Eksperti

Spoku medības. Mērķis – «ofšors»

Edgars Koškins, LL.M. Zvērināts advokāts, Advokātu birojs Varul Vilgerts Smaliukas, 10.05.2010

Jaunākais izdevums

Pērnā gada augustā, parastā vasaras darba dienā, kad nav daudz ko darīt, atskanēja telefona zvans, un kāds klients satrauktā balsī man vaicāja: Kas notiek ar «ofšoriem»? Vai taisnība, ka ar tiem vairs nevarēs strādāt? Aizsteidzoties notikumiem priekšā, uzreiz pateikšu, ka strādāt jau varēs, bet ir paredzēts, ka parakstīt līgumus Belizas, Kaimanu salu un citu eksotisku valstu uzņēmumu vārdā būs finansiāli riskanti. Varbūt pat bīstami.

2009. gada 30. jūnijā Finanšu ministrija sagatavoja informatīvu ziņojumu «Par ārzonu, zemu nodokļu un beznodokļu valstīs reģistrēto subjektu darbības Latvijā tiesiskā regulējuma uzlabošanu» (FM ziņojums). Acīmredzot FM ziņojums izraisīja manis minēto satraukuma reakciju.

Par ko tad bija šis FM ziņojums, un kādas sekas tas izraisīja? FM ziņojums ir visnotaļ precīzs apraksts Latvijas nodokļu regulējumam saistībā ar profesionālā žargonā sauktām «zemu nodokļu un beznodokļu valstīm». Tautas valodā runājot – «ofšoriem». Papildus tiesību aktu analīzei ziņojums norāda uz dažiem problēmjautājumiem un piedāvā risinājumus.

Pārliecinoši saistošākais ir apgalvojums, ka saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sniegto informāciju aizvien biežāk nodokļu kontroles laikā tiek iegūta informācija par nerezidentiem, kas veic komercdarbību Latvijā, nereģistrējot pastāvīgo pārstāvniecību un līdz ar to nemaksājot uzņēmumu ienākuma nodokli (UIN) par pastāvīgās pārstāvniecības gūto ienākumu. Ievērojams skaits no šādiem nerezidentiem ir personas, kuras ir reģistrētas tradicionālās «ofšoru» mītnes valstīs. Tā ir problēma tāpēc, ka UIN faktiski iekasēt nav iespējams, jo

- ar «ofšoru» mītnes valstīm nepastāv informācijas apmaiņa un nenotiek administratīvā sadarbība;

- «ofšoru» uzņēmumu faktiskie īpašnieki vai likumiskie pārstāvji nav zināmi.

Ar šādiem argumentiem VID atzīst savu bezspēcību un paceļ balto karogu. Nav ko saukt pie administratīvās atbildības. Nav arī no kā iekasēt nodokļus. Iespējams, ka tas tā arī ir.

Kādi ir iespējamie risinājumi? Lūk, šeit atliek ievilkt elpu un mēģināt aptvert notiekošo. Piedāvājums ir tāds, ka, lai novērstu iespēju izvairīties no nodokļu nomaksas par nerezidenta pastāvīgās pārstāvniecības Latvijā gūto ienākumu, gadījumos, kad «ofšoru» uzņēmumi izmanto Latvijā savas saimnieciskās darbības vajadzībām tādas fiziskās, juridiskās vai citas personas darbību, kurai ir piešķirtas un kura regulāri izmanto pilnvaras noslēgt līgumus «ofšoru» uzņēmuma vārdā, ir lietderīgi noteikt, ka nodokļu likumu piemērošanai minētā persona ir uzskatāma par nodokļu maksātāju.

Nav pagājis nez cik ilgs laiks no pērnā gada augusta, kad atkal atskan trauksmaini zvani. Jāatzīst, ka šoreiz ir pamats satraukties, jo Saeimā tiek izskatīti grozījumi likuma «Par nodokļiem un nodevām» 14. pantā. Tie paredz tieši to pašu, ko rekomendēja FM ziņojums. Proti, ja personai ir piešķirtas pilnvaras noslēgt līgumus «ofšora» vārdā un ja persona šādas pilnvaras regulāri izmanto, tad par nodokļu maksātāju tiks uzskatīta minētā persona.

Ko tas nozīmē cilvēciskā valodā? Pieņemsim, ka «ofšors» vismaz teorētiski veic saimniecisko darbību Latvijā un to nekādā veidā nav reģistrējis, un domas par UIN vai citu nodokļu samaksu pat nav ienākušas prātā. Ja «ofšors» jūs ir pilnvarojis slēgt darījumus un jūs to regulāri (visdrīzāk pietiks jau ar diviem darījumiem taksācijas periodā) darāt, tad VID būs tiesības nevis plātīt bezspēcībā rokas, bet gan teikt, ka jūs arī esat šis te nodokļu maksātājs (nevis Latvijā nereģistrētais «ofšors»), kuram, nu, būs jānorēķinās ar valsts budžetu.

Nobeigumā. Pirmkārt, minētie grozījumi vēl nav pieņemti. Otrkārt, ja tie tiks pieņemti, tad, pirms ko parakstīt «ofšoru» vārdā, būtu vēlams «septiņas reizes nomērīt ».Treškārt, iespējams, ka grozījumu tiesiskums ir strīdīgs, bet diez vai būtu vēlams stāvēt ceļa ruļļa priekšā un diskutēt par tiesiskumu. Labāk pakāpties malā (t.i. neparakstīt liekus papīrus) un tad diskutēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Viesmednieku interese paliek

Māris Ķirsons, 10.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomiskā krīze un medījamo putnu un dzīvnieku medību liegumi nav mazinājuši ārvalstu viesmednieku skaitu Latvijas mežos, piektdien informē laikraksts Dienas bizness.

To liecina ne tikai viena no lielākajiem komercmedību organizētājiem — valsts mežu apsaimniekotāja valsts a/s Latvijas valsts meži (LVM) struktūrvienības LVM Rekreācija un medības, bet arī Valsts meža dienesta dati par medību sezonā (rudens-pavasaris) izsniegtajām atļaujām ārvalstu medniekiem medīt Latvijā. 2009./2010. gada medību sezonā Valsts meža dienests izsniedzis atļaujas 1097 ārvalstu viesmedniekiem, 2008./2009. gada sezonā tādas bija tikai 992, bet vēl iepriekš 980.

Aptuveni pusei no visiem viesmedniekiem pakalpojumus ir sniegusi LVM Rekreācija un medības, kam ir 100 000 ha lielas medību platības. Turklāt medībās uz LVM dodoties arī mednieki no Latvijas - pērn 313, aizpērn tikai 281, 2008. gadā tādu bija 296.

Komentāri

Pievienot komentāru
Video

VIDEO: Veiksmes formula – saprātīgi risinājumi

Māris Ķirsons, 22.12.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai nav jāatkārto citās valstīs pieļautās kļūdas attiecībā uz dzīvnieku populācijas pieaugumu, bet gan jāmācas no citu pieļautajām kļūdām, kā arī jāizmanto pašiem sava pieredze, vienlaikus jāveicina sabiedrības zināšanas un izpratne par procesiem dabā.

Tāds secinājums skanēja izdevniecības Dienas Bizness sadarbībā ar portālu zemeunvalsts.lv rīkotajā diskusijā Dabas aizsardzības prasību slogs - saimniekošanas izmaiņu indikators Latvijā. Diemžēl cilvēki, kuriem ir viedoklis par konkrēto jautājumu, ne vienmēr ir informēti par to, kāda ir realitāte. Turklāt reti kurš lasa informatīvi izglītojošus rakstus, jo uzmanību vairāk piesaista skaļi virsraksti, kuri pat ne vienmēr atbilst patiesībai.

Plēsēju kļuvis vairāk

„Dabā tukšums nepastāv - ja cilvēku laukos kļūst mazāk, tad, atbrīvojoties dzīves telpai, arī, piemēram, āpšu un dažu citu meža dzīvnieku kļūst vairāk,” situāciju iezīmē Latvijas Mednieku asociācijas valdes priekšsēdētājs Haralds Barviks. Viņš norāda, ka sīko plēsēju skaits ir būtiski pieaudzis, bet - cik tas ir labi, jāvērtē zinātniekiem. „Pieaug arī vilku skaits, un šī problēma jau ir kļuvusi zināma Saeimas līmenī, bet par citiem dzīvniekiem, jo īpaši pārnadžiem, viņu pārpopulāciju runāt nav īstais brīdis, jo, piemēram, aļņu gadījumā esam kritiskas bedres priekšvakarā,” tā H. Barviks. Savukārt Eiropas Medību un dabas aizsardzības asociāciju federācijas viceprezidente, Latvijas Dāmu mednieču kluba dibinātāja, žurnāla Medības galvenā redaktore Linda Dombrovska uzsver, ka dzīvojam interesantā laikā. „Pagājušā gadsimta nogalē ES ieviestās direktīvas strādā — Eiropā dzīvniekiem klājas labi, jo nav valsts, kurā nebūtu atgriezies kāds no lielajiem plēsējiem. Piemēram, vilki atgriezušies valstīs, kur tie nav bijuši 150 - 200 gadus, pieaudzis lāču skaits,” skaidro L. Dombrovska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Tukšās «spoku pilsētas» rada bažas par nekustamo īpašumu burbuli vienā no pasaules lielākajām ekonomikām

Gunta Kursiša, 05.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīna, kuras valdība pēdējo gadu laikā īstenojusi intensīvu jaunu mājokļu būvniecību, rada bažas par jauna, vērienīga nekustamo īpašumu burbuļa rašanos. Pašlaik Ķīnā tukši un neapdzīvoti ir ne vien daudzi premium klases debesskrāpju projekti, bet arī jauni daudzdzīvokļu kompleksi, veseli rajoni un pat pilsētas, vēsta CBS News 60 minutes.

Ķīna līdz šim ir bijusi «finanšu brīnums», kas trīsdesmit gadu laikā spēja kļūt par pasaules otru lielāko ekonomiku, un to lielā mērā nodrošināja valsts īstenotā politika. Viena no jomām, kurai nopietni pievērsās Ķīna, bija nekustamā īpašuma celtniecība, taču pašlaik novērojama situācija, ka jaunuzcelto pilsētu maģistrālēs satiksmi «sastrēgumstundā» veido vien dažas automašīnas.

Tukšas jaunuzceltas pilsētas atrodamas visā Ķīnas teritorijā. Taču, izrādās, ka teju visi dzīvokļi, kas atrodas tukšajās «spoku pilsētās» teju bez jebkādām dzīvības pazīmēm, ir pārdoti. Pirms 15 gadiem, kad Ķīnas valdība atļāva tās iedzīvotājiem iegādāties pašiem savus mājokļus, nekustamā īpašuma iegāde šķita kā labs investīciju veids, paredzot, ka mājokļu cenas pieaugs straujāk nekā inflācija. Lielākā daļa tukšo dzīvokļu īpašnieku «spoku pilsētās» ir nesen izveidojušās Ķīnas vidējās klases pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ilgtspējas problēmu risināšana, sadarbojoties uzņēmumiem un zinātnei

Armands Beiziķis, SIA "Neste Latvija" valdes priekšsēdētājs, 12.08.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienās inovācijas un ilgtspēja ir vieni no galvenajiem priekšnosacījumiem, kas veido uzņēmuma veiksmes stāstu. Sadarbības ar Latvijas zinātni sniedz priekšrocības uzņēmumam ne tikai jaunu inovāciju radīšanai un zinātnes progresam, bet ir arī būtiskas uzņēmumu izaugsmei un sabiedrības kopējai labklājībai.

Latvija ar savu bagāto zinātnisko mantojumu un nenovērtējamo Baltijas jūras resursu nodrošina unikālas iespēju jēgpilnām un jaunām sadarbībām, taču Baltijas jūru piesārņo ievērojams daudzums spoku tīklu – visi pazaudētie zvejas rīki –, kas apdraud jūru un tās ekosistēmu. Tas ir izaicinājums, ko mēs šobrīd uzņēmumā Neste risinām kopā ar Latvijas zinātniekiem.

Zinātniekiem un jaunuzņēmumiem ne vienmēr ir pietiekami resursi jaunu un dzīvotspējīgu inovāciju ieviešanai reālajā dzīvē. Sadarbība ar jau esošiem uzņēmumiem ir instruments, kas var nodrošināt, piemēram, nepieciešamo finansējumu, palīdzot inovatīvas idejas pārvērst praktiskos risinājumos. Tādā veidā uzņēmumiem ir vairākas priekšrocības, tai skaitā arī piekļuve progresīvām tehnoloģijām un inovācijām, kas var uzlabot konkurētspēju un veicināt izaugsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Uzņēmējdarbība Vecrīgā – izmirstoša parādība vai iespēju laiks?

Kristīne Krama, skaistumkopšanas salonu “Old Riga SPA” un “SIBI salons” īpašniece, 20.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan ļoti daudzu Vecrīgas namu pirmo stāvu komercplatības ir tukšas, tiek iznomātas vai pat izskatās vienkārši pamestas, situācija nav tik dramatiska, lai Vecrīgu sāktu uzskatīt par “spoku pilsētu”.

Turklāt, pakāpeniski atgriežas arī ārvalstu tūristi - pērn uz Rīgu brauca jau krietni vairāk tūristu nekā 2022. gadā, un tika sasniegti 80% no pirmspandēmijas tūristu apjoma. Rūpīgi analizējot telpu nomas piedāvājumu, ir iespējams atrast arī ļoti izdevīgus variantus – attiecīgajai uzņēmējdarbībai piemērotas telpas par atbilstošām cenām. Vienlaikus būtu svarīgi, lai pašvaldība turpinātu organizēt dažādus atbalsta pasākumus, piemēram, Vecrīgas modināšanas nedēļu un citus.

Vecrīgai nav jākļūst par “spoku pilsētu”

Noteikti nevēlos piekrist apgalvojumam, ka Vecrīgai jāatmet ar roku, ka telpu nomas cenas šeit ir nesamērīgi augstas un, ka šī Rīgas daļa jau kļuvusi vai tuvākajā laikā kļūs par “spoku pilsētu”. “SIBI salons” ir lielākais skaistumkopšanas salons Vecrīgā, un klientu vidū ir gan vietējie iedzīvotāji, gan ārvalstu viesi, tāpēc ļoti uzskatāmi redzam, kāda ir situācija. Uzņēmējdarbībā vienmēr bijis spēkā princips – kas vienam ir izaicinājums, citam ir iespēja. Lai gan cilvēki tiešām pēc pandēmijas ir mainījuši paradumus un aizvien vairāk preces pasūta internetā, bieži izvēlas arī pasūtīt maltīti ar piegādi, joprojām ir virkne pakalpojumu, kuriem nepieciešamas atbilstošas telpas, un skaistumkopšana ir tikai viens no piemēriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vējonis aicina Cauni izvērtēt turpmāko atrašanos amatā

Elīna Pankovska, 01.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavas novada domes priekšsēdētājam Ziedonim Caunem vajadzētu izvērtēt, vai viņa turpmāka atrašanās amatā atbilst morāles un ētikas normām, kā arī atbilst Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteiktajam labas pārvaldības principam, norāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis.

«Deputātam, tajā skaitā arī pašvaldības domes priekšsēdētājam, savā darbībā ir jāievēro morāles un ētikas normas. Nav pieļaujama situācija, ka pašvaldības domes priekšsēdētājs arī ārpus savu amata pienākumu pildīšanas neievēro morāles un ētikas normas, veic prettiesiskas darbības, atzīmē R.Vējonis.

Priekšsēdētāja prettiesiska rīcība graujot ne tikai viņa paša, bet arī visas pašvaldības autoritāti, turklāt par nelikumīgām medībām likumdošana paredz kriminālatbildību.

Jāatgādina, ka Z.Caune tika sastapts netālu no nelikumīgu medību vietas un vēlāk pieķerts melos, raksta zz.lv.

Pēc Jelgavas novada domes deputātu sapulces, kas notikusi aiz slēgtām durvīm, deputāti atzina, Z.Caune viņiem gan ir atzinies melos un paudis nožēlu. Viņš arī teicis, ka tad, ja kādā no ekspertīzēm apstiprināta viņa saistība ar nelikumīgajām medībām, viņš esot gatavs nekavējoties demisionēt. Pagaidām viņš to nedarīšot, ziņo portāls. Deputāti sagaidīšot ekspertīžu atzinumus un tad domāšot, vai prasīt novada šefa atkāpšanos vai pašiem balsot par viņa atstādināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nelielās Igaunijas teritorijā esošās Kihnu salas iedzīvotāji jau drīzumā varētu atsākt roņu medības, jo, ņemot vērā pēdējā desmitgadē ievērojami pieaugušo roņu populāciju, varētu tikt atcelts nu jau 30 gadus ilgušais šo dzīvnieku medību aizliegums, ziņo Terra Daily.

Viņš apgalvo, ka pēdējo desmit gadu laikā pelēko roņu populācija Igaunijas teritoriālajos ūdeņos palielinājusies no 1 500 līdz 4 000.

«Pelēko roņu skaits ir strauji palielinājies, uzlabojoties vides apstākļiem Baltijas jūrā, taču 4 000 pelēko roņu Igaunijas ūdeņos joprojām ir krietni mazāk par 10 000 roņu mūsu ūdeņos pirms 100 gadiem. Mūsu kaimiņvalstis Somija un Zviedrija atļauj roņu medības,» stāsta H. Zingels.

Kihnu salas 500 pastāvīgie iedzīvotāji jau pirms trim gadiem vērsās ministrijā, lūdzot atjaunot pelēko roņu medību atļauju, lai salas iedzīvotāji varētu pagatavot savus tradicionālos roņu gaļas ēdienus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Atbalsta būtiskas izmaiņas Zvejniecības likumā

Žanete Hāka, 29.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja būtiskas izmaiņas Zvejniecības likumā, informē Saeimas Preses dienests.

Tās noteiks rūpnieciskās zvejas kārtību, zvejas limita apjomu, kā arī precizēs makšķerēšanas noteikumu deleģējuma saturu un prasības privāto ezeru izmantošanai.

Likuma grozījumi paredz atļaut rūpnieciskajā zvejā izmantot zivju vadu, izņemot īpaši aizsargājamo dabas teritoriju ūdenstilpēs, kurās šāda zveja pieļaujama tikai īpašos un zinātniskās izpētes nolūkos. Līdz šim zivju vada izmantošana rūpnieciskajā zvejā bija aizliegta.

Turpmāk zveja pašpatēriņam publiskajos ūdeņos varēs notikt tikai ar murdiem, nevis tīkliem. Šīs izmaiņas būs spēkā no nākamā gada 1.janvāra.

Noteikts, ka turpmāk piekrastes nozvejas limita apjomu visām zivju sugām aprēķina procentuāli no Latvijas kopējā pieļaujamā nozvejas apjoma. Paredzēta arī nozvejas limita pārdales iespēja konkrētajā gadā, ja tā apjoms netiek pilnībā izmantots.Tāpat grozījumi precizē deleģējumu Ministru kabinetam (MK) noteikt prasības privāto ezeru izmantošanai zivju mazuļu ielaišanai zivju pavairošanas vajadzībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

FOTO: Pēc 30 gadu moratorija Japāna atsāk komerciālās vaļu medības

Zane Atlāce - Bistere, 02.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz starptautisku kritiku, pēc vairāk nekā 30 gadu ilgušā starptautiskā moratorija atcelšanas Japānā atsāktas komerciālās vaļu medības.

1. jūlijā nosūtīta pirmā vaļu medību flote ar atļaujām nozvejot 227 vaļus.

Strauji samazinoties vaļu skaitam, Starptautiskā vaļu medību komisija 1986.gadā pasludināja šo dzīvnieku medību moratoriju. Tiesa, arī šī moratorija laikā Japāna ik gadu ir nogalinājusi 200 līdz 1200 vaļu, aizbildinoties ar krājumu uzraudzību ilgtspējīgu kvotu izveidei, vēsta BBC. Tomēr kritiķi uzskata, ka tās ir tikai atrunas, lai Japāna varētu medīt vaļus pārtikai, jo pētniecības nolūkiem nogalināto vaļu gaļa parasti nonāca pārdošanā.

Vaļu medībās Japānā nodarbināti aptuveni 300 cilvēku.

Gadsimtiem ilgi vaļi ir medīti, lai iegūtu to gaļu un taukus. Mūsdienās tie ir kļuvuši par apdraudētiem dzīvniekiem, un to rūpnieciskās medības lielākajā daļā valstu kopš 20. gadsimta vidus ir aizliegtas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, kas ļauj 16 gadus veciem jauniešiem medīt ar šaujamieroci tā īpašnieka tiešā klātbūtnē.

Kā iepriekš informēja Saeimas Preses dienestā, likumā noteikts, ka fiziskai personai, kas sasniegusi 16 gadu vecumu, bet vēl nav astoņpadsmitgadīga, un uz kuru neattiecas citi likumā minētie aizliegumi, būs tiesīga individuālajās medībās izmantot medībām klasificētu ieroci (izņemot vītņstobra) tā īpašnieka tiešā klātbūtnē.

Tāpat akceptēts iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) piedāvātais precizējums, ar kuru noteikts, ka jaunietim jābūt Valsts meža dienesta izsniegtai mednieka apliecībai, kā arī Valsts policijas atļaujai. Tāpat jaunietim būs jābūt arī vecāku vai likumisko pārstāvju rakstveida piekrišanai.

Par drošības prasību un medības reglamentējošo normatīvo aktu prasību ievērošanu attiecīgajā gadījumā būs atbildīgs ieroča īpašnieks. Gadījumā, ja atbildīgais nebūs nodrošinājis prasību ievērošanu, Valsts policija (VP) varēs anulēt īpašniekam piešķirtās ieroča iegādāšanās, realizēšanas, glabāšanas nēsāšanas un kolekcijas atļaujas vai nepagarināt to derīguma termiņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

No pretenciozām būvēm draud pārvērsties spoku mājās

Raivis Bahšteins, 02.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūgendstila dekoratīvās «kūkas» spoguļosies betona un stikla fasādēs – top viesnīcas, ēkas dzīvošanai un darījumiem; nozares eksperti brīdina par spoku namiem, otrdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Gadu desmitiem ierastus tukšumus prestiža rajona namu rindās strauji aizpilda ar pretenciozām būvēm. Nevar nepamanīt sakarību starp šo rosību un termiņuzturēšanās atļauju tirgošanu ārzemniekiem. Taču nekustamā īpašuma iegādes darījuma minimālās summas, par kādu var iegūt termiņuzturēšanās atļauju, uzsišana līdz 250 tūkst. eiro (vairāk nekā 100 tūkst. eiro pieaugums Rīgā un tās reģionā, kā to kopš septembra paredz grozītais Imigrācijas likums), ekspertiem liek bažīties, ka ārvalstnieku interese par jaunajiem projektiem var izrādīties niecīgāka kā samilzušais piedāvājums.

«Klusajā centrā ir skaidri redzams: termiņuzturēšanās atļauju programma bija iedvesusi investoriem cerību, ka viņi var iegūt kādu gandarījumu par ieguldīto naudu,» sarunā ar DB atzīst Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas vadītājs un SIA Latio valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns. «Tas, ka tagad tur varam novērot aktīvu būvniecību, gan ir divus, trīs gadus vecu lēmumu rezultāts. Diemžēl jaunā situācija rāda, ka šie dzīvokļi nevienam nebūs vajadzīgi,» optimistisks nav E. Šīns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stambula, kas tradicionāli piesaista tūristu tūkstošus, pēc pēdējā asiņainā terorakta tās starptautiskajā lidostā pārvērtusies teju par spoku pilsētu.

Cilvēkiem, kas strādā vēl nesen plaukstošajā tūrisma biznesā, otrdienas terorakti ir kas vairāk par naglu tūrisma industrijas zārkā, kurai grūti laiki bija iestājušies jau iepriekšējo šogad notikušo teroraktu dēļ.

Tūristu iecienītajā Sultanahmetas rajonā restorāni ir tukši, numuriņi pieczvaigžņu viesnīcās pieejami par nepieredzēti lētu cenu.

Rindās pie Sofijas katedrāles laimīgākās dienās šajā gadalaikā bija jāpavada stunda vai pat ilgāk, bet šodien katedrālē var iekļūt bez liekas kavēšanās un apskatīt seno celtni vien pāris citu interesentu sabiedrībā.

Spoku pilsētas noskaņu pastiprina arī tas, ka daudzi stambulieši uz deviņas dienas ilgajām valsts brīvdienām, kas sākās sestdien, devušies uz Bairamu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Riodežaneiro olimpisko spēļu objekti tika uzcelti bez plānošanas

LETA, Zane Atlāce - Bistere, 24.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Objekti pirms pagājušā gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm tika uzcelti bez plānošanas un pašlaik ir "baltie ziloņi", tiesas sēdē paudis federālais prokurors Leandru Mitidieri.

"Tur nebija plānošanas, kad viņi pretendēja uz rīkošanu. Nebija plānošanas," paudis prokurors. "Šodien tie ir baltie ziloņi. Tagad mums jācenšas saprast kā to padarīt par kaut ko lietojamu."

Riodežaneiro iztērēja aptuveni 12 miljardus dolāru (10,5 miljardus eiro), lai sarīkotu olimpiskās spēles, kuras iespaidoja izdevumu samazināšana, slikts apmeklējums, kā arī ziņojumi par kukuļiem un korupciju objektu būvniecības procesā.

Olimpiskajā parkā, kur ir lielākā objektu koncentrācija, tagad stāv daudzas tukšas arēnas un kopš olimpisko spēļu noslēguma joprojām valda liela nekārtība. Tikmēr Deodoru rajons, kur risinājās 11 dažādas sacensības, ieskaitot BMX riteņbraukšanu, tagad ir slēgts, kaut bija plāns radīt publisku parku ar iespējām peldēt vietējiem iedzīvotājiem, kas pārsvarā ir ļoti nabadzīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ķīnas urbanizācija: Kādēļ ķīnieši «krāj» tukšus īpašumus

Gunta Kursiša, 12.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamais īpašums ir viena no retajām iespējam, kur ķīnieši var ieguldīt, tādēļ Ķīnā dzīvokļi tiek pirkti kā investīcija, un lielā daļā gadījumu tie jaunbūvēs tā arī paliek neapdzīvoti, vēsta BBC.

Tas, ka Ķīnā izveidojas veselas neapdzīvotas pilsētas, ne tikai jaunceltņu «spoku rajoni», ir skaidrojams arī ar to, ka dzīvošana jaunā mājoklī mazinātu tā vērtību nākotnē. Tādēļ jauno dzīvokļu īpašnieki izvēlas saglabāt to vienīgi kā aktīvu, skaidro medijs.

Šī gada laikā Ķīnā jaunuzcelto mājokļu platība veido 1,5 miljardu kvadrātmetru, un valsts turpina būvēt.

Iepriekš vēstīts, ka Ķīnas tukšās «spoku pilsētas» neapdzīvotas varētu palikt vēl daudzu gadus. Ik gadu Ķīnā tiek uzbūvētas 12 – 24 jaunas pilsētas, sekojot Ķīnas valdības īstenotajai politkai, un būviecība ir vienu no svarīgākajiem Ķīnas izaugsmes dzinējspēkiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

FKTK: Bankās procesi notiek pareizajā virzienā; nerezidentu noguldījumu īpatsvars turpinās sarukt

LETA, 07.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos divos gados procesi Latvijas komercbankās notiek pareizajā virzienā un nerezidentu noguldījumu īpatsvars turpinās samazināties, šodien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka būtu nepieciešams, lai bez FKTK banku sektora sakārtošanā aktīvāk iesaistītos arī citas tiesībsargājošās institūcijas, kuras ir par to atbildīgas.

«Ja mēs tikai runātu, maz kas notiktu. No FKTK puses tiek ieguldīts liels darbs, reizēm bankas nākas arī sodīt. Bankas jūt pieaugušo kontroli, arī pats kontroles veids pēdējos divos gados ir radikāli mainījies. Tagadējais nerezidentu noguldījumu apjoma samazinājums līdz astoņu miljardu eiro apjomam jeb 40% no visiem noguldījumiem, ir solis ļoti pareizā virzienā. Vēl neesam galapunktā, neviens arī nevar pateikt, kur ir optimālā robeža. Šī robeža pati sevi parādīs,» skaidroja Putniņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Ne vienmēr, palielinot nodokļu slogu, iespējams iegūt vairāk naudas

Dienas Bizness, 16.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jāteic uzreiz – vēlme panākt, ka par tukšajiem dzīvokļiem tiktu prasīts lielāks nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN), ļoti lielā mērā atgādina pirms dažiem gadiem valdības īstenoto praksi, mēģinot nodokļu veidā savākt iespējami mazāk naudas, neuztraucoties par katra konkrētā soļa loģiku.

Protams, var teikt, ka, piemēram, Rīgas centrā joprojām atrodas ne viena vien iespaidīga daudzdzīvokļu māja, kurā neviens jau sen vairs nedzīvo un kas tādējādi degradē vidi, kā arī irbīstama garāmgājēju dzīvībai. Ņemot vērā, ka vienam otram šādam spoku namam ir pat vairāk nekā 10 gadu ilga vēsture, nenāktu par skādi to īpašniekiem skaidri norādīt – vai nu maksājiet ļoti lielu NĪN, vai arī rīkojieties, lai situāciju uzlabotu, proti, sakārtojiet savu namu vai pārdodiet to kādam, kurš ir spējīgs ar attiecīgajiem darbiem tikt galā. Šķiet, tāda loģika bijusi arī politiķiem, amatpersonām, kuras ir nonākusas pie idejas par lielāka NĪN prasīšanu. Tomēr, šādi lemjot, acīmredzami ir aizmirsts viens otrs būtisks aspektu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Tikai aptuveni simts kilometrus no jaunuzbūvētajām ēkām, kas kalpos lielajam sporta notikumam, meklējams pilnīgs pretstats.

No 9. līdz 25.februārim Phjončhanā, Dienvidkorejā norisināsies 2018.gada ziemas Olimpiskās spēles, sportistiem sadalot 102 medaļu komplektus 15 dažādos sporta veidos.

Olimpiskās spēles - dārgs prieks

Tikai aptuveni simts kilometrus no jaunuzbūvētajām ēkām, kas kalpos lielajam sporta notikumam, meklējams pilnīgs pretstats - pamests un aizmirsts savulaik populārs slēpošanas kūrorts. Tas atgādina faktu, ka ziemas Olimpiskajām spēlēm uzbuvēto ēku izmantošana nākotnē joprojām ir neskaidra.

Bijušais slēpošanas kūrorts, kas atrodas netālu no Ziemeļkorejas robežas, durvis slēdza 2006. gadā, esot pieredzes bagātākais visā Dienvidkorejā. Tā noriets saistāms ar slēpošanas popularitātes kritumu valstī un šis fenomens nekur nav zudis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas sociālpolitikas žurnāls The New Statesman Rīgu pasludinājis par izmirušu spoku pilsētu.

Lielbritānijā dzīvojošā poļu tautības raksta autore Agata Pizika Latvijas galvaspilsētu ataino īpaši drūmās krāsās, ziņojot, ka ārpus vecpilsētas Rīga izskatās kā «spoku pilsētas dekorācijas mazbudžeta vesternam», kurā dominē alkohola un lietoto apģērbu veikali.

Atšķirībā no Vecrīgas, kas «tiek apbērta ar valsts naudu», tikai dažu minūšu tramvaja brauciena attālumā valdot cita realitāte, kur redzamas «brūkošas ietves un tukšas koka mājas».

Žurnāls vēsta par masveida emigrāciju no nabadzīgās Latvijas, kurā iedzīvotāji ir «sodīti ar drūmiem labklājības apstākļiem».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lekciju cikls vispārējas sabiedrības informētības, kā arī mežu īpašnieku zināšanu un izpratnes par meža nozares ilgtspējīgu attīstību veicināšanai, sabiedrības informēšanas un meža īpašnieku izglītošanas un apmācības programmas ietvaros. Lekciju cikls organizēts sadarbībā ar Meža attīstības fondu.

Videolekcija “Meža un zemes resursu apsaimniekošanas sociālekonomiskie aspekti un izmaiņas Eiropas Savienības jaunās vides politikas apstākļos”

Lekcijas datums un vieta: 18.10.2023., Jelgava

Referents: Māris Liopa, Latvijas Mežu sertifikācijas padomes priekšsēdētājs, LR Zemkopības Ministra padomnieks meža resursu ilgtspējīgas pārvaldības un izmantošanas jautājumos

Lekcijas tēma: Meža un zemes resursu apsaimniekošana aptver neskaitāmas apakšnozares, kurām veiksmīgas apsaimniekošanas gadījumā būtu jāfunkcionē kā vienotam organismam.

Videolekcija “Purvu un kūdras nozīme jaunajā globālajā situācijā”

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Lomu spēles un teatrāla poza nelīdzēs

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece, 25.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja gribas rīkot raganu medības, tad jāsāk ar galvenajiem lēmuma pieņēmējiem, nevis ar izpildītājiem

Latvijas premjere Laimdota Straujuma ir kļuvusi barga pret ierēdņiem. Viņa paudusi, ka ir ļoti nikna par absolūto bezatbildību Latvijas ierēdniecībā. Viņasprāt, ierēdņi neciena darba kultūru, jo kā varot būt, ka 20 cilvēki ar savu parakstu apliecina, ka ar valsts virzītu projektu viss ir kārtībā, ja beigās izrādās, ka galīgi nav kārtībā? Runa šoreiz ir par Izglītības un zinātnes ministrijas kūrēto interaktīvo vietni skolniekiem, skolotājiem un vecākiem Skolas.lv. «Sakūrēts» viss izrādās tik pamatīgi, ka arī trīs miljoni no ES struktūrfondu līdzekļiem, šķiet, ir pazaudēti. Un ja vēl šis būtu vienīgais šāds gadījums, kad prasmīgi «apgūtie» miljoni aizplūduši gluži kā pa notekcaurules reni. Nesen mums te atklājās skandāls ar Latvijas dalību Milānas Expo, uz izgāšanās sliekšņa ir pēdējo gadu vērienīgākais Veselības ministrijas projekts e-veselība, par visādiem jaunceļamiem slimnīcu korpusiem pat nerunājot.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Izvairīties no ēst gatavošanas nesanāk

Evelīna Brenča, speciāli DB, 01.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iesaka Jānis Zvirbulis, restorāna Fish House Brasserie de Luxe šefpavārs

Vēderprieks

Vienmēr, kad dodos uz Franciju, apmeklēju restorānu Daniel & Denise Lionā, kur šefpavārs ir Jozefs Viola (Joseph Viola). Tur var nobaudīt īstu, klasisku Lionas virtuvi, kas ir fantastiska, sniedz patiesas un vērtīgas garšas. Katru reizi, apmeklējot šo restorānu, atklāju kaut ko jaunu un pārsteidzošu. Šī ir vieta, kuru iesaku ikvienam, kurš vēlas pamēģināt patiesu Francijas garšu. Lai gan man patīk ieturēties ārpus mājas, pēdējā laikā tas diemžēl nesanāk tik bieži, pārsvarā – laika trūkuma dēļ, bet, ja rodas iespēja, labprāt to daru. Turklāt parasti eju pie šefpavāra kā pie personības. Latvijā mani favorīti varētu būt divi trīs restorāni. Viens no tiem ir nesen durvis vērušais restorāns Barents, kurā saimnieko šefpavārs Ivans Šmigarevs. Labprāt dodos arī uz šefpavāra Valtera Zirdziņa restorānu. Pie viņiem es varu doties ar pārliecību, ka nobaudīšu labu ēdienu, un šos restorānus parasti iesaku arī saviem viesiem. Man ļoti patīk gatavot arī mājās, bieži aicinu ciemos draugus, brīvdienās gatavojot, kopā pavadām laiku. Gatavot tuviem cilvēkiem ir atpūta un vienlaicīgi arī enerģijas uzņemšana. Ikdienā visbiežāk mājās sanāk gatavot Ragu Bolognese, jo tas ir iemīļots ēdiens manai meitai Elizabetei, tāpēc nākas to taisīt ļoti bieži.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Mežacūku medībās varēs izmantot trokšņu slāpētājus

Dienas Bizness, 19.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mednieki, šaujot mežacūkas, turpmāk varēs izmantot trokšņa slāpētājus (klusinātājus). To paredz Saeimā ceturtdien, 19.martā, galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā.

Saistībā ar Āfrikas cūku mēra apkarošanu un izsludināto ārkārtas situāciju vairākos novados un pagastos medniekiem tika uzlikts pienākums samazināt mežacūku populācijas blīvumu.

Trokšņa slāpētāji šāviena trokšņa līmeni samazina par 30-40 procentiem, un netiek iztraucētas citas mežacūkas, samazinot to pārvietošanās un migrācijas iespējas, kā arī līdz minimumam samazinot infekcijas izplatīšanās riskus. Tas atbilst Eiropas Komisijas rekomendācijām par Āfrikas cūku mēra ierobežošanu, teikts likumprojekta anotācijā.

Trokšņa slāpētāji medībās plaši tiek izmantoti Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Lielbritānijā un Dānijā. Skandināvijas valstu pieredze apstiprina pozitīvo efektu trokšņa slāpētāju izmantošanā medībās, samazinot traucējošo troksni pārējai sabiedrības daļai, kura nav iesaistīta medību procesā, norāda likumprojekta autori.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Medības, floristika, mežsaimniecība un lauksaimniecība Ķīpsalā

Jānis Rancāns, 20.04.2012

Dārza un floristikas izstāde Dārzs. Flora 2012 un lauksaimnieciskās ražošanas infrastruktūras izstāde Rigaagro 2012 Ķīpsalas izstāžu hallē.

Foto: Edijs Pālens, LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsala notiek vairākas starptautiskas izstādes, kurās iespējams iepazīties gan ar lauksaimnieciskās ražošanas infrastruktūru, gan ar mežsaimniecību, floristiku un medībām.

Lauksaimnieciskās ražošanas izstāde Rigaagro 2012 ik gadu pulcē nozares profesionāļus, lauksaimniekus un plašāku publiku. Izstādes galvenās tēmas ir lauksaimnieciskā ražošana, infrastruktūra un pārvalde.

Izstādē Rigaagro 2012 piedalās lauksaimniecības tehnikas un aprīkojuma tirgotāji un ražotāji no Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Polijas, Itālijas, Baltkrievijas un citām valstīm. Izstādē daudzi ārvalstu uzņēmēji savu produkciju Latvijā prezentēs pirmoreiz.

Izstādē Mežs un Koks 2012 apmeklētāji vienuviet var novērtēt plašu mežsaimniecības tehnikas piedāvājumu. Šajā izstādē mežistrādes uzņēmumiem tehniku un dažādu veidu pakalpojumus piedāvā uzņēmumi un meža tehnikas ražotāju pārstāvniecības Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts pagaidām neplāno mainīt kādu no Ekonomikas ministrijas (EM) pakļautībā un pārraudzībā esošo iestāžu vadītājiem un raganu medības nerīkos.

«Manu neatliekamo uzdevumu sarakstā pilnīgi noteikti nav kādu atlaist. Ienākot ministrijā, esmu teicis darbiniekiem, ka raganu medības pilnīgi noteikti nav manu veicamo darbu sarakstā. To pašu esmu teicis arī iestāžu vadītājiem,» vēsta BNS.

Iestāžu vadītāji un darbinieki netiks mainīti atkarībā no tā, kādiem politiskiem spēkiem šie darbinieki pieder vai arī simpatizē, viņš apliecināja. «Kā piemēru varu minēt to, ka mana biroja vadītāja būs Ginta Ozola, kura ir vadījusi arī Arta Kampara biroju. Es zinu, ka viņa ir "Vienotības" biedre, bet man nav nekādu problēmu ar šo jautājumu. To ir gan deklarējusi Zatlera Reformu partija, gan arī es varu atkārtot ‒ mani primāri interesē profesionalitāte, pieredze un veikums,» pastāstīja jaunais ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija dažādu iemeslu dēļ nespēj pilnvērtīgi piedalīties valstij vēlamo lielo investoru medībās un panākt, lai tie paliek Latvijā.

To atzīst investoru interešu pārstāvji. Vēl vairāk - tiek ieteikts Latvijas valstij ne tikai vārdos, bet reālos darbos apvienot spēkus visām valsts un pašvaldību iestādēm, izstrādāt konkrētu pasākumu plānu kā pacīnīties par valstij vēlamu investīciju projektu piesaisti.

«Eiropas uzņēmumiem ir interese par ražošanas pārcelšanu, un Latvijai ir vairākas priekšrocības, tāpēc šādus investorus varam piesaistīt,» tā Latvijas Radio 4 raidījumā «Darbojošās personas» atzina ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Milzīgas ražotnes šobrīd ceļ ļoti reti, bet investori ienāk pamatā ar vidēju ražotni un darba vietām līdz 50 vai 100. «Latvija piedalās investoru medībās, taču Latvijai ir ierobežotas iespējas, un tās nav spēkos «norīt» tādu investīciju projektu kā, piemēram, kādu autorūpnīcu, taču vidēja izmēra ražotnes investoru varam piesaistīt, un šajā piesaistē konkurējam ar Poliju, Čehiju, citām Baltijas valstīm,» atzīst D. Pavļuts. Viņš uzsver, ka šādu investīciju piesaistei Latvijai ir speciāli izstrādāta stratēģija un arī metodoloģija, kā LIAA ar šādiem potenciālajiem investoriem strādā. Tiesa gan, pēc ministra sacītā, lai Latvija varētu izvēlēties, kurus investorus piesaistīt un kurus ne, valstij jābūt ļoti pievilcīgai. «Šobrīd pasaules mērogā uz Eiropu lielie investori skatās daudz mazāk nekā uz tādām valstīm kā Ķīna, Indija, Brazīlija, bet mūsu iespēja ir vidējo ražotņu investoru piesaiste vai arī tādu investoru piesaiste, kuri vēlas būt ES,» tā D. Pavļuts.

Komentāri

Pievienot komentāru