadītājs Teodors Tverijons, kuru amatā šogad 1. maijā nomainīs Mārtiņš Bičevksis, vismaz līdz 2012. gada martam turpinās pārstāvēt asociāciju Latvijas Darba devēju konfederācijas padomē.

T. Tverijons Db.lv atzina, ka Konfederācijas padomē uz trīs gadiem tiek ievēlēts konkrēts cilvēks no biedriem, starp kuriem ir arī banku asociācija. «Es tiku ievēlēts par viceprezidentu no asociācijas. Tas, ka mainu amatu, praktiski nozīmē, ka es varu palikt kā asociācijas pārstāvis, bet tik pat labi mani varētu atcelt, bet šajā gadījumā padomes vieta paliktu tukša, jo automātiski M. Bičevkis nevar to aizvietot. Tas tāpēc, ka asociācija ievēl konkrētu cilvēku, nevis amatu,» skaidroja T.Tverijons. Viņš Latvijas darba devēju konfederācijai (LDDK) vēstulē apliecinās, ka turpinās asociāciju pārstāvēt konfederācijas padomē līdz LDDK padomes pārvēlēšanām 2012. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Šīs daudzās mājas, kas šobrīd stāv tukšas, ir tādas ne jau tāpēc, ka tur ir slikta kvalitāte, kaut gan arī tas vietām ir vērojams, bet gan tāpēc, ka pašizmaksa ir milzīgi liela. Kad reāli tirgus ir nokritis, tas nozīmē to, ka jebkura dzīvokļa pārdošana jaunajos projektos, nes zaudējumus. Tie, kuriem šīs mājas pieder vai arī tie, kas tās ir pārņēmuši, nelaiž šos dzīvokļus pārdošanā, jo tā ir daudz neizdevīgāka, tas nestu daudz lielākus zaudējumus nekā tad, ja vienkārši to māju uztur šādā stāvoklī,» klāstīja sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons.

Viņš atzīmēja, ka šos dzīvokļus varētu pārdot, saņemot 10% vai 20% no reālām izmaksām. «To var mēģināt darīt. Bet vēl viens jautājums šajā kontekstā ir - vai šodien būtu, kas tik daudz par šādām cenām tos dzīvokļus pērk?,» teica T. Tverijons.

Komercbanku asociācijas prezidents atzina, ka pašlaik bankas piedāvā ļoti izdevīgas procentu likmes gan latos, gan eiro un kreditēšanas nosacījumi būtībā ir pat izdevīgāki nekā pirms pieciem gadiem, taču daudzi potenciālie kredītņēmēji nav pārliecināti par savu nākotni.

«Tas, lai šī situācija mainītos, ir atkarīgs, pirmkārt, no valsts sektora - kas turpmāk notiks ar valsts budžetu izdevumiem, par cik un kādā veidā tie tiks samazināti. Ja šodien nav pārliecības par savu darbu vietu, ņemt kredītu būtu vienkārši neprāts. Otrkārt, kas attiecas uz privātsektoru - ir vērojama atkopšanās, bet pārliecības, ka tas ir uz ilgu laiku, arī nav,» teica Tverijons un piebilda, ka tāpēc arī pieprasījums pēc hipotekāriem kredītiem šobrīd ir ārkārtīgi zems.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Tverijons aicina paļauties uz Nomuras izstrādāto Parex bankas restrukturizācijas plānu

LETA, 26.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā situācijā vajadzētu pilnībā paļauties uz ekspertu darbu un ieteikto AS Parex banka restrukturizācijas modeli kā optimālāko variantu, uzskata Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) prezidents Teodors Tverijons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Teodors Tverijons vairs nevēlas vadīt Latvijas komercbanku asociāciju

Ieva Mārtiņa, 16.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas komercbanku asociācijas pirmais un līdz šim vienīgais prezidents Teodors Tverijons ceturto reizi nekandidēs uz asociācijas vadītāja amatu.

«Tik ilgi nostrādāts, un man, goda vārds, ienāca prātā, ka laiks aiziet otrajās rindās, padzīvot mierīgāk,» vaļsirdīgi atzina T. Tverijons (attēlā), kurš 1992. gadā izveidoto asociāciju vada 18 gadus.

Kā interesantu faktu T. Tverijons atklāja asociācijas dibināšanas iemeslu – 1992. gada valsts budžeta apstiprināšanas laikā viena deputāta ierosinājums, ko toreiz Augstākā padome arī apstiprināja – palielināt līdz 35% bankām paaugstinātu peļņas nodokli. Tāpēc toreiz tika nolemts veidot profesionālu nozares asociāciju, kas varētu aizstāvēt nozares intereses.

Jāatgādina, ka arī šobrīd valdība budžeta konsolidācijas ietvaros lemj par tā saucamās finanšu stabilitātes nodevas, kas pēc rakstura vairāk līdzīga banku nodoklim, dubultošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tverijons: maldās tie, kas banku šā gada zaudējumus neuzskata par reāliem

, 22.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maldās tie, kuri banku šā gada zaudējumus, ko radījuši izdevumi uzkrājumiem sliktiem kredītiem, raksturo kā negūto peļņu vai kā neīstus zaudējumus.

Tie ir reāli zaudējumi, kurus bankas vienkārši neizdzēsīs jo, pirmkārt, tie parādīsies banku bilancēs, otrkārt, šo zaudējumu segšanai banku akcionāri spiesti palielināt kapitālu un tā jau ir reāla nauda, uzsver Latvijas Komercbanku asociācijas vadītājs Teodors Tverijons, norādot, ka banku kapitālos zaudējumu segšanai šobrīd iepludināta reāla nauda vairāk nekā 700 milj. Ls apjomā, tostarp virs 500 miljoniem latu pamatkapitālā, virs 200 miljoniem latu subordinētajā kapitālā.

«Jā, zaudējumi ir grāmatvediski, bet viņu esamība spiež veikt reālus finanšu darbības,» tā viņš.

No šogad uzrādītajiem banku zaudējumiem daļa būs vienkārši jānoraksta, bet neviens nezina, cik liela daļa tā būs. Šobrīd problemātiskie kredīti, kuriem izveidoti uzkrājumi, pēc 2 -3 gadiem kļūs par normāliem kredītiem (standarta kredīti), un šiem kredītiem izveidotie uzkrājumi grāmatvediski tiks pārvērsti par ārkārtas ieņēmumiem, kas nebūs reāli iemaksāta nauda, tomēr palielinās operacionālo peļņu. Ja nākamo gadu bankas tā rezultātā varētu noslēgt ar peļņu, tad diemžēl šī peļņa tiks izmantota, lai segtu iepriekšējo gadu zaudējumus, uzskata T. Tverijons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tverijons: bankas absorbē teju visas krīzes negatīvās sekas

Miks Lūsis, Db, 26.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Bankas šodien Latvijā spējīgas uzņemt un absorbēt visas negatīvās sekas, ko šodien mūsu banku klientam rada ekonomiskā krīze,» pētnieciskajā seriālā Naudas Zīmes norādījis Latvijas komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons.

T. Tverijons uzskaitījis virkni negatīvo seku: «Naudas plūsmas samazināšanās, sarukuši ienākumi, cilvēki pazaudējuši darbu un nenomaksātie kredīti, kas šodien veido aptuveni 7% no visa kredītportfeļa – vairāk nekā miljards latu ir parāds, ko bankām ir parādā gan uzņēmēji, gan fiziskās personas. Tomēr bankas spēj šos potenciālos zaudējumus uztvert, neatstājot nekādas īpaši negatīvas sekas uz banku darbību. Vienīgās negatīvās sekas banku darbībai, kas ir saredzamas un labi jūtamas, ir kreditēšanas apjomu samazināšanās».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aplokšņu algu saņēmējus vajadzētu saukt pie kriminālatbildības, trešdien Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) rīkotajā diskusijā norādīja LDDK vicperezidents un bijušais Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) prezidents Teodors Tverijons.

