Pasaulē

T. Tverijons: Valsts garantijas bankām neko nedod

, 06.02.2009

Jaunākais izdevums

Jebkurš klients ārzemēs, kurš ir no Latvijas, šodien ir pārāk riskants, neskatoties uz to, vai viņam ir valsts garantijas, vai nav. Tā intervijā laikrakstam Diena norāda Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons.

Viņš stāsta, ka bankām pašlaik nav naudas, ko izsniegt kredītos, tāpat ir problēmas ar sindicēto kredītu pārfinansēšanu vai naudas iegūšanu no mātes bankām, tāpēc bankas nav tik pretimnākošas, kā gribētos klientiem.

T. Tverijons norāda: «Valsts garantijas ir fiksētas valsts budžetā, bet, neskatoties uz to, pat pati valsts, šajā gadījumā Parex banka, nevar pārkreditēties, tāpēc visas šīs garantijas faktiski neko nedod. Ja Vācija, Francija vai Zviedrija reāli var atļauties iepludināt naudu savos uzņēmumos, tad Latvijā šādas iespējas nav. Uz garantiju pamata aizņemties šo naudu ir praktiski neiespējami.» Tas nozīmē, ka valsts garantijas nedod pašām bankām papildu iespējas aizņemties naudu, līdz ar to, nav naudas, ko izsniegt kredītos.

T. Tverijons arī teicis, ka apmēram divas trešdaļas no kreditēšanas resursiem ir noguldījumi, kas pašlaik iet uz leju. Pateicoties notikumiem ar Parex banku, arī nerezidentu noguldījumi gājuši uz leju. Līdz ar to Komercbanku asociācija paredz, ka kredītu kvalitāte pasliktināsies arī turpmāk, un tas nozīmē tālāku banku pašu kapitāla samazināšanos, jo bankas veido uzkrājumus nedrošajiem parādiem. Ja pērn šie uzkrājumi veidoja 0.55 % no kredītportfeļa, tad decembrī tie bija jau 2.3 %. Patlaban uzkrājumos ir ieskaitīti 365 miljoni latu. Ja samazinās banku pašu kapitāls, tad brūk banku sistēma. Bet, ja brūk banku sistēma, tad sabrūk visa valsts ekonomika, norāda T. Tverijons.

Atbildot, kādēļ pašas bankas nebija piesardzīgākas kredītu izsniegšanā, T. Tverijons paskaidroja, ka kreditēšana sāka augt 2004. gadā, kad kļuva ieejami finanšu resursi, turklāt radās tieksme uzlabot sadzīves apstākļus. Šī tieksme joprojām nav apmierināta. «Toreiz nebija neviena indikatora, ka liecinātu, ka izaugsme pēc diviem gadiem apstāsies. Tomēr arī tad bankas bija piesardzīgas, un apmēram 18 % iedzīvotāju, kas gribēja paņemt kredītu, to nedabūja, jo banka nedeva.» T. Tverijons arī teica, ka bankas nāca un ies pretī saviem klientiem, jo bankām nav vajadzīgi klientu īpašumi. Viņš arī norāda, ja Kredītreģistrs būtu izveidots pirms pieciem gadiem, tad vismaz 10 - 15 % no izsniegtajiem kredītiem nebūtu izsniegti, jo būtu redzams, ka cilvēka reālā maksātspēja neatbilst viņa deklarētajam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Daļu riska uzņēmējs var atdot valstij

, 27.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par to, kādos veidos Attīstības finanšu institūcija Altum palīdz Latvijas uzņēmējiem stiprināt un attīstīt savu biznesu, intervijā stāsta Altum kredītu garantiju vadītājs Māris Vasiļjevs un korporatīvo darījumu eksperts Emīls Raiks. Šoreiz konkrētāk par kredītu garantijām.

Kādiem nolūkiem uzņēmumiem parasti nepieciešamas kredītu garantijas?

Māris Vasiļjevs: Tas var būt jebkurš pakalpojums bankā, kur banka var pieprasīt nodrošinājumu – ilgtermiņa kredīti, apgrozāmo līdzekļu kredīti, kredītlīnijas, overdrafti, faktoringa līnijas, finanšu līzingi, banku garantiju produkti, to skaitā kredītvēstules utt.

Uzņēmuma ieguvumi ir ļoti racionāli. Pirmkārt, uzņēmums var saņemt aizdevumu, kas bez garantijas nebūtu iespējams. Otrkārt, to var saņemt vajadzīgajā apmērā. Straujāk attīstoties, ne vienmēr ir racionāli brīvos līdzekļus investēt, ir jādomā arī par papildu apgrozāmiem līdzekļiem. Treškārt, saņemot šādu garantiju, banku risks būtiski samazinās, tāpēc uzņēmums var saņemt aizdevumu uz labākiem nosacījumiem. Risks ir zemāks, un cena ir zemāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Tverijons: Maksātnespējas likums sagraus kreditēšanas vidi

LETA, 18.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban nav runa par banku zaudējumiem, jo jau tagad esot skaidrs, ka šogad tāpat tās zaudēšot ievērojamas summas, taču šobrīd notiekot politiska izšķiršanās jautājumā par turpmāko virzienu kreditēšanas jautājumā, saka Komercbanku asociācijas vadītājs Teodors Tverijons.

Saeimas pieņemtais Maksātnespējas likums sagraus kreditēšanas vidi, to šodien pēc Valsts prezidenta kancelejā rīkotās sanāksmes par minētā likuma nodošanu otrreizējai caurlūkošanai parlamentā žurnālistiem teica Komercbanku asociācijas vadītājs Teodors Tverijons.

Viņš uzsvēra, ka neatkarīgi no tā, kāds būs šis likums, bankas to pildīs. Taču, ja tiks sabojāta kreditēšanas vide, tas skars visus. Jaunpieņemtās normas ietekmēs arī mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanu. Izsniegtās ķīlas uzņēmumam vairs nebūs tik spēcīgas, līdz ar to bankas kredītus vairs neizsniegs, jo vienkārši nevarēs to darīt, klāstīja Tverijons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts galvojumu piešķiršana bankām sindicēto kredītu pārfinansēšanai ir nepieciešama Latvijas ekonomikas sildīšanai, raksta laikraksts Dienas bizness.

Pēc T. Tverijona teiktā, ja pasaules finanšu tirgos saglabājas neuzticēšanās, ir pieņēmums, ka ar ārvalstu bankām būtu vieglāk runāt, ja kā papildu argumentu Latvijas bankas varētu izmantot to, ka šo pārkreditēšanos garantē valsts. Viņš uzsvēra, ka banku saistību neizpildīšana tiek pilnībā izslēgta, proti, pilnīgi izslēgts, ka valstij varētu nākties maksāt kādas bankas vietā par neatmaksātu kredītu. Db jau vēstīts, ka valdība atbalstījusi Finanšu ministrijas grozījumus likumā, kas nosaka, ka turpmāk valdība varēs lemt par nepieciešamību sniegt valsts galvojumus Latvijas finanšu tirgus dalībnieku aizņēmumiem. T. Tverijons precizēja, ka šis valdības lēmums nav glābšanas riņķis bankām, bet Latvijas valsts līdzīgi kā pārējās ES valstīs gatavas sniegt atbalstu bankām. Septembra beigās kreditēšanas gada tempi ir nobraukuši zem 20 %, kas ir gandrīz nepietiekami un būs labi, ja šogad kredītu pieaugums saglabāsies 10-15 % līmenī, lēsa T. Tverijons. Šogad bankām kopumā sindicētajos kredītos jāatdod 69 milj. Ls, kas «nav nekas», viņš minēja, piebilstot, ka nākamgad dažādos periodos (t.sk. jūnijā, septembrī) tie ir 862 milj. Ls, un vēl gandrīz 400 milj. Ls - līdz 2012. gadam jeb kopumā 1.28 miljardi latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

No LTAB Garantijas fonda atlīdzībās izmaksāti 23,13 miljoni eiro

Žanete Hāka, 14.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepilnu 19 gadu laikā no Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) Garantijas fonda atlīdzībās izmaksāti 23,13 miljoni eiro, liecina LTAB dati.

Zaudējumu atlīdzība no Garantijas fonda tiek izmaksāta saskaņā ar OCTA likuma un starptautisko normatīvo aktu prasībām. Lielāko Garantijas fonda atlīdzību izmaksu daļu veido izmaksas par ceļu satiksmes negadījumiem (CSNg), kurus ir izraisījuši transportlīdzekļi bez OCTA apdrošināšanas. Tāpat ievērojama daļa no Garantijas fonda izmaksām ir par CSNg cietušo personu zaudējumiem, ko CSNg rezultātā nodarījis autovadītājs, kas nav identificēts, skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics, piebilstot, ka 2015.gadā Garantijas fonds par 788 apdrošināšanas gadījumiem ir pieņēmis 963 lēmumus par summu 2,24 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tverijons: Starptautiskais aizdevums varētu būt nepieciešams valsts bankām

, 23.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinoties pasliktināties ekonomiskajai situācijai nav izslēgts, ka kādai bankai vajadzēs starptautisko aizdevēju rezervētos līdzekļus finansiālās stabilitātes nodrošināšanai.

Latvijas Televīzijas raidījumā Labrīt, Latvija norādījis Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons.

Viņš gan atzīst, ka palīdzību nevajadzēs Skandināvijas meitas bankām Latvijā, bet, iespējams, palīdzība būs jāsniedz valsts bankām, kā arī bankām, kuras nespēs atrast iespējas papildināt kapitālu pašu spēkiem.

T. Tverijons skaidro, ka līdz šim vienīgā Latvijas banka, kas saņēmusi starptautiskā aizdevuma naudu ir Parex banka. Nauda bankai bija nepieciešama sindicētā aizdevuma atdošanai. Pārējie līdzekļi lielākoties tiek novirzīti Latvijas valsts parāda pārfinansēšanai.

Bankām ir nepieciešams palielināt kapitālu un tas arī ir tiek darīts, taču neviena banka nevērsīsies pie valdības «ar lūgumu iepludināt līdzekļus tās kapitālā, jo tas faktiski nozīmētu šīs bankas nacionalizāciju,» skaidro asociācijas prezidents.Teodors Tverijons (Foto: Vitālijs Stīpnieks, Db)

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumi Latvijā bieži saskaras ar situāciju, ka tiem nav pietiekama nodrošinājuma un iespēju ieķīlāt aktīvus pietiekamā apjomā, lai bankā saņemtu finansējumu biznesa attīstībai vai saņemtu to nepieciešamajā apjomā. Īpaši raksturīgi tas ir uzņēmumiem izaugsmes fāzē, arī jauniem uzņēmumiem, to skaitā pārtikas ražotājiem, tirgotājiem, pakalpojumu sniedzējiem, būvniekiem, kokrūpniekiem un citiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tas, ka I. Godmanis atkāpies, ir ļoti slikti,» uzskata Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons.

Teodors TverijonsT. Tverijons domā, ka kopumā problēma nav I. Godmanī. «Pirms pāris nedēļām koalīcija atbalstīja valdību. Kas noticis pēdējo pāris nedēļu laikā? Ja šodien visaktuālākais jautājums ir, vai Godmaņa vai Zalāna plāns, 11 vai 12 ministrijas, kā dēļ var mainīt valdību un kam piekrīt partijas, tad vienkārši nav komentāru,» sašutis T. Tverijons.

Uzņēmēju un ekspertu viedokļus un vērtējumus par valdības demisiju un iespējamajiem nākotnes scenārijiem lasiet pirmdienas, 23 februāra laikrakstā Dienas bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Šīs daudzās mājas, kas šobrīd stāv tukšas, ir tādas ne jau tāpēc, ka tur ir slikta kvalitāte, kaut gan arī tas vietām ir vērojams, bet gan tāpēc, ka pašizmaksa ir milzīgi liela. Kad reāli tirgus ir nokritis, tas nozīmē to, ka jebkura dzīvokļa pārdošana jaunajos projektos, nes zaudējumus. Tie, kuriem šīs mājas pieder vai arī tie, kas tās ir pārņēmuši, nelaiž šos dzīvokļus pārdošanā, jo tā ir daudz neizdevīgāka, tas nestu daudz lielākus zaudējumus nekā tad, ja vienkārši to māju uztur šādā stāvoklī,» klāstīja sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons.

Viņš atzīmēja, ka šos dzīvokļus varētu pārdot, saņemot 10% vai 20% no reālām izmaksām. «To var mēģināt darīt. Bet vēl viens jautājums šajā kontekstā ir - vai šodien būtu, kas tik daudz par šādām cenām tos dzīvokļus pērk?,» teica T. Tverijons.

Komercbanku asociācijas prezidents atzina, ka pašlaik bankas piedāvā ļoti izdevīgas procentu likmes gan latos, gan eiro un kreditēšanas nosacījumi būtībā ir pat izdevīgāki nekā pirms pieciem gadiem, taču daudzi potenciālie kredītņēmēji nav pārliecināti par savu nākotni.

«Tas, lai šī situācija mainītos, ir atkarīgs, pirmkārt, no valsts sektora - kas turpmāk notiks ar valsts budžetu izdevumiem, par cik un kādā veidā tie tiks samazināti. Ja šodien nav pārliecības par savu darbu vietu, ņemt kredītu būtu vienkārši neprāts. Otrkārt, kas attiecas uz privātsektoru - ir vērojama atkopšanās, bet pārliecības, ka tas ir uz ilgu laiku, arī nav,» teica Tverijons un piebilda, ka tāpēc arī pieprasījums pēc hipotekāriem kredītiem šobrīd ir ārkārtīgi zems.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Es gribētu redzēt kaut vienu izsvērtu pierādījumu, ka šīs zāles, ko sauc par devalvāciju, dotu kādu labumu krīzes ārstēšanā Latvijai,» intervijā Latvijas Radio uzsvēra Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons.

Devalvācija kā instruments tiešām esot zāles un daudz kur pasaulē tiekot pielietots, taču Latvijai šis instruments neder, norādīja T. Tverijons. Komentējot publikācijas zviedru presē par lata devalvāciju, T.Tverijons pauda, ka šie izteikumi, viņaprāt, ir izrauti no konteksta un viņam nav skaidrs, kā cilvēkiem neapnīk tā nelaimīgā runāšana par lata devalvāciju. «Ja jau tik viegli varētu risināt problēmas, vai tad premjers un Latvijas Bankas vadītājs būtu tik stulbi un to nebūtu jau izdarījuši?» vaicāja T. Tverijons.

Pēc viņa teiktā, jebkādas runas par lata devalvāciju ir jāuztver mierīgi. Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents ir pārliecināts: ja Latvija iegūtu no nacionālās valūtas devalvācijas, tad tas jau sen būtu izdarīts. «Valsts nekad nebankrotēs, tās ir pārspīlētas bažas. Vai zināt pasaulē kādu valsti, kas ir bankrotējusi. Kam nav ko darīt, var runāt, bet labāk stāstīt anekdotes par ko var pasmieties, nevis tādas bēdīgas muļķības,» tā viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Tverijons turpinās pārstāvēt banku asociāciju LDDK

Ieva Mārtiņa, 31.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas komercbanku asociācijas vadītājs Teodors Tverijons, kuru amatā šogad 1. maijā nomainīs Mārtiņš Bičevksis, vismaz līdz 2012. gada martam turpinās pārstāvēt asociāciju Latvijas Darba devēju konfederācijas padomē.

T. Tverijons Db.lv atzina, ka Konfederācijas padomē uz trīs gadiem tiek ievēlēts konkrēts cilvēks no biedriem, starp kuriem ir arī banku asociācija. «Es tiku ievēlēts par viceprezidentu no asociācijas. Tas, ka mainu amatu, praktiski nozīmē, ka es varu palikt kā asociācijas pārstāvis, bet tik pat labi mani varētu atcelt, bet šajā gadījumā padomes vieta paliktu tukša, jo automātiski M. Bičevkis nevar to aizvietot. Tas tāpēc, ka asociācija ievēl konkrētu cilvēku, nevis amatu,» skaidroja T.Tverijons. Viņš Latvijas darba devēju konfederācijai (LDDK) vēstulē apliecinās, ka turpinās asociāciju pārstāvēt konfederācijas padomē līdz LDDK padomes pārvēlēšanām 2012. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Nippon Auto šefs: Ko paredz garantijas saistības

Nippon Auto (Honda) direktors Dainis Zālītis, 17.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāpēc tehniskās apkopes automašīnas garantijas periodā no patērētāju aizsardzības viedokļa ieteicams veikt pie ražotāja autorizēta pārstāvja?

Ikdienā katrs no mums ir patērētājs. Mēs savu vēlmju un vajadzību apmierināšanai iegādājamies dažādas preces un izstrādājumus. To darot mums visiem ir viena vēlme – lai šis pirkums mums kalpotu pēc iespējas ilgāk un kalpošanas laikā apmierinātu mūsu vajadzības, neradot papildus problēmas. Katra izstrādājuma ražotājs, savukārt, uzņemas saistības pret tā lietotāju, tas ir pret mums, ka noteiktu laika periodu, sauktu par garantijas laiku, dotais izstrādājums kalpos atbilstoši mūsu vēlmēm un vajadzībām.

Tiktāl viss būtu skaidrs. Taču kā jau tas parasts, katrai lietai ir divas puses.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Tverijons aicina paļauties uz Nomuras izstrādāto Parex bankas restrukturizācijas plānu

LETA, 26.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā situācijā vajadzētu pilnībā paļauties uz ekspertu darbu un ieteikto AS Parex banka restrukturizācijas modeli kā optimālāko variantu, uzskata Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) prezidents Teodors Tverijons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

LTAB uzlabojis līdzekļu atgūšanu no neapzinīgajiem autovadītājiem

Žanete Hāka, 06.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB), kas administrē OCTA Garantijas fondu, pilnveidojis līdzekļu atgūšanas veidus no tiem autovadītājiem, kas izraisījuši CSNg bez OCTA apdrošināšanas, bet kavē vai izvairās no zaudējumu segšanas Garantijas fondam.

«Mūsu mērķis ir rast efektīvākas metodes, kā sabalansēt Garantijas fonda ienākumus un izdevumus, kas ir visu autoīpašnieku interesēs, jo obligātie atskaitījumi Garantijas fondā tiek veikti no ikviena spēkrata īpašnieka iegādātās OCTA polises,» skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

Lai sekmētu ātrāku un efektīvāku līdzekļu atgūšanu Garantijas fondā, LTAB turpmāk ciešāk sadarbosies ar apdrošinātājiem, apmainoties ar informāciju par tiem klientiem, kuri pretendē uz OCTA apdrošināšanas atlīdzību un vienlaikus ir arī Garantijas fonda parādnieki.

«Esam izstrādājuši mehānismu, kā tiesiskā ceļā saņemt Garantijas fondā līdzekļus no autoīpašniekiem - likumpārkāpējiem, kas iepriekš izraisījuši CSNg bez OCTA un radījuši zaudējumus Garantijas fondam un paralēli arī pretendē saņemt no apdrošinātāja OCTA atlīdzību,» informē LTAB valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstības finanšu institūcija ALTUM no 5. janvāra sāk piešķirt garantijas mājokļu iegādei Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīriem.

Aizsardzības ministrija un ALTUM ir abpusēji vienojušies par garantiju sniegšanu NBS karavīriem banku aizdevumiem pirmās iemaksas veikšanai mājokļa iegādei vai tā būvniecībai. Pirmā banka, kas sāks nodrošināt kredītus ar valsts garantijām, ir Swedbank. Tuvākajā laikā programmai gatavojas pievienoties arī citas bankas, kuras strādā ar ALTUM garantiju programmām. Klienti aicināti interesēties savās bankās.

NBS karavīriem atbalsta programmas ietvaros būs pieejami aizdevumi nekustamā īpašuma iegādei līdz 250 000 EUR ar garantijas termiņu līdz 10 gadiem. Savukārt garantijas apmērs ir līdz 25% no aizdevuma pamatsummas - līdz 20 000 EUR apmērā. Garantiju varēs saņemt arī atkārtoti, ja būs pagājuši trīs gadi kopš iepriekš piešķirtās garantijas un saistības ir izbeigušās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nosaka garantiju izsniegšanas kārtību komersantiem

Madara Fridrihsone, Db, 17.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība šodien pieņēma noteikumus, kas regulēs kārtību, kādā Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) izsniedz garantijas finanšu pakalpojumiem, kurus komersantiem sniedz bankas.

LGA garantijas uzņēmēji varēs saņemt tādu pakalpojumu kā aizdevumi investīcijām un apgrozāmajiem līdzekļiem saņemšanai, kā arī faktoringa izmantošanai.

Finanšu pakalpojumu sniedzēji, kas komersantiem izsniegs kredītus ar LGA garantijām, par to slēgs civiltiesiskus līgumus ar LGA. Pamatojoties uz noslēgtajiem sadarbības līgumiem, finanšu pakalpojuma sniedzēji LGA iesniegs pieteikumu garantijas saņemšanai, kā arī citus LGA pieprasītos dokumentus kredītriska novērtēšanai.

Savukārt LGA, pamatojoties uz finanšu pakalpojumu sniedzēju pieteikumu un iesniegtajiem dokumentiem, izsniegs garantiju vai noraidīs garantijas pieprasījumu.

Par garantijas izsniegšanu LGA aprēķinās vienreizēju vai ikgadēju garantijas prēmiju. Garantijas prēmiju apmaksās finanšu pakalpojuma sniedzējs, kas, savukārt, garantijas prēmiju iekasēs no komersanta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Teodors Tverijons vairs nevēlas vadīt Latvijas komercbanku asociāciju

Ieva Mārtiņa, 16.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas komercbanku asociācijas pirmais un līdz šim vienīgais prezidents Teodors Tverijons ceturto reizi nekandidēs uz asociācijas vadītāja amatu.

«Tik ilgi nostrādāts, un man, goda vārds, ienāca prātā, ka laiks aiziet otrajās rindās, padzīvot mierīgāk,» vaļsirdīgi atzina T. Tverijons (attēlā), kurš 1992. gadā izveidoto asociāciju vada 18 gadus.

Kā interesantu faktu T. Tverijons atklāja asociācijas dibināšanas iemeslu – 1992. gada valsts budžeta apstiprināšanas laikā viena deputāta ierosinājums, ko toreiz Augstākā padome arī apstiprināja – palielināt līdz 35% bankām paaugstinātu peļņas nodokli. Tāpēc toreiz tika nolemts veidot profesionālu nozares asociāciju, kas varētu aizstāvēt nozares intereses.

Jāatgādina, ka arī šobrīd valdība budžeta konsolidācijas ietvaros lemj par tā saucamās finanšu stabilitātes nodevas, kas pēc rakstura vairāk līdzīga banku nodoklim, dubultošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tverijons: maldās tie, kas banku šā gada zaudējumus neuzskata par reāliem

, 22.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maldās tie, kuri banku šā gada zaudējumus, ko radījuši izdevumi uzkrājumiem sliktiem kredītiem, raksturo kā negūto peļņu vai kā neīstus zaudējumus.

Tie ir reāli zaudējumi, kurus bankas vienkārši neizdzēsīs jo, pirmkārt, tie parādīsies banku bilancēs, otrkārt, šo zaudējumu segšanai banku akcionāri spiesti palielināt kapitālu un tā jau ir reāla nauda, uzsver Latvijas Komercbanku asociācijas vadītājs Teodors Tverijons, norādot, ka banku kapitālos zaudējumu segšanai šobrīd iepludināta reāla nauda vairāk nekā 700 milj. Ls apjomā, tostarp virs 500 miljoniem latu pamatkapitālā, virs 200 miljoniem latu subordinētajā kapitālā.

«Jā, zaudējumi ir grāmatvediski, bet viņu esamība spiež veikt reālus finanšu darbības,» tā viņš.

No šogad uzrādītajiem banku zaudējumiem daļa būs vienkārši jānoraksta, bet neviens nezina, cik liela daļa tā būs. Šobrīd problemātiskie kredīti, kuriem izveidoti uzkrājumi, pēc 2 -3 gadiem kļūs par normāliem kredītiem (standarta kredīti), un šiem kredītiem izveidotie uzkrājumi grāmatvediski tiks pārvērsti par ārkārtas ieņēmumiem, kas nebūs reāli iemaksāta nauda, tomēr palielinās operacionālo peļņu. Ja nākamo gadu bankas tā rezultātā varētu noslēgt ar peļņu, tad diemžēl šī peļņa tiks izmantota, lai segtu iepriekšējo gadu zaudējumus, uzskata T. Tverijons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tverijons: bankas absorbē teju visas krīzes negatīvās sekas

Miks Lūsis, Db, 26.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Bankas šodien Latvijā spējīgas uzņemt un absorbēt visas negatīvās sekas, ko šodien mūsu banku klientam rada ekonomiskā krīze,» pētnieciskajā seriālā Naudas Zīmes norādījis Latvijas komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons.

T. Tverijons uzskaitījis virkni negatīvo seku: «Naudas plūsmas samazināšanās, sarukuši ienākumi, cilvēki pazaudējuši darbu un nenomaksātie kredīti, kas šodien veido aptuveni 7% no visa kredītportfeļa – vairāk nekā miljards latu ir parāds, ko bankām ir parādā gan uzņēmēji, gan fiziskās personas. Tomēr bankas spēj šos potenciālos zaudējumus uztvert, neatstājot nekādas īpaši negatīvas sekas uz banku darbību. Vienīgās negatīvās sekas banku darbībai, kas ir saredzamas un labi jūtamas, ir kreditēšanas apjomu samazināšanās».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aplokšņu algu saņēmējus vajadzētu saukt pie kriminālatbildības, trešdien Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) rīkotajā diskusijā norādīja LDDK vicperezidents un bijušais Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) prezidents Teodors Tverijons.

Algu ņemšana aploksnēs ir izvairīšanās no nodokļu maksāšanas, un tādās situācijās pārkāpējus vajadzētu saukt pie kriminālatbildības. «Jautājums ir par to, cik lietu ekonomikas policija ir novedusi līdz tiesai?» jautāja Tverijons.

Viņš uzsvēra, ka arī darba devējiem jāpiemēro lielāks sods. «Darba devējs redz, ka viņam nekas nedraud un nevienā normatīvā aktā nav minēta atbildība pret darba devēju,» sacīja Tverijons un piebilda, ka gan darba ņēmējs, gan darba devējs ir līdzvainīgi pārkāpumā.

Viņš atzina, ka vajadzētu paredzēt lielāku atbildību pret pārkāpējiem, lai varētu sodīt par izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielos iepirkumu konkursos, būvniecības projektos, kā arī citos darījumos ar ievērojamām naudas summām bieži tiek pieprasīta garantiju izsniegšana. Šajos gadījumos trešā persona (visbiežāk banka) garantē par citas personas jeb parādnieka saistībām un šo saistību neizpildes gadījumā apņemas garantijas adresātam samaksāt konkrētu naudas summu. Vasaras darbu gūzmā, iespējams, daudzi nav pamanījuši, ka no 1.jūlija spēkā stājušies jaunie ICC noteikumi par garantijām («Uniform rules for Demand Guarantees 758») («URGD 758»).

Kas ir garantija?

Zinātāji garantijas pieprasa, jo tās atvieglo garantijas pieprasītāja tiesības saņemt pieprasīto naudas summu - viņam nav ilgstoši jāpierāda pamats garantijas izmaksai un pieprasītās summas apmēru.

Maldīgs ir praksē joprojām sastopamais uzskats, ka garantija ir tas pats galvojums – tikai ar citādāku nosaukumu, un visur ir jāievēro Civillikuma noteikumi. Būtiski ir atcerēties, ka garantija pretēji galvojumam ir neatkarīga no līguma, par kuru garantija tiek izsniegta. Garantētāja pienākums maksāt nav saistīts ar parādnieka un garantijas izmantotāja attiecībām un strīdiem, kas izriet no līguma, kas ir garantijas pamatā. Īsi sakot - ja garantētajam tiek iesniegts pieprasījums izmaksāt garantijā paredzēto summu, tad garantētājam, pārbaudot un secinot, ka pieprasījums atbilstošs garantijā noteiktajam, bet nepārbaudot paša pieprasījuma pamatotību, ir pienākums bez iebildumiem izmaksāt pieprasīto naudas summu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Apdrošinātājiem būs papildus izmaksas

Žanete Hāka, 27.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada vasarā apdrošinātājiem būs jāatsāk veikt iemaksas Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) Garantijas fondā, kā to paredz normatīvie akti gadījumā, ja tā apmērs samazinās zem 20 miljoniem eiro, informē LTAB.

Garantijas fonds izveidots 1997.gadā un kalpo kā aizsardzības garants un nodrošinājums, ka ikviens CSNg cietušais saņems likumā noteikto kompensāciju. Garantijas fonda apmērs savu maksimumu sasniedza 2009.gadā, kad tā uzkrājums bija gandrīz 27 miljonus eiro. Tomēr ekonomiskā situācija Latvijā un pasaulē atstājusi ietekmi arī uz Garantijas fondu, un tā apmērs šobrīd samazinājies līdz 20,66 miljoniem eiro.

Garantijas fonda līdzekļus veido apdrošinātāju veiktās iemaksas, regulāri ikmēneša atskaitījumi no OCTA prēmijām, LTAB regresa kārtībā atgūtie līdzekļi par CSNg rezultātā nodarītajiem zaudējumiem, kā arī ieņēmumi no fonda līdzekļu ieguldīšanas. Katru gadu no Garantijas fonda līdzekļiem ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem tiek izmaksātas ievērojamas atlīdzības summas - kopš 1997.gada tie ir 23,13 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vidējā izmaksa no apdrošināšanas Garantiju fonda augusi par 46,6%

Žanete Hāka, 23.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn pieņemti 1137 lēmumi par atlīdzību izmaksu no Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) Garantijas fonda un kopējā izmaksātā summa ir par 107,7% vairāk nekā 2013. gada 12 mēnešos, liecina LTAB dati.

Palielinājums ir saistīts ar to, ka Garantijas fondam jāveic atlīdzības izmaksas LAAS Balva vietā ārvalstu ceļu satiksmes negadījumos.

Kopumā līdz šim izdevies atgūt vairāk nekā 9 miljonus no līdzekļiem, kas kopš 1997. gada izmaksāti no Garantijas fonda, stāsta LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Zaudējumu atlīdzība no Garantijas fonda tiek izmaksāta saskaņā ar OCTA likuma un starptautisko normatīvo aktu prasībām. Lielāko Garantijas fonda atlīdzību izmaksu daļu sastāda atlīdzību izmaksas par CSNg, kurus ir izraisījuši transportlīdzekļi bez OCTA apdrošināšanas. Ievērojama daļa no Garantijas fonda izmaksām ir par personas veselībai vai dzīvībai nodarītajiem kaitējumiem un autovadītājs, kas izraisījis CSNg, nav identificēts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikdienā lietojam apzīmējumus: banku sektors, Lielais četrinieks, ārvalstu un vietējās bankas, banku filiāles. Piemēram, Rietumu Bankas vadība sociālajos tīklos min terminu Lielais piecinieks, bet Signet Bank un citas nereti retorikā izmanto apzīmējumu vietējās bankas.

Vai lietotie termini ir pašizdomāti, un kāds ir to pamats, uz šiem jautājumiem Dienas Bizness mēģināja rast atbildes, konsultējoties ar Latvijas Bankas speciālistiem.

Šādi jautājumi radās, lasot, piemēram, Rietumu Bankas ierakstus sociālajos tīklos Facebook un LinkedIn, kur bankas valdes priekšsēdētāja Jeļena Buraja lieto apzīmējumu Lielais piecinieks. “Esmu gandarīta, ka Rietumu Banka pārstāv Latvijas kapitālu banku lielajā pieciniekā, turklāt ar būtisku atrāvienu no citiem tirgus dalībniekiem,” tā Jeļena Buraja pauda pērn, 8. decembrī, soctīkla Facebook Rietumu Bankas vietnē. Signet Bank valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons, kā arī jau pieminētā Jeļena Buraja plaši lieto vārdu salikumu vietējās bankas arī intervijās, tostarp Dienas Biznesā publicētajās. Līdztekus seko, ka tā sauktais Lielais četrinieks ir ārzemju kapitāla bankas, tomēr vai izteikumi ir precīzi un pamatoti ilgtermiņā – tas ir jautājums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nesaņemot eksporta garantijas, "Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīcai" (DLRR) var nākties atlaist pusi jeb aptuveni 300 darbinieku, sacīja uzņēmuma akcionārs un patiesais labuma guvējs Igaunijas uzņēmējs Oļegs Osinovskis.

Viņš skaidroja, ka Daugavpils uzņēmuma gadījumā liela problēma ir tā, ka konkurenti Lietuvā, Polijā, Ukrainā, Krievijā, Čehijā un Vācijā ļoti aktīvi izmanto valsts atbalstu eksportam.

"Tā pat bieži nav nauda, bet eksporta garantijas. Latvija pašlaik zaudē konkurencē. Ja Latvija tāpat kā citas valstis piemērotu atbalsta pasākumus eksportam, es pat neredzētu lielas problēmas Daugavpils uzņēmumam. Taču šodien mēs konkurencē reāli zaudējam. Es nezinu, kā ir ar citiem uzņēmumiem, bet DLRR eksporta garantijas nepiešķir," stāstīja Osinovskis.

Viņš pauda neizpratni par DLRR pirms dažām nedēļām pavēstīto, ka eksporta garantijas atteiktas tieši tiesas procesa dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz šī gada 31.oktobri OCTA Garantijas fonda apmērs ir 15,82 miljoni eiro, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) dati.

Šobrīd fonds samazinājies līdz vēsturiski zemākajam slieksnim kopš 2015.gada, kad tas pārsniedza likumā noteiktos 20 milj. eiro, kas lielā mērā saistīts ar pēdējos gados veiktajām ievērojamām atlīdzību izmaksām maksātnespējīgās apdrošināšanas sabiedrības "Balva" (MAAS "Balva") vietā, izmaksājamajām OCTA atlaidēm lauksaimniekiem un personām ar invaliditāti, kas jāfinansē no OCTA Garantijas fonda, kā arī citiem faktoriem.

Neskatoties uz to, ka apdrošināšanas sabiedrības regulāri veic iemaksas OCTA Garantijas fondā, tā apmērs samazinās gadu no gada.

"Ņemot vērā pēdējos pāris gados raksturīgo lēno ekonomikas izaugsmes tempu, OCTA vidējās atlīdzības pieaugumu jau vairākus gadus pēc kārtas, kā arī citus būtiskus faktorus, Garantijas fonds šogad pirmo reizi samazinājies jau zem 16 milj. EUR atzīmes," skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins, piebilstot, ka apdrošinātāji pauž pamatotas bažas, ka OCTA Garantijas fonda apmērs turpinās samazināties arī turpmāk, ja netiks pieņemti nopietni risinājumi.

Komentāri

Pievienot komentāru