Baltijas birža

Šonedēļ sarukuši visi Baltijas biržu indeksi

Jānis Šķupelis, 23.04.2010

Jaunākais izdevums

Šās nedēļas skatījumā zemākos līmeņos noslīdējuši visi Baltijas biržu raksturojošie indeksi. Visstraujāko kritumu piedzīvoja Viļņas biržas OMXV, kura vērtība saruka par 2,84%. Rīgas un Tallinas indeksi tikmēr saruka par attiecīgi 1,39% un 1,44%.

Nedēļas laikā straujākos cenas kritumus no Baltijas Oficiālā saraksta akcijām piedzīvoja Ekspress Grupp (-47,06%), Ventspils naftas (-20%), Nordecon International (-8,37%) un Silvano Fashion Group (-8,84%), Panevežio statybos trestas (-8,39%) vērtspapīri. Ekspress Group ziņoja par papildu akciju emisiju. Pirmtiesības iegādāties uzņēmuma akcijas tika dotas jau esošajiem investoriem, piešķirot tiem parakstīšanās tiesības akciju veidā, ar kurām bija iespējams veikt darījumus publiskajā tirgū nedēļas garumā. Savukārt Ventspils naftas akcijas cenas kritums bija drīzāk «neaktīvs atsitiens» pēc iepriekšējo nedēļu straujā akcijas cenas kāpuma.

Tikmēr straujāko izaugsmi demonstrēja Grindeka (+6,89%) un Trigon Property Development (+15,09%) akciju vērtības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Ceturtdien OMXR palielinās par 1,69%

Jānis Šķupelis, 01.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šīs nedēļas pēdējo tirdzniecības sesiju ar vērtības pieaugumu spēja noslēgt visi Baltijas biržu raksturojošie indeksi. Visstraujāk šoreiz pieauga pašmāju Rīgas biržas OMXR vērtība, kura palielinājās par 1,69%. Viļņas un Tallinas biržu raksturojošie indeksi tikmēr pieauga par attiecīgi 0,76% un 0,02%.

Lielākais apgrozījums Baltijā kopumā bija ar Tallinna Kaubamaja akcijām, kuras 14 darījumos tika tirgotas 558 tūkst. EUR apjomā. Minētās kompānijas akcijas cena gan saruka par nepilnu procentu līdz 5,13 EUR.

Tikmēr Rīgas biržā apjomīgākā tirdzniecība atkal bija ar Olainfarm akcijām (apgrozījums bija 27,5 tūkst. Ls), kuras cena spēja palielināties par 2,83% līdz 1,09 Ls.

Jāpiebilst, ka ceturtdien par biedru visās NASDAQ OMX Baltijas biržās tika apstiprināta AS Reģionālā investīciju banka. Db.lv jau rakstīja, ka tādejādi Reģionālā investīciju banka kļuvusi par 28. uzņēmumu, kuram piešķirts vienotais Baltijas biržu biedra statuss.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Jaunā gada kāpums Baltijas biržās turpinās

Jānis Šķupelis, 03.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas biržu raksturojošie indeksi šonedēļ turpina pieaugumu, piemēram, Rīgas biržās OMXR indeksa vērtība šo ceturtdien palielinājās par 0,29%. Savukārt Tallinas un Viļņas biržu indeksu vērtības pieauga attiecīgi par 0,95% un 0,08%.

Rīgas biržā šodien strauju cenas kāpumu piedzīvoja Grindeks akcija, kuras vērtība pieauga par 4,4% līdz 4,75 Ls atzīmei. Lielākais tirdzniecības apgrozījums gan bija ar Olainfarm akcijām un sasniedza 71,9 tūkst Ls. Olainfarm akcijas vērtība ceturtdienas pieauga par 1,33% līdz 3,8 Ls atzīmei.

Jāpiebilst, ka vakar pēc tam, kad pasaules finanšu tirgus bija pārņēmis optimisms, kas bija saistīts ar ASV fiskālās klints neiestāšanos pilnā apmērā, Rīgas biržās OMXR indeksa vērtība pieauga par 1,06%. Zīmīgs gan ir fakts, ka šī gada pirmajā tirdzniecības sesijā minēta indeksa vērtība atgriezusies virs apaļās 400 punktu atzīmes, kas ir augstākais līmenis kopš pagājuša gada marta sākuma. Jāteic, ka vēl straujāks pieaugums bija vērojams Tallinas un Viļņas biržās. Šo biržu indeksu - OMXT un OMXV – vērtības vakar palielinājās attiecīgi par 2,54% un 2%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Iespaidīgs vērtības kāpums Rīgas OMXR indeksam un Ventspils naftas akcijai

Jānis Šķupelis, 15.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien strauju vērtības pieaugumu piedzīvoja Rīgas biržu raksturojošais OMXR indekss, kura vērtība palielinājās par veseliem 7,13%.

Straujais OMXR indeksa kāpums bija skaidrojams ar Ventspils naftas akcijas cenas kāpumu par veseliem 29,5% līdz 1,8 Ls. Apgrozījums ar minētājām akcijām sasniedza 131.9 tūkst. Ls (14 darījumos). Jāpiebilst, ka gandrīz visi darījumi ar Ventspils nafta akcijām ceturtdien tika slēgti pie krietni augstākas cenas, nekā Ventspils naftas akcija maksāja trešdien (tad tās cena atradās pie 1,39 Ls).

Otrs lielākais apgrozījums Rīgas biržā šodien bija ar Olainfarm vērtspapīriem (apgrozījums sasniedza 52,2 tūkst. Ls). Minētā Latvijas farmācijas uzņēmuma akcijas cena šodien saruka par gandrīz 2% līdz 1 Ls. Jāpiebilst, ka Olainfarm jau pēc tirdzniecības sesijas beigām paziņoja, ka šogad plāno palielināt gan kompānijas apgrozījumu, gan peļņu par attiecīgi 10% līdz 24,5 milj. Ls un 15% līdz 2,7 milj. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kapitāla tirgus attīstības formula – valsts lēmumi un pievilcīgi emitenti

Māris Ķirsons, 29.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kapitāla tirgus attīstība Latvijā ir atkarīga ne tikai no valsts noteiktajiem nosacījumiem, lielo valsts kapitālsabiedrību kotēšanas biržā, bet arī pašu emitentu labas korporatīvas pārvaldības, spējas ieinteresēt potenciālos investorus.

To rāda diskusija Kapitāla tirgus tendences Latvijā – kāds ir vietējā tirgus potenciāls? Nenoliedzami, ka Latvija kapitāla tirgus attīstībā atpaliek gan no Igaunijas, gan arī no Lietuvas; to varētu pārvarēt gan ar valdības lēmumiem, gan jaunu privātu emitentu ienākšanu biržā.

Redz valsts kompāniju trūkumu

“Būtiskākais, ar ko Latvija atšķiras no Lietuvas un Igaunijas, ir tas, ka biržā ir startējuši lieli valstij piederoši uzņēmumi – Igaunijas valstij piederošā AS Tallinas osta un Lietuvas valstij piederošā AS Ignitis grupa,” skaidro AS Nasdaq Riga valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne. “Problēmas sakne – maz tirgus dalībnieku, maza tirgus kapitalizācija (mazāk par 10% no IKP), bet, piemēram, Zviedrijā kapitalizācija ir lielāka par šīs valsts IKP; jāmeklē cēloņi, kāpēc ir tik maz dalībnieku,” skaidro AS DelfinGroup padomes loceklis Gatis Kokins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paniskā izpārdošana pasaules lielākajos akciju tirgos skārusi arī Baltiju, un dramatiski samazinājušies visu Baltijas biržu akciju indeksi.

Šodien visvairāk samazinājās pašmāju – Rīgas biržas OMXR indeksa vērtība – par 8,07%. Tikmēr Tallinas un Viļņas biržu indeksu vērtības nogāzās attiecīgi par 7,37% un 7,93% (tirdzniecības sesija vēl nebija noslēgusies). Jāpiebilst, ka dramatiski šo indeksu vērtības kritumi bija vērojami arī vakar, kad OMXR saruka par 3,35% OMXT par 6,24% un OMXV par 5,08%.

Arī apgrozījums šodien Baltijas biržās bija lielāks nekā parasti un sasniedza 2,42 milj. Ls (kopējais Baltijas biržu apgrozījums). Tiesa gan, tirdzniecības sesija vēl nebija noslēgusies.

Eksperti norāda, ka Baltijas reģionā pēdējā laikā ļoti izteikti palielinājusies korelācija Igaunijas un ASV biržas indeksu starpā, kas ir saistīts ar Igaunijas biržās augstāko likviditāti reģionā, kā arī ārzemju investoru (ieskaitot institucionālo investoru) lielu interesi par NASDAQ OMX Tallinn tirgotajām akcijām. «Ja lielie investori samazina savas pozīcijas akcijās, viņi pārdod arī mūsu reģiona akcijas, turklāt samērā lielos apjomos,» klāsta SEB bankas brokerpakalpojumu vadītāja Nataļja Točelovska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Dienas tēma: Kavē konservatīvisms un ēnu ekonomika

Sandris Točs, speciāli DB, 14.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ļoti pozitīvu impulsu Latvijas biržas attīstībā varētu sniegt tādu uzņēmumu kā Lattelecom kotācija biržā,» saka Nasdaq Riga valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne

Kā vērtējat tirdzniecības aktivitāti Nasdaq Riga biržā?

Tirdzniecības aktivitāte biržā ir atkarīga no uzņēmuma akcionāru struktūras un uzņēmuma lieluma. Ir tāds rādītājs, ko biržā mēs saucam par free-float. Tas ir brīvā publiskā apgrozībā esošo akciju daudzums. Ja uzņēmumam ir liels šādu akciju daudzums, tad biržā tas parasti ir labi tirgots. Tirdzniecība ir atkarīga arī no tā, kā biržā kotētie uzņēmumi strādā. Ja uzņēmumam ir labi finanšu rezultāti, tam ir aktīvas investoru attiecības un tas ir interesants investoriem, tad arī tirdzniecība biržā ir aktīva. Kopumā vērtējot, jāsaka, ka mēs Rīgas biržā neesam apmierināti ar esošo tirdzniecības aktivitāti. Tāpēc nopietni strādājam, lai piesaistītu jaunus, pietiekami lielus klientus, kuriem būtu liels publiskā apgrozībā esošo akciju daudzums. Ļoti pozitīvu impulsu Latvijas attīstībā varētu sniegt tāda uzņēmuma kā Lattelecom kotācija biržā. Gan Igaunijā, gan Lietuvā telekomunikāciju uzņēmumu kotācija biržā deva ļoti pozitīvu impulsu, lai kapitāla tirgus un birža attīstītos. Tie ir uzņēmumi, kas nosaka likviditāti biržā. Un tas ir tāpēc, ka telekomunikāciju uzņēmumi parasti ir ļoti lieli. Tātad tie ir interesanti ne tikai vietējiem mazajiem akcionāriem, dažādiem institucionālajiem investoriem, fondiem, piemēram, pensiju 2. līmeņa fondiem, kas darbojas Baltijā, bet arī daudziem ārvalstu investoriem. Latvijas gadījumā telekomunikāciju uzņēmums līdz biržai nav nonācis. Jācer, ka tuvākajā nākotnē varētu būt kādas pozitīvas pārmaiņas šajā ziņā. Biržas likviditātē un tirdzniecības aktivitātes kāpināšanā ļoti svarīgs ir pats uzņēmums. Tomēr mums ir arī sava Baltijas Tirgus likviditātes uzturētāju programma, kuras ietvaros likviditāte tiek uzlabota virknei biržas uzņēmumu, un tā strādā jau vairāk nekā divus gadus. Saviem biedriem tirdzniecības sesijas laikā, ja viņi uzsāk darbu kā likviditātes nodrošinātāji noteiktām uzņēmumu akcijām, dodam tirdzniecības komisijas atlaidi, tādā veidā stimulējot biedru interesi uzlabot likviditāti gan Rīgas biržā, gan Baltijas biržās kopumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rīgas biržā neliels apgrozījums, strauja izaugsme

, 04.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien no Baltijas biržu raksturojošajiem indeksiem ar strauju pieaugumu izcēlās Rīgas biržās raksturojošais OMXR, kura vērtība palielinājās par 5.84 %. Kaimiņu – Tallinas un Viļņas biržās izaugsme bija krietni vien pieticīgāka, kuru indeksi pieauga par attiecīgi 1.83 % un 0.36 %.

Jāpiebilst gan, ka apgrozījums Rīgas biržā pirmdien bija ļoti mazs (pat skatoties caur plakni, ka Rīgas biržā tas vienmēr ir mazs) – vien 7.3 tūkst. Ls. «Vistirgotākās» Rīgas biržā bija Latvijas kuģniecības akcijas ar kurām 10 darījumos apgrozījums sasniedza 2.1 tūkst. Ls. Uzņēmuma akcijas cena pieauga par 7.5 % līdz 0.43 Ls.

Savukārt visā Baltijā kopumā pirmdien lielākais apgrozījums – 384.6 tūkst. EUR - bija ar Tallinas biržā kotētajiem Olympic Entertainment Group vērtspapīriem. Azartspēļu kompānijas akcijas cena samazinājās par 0,76 -1.3 % līdz 0.76 EUR.

Tikmēr Viļņas biržā aktīvākā tirdzniecība bija ar Ukio bankas akcijām, kuras cena samazinājās par 2.83 % līdz 0.30 EUR.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Visaktīvākā tirdzniecība ceturtdien Tallinas biržā

Jānis Šķupelis, 11.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Tallinas biržu raksturojošā OMXT indeksa vērtība pieauga par 1,96%. Tikmēr Rīgas biržas OMXR iebrauca simboliskos mīnusos – tā vērtība saruka par 0,06%.

Sakarā ar to, ka ceturtdien Viļņas biržā bija slēgta (sakarā ar Lietuvas Neatkarības dienas svinībām Viļņas biržā būs slēgta arī piektdien) liela investoru aktivitāte Baltijas biržā šodien vērojama nebija. Tallinas biržās kopējais apgrozījums bija 918 tūkst. EUR, savukārt Rīgas biržas apgrozījums bija krietni mazāks – 53 tūkst. Ls. Turklāt Rīgas biržā šodien cenas izmaiņas piedzīvoja vien trīs uzņēmumu akcijas.

Ceturtdien visaktīvākā tirdzniecība Baltijā kopumā bija ar Tallinna Vesi vērtspapīriem, kuri 179 darījumos tika tirgoti 415,4 tūkst. EUR apjomā uzņēmuma akcijas cenai palielinoties par 1% līdz 10,1 EUR.

Savukārt Rīgas biržā lielākais apgrozījums bija ar Olainfarm vērtspapīriem, kuri 70 darījumos tika tirgoti 49 tūkst. Ls apjomā. Rezultātā minētā farmācijas uzņēmuma akcijas cena piedzīvoja kāpumu par 0,96% līdz 1,05 Ls. Jāatzīmē, ka Olainfarm nesen paziņoja, ka tas plāno saglabāt 2009. gadā sasniegto apgrozījuma pieauguma dinamiku arī 2010. gadā un strādāt ar vēl lielāku peļņu nekā 2009. gadā (2009. gadā peļņa bija 2.56 milj. Ls).

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Šodien izaugsme Rīgas un Viļņas biržās, Tallinā kritums

Jānis Šķupelis, 02.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visvairāk – par 0,62% šodien palielinājās Rīgas biržu raksturojošais OMXR indekss. Mērena izaugsme bija vērojama arī Viļņas biržā, kuras raksturojošais indekss palielinājās par 0,23%. Tikmēr Tallinas biržās OMXT vienīgais šodien iebrauca negatīvā teritorijā un tā vērtība samazinājās par 0,33%, liecina informācija NASDAQ OMX Riga biržā.

Lielākais apgrozījums Baltijā kopumā šodien bija ar Viļņas biržā kotētajām Linas Agro Group vērtspapīriem, kuri 77 darījumos tika tirgoti 256,8 tūkst. EUR apjomā, ka rezultātā uzņēmuma akcijas cena palielinājās par 2,39% līdz 0,62 EUR.

Tikmēr Tallinas biržā lielākais tirdzniecības apgrozījums bija ar Olympic Entertainment Group akcijām, kuras cena saruka par 1,69% līdz 1,16 EUR. Jāatgādina, ka minētais azartspēļu uzņēmums pagājušonedēļ publicēja samērā pozitīvus ceturtā ceturkšņa finanšu rezultātus. Salīdzinot ar trešo ceturksni, ir pieaudzis arī Olympic Enetrtainment Group apgrozījums. Kā pozitīvs fakts jāpiemin arī tas, ka ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo laika posmu pērn, apgrozījums uz vienu kazino ir pieaudzis par 16,1%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kapitāla tirgus aktualitātes, nākotnes tendences un praktiski ieteikumi

Jānis Goldbergs, 26.06.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par galvenajiem notikumiem Latvijas un Baltijas kapitāla tirgū, par lielākajām gaidām un iespējamiem notikumiem, kā arī sīkiem knifiem investoriem iesācējiem Dienas Bizness izjautāja Signet Bank kapitāla tirgus ekspertus Kristiānu Janvari un Edmundu Antufjevu.

Ir pieejama samērā plaša, nu jau var teikt – pat bibliotēka ar jau notikušajām obligāciju emisijām ar Signet Bank atbalstu tajās. Vai iespējams sniegt tādu kā TOP10 emitentu sarakstu, piemēram, pēc kupona likmes? Kas kopš pērnā gada ir bijuši gardākie investoru kumosi?

Edmunds Antufjevs: No pērnā gada obligāciju emisijām no kupona likmes viedokļa es gribētu izcelt pirmo trijnieku – Eleving Group, kas piedāvāja 13% kupona likmi, tam sekoja Storent Group ar 11% kupona likmi un LHV banka ar 10,5% kupona likmi. Šogad šī tendence turpinās, jo kuponu likmes saglabājas augstas. Piemēram, Grenardi Group nāca klajā ar 10% likmes piedāvājumu, savukārt Citadele banka, kas ir liels uzņēmums ar augstu kredītreitingu, piedāvāja 8%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Ceturtdien pozitīvas vēsmas Viļņas un Tallinas biržās

Jānis Šķupelis, 03.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, sekojot pozitīvajām noskaņām Eiropas akciju tirgos (ko sekmē investoru labāks noskaņojums attiecībā pret ASV ekonomiku), augstākos līmeņos devās arī Tallinas un Viļņas biržu raksturojošo indeksu vērtības, kuras pieauga par attiecīgi 2,97% un 0,39%. Tikmēr pašmāju Rīgas biržā tirdzniecība ieslīdēja nelielos mīnusos, kā rezultātā Rīgas biržas OMXR saruka par 0,34%.

Baltijā kopumā ceturtdien apjomīgākā tirdzniecība notika ar Tallinas biržā kotētajām Olympic Entertainment Group un Tallink Grupp akcijām. Abu minēto kompāniju akciju vērtības piedzīvoja vērā ņemamu izaugsmi par attiecīgi 3,17% līdz 1,3 EUR un 5,26% līdz 0,6 EUR.

Tikmēr Viļņas biržā aktīvākā tirdzniecība bija ar Apranga Group akcijām, kuras cena pieauga par 4,76% līdz 1,27 EUR. Jāpiebilst, ka vakar Apranga atklāja, ka tās apgorījums maijā ir bijis 8,4 milj. Ls, kas ir par 6,3% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

Rīgas biržā lielākais apgrozījums bija ar Olainfarm akcijām, kuras cena saruka par 1,02% līdz 0,97 Ls. Salīdzinoši aktīva tirdzniecība bija arī ar Latvijas tilti akcijām, kuras cena saruka par 0,78% līdz 18,72 Ls. Jāpiebilst, ka Latvijas tilti tirgu pārsteidza ar ļoti labiem šā gada pirmā ceturkšņa finanšu rezultātiem. Db.lv jau rakstīja, ka šā gada pirmajā ceturksnī As Latvijas tilti peļņa pieaugusi vairāk nekā trīs reizes, sasniedzot 2,45 miljonus latu. Savukārt kompānijas apgrozījums palielinājies par 53,4% līdz sešiem miljoniem latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Straujākais kritums pirmdien Tallinas biržā

Jānis Šķupelis, 29.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdienas tirdzniecības sesija Baltijas biržās ar lielāko mīnusa zīmi tika aizvadīta Tallinas biržā, kuras raksturojošā OMXT indeksa vērtība samazinājās par 1,23%. Uz pozitīvākas nots tirdzniecība gan notika Rīgas biržā, kuras OMXR indeksa vērtība spēja palielināties par 0,35%. Tikmēr Viļņas OMXV vērtība pirmdien praktiski nemainījās (indeksa vērtība saruka par 0,01%).

Visapjomīgākā tirdzniecība Baltijā kopumā bija ar Lietuvas TEO LT akcijām (apgrozījums bija 211,2 tūkst. EUR), kuras cena palielinājās par 0,86% līdz 0,68 EUR.

Tikmēr Rīgas biržā pirmdien tika aizvadīta kūtra tirdzniecības sesija un kopējais Rīgas biržas apgrozījums bija vien 11,2 tūkst. Ls. Lielākais apgrozījums pašmāju biržā bija ar Olainfarm akcijām, kuras 13 darījumos tika tirgotas 4,7 tūkst. Ls apjomā. Rezultātā Olainfarm akcijas cena samazinājās par 0,93% līdz 1,06 Ls. Jāpiebilst, ka Olainfarm šodien paziņoja, ka neizslēdz iespēju, ka nākotnē uzņēmus izveidos aptieku tīklu Latvijā.

Db.lv jau rakstīja, ka atkarībā no gaidāmajiem lēmumiem Latvijas Farmācijas likumā Olainfarm varētu veidot gluži jaunu aptieku tīklu vai arī iegādāsies kādu no jau esošajiem. Tāpat uzņēmums plāno attīstīt savu darbību Āzijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Baltijas biržās plusi

Jānis Šķupelis, 02.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien visu Baltijas biržu indeksi piedzīvoja vērtības kāpumu. Straujākā izaugsme šoreiz bija Rīgas biržā, kuras raksturojošais OMXR indekss pieauga par 2,7%. Savukārt Tallinas un Viļņas biržu indeksu vērtības pieaug par attiecīgi 0,48% un 0,02%.

Rīgas biržā šodien lielākais apgrozījums bija ar Olainfarm akcijām, kuras cena pieaug par 1,51% līdz 2,02 Ls. Jāatgādina, ka Olainfarm šonedēļ atklāja, ka tā peļņa šā gada deviņos mēnešos sasniegusi 2,84 miljonus latu, kas ir divas reizes vairāk nekā attiecīgajā laika posmā pērn. Savukārt Olainfarm apgrozījums šā gada trīs ceturkšņos bija 18,84 miljoni latu, kas ir par 24% vairāk nekā pērn šajā laikā, kad apgrozījums bija 15,19 miljoni latu.

Otrs lielākais apgrozījums Rīgas biržā bija ar Ditton pievadķēžu rūpnīcas akcijām, kuru cena šodien nedaudz samazinājās par 0,31% līdz 0,32 Ls. Uzņēmums šonedēļ atklāja, ka tā peļņa šā gada pirmajos trīs ceturkšņos sasniegusi 1,144 milj. Ls, un apgrozījums pieaudzis par 157% līdz 5,61 milj. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Rīgas OMXR no krituma izvelk straujš Ventspils naftas akcijas kāpums

Jānis Šķupelis, 28.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī šodien vairums Eiropas akciju tirgos valdīja negatīvas noskaņas, kurām sekoja arī Viļņas un Tallinas biržas, kuru raksturojošie indeksi saruka par attiecīgi 1,94% un 2,3%. Tikmēr Rīgas birža izcēlās un demonstrēja pārliecinošu izaugsmi. Rezultātā pašmāju biržu raksturojošais OMXR palielinājās par 3,54%.

Jāpiebilst gan, ka Rīgas biržās indeksa izaugsmei kārtējo reizi palīdzēja tikai straujš Ventspils naftas akcijas cenas kāpums. Db.lv jau rakstīja, ka trešdien pēc vairākiem paziņojumiem saistībā ar atcelto akcionāru sapulci Ventspils naftas akcijas cena uzkāpa par 25,2%, līdz 1,69 latiem. (lielākais apgrozījums NASDAQ OMX Riga biržā). Kopējais Rīgas biržās apgrozījums bija 47,2 tūkst. Ls.

Krietni apjomīgāka tirdzniecība kārtējo reizi bija abās Baltijas kaimiņu biržās. Tallinas un Viļņas biržu kopējais tirdzniecības apgrozījums bija attiecīgi 1,67 milj. EUR un 982,5 tūkst, EUR. Jāpiebilst, ka Tallinas biržā šodien akcijas cenas kāpumu nepiedzīvoja neviena uzņēmuma akcija, tikmēr Viļņas biržā cenas kāpumu piedzīvoja vien divu kompāniju akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Straujākais kāpums Rīgas biržā

Jānis Šķupelis, 16.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdienas tirdzniecības sesiju ar lielāko vērtības pieaugumu noslēdza pašmāju – Rīgas biržu raksturojošais OMXR indekss, kurš pieauga par 1,34%. Tikmēr kaimiņu - Viļņas OMXV vērtība pieauga par 0,31%. Nelielos mīnusos gan iebrauca Tallinas birža, kuras OMXT saruka par 0,21%.

Rīgas biržā kaut cik vērā ņemami tirdzniecības apjomi bija tikai ar Olainfarm akcijām, kuras 51 darījumā tika tirgotas 39,5 tūkst Ls apjomā. Rezultātā Olainfarm akcijas cena piedzīvoja strauju kāpumu – par 4% līdz 1 Ls. Jāatgādina, ka šā gada pirmo ceturksni Olainfarm noslēdza ar 697,9 tūkst. Ls lielu peļņu, kas ir par 50% vairāk nekā uzņēmums spēja nopelnīt attiecīgajā periodā pērn.

Visā Baltijā kopumā lielākais apgrozījums (75,2 tūkst EUR) šoreiz bija ar Lietuvas biržā kotētajām TEO LT akcijām. Minētās telekomunikāciju kompānijas akcijas cena tirdzniecības rezultātā palika nemainīga pie 0,6 EUR atzīmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Otrdien neliels kāpums tikai Tallinas biržā

Jānis Šķupelis, 06.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien no Baltijas biržu raksturojošajiem indeksiem vērtības kāpumu piedzīvoja vien Tallinas biržu raksturojošais OMXT indekss, kurš pieauga par 0,48%. Tirdzniecības sesija uz negatīvas nots noslēdzās pašmāju – Rīgas biržā, kur tās OMXR vērtība samazinājās par 1,01%. Jāpiebilst, ka Viļņas biržā šodien bija brīvdiena, jo Lietuva svin Mindauga kronēšanas dienu.

Visā Baltijā kopumā otrdien lielākais apgrozījums bija ar Olympic Entertainment Group vērtspapīriem, kuri 111 darījumos tika tirgoti 227 tūkst. EUR apjomā. Rezultātā minētā azartspēļu uzņēmuma akcijas cena gan palika nemainīga pie 1,06 EUR atzīmes.

Tikmēr Rīgas biržā praktiski visu biržas kopējo apgrozījumu veidoja darījumi ar Latvijas kuģniecības akcijām, kuras trīs darījumos (tiesa, no tiem tikai viens bija liels) tika tirgotas 109 tūkst Ls apjomā. Rezultātā Latvijas kuģniecības akcijas cena piedzīvoja kritumu par 2,56% līdz 0,38 Ls.

Ievērojamu vērtības kāpumu – par 12,5% līdz 29,8 Ls - Rīgas biržā šodien piedzīvoja Latvijas tilti akcija. Db.lv jau rakstīja, ka Latvijas tilti tikuši Klaipēdas termināļa būves konkursa nākamajā kārtā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Kritums tikai Rīgas biržā

Jānis Šķupelis, 29.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien no Baltijas biržu indeksiem vērtības kritumu piedzīvoja vien pašmāju – Rīgas biržas OMXR, kas saruka par 1%. Tikmēr Viļņas un Tallinas biržu indeksi piedzīvoja mērenus kāpumus par attiecīgi 0,38% un 0,11%.

Rīgas biržā šodien apjomīgākā tirdzniecība bija ar Grindeka akcijām, kuras 15 darījumos tika tirgotas 100,5 tūkst. Ls apjomā (samērā liels apgrozījums, ja ņem vērā to, ka parasti Rīgas biržā tirdzniecība nav no tām likvīdākajām). Rezultātā minētā farmācijas sektora uzņēma akcijas vērtība pieauga par 1,78% līdz 6,3 Ls.

Otrs lielākais apgrozījums Rīgas biržā šodien bija ar SAF Tehnikas akcijām, kuras cena piedzīvoja kritumu par 2,65% līdz 3,3 Ls.

Jāpiebilst, ka strauju vērtības kritumu Rīgas biržā piedzīvoja Latvijas tiltu akcija, kuras cena saruka par 9,88% līdz 25 Ls (apgrozījums ar Latvijas tiltu akcijām bija 18,2 tūkst Ls).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Straujākais kāpums šodien Tallinas biržā

Jānis Šķupelis, Db, 16.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Tallinas biržu raksturojošā indeksa vērtība pakāpās par 1.84 %. Rīgas biržas izaugsme bija mērenāka, kur tās OMXR spēja palielināties vien par 0.78 %. tikmēr Viļņas birža iebrauca nelielos mīnusos un tās raksturojošais OMXT saruka par 0.25 %.

Arī ar lielāko kopējo apgrozījumu šodien izcēlās Tallinas birža, kur tas sasniedza 951.3 tūkst. EUR. Mazākais kopējais apgrozījums, kā ierasts, bija Rīgas biržā – 37.4 tūkst. Ls.

Visapjomīgākā tirdzniecība Baltijā šodien notika ar Tallink Grupp vērtspapīriem, kuri 47 darījumos tika tirgoti 343.5 tūkst EUR apjomā. Minētā uzņēmuma akcijas cena palielinājās par 2.7 % līdz 0.38 EUR. Savukārt pašmāju biržā visapjomīgāk tika tirgotas farmācijas sektora pārstāvja – Grindeka akcijas (apgrozījums sasniedza 20.8 tūkst. Ls), kuras cena pircēju intereses rezultātā palielinājās par 1.85 % līdz 3.86 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Straujākais kāpums pirmdien Rīgas biržā

, 01.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunās darba nedēļas sākumā vislabāko dinamiku demonstrēja Rīgas biržu raksturojošais OMXR indekss, kura vērtība palielinājās par 3.18 %. Kāpumu piedzīvoja arī Viļņas biržu raksturojošais OMXV indekss – par 1.07 %. Simbolisks kritums bija vērojams Tallinas biržā, kur tās OMXT samazinājās par 0.03 %.

Rīgas biržā lielāko daļu tirdzniecības apgrozījuma veidoja tirdzniecība ar divu uzņēmumu – Grindeka un Latvijas kuģniecības vērtspapīriem. Grindeka akcijas 10 darījumos (no tiem viens palielāks) tika tirgotas 53.3 tūkst. Ls apjomā, akcijas cenai palielinoties par 6.52 % līdz 4.9 Ls. Otrs lielākais apgrozījums Rīgas biržā bija ar Latvijas kuģniecības akcijām, kuras cena gan palika pie 0.48 Ls atzīmes. Jāpiebilst, ka straujš cenas kāpums par 11.76 % šodien bija Rīgas kuģu būvētavas akcijai.

Visā Baltijā kopumā šodien lielākais apgrozījums bija ar Ukio bankas akcijām (749.2 tūkst. EUR), kuras cena palielinājās par 4,39 % līdz 0.34 EUR. Lietuvas biržā šodien ievērojamu kāpumu piedzīvoja City Sevice AB akcija, kuras cena palielinājās par 9.92 5 līdz 2.66 EUR. Jāpiebilst, ka šodien uzņēmums paziņoja, ka plāno izvērst savu darbu Krievijas komunālo pakalpojumu tirgū, sadarbojoties ar valsts lielāko banku – Sberbank.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Nord Pool birža – elektrība, kad pašiem tās pietrūkst

Ingus Štūlbergs, AS "Latvenergo" Tirdzniecības daļas vadītājs, 27.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstās elektrības cenas ir raisījušas interesi par biržas darbības principiem.

Mūsu valstij dalība Nord Pool biržā nodrošina iespēju iegādāties trūkstošo elektroenerģijas apjomu, lai pilnībā nosegtu valsts patēriņu par ekonomiski izdevīgāko un pēc iespējas zemāko cenu nākamajai dienai, importējot to, izmantojot starpsavienojumus. Savukārt izstāšanās no biržas padarītu nemainīgi augstu elektroenerģijas cenu patērētājiem, kas pārsniegtu esošās Nord Pool biržas Latvijas reģiona vidējās cenas gadā.

Latvija teorētiski varētu sevi nodrošināt ar nepieciešamo elektroenerģijas apjomu – ar nosacījumu, ka visu gadu Daugavas HES pietece saglabātos netipiski augsta un vienmērīga, Latvenergo TEC ražotnes strādātu bez nepieciešamajiem remontdarbiem, bet pīķa jeb augsta pieprasījuma stundās Latvijas elektroenerģijas patēriņš tiktu samazināts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Kāpums Rīgas un Tallinas biržās

Jānis Šķupelis, 14.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien no Baltijas biržu indeksiem visvairāk vērtība pieauga Rīgas biržas raksturojošajam OMXR indeksam – par 0,79%. Nelielu kāpumu piedzīvoja arī Tallinas birža, kuras OMXT indeksa vērtība palielinājās par 0,1%. Tikmēr Viļņas biržā bija vērojams lēzens kritums un OMXV indeksa vērtība saruka par 0,46%.

Apjomīgākā tirdzniecība Baltijā kopumā šodien bija ar Tallink Grupp akcijām, kuras 68 darījumos tika tirgotas 178 tūkst. EUR apjomā. Rezultātā Tallink akcijas cena pieauga par 0,41% līdz 0,738 EUR.

Tikmēr Rīgas biržā šodien lielākais apgrozījums bija ar Olainfarm akcijām, kuras cena nemainījās un palika pie 2 Ls atzīmes.

Šobrīd vairāki eksperti vērš uzmanību uz to, ka Baltijā valda tāds kā pirmssvētku noskaņojums, kad tirdzniecības apgrozījums un cenu svārstības ir mazākas nekā iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rīgas biržā kritums

, 17.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien straujāko kritumu no Baltijas biržām piedzīvoja tieši Rīgas biržā, kuras raksturojošā OMXR vērtība samazinājās par 1.14 %.

Vērtības kritumu – par 0.57 % - piedzīvoja arī Viļņas biržu raksturojošais OMXV. Savukārt Tallinas birža šodien spēja demonstrēt simbolisku izaugsmi un tās raksturojošais indekss pakāpās pār 0.14 %.

Lielākais apgrozījums Baltijā ceturtdien bija ar Pieno žvaigždes vērtspapīriem, kuri tika tirgoti 345.6 tūkst. EUR apjomā, akcijas cenai samazinoties par 1.03 % līdz 0.83 EUR.

Otrs lielākais apgrozījums Baltijā bija ar Arco Vara akcijām. Kopumā minētā uzņēmuma akcijas tika tirgotas 93.3 tūkst. Ls apjomā un akcijas cena piedzīvoja ievērojamu kritienu par 11.76 % līdz 0.15 EUR.

Tikmēr pašmāju biržā visaktīvāk tika tirgotas Olainfarm akcijas (18 darījumos apgrozījums bija 8.6 tūkst. Ls), kuras cena palielinājās par 1.06 % līdz 0.95 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Kāpums tikai Rīgas biržā

Jānis Šķupelis, 26.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien no Baltijas biržu raksturojošajiem indeksiem pieauga vien Rīgas biržu raksturojoša OMXR vērtība – par 0,59%. Tikmēr gan Viļņas, gan Tallinas biržu indeksi piedzīvoja kritumus par attiecīgi 0,76% un 0,57%.

Šoreiz lielākais apgrozījums Baltijā kopumā bija ar Viļņas biržā kotētajām LESTO AB akcijām, kuras cena saruka par 3,59% līdz 1,047 EUR. Tikmēr Tallinas biržā lielākais apgrozījums bija ar Tallink Grupp akcijām, kuras vērtība saruka par 0,85% līdz 0,818 EUR.

Savukārt Rīgas biržā pārliecinoši lielākais apgrozījums (un trešais lielākais visā Baltijā) bija ar Grindeka akcijām, kuras trīs darījumos (vienā no tiem tika pārdotas 200 tūkst. uzņēmumu akcijas) tika tirgotas 133 tūkst. Ls apjomā. Rezultātā Grindeka akcijas cena nedaudz pieauga – par 0,61% līdz 6,64 Ls. Jāpiebilst, ka Rīgas biržās kopējais apgrozījums šodien bija 152,3 tūkst. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Trešdien Baltijas biržas plusos

Jānis Šķupelis, 26.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien sekojot pozitīvām strāvām Eiropas akciju tirgos (vakarā gan Eiropas akciju tirgus indeksi krita straujākajos tempos astoņu mēnešu laikā), kāpumu piedzīvoja arī Baltijas biržu raksturojošie indeksi.

Tā Tallinas un Rīgas biržu raksturojošo OMXT un OMXR indeksu vērtības pieauga par attiecīgi 1,43% un 0,5%. Simboliskos mīnusos gan iebrauca Viļņas OMXV, kura vērtība saruka par 0,01%.

Lielākais apgrozījums trešdien Baltijā bija ar TEO LT akcijām, kuras 173 darījumos tika tirgotas 472 tūkst. EUR apjomā. Rezultātā TEO LT akcijas cena pieauga par 1,05% līdz 0,56 EUR.

Jāpiebilst, ka šodien TEO LT ziņoja, ka sākot ar 2010. gada 1. jūliju kompānija pārtrauc kotēt savus Global Depositary Receipt jeb GDR Londonas biržā. Saskaņā ar Global Depositary Receipt programmu 1 GDR ir vienāds ar 10 parastām TEO akcijām. Līdz 30. jūnijam TEO LT GDR ir iespējams tirgot Londonas biržā vai bezmaksas pārvest uz Lietuvas depozitāriju kā parastas akcijas. Noslēdzoties GDR programmai nekādi darījumi ar GDR nebūs iespējami un visi nepārdotie un nepārvestie GDR tiks automātiski pārdoti, informē SEB bankas brokere Nataļa Oha.

Komentāri

Pievienot komentāru