Jaunākais izdevums

Rīgas domes lēmums vairākos bērnudārzos neuzņemt bērnus līdz trīs gadu vecumam radot bažas par situācijas pasliktināšanos bērnu iestāžu attīstības jomā. Tiesībsarga biroja eksperti norāda, ka šāds lēmums ir neizprotams situācijā, kad daudzi vecāki nevar atļauties algot aukli vai apmaksāt privātu bērnudārzu.

"Atzīstami ir Rīgas domes centieni risināt problēmas bērnu iestāžu jomā – galvenokārt garās rindas, taču konkrētais lēmums drīzāk samazina nevis attīsta pakalpojumu sniegšanu," uzsver Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību departamenta vadītājas p.i. Līga Ķikute. Tāpēc esot nepieciešams rast piemērotākus mehānismus, kompleksi risinot pedagogu algu, telpu piemērotības un citus problemātiskos jautājumus, kas rada pašreizējās problēmas sistēmā.

Tiesībsarga biroja eksperti savas kompetences robežās plāno izvērtēt bērnu tiesības saņemt izglītību pirmsskolas vecumā. Ar secinājumiem un rekomendācijām tiks iepazīstinātas atbildīgās iestādes un amatpersonas.

Šāds pašvaldības lēmums esot pretrunā ar ANO Konvenciju par bērna tiesībām, kuras 18. pantā norādīts – valstīm jāveic visus nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu bērnu iestāžu tīkla attīstību. Latvijā šīs funkcijas deleģētas pašvaldībām, tādējādi arī tām Konvencija ir saistoša. Tāpēc bērnudārzu pakalpojumu ierobežošana neesot savienojama ar bērnu iestāžu attīstības veicināšanu.

"Visbiežāk tieši bērna māte ir tā persona, kas aprūpē mazuli. Taču viņa nevar atgriezties darba tirgū, ja līdz trīs gadu vecumam bērnam nav vietas bērnudārzā, bet aukli algot ģimene nevar atļauties. Tādējādi sieviete nonāk diskriminējošā situācijā, kas nenāk par labu ne bērnam, ne ģimenei, ne valstij kopumā. Sevišķi problemātiski tas ir viena vecāka ģimenēs," norāda L. Ķikute, piebilstot: "Nepieciešams, lai valsts un pašvaldības veicinātu darba un ģimenes dzīves saskaņošanu, kas nodrošinātu abu dzimumu līdztiesību darba tirgū, kā arī sociālo nodrošinājumu un labklājību ģimenēs."

Tiesībsarga birojs norāda - arī valsts mērogā ir uzstādīts mērķis radīt atbalstošus apstākļus, lai indivīds varētu saskaņot ģimenes un darba dzīvi – tas norādīts Labklājības ministrijas izstrādātajā Programmā dzimumu līdztiesības nodrošināšanai 2007.- 2010. gadam. Turpat teikts, ka politika, kas veicina darba un ģimenes saskaņošanu nāktu par labu arī ekonomiskajai situācijai kopumā. "Valsts un pašvaldību institūcijām būtu jāievēro arī nacionālie politikas plānošanas dokumenti un jādara viss iespējamais, lai nepieļautu darbības, kas ir pretrunā ar tiem," uzsver L. Ķikute.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienība Saskaņas centrs (SC) piedāvājusi Vienotības un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijām kā potenciālo kandidātu tiesībsarga amatam apspriest Rīgas slimokases (RSK) likvidatoru Juri Jansonu, aģentūrai LETA sacīja SC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

«Pagaidām Jansonu nevar uzskatīt par SC kandidātu tiesībsarga amatam, jo mēs gaidām, kādu viedokli paudīs Vienotības un ZZS frakcijas,» skaidroja Urbanovičs. Jansona kandidatūru apspriest SC piedāvāja jau piektdien.

Urbanovičs sacīja, ka pirmdien, 14.februārī, pēcpusdienā Vienotības un ZZS frakcijas jau varētu būt apspriedušas Jansonu kā potenciālo tiesībsarga amata kandidātu.

«Ja Jansonam būs atbalsts Vienotības un ZZS frakcijās vai vismaz vienā no šīm frakcijām, tad mēs viņu virzīsim kā mūsu oficiālo kandidātu tiesībsarga amatam. Tas tiks darīts tikai tad, ja redzēsim, ka varam rēķināties ar deputātu balsīm,» sacīja Urbanovičs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pandēmijas laika un Ukrainas kara krīzes ietekme vairojusi sabiedrības noslāņošanos, tostarp nabadzību kopumā, kas savukārt pastiprina dažādu cilvēktiesību neievērošanu.

To Dienas Biznesam norādīja Tiesībsarga biroja Sociālo, ekonomisko un kultūras tiesību nodaļas nodaļas vadītājas vietnieks Raimonds Koņuševskis, atbildot uz jautājumiem publikāciju sērijas Paēdusi sabiedrība – stabila valsts ietvaros, kuru Dienas Bizness realizē ar Mediju atbalsta fonda (MAF) atbalstu. Eksperts uzsver, ka Tiesībsarga funkcijas ir cilvēktiesību un labas pārvaldības principu ievērošanas uzraudzība, nevis noslāņošanās sabiedrībā, kas vairāk ir sociālekonomiska parādība.

Ieņēmumi dilst - palīdzības saucienu vairāk

Publikāciju sērijā jau apskatījām Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datus par mājsaimniecību ieņēmumiem. Atbilstoši 2021. gada CSP datiem vairāk nekā piektdaļai Latvijas mājsaimniecību ir samazinājušies ienākumi, bet 18,5% tie ir pieauguši. Proti, pandēmijas laiks vairojis sabiedrības noslāņošanos. Pērnajā Tiesībsarga gada pārskatā ir norāde, ka jautājumi par sociālo nodrošinājumu ir otrajā vietā pēc skaita un konsultāciju daudzuma, kas gada laikā sniegts, piemēram, 253 juridiskās konsultācijas par šo tēmu, ko pārspēj vien jautājumi par tiesībām uz taisnīgu tiesu. Dienas Biznesa jautājums tiesībsargam ir: “Vai tā ir pieaugoša tendence, un kas tam par iemeslu? Vai sabiedrībā ir vairāk cilvēku, kuri zemāku ieņēmumu dēļ saskata grūtības realizēt savas tiesības?”

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Arodbiedrība aicina tiesībsargu Apsīti atkāpties no amata

, 03.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 12.jūnijā nodibinātā Latvijas Republikas Tiesībsarga biroja darbinieku arodbiedrība (TBA) uzskata, ka Tiesībsargam Romānam Apsītim ir jāatkāpjas no amata, jo Tiesībsargs nav neatkarīgs savā darbībā, Tiesībsarga birojā tiek izšķērdēti valsts budžeta līdzekļi, kā arī notiek izrēķināšanās ar darbiniekiem, kas pret to iebilst, Db.lv informēja Tiesībsarga biroja arodbiedrības priekšsēdētāja Annija Dāce.

Par šo situāciju TBA ir informējusi Valsts prezidentu, Ministru prezidentu, Saeimas priekšsēdētāju un Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāju.

Savā iesniegumā TBA raksta: «Jebkuras demokrātiskas un tiesiskas valsts stūrakmens ir cilvēktiesības. Lai nodrošinātu un veicinātu cilvēktiesību aizsardzību, visā pasaulē tiek veidotas ombuda institūcijas, kuru lēmumi balstās uz neapšaubāmu to autoritāti. Cilvēktiesību nozares stiprināšanai 2007.gadā uz Valsts cilvēktiesību biroja bāzes tika izveidots Tiesībsarga birojs. 2007.gada 1.martā par pirmo Latvijas Republikas Tiesībsargu tika ievēlēts Romāns Apsītis, uz kuru tika liktas lielas cerības institūcijas un tās autoritātes veidošanā un stiprināšanā. Diemžēl, R.Apsītim neizprotot ombudinstitūcijas patieso būtību, Tiesībsarga biroja attīstība un autoritāte ir apdraudēta. Institūcija ir padarīta par neefektīvu un šobrīd pavisam noteikti tiek apdraudēta arī cilvēktiesību ievērošanas uzraudzība Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VK: Tiesībsarga birojā konstatētas nepilnības iekšējās kontroles sistēmā

, 09.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts kontrole (VK) ir veikusi finanšu revīziju un sniegusi atzinumu par Tiesībsarga biroja 2007.gada finanšu pārskatu. Finanšu revīzijas laikā tika konstatētas nepilnības iekšējās kontroles sistēmā, kā arī iespējams interešu konflikts.

Valsts kontrole revīzijā konstatēja, ka ar tiesībsarga rīkojumu 2007.gada pēdējos trijos mēnešos Tiesībsarga biroja darbiniekiem tika noteikta inflācijas procenta piemaksa pie amatalgas, kas nav paredzēta ne Darba likumā, ne arī Tiesībsarga biroja pagaidu noteikumos par darbinieku darba samaksas sistēmu.

Kopumā gada pēdējos mēnešos neievērojot likuma „Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu” prasības, Tiesībsarga biroja darbiniekiem inflācijas procenta piemaksas veidā tika piešķirti Ls 19 541.

Tiesībsargs, parakstot rīkojumu par inflācijas piemaksas piešķiršanu visiem Tiesībsarga biroja darbiniekiem, kur sarakstā ir arī pats tiesībsargs, nav ievērojis Tiesībsarga likuma prasības. Minētā situācija norāda uz iespējamu interešu konfliktu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ceturtdien ar 68 balsīm "par" un 24 balsīm "pret" tiesībsarga amatā uz trešo pilnvaru termiņu ievēlēja Juri Jansonu.

Deputātiem bija jāizšķiras starp trīs kandidātiem - esošo tiesībsargu Jansonu, Labklājības ministrijas parlamentāro sekretāru Krišu Lipšānu (Par cilvēcīgu Latviju/KPV LV) un bijušo Talsu novada domes vadītāju, juristu Edgaru Zelderi, kuru virzīja Jaunā konservatīvā partija.

Par Lipšānu tiesībsarga amatā balsoja astoņi deputāti un 84 - pret, kamēr Zelderim atbalstu pauda 15 deputāti, bet 77 parlamentārieši viņa kandidatūru noraidīja.

Jansona pārvēlēšanu amatā atbalstīja trīs koalīcijas frakcijas - Nacionālā apvienība, "Jaunā vienotība" un "Attīstībai/Par!", kā arī opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un partija "Saskaņa".

Jansonu pirmo reizi šajā amatā Saeima ievēlēja 2011.gada 3.martā, bet 2016.gada 3.martā pārvēlēja šajā postenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiesībsargs pērn saņēmis 5122 sūdzības

, 04.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā gada laikā Tiesībsarga birojā saņemtas 5122 sūdzības, no tām 2289 bija rakstveida, bet 2833 – mutvārdu, Db.lv informēja Tiesībsarga biroja Informācijas un komunikācijas daļas vadītāja Ieva Vikmane.

Tiesībsarga birojs darbu uzsāka pērn janvārī. Tiesībsargs Romāns Apsītis ir gandarīts, ka kopā ar komandu izdevies paveikt gana daudz. Taču viņš uzsver, ka vēl daudz darāmā, lai ikvienam iedzīvotājam būtu skaidras viņa pamattiesības un to aizsardzības iespējas.

Aktuālākie jautājumi sabiedrībā pērn bijuši: tiesības uz mājokli (661 sūdzība), tiesības uz taisnīgu tiesu (576 sūdzības), labas pārvaldības princips (441 sūdzība), lūgums sniegt informāciju (407 sūdzības), kā arī tiesības uz sociālo nodrošinājumu (335 sūdzības), diskriminācijas problēmas (304 sūdzības), spīdzināšanas, necilvēcīgas un pazemojošas apiešanās un sodīšanas aizliegums (298 sūdzības), tiesības uz brīvību un drošību (295 sūdzības), kā arī tiesības uz īpašumu (287 sūdzības).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien pieņēma lēmumu atlaist Rīgas domi.

Dome gan vēl darbu turpina, jo Rīgas domes atlaišanas likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas, par ko lēmumu desmit dienu laikā jāpieņem Valsts prezidentam Egilam Levitam.

Lai arī pirmajā lasījumā par likumprojektu balsoja tikai četras koalīcijas partijas un knapi tika savākts nepieciešamo balsu skaits, piektdien par Rīgas domes atlaišanu balsoja visi valdībā pārstāvētie politiskie spēki - par nobalsoja 62 deputāti, bet pret bija 22 tautas kalpi.

Balsojumā nepiedalījās četri Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas deputāti, savukārt pret likumprojektu balsoja partijas "Saskaņa" frakcijas deputāti, kā arī vairāki pie frakcijām nepiederošie deputāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiesībsargs atlaiž darbiniekus bez arodbiedrības piekrišanas

Vēsma Lēvalde, Db, 04.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesībsargs 2009. gada 3.novembrī ir uzteicis darba līgumu trīs juriskonsultiem un vienam klientu konsultantam, tādējādi radot bažas par darbinieku atlaišanas un biroja reorganizācijas nepieciešamību un objektivitāti.

Par to ziņo Tiesībsarga biroja darbinieku arodbiedrība (TBA). Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija 2009.gada 20. oktobrī, tiekoties ar Tiesībsargu, uzsvēra, ka Tiesībsargam sadarbībā ar TBA ir jāizstrādā skaidri kritēriji, lai nodrošinātu objektīvu un pamatotu darbinieku atlaišanu un nepieļautu izrēķināšanos ar darbiniekiem, kuri pieprasīja Tiesībsarga demisiju. Pateicoties Saeimas deputātu norādījumiem, 2009.gada 28.oktobrī TBA saņēma Tiesībsarga lūgumu izstrādāt un iesniegt Tiesībsargam priekšlikumus Tiesībsarga biroja juriskonsultu novērtēšanas kritēriju izstrādei līdz 2009.gada 4. novembrim. 2009.gada 3.novembrī četriem Tiesībsarga biroja darbiniekiem, aktīviem TBA biedriem, uzteikts darba līgums, pamatojoties uz nepietiekamo Tiesībsarga biroja finansējumu 2009. gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiesībsarga birojam jauna adrese

, 10.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar šā gada 2. aprīli, Tiesībsarga birojs atradīsies Rīgā, Baznīcas ielā 25. Jaunajās telpās pilsētas centrā Tiesībsarga birojs būs pieejamāks apmeklētājiem, kā arī spēs veiksmīgāk nodrošināt savu funkciju izpildi, liecina sniegtā informācija medijiem.

Pagaidām Tiesībsarga birojs atrodas telpās, kas tiek īrētas no SIA Lattelecom. Šobrīd valsts radusi iespēju nodrošināt biroju ar pastāvīgām telpām, kas ir valsts īpašums. Tādējādi Tiesībsarga birojs varēs izmantot šīs telpas ilgtermiņā, turklāt tiks ietaupīta arī daļa finansējuma, kas līdz šim tika izmantots telpu īrei. Tāpat jaunās telpas Rīgas centrā būs pieejamākas apmeklētājiem, kā arī piemērotākas Tiesībsarga biroja darbinieku skaitam.

Tiesībsarga biroja kontakttālrunis joprojām būs 67686768. Saglabāsies arī citi biroja darbinieku tālruņi un e-pasta adreses. Plašāka informācija par pārcelšanos būs pieejama arī Tiesībsarga biroja mājas lapā www.tiesibsargs.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiesībsargs monitorēs Liepāju

Vēsma Lēvalde, 01.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesībsarga konsultācija 4.oktobrī būs pieejama ikvienam liepājniekam, sola Tiesībsarga birojs.

Tiesībsarga birojs ir uzsācis monitoringa vizītes Latvijas pašvaldībās, lai izvērtētu cilvēktiesību un labas pārvaldības principa nodrošinājumu pašvaldībās. Šā gada 4.oktobrī tiesībsargs dosies uz Liepājas pilsētas domi un pašvaldības padotības iestādēm: Liepājas pilsētas domes Sociālo dienestu, Liepājas pilsētas Izglītības pārvaldi, Liepājas pilsētas Bāriņtiesu, Liepājas pilsētas Dzimtsarakstu nodaļu, Pašvaldības policiju un Valsts policijas Liepājas iecirkni.

Monitoringa vizītes noslēgumā Liepājas iedzīvotāji, ja vēlēsies, varēs saņemt tiesībsarga un Tiesībsarga biroja juriskonsultu konsultācijas. Uz konsultācijām ir jāpierakstās iepriekš, zvanot uz Tiesībsarga biroju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grūtups tiesībsarga atzinumu uzskata par «tukšu papīru»

LETA, 17.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien publiskotais tiesībsarga Jura Jansona atzinums, kurā norādīts uz nelikumīgu piekļuvi slepkavas un izvarotāja Staņislava Rogaļova krimināllietas materiāliem, no juridiskā viedokļa ir «tukšs papīrs» bez atsauces uz jebkādiem likumiem, uzskata advokāts Andris Grūtups, kurš grāmatā Maniaks aprakstījis Rogaļova tiesas prāvu, atsevišķu upuru vārdus atstājot nemainītus.

Grūtups pauda neizpratni par to, kāpēc šāds atzinums parādījies tieši tagad. Advokātam esot aizdomas, ka tas saistāms ar viņa principiālo pozīciju ebreju jautājumā. Tomēr Grūtups atturējās konkretizēt, kurš tajā varētu būt ieinteresēts. Viņš teica, lai lasītājs pats par to spriež.

Vaicāts, vai tiešām Rogaļova lietas materiāliem piekļuvis nelikumīgi, kā uz to atzinumā norādījis tiesībsargs, Grūtups atbildēja: «Kas par niekiem!» Advokāts sacīja, ka visu savu vēsturisko grāmatu tapšanas gaitā ir rakstījis vairākus pieprasījumus iestādēm, vēloties iegūt informāciju un izziņas no dažādiem arhīviem, un grāmatu rakstīšanas laikā viņš pabijis pat Federālā drošības dienesta arhīvā Krievijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesībsarga paziņojumi par it kā diskriminējošu Rex Box reklāmu pirmdien ir dubultojuši uzņēmuma mājas lapas apmeklējumu, portālam Db.lv parstāstīja Red Box direktors Ingmārs Pūķis. Uzņēmums šodien publicējis paziņojumu, kurā noliedz, ka reklāmā mēģina kādu diskriminēt.

Db.lv publicē RED BOX komentāru saistībā ar izskanējušajiem Tiesībsarga pārmetumiem par rases diskrimināciju datoru reklāmā.

"Atsaucoties uz pirmdien izskanējošo Tiesībsarga aicinājumu pārtraukt pēc Tiesībsarga domām rasi diskriminējošu RED BOX reklāmu, noraidam paustos pārmetumus. Mēs uzskatām, ka reklāmā nav rases diskriminācijas, jo tā skaidro atšķirības tikai starp datoriem, kas arī ir reklāmas mērķis. Lai palīdzētu klientam izdarīt izvēli plašajā datoru piedāvājuma klāstā, esam atlasījuši divus oriģināla dizaina un cenas ziņā izdevīgus piezīmjdatorus. Vienu - elegantu un baltu. Otru – melnu un izturīgu. Reklāmā mūsu pircējiem saprotami aprakstām atšķirības starp balto piezīmjdatoru, kurš ir bagātīgi aprīkots ar multimēdiju iespējām un paredzēts izklaidei, un melno biznesa klases piezīmjdatoru, kurš ir īpaši drošs un izturīgs un paredzēts darbam kustībā. Mūsu uzdevums ir parādīt, ka datora izvēlē cena un atmiņas izmērs nav vienīgie būtiskie izvēles parametri. Būtiski ir, lai dators atbilstu klienta vajadzībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nosaka diskriminācijas aizliegumu attiecībā uz piekļuvi precēm

, 28.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar šā gada 23. jūliju spēkā stājušies grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas nosaka diskriminācijas aizliegumu attiecībā uz piekļuvi precēm un pakalpojumiem dzimuma, rases vai etniskās piederības dēļ.

Tas nozīmē, ka ir aizliegts atteikties sniegt pakalpojumu vai pārdot preci dzimuma, rases vai etniskās piederīgas dēļ. Tāpat aizliegts sniegt pakalpojumu vai pārdot preci uz mazāk labvēlīgiem noteikumiem atkarībā no dzimumam, piederību kādai rasei vai etniskajai grupai, Db.lv informē Ieva Vikmane, Tiesībsarga biroja Informācijas un komunikācijas daļas vadītāja.

Līdz ar grozījumu stāšanos spēkā gan privātpersonai, kas saskārusies ar diskriminējošu attieksmi saņemot pakalpojumu, gan arī Tiesībsargam ir tiesības personas interesēs vērsties tiesā, lai aizstāvētu sūdzības iesniedzēju

Šajā gadā vērojama tendence, ka Tiesībsarga birojā tiek iesniegtas arvien vairāk sūdzības no iedzīvotājiem par gadījumiem, kad pakalpojuma sniegšana tiek atteikta tautības dēļ vai ir apgrūtināta piekļuve pakalpojumiem dzimuma dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pret Tiesībsargu lūdz sākt kriminālprocesu

, 14.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Annija Dāce, kura līdz pat vasaras vidum vadīja Tiesībsarga biroja Cilvēktiesību departamentu, lūdz policiju sākt kriminālprocesu par tīšu neatļautu piekļūšanu viņas elektroniskajam pastam un informācijas neatļautu izmantošanu.

Viņas vēstules, ne tikai darba, bet iespējams arī privātās, lasījis darba devējs - Tiesībsargs Romāns Apsītis.

Tas noticis pēc tam, kad biroja darbinieku atalgojumu sarakstu Dāce bija nosūtījusi Saeimas deputātiem, lai viņi uzzinātu kā Tiesībsargs izmanto budžeta līdzekļus, ziņo TV 3 raidījums «Nekā personīga».

«Saskaņā ar cilvēktiesību standartiem, darbiniekus ir jābrīdina, ka tiek, lasīti viņu e-pasti. Mūs neviens nebrīdināja. Arī instrukcijas, kas noteiktu tādu kārtību pie mums nebija,» norāda Dāce.

Konlflikts Tiesībsarga birojā radās pēc tam, kad vadībai un daļai darbinieku bija atšķirīgs redzējums par biroja struktūru nākotnē. Līdz Saeimas deputātiem nonāca štatu un algu saraksts, ko nebija iesniegusi vadība, bet gan kāds anonīms sūtītājs. Tiesībsargā sākās izmeklēšana. Divus darbiniekus atstādināja no amata. Viena no viņām Annija Dāce tagad zina, ka darba devējs skatījis viņas e pastus. Viņa vērsusies policijā, lai tā izmeklē, cik tas ir likumīgi, jo privātās korespondences neaizskaramību sargā Satversme.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ceturtdien vakarā pirmajā lasījumā atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu.

Par likumprojektu nobalsoja 53 deputāti, savukārt pret bija 40 deputāti.

Kā jau iepriekš bija pauduši, pret likumprojektu balsoja vairākums no "KPV LV" deputātiem. Savukārt par Rīgas domes atlaišanu nobalsoja arī viens no aktīvākajiem koalīcijas kritiķiem, parlamenta deputāts Aldis Gobzems, kurš gan arī kritizēja likumdošanas procesu šajā jautājumā.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš likumprojekta galīgajam lasījumam noteikts 3.janvāris un izskatīšana Saeimas sēdē noteikta 16.janvārī.

Deputātu vairākums tāpat piekrita likumprojektu noteikt par steidzamu, tādējādi tas tiks skatīts divos nevis trīs lasījumos.

Debates par Rīgas domes atlaišanas likumprojektu ilga aptuveni trīs stundas, opozīcijas deputātiem asi kritizējot koalīcijas vēlmi pēc iespējas ātrāk panākt likumprojekta izskatīšanu un pašvaldības atlaišanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš savas pastāvēšanas sākuma līdz šim brīdim Tiesībsarga birojs Latvijā ir nācis klajā ar savu pirmo kaut cik ievērības cienīgo atzinumu, ķeroties klāt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbībai.

Skan, protams - gana skaļi - VID piespiedu kārtā iekasējis iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), nokavējuma un soda naudas no ienākuma par nekustamo īpašumu atsavināšanu, lai gan spēkā esošais likums par IIN to nemaz neparedzēja. Teju vai lieki piebilst, ka pats VID tam adresētās sava veida apsūdzības ir noraidījis, uzskatot, ka Tiesībsargs uz šo jautājumu ir paskatījies pārāk šauri, un vispār - šāda veida jautājumi jārisina tiesā.

Acīmredzot tuvākajās dienās, nedēļās, mēnešos mums būs iespēja redzēt, kā šis jautājums pavirzīsies, vai gluži pretēji - nepavirzīsies uz priekšu. Līdz šim attiecībā uz dažādu lietu virzību ir bijuši vērojami trīs veidu scenāriji. Pirmais - ja lēmumu pieņem, piemēram, Satversmes tiesa, tas tiek izpildīts, un ar to konkrētais jautājums principā ir izsmelts. Otrs - pie noteikta secinājuma nonākot KNAB, attiecīgā lieta uz ilgu laiku iestrēgst prokuratūras un tiesas gaiteņos ar cerību, ka varbūt kādreiz būs arī spriedums. Trešais - Valsts kontrole pauž atzinumu, ka ministrija X šķērdē naudu, tad pieceļas ministrs, paziņo, ka kontrolieri paši ne velna nav sapratuši, un beigta balle!

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Tiesībsargs lūdzis sākt kriminālprocesu pret VID ģenerāldirektori

Lelde Petrāne, 10.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesībsargs Juris Jansons vērsies prokuratūrā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret vairākām Valsts ieņēmumu dienesta un Finanšu ministrijas amatpersonām, tostarp pašreizējo VID ģenerāldirektori Neliju Jezdakovu.

Par to vēstīja LTV raidījums de facto. Raidījums ziņoja, ka tiesībsargs amatpersonām pārmet nolaidību, kuras rezultātā no nodokļu maksātājiem nepamatoti iekasēti nodokļi un soda naudas vairāk nekā 60 miljonu latu apmērā.

Strīds starp tiesībsargu un VID saistīts ar cilvēkiem, kuri pirmskrīzes laikā nodarbojās ar nekustamo īpašumu biznesu. Tolaik tikai ļoti retus darījumus uzskatīja par saimniecisku darbību, un vairums spekulantu veikto pārdevumu ar nodokli netika aplikti. Vēlāk likumdošana mainījās, un VID attapās, ka pastāv iespēja paplāno valsts maku padarīt daudz biezāku, un veica nodokļu auditus 320 cilvēkiem, secinot, ka pārbaudītajiem jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, nokavējuma nauda un soda nauda, kopā 65,4 miljonu latu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP) nolēmis atkāpties no amata, teikts viņa šodien izplatītajā paziņojumā.

Šo lēmumu izraisīja nesaskaņas un šķelšanās koalīcijā saistībā ar iespējamo pārkāpumu izmeklēšanu Rīgas domes Satiksmes departamentā.

Kā norāda Staķis, kopš Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām 2020.gadā viņš esot strādājis, lai Latvijas galvaspilsētā ieviestu modernas, ilgtspējīgas pārmaiņas un labākās pārvaldības prakses.

Viens no galvenajiem principiem viņam esot bijusi godīga pārvaldība, kas izpaužas kā atklāti konkursi, profesionāļi kapitālsabiedrību vadībā, nulles tolerance pret izšķērdību, korupciju vai politiskajiem ielikteņiem.

Šo principu viņš esot ievērojis, nododot izvērtēšanai informāciju par naudas izšķērdēšanu Rīgas domes Satiksmes departamentā, kā arī laikus par to informējot par satiksmes jomu atbildīgās Rīgas domes amatpersonas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Atzinums par elektronerģijas tarifu noteikšanas procesu ir bijis kļūdains

LETA, 02.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesībsarga atzinums par elektroenerģijas tarifu noteikšanas procesu ir nepilnīgs un kļūdains, tomēr Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) tiesā par nomelnošanu nevērsīsies, šodien preses konferencē norādīja SPRK pārstāvji.

SPRK padomes priekšsēdētājs Valdis Lokenbahs akcentēja, ka tiesībsarga atzinums ir nesagatavots un nepārdomāts dokuments, kurā izmantoti bieži politiskajām partijām raksturīgi lozungi. Viņš izteica cerību, ka sadarbībā starp valsts institūcijām tādi netiks izmantoti.

«Nē, tiesā par nomelnošanu nevērsīsimies, jo esam atklāti diskusijai, dosim izskaidrojumu, kāda ir likumība tarifu noteikšanas procesā,» uzsvēra padomes priekšsēdētājs. Viņš arī izteica cerību, ka tiesībsarga kļūdainais atzinums ir nejaušība, nevis likumsakarība.

