Jaunākais izdevums

Samsung izplatītāju prasībā par Konkurences padomes (KP) lēmumu saistībā ar pērn uzlikto rekordlielo naudas sodu 6,2 milj. Ls apmērā iespējams administratīvais izlīgums.

Patlaban lietā ir pasludināts pārtraukums līdz 14.decembrim, DB pastāstīja administratīvās apgabaltiesas pārstāve Mareta Pribila.

Jāatgādina, ka administartīvā apgabaltiesa nolēmusi apvienot vienā tiesvedībā Elkor Trade, Samsung Elektronics Baltics, RD Elektroniks, Proks un Rota un K pieteikumus par KP lēmumu.

KP pērn konstatēja aizliegtu vienošanos starp pieciem minētajiem uzņēmumiem, kas, pēc KP speciālistu secinātā, 2007. un 2008. gadā piedalījušies slepenās saskaņotās darbībās, kas vērstas uz tirgus sadali, brīvas tirdzniecības ierobežošanu un noteikta cenu līmeņa ieviešanu un uzturēšanu Samsung precēm. Šīs cenas uzņēmumi uzspieduši arī interneta veikaliem, kas tirgo konkrēto tehniku.

Savukārt Samsung Electronics vadība Korejā, uzzinot par Latvijas KP lēmumu, ar laikraksta The Korea Times starpniecību pagājušā gada beigās kategoriski noliedza saistību ar kompānijas tehnikas izplatītāju karteli Latvijā un pieļāva iespēju vērsties pret Latviju tiesā.

DB jau vēstīja, ka vēlmi sadarboties ar KP un pārkāpumus līgumu punktos novērst izrādīja divi - Samsung Electronics Baltics un Proks, tāpēc KP soda apmēru samazināja. Sākotnēji Samsung Electronics Baltics tika piemērots sods 3,9% no apgrozījuma, bet šā brīža soda apmērs veido 3,4%. Savukārt Proks soda apmēra īpatsvars samazināts no 3,6 līdz 2,85%. Lai gan KP atzīmē, ka pārkāpuma iniciators ir nācis pretī, Samsung Electronics Baltics zīmola vadītāja Gundega Piebalga DB informēja, ka nepiekrīt KP lēmumam, ar kuru uzņēmumam tiek pārmesta iesaistīšanās negodīgu konkurenci veicinošās darbībās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Viedtālruņu pasaulē turpinās tiesas saceltā panika - iesaistās Adroid ražotājs; Samsung izsūta paziņojumu darbiniekiem

Gunta Kursiša, 27.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedtālruņu un planšetdatoru operētājsistēmas Android ražotāja Google nevēlas, ka ASV tiesas spriedums «patentu karā» ierobežotu lietotāju pieeju Android operētājsistēmas ierīču izmantošanai, savukārt kompānija Samsung saviem darbiniekiem nosūtījusi ziņojumu, kurā pausts, ka ASV tiesas lēmums nav bijis taisnīgs, raksta BBC.

Samsung ziņojumā saviem darbiniekiem skaidrots, ka Samsung esot vēlējusies risināt nesaprašanos patentu jautājumos ar Apple, kas ir viens no Samsung nozīmīgākajiem klientiem, mierīgā sarunu ceļā, taču konkurenti uzstājuši, ka kompānijām jātiesājas. Tāpat paziņojumā norādīts, ka ASV tiesas lēmums stipri kontrastē ar lēmumiem šajā lietā citās valstīs, ieskaitot Lielbritāniju, Vāciju un Nīderlandi.

«Vēsture ir rādījusi, ka līdz šim nav pastāvējusi tāda kompānija, kas būtu ieguvusi patērētāju sirdis un prātus un sasniegusi nemainīgu izaugsmi, ja tā būtu ļaunprātīgi izmantojusi patentu likumu, nevis ieviesusi inovācijas,» pausts Samsung paziņojumā darbiniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Apple vēlas panākt astoņu Samsung viedtālruņu aizliegumu

Jānis Rancāns, 28.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju milzis Apple vēlas panākt astoņu Samsung viedtālruņu tirdzniecības aizliegumu ASV. Apdraudēts varētu būt arī jaunākais Samsun Galaxy S III viedtālrunis.