Algu ņemšana aploksnēs ir izvairīšanās no nodokļu maksāšanas, un tādās situācijās pārkāpējus vajadzētu saukt pie kriminālatbildības. «Jautājums ir par to, cik lietu ekonomikas policija ir novedusi līdz tiesai?» jautāja Tverijons.

Viņš uzsvēra, ka arī darba devējiem jāpiemēro lielāks sods. «Darba devējs redz, ka viņam nekas nedraud un nevienā normatīvā aktā nav minēta atbildība pret darba devēju,» sacīja Tverijons un piebilda, ka gan darba ņēmējs, gan darba devējs ir līdzvainīgi pārkāpumā.

Viņš atzina, ka vajadzētu paredzēt lielāku atbildību pret pārkāpējiem, lai varētu sodīt par izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tverijons: naudu «atmazgājuši» arī lieli un pazīstami Latvijas uzņēmumi

Ritvars Bīders, 24.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Beidzoties izmeklēšanai «naudas atmazgātāju» lietās, Latvijas iedzīvotāji uzzinās, kuri uzņēmumi ir bijuši šo «naudas atmazgātāju» pakalpojumu ņēmēji. Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons intervijā Bnn.lv norāda, ka to vidū ir arī lieli un pazīstami Latvijas uzņēmumi.

T. Tverijons norāda, ka pērn un arī šogad finanšu policija ir atklājusi vismaz 20 naudas apmazgāšanas grupējumus, kuri nodarbojās ar savdabīgu noziedzīgo biznesu, ko sauc par «naudas atmazgāšanu», kas ir pakalpojums, no kura šīs kompānijas dzīvoja.

«Es domāju, ka vistuvākā laikā sāks parādīties interesanta informācija par Latvijas uzņēmumiem,» sacījis asociācijas prezidents, piebilstot: «Sabiedrība būs ļoti pārsteigta, bet es nebūt ne, kad izrādīsies, ka starp šāda noziedzīgā pakalpojuma izmantotājiem bija ļoti daudz lielu un pazīstamu Latvijas uzņēmumu.»

T. Tverijons arī skaidro, ka pelēkās ekonomikas cienītājiem un uzņēmumiem, kuri kaut kādā veidā iesaistīti pelēkās ekonomikas darbībās, būs daudz lielākas problēmas ar finansējuma saņemšanu bankās. «Reputācijas jautājums arī būs ļoti svarīgs tai pašai kreditēšanai. Uzņēmumi ar apšaubāmu reputāciju saskarsies ar lielām problēmām kreditēšanas jautājumos,» tā viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Par Komercbanku asociācijas vadītāju virzīs Bičevski

Ieva Mārtiņa; Leta, 03.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Komercbanku asociācijas vadītāja amatā virzīs pašreizējo Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāru Mārtiņu Bičevski, Db apstiprināja šībrīža asociācijas vadītājs Teodors Tverijons.

Bičevski Komercbanku asociācijas prezidenta amatam esot izraudzījusies asociācijas padome, taču uzrunājis pašreizējais asociācijas vadītājs Teodors Tverijons, kurš asociāciju vada jau 18 gadus, bet nu izlēmis atkārtotam termiņam nekandidēt, ziņo Leta.

Bičevskis neformāli esot piekritis kandidēt šim amatam, tomēr paudis vēlēšanos ievēlēšanas gadījumā pabeigt iesāktos svarīgākos darbus FM, proti, sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem par šā gada budžeta konsolidāciju.

2008.gada jūnijā Bičevskis sāka pildīt Finanšu ministrijas valsts sekretāra pienākumus. Kopš 2004.gada viņš bija Tieslietu ministrijas valsts sekretārs, bet pirms tam Bičevskis bija Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieks. Bičevskis arī kandidējis 7.Saeimas vēlēšanās no Tautas partijas saraksta un kādu laiku bijis Saeimas deputāts. Bičevskim ir augstākā juridiskā izglītība, liecina aģentūras LETA arhīva dati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Papildināta - Valdība nolemj nesniegt atbalstu kredītņēmējiem

Guna Gleizde, 12.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets trešdien noraidīja Finanšu ministrijas izstrādāto valsts galvojumu programmu, kas sniegtu atbalstu grūtībās nonākušajiem kredītņēmējiem.

Neatbalstīt programmu aicināja arī finanšu ministrs Einars Repše (JL). Viņš norādīja, ka šī ir labākā programma, ko iespējams piedāvāt gan līdzekļu pieejamības, gan citu aspektu dēļ. Tādēļ, ja bankas nav gatavas piedalīties programmā, tad finanšu ministrija nepiedāvās citu tās variantu.

Latvijas Komercbanku asociācijas vadītājs Teodors Tverijons informēja ministrus, ka neviena banka negrasoties piedalīties programmā tādā, kāda tā ir tagad. Kredītiestādes pašas saviem spēkiem kopā ar kredītņēmējiem restrukturizē kredītus un turpinās to darīt. Un, ja valsts galvojuma saņemšanai, būs jānoraksta 20% kredīta pamatsummas, neviena banka tam nepieteiksies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Banku iespējas palīdzēt kredītņēmējiem ir izsmeltas

Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons, 13.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdības pārstāvju teiktais, ka, iespējams, valsts tuvākajā nākotnē varētu palīdzēt hipotekārā kredīta ņēmējiem, kuriem radušās grūtības atdot parādu, vērtējams ļoti pozitīvi. Kāpēc nepalīdzēt, ja cilvēkiem ir radušās grūtības?

Gan televīzijā, gan presē pēdējā laikā pietiekami daudz ir izteikti pārmetumi bankām, kāpēc tās ir tik nežēlīgas —nenāk pretī kredītņēmējiem, nepagarina maksājumus, paaugstina procentu likmes un prasa papildus nodrošinājumu.

Vienmēr esam teikuši, ka sarežģījumu gadījumā ir jāvēršas pie savas bankas, kas iespēju robežās nāks pretī un meklēs risinājumu, un bankas to arī ir darījušas. Diemžēl šīs iespējas ir izsmeltas, jo atvieglojumu piešķiršana nav labas gribas žests. Ik reizi, kad banka nāk pretī ar kredītu procentu izmaiņām, tad bankai šāds kredīts jāpārkvalificē par zemākās kategorijas kredītu un uzreiz ir jāveido attiecīgie uzkrājumi. Šī pretimnākšana bankām maksā attiecīgo uzkrājumu veidošanu, kuri pagājušā gada beigās sasniedza jau gandrīz 300 milj. latu. Un šos uzkrājumus bankas veido uz tekošās peļņas rēķina, un, ja tās nepietiek, tad uz pašu kapitāla rēķina. Nevienam nav izdevīgi, lai banka pasliktinātu savu situāciju, jo bez tādiem klientiem, kas ir kredītņēmēji, bankai ir arī citi klienti, kas ir noguldītāji, — un tie ir primāri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Maksātnespēja kļūs lētāka

Jānis Lasmanis, Db, 17.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gatavojoties krīzes upuru skaita pieaugumam, iecerēts teju par trešdaļu padarīt lētāku fiziskas personas maksātnespējas procesu. Šobrīd maksātnespējas process fiziskai personai ik mēnesi izmaksā 480 latus jeb trīs minimālās mēnešalgas. Savukārt, uzsākot maksātnespējas procesu, fiziskai personai savam maksātne­spējas procesa administratoram jāpārskaita vienreizēja samaksa 800 latu apmērā jeb piecas minimālās mēnešalgas.

Turklāt, ja maksātnespējas procesa gaitā izsolē tiek pārdots kāds personas īpašums, tad no nosolītās summas maksātnespējas administratoram pienākas 3 %. Atlīdzību 5 % apmērā administrators saņem arī, ja parādnieks ar kreditoru noslēdz mierizlīgumu.

Kopā šie izdevumi veido krietnu summu, tādēļ, prognozējot, ka krīzes seku dēļ aizvien vairāk iedzīvotāju nonāks finansiālās grūtībās, Tieslietu ministrija ar Maksātnespējas administrāciju iecerējusi samazināt atlīdzību, kas maksātnespējas administratoram pienākas par fiziskas personas maksātnespējas procesa vadīšanu.

Jābūt pieejamākam

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā daļa no visiem kredītņēmējiem jeb 85 % tiek galā ar savām saistībām, bet 15 % ir lielākas vai mazākas grūtības, šorīt intervijā Latvijas Radio norādīja Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons.

Viņš sacīja, ka ir kavējumi maksājumos, sākot no 2 dienām beidzot ar 180 dienām. Pēc banku domām tas esot daudz, bet tas ir adekvāti tai situācijai, kāda ir. Reaģējot uz esošo situāciju, bankas darbojas pēc eksistējošiem standartiem, jo savādāk nevarot būt. Tāpēc bankas veido uzkrājumus, kas pērn martā bija tuvu pie 90 miljoniem, šodien tie ir virs sešiem simtiem miljonu Ls – tas ir finansiāls spilvens, lai bankas nesabruktu un būtu iespēja norakstīt zaudējumus, skaidroja T. Tverijons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Citās valstīs ekonomikas atveseļošanās notiek uz tā rēķina, ka atkal pieejami lēti kredīti, tomēr Latvijā ekonomikas atveseļošanā lētu kredītu pieejamībai neesot tik liela nozīme, tā LNT raidījumā 900 sekundes paziņoja Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons.

Viņš norāda, ka «treknajos gados» tikai 40 % no visiem Latvijas uzņēmumiem izmantojuši kredītus, bet 60 % iztikuši bez tiem, līdz ar to varot uzskatīt, ka kredītu loma ekonomikā esot pārspīlēta.

Asociācijas prezidents arī pastāstīja – ja iepriekš no 10 cilvēkiem gandrīz visiem tika dots kredīts, tad tagad no 10 cilvēkiem to varētu saņemt tikai 2 – 3 cilvēki. Tas ir tāpēc, ka bankām ir pieejams kredītreģistrs un tās var pārbaudīt, vai klients jau nav paņēmis kādu kredītu citā bankā. Viņš arī atzina, ka pašlaik lielākās problēmas ar kredītu atdošanu ir tieši tiem cilvēkiem, kuri ir ņēmuši vairākus kredītus. Ja iepriekšējos gados 99 % no visiem kredītiem tika atmaksāti laicīgi, tad tagad laicīgi tiek maksāti apmēram 74 % kredītu, norādīja T. Tverijons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) konstatējusi, ka 22 Latvijas komercbankas nespēj sniegt ekonomisku pamatojumu to noteiktajām komisijas maksām, kas nereti bijušas augstākas nekā starptautisko maksājumu karšu organizāciju noteiktās.

Tāpēc KP par aizliegtu vienošanos starp komercbankām par komisijas maksām par karšu norēķiniem un bankomātu pakalpojumiem uzlikusi naudas sodu.

Swedbank uzlikts sods 2,83 milj. Ls apmērā, Citadele bankai – 1,22 milj. Ls, SEB bankai – 558,7 tūkst. Ls, Latvijas Krājbankai – 259 tūkst. Ls, DnB NORD Bankai – 167,5 tūkst. Ls, Nordea Bank Finland Plc Latvijas filiālei – 158,4 tūkst. Ls, Rietumu Bankai – 103,9 tūkst. Ls, GE Money Bank – 79,4 tūkst. Ls, Latvijas Hipotēku un zemes bankai – 55,6 tūskt. Ls, Norvik bankai – 25,2 tūkst. Ls, Aizkraukles bankai – 15,5 tūkst. Ls, PrivatBank - 5,5 tūkst. Ls, UniCredit Bank – 5,4 tūkst. Ls, Danske Bank filiālei Latvijā – 2,7 tūkst. Ls, Baltic International Bank – 2,7 tūkst. Ls, Trasta komercbankai – 2,6 tūkst. Ls, SMP Bank – 2 tūkst. Ls, Akciju komercbankai Baltikums – 1,4 tūkst. Ls, Reģionālā investīciju bankai – 1,3 tūkst. Ls, a/s Latvijas Biznesa bankai – 728 Ls, LTB Bank - 500 Ls un VEF bankai – 500 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bankām nākamgad var ievajadzēties SVF naudas

, 28.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankām nākamgad varētu rasties nepieciešamība pēc tām rezervētajiem starptautiskā aizdevuma līdzekļiem 600 miljonu eiro (jeb 422 miljonu latu) apmērā finanšu sektora stabilizācijai, teica Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons.

Viņš norādīja, ka pašlaik banku pašu kapitāls ir pietiekami liels un pilnībā ļauj izpildīt noteikto kapitāla pietiekamības rādītāju - banku kapitāla pietiekamībai jābūt 8%, bet patlaban banku sistēmā kapitāla pietiekamības rādītājs ir 12.9%, ziņo Diena, atsaucoties uz BNS.

Tverijons gan sacīja, ka situācija turpina pasliktināties un arī banku akcionāriem pietrūkst resursu, tādēļ, iespējams, nākamgad kādai Latvijas bankai radīsies nepieciešamība izmantot 600 miljonu eiro rezervi finanšu sektora stabilizācijai. Šogad gan bankas tikšot galā saviem spēkiem, uzsvēra Latvijas Komercbanku asociācijas vadītājs un piebilda, ka šogad banku kapitāls palielināts par 500 miljoniem latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Tverijons: Jaunā nodokļu politika kavēs kreditēšanas atsākšanu

LETA, 05.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku kredītportfelis šogad turpinās nedaudz samazināties, turklāt valdības virzītās izmaiņas nodokļu politikā arī nākamgad neveicinās bankas izsniegt kredītus uzskata Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) prezidents Teodors Tverijons.

Jau vēstīts, ka šā gada oktobrī ir auguši piecu Latvijas banku un trīs ārvalstu banku filiāļu kredītportfeļi, tomēr no jauna izsniegto kredītu apmēri banku sektorā kopumā joprojām ir mazāki par banku amortizētajām kredītu summām, tādēļ arī 2010.gada oktobrī kredītportfelis kopumā turpināja sarukt un oktobra beigās sasniedza 14,5 miljardus latu, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati.

Tverijons stāstīja, ka kreditēšanas atsākšana ir vitāli svarīgi dažāda lieluma uzņēmumiem, tomēr valdības fiskālie lēmumi arī turpmāk neveicinās bankas atsākt kreditēšanu. «Banku sektors nemitīgi dzird pārmetumus, ka netiek veicināta kreditēšana, tomēr valdība ar lēmumiem [paaugstināt nodokļus un ieviest finanšu stabilitātes nodevu] dara visu, lai kreditēšana tiktu bremzēta,» uzsvēra Tverijons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Drošu projektu nav; uzņēmumu parādi pārsniedz pusmiljardu latu

Ieva Mārtiņa, Db, 15.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā uzņēmumi maija beigās bankām nebija nomaksājuši kredīta pamatsummu un procentus vairāk nekā 500 milj. Ls apjomā, bet kopumā ar kredītiem fiziskām personām parāds ir miljards latu. Intervijā laikrakstam Dienas Bizness norāda Latvijas komercbanku asociācijas vadītājs Teodors Tverijons.

(Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB)Ja kaut vai puse no šiem maksājumiem atgrieztos bankās, tām parādītos resursi, no kā kreditēt, minēja T. Tverijons, noraidot pārmetumu bankām par to, ka tās ne¬kreditējot.

Neesi abonents? Piesakies uz 2 nedēļu testa abonementu šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku un to uzraugošo institūciju galvenais uzdevums pašlaik ir saglabāt vēl maksātspējīgo klientu psihisko veselību, pārtraucot agresīvo kredītu atgūšanas politiku, laikrakstam Latvijas Avīze norāda Latvijas Kredītņēmēju asociācijas prezidents Ainārs Gorenko.

«Tie cilvēki, kas pašlaik vēl spēj nomaksāt kredītus, tiek terorizēti un mērķtiecīgi dzīti maksātnespējīgo klientu daļā. Protams, ir jānodala tie cilvēki, kas ar aizdevumu palīdzību veikuši spekulatīvus darījumus. Bankas nevar noliegt, ka ir bijušas par to lietas kursā, jo šādi darījumi bija 20% no to kopējā apgrozījuma. Turklāt ikviena banka zināja, kādi īpašumi cilvēkam pieder un ko tās kreditē – vienīgā mājokļa iegādi vai spekulācijas ar nekustamajiem īpašumiem.» uzsver A. Gorenko norādot, ka bankas pašlaik piekopj tādu kā sava veida teroru un viņš ir gatavs tiesvedības rosināšanai pret bankām par cilvēku novešanu līdz pašnāvībai.

(Foto: SXC)Savukārt Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons uzskata, ka Latvijai par piemēru būtu jāņem Norvēģija, kur ne biežāk kā divas reizes gadā bankai esot tiesības vienpersoniski mainīt procentu likmes, vadoties no to finanšu resursiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

LKA pārstāvis: Pensijas palielināt varēs vien tad, kad tiks apkarota «pelēkā ekonomika»

LETA, 02.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr Latvijā tik lielā apmērā pastāvēs «pelēkā ekonomika», pensijas palielināt nebūs iespējams, šodien Labklājības ministrijas preses konferencē par pensiju sistēmu sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāvis Teodors Tverijons.

Viņš skaidroja, ka cilvēkus attiecībā uz savām pensijām visvairāk interesē tas, cik viņi saņems «uz rokas». Līdz ar to valdība un atbildīgās institūcijas, pēc Tverijona teiktā, ir «galīgās sprukās», jo pensijas Latvijā nebūs iespējams palielināt, kamēr vien netiks samazināta «pelēkā ekonomika». Tas attiecas gan uz aplokšņu algām, gan, piemēram, radošo profesiju pārstāvjiem, kuri saņem honorārus, par kuriem netiek maksātas sociālās iemaksas.

Tikai izskaužot «pelēko ekonomiku», būtu iespējams sociālajā budžetā iekasēt lielākas iemaksas, kas novestu pie būtiska pensiju apmēra pieauguma, ne tikai nelielas pensiju indeksācijas, izteicās komercbanku pārstāvis. Pretējā gadījumā pēc 20 vai 30 gadiem šo pabalsta veidu nevarēs nosaukt par pensiju, bet drīzāk par «valsts pabalstu vecumdienām».

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Tverijons: zviedru bankas Latviju nepametīs

Valdis Vikmanis, 02.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedru bankas Latvijas tirgu nepametīs, intervijā laikrakstā Latvijas Avīze uzsvēra Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons.

Swedbank ir slēgusi biznesu Krievijā un Ukrainā, lai izvairītos no vēl lielākiem zaudējumiem nekā jau piedzīvotie, un uz jautājumu, vai zviedru bankas neizšķirsies doties prom arī no Latvijas tirgus, T. Tverijons atbild: «Nē, prom neviens neies. Divu momentu dēļ. Viens, ka šeit bankas jau pārāk dziļi iesakņojušās. Otrs, ka zaudējumu izmērs Latvijā tik lielām mātes bankām ārzemēs ir samērā viegli panesams, samērojams un nav nāvējošs. Visbeidzot, iepriekšējos gados ārzemju bankas šeit gūto peļņu neveda projām un nemaksāja dividendēs akcionāriem.»

Viņš arī uzsver, ka miljoni nogūlās Latvijas bankās kā nesadalīta peļņa, kas bija viens no glābšanas riņķiem pērn, kad ar vairāk nekā 700 miljoniem nesadalītās peļņas varēja segt parādījušos zaudējumus. «Citiem vārdiem sakot, banku bizness vienā gadā nesākas, vienā gada nebeidzas, un bankas visu, ko nopelnīja iepriekš, pērn pazaudēja. Plus mīnus pārdesmit miljoni, bet apmēram tāda ir bilance,» uzsver T. Tverijons.

Komentāri

Pievienot komentāru