Citas ziņas

SVA: piemērotākais laiks, lai vakcinētos pret gripu

, 31.10.2007

Jaunākais izdevums

Sabiedrības veselības aģentūras (turpmāk - SVA) akūto augšējo elpceļu infekciju un gripas monitoringā apkopotie dati liecina, ka joprojām (no 22. līdz 28.oktobrim) gripas gadījumi valstī nav reģistrēti, savukārt saslimstība ar akūto augšējo elpceļu infekcijām augstāka par vidējo saslimstību (1174 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju) pagājušajā nedēļā tika novērota Jelgavā, Ludzā, Valmierā, Preiļos, Alūksnē un Rīgā.

SVA speciālisti atgādina, ka pašreiz ir piemērotākais laiks, lai vakcinētos pret gripu. It īpaši ieteicams vakcinēties ir tiem:

1) kas sirgst ar hroniskām plaušu, sirds un asinsvadu sistēmas, nieru un vielmaiņas slimībām,

2) kuru darba specifika ir saistīta ar atrašanos publiskā vietā un sastapšanos ar daudziem cilvēkiem, kas var pārnēsāt gripas vīrusu (sabiedriskā transporta konduktori, pārdevēji, skolotāji u.tml.).

Skolēniem un studentiem gripas pote var novērst saslimšanu un mācību kavējumus vairāku nedēļu garumā, kas īpaši svarīgi varētu būt devīto un divpadsmito klašu skolēniem. Par vakcināciju pret gripu būtu jāpadomā arī tiem, kuriem ir tiešs kontakts ar cilvēkiem ar hroniskām slimībām un kuri, saslimstot ar gripu, var inficēt šos cilvēkus, piemēram, ārstniecības iestāžu un sociālās aprūpes iestāžu darbinieki.

SVA speciālisti atgādina vienkāršākos profilakses pasākumus, ko vajadzētu ievērot ikdienā, lai nesaslimtu ar gripu un citām augšējo elpceļu infekcijām:

• darba vietā un mājās regulāri vēdiniet telpas, vēdinot telpas uzmanieties, lai nerastos caurvējš;

• ģērbieties atbilstoši laika apstākļiem;

• pēc iespējas biežāk mazgājiet rokas, īpaši tad, ja ir bijusi saskare ar slimiem cilvēkiem;

• lai stiprinātu organismu, pēc iespējas vairāk uzturā lietojiet šķidrumu - zāļu tējas, svaigas augļu un dārzeņu sulas;

• lietojiet uzturā skābpiena produktus (kefīru, paniņas, biezpienu), jo tie satur mikroorganismus, kas stimulē cilvēka imūnsistēmu;

• Iekļaujiet savā ēdienkartē pēc iespējas vairāk produktu, kas satur fitokomponentus (bioķīmiskus savienojumus, kas palīdz organismam cīnīties ar vīrusiem un saglabāt veselību) - svaigus kāpostus, ķiplokus, lociņus, citrusaugļus, dzērvenes, medu u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sabiedrības veselības aģentūra samazina filiāļu skaitu

, 22.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai turpinātu Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) struktūras sakārtošanu un realizētu administratīvo līdzekļu taupīšanu, sākot ar 2009.gada 6.janvāri, SVA reģionālo filiāļu skaits tiks samazināts no desmit filiālēm uz piecām.

Filiāļu funkciju un uzdevumu apjoms paliks nemainīgs - tiks nodrošināta infekcijas slimību epidemioloģiskā uzraudzība, profilakse un ierobežošana, koordinēta Imunizācijas valsts programmas īstenošana; vides veselības monitoringu veikšana un ekspertu atzinumu sniegšana vides veselības jomā; veselības veicināšanas projektu un pasākumu koordinācija reģionā, kā arī publisko maksas pakalpojumu sniegšana.

SVA mērķis, reorganizējot reģionālās filiāles, ir saglabāt klientiem sniegtos pakalpojumus līdzšinējā apjomā un kvalitātē. Tādēļ veselības veicināšanas, vides veselības un infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības speciālisti, tāpat kā iepriekš, būs pieejami gandrīz katrā rajonā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Iespējams, saistībā ar cūku gripu izsludinās globālo trauksmes stāvokli

, 27.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pastāv aizdomas, ka no cūku gripas Meksikā jau miruši vismaz 100 cilvēki, vēsta BBC. Ar šo slimību saslimušie konstatēti arī ASV un Kanādā.

Apvienotās Nācijas brīdinājušas, ka šī slimība var pārvērsties pandēmijā, taču pasaule esot labāk sagatavota, lai pretotos šai slimībai, kā jebkad agrāk.

Meksikas Veselības sekretārs Hosē Angels Kordova informējis, ka aizdomas par saslimšanu ar cūku gripu viņa valstī ir 1614 gadījumos, ieskaitot 103 nāves gadījumus.

(Foto: REUTERS/SCANPIX)Meksikas atlēti valkā sejas maskas Nacionālās Olimpiādes laikā (Foto: AFP/SCANPIX)

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saslimstība ar gripu varētu turpināt pieaugt vēl divas nedēļas

, 29.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) akūto augšējo elpceļu infekciju un gripas monitoringa ietvaros gūtā informācija liecina, ka pagājušajā nedēļā Latvijā vidējā saslimstība ar gripu bija 153 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem, un tas nozīmē, ka Latvijā ir sākusies gripas epidēmija.

SVA epidemiologi norāda, ka pašlaik Latvijā ir novērojama reģionāla gripas izplatība vidēji - mērenā intensitātē un šajā, kā arī nākamajā nedēļā varētu vēl pieaugt gripas izplatība gan teritoriālā, gan saslimstības intensitātes apmērā. Gripas epidēmija reģistrēta arī 16 no 27 Eiropas Savienības valstīm.

Pagājušajā nedēļā gripas gadījumi ir reģistrēti lielākajā daļā Latvijas – 16 teritorijās no 31 monitoringā ietvertās, bet gripas epidēmija ir reģistrēta Aizkraukles, Alūksnes, Daugavpils, Jelgavas, Preiļu, Rīgas un Tukuma pilsētās un rajonos.

Gripa reģistrēta arī Bauskas, Gulbenes, Jēkabpils, Krāslavas, Liepājas un Ogres pilsētās un rajonos, bet tur saslimstība nepārsniedza epidēmisko slieksni (100 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eiropas slimību profilakses un kontroles centra eksperti apmierināti ar infekcijas slimību ziņošanas, reģistrēšanas un uzraudzības sistēmu Latvijā

, 31.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc nedēļu ilgas viesošanās Latvijā, Eiropas slimību profilakses un kontroles centra (ESPKC) (European Centre for Disease Prevention and Control) eksperti pauda apmierinātību ar redzēto infekcijas slimību ziņošanas, reģistrēšanas un uzraudzības jomā. ESPKC ekspertu vizītes mērķis bija izprast infekcijas slimību uzraudzības sistēmu Latvijā, kā arī vienoties par nepieciešamo atbalstu turpmākai sadarbībai.

Vizītes laikā ESPKC eksperti apmeklēja un tikās ar speciālistiem Veselības ministrijā, Sabiedrības veselības aģentūrā (SVA), SVA Rīgas filiālē, Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC), P.Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā, Katastrofu medicīnas centrā, un citās iestādēs.

Gala ziņojums tiek gatavots, tomēr ir zināmi pirmie ESPKC ekspertu secinājumi:

" Latvijas speciālist tika novērtēti kā labi profesionāļi, kas strādā cieši savstarpēji sadarbojoties, ir atsaucīgi un kompetenti. Kā negatīvais faktors tika minēts fakts, ka ir vērojams speciālistu trūkums;

" Strukturālo izmaiņu rezultāts, kas šogad notiks gan SVA, gan AIDS profilakses centrā, gan LIC, u.c., ir pozitīvs - visas nozīmīgās funkcijas, kas nepieciešamas infekcijas slimību uzraudzības nodrošināšanai ir saglabātas. Tāpat atzinīgi tika novērtētas SVA strukturālās izmaiņas, uzsverot, ka šobrīd SVA ir pietuvojusies Eiropas sabiedrības veselības institūciju līmenim;

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tuvāko nedēļu laikā varētu pieaugt saslimstība ar gripu

, 10.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) akūto augšējo elpceļu infekciju un gripas monitoringa ietvaros gūtie dati liecina, ka tuvāko nedēļu laikā varētu pieaugt saslimstība ar gripu.

Jau pagājušajā nedēļā slimnīcās ārstējās 8 pacienti, kuriem uzstādīta diagnoze gripa. SVA epidemiologi norāda, ka saslimstība ar gripu ir iepriekšējo gadu līmenī un slimnīcās ārstējas galvenokārt bērni, lai novērstu iespējamās gripas izraisītās komplikācijas.

Tāpat arī pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga saslimstība ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām – ar tām slimoja vidēji 861 no 100 000 iedzīvotājiem. Visvairāk augšējo elpceļu infekciju gadījumi tika reģistrēti Balvu, Jelgavas un Rīgas pilsētās un rajonos.

Gripa visstraujāk izplatās organizētos kolektīvos – skolās, bērnu dārzos un citās mācību iestādēs, tādēļ, atsākoties mācībām, svarīgi atcerēties par gripas profilakses pasākumiem – telpu vēdināšanu, slimnieku izolāciju, personīgās higiēnas ievērošanu, masveida pasākumu ierobežošanu un citiem, akcentē SVA.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saslimstība ar gripu nepieaug

, 13.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) akūto augšējo elpceļu infekciju un gripas monitoringa dati liecina, ka pagājušajā nedēļā gripas izplatība Latvijā nedaudz samazinājās un vidējā saslimstība ar gripu bija 261 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem, tātad par 2 procentiem mazāk nedēļu iepriekš.

Gripa epidēmijas līmenī ir reģistrēta 17 teritorijās no 31 monitoringā iekļautajām, savukārt 8 teritorijās gripa joprojām nav reģistrēta. Visvairāk ar gripu slimoja Tukuma, Aizkraukles un Preiļu pilsētu un rajonu iedzīvotāji.

Pozitīvi vērtējams fakts, ka saslimstība samazinājusies bērniem vecuma grupā līdz 15 gadiem.

Ar aizdomām par saslimšanu ar gripu slimnīcās pagājušajā nedēļā ievietoti 127 pacienti, vislielākais slimnīcās ievietoto skaits ir Rīgā (58) un Daugavpilī (45). Slimnīcā ārstējas arī 4 slimnieki ar gripas izraisītām komplikācijām.

Nedaudz ir uzlabojies izglītības iestāžu apmeklējums: pagājušajā nedēļā bērnudārzus apmeklēja 66% audzēkņu, bet skolas – 86% audzēkņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijā reģistrēts pirmais gripas gadījums

, 28.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrības veselības aģentūras epidemiologi akūto augšējo elpceļu infekciju un gripas monitoringa ietvaros ir reģistrējuši pirmo gripas gadījumu šajā sezonā, liecina sniegtā informācija medijiem.

SVA epidemiologi norāda, ka arī iepriekšējās sezonās novembra mēnesī tika reģistrēti atsevišķi gripas gadījumi un šis pirmais reģistrētais gadījums vēl neliecina par iespējamu sākumu masveida saslimšanai ar gripu.

Gripas aktivitāte Eiropas valstīs joprojām ir zema, kas ir raksturīgi šim laika periodam, atsevišķi gripas gadījumi reģistrēti 16 Eiropas valstīs.

Savukārt saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām saglabājas iepriekšējo nedēļu līmenī.

Vidējā saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām pagājušajā nedēļā Latvijā bija 1173 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem, visaugstākā saslimstība ar saaukstēšanās slimībām reģistrēta Aizkraukles un Valkas pilsētās un rajonos, kā arī Siguldā. Izglītības iestāžu apmeklējums ir labs – bērnudārzus apmeklē 76,5% audzēkņu, skolas – 91,4%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gripa atkāpjas

, 05.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušās nedēļas laikā (25.februāris– 2.marts) Latvijas teritorijā par 69% samazinājusies saslimstība ar gripu, liecina Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) gripas un citu elpceļu infekcijas slimību monitoringa dati.

Ar gripu pagājušajā nedēļā slimoja vidēji 23 no 100 000 iedzīvotājiem, kas ir 4 reizes mazāk par epidēmisko slieksni (100 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem). Lai arī saslimstība ar gripu samazinās, pagājušajā nedēļā saslimstība ar gripu epidēmijas līmenī joprojām bija Gulbenes, Krāslavas un Līvānu pilsētās un reģionos. Ar aizdomām par saslimšanu ar gripu slimnīcās pagājušajā nedēļā ievietoti 26 pacienti.

Joprojām visbiežāk ar gripu slimo bērni. Turpina uzlaboties arī izglītības iestāžu apmeklējums: pagājušajā nedēļā bērnudārzus apmeklēja 76% audzēkņu, bet skolas – 90% audzēkņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saslimstība ar gripu turpina samazināties

, 29.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušās nedēļas laikā Latvijas teritorijā par 53% samazinājusies saslimstība ar gripu, liecina Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) gripas un citu elpceļu infekcijas slimību monitoringa dati.

Ar gripu pagājušajā nedēļā slimoja vidēji 76 no 100 000 iedzīvotājiem. Gripa epidēmijas līmenī joprojām ir saglabājusies Aizkraukles, Daugavpils, Gulbenes, Jelgavas un Tukuma pilsētās un rajonos. Visaugstākā saslimstība ar gripu reģistrēta Daugavpils pilsētā un rajonā, kur slimo 477 no 100 000 iedzīvotājiem.

Saslimstība ar gripu samazinājās visās vecuma grupās, taču ar gripu joprojām visbiežāk slimo bērni. Turpina uzlaboties arī izglītības iestāžu apmeklējums - pagājušajā nedēļā bērnudārzus apmeklēja 73% audzēkņu, bet skolas – 90% audzēkņu.

Ar aizdomām par saslimšanu ar gripu slimnīcās pagājušajā nedēļā ievietoti 56 pacienti. Slimnīcā ārstējas arī 6 slimnieki ar gripas izraisītām komplikācijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SVA aicina pārbaudīt ūdeni Kundziņsalas akās

, 24.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SVA aicina veikt ūdens kvalitātes ķīmisko pārbaudi Kundziņsalas akās pirms ūdens tālākas lietošanas.

Pēc tam, kad glābšanas dienesti paziņoja par to, ka eksplozijas draudi Rīgas ostas apkārtnē ir novērsti, Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) vides veselības speciālisti devās uz iepriekš evakuēto teritoriju, lai aptaujātu iedzīvotājus par viņu veselības stāvokli un noskaidrotu iedzīvotāju apgādes kārtību ar dzeramo ūdeni. Aptaujātie iedzīvotāji atzina, ka ir noskaņoti pozitīvi, priecājās, ka ir atgriezušies mājās un nekādu veselības sūdzību neesot. Tā kā lielākajai daļai apdraudētās zonas iedzīvotāju ūdens apgāde tiek nodrošināta centralizēti no pilsētas ūdensvada, tad šāds ūdens cilvēku veselībai draudus nerada.

Tomēr SVA aicina veikt ūdens kvalitātes ķīmisko pārbaudi Kundziņsalas akās, kuras iedzīvotāji izmanto dzeramā ūdens ieguvei un citām sadzīves vajadzībām, pirms turpmākās ūdens lietošanas, nosakot ūdenī cianīdus. Minēto analīzi var veikt kādā no akreditētajām laboratorijām, piemēram, Pārtikas un veterinārā dienesta Nacionālā diagnostikas centra laboratorijā. Līdz pārbaužu veikšanai SVA ūdeni no Kundziņsalas akām aicina neizmantot.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aicina ražotājus un izplatītājus aktīvāk sniegt pieteikumus veselīguma norāžu izvietošanai

, 29.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) aicina pārtikas (t.sk. uztura bagātinātāju) ražotājus, uzņēmumus un dažādas veselības asociācijas, būt aktīviem un atcerēties, ka tikai līdz šā gada 21. decembrim SVA Vides veselības daļā var iesniegt pieteikumu par veselīguma norādēm uz pārtikas produktiem.

Veselīguma norāde ir jebkura norāde, kas liecina par saikni starp produktu un tā labvēlīgo ietekmi uz veselību. Tā var būt teksta vai ilustrācijas veidā, grafisks vai simbolisks attēlojums pārtikas produkta marķējumā, kā arī reklāmā un noformējumā. Veselīguma norādes attiecināmas uz patērētājam piegādāto produktu, t.sk., nefasētu vai to, kuru tirgū piegādā vairumā, kā arī uz produktiem, kurus piegādā sabiedriskās ēdināšanas iestādēm.

Sākot ar šā gada 1.jūliju, Latvija sāka piemērot Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes regulu Nr.1924/2006 Par uzturvērtības un veselīguma norādēm uz pārtikas produktiem, kas paredz, ka dalībvalstīm jāizvērtē un jāapkopo savā valstī lietotās veselīguma norādes uz pārtikas produktiem un kopā ar zinātnisko pamatojumu jānosūta Eiropas Komisijai. Šī prasība neattiecas uz citās Eiropas Savienības dalībvalstīs ražotajiem pārtikas produktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pieejami dežūrārsti

, 04.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

1.februārī Valsts operatīvās medicīnas komisijas sanāksmē atbildīgo veselības nozares institūciju pārstāvji lēma par turpmāko rīcību saistībā ar valstī reģistrēto gripas epidēmiju un veselības nozares speciālisti aicina iedzīvotājus pasargāt sevi un apkārtējos no saslimšanas ar gripu.

Gadījumā, ja cilvēks ir pēkšņi saslimis un viņam ir tādi simptomi kā galvassāpes, drudzis, paaugstināta temperatūra, kaulu laušanas sajūta, aizlikts deguns bez iesnām un sauss, rejošs klepus, kas 3 dienu laikā nemazinās, nepieciešams konsultēties ar savu ģimenes ārstu.

Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) speciālisti atgādina, ka gripas saslimšanas laikā iedzīvotājiem Rīgā un citās lielākajās pilsētās ir pieejami dežūrārsti, gadījumos, kad apmeklēt ģimenes ārstu nav iespējams. Nepieciešamības gadījumā dežūrārstu pieņemšanas laiki tiks pagarināti. Par dežūrārstu darbības vietām un pieņemšanas laikiem var uzzināt, zvanot uz VOAVA bezmaksas informatīvo telefonu – 8-0-0-0-1-2-3-4 (darbdienās no 8:30 - 17:00, piektdienās – līdz 16:00). Jau šobrīd tiek nodrošināta dežūrārstu pieejamība darba dienās no plkst. 15.00 – 21.00, sestdienās no plkst. 8.00 – 15.00 un svētku dienās no plkst. 8.00 – 15.00. Pārējā laikā pacientiem neatliekamo palīdzību sniedz neatliekamās palīdzības slimnīcu uzņemšanas nodaļas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Iespējamība saķert gripu arvien niecīgāka

, 12.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušās nedēļas laikā (3. – 9.marts) Latvijas teritorijā par 65% samazinājusies saslimstība ar gripu, liecina Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) gripas un citu elpceļu infekcijas slimību monitoringa dati.

Ar gripu pagājušajā nedēļā slimoja tikai vidēji 8 no 100 000 iedzīvotājiem. Gripas izplatība reģistrēta tikai 5 teritorijās – Daugavpils, Gulbenes, Jelgavas, Ludzas un Rīgas pilsētās un rajonos.

Ar aizdomām par saslimšanu ar gripu slimnīcās pagājušajā nedēļā ievietoti 17 pacienti (13 no tiem Rīgā).

Joprojām visbiežāk ar gripu slimo bērni, savukārt vecuma grupā virs 65 gadiem nav reģistrēts neviens gripas gadījums. Turpina uzlaboties arī izglītības iestāžu apmeklējums: pagājušajā nedēļā bērnudārzus apmeklēja 77% audzēkņu, bet skolas – 91% audzēkņu.

Vairumā Eiropas valstu gripas intensitāte ir vērtējama kā vidēja vai zema. SVA epidemiologi prognozē, ka Latvijā tuvākajās nedēļās gripas izplatība varētu turpināties tikai kā atsevišķi (sporādiski) gadījumi. Šajā sezonā gripas epidēmijas intensitāte vērtējama kā vidēja. Saslimstība bija nedaudz augstāka par pēdējo 5 gadu vidējo līmeni, tomēr 3,5 reizes zemāka kā pagājušajā gripas sezonā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar gripas sezonu slimnīcas ievieš praksi, ka pirms plānveida operācijām vakcinācija pret gripu ir obligāta. Pretējā gadījumā pakalpojums netiks sniegts.

«Mēs uzskatām, ka tā ir normāla prakse, jo ārstniecības iestādēm ir jāizstrādā pretepidēmiju, infekcijas slimību izplatības ierobežošanas plāni un saskaņā ar šiem plāniem, atbilstoši situācijai ārstniecības iestādes plāno un organizē savu darbu. Tajā skaitā gripas sezonas vai gripas epidēmijas laikā var būt ierobežojumi pacientu plūsmai ārstniecības iestādē,» skaidro Veselības ministrijas Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane.

VM pārstāve norāda, ka «gripa ir ļoti lipīga infekcijas slimība un šajā gripas sezonas laikā ir ļoti augsts risks inficēties ar šo slimību, arī apmeklējot sabiedriskas iestādes, tajā skaitā arī ārstniecības iestādes. Ja cilvēks dodas uz plānveida pakalpojumu saņemšanu, piemēram, operāciju, bet nav vakcinējies un papildu operācijai saslimst ar gripu, tas sarežģī ārstēšanas procesu, kā arī paaugstina izmaksas. Tāpēc ārstam ir tiesības noteikt pacientam dažādus pasākumus, lai šis pakalpojums būtu pēc iespējas drošāks. Tas ir pacienta drošības un pakalpojuma kvalitātes jautājums».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Honkongā Ķīnā aptuveni 300 cilvēki tiek turēti karantīnā, jo kādā no viesnīcām līdz ar šiem cilvēkiem dzīvojis arī 25 gadus vecs vīrietis, kuram atklāta saslimšana ar cūku gripu, ziņo BBC. Šis vīrietis ir pirmais ar cūku gripu saslimušais šajā valstī.

25 gadus vecais vīrietis, kurš pēc slimības atklāšanas ir ievietots slimnīcā, bija atgriezies no Meksikas.

Patlaban viesnīcu, kur mitinājies ar cūku gripu saslimušais apsargā policisti. Tā no sabiedrības tikšot izolēta septiņas dienas. Aptuveni 200 viesiem un 100 darbiniekiem, kuri atrodas karantīnā, tikšot dotas zāles Tamiflu. Tiekot meklēti arī cilvēki, kuri kopā ar saslimušo lidojuši vienā lidmašīnā, kā arī taksometru šoferi, kuri viņu veduši.

Tikko arī Francija paziņoja par pirmajiem atklātajiem ar cūku gripu inficētajiem. Visi nesen ir bijuši Meksikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Arī Jelgavā atvērs sirds veselības kabinetu

, 09.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 9. oktobrī, ar Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) un Veselības ministrijas atbalstu Jelgavā durvis vērs jauns Sirds veselības kabinets. Šis pēc skaita ir jau sestais atvērtais Sirds veselības kabinets šogad, un tā atrašanās vieta būs Jelgavas poliklīnikā, Sudraba Edžus ielā 10, informēja SVA.

Pašlaik Sirds veselības kabineti darbojas Kuldīgā, Liepājas pilsētā un rajonā, Ventspils pilsētā un rajonā, Saldū, Līvānos, Balvos, Rīgā, Daugavpilī un Valkā. To kontakti pieejami arī SVA mājas lapā www.sva.gov.lv sadaļā Veselības veicināšana.

Šie kabineti ir viens no sirds veselības programmas pamatvirzieniem, un gada nogalē paredzēta jaunu sirds veselības kabinetu atvēršana arī citviet Latvijā - Tukumā, Limbažos, Aizkrauklē, Rēzeknē, Krāslavā un Cēsīs.

Kabinetu darbības pamatā ir sirds veselības veicināšana un profilakse, turklāt ikviens kabineta apmeklētājs var saņemt praktiskus ieteikumus, kā rūpēties par savu veselību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Sāks kontrolēt pārtikas veselīguma norādes

, 10.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), sākot ar 2008. gada 1. februāri, uzsāks uzturvērtības un veselības norāžu lietošanas kontroli marķējumā, noformējumā vai reklāmā. Pārtikas un veterinārais dienests šajās dienās nosūtījis informatīvu vēstuli visiem potenciālajiem ražotājiem, atgādinot par jaunievedumu pārtikas veselīguma norāžu jomā. Neskaidrību gadījumā uzņēmēji varēs arī saņemt individuālas konsultācijas, liecina sniegtā informācija medijiem.

Kopš 2007.gada 1.jūlija Latvijā piemēro Eiropas Parlamenta un Padomes 2006.gada 20.decembra Regulu Nr.1924/2006 par uzturvērtības un veselīguma norādēm uz pārtikas produktiem (turpmāk tekstā – Regula), kas nosaka uzturvērtības un veselīguma norāžu lietošanas kārtību pārtikas produktu, t.sk. uztura bagātinātāju, marķējumā, noformējumā vai reklāmā. Saskaņā ar Regulas prasībām uzturvērtības norādes ir atļautas tikai tādā gadījumā, ja tās ir minētas Regulas pielikumā un atbilst Regulā paredzētajiem nosacījumiem, savukārt veselīguma norāžu izmantošanas gadījumā uzņēmējam ir jāiesniedz atļaujas pieteikums dalībvalsts kompetentā iestādē.

Saskaņā ar 2007.gada 26.jūnija MK noteikumu Nr.433 Valsts aģentūras Sabiedrības veselības aģentūra nolikums 3.8.punktu Valsts aģentūra Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) pilda šīs valsts kompetentās iestādes funkcijas un izvērtē pieteikumus vispārīgo veselīguma norāžu lietošanai pārtikas produktu marķējumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) veic epidemioloģisko izmeklēšanu saistībā ar septiņiem saslimšanas gadījumiem ar vīrushepatītu, kuri, iespējams, savstarpēji saistīti. Pirmie epidemioloģiskās izmeklēšanas rezultāti liecina, ka visi saslimušie ir pieaugušie, kas strādāja vai ēda Rīgas restorāna Stella pub (Šķūņu 19), Db.lv informēja SVA Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Laura Bundule.

Saslimušie norāda, ka slimības pazīmes parādījās laika periodā no šī gada 22.marta līdz 18.aprīlim. Visi saslimušie hospitalizēti ar diagnozi akūts vīrushepatīts.

Epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās un par notikušo informēta Pārtikas un veterināra dienesta Rīgas pārvalde.

SVA aicina visus iedzīvotājus, kas pēdējā mēneša laikā apmeklēja restorānu un kuriem parādījušās akūta hepatīta pazīmes - nogurums, apetītes zudums, slikta dūša, ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, sāpes labajā paribē, tumšs urīns, acu baltumu un ādas dzelte - vērsties pie sava ģimenes ārsta un sazināties ar SVA Rīgas filiāles epidemiologu (diennakts tālrunis 67271738).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Austrālijā cūku gripu izplatījuši viena kuģa pasažieri

, 28.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kruīza kuģim ar 2 tūkstošiem pasažieru pavēlēts palikt jūrā pie Austrālijas krasta pēc tam, kad tika konstatēts, ka trīs no apkalpes locekļiem ir saslimuši ar cūku gripu, ziņo BBC.

Kuģim Pacific Dawn, visticamāk, būs jāatgriežas ostā nevis jāturpina plānotais ceļojums.

BBC norāda, ka patlaban vairāk nekā 100 Austrālijas iedzīvotājiem ir konstatēta saslimšana ar cūku gripu.

Kuģis Pacific Dawn tiek vainots cūku gripas uzliesmojumā Austrālijā, jo amatpersonas ļāva 2 tūkstošiem pasažieru izkāpt Sidnejā, neraugoties uz aizdomām par iespējamajiem saslimušajiem ar cūku gripu uz kuģa. Vēlāk vismaz 20 pasažieriem tika konstatēta saslimšana.

Eksperti brīdinājuši, ka straujais saslimušo ar cūku gripu pieaugums Austrālijā varētu novest pie epidēmijas, kas skartu aptuveni 25% no iedzīvotājiem.

Visā pasaulē jau 13 400 cilvēki 48 valstīs ir saslimuši ar cūku gripu. 100 ir miruši.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Iespējama inficēšanās ar A hepatītu kafejnīcā Miltiņkrogs

D. Preisa, 14.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konstatēti seši saslimšanas gadījumi ar A hepatītu, kas, iespējams, saistīti ar kafejnīcas „Miltiņkrogs” darbību

Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) saņēmusi SVA Jelgavas filiāles informāciju, par sešiem A hepatīta saslimšanas gadījumiem, kas, iespējams, saistīti ar kafejnīcas „Miltiņkrogs” darbību. Kafejnīca atrodas uz šosejas P97, posmā Jelgava – Dobele.

Trīs saslimušie ir vīrieši un trīs - sievietes, vecumā no 21 līdz 48 gadiem, tajā skaitā arī kafejnīcas darbinieki. Visi saslimušie hospitalizēti.

Saistībā ar to, ka pirmais saslimušais ir kafejnīcas darbinieks, apmeklētājiem, kas laika periodā no 30.septembra līdz šim brīdim apmeklēja kafejnīcu un nav vakcinējušies, ir risks saslimt ar A hepatītu. Aicinām iedzīvotājus, kas minētajā laika periodā apmeklēja kafejnīcu „Miltiņkrogs” un kam novērotas šādas pazīmes: paaugstināta ķermeņa temperatūra, nespēks, dzelte, sāpes labajā paribē, vemšana, nekavējoties vērsties pie ģimenes ārsta un viņu informēt par iespējamu inficēšanās risku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Netīrs ūdens – peldēties bīstami!

, 10.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Peldēties nav ieteicams Mēmeles upē Bauskā, Gaujā pie Raiskumlīča, savukārt aizliegts peldēties - Preiļu rajona Limankas ezerā

Pirmo (pirmssezonas) peldūdens kvalitātes pārbaužu rezultāti liecina, ka peldēties nav ieteicams Mēmeles upes peldvietā Bauskā un Cēsu rajona Gaujas upes peldvietā Raiskumlīcis. Savukārt peldēties aizliegts ir Preiļu rajona Limankas ezerā. Visās šajās peldvietās ir pārsniegti mikrobioloģiskie rādītāji, Db.lv informē Sabiedrības veselības aģentūras(SVA) sabiedrisko attiecību vecākā speciāliste Elīna Sprūde-Nesenberga.

Šonedēļ Sabiedrības veselības aģentūras vides veselības speciālisti uzsāka ikgadējo peldvietu ūdens kvalitātes monitoringu jūras un iekšzemes peldvietās. Šī gada peldsezonas laikā peldvietu ūdens kvalitāte tiks pārbaudīta 276 peldvietās. Šī ir ceturtā peldsezona, kopš SVA speciālisti veic peldūdens pārbaudes ne tikai jūras, bet arī iecienītākajās ezeru un upju peldvietās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Miltiņkrogs slēgts

Sandra Dieziņa, Db, 19.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dobeles rajonā ceļa posmā Jelgava-Dobele slēgts sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums Miltiņkrogs sakarā ar aizdomām par apmeklētāju inficēšanos ar A hepatītu, informē PVD.

Uzņēmums savu darbību pārtraucis, saņēmis Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) norādījumus un veic tīrīšanas un mazgāšanas pasākumus. Šodien paredzēta atkārtota PVD un Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) pārbaude. Par pārkāpumiem PVD uzsācis administratīvo lietvedību.

Pārtikas un veterinārais dienests 14.novembrī plkst.16.00 saņēma informāciju no SVA par minētā uzņēmuma apmeklētāju iespējamu saslimšanu ar A hepatītu. PVD Dobeles rajona pārvaldes inspektori nekavējoties devās uz informācijā minēto Miltiņkrogu. Pārbaudes laikā konstatēti pārkāpumi uzņēmuma paškontroles sistēmas ietvaros izstrādātās tīrīšanas un dezinfekcijas programmas plānoto pasākumu izpildē. SVA noņemtajos virsmu nomazgājumos četros paraugos no desmit atrastas zarnu nūjiņu grupas baktērijas, kas liecina par neefektīviem tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumiem. Uzņēmums darbību pārtraucis līdz konstatēto neatbilstību novēršanai. PVD atkārtota pārbaude kopā ar SVA pārstāvjiem paredzēta 19.novembra pēcpusdienā. Par pārkāpumiem PVD uzsācis administratīvo lietvedību. Iepriekšējās pārbaudēs būtiski pārkāpumi nebija konstatēti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

94 klases izstājušās no projekta Nesmēķējošā klase

, 24.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 269 klasēm, kas 2007. gada nogalē deva solījumu atturēties no smēķēšanas, piedaloties Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) rīkotajā ikgadējā projektā Nesmēķējošā klase 2008, šobrīd dalību turpina 175 klases jeb 65% no sākotnējā klašu skaita, liecina sniegtā informācija medijiem.

Izvērtējot saņemtās skolēnu atskaites par spēju atturēties no smēķēšanas pirmajā projekta mēnesī, SVA veselības veicināšanas speciālisti secināja, ka 13 klasēs (5%) atklājies kāds smēķēšanas gadījums, savukārt 83 klases (30%) tiek atskaitītas no dalības projektā, jo nav ievērojušas projekta nosacījumus un nav atsūtījušas atskaites par decembra mēnesi. Tātad 94 klases ir zaudējušas iespēju piedalīties projektā un cīnīties par galveno balvu – iespēju klases kolektīvam pavadīt kopīgu aktīvās atpūtas nedēļas nogali.

Dalību projektā turpina 7. un 8. klašu skolēni šādos Latvijas rajonos: 11 skolās Alūksnes pilsētā un rajonā, 4 skolas Aizkraukles pilsētā un rajonā, 11 skolās Balvu pilsētā un rajonā, 3 skolās Bauskas pilsētā un rajonā, 9 skolās Cēsu pilsētā un rajonā, 21 skolā Daugavpils pilsētā un rajonā, 2 skolās Dobeles rajonā, 8 skolās Gulbenes pilsētā un rajonā, 7 skolās Jēkabpils pilsētā un rajonā, 4 skolās Jelgavas pilsētā un rajonā, 3 skolās Jūrmalā, 8 skolās Krāslavas rajonā, 3 skolās Kuldīgā, 5 skolās Liepājas pilsētā un rajonā, 3 skolās Ludzas rajonā, 12 skolās Madonas pilsētā un rajonā, 3 skolās Ogres pilsētā un rajonā, 12 skolās Preiļu pilsētā un rajonā, 10 skolās Rēzeknes pilsētā un rajonā, 22 skolās Rīgas pilsētā un rajonā, 3 skolās Saldus pilsētā un rajonā, 3 skolās Tukuma pilsētā un rajonā, 3 skolās Talsu pilsētā un rajonā, 2 skolās Valkas rajonā un 3 skolās Valmieras pilsētā un rajonā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salmonellas baktērija atklāta arī citos lielveikala Maxima (A.Deglava 67) gatavās pārtikas produktos, upuru skaits jau 32, Db.lv informē SVA Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Laura Bundule.

Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) epidemiologi saņēmuši laboratoriskās testēšanas rezultātus 2. jūnijā lielveikala Maxima (A.Deglava 67) karsto ēdienu nodaļā paņemtajiem trīs pārtikas produktu paraugiem (kartupeļu biezenim, cūkgaļai ar ananāsiem un biešu salātiem), kas liecina, ka arī šajos pārtikas produktos atrasta salmonellas baktērija.

Tāpat salmonellas baktērija konstatēta 29. maijā pirktā kartupeļu biezeņa paraugā, kas paņemts kāda saslimušā pacienta dzīves vietā.

Ņemot vērā minēto, SVA brīdina, ka cilvēku inficēšanās risks pastāvēja arī pēc 29.maija, un ir iespējami saslimšanas gadījumi tiem pircējiem, kuri vēl vismaz 3 dienas pēc pirmo pacientu inficēšanās uzturā lietoja cūkgaļu ar ananāsiem, biešu salātus, un, iespējams, arī citus ēdienus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Riska grupu iedzīvotājus aicina vakcinēties pret gripu

, 10.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākās valstīs Eiropas dienvidu un rietumu daļā ir sākusies sezonāla gripas izplatība, liecina Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) saņemtā informācija no Eiropas slimību kontroles un profilakses centra (ESKPC). Pamatojoties uz pašreizējiem gripas monitoringa datiem ESKPC speciālisti izsaka bažas, ka šogad Eiropas iedzīvotāji saskarsies ar smagāko gripas epidēmiju, kāda novērota pēdējo divu līdz trīs gadu laikā.

Lai paaugstinātu iedzīvotāju aizsardzību pret gripas vīrusu, ESKPC uzsver pretgripas vakcinācijas nozīmi riska grupu iedzīvotājiem un ārstniecības iestāžu darbiniekiem. 2008.gada augustā ESKPC publicētās vadlīnijās nosaka minētās riska grupas - vecāka gadagājuma iedzīvotāji (65 gadi un vairāk), pacienti ar hroniskām elpošanas sistēmas un sirds slimībām, nieru slimībām un pacienti ar novājināto imūno sistēmu. Pret gripu vakcinēties rekomendē arī ārstniecības iestāžu darbiniekiem.

Šajā gripas sezonā dominējošais vīruss ir A/H3N2 vīrusa apakštips, kurš iepriekšējā sezonā 2007./08. izraisījis vidēji smagas epidēmijas ziemeļu Amerikā un dažos reģionos 2008.gada dienvidu puslodes ziemas periodā. Tuvākajās nedēļās gaidāma gripas izplatība arī Eiropas ziemeļu un austrumu reģionos.

Komentāri

Pievienot komentāru