SPRK pārstāvji skaidroja, ka Latvenergo pats ir piedāvājis ar daļu savas peļņas kompensēt tarifu pārejas modeli. To, kā uzņēmums izmanto peļņu, SPRK neregulējot. Vienlaikus zemākais tarifs nenodrošinot nepieciešamo uzņēmuma rentabilitāti, lai tas varētu normāli darboties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Tiesībsargs ceturto reizi brīdina valdību par neadekvātām vecuma pensijām

Zane Atlāce - Bistere, 05.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesībsargs valdībai devis laiku līdz šī gada 1.oktobrim novērst konstatētos trūkumus un noteikt vecuma pensijas minimālo apmēru atbilstoši Satversmei, informē tiesībsarga pārstāve Ruta Siliņa.

Šī jau ir ceturtā pirmstiesas brīdinājuma vēstule, ko tiesībsargs nosūtījis valdībai, saistībā ar nabadzības riskam visvairāk pakļauto Latvijas iedzīvotāju tiesību aizsardzību. Ja valdība noteiktajā termiņā trūkumus nenovērsīs, tiesībsargs vērsīsies Satversmes tiesā.

Lēmumi sociālo tiesību jomā parasti vairāk atkarīgi nevis no juridiskiem, bet politiskiem apsvērumiem, kas savukārt atkarīgi no likumdevēja priekšstata par valsts sociālo pakalpojumu sniegšanas principiem, valsts ekonomiskās situācijas un sabiedrības vai kādas tās daļas īpašas nepieciešamības pēc valsts palīdzības vai atbalsta.

Tiesību akti paredz, ka vecuma pensijas minimālais apmērs nevar būt mazāks par valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu (SNP), kuram atkarībā no cilvēka uzkrātā apdrošināšanas stāža tiek piemērots koeficients. Tiesībsarga ieskatā šāds regulējums neatbilst Satversmei no diviem aspektiem:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidents Egils Levits šodien ir izsludinājis Saeimas pieņemto Rīgas domes atlaišanas likumu.

Likums paredz, ka ārkārtas vēlēšanas ir jāsarīko divu mēnešu laikā pēc domes atlaišanas, attiecīgi plānots, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas notiks 25.aprīlī.

Līdz ar domes atlaišanu pilsētas vadības grožus pārņems pagaidu padome, kas pildīs likumos paredzētās domes funkcijas un darbosies līdz dienai, kad uz pirmo sēdi sanāks jaunievēlētā dome. Pagaidu administrācijas locekļi izvēlēti, "ņemot vērā viņu iepriekšējo pieredzi darbā valsts pārvaldē, personu reputāciju un izglītību, lai nodrošinātu pagaidu administrācijas spēju efektīvi darboties un risināt pašvaldību darbībā nepieciešamo stratēģisko un operatīvo uzdevumu izpildi".

Pašvaldības pagaidu administrācijas vadītājs līdz ārkārtas vēlēšanām būs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretārs Edvīns Balševics, vadītāja vietnieks būs Finanšu ministrijas Juridiskā departamenta direktors Artis Lapiņš, bet administrācijas locekļa amatā strādās Tieslietu ministrijas Juridiskā departamenta direktora vietnieks Aleksejs Remesovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Jo nonivelētāks ir tiesībsarga amats, jo ērtāka dzīve politiķiem

Db redakcija, 18.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Brīdī, kad kādai valsts iestādei ir jāizvirza vadītāja amata kandidāts, tas nereti ir saistīts ar lielāku vai mazāku ažiotāžu. Parasti jau katra no varas partijām vēlas noteiktā amatā iebīdīt savu cilvēku, nodrošināt tādējādi lielākas ietekmes iespējas, sagādāt darbiņu kādam bez amata vai deputāta krēsla palikušam partijas draugam utt.

Nedaudz cita situācija ir izveidojusies ar tiesībsarga amatu. Jau kopš šāda posteņa izveides Latvijā faktiski bija skaidrs, ka minēto institūciju Latvijas politiskajā sistēmā nevienam tā īsti nevajag, un tagad tas izpaužas vēl spilgtāk.

Ir skaidrs, ka šādā amatā ir jāstrādā cilvēkam, kurš ir ar augstu izglītības un pieredzes līmeni, kurš ļoti labi orientējas likumdošanā, un galvenais - kurš ir autoritāte gan sabiedrībā, gan arī politiskajās aprindās. Piemēram, teju ideāls kandidāts šim amatam būtu kādreizējais ģenerālprokurors Jānis Maizītis. Vai kāds cits ar līdzīga līmeņa pieredzi un autoritāti sabiedrībā. Diemžēl izskatās, ka šādas vēlmes ir stipri vien naivas, piemēram, redzot, ka publiskajā telpā atlika vien pieminēt bijušā Augstākās tiesas priekšsēdētaja Andra Guļāna vārdu, lai viena no koalīcijas partijām uzreiz sāktu nīdēt šādu ideju pašā saknē. Toties ievērojami izdevīgāk politiskajai elitei ir virzīt tiesībsarga amatam cilvēkus, kuru vārdi, godīgi sakot, neizsaka neko - Rīgas slimokases likvidatoru Juri Jansonu un Administratīvās rajona tiesas tiesnesi Anitu Kovaļevsku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Tiesībsargs: Rīgas domes lēmums ir pieļaujams, ja nerīdzenieki nepārmaksā

LETA, 25.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nav pieļaujams nostādīt personas nevienlīdzīgā situācijā, nosakot ārvalstniekiem un reģionos dzīvojošām personām augstāku samaksu par pakalpojumu nekā pakalpojuma faktiskās izmaksas, uzskata tiesībsargs Juris Jansons.

«Rīgas domes lēmumā, ka rīdziniekiem braukšanas maksa ir mazāka nekā nerīdziniekiem, nav saskatāms diskriminācijas aizlieguma pārkāpumus, ja vien nerīdzinieku biļetes cena ir tāda pati kā brauciena reālās izmaksas. Savukārt, ja nerīdzinieku biļetes tiek sadārdzināta, proti, cena ir lielāka nekā reālās izmaksas, tad ir saskatāms diskriminācijas aizlieguma pārkāpums,» akcentē tiesībsargs.

Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Ruta Siliņa informē, ka Tiesībsarga birojs ir iepazinies ar publiski pieejamo informāciju par Rīgas domes plāniem ar nākamā gada janvāri palielināt sabiedriskā transporta biļešu cenas pasažieriem, kas nav deklarējušies Rīgā, un samazināt biļešu cenu Rīgas pilsētā deklarētajiem sabiedriskā transporta lietotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Tiesībsargs: arī VID jāievēro likumi un tiesas spriedumi

Elīna Pankovska, 25.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesībsarga birojs pagājušajā gadā no vairākām personām saņēmis sūdzības par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) iestāžu darbībām, piespiedu kārtā iekasējot ienākuma nodokli, nokavējuma un soda naudas no ienākuma par nekustamo īpašumu atsavināšanu.

Tas ticis darīts, neskatoties uz to, uz tanī brīdī likums Par iedzīvotāju ienākuma nodokli to neparedzēja.

Tiesībsargs Romāns Apsītis ierosināja pārbaudes lietu par tiesiskās paļāvības principa pārkāpumu VID iestāžu darbībās un patvaļu, rīkojoties pretēji likumam, liecina informācija Tiesībsarga biroja mājaslapā.

Pieprasot maksāt nodokli par jau pagājušu periodu pretēji likumā noteiktajam izņēmumam un pašas iepriekš noteiktajam, VID pārkāp arī iesniedzēju pamattiesības. Jo Satversme paredz, ka ikvienam ir tiesības uz īpašumu. Īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu. Īpašuma piespiedu atsavināšana sabiedrības vajadzībām pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos uz atsevišķa likuma pamata pret taisnīgu atlīdzību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Zatlers nodod Saeimai otrreizējai caurlūkošanai likumu par budžetu un finanšu vadību

BNS, 03.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidents Valsts Zatlers piektdien nosūtīja Saeimai otrreizējai caurlūkošanai parlamentā pieņemtos grozījumus likumā par budžetu un finanšu vadību, kas bija nepieciešami, lai izpildītu Satversmes tiesas spriedumu saistībā ar konstitucionālo institūciju un Tiesībsarga budžeta neatkarību, informē Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests.

Zartlers lūdz Saeimu likuma caurlūkošanas procesā uzklausīt un izvērtēt Tieslietu padomes, kā arī citu iesaistīto institūciju viedokļus un priekšlikumus.

Preses dienestā norādīja – lai arī Satversmes tiesa deva likumdevējam sešu mēnešu termiņu normatīvā regulējuma trūkumu novēršanai, likumprojekta izskatīšana Saeimā notika tikai šogad maijā. Tādējādi Saeimai bija atvēlēts salīdzinoši maz laika likumprojekta saskaņošanai ar konstitucionālajām institūcijām un tiesībsargu, nesagaidot Tieslietu padomes viedokli.

Valsts prezidents saņēma Valsts kontroles, Augstākās tiesas un Tieslietu padomes iebildumus pret likuma saturu, kuros pausts, ka 26.maijā pieņemtais likums nenodrošina Satversmes tiesas sprieduma izpildi un vēl vairāk ierobežo konstitucionālo institūciju un Tiesībsarga biroja budžeta pieprasījumu procesu. Šim viedoklim Valsts prezidenta kancelejas rīkotajā sanāksmē par iespējamu likuma caurlūkošanu pievienojās arī tiesībsargs un Satversmes tiesas pārstāve.

Komentāri

Pievienot komentāru