Apple vēlas panāt Samsung Galaxy S 4G, S2, AT&T, S2 Skyrocket, S2 T-Mobile, S2 Epic 4G, S Showcase, the Droid Charge un Prevail modeļus. Ja Apple izdosies panākt minēto ierīču tirdzniecības aizliegumu, kompānija varētu mēģināt panākt arī Samsung jaunākā Galaxy S III viedtālruņa tirdzniecības aizliegumu, citējot analītiķus, vēsta britu laikraksts The Guardian.

Volstrītas eksperti norāda, ka pašlaik Apple ir visizdevīgākais brīdis, lai «dotu» galīgo triecienu Samsung. «Pierādījumi šajā lietā runā par labu Apple. Mēs paredzam lielu iespēju, ka varētu notikt vēršanās pret Samsung produktiem,» skaidroja analītiķu kompānijas Jefferies & Co pārstāvis Peters Miseks (Peter Misek).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Brazīlija plāno no Samsung piedzīt 108 miljonus par sliktiem darba apstākļiem

Jānis Rancāns, 14.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Brazīlija plāno piespriest Dienvidkorejas tehnoloģiju milzim Samsung 108 miljonu ASV dolāru lielu sodu saistībā ar «nopietniem» darba likumdošanas pārkāpumiem kompānijas ražotnē Manaus pilsētā.

Samsung ražotnē bijušas 15 stundas ilgas darba dienas, no kurām lielāko daļu darbinieki pavadījuši kājās, pārāk īsi pārtraukumi un nereti strādniekiem neesot bijis brīvdienu, atklājusi Brazīlijas Darba ministrija.

Savukārt 2012. gadā vairāk nekā divi tūkstoši darbinieku darbā guvuši dažādas veselības problēmas. Minētajā Samsung ražotnē, kas ir viena no kompānijas lielākajām, strādā aptuveni seši tūkstoši cilvēku un ar tur tapušo produkciju tiek apgādātas Latīņamerikas valstis.

Kompānija Samsung norādījusi, ka pilnībā sadarbosies ar Brazīlijas varasiestādēm. «Tiklīdz mēs iepazīsimies ar sūdzībām, mēs uzsāksim visaptverošas pārbaudes un pilnībā sadarbosimies ar Brazīlijas varasiestādēm,» Samsung paziņojumu citē laikraksts The Guardian. Dienvidkorejas tehnoloģiju gigants norādījis arī, ka darba apstākļiem pievērš lielu uzmanību, lai tie atbilstu augstākajiem veselības, drošības un labklājības standartiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums Samsung Electronics Baltics samaksājis Konkurences padomes (KP) piemēroto 2,46 miljonu latu soda naudu par 2009.gadā konstatēto aizliegto vienošanos starp vairākiem Samsung tehnikas izplatītājiem.

Konkurences padomes vecākā referente sabiedrisko attiecību jautājumos Inita Kabanova sacīja, ka, noslēdzot administratīvo līgumu, KP samazināja Samsung Electronics Baltics iepriekš piemēroto sodu no 4,1 miljona latu līdz 2,46 miljoniem latu, ko uzņēmums arī ir samaksājis.

Administratīvais līgums iepriekš tika noslēgts arī ar uzņēmumu Proks. Šis uzņēmums soda naudu, kas samazināta no 267,5 tūkstošiem latu līdz 152,2 tūkstošiem latu, maksās 12 maksājumos, un pirmais no tiem - 10 tūkstoši latu - jau ir veikts, norādīja Kabanova.

Jau ziņots, ka 2009.gada 30.oktobrī KP par neatļautu vienošanos sodīja uzņēmumus Elkor Trade, Samsung Electronics Baltics, RD Electronics, Proks un Rota un K. Aizliegtās vienošanās starp Samsung tehnikas izplatītājiem dēļ patērētājiem radušies lieli zaudējumi, ilgstoši pārmaksājot par Samsung sadzīves tehniku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar S Pen irbuli pazīstamā Samsung viedtelefonu sērija Note savā 10.jubilejā pircējiem sarūpējusi iespaidīgu trīs fotokameru bloku.

Jau desmito gadu pēc kārtas rudens cēlienu tehnoloģiju pasaulē iezvana Dienvidkorejas uzņēmuma Samsung prezentācija, kurā potenciālajiem pircējiem un vienkārši interesentiem tiek izrādīts kārtējais Galaxy Note modelis. Jā, augusta sākumā izrādītais Note 20 pārstāv jau desmito šīs sērijas paaudzi.

Tāpat kā priekšgājēji, arī jaunākais veikums iemieso āziešu pragmatisko un konservatīvo pieeju biznesam – sniegt klientiem viņu iecienīto produktu, ik gadu to nedaudz pilnveidojot. Tas vienlaikus arī nozīmē, ka vienas sērijas ietvaros radikālas izmaiņas nav gaidāmas, lai cik ļoti to vēlētos atsevišķi tehnoloģiju baumotāji, kuri gada sākumā spekulēja par Note un atlokāmā Fold sēriju saplūšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Federālā apgabaltiesa aizliegusi Samsung planšetdatoru Galaxy Tab 10.1 tirgošanu ASV, kamēr tā sniegs galīgo lēmumu Apple un Samsung «patentu karā», vēsta pasaules mediji.

Jau vairākkārt vēstīts, ka ASV tehnoloģiju milzis Apple sūdzējies, ka Samsung pārkāpusi kompānijas patentu tiesības, kopējot tās populāro ierīci iPad. Daudzi nozares analītiķi sāncenšu Samsung planšetdatoru uzskata par lielāko Apple iPad konkurentu.

«Samsung ir tiesības konkurēt tirgū, tomēr kompānijai nav tiesību to darīt negodīgā ceļā, iepludinot tirgū «pārkāpjošus» produktus,» norādīja ASV Federālā apgabala tiesnese Lūsija Koha (Lucy Koh). Iepriekš viņa gan noraidīja Apple prasību Galaxy planšetdatoru aizliegumam, tomēr Federālā Apelāciju tiesa ieteica viņai šo lēmumu vēlreiz apdomāt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiesnešu noslogotības dēļ nepaziņo nolēmumu Samsung karteļa lietā

Elīna Pankovska, 21.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesnešu noslogotības un lietas sarežģītības dēļ Administratīvajā apgabaltiesā nolēmums SIA Elkor Trade un Konkurences padomes (KP) lietā nav gatavs.

Tas tiesā būs pieejams šā gada 29.aprīlī, DB pastāstīja Administratīvās apgabaltiesas priekšsēdētājas sekretāre Santa Kalnmale.

DB jau rakstīja, ka šogad divi no Samsung karteļa dalībniekiem ir mainījuši nosaukumus, no kuriem viens ir atzīts par maksātnespējīgu. Februārī SIA RD Elektroniks pārtapa par SIA GP 2011 un Rēzeknes tiesa SIA GP 2011 šā gada 24.martā ir atzinusi par maksātnespējīgu. DB uzzināja tiesā, ka maksātnespējas pieteikumu bija iesniedzis pats uzņēmums.

KP ir informēta par RD Elektroniks nosaukuma maiņu, kā arī maksātnespēju un attiecīgi saskaņā ar Maksātnespējas likumu iesniegs kreditora prasījumu, DB informēja KP vecākā referente sabiedrisko attiecību jautājumos Inita Kabanova.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV informācijas tehnoloģiju gigants «Apple Inc.» un Dienvidkorejas elektronikas uzņēmums «Samsung Electronics Co.» ir izbeiguši savu strīdu par patentiem, kas bija ildzis vairāk nekā septiņus gadus, liecina trešdien ASV tiesā iesniegts dokuments.

Tiesa paziņoja, ka abas puses to ir informējušas par lietas nokārtošanu, un piebilda, ka «visas atlikušās prasības un pretprasības šajā lietā līdz ar šo tiek izbeigtas».

Strīda izbeigšanas nosacījumi netika izpausti. Strīdus ārpus ASV abi tehnoloģiju milži bija izbeiguši jau agrāk.

Strīds sākās 2011.gadā, kad «Apple» apsūdzēja «Samsung» par viedtālruņu «iPhone» un planšetdatoru «iPad» dizaina un tehnoloģijas kopēšanu. Ierosinātā prāva uzsāka patentu karu, kas izvērtās apmēram 50 lietās vairākās valstīs.

«Apple» guva priekšroku pirmajos tiesu spriedumos, sākot ar 2012.gada spriedumu, kurā zvērināto tiesa nolēma, ka «Samsung» jāsamaksā «Apple» vairāk nekā vienu miljardu ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savāds strīds izcēlies starp Dienvidkorejas gigantiem Samsung un LG - Samsung apsūdz konkurentu preču bojāšanā, ziņo BBC.

Samsung apgalvo, ka LG Electronics darbinieki redzēti, apzināti iznīcinot veļasmašīnas veikalos Vācijā. Saskaņā ar Samsung norādīto vandālisms noticis šā mēneša sākumā pirms elektronikas izstādes Berlīnē.

LG piekrīt, ka divas veļasmašīnas tika sabojātas, bet uzsver, ka tas noticis nejauši. LG informē, ka tā piedāvājusi samaksāt par četrām veļasmašīnām, kas atradušās vienā veikalā, lai gan sabojātas esot tikai divas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad divi no Samsung karteļa dalībniekiem ir mainījuši nosaukumus, no kuriem viens ir atzīts par maksātnespējīgu. Februārī SIA RD Elektroniks pārtapis par SIA GP 2011, vēsta laikraksts Dienas bizness.

Februārī SIA RD Elektroniks pārtapis par SIA GP 2011, kuru Rēzeknes tiesa ir atzinusi par maksātnespējīgu. Tāpēc KP saskaņā ar Maksātnespējas likumu iesniegs kreditora prasījumu. Tomēr KP brīdina, ka arī ir informēta par izmaiņām Elkor Trade, kur par uzņēmuma īpašnieku ir kļuvusi Seišelu salās reģistrēta kompānija Texgate Inc. Savukārt pats uzņēmums mainījis nosaukumu uz SIA Fosneks.

Jau vēstīts, ka Samsung Electronics Baltics ir samaksājis KP piemēroto 2,46 milj. Ls soda naudu. Noslēdzot administratīvo līgumu, KP samazināja iepriekš piemēroto sodu no 4,1 milj. Ls līdz 2,46 milj. Ls, ko uzņēmums arī ir samaksājis. Administratīvais līgums iepriekš tika noslēgts arī ar uzņēmumu SIA Proks. Šis uzņēmums soda naudu, kas samazināta no 267,5 tūkst. Ls līdz 152,2 tūkst. Ls, maksās 12 maksājumos, un pirmais no tiem – 10 tūkst. Ls – jau ir veikts. Tā kā Samsung Electronics Baltics un Proks noslēdza ar KP administratīvo līgumu, tiesvedība attiecībā uz šiem uzņēmumiem tika izbeigta. Saistībā ar Rotas un K maksātnespēju šā uzņēmuma pieteikumu tiesa izdalīja atsevišķā lietā un arī tiesvedību izbeidza. Savukārt janvāra beigās Administratīvā apgabaltiesa – Elkor Trade un RD Elektronics - deva iespēju līdz 31.martam noslēgt izlīgumu ar KP. Tomēr uzņēmumi par šādu soli neizšķīrās. Iepriekš KP vadītāja Ieva Jaunzeme DB norādīja, ka padomes līdzšinējā prakse liecina: ja viens no karteļa dalībniekiem izrāda vēlmi sadarboties un vainu atzīst, tad parasti nav situācija, ka tiesa pārējos karteļa dalībniekus atzīst par nevainīgiem. Jau ziņots, ka 2009.gada 30.oktobrī KP par neatļautu vienošanos sodīja uzņēmumus Elkor Trade, Samsung Electronics Baltics, RD Elektronics, Proks un Rota un K. Aizliegtās vienošanās starp Samsung tehnikas izplatītājiem dēļ patērētājiem bija radušies zaudējumi, ilgstoši pārmaksājot par Samsung sadzīves tehniku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Būvnieku lieta LU radīs 1,7 miljonu zaudējumus

Db.lv, 06.03.2023

Situācija, kurā nonākusi Latvijas Universitāte, vērtēja kā visnotaļ īpatna, ņemot vērā, ka Centrālā finanšu un līgumu aģentūra jau 2021. gada septembrī pieņēma lēmumu piemērot universitātes iepirkumam Akadēmiskā centra Torņakalnā 2. kārtai (Zinātņu centra ēkai) finanšu korekciju 25% apmērā no piešķirtā ES fondu finansējuma. Skaitliski tas nozīmē, ka būvniekiem nelabvēlīga tiesvedības iznākuma būvnieku karteļa lietā rezultātā Latvijas Universitātei būs automātiski jāatmaksā aģentūrai saņemtais finansējums teju 1,7 miljonu apmērā. Tas tātad būs jāatmaksā no publiskajiem līdzekļiem.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinoties tā dēvētās būvnieku lietas, kurā Konkurences padome (KP) sodījusi 10 būvniekus par dalību kartelī, izskatīšanai Administratīvajā tiesā, klajā nāk jauni fakti un blaknes, kas saistīti gan ar tiesas procesu, gan ar pašu lēmumu, iespējamajiem pārkāpumiem un neatbilstībām.

Šobrīd, faktiski jau ir skaidrs, ka būvnieku lieta Latvijas Universitātei (LU) radīs apmēram 1,7 miljonu zaudējumus, liecina tiesas materiāli.

Jau iepriekš ir izskanējis viena no būvniekiem "Velves" īpašnieka “MN Holding” no Konkurences padomes atšķirīgs viedoklis par "Velves" izlīguma slēgšanas ar KP apstākļiem. Atgādinājumam, "Velve" ir viens no būvniekiem, kura darbībās padome konstatēja karteli, bet kurš pamanījās pašā pēdējā brīdī ielēkt vilciena pēdējā vagonā - noslēgt ar padomi izlīgumu un tāpēc tam bija jāmaksā mazāks naudas sods kā arī tas izvairījās no lieguma piedalīties publiskajos iepirkumos. Kamēr padome to pamato ar Velves iesniegtajiem papildus pierādījumiem, pati Velve apgalvo, ka nekādus papildus pierādījumu nav sniegusi. Uz šīm padomes un "Velves" īpašnieka pretrunām par vieniem un tiem pašiem apstākļiem lietā tiesai norāda arī lietas dalībnieki, uzskatot par pretrunīgiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2015. gada janvārī Konkurences padome (KP) apsūdzēja Volkswagen markas automašīnu tirgotājus karteļa veidošanā, piemērojot aptuveni 7,6 miljonus eiro lielu naudas sodu.

Tā sauktais e-pastu skandāls šobrīd ir viena no nedaudzām KP lietām, kas tiesā ir zaudēta. Neraugoties uz intensīvu tiesas procesu, skaidrība par to, ko var rakstīt e-pastos un ko nē, līdz galam nav radusies.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Galvenais KP rekordlielā administratīvā soda uzlikšanas pamatojums Volkswagen dīleriem un importētājam ir e-pastu saziņa par iepirkumiem, kuros tie piedalās. Pēc tiesas ir skaidrs, ka, lai arī saziņa starp uzņēmumiem ir bijusi, īsti nav atrastas karteļa pazīmes, sodu nebūs vai būs daudz mazāki. Par klienta aizstāvību lietā Dienas Bizness aicināja pastāstīt advokātu biroja Vilgerts zvērinātas advokātes Deboru Pāvilu un Jūliju Jerņevu, kuras Rīgas Administratīvajā apgabala tiesā pārstāvēja Volkswagen automašīnu importētāju Baltijā SE Moller Baltic Import un tā trīs grupas uzņēmumus – dīlerus – SIA Moller Auto Krasta, SIA Moller Auto Latvia un SIA Moller Auto Ventspils. Vēl divi Volkswagen dīleri – SIA SD Autocentrs un SIA Ripo Autocentrs – ir neatkarīgi, ar Moller grupu nesaistīti uzņēmumi, kurus juristes piemin tikai tādēļ, ka lieta ir saistīta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Tehnoloģiju apskats: Samsung Galaxy Note 8

Jānis Vēvers, 20.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

S-Pen irbuļa plašās iespējas padara Samsung Galaxy Note 8 par vienu no iekārojamākajiem un arī dārgākajiem viedtelefoniem

Lai cik ļoti kādam tas nepatiktu, stāstā par šoruden dienasgaismu ieraudzījušo Galaxy Note 8 nav iespējams izvairīties no tā tiešā priekšgājēja drūmā likteņa piesaukšanas. Nedienas ar dažiem Note 7 uzliesmojušajiem akumulatoriem noveda pie nāves sprieduma visam pērnā gada digitālo piezīmjgrāmatiņu metienam, un, loģiski, šogad viena no centrālajām intrigām – vai korejiešiem būs izdevies novērst nesenos trūkumus.

Pēc pirmajām nedēļām tirgū izskatās, ka ar drošību Note 8 viss ir kārtībā. Par visu pārējo pēc kārtas.

Dizains

Vecāko paaudžu Note tālruņu īpašniekus, kuriem neizdevās dzīvē ieraudzīt Note 7, šā gada modelis iepriecinās ar slaidumu. Tas ir garāks un šaurāks par Note 4, taču ar krietni lielāku ekrānu. Izmantojot pašu intensīvi popularizēto bