Citas ziņas

Tiesnesei Brodai izsaka rājienu par rupju nolaidību

, 08.11.2007

Jaunākais izdevums

Tiesnešu disciplinārkolēģija 2007.gada 7.novembra sēdē, piedaloties Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniekam Kasparam Berķim, Ģenerālprokuratūras Darbības analīzes un vadības departamenta virsprokurorei Rudītei Āboliņai un Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja vietas izpildītājam Jurim Stukānam, izskatījusi disciplinārlietu pret Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas tiesnesi Tamāru Brodu un, saskaņā ar Tiesnešu disciplinārās atbildības likuma 1. panta 1. daļas 2. punktu, 7. panta 2. daļas 1. punktu un 4. daļas 2. punktu, nolēma uzlikt viņai disciplinārsodu – rājienu, informēja Augstākās tiesas administrācijas vadītāja Anita Kehre.

Disciplinārlietu pret T. Brodu par rupju nolaidību tiesas lietas izskatīšanā 2007. gada 6.septembrī bija ierosinājis Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs J. Stukāns, pamatojoties uz Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurora Ē. Zvejnieka iesniegumu, kurā virsprokurors lūdzis izvērtēt, vai tiesnese, 2007. gada 10.jūlijā izskatot apsūdzētā A. Lemberga un viņa aizstāvja A. Leimaņa sūdzības par apcietinājuma turpmāku piemērošanu A. Lembergam, nav izdarījusi tīšu likuma pārkāpumu vai pieļāvusi rupju nolaidību.

Ar Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas izmeklēšanas tiesneša 2007. gada 14.marta lēmumu apsūdzētajam A. Lembergam tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, un ar Centra rajona tiesas izmeklēšanas tiesnešu 23.aprīļa un 20.jūnija lēmumiem atzīta apcietinājuma turpmākas piemērošanas nepieciešamība. 2007. gada 10.jūlijā, izskatot apsūdzētā A. Lemberga un viņa aizstāvja sūdzības, Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas tiesnese T. Broda nolēma izmeklēšanas tiesneša lēmumu atcelt un piemērot drošības līdzekli – mājas arestu.

Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs, izvērtējot lietas materiālus un ģenerālprokurora iesniegumu, uzskatīja, ka tiesneses T. Brodas rupja nolaidība un Kriminālprocesa likuma pārkāpumi izpaudušies šādi: pilna lēmuma kopija nebija pieejama 24 stundu laikā pēc saīsinātā lēmuma nolasīšanas; tiesnese nav pamatojusi, kāpēc, izskatot sūdzību Kriminālprocesa 287. panta kārtībā, viņai bija tiesības nolasīt saīsināto lēmumu; tiesneses pieņemtais lēmums neatbilst nolēmuma struktūrai, jo rezolutīvajā daļā nav norādīts pieņemtais nolēmums daļā par konkrētu adresi, kurā Lembergs ir turams, kā arī tikšanās un sazināšanās ierobežošanu, korespondences un sarunu kontrolēšanu, kas norādīti lēmuma motīvu daļā. Ģenerālprokurors norādījis, ka tiesneses T. Brodas neatbilstošā rīcība Kriminālprocesa likumā noteiktajam izraisīja situāciju, ka aptuveni divas diennaktis apsūdzētajam nebija piemērots neviens no Kriminālprocesa likuma 271. panta 2. daļā paredzētajiem ierobežojumiem, līdz ar to piemērotais drošības līdzeklis nesasniedza piespiedu līdzekļa piemērošanas mērķi un radīja nesamērīgi labvēlīgus nosacījumus.

Tiesnese nav arī norādījusi pamatojumu, kādēļ viņasprāt apsūdzēto A. Lembergu nebija vēlams vai nebija iespējams turēt apcietinājumā, un, kā norādījis ģenerālprokurors, tiesnese ir pārkāpusi arī mājas aresta piemērošanas procesuālo kārtību tiesas sēdes laikā, nenodrošinot iespēju lietas dalībniekiem paust viedokļus par paredzēto ierobežojumu apjomu.

J. Stukāns, piedaloties disciplinārkolēģijas sēdē, vērsa uzmanību uz faktu, ka apgabaltiesa šādos drošības līdzekļa noteikšanas gadījumos ir pēdējā tiesas instance, kuras lēmums nav pārsūdzams, līdz ar to apgabaltiesas tiesnešu lēmumi veido tiesu praksi jeb judikatūru. Tādēļ šie lēmumi jāvērtē ļoti rūpīgi. Plašākās debates disciplinārlietas izskatīšanas gaitā raisījās par to, vai lietās par drošības līdzekļa piemērošanu vispār var būt saīsinātais lēmums, jo Kriminālprocesa likumā tas nav skaidri pateikts.

Tiesnese T. Broda atzina, ka pārkāpusi Kriminālprocesa likuma 287. panta 4. daļā noteikto 24 stundu termiņu pilna lēmuma sagatvošanai. Taču skaidroja to nevis ar tīšu likuma pārkāpumu vai rupju nolaidību, bet gan ar lēmuma motivācijas sarežģītību. Tiesnese uzskata, ka, izskatot sūdzību par drošības līdzekļa grozīšanu, drīkstējusi nolasīt saīsināto lēmumu, jo Kriminālprocesa likums konkrēti nenosaka drīkst vai nedrīkst to darīt, tāpēc viņa piemērojusi analoģijas principu ar Kriminālprocesa likuma 530. pantu, kas ļauj to darīt. T. Broda pieļāva, ka kļūdījusies, lēmuma rezolutīvajā daļā nenosakot personai ierobežojumus, bet atrunājot tos pilnā lēmuma motīvu daļā, taču citiem ģenerālprokurora norādītajiem pārkāpumiem iebilda.

Tiesnešu disciplinārkolēģija, iepazīstoties ar lietas materiāliem, uzklausot tiesnesi T. Brodu un klātesošās personas, uzskatīja, ka tiesnese, pieņemot lēmumu par drošības līdzekļa maiņu apsūdzētajam A. Lembergam, ir pieļāvusi rupju nolaidību un tādēļ tiesnesei izteica rājienu.

T. Broda par tiesnesi strādā no 1986. gada. Kopš 2003. gada viņa ir Rīgas apgabaltiesas tiesnese. Ar Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas lēmumu 2001. gadā T. Brodai piešķirta otrā kvalifikācijas klase. Tiesu administrācijā pamatotas sūdzības par tiesneses darbu līdz šim nebija saņemtas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lembergs noraida tiesnesi

Dienas Bizness, 11.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils mērs Aivars Lembergs iesniedzis noraidījumu tiesnesei saistībā ar Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrības savulaik izplatīto paziņojumu

«Tiesvedībā ar KNAB par administratīvā akta – man izteiktā brīdinājuma atcelšanu pilnībā, ko esmu iesniedzis kā prasību Administratīvajā rajona tiesā Liepājā, šodien iesniedzu noraidījumu tiesnesei Stellai Blūmai,» paziņojumā presei raksta A. Lembergs.

Savu noraidījumu viņš pamato ar zināmām bažām par tiesneses spēju tiesu spriest objektīvi un neitrāli, jo 2009.gada 22.oktobrī Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība izplatīja paziņojumu sakarā ar Latvijas Republikas Saeimas lēmumu par Administratīvās apgabaltiesas tiesneša Māra Vīganta neapstiprināšanu par Augstākās tiesas tiesnesi. Konkrēto paziņojumu A. Lembergs esot uztvēris kā visu administratīvo tiesnešu viedokli, kura saturs bija pamatots ar subjektīviem pieņēmumiem un politiskām spekulācijām. Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs norāda, ka, lai arī Saeimas balsojums bija aizklāts un sabiedrībai nav zināms, kā kurš deputāts balsojis, tomēr Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība savā vēstījumā esot steigusi paziņot, ka Saeimas lēmums esot atriebība tiesnesim Mārim Vīgantam par viņa savulaik pieņemto lēmumu „par oligarha Aivara Lemberga apcietināšanu”, it kā tā būtu vienīgā lieta tiesneša tiesu praksē. Šis paziņojums esot motivējis A. Lembergu izteikt noraidījumu Administratīvās tiesas tiesnesei. Tiesa savu lēmumu paziņošot šo piektdien.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventspils tiesnese nepieņem noraidījumu

Vēsma Lēvalde, Db, 21.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils tiesa nav pieņēmusi noraidījumu tiesnesei Olgai Macpanei krimināllietā, kurā Ventspils mēra Aivara Lemberga dēls Anrijs Lembergs vēršas pret Šveices advokātu Rūdolfu Meroni.

Tiesas sēdē izsludināts pārtraukums līdz 30. jūnijam, un paredzēts lietu skatīt līdz 1. jūlijam, Db uzzināja tiesā.

Db jau rakstīja, ka Rūdolfa Meroni advokāts pieteicis noraidījumu Ventspils tiesas tiesnesei Olgai Macpanei. Tā kā tiesas sēde ir slēgta, tuvāku informāciju par procesa norisi Db iegūt neizdevās.

Ventspils tiesa šodien, 21. aprīlī, izlēma krimināllietu, kurā Ventspils mēra Aivara Lemberga dēls Anrijs Lembergs kriminālprocesa kārtībā vēršas pret Šveices advokātu Rūdolfu Meroni, vainojot viņu goda aizskaršanā un neslavas celšanā, skatīt slēgtā tiesas sēdē. Noraidījumu nozīmētajai tiesnesei Olgai Macpanei pieteicis Rūdolfa Meroni aizstāvis Daimārs Škutāns, Db apstiprināja tiesā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pretēji prokurora Arvja Miglāna prasītajam, Rīgas apgabaltiesa šodien noraidīja lūgumu par kukuļdošanā apsūdzētā un no amata atstādinātā Finanšu ministrijas (FM) ierēdņa Vladimira Vaškeviča drošības līdzekļa grozīšanu uz apcietinājumu.

Kā informēja viena no Vaškeviča advokātēm Jeļena Kvjatkovska, prokurors lūgumu par apsūdzētā apcietināšanu pieteica vakar, taču aizstāvji oponēja, ka klientu nav pamata apcietināt, jo viņa atrašanās vieta esot zināma. Pēc advokātu teiktā, Vaškevičs joprojām ārstējas slimnīcā Austrijā.

Jautāta, vai tiesa nav vērtējusi iespēju izskatīt šo lietu videokonferences režīmā, Kvjatkovska sacīja, ka pagaidām par to neesot lemts.

Kārtējā slēgtā tiesas sēde Vaškeviča krimināllietā plānota rīt, 25.septembrī, plkst.9.40, kad tiesa lems par dažiem procesuāliem jautājumiem, pastāstīja advokāte.

Kā ziņots, tiesnese Tamāra Broda, kuras lietvedībā nonākusi Vaškeviča krimināllieta, par apsūdzētā drošības līdzekli lēma arī šā gada 19.martā, grozot to uz apcietinājumu, tomēr jau 5.aprīlī Augstākā tiesa (AT) šo lēmumu atcēla. Rezultātā Austrijā slimojošais Vaškevičs apcietinājumā tā arī nenonāca.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiesnesei Vēverei izsaka piezīmi par lietas izskatīšanā pieļautu rupju nolaidību

, 08.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesnešu disciplinārkolēģija, piedaloties tieslietu ministra pilnvarotajam pārstāvim – Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniekam Kasparam Berķim, Ģenerālprokuratūras Darbības analīzes un vadības departamenta virsprokurorei Rudītei Āboliņai un Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja vietas izpildītājam Jurim Stukānam, 2007. gada 7.novembrī izskatījusi disciplinārlietu pret Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Žanetu Vēveri un nolēma par lietas izskatīšanā pieļautu rupju nolaidību uzlikt viņai disciplinārsodu – piezīmi, informēja Augstākās tiesas administrācijas vadītāja Anita Kehre.

Šo disciplinārlietu 2007. gada 18.oktobrī ierosināja Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja vietas izpildītājs J. Stukāns, izvērtējot Krimināllietu tiesu kolēģijas priekšsēdētāja vietas izpildītājas D. Treijas ziņojumu, kurā bija norādīti pārkāpumi saistībā ar tiesneses Ž. Vēveres tiesvedībā esošo krimināllietu.

Disciplinārkolēģija, iepazīstoties ar lietas materiāliem un uzklausot tiesneses paskaidrojumus, konstatēja, ka tiesnese Ž. Vēvere 2006. gada 12.jūlijā pieņēmusi lietu izskatīšanai apelācijas kārtībā, taču tad vairāk nekā gadu atstājusi to bez virzības, pat nenozīmējot lietas izskatīšanas datumu.

Kolēģija atzina, ka tiesnese pārkāpusi KPL 559. pantu, kas paredz nosacījumus, kādi jānorāda lēmumā par lietas pieņemšanu izskatīšanā apelācijas kārtībā, un KPL 14. pantu, kas paredz lietas izskatīšanu saprātīgā termiņā, tas ir, bez attaisnotas novilcināšanas. Lietas izskatīšana saprātīgā termiņā, pēc kolēģijas ieskata, ir viens no kritērijiem, kas liecina par tiesas objektivitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Juris Stukāns ierosina disciplinārlietu pret tiesnesi Tamāru Brodu

, 11.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Juris Stukāns ir nolēmis ierosināt disciplinārlietu pret tiesnesi Tamāru Brodu par to, ka viņa, šī gada 10.jūlijā, izskatot Aivara Lemberga un viņa advokāta sūdzības par apcietinājuma turpmāku piemērošanu, ir pieļāvusi rupju nolaidību.

Viņaprāt, Ģenerālprokuratūras norādītie apstākļi, ka T.Brodas rīcība neatbilst Kriminālprocesa likuma normās noteiktajam, ir atzīstami par daļēji pamatotiem, un tiesneses rīcībā ir saskatāms pamats tiesneša saukšanai pie disciplinārās atbildības.

J.Stukāns, iepazīstoties ar tiesneses T.Brodas paskaidrojumiem, ir pārliecināts, ka tiesnesei nav bijis tīšs nodoms pārkāpt likumu, taču viņas rīcība, paziņojot mājas aresta papildus ierobežojumus divas dienas vēlāk pēc lēmuma paziņošanas, ir pretrunā ar likumā noteikto. J.Stukāns savā lēmumā norāda, ka tiesnese, pieņemot lēmumu, nav pietiekami korekti un atbilstoši interpretējusi Kriminālprocesa likuma normas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ierosina disciplinārlietu pret tiesnesi Brodu saistībā ar Lemberga lietu

, 07.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Juris Stukāns nolēmis ierosināt disciplinārlietu pret tiesnesi Tamāru Brodu par to, ka viņa, šā gada 10.jūlijā, izskatot Aivara Lemberga un viņa advokāta sūdzības par apcietinājuma turpmāku piemērošanu, ir pieļāvusi rupju nolaidību, Db.lv informēja Rīgas apgabaltiesa.

Viņaprāt, Ģenerālprokuratūras norādītie apstākļi, ka T.Brodas rīcība neatbilst Kriminālprocesa likuma normās noteiktajam, ir atzīstami par daļēji pamatotiem, un tiesneses rīcībā ir saskatāms pamats tiesneša saukšanai pie disciplinārās atbildības.

J.Stukāns, iepazīstoties ar tiesneses T.Brodas paskaidrojumiem, ir pārliecināts, ka tiesnesei nav bijis tīšs nodoms pārkāpt likumu, taču viņas rīcība, paziņojot mājas aresta papildus ierobežojumus divas dienas vēlāk pēc lēmuma paziņošanas, ir pretrunā ar likumā noteikto. J.Stukāns savā lēmumā norāda, ka tiesnese, pieņemot lēmumu, nav pietiekami korekti un atbilstoši interpretējusi Kriminālprocesa likuma normas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Magoņa un Osinovska lietas tiesnesi Jansonu atbrīvos no amata pēc paša vēlēšanās

LETA, 06.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušā VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētāja Uģa Magoņa un Igaunijas miljonāra Oļega Osinovska krimināllietu izskatījušo tiesnesi Kārli Jansonu atbrīvos no amata pēc paša vēlēšanās, liecina Saeimas Juridiskās komisijas sēdē iesniegtie dokumenti.

Sēdē netika sniegta papildus informācija par tiesneša lēmumu pamest amatu.

Vidzemes rajona tiesas pārstāve Nataļja Grehova pavēstīja, ka Jansona iesniegumā par atbrīvošanu no amata pēc paša vēlēšanās nav norādīti šāda lūguma iemesli. Tiesnesis Jansons nevēloties publiski paust savu argumentāciju.

Jau vēstīts, ka Jansons ir tiesnesis Vidzemes rajona tiesā Limbažos, kas pērn attaisnoja par kukuļošanu apsūdzētos Magoni un Osinovski. Attaisnojošs spriedums pieņemts, jo tiesa uzskatīja, ka prokuratūras celtās apsūdzības nav pierādītas.

Tagad lietu skata Rīgas apgabaltiesa.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K) pauda sašutumu par Vidzemes rajona tiesas spriedumu šajā lietā un apšaubīja tiesneša Jansona profesionalitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rimšēviča un Martinsona lietas izskatīšanai nozīmētā tiesnese iesniegusi atlūgumu

LETA, 02.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas rajona tiesas tiesnese Inese Biteniece, kurai bija iedalīta krimināllieta, kurā par korupciju apsūdzēts Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un uzņēmējs Māris Martinsons, ir iesniegusi tieslietu ministram Jānim Bordānam (JKP) iesniegumu, lūdzot viņu atbrīvot no amata pēc pašas vēlēšanās, pavēstīja Tiesu administrācijas pārstāve Ināra Makārova.

Viņa norādīja, ka no šā gada 13.septembra tiesnese atrodas prombūtnē darbnespējas dēļ, tādēļ Rīgas rajona tiesas priekšsēdētājai Inesei Siliņevičai nav informācijas par tiesneses aiziešanas iemesliem.

Tiesas priekšsēdētāja risina jautājumu par Bitenieces lietvedībā esošo, aptuveni 30 krimināllietu nodošanu citiem tiesnešiem, tostarp lietu.

Jau zināms, ka elektroniskā lietu sadales sistēma šo krimināllietu iedalījusi tiesnesei Gundegai Lapiņai.

Siliņeviča arī norādījusi, ka vēl nav zināms, vai katrai lietai, tostarp Rimšēviča, būs iespējams saglabāt iepriekš nozīmēto datumu.

Sākotnēji lietu bija paredzēts sākt skatīt 4.novembrī.

Jau vēstīts ,ka lieta sākotnēji tika nosūtīta Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai, jo, prokuratūras ieskatā, noziedzīgais nodarījums tika paveikts Rīgā. Taču Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šo lietu pēc piederības nosūtīja uz tiesu Jūrmalā, jo pēdējais likumpārkāpums, kas lietā minēts tika paveikts Jūrmalā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krimināllieta, kurā par korupciju apsūdzēts Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un uzņēmējs Māris Martinsons tiks skatīta Rīgas rajona tiesā Rīgā, nevis Jūrmalā.

Rīgas rajona tiesas Rīgā priekšsēdētāja Inese Siliņeviča aģentūrai LETA skaidroja, ka lieta sākotnēji tika nosūtīta Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai, jo, prokuratūras ieskatā, noziedzīgais nodarījums tika paveikts Rīgā. Taču Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šo lietu pēc piederības nosūtīja uz tiesu Jūrmalā, jo pēdējais likumpārkāpums, kas lietā minēts tika paveikts Jūrmalā.

Taču, iepazīstoties ar lietas materiāliem, Jūrmalas tiesas tiesnese secināja, ka minētais likumpārkāpums paveikts 2012.gadā, taču lietas materiālos ir daudzi pārkāpumi, kas paveikti arī vēlāk, tostarp kukuļošana. Attiecīgi tiesnese uzskatīja, ka lietu tiesai būtu jāpieņem, ja tā ir virzīta likumā paredzētajā kārtībā, bet, viņas ieskatā, bija pretrunas, tādēļ viņa lietu aizsūtīja atpakaļ uz Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Piesaka noraidījumu tiesnesim krimināllietā pret Meroni

Vēsma Lēvalde, Db, 21.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rūdolfa Meroni advokāts pieteicis noraidījumu Ventspils tiesas tiesnesei Olgai Macpanei. Tiesa vēl nav pieņēmusi lēmumu, vai noraidījumu pieņemt.

Ventspils tiesa šodien, 21. aprīlī, izlēma krimināllietu, kurā Ventspils mēra Aivara Lemberga dēls Anrijs Lembergs kriminālprocesa kārtībā vēršas pret Šveices advokātu Rūdolfu Meroni, vainojot viņu goda aizskaršanā un neslavas celšanā, skatīt slēgtā tiesas sēdē. Noraidījumu nozīmētajai tiesnesei Olgai Macpanei pieteicis Rūdolfa Meroni aizstāvis Daimars Škutāns, Db apstiprināja tiesā.

Noraidījuma pamatā ir fakts, ka tiesneses vīrs ir Ventspils Pašvaldības policijas, tātad no domes finansētas institūcijas amatpersona, kā arī aizdomas, ka minētās tiesneses vīrs bijis vairāk nekā vienkāršs policijas kārtībnieks, bet sniedzis arī miesasarga un informatīvus pakalpojumus Ventspils domes priekšsēdētājam Aivaram Lembergam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiesnesei Katlapai izteikts rājiens par tīšiem likuma pārkāpumiem

, 26.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākās tiesas tiesnesei Katlapai izteikts rājiens par tīšiem likuma pārkāpumiem, Db.lv informēja Augstākās tiesas Administrācijas vadītāja Anita Kehre.

Tiesnešu disciplinārkolēģija 2007.gada 26.septembra sēdē, piedaloties tieslietu ministra pilnvarotajam pārstāvim – Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniekam Kasparam Berķim, izskatījusi Augstākās tiesas priekšsēdētāja Andra Guļāna 2007.gada 18.septembrī ierosināto disciplinārlietu pret šīs tiesas Civillietu tiesu palātas tiesnesi Māru Katlapu un, saskaņā ar Tiesnešu disciplinārās atbildības likuma 1.panta pirmās daļas 1. punktu un 7. panta otrās daļas 1. punktu, nolēmusi uzlikt viņai disciplinārsodu – rājienu.

Disciplinārlietu pret M. Katlapu par tīšiem likuma pārkāpumiem tiesas lietu izskatīšanā A. Guļāns bija ierosinājis, pamatojoties uz Augstākajā tiesā veikto pārbaudi par tiesneses M. Katlapas 2007. gadā sastādīto tiesas spriedumu izgatavošanas termiņiem. Civilprocesa likums nosaka, ka, pasludinot saīsinātu spriedumu, tiesa paziņo datumu, kad būs sastādīts pilns spriedums. Sarežģītā lietā tiesa var sastādīt saīsinātu spriedumu, kas sastāv no ievaddaļas un rezolutīvās daļas. Šajā gadījumā pilnu spriedumu tiesa sastāda 14 dienu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sumināti konkursa «Gada preču zīme 2017» uzvarētāji, informē Patentu valde. Labāko preču zīmju titulus ieguva Mārtiņa Barkāna ģimenes vīna darītavas uzņēmums SIA «Abavas dārzi» un videi draudzīgs uzņēmums SIA «Labie koki».

Suminot pērnā gada reģistrēto preču zīmju īpašniekus, apbalvojumi tika piešķirti divās nominācijās: «Gada preču zīme – Latvijai» un «Gada preču zīme – pasaulei».

Laureātu diplomus saņēma SIA «Baltic Dairy Farm» un Latvijas Organiskās sintēzes institūts.

Laureāti saņēma simpātiju un speciālbalvas. Patentu valdes Simpātiju balvu nominācijā «Gada preču zīme – Latvijai» saņēma Latvijas Republikas Kultūras ministrija par reģistrēto preču zīmi «LATVIJA 100. ES ESMU LATVIJA», kas kļūs par šī vēsturiskā laika liecību, apvienojot Latvijas valsts simtgadei radītos un veltītos darbus.

Savukārt lielākā uzņēmēju biedrība Latvijā – LTRK – savu Simpātiju balvu piešķīra AS «Latvijas Maiznieks» par reģistrēto preču zīmi «ĪSTENĀ» – preču zīmi, kas ir cieši saistīta ar mūsu tautas vērtībām, nacionālo lepnumu un tradīcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Streļčenoks ierosina vēl vienu disciplinārlietu pret Strīķi

, 09.05.2014

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks (no labās) un vietniece Juta Strīķe tikšanās laikā ar Ministru prezidentu 2011. gadā.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks ierosinājis vēl vienu disciplinārlietu pret savu vietnieci Jutu Strīķi, kura tikai pirms pāris nedēļām ar tiesas lēmumu tika atjaunota amatā.

Tā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisiju vadīs viena no Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas galvenajām speciālistēm.

Komisijai slēdziens jāsagatavo līdz 6.jūnijam. Saskaņā ar noteikumiem disciplinārlietas izmeklēšanas termiņš ir viens mēnesis, tomēr pēc komisijas motivēta lūguma KNAB priekšnieks izmeklēšanas termiņu var pagarināt uz laiku, kas nav ilgāks par četriem mēnešiem, bet gadījumā, ja nepieciešama ilgstoša faktu konstatācija, KNAB priekšnieks termiņu var pagarināt uz laiku, kas nav ilgāks par gadu.

KNAB likums nosaka, ka biroja amatpersonai par disciplinārpārkāpumu var piemērot šādus disciplinārsodus - piezīmi, rājienu, mēnešalgas samazināšanu, pazemināšanu amatā uz laiku līdz trim gadiem vai atbrīvošanu no amata.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Veiks grozījumus Darba likumā

Žanete Hāka, 23.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk darbiniekam, kas veic virsstundu darbu, par pirmajām divām virsstundām, kas veiktas virs dienas normālā darba laika, būs jāizmaksā piemaksa ne mazāk kā 50% apmērā, informē Labklājības ministrija.

Savukārt par katru nākamo virsstundu izmaksājama piemaksa ne mazāk kā 100% apmērā. Attiecībā uz regulējumu par svētku dienām, tiek saglabāts spēkā esošais piemaksas apmērs – 100% apmērā no darbiniekam noteiktās dienas algas likmes. Vienlaikus darbiniekiem un darba devējiem nav liegts darba koplīgumā vai darba līgumā noteikt lielāku piemaksu par virsstundu darbu vai darbu svētku dienā.

To paredz grozījumi Darba likumā, kas ceturtdien, 23. februārī, izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē. Tie vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Turpmāk gadījumos, kad pēc darba devēja iniciatīvas darbinieks ir atstādināts, veicot darbu vai arī, atrodoties darba vietā alkohola, narkotiku vai toksiska reibuma stāvoklī, kā arī citos gadījumos, kad darbinieka neatstādināšana no darba var kaitēt viņa paša vai trešo personu drošībai un veselībai, par visu atstādināšanas laiku darba devējam būs jāsaglabā darbiniekam darba samaksu minimālās mēneša darba algas apmērā proporcionāli atstādināšanas laikam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrija (FM) pārsūdzējusi pirmās instances tiesas lēmumu, ar kuru tika apmierināts Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes pieteikums, atzīstot par prettiesisku un atceļamu finanšu ministra Jāņa Reira (JV) pērn 30.oktobrī viņai piemēroto disciplinārsodu - rājienu, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Administratīvā apgabaltiesa apelācijas kārtībā šo lietu rakstveida procesā izskatīs 17.novembrī.

Iepriekš vēstīts, ka Administratīvā rajona tiesa 30.aprīlī nolēma Jaunzemes pieteikumu apmierināt. FM tiesas lēmumam nepiekrita un lēma iesniegt apelācijas sūdzību.

LETA jau ziņoja, ka pagājušajā gadā nu jau kādreizējais VID Personāla pārvaldes darbinieks Māris Knoks bija izvēlējies četrus no kopumā 74 iestādes struktūrvienību ziņojumiem. Knoks ziņojumus nosūtījis FM, apgalvojot, ka VID ģenerāldirektore atteikusies izmeklēt lietas pret amatpersonām.

FM, veicot pārbaudi, konstatēja, ka trijos no četriem gadījumiem nav bijis pamata ierosināt disciplinārlietu, bet par vienu gadījumu uzskatīja, ka disciplinārlieta bija jārosina, un par tās neierosināšanu finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) izteica Jaunzemei rājienu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos gados krietni samazinājies valsts ierēdņiem ierosināto disciplinārlietu skaits, apstrīdēt sodus nesteidzas

Kopumā laika posmā no 2013. gada līdz 2016. gada beigām ministrijās un ministriju pakļautības iestādēs ierosinātas 358 disciplinārlietas. Absolūti lielākā daļa ir tikušas ierosinātas par pienākumu nepildīšanu. Savukārt par pienākumu nepildīšanu, nodarot būtisku kaitējumu, ierosinātas vairāk nekā 65 disciplinārlietas. Tāpat astoņas lietas uzsāktas par pienākumu nepildīšanu ar nodomu īstenot personiskās intereses vai kaitēt valsts pārvaldei. Atsevišķos gadījumos darbinieki pārkāpuši valsts noslēpuma izmantošanas noteikumus vai arī izpauduši ar likumu aizsargātu informāciju, nav pildījuši savus pienākumus ar nodomu īstenot personiskās intereses vai kaitēt valsts pārvaldei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VVD vadītāja nepilnu divu mēnešu laikā tikusi pie otrā disciplinārsoda

LETA, 30.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektore Inga Koļegova nepilnu divu mēnešu laikā saņēmusi otru disciplinārsodu - šoreiz tas ir rājiens.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) preses sekretārs Arnis Zacmanis aģentūrai LETA pastāstīja, ka ministrs izteicis rājienu Koļegovai saistībā ar Olaines bīstamo ķīmisko atkritumu izgāztuves sanācijas projekta neīstenošanu noteiktajā termiņā.

Disciplinārlietas komisija rosinājusi izteikt rājienu divām amatpersonām, no kurām viena ir VVD vadītāja. Pagaidām gan ministrs neplānojot izvērtēt Koļegovas piemērotību amatam, tomēr viņš ne reizi vien ir norādījis, ka VVD ir pārāk maza kapacitāte, lai uzņemtos tik apjomīgu sanācijas projektu vadīšanu.

Koļegovai jau februārī ministrs noteica vienu no bargākajiem sodiem, kādu amatpersona var saņemt, - algas samazināšanu uz četriem mēnešiem par 15%. Sods tika piemērots par amata pienākumu nepildīšanu saistībā ar vēsturiski piesārņotās vietas Sarkandaugavā sanācijas projekta īstenošanu. Proti, slēdzot līgumu par projekta īstenošanu, netika pārbaudīts, vai ir nepieciešamais finansiālais pamatojums. VVD bija secinājis, ka līgumu noslēgšanas brīdī Rīgas dome nemaz nebija apstiprinājusi nacionālo līdzfinansējumu 700 000 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Sprūdu un vēl desmit personas tiesās par izspiešanu, pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un citām apsūdzībām

LETA, 28.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prokuratūra ir nodevusi tiesai krimināllietu, kurā par finanšu noziegumiem apsūdzētas 11 personas, tostarp, bijušie maksātnespējas administratori Māris Sprūds un Ilmārs Krūms, kā arī uzņēmēji, bijušais politiķis un tiesnese.

Personas apsūdzētas par izspiešanu organizētā grupā, piesavināšanos un pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu divu uzņēmumu maksātnespējas procesu laikā, nolaidību un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā, ja tas izdarīts organizētā grupā. Tāpat pret divām juridiskajām personām sākti procesi par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu.

Kopumā personas sauktas pie kriminālatbildības par deviņu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu vai to izdarīšanas atbalstīšanu, aģentūru LETA informēja prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Pirmstiesas izmeklēšanā tika apvienoti divi kriminālprocesi un prokurori sadarbībā ar Valsts policiju un Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbiniekiem veikušas daudzas izmeklēšanas darbības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Lidostas noklausīšanās skandāls jaunā fāzē

Līva Melbārzde, 27.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Drošības policija lūgusi sākt kriminālvajāšanu pret 11 lidostas Rīga bijušajām un esošajām amatpersonām

Kriminālprocess tā sauktajā starptautiskās lidostas Rīga noklausīšanās lietā tika sākts jau 2013. gada decembrī, bet tagad izmeklētājs uzskata, ka savākti pietiekami pierādījumi, lai sāktu kriminālvajāšanu pret trim personām par personas korespondences noslēpuma tīšu pārkāpšanu, četrām personām par nolaidību un vēl četrām personām par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, raksta aģentūra LETA. Publiski zināmā informācija gan par aizdomās turētajām, gan par noklausītajām sarunām ir skopa.

«Ko es varu tur komentēt. Lieta iet savu procesuālo gaitu. Vēlu veiksmi tās atrisināšanā,» DB sacīja A. Mūrnieks, kurš lidostas Rīga valdes priekšsēdētāja amatā atradās no 2012. gada nogales līdz 2014. gada rudenim. Viņš sacīja, ka neesot informēts par to, ka būtu apsūdzēts. «Kādam jau ir jābūt vainīgam. Par noklausīšanos lidostā neko nezināju un, ja kādam man tagad patīk pārmest nolaidību, tad kā es varu būt nolaidīgs pret kaut ko, ja fakts no manis tika slēpts?» vaicā A. Mūrnieks. Intervijā DB (14.11.2014. ) A. Mūrnieks asi kritizēja lielo politisko ietekmi uz valsts kapitālsabiedrībām, arī lidostu Rīga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nevajag gaidīt, ka laime tev visu metīs klēpī. Sasniegumi meklējami tikai darbā – ar Dieva svētību. Tāda bijusi akciju sabiedrības Ch. Jirgenson–Otto Schwarz īpašnieku Kristiāna un Doras Jirgensonu devīze.

— Uz katriem 18 iedzīvotājiem Rīgā ir viens telefona aparāts, bet katrs iedzīvotājs runā pa telefonu ik pa trijām dienām reizi,— vēstīja Jaunākās Ziņas 1932. gadā. Tas nenozīmē, ka cilvēki sarunājās mazāk kā šolaik — vien telpa, kurā viņi to darīja, atšķirībā no mūslaiku virtuālās, bija apskatāma, aptaustāma, izgaršojama. Kafejnīcām un restorāniem, kur satika paziņas un vajadzīgos cilvēkus, uzzināja jaunumus un pārrunāja skandālus, vidusšķiras ikdienā bija milzīga loma. Ne velti tieši par krodziņiem reflektēja Pirmās republikas slavenie laikabiedri mūža otrajā pusē, populārāko vidū nosaucot Otto Švarca restorānu, Operas kafejnīcu un Romas pagrabu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Daina Treija nerosinās disciplinārlietu pret tiesnesi Žanetu Vēveri

, 04.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja Daina Treija uzskata, ka tiesneses Ž. Vēveres rīcībā, pieņemot noraidījumu tā dēvētajā digitālās televīzijas krimināllietā, nav konstatēts pamats disciplinārlietas ierosināšanai.

Izvērtējot apstākļus, kas norādīti Ģenerālprokuratūras vēstulē un tiesneses Ž. Vēveres sniegtajos paskaidrojumos, D. Treija atzīst, kas tajos nav saskatāms Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā norādītais pamats tiesneša saukšanai pie disciplinārās atbildības – nav pieļauta rupja nolaidība lietas izskatīšanā, Db.lv informē Rīgas apgabaltiesas preses sekretāre Evita Naglinska.

D. Treija nepiekrīt prokuratūras apgalvojumiem, ka tiesnese Ž.Vēvere, lemjot jautājumu par noraidījuma pieņemšanu, pieļāvusi rupju nolaidību, jo nav izmantojusi judikatūras datubāzi – nav ievērojusi Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta pieņemtajos lēmumos ietvertās tēzes, kā rezultātā ir nepareiza Kriminālprocesa likuma piemērošana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Apsūdzētais Īslandes premjers: Esmu politiskas atriebības upuris

Lelde Petrāne, 30.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īslandes bijušais premjerministrs Geirs H. Horde (Geir H. Haarde), pirmais valdības vadītājs, kas apsūdzēts par sliktu ekonomisko vadību finanšu krīzes laikā, sacījis, ka viņš ir politiskas atriebības upuris, un valsts krīzē viņš vaino salas bankas, ziņo Bloomberg.

Horde viņam izvirzītās apsūdzības nodevējis par absurdām un paudis pārliecību, ka tiks attaisnots. «Krīze nav saistīta ar politiskiem lēmumiem. Tā daļēji bija pašu banku lieta,» sacījis bijušais premjers.

Kā vēstīts, Īslandes parlaments tikko nobalsoja par bijušā premjerministra saukšanu īpašas tiesas priekšā par viņa lomu 2008.gada banku un finanšu krīzē. Ar 33 balsīm «par» un 30 «pret» parlaments atbalstīja ekspremjera nodošanu īpašajai tiesai «Landsdomur», kas 1995.gadā tika radīta valdības amatpersonu tiesāšanai. Vienlaikus parlaments nobalsoja pret ierosinājumu saukt tiesas priekšā bijušo finanšu ministru Arni Matiesenu, banku ministru Bjergvinu Sigurdsonu un ārlietu ministri Ingibjorgu Sūlrunu Gisladotiru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Rīgas namu pārvaldnieka finansiālajā darbībā pārkāpumus neatrod

LETA, 15.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Audita un revīzijas pārvalde ir pabeigusi pārbaudi par pašvaldības SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) finansiāli saimniecisko darbību 2014.gadā un pārvaldes ziņojumā par veikto revīziju nav konstatēti pārkāpumi, kas liktu lemt par valdes locekļu atsaukšanu, aģentūrai LETA apliecināja Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (S) preses sekretāre Laila Ivāna.

Viņa norādīja, ka atbilstoši likumam valdes locekļus var atsaukt par rupju pilnvaru pārkāpšanu, pienākumu nepildīšanu, kaitējuma nodarīšanu vai nespēju vadīt uzņēmumu.

Jau ziņots, ka šo pārbaudi RNP Ušakovs Audita pārvaldei uzdeva veikt pēc Valsts kontroles (VK) revīzijas RNP, kad uzņēmuma darbībā atklājās vairākas, iespējams, pretlikumīgas darbības, norādot, ka pēc šīs pārbaudes viņš lems par tālāko rīcību RNP sakarā.

RNP pārstāve Santa Vaļuma aģentūrai LETA pastāstīja, ka RNP jau ir ieviesis deviņus VK ieteikumus no 23, papildus astoņu ieteikumiem ieviešanu plānots pabeigt četru mēnešu periodā, savukārt sešiem ieteikumiem ieviešanu plānots pabeigt līdz 2016.gada 1.jūlijam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Maxima atsaka izmaksāt kasierim Mārtiņam advokātu prasīto kompensāciju

Gunta Kursiša, 22.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maxima Latvija noraidījusi Maxima kasiera Mārtiņa Plāša pilnvaroto pārstāvju – zvērinātu advokātu Alda Gobzema un Madaras Ķirses – prasību samaksāt Zolitūdes traģēdijā cietušajam 49,9 miljonus eiro.

Uzņēmuma pārstāvji norāda – aicinājumu izmaksāt 50 miljonu eiro kompensāciju būtu jāizsaka personai, kuras prettiesikās darbības rezultātā notika Zolitūdes traģēdija. «Pašlaik neviena valsts institūcija nav noteikusi personas, kuru darbību rezultātā notika nelaime,» teikts tirdzniecības tīkla valdes locekles Jeļenas Kondrašovas atbildē advokātiem, ko kustība Neesi vienaldzīgs, esi atbildīgs! nofotografējusi un ievietojusi sociālajā tīklā Facebook.

«Šobrīd Maxima Latvija nav pamata pievienoties Aicinājumā izteiktajam viedoklim par to, ka Maxima Latvija kā darba devējs būtu pieļāvusi rupju nolaidību,» pauda uzņēmuma pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV iesūdz BP; kompānijas akcijas cena krīt

Ritvars Bīders, 16.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

16. decembra rītā ievērojami samazinājušās Lielbritānijas naftas kompānijas BP akcijas cena pēc tam, kad ASV valdība paziņoja, ka sūdz tiesā BP, kā arī vairākas citas kompānijas, saistībā ar 20. aprīlī notikušo naftas noplūdi Meksikas līcī, ziņo Telegraph.

BP akcijas cena biržā samazinājās ar 2,7%.

ASV valdība centīsies pierādīt BP un citu Lielbritānijas naftas kompānijas algoto uzņēmumu rupju nolaidību, kuras rezultātā notikusi avārija un sākusies naftas noplūde, kas līdz šim pasaulē ir lielākā ofšora naftas noplūde.

Ja ASV izdosies pierādīt savus apgalvojumus, tad sods, kādu nāktos maksāt apsūdzētajām kompānijām, varētu pārsniegt pat 21 miljardu ASV dolāru.

Iesniegumā tiesai ASV norāda, ka apsūdzētie nav spējuši kontrolēt Meksikas līča naftas platformu, kā arī nav izvēlējušies atbilstošas un drošas tehnoloģijas naftas urbuma veikšanai.

BP naftas platforma Meksikas līcī eksplodēja šā gada 20. aprīlī, nogalinot 11 darbiniekus. BP noplūdes likvidēšanai tērējusi vairāk nekā desmit miljardus dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru