Jaunākais izdevums

Elektrības tarifu kāpums aprīlī daudziem uzņēmumiem var būt graujošs - līdz pat 40%, kas spiedīs celt preču un pakalpojumu cenu, kā arī pārskatīt savus plānus. «Pirmā reakcija, izdzirdot par elektrības cenu lielo kāpumu, ir tāda - viss, čau, slēdzam uzņēmumu ciet... Mums ir divi veikali ar ledusskapjiem, blenderiem, lampām - tās ir ierīces, kas elektrību patērē pietiekami daudz. Būtībā elektrības tarifu kāpums nozīmē, ka mums veikalos būtu jāceļ cenas, bet mēs to saviem klientiem nevaram atļauties nodarīt. Es pat baidos runāt par iespējamām sekām,» Dienas biznesam saka SIA Dārzaugu idille līdzīpašnieks Mārtiņš Reinis.

Auto līzingā atgriežas pirmskrīzes agresija

Latvijas auto līzinga tirgū vērojami pirmskrīzes paņēmieni klientu piesaistē.

Sabiedriskā ēdināšana

Skolēnu ēdināšanā grib kārtību

Cenu dempings, neatbilstošas kaloritātes porcijas - tās ir tikai dažas no izglītības iestāžu ēdināšanas problēmām.

Investors

Izvēlas zaļos uzņēmumus

Izveidoti akciju tirgus indeksi, kas seko līdzi videi draudzīgiem uzņēmumiem un kompānijām, kuras savu biznesu saista ar zaļāku saimniekošanu.

Ārzemēs

Ķīna slāpē ekonomiku

Par savu ietekmi pasaules ekonomiskajā politikā atgādinājusi Ķīna, kuras centrālā banka, lai slāpētu inflāciju un mazinātu ekonomikas pārkaršanas draudus, palielina refinansēšanas likmi.

Saldo

Nodokļi

Dot vai ņemt - tāds ir jautājums

«No uzņēmēja puses raugoties, uzņēmējs vienmēr ir ieinteresēts, lai nodokļu slogs būtu vieglāks; savukārt valdība vienmēr ir ieinteresēta redzēt, ka nodokļu ienākumi pieaug,» norāda Remi Trohs, BDO Zelmenis&Liberte Starptautisko nodokļu daļas direktors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Elektrotīkla attīstībā jāiet līdzi laikam

Sandris Točs, speciāli DB, 10.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«AS Sadales tīkls iet līdzi laikam un dara to, ko dara sadales tīklu operatori visās attīstītajās valstīs,» to intervijā DB teic enerģētikas eksperts Reinis Āboltiņš.

Kāda ir elektrotīkla vēsturiskās struktūras mantojuma ietekme uz pašreizējo situāciju, proti, elektrotīkls ar lielām jaudām reģionos, cilvēku skaita izmaiņas reģionos, mūsdienu tehnoloģiskie uzlabojumi, lauksaimnieciskās ražošanas efektivitātes pieaugums – kā visi šie faktori ietekmē energoapgādes efektivitāti un elektrotīkla noslodzi?

Nav noslēpums, ka elektrotīkla vēsturiskais mantojums šodien ir neapšaubāma problēma, ar ko saskaras sadales tīkla operators Latvijā. Saimnieciskajai aktivitātei samazinoties, uz kādreizējām ražošanas vietām joprojām tiek nodrošinātas noteiktas elektroenerģijas jaudas un augstākas jaudas līnijas, nekā tas objektīvi ir nepieciešams. Lai nodrošinātu, ka noteikta jauda kādā līnijā visu laiku ir klātesoša, visu laiku kādam šī enerģija ir jāražo. Ja ir līnijas, kurās jauda ir lielāka, nekā nepieciešams, tas nozīmē, ka mēs esam spiesti uzturēt darba kārtībā jaudīgākas iekārtas, kas savukārt prasa lielākus ieguldījumus, jo ir jāuztur augstāks spriegums. Tas, neapšaubāmi, rada izmaksas gan ražotājam, gan sadales tīklam. Mēs tērējam liekus resursus. Ir aizvērušies ne tikai daudzi bijušie kolhozu centri, ir aizvērušās arī mežrūpniecības saimniecības, gateri, kuros savulaik elektrības jaudas bija nepieciešamas. Pabraukājot pa laukiem, var redzēt, ka stāv vidējā sprieguma transformatora ietaises, bet gateris jau labu laiku nedarbojas, jo tuvākajā apkārtnē meži ir izzāģēti un aktivitāte tagad ir apsīkusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau tuvā nākotnē mūsu iekārtas pašas izplānos elektrības patēriņa režīmu, samazinot izmaksas

Vai varat iztēloties situāciju, ka rūpnīcas ražotne sāk darbu nevis līdz ar ierasto darba dienas sākumu, bet brīdī, kad elektrība maksā vislētāk? Strādājošie jau dienu iepriekš tiek informēti, vai pie darba būs jāķeras dienas vidū, vakarpusē vai nakts melnumā, un var attiecīgi saplānot savu laiku. Lai arī šāda sistēma izklausās dīvaina, neierasta un var sadārdzināt darbaspēka izmaksas nakts maiņu dēļ, ietaupījums uz lētākas elektrības rēķina var būt mērāms pat vairākos tūkstošos eiro.

Šādu darba kārtību jau izmēģina atsevišķi Latvijas uzņēmumi, kuri testē februāra sākumā publiski pieteikto Lattelecom elektrības pakalpojumu tet. Pirmie rezultāti klientus esot iepriecinājuši, apgalvo produkta tet vadītājs Artūrs Pielēns-Pelēns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Cenu kāpums Latvijā šobrīd jau līdzinās 2007. un 2008. gadā pieredzētajam

Db.lv, 08.12.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patēriņa cenu pieaugums Latvijā pēdējos mēnešos ir bijis viens no straujākajiem pēdējo 20 gadu laikā, un inflācijas dinamika šobrīd jau līdzinās 2007. - 2008. gadā pieredzētajam, norāda banku analītiķi.

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija, novembrī patēriņa cenas Latvijā palielinājās par 7,5 % salīdzinājumā ar 2020. gada novembri, savukārt tikai kopš šī gada augusta patēriņa cenas Latvijā ir augušas par 3,7 %. Lai arī patēriņa cenu kāpums šobrīd līdzinās 2006. – 2008. gada periodam, inflācijas iemesli šoreiz ir citi. Šobrīd Latvijas ekonomikā nav vērojamas būtiskas ekonomikas nesabalansētības vai pārmērības, un inflāciju pamatā ir izraisījuši ārējie faktori.

Patēriņa cenas Latvijā šobrīd visvairāk ietekmē naftas cenu kāpums un enerģētikas krīze Eiropā, kas ir izveidojusies dažādu ekonomisku un politisku faktoru, kā arī laikapstākļu rezultātā, norāda bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunie AS Sadales tīkls (ST) tarifi ilgtermiņā varētu veicināt gan vietējo ražojošo uzņēmumu konkurētspēju Eiropā, gan jaunu investīciju ienākšanu Latvijā, domā enerģētikas eksperts Gatis Ābele.

Līdzšinējie tarifi nav bijuši balstīti uz precīzu faktisko izmaksu struktūru, kas radījis ražojošo uzņēmumu vidū nesamērīgus konkurences apstākļus, taču jaunie tarifi ievērojami uzlabos Latvijas uzņēmēju konkurētspēju, spriež G.Ābele. Tāpat zemākas sistēmas pakalpojumu izmaksas varētu piesaistīt arī jaunus ārvalstu investorus, jo jebkura starptautiska kompānija, izvēloties, kurā valstī būvēt savu ražotni, ņem vērā gan energoresursu cenas, gan sadales un pārvades tarifus, atgādina eksperts.

Pagājušajā nedēļā nācāt klajā ar viedokli, kas sabiedrībā izraisīja plašu rezonansi, - publiski paudāt, ka jaunie ST tarifi būs ekonomiski daudz konkurētspējīgāki nekā līdz šim. Kāpēc tāds viedoklis?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektroenerģijas tirgus atvēršana un investīciju nepieciešamība infrastruktūrā varētu būtiski celt elektrības cenas Igaunijā, pirmdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Pēc Igaunijas elektrisko tīklu kompānijas Elering ziņojuma par iespējamo tarifu kāpumu, kas prognozēts pat 65% apmērā, igauņu mediji pauduši nopietnu satraukumu par to, ka šis tarifu kāpums īpaši smagi skars mājsaimniecības un mazos uzņēmumus.

«Tarifu kāpums Igaunijā 2013. gada sākumā sagaidāms vairāku iemeslu dēļ. Taču galvenokārt runa ir par regulētā tirgus elektrības tarifa aizstāšanu ar brīvā tirgus cenu,» DB sacīja Eesti Energia meitas uzņēmuma Latvijā SIA Enefit vadītājs Aivars Tihane, piebilstot, ka Igaunijā regulētā tirgus tarifs ir pašlaik ir salīdzinoši zems - 30 eiro par megavatstundu, kamēr atvērtā tirgus cena ir pie 50 eiro. «Taču to, kāds faktiski šis kāpums būs, pašlaik ir ļoti grūti prognozēt, jo elektroenerģijas tirgus ir pietiekami mainīgs. Mēs paredzam, ka klientiem šo izmaiņu spēkā stāšanās brīdī pilnīgi noteikti būs iespējams izvēlēties starp ilgtermiņa līgumiem un elektroenerģijas iepirkumu pēc vairumtirdzniecības jeb biržas cenas, kas, kā mēs prognozējam, Igaunijā varētu būt samērā populāri,» tā A. Tihane.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no pirmajiem klupšanas akmeņiem, ar ko daļai Latvijas iedzīvotāju nācies sastapties jau pirmajā mēnesī pēc jauno Latvenergo tarifu stāšanās spēkā, ir tas, ka tiem patērētājiem, kam nav tiešā līguma ar Latvenergo, nereti nācies jau uzreiz par elektrību samaksāt paaugstināto jeb pamata tarifu - 10,74 santīmus par kilovatstundu, lai gan pēc patēriņa viņam būtu pienākušās vēl 1200 kWh par starta tarifu jeb 8,25 santīmiem.

Vislielākās problēmas ar jaunajiem elektrības tarifiem radušās daudzdzīvokļu mājās un dārzniecību kooperatīvos.

Latvenergo šo problēmu atzīst: «Sāpīgākā situācija ir ar tiem klientiem, kam ir apakšlietotāji, jo tie klienti, kas ir šajā apakšlietotāju statusā, nevar īsti situāciju ietekmēt, jo līgumattiecības ar Latvenergo ir tikai ēkas vai kooperatīva apsaimniekotājam. Ja apsaimniekotājs mums nepaziņo, cik mājsaimniecību viņa īpašumā īsti ir un cik daudz elektroenerģiju viņas patērē, mums nav nekāds pamats, palielināt starta tarifa kilovatstundu apjomu,» DB norādīja a/s Latvenergo mārketinga un klientu apkalpošanas direktore Solvita Linde, iebilstot, ka atsaucība no apsaimniekotājiem, iesniedzot deklarācijas ar savu apakšlietotāju parakstiem, neesot liela.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Elektroenerģijas tirgū Latvijā pirmo reizi fiksēta "pīles līkne"

Kaspars Cikmačs, AS "Latvenergo" valdes loceklis, 25.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropā un arī Baltijā arvien biežāk redzam, ka līdz ar daudziem uzstādītajiem saules parkiem dienas vidū elektrības cenas ir būtiski zemākas. T.s. Pīles līkne* (Solar Power Duck Curve) Latvijā liecina, ka kopš aprīļa jau 20 dienās elektrības cena dienas vidū bija būtiski mazāka nekā pārējā dienas laikā.

Agrāk šādus efektus novērojām tikai tādās valstīs kā Austrālija vai Kalifornija ASV, bet dati liecina, ka arī Baltijā ir pietiekami liela saules intensitāte, lai sekmīgi ražotu elektroenerģiju.

Vēl aizvadītajā ziemā, raugoties uz Kalifornijai un Austrālijai raksturīgo elektroenerģijas patēriņa Pīles līkni, bija grūti noticēt, ka pēc pāris mēnešiem tāda būs arī Latvijā. Kalifornijas saules enerģijas apkopotajos datos redzam, ka elektroenerģija no tīkla aktīvi tiek izmantota no rīta, tad dienas vidū no tīkla elektroenerģija tiek izmantota būtiski mazāk, jo nepieciešamo saražo saules paneļi, bet vakarā cilvēki pievieno tīklam savus elektroauto, un atkal rodas nepieciešamība pēc enerģijas, kas ir sadales tīklā, jo tad saule jau riet, un nākas elektrības patēriņam pieslēgt citus ģenerācijas avotus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kāpēc neto norēķinu sistēma var izraisīt galvassāpes saules enerģijas ražotājiem

Kaspars Strautmanis, asociācijas “Saules enerģija Latvijai” valdes loceklis, 04.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada sākuma saules enerģijas ražotājus gaida izmaiņas kārtībā, kādā apsaimniekojamas virs pašpatēriņa saražotās kilovatstundas (kWh).

Vēl tikai līdz šī gada beigām ir iespējams pievienoties “vecajai” neto uzskaites sistēmai, atvieglojot sev dzīvi uz nākamajiem pieciem gadiem. Materiāli šobrīd ir salīdzinoši lēti, var maksimāli izmantot valsts atbalstu un vēl ielēkt pēdējā ērtajā aizejošās sistēmas vagonā. Kā mēdz teikt – taisi ragavas vasarā.

Kas mūs sagaida?

Ministru kabinets (MK) apstiprinājis Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) izstrādātos grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas nosaka neto uzskaites sistēmas darbības izmantošanas beigu termiņu. Mājsaimniecības, kuras ražo zaļo enerģiju ar nelielām saules paneļu vai vēja ģeneratoru sistēmām un šobrīd izmanto vai līdz gada beigām pievienosies neto uzskaites sistēmai, varēs to lietot līdz 2029. gada 28. februārim. Bet no 2024. gada 1. janvāra visi jaunie lietotāji automātiski kļūs par neto norēķinu sistēmas lietotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Kā energoresursu krīzes apstākļos saglabāt Ziemassvētku dekoratīvo apgaismojumu?

Sadarbības materiāls, 24.10.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nikolā Tesla intervijā žurnālistiem 1889.gadā esot teicis - viss ir Gaisma un viņš vēlas izgaismot visu planētu Zeme, tam šeit esot pietiekami daudz elektrības. Ir pagājuši nedaudz vairāk kā 130 gadi un šobrīd gluži negaidīti esam nonākuši situācijā, kad visā Eiropā tiek apsvērta gan energoražotāju veida maiņa, gan visdažādākie taupības pasākumi patēriņa un izmaksu mazināšanai. Kā privātpersonas, tā uzņēmumi un valsts iestādes nopietni izvērtē iespējas samazināt elektroenerģijas lietošanu, tai skaitā arī ēku un ielu apgaismošanai… Loģiski, rodas jautājums - laikā, kad tik strauji un neparedzami aug energoresursu izmaksas, vai ierastais mākslīgais apgaismojums kļūs par luksuspreci jeb tomēr varēsim arī turpmāk atļauties kvalitatīvu gaismu mājokļos un darbavietās, svētku rotājumus, ielu un fasāžu izgaismošanu?

Vilnis Burtnieks, Adam Decolight Latvia izpilddirektors, uzskata, ka apgaismojumam tiks piešķirta vēl lielāka nozīme un tas iegūs jaunu vērtību, jo, kas bijis pašsaprotams, ne vienmēr ticis pietiekami novērtēts. Pirmkārt, apgaismojums ir praktiska nepieciešamība ekonomikā – nav iespējama daudzu nozaru pastāvēšana bez kvalitatīvas gaismas, otrkārt, augs sabiedrības izpratne par gaismas sniegto drošības un komforta sajūtu. Līdz ar to tiks meklēti energoefektīvāki, individualizētāki risinājumi un tas notiek jau tagad. Vairākas Latvijas pašvaldības paziņojušas, ka pāriet uz ekonomiskajiem LED gaismekļiem, nomainot iepriekšējos, un to dara arī uzņēmumi. Tā ir pozitīva tendence, un tas nozīmē, ka gaisma būs. Jā, būsim taupīgāki, izmantosim modernākas, energoefektīvākas tehnoloģijas, bet gaismu saglabāsim. Jo gaisma – tās nav tikai dekorācijas un skaistāka vide, tā ir drošība un veselība, labsajūta un pozitīvas emocijas. Labs piemērs ir Tallinas pašvaldības tālredzīgais lēmums - pandēmijas laikā pilsēta apzināti investēja daudz vairāk līdzekļu dažādos gaismas objektos un dekoros, veicinot cilvēkus vairāk pavadīt laiku ārā arī gada tumšākajos mēnešos, kamēr Latvijā “baudījām” komandantstundas mājas režīmā… Un sabiedrība arvien vairāk novērtē dekoratīvā apgaismojuma efektus un to pozitīvo ietekmi uz cilvēku noskaņojumu. Gaisma rada prieku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paaugstināto Latvenergo tarifu dēļ arvien vairāk Latvijas patērētāju vēlas pirkt elektrību no Igaunijas, otrdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

A/s Latvenergo jaunie elektrības tarifi saistītajiem lietotājiem - mājsaimniecībām un mazajiem/ vidējiem uzņēmumiem, kas stāsies spēkā no 01.04.2011 un kuru vidējais kāpums būs ap 30%, turpina izraisīt sabiedrībā plašu reakciju.

Lai labāk izvērtētu Latvenergo un Enefit piedāvājumus, Dienas bizness izvēlējās SIA Dārzaugu idille, kura darbojās regulētajā tirgū un kurai mēneša elektrības patēriņš ir 2151 kWh. Salīdzinošo piedāvājumu no SIA Enefit laikraksts saņēma pāris stundu laikā un tas piedāvāja SIA Dārzaugu idille par 5,3% lētāku elektroenerģiju nekā to paredz jaunais a/s Latvenergo regulētais tarifs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektrības tarifu kāpums aprīlī var būt graujošs un ievērojami pārsniegt solītos 20%, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Par jauno elektrības tarifu projektu, kam paredzēts stāties spēkā šā gada 1. aprīlī, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) iecerējusi uzklausīšanas sanāksmi 14. februārī, tomēr jau tagad a/s Latvenergo mājaslapā ir apskatāmi jaunie elektrības tarifi ar procentuālu salīdzinājumu pret pašlaik spēkā esošajiem. Cipari ir graujoši - mazākais pieaugums, kas sastopams tikai vienā tarifu grupā T-8-2, veido 10%, turklāt tas ir nakts stundās, kad parasti aktīva uzņēmējdarbība nenotiek. Dienas stundās un maksimumstundās tarifs lielākā daļā gadījumu pieaug vismaz 3 par 0%, nereti virs 30% un vienai tarifa grupai sasniedz pat 40%. Maksa par atļauto slodzi pieaug pat par 286%, tomēr šī izmaksu sadaļa tarifā ir samērā neliela un konkrētajā pieauguma gadījumā sasniedz 11,58 Ls (bez PVN).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Janvārī zemāki siltumenerģijas tarifi spēkā stāsies astoņiem komersantiem, bet deviņiem komersantiem, kuriem iepriekšējos mēnešos tarifs samazinājies, nedaudz palielināsies.

Vienlaikus kopumā siltumenerģijas tarifi 2024.gada janvārī būs būtiski zemāki nekā 2023.gada janvārī. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) turpina ik nedēļu saņemt izvērtēšanai jaunus tarifu projektus.

“Lielākajā daļā apdzīvoto vietu siltumenerģijas tarifu līmenis Latvijā šobrīd ir salīdzinoši līdzīgs. Vienlaikus siltumenerģijas tarifi stabilizējušies līmenī, kas ir daudz augstāks nekā bija pirms diviem gadiem, bet būtiski zemāks – dažviet pat divas reizes un vairāk – nekā pirms gada. Salīdzinājumam, piemēram, ja 2023.gada janvārī vidējais siltumenerģijas cenas līmenis bija ap 130,00 EUR/MWh, tad 2024.gada janvārī tas būs ap 90,00 EUR/MWh,” stāsta Enerģētikas departamenta direktors Jānis Negribs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunākais Apple viedtālrunis iPhone 4S klajā nācis, sabiedrībā viešot dalītas jūtas. Kamēr paši uzticīgākie Apple fani joprojām ir sajūsmā par visu, ar ko ASV tehnoloģiju gigants nāk klajā, citi ir vīlušies ar Apple jaunāko veikumu.

Arī pēc vairāku ekspertu domām, iPhone 4S nav tas, ko sabiedrība gaidīja pēc vairākām ASV tehnoloģiju kompānijas jauno produktu prezentācijām, kas ikreiz mēdza satricināt pasauli.

Visticamāk, Apple izdosies pārdot miljoniem iPhone 4S, ņemot vērā, ka tā priekštecis ceturkšņa laikā pārdots 20 miljonos eksemplāru, tomēr, salīdzinot ar iepriekšējiem iPhone, kas pārsnieguši viens otra pārdošanas rekordus, jaunākais Apple viedtālrunis varētu būt pirmā melnā avs iPhone ģimenē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārvadātāji varētu taupīt līdzekļus, turpmāk nebraucot iekšā autoostās, kas savukārt radītu haosu un pašvaldību izdevumu palielināšanos.

Hipiji atgriežas

Ar optimismu sejā autoražotāji tradicionāli devušies uz Ženēvu, lai rādītu savus sasniegumus.

Aviācija

Lidosta gatava būvēt

Šovasar lidostā Rīga pasažieru pieaugums varētu sasniegt 350 tūkstošus.

Bankas

Par Komercbanku asociācijas vadītāju virzīs Bičevski

Komercbanku asociācijas vadītāja amatā virzīs Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāru Mārtiņu Bičevski.

Pasaulē

Eiro bāzes procentu likmes varētu kāpt

ECB ziņo par gatavību cīņai ar inflāciju un iespējamu eiro likmes palielināšanu jau aprīlī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Inflācijas augstākais punkts Latvijā varētu tikt sasniegts rudenī, prognozē banku analītiķi, komentējot piektdien publiskotos datus par patēriņa cenu izmaiņām jūnijā.

"SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis norāda, ka tik augsta inflācija nav bijusi kopš 90-to gadu sākuma, kad ekonomika izdzīvoja vērienīgus pārmaiņu laikus. Arī pārējās eirozonas valstīs inflācijas līmenis, kaut zemāks nekā Baltijas valstīs, ir sasniedzis daudzu pēdējo desmitgadu augstāko līmeni.

"Šobrīd var novērot visai atšķirīgas inflācijas tendenču prognozes. Tas ir saprotams, jo nenoteiktība ir ļoti augsta. Visticamāk, ka augstākais inflācijas punkts tiks piedzīvots rudenī. Nākamgad temps palēnināsies, kas nozīmē, ka sasniegtais cenu līmenis turpinās augt, bet lēnāk. To noteiks ekonomikas izaugsmes vājināšanās un tam sekojošās izmaiņas patēriņā un primāri enerģijas un pārtikas cenu dinamika," teica D.Gašpuitis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plāno būtiski paplašināt to elektroenerģijas patērētāju skaitu, kam elektrība obligāti būs jāiepērk brīvajā tirgū, šodien raksta Dienas bizness.

To paredz Ekonomikas ministrijas sagatavotie Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi. Ja līdz šim elektrību brīvajā tirgū bija pienākums iepirkt tikai tiem, kuriem ir vismaz 50 darbinieku vai 7 milj. Ls gada apgrozījums, tad tagad noteikumiem pievienots jauns kritērijs, kas tirgū automātiski iekļaus arī tos, kam pieslēguma spriegums pārsniedz 400 voltus vai ievadaizsardzības aparāta nominālā vērtība- 199 ampērus. DB aptaujātie enerģētiķi norādīja, ka šīs izmaiņas var skart ievērojamu daļu Latvijas elektrības patērētāju, tajā skaitā zemniekus, kafejnīcas, frizētavas un citus mazos un vidējos uzņēmumus, atsevišķā gadījumā pat privātpersonas. Tā kā regulētais elektroenerģijas tarifs pārsvarā vēl arvien ir zemāks par elektrības tirgus cenu, tad neapmierināto ar jaunajām izmaiņām var būt krietni daudz, jo īpaši tāpēc, ka lielākā daļa par cenu kāpumu uzzinās tikai saņemot kārtējo elektrības rēķinu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Baltijas energokompānijas kā akcionāri iesaistītos jaunajā Kaļiņingradas AES, tās varētu pašas pārliecināties, ka projekts ir drošs un uzticams.

To ekskluzīvā intervijā laikrakstam Dienas bizness saka Krievijas valstij piederošās kodolenerģētikas kompānijas Rosatom Kaļiņingradas jeb Baltijas atomelektrostacijas (AES) projekta vadītājs Sergejs Bojarkins.

«Man ir nācies lasīt Baltijas presē paziņojums, ka Baltijas AES ir nereāls projekts, ka tas ir blefs un nekad nebūs uzbūvēts, tāpēc mēs aicinām šo valstu pārstāvjus un arī žurnālistus uz Baltijas AES būvniecības vietu, lai viņi savām acīm jau var novērtēt to darbu apjomu, kas tur ir paveikts. Tur jau tagad ir veikti būvdarbi vairāk nekā 100 milj. eiro apjomā,» tā S. Bojarkins. Pirmo Baltijas AES 1150 MW bloku Rosatom nodos ekspluatācijā 2016. gadā, otro – tādu pašu - 2018. gadā. Viņš norāda, ka lēmums par Baltijas AES būvniecību pieņemts jau 2006. gadā, lai novērstu Kaļiņingradas elektroenerģijas deficītu, kamēr otrs bloks paredzēts elektrības eksportam uz Skandināviju, Baltiju un Rietumeiropu. «Baltijas AES ir uz Eiropas elektroenerģijas tirgu orientēts projekts un visas runas par to, ka Krievija ar to apdraud kādu valstu energoneatkarību, beigtos, ja, piemēram, Baltijas valstis pieņemtu viņām oficiāli izteikto piedāvājumu un šo valstu energokompānijas kļūtu par Baltijas AES akcionāriem un pašas piedalītos to vadīšanā. Mēs ceram, ka mums izdosies pārliecināt savus kaimiņus, ka jaudīga elektrības ražotne Kaļiņingradā, no kuras naktī pa zemāku cenu var iepirkt bāzes enerģiju un dienas laikā to pārdot dārgāk, ir visu reģiona valstu interesēs,» tā S. Bojarkins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2011. gadā, visticamāk, varam rēķināties ar dārgāku elektrību.

2010. gads enerģētikā teju visiem Latvijas patērētājiem iezīmējies ar izmaksu sadārdzinājumu - galvenokārt par dabasgāzi. Atkarībā no patēriņa grupas cenu pieaugums šovasar sasniedza aptuveni 30%. Daudz šogad arī politiskajā priekšvēlēšanu gaisotnē tika runāts par dabasgāzes tarifu samazināšanas iespējām - ekonomikas ministrs Artis Kampars pauda gatavību šo jautājumu risināt personīgās sarunās ar Gazprom. Gāzes biznesa pārstāvji gan norādīja, ka sarunas ar Gazprom notiekot kompānijas - Latvijas Gāzes - nevis politiķu līmenī un pašlaik Latvijas Gāze esot izstrādājusi jaunu cenu līgumu ar Gazprom 2011. gadam, kurā pamainīta gāzes iepirkuma formula un tāpēc nākamgad gāze varētu būt par 10-15% lētāka. Tomēr Gazprom šo līgumu vēl nav parakstījis. Kas attiecas uz Latvijas gāzes cenu prognozi, tad visaugstākais dabasgāzes cenu punkts tika sasniegts no šā gada aprīļa līdz oktobrim, kad lielajiem lietotājiem cena sasniedza 195 Ls/1000 m3, bet mazajiem - 180 Ls/1000m3. Pašlaik lielajiem lietotājiem - virs 25 tūkst. m3 patēriņa dabasgāzes cena ir kritusies līdz 170 Ls/1000 m3, bet mazajiem dabasgāzes lietotājiem, to skaitā mājsaimniecībām, gāzes tarifi mainīsies 2011. gada 1. janvārī. Tiem, kas dabasgāzi izmanto apkurē, tarifi samazināsies par 7%, savukārt plītiņu lietotājiem par 4%. Rūpnieciskiem klientiem pagaidām tiek prognozēts tarifu samazinājums vidēji par 5%. Šogad izdevās izvairīties no dabasgāzes akcīzes nodokļa, kas patērētājiem ļāva ietaupīt 5-8%, tomēr no nākamā gada 1. jūlija dabasgāzes akcīze 15,6 Ls apmērā uz 1000 m3 stāsies spēkā. Tāpat pieaugs PVN - elektrības patērētājiem līdzšinējo 10% vietā būs jāmaksā 22%, bet dabasgāzei mājsaimniecībām samazinātā PVN likme pacelta no 10 uz 12%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 1. aprīļa sadales tarifi pieaugs vidēji par 20,8%, audzējot izmaksas par 10%, palielināsies arī citas komponentes, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinājusi jaunos Sadales tīkla (ST) tarifus. To vidējais pieaugums ir 20,8%. Jaunie ST tarifi paredz ieviest izvēles tarifu plānus, dodot iespējas lietotājam no 49 diferencētiem tarifiem izvēlēties pieslēguma vietai un patēriņa struktūrai piemērotāko.

Attiecībā uz gala tarifu saistītajiem lietotājiem - mazajiem uzņēmumiem un mājsaimniecībām - pēc regulatora aplēsēm, ST jaunais tarifs nozīmē izmaksu pieaugumu par 9-10%. Tas ir papildus jau no 1. janvāra paceltajam PVN elektroenerģijas maksājumam mājsaimniecībām no 10 uz 22%. Pašlaik precīzi nezināms ir obligātās iepirkumu komponentes (OIK) pieaugums- tie ir maksājumi, ko solidāri sedz visi elektroenerģijas patērētāji atjaunojamo energoresursu un koģenerācijas staciju īpašniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2015. gadā varētu tikt uzsākta masveidā viedo skaitītāju uzstādīšana Latvijas mājsaimniecībās, pirmdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Par to laikrakstu informējis a/s Sadales tīkls Energoizlietošanas uzraudzības departamenta vadītājs Gatis Jukāms.

Viedie skaitītāji ik stundu elektrības patērētājam ļauj sekot līdzi savam elektrības patēriņam un arī tās cenai, tādā veidā dodot iespēju ekonomiskāk lietot elektroenerģiju. Skaitītāju tehnoloģijas ir ļoti dažādas - no vienkārši pievienota papildu bloka skaitītājam, kas pārraida datus caur mobilo tīklu, līdz dažādiem papildu aprīkojumiem - displejiem, krāsainām lampiņām - jo vairāk elektrības tērē, jo sarkanāka lampiņa, ieskaitot iespēju savas elektroierīces ieslēgt un izslēgt attālināti.

Eiropas enerģētikas komisārs Ginters Etingers uzstādījis ambiciozu mērķi - līdz 2020. gadam 80% ES mājsaimniecību jābūt aprīkotām ar viedajiem skaitītājiem. «Pirmie 10 tūkstoši klientu, kam esam šādu skaitītāju uzstādījuši, ir galvenokārt uzņēmumi ar lielu patēriņu. Viņi šādus skaitītājus saņem par velti, jo viens no priekšnosacījumiem, lai iepirktu elektroenerģiju brīvajā tirgū, ir tāds, ka jābūt katras stundas elektroenerģijas uzskaitei. Šādus skaitītājus ir iegādājušās arī dažas mājsaimniecības, tomēr lielākajai daļai šis pašlaik ir pārāk dārgs prieks - šāds skaitītājs maksā ap 170 latu,» stāsta G. Jukāms, piebilstot, ka uzņēmums pašlaik meklējot lētākus risinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākusies pieteikšanās uz Eiropas naudu viedajiem enerģētikas risinājumiem, Latvenergo un Eesti Energia šai naudai nepiesakās, šodien raksta Dienas bizness.

Lai nodrošinātu to, ka līdz 2020. gadam vismaz 80% no Eiropas Savienības mājsaimniecībām ir uzstādīti viedie elektroenerģijas skaitītāji, kas ļauj patērētājiem ne tikai sekot līdzi savam ik brīža elektrības patēriņam, bet arī aktuālajai elektrības cenai, Eiropas Komisija izsludinājusi pieteikšanos uz 80 miljoniem eiro, kas paredzēti dažādiem viedajiem enerģētikas risinājumiem pilsētās. Šī nauda paredzēta ne tikai modernajiem skaitītājiem, bet arī, piemēram, viedajiem tīkliem, kas ir priekšnosacījums tam, lai viedie skaitītāji vispār varētu pilnvērtīgi darboties, t.i. tiešsaistē tiktu pārraidītas ne tikai cenas un patēriņa informācija, bet patērētājs attālināti varētu ieslēgt vai izslēgt dažādas savas elektroiekārtas vai programmēt tās darbībai konkrētās stundās, kad elektrība ir vislētākā. Jau līdz šim Eiropas Savienības ietvaros tikuši īstenoti vairāk nekā 300 viedo enerģētikas tehnoloģiju projekti, kuros veikto investīciju apjoms sasniedzis 5,5 miljardus eiro, turklāt pie viedajiem tīkliem strādā arī ārpus ES esošas valstis kā Norvēģija, Šveice un pat Baltkrievija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Augstsprieguma tīkls: igauņi nav tiesīgi vienpusēji mainīt elektroenerģijas tirdzniecības principus

Egons Mudulis, 06.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par pārrobežu tirdzniecības principiem ir oficiāla vienošanās starp trīs Baltijas valstu Pārvades sistēmu operatoriem, kuru ir apstiprinājuši arī nacionālie Regulatori, tāpēc, lai mainītu šos principus, ir jāvienojas visām iesaistītajām pusēm, par igauņu draudiem bloķēt elektroenerģijas plūsmu pāri Igaunijas un Latvijas robežai saka AS Augstsprieguma tīkls elektroenerģijas tirgus uzraudzības speciālists Aigars Sīlis.

Dienas Bizness (DB) šodien raksta, ka Latvijas Ekonomikas ministrija noraida Igaunijas Ekonomikas un sakaru ministrijas pārmetumus Latvijai un Lietuvai par to, ka kaimiņvalstis vilcinās atvērt elektrības tirgu. Šādu neapmierinātību Igaunijas ekonomikas ministrs Juhans Partss paudis vēstulē Latvijas un Lietuvas kolēģiem. Ja šādi ierobežojumi tiks noteikti, Latvija noteikti pieprasītu Igaunijai kompensēt visus zaudējumus, ko Latvijas patērētājiem šāds lēmums varētu radīt, uzsver Ekonomikas ministrija.

Par vēstulē minēto elektrības cenu lēcienu 104 eiro/MWh apmērā (trīs reizes vairāk nekā mājsaimniecību elektroenerģijas cena pirms gada), Baltijas un Ziemeļvalstu kopīgajā birža Nord Pool Spot (NPS) pēc Baltijas valstu Regulatoru pieprasījuma veic speciālu izmeklēšanu, lai noskaidrotu augstās cenas iemeslus, skaidro A. Sīlis. Tādēļ AS Augstsprieguma tīkls nevar komentēt šo situāciju, kamēr izmeklēšana nav beigusies. Pēc viņa teiktā, pārējā laikā, kopš NPS Latvijas tirdzniecības apgabala atvēršanas, cenas ir bijušas saprotamas, adekvātas elektrības ražošanai un patēriņam katrā reģionā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas prezidents Alars Kariss pirmdien izsludināja parlamenta pieņemtos Elektrības tirgus likuma un Konkurences likuma grozījumus, kas paredz ieviest mājsaimniecībām iespēju elektrību saņemt kā universālu pakalpojumu par Konkurences padomes noteiktu cenu.

Konkurences padome, kurai cena jānosaka, pamatojoties uz ražošanas izmaksām, lēš, ka universālā pakalpojuma elektrības cena ir jāapstiprina līdz 30.septembrim.

Igaunijas Konkurences padomes ģenerāldirektore Evelīna Perna-Lē informēja, ka valstij piederošās enerģētikas grupas "Eesti Energia" uzņēmumam "Enefit Power" ir jāiesniedz pieteikums Konkurences padomei par elektrības ražošanas cenas apstiprināšanu. Pēc pieteikuma izskatīšanas Konkurences padome apstiprinās uzņēmuma piedāvāto cenu vai noteiks savu pagaidu cenu pakalpojumam.

Parlamenta 15.septembrī pieņemtie grozījumi noteic "Eesti Energia" pienākumu no oktobra līdz 2026.gada 30.aprīlim citu pakalpojumu klāstā pārdot elektrību Igaunijas mājsaimniecībām un visiem tālākpārdevējiem kā universālo pakalpojumu. Likumā nav noteikta universālā pakalpojuma elektrības cena, bet gan izklāstīti principi tās noteikšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Šo Ziemassvētku topa rotaļlietas - iPad atdarinājums un interaktīvi roboti

Lelde Petrāne, 02.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemassvētku sezona rotaļlietu nozarei ir izšķirošs laiks, jo vecāki, izliekoties par Ziemassvētku vecīti, steidz piepildīt savu bērnu sapņus.

Šogad daudzi rotaļlietu ražotāji, lai iegūtu klientus, turas pie jau izmēģinātām lietām, kam piešķirts kāds «svaigums».

CNBC izveidojis šajā Ziemassvētku sezonā Amerikā pieprasītāko rotaļlietu sarakstu. Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, var pieņemt, ka vismaz daļa no šīm rotaļlietām būs iekļuvusi arī Latvijā dzīvojošo bērnu vēstulēs Ziemassvētku vecītim.

My Keepon

Ražotājs: Wow! Stuff

Cena: 50 ASV dolāri

Vecums: 6 gadi līdz 11 gadi

Mazs mikrofons, kas iebūvēts My Keepon, ļauj tam dzirdēt mūziku, ko īpašnieks atskaņo, vai ritmus un atbildēt. Tā reaģē arī uz piesitieniem, saspiešanu un kutināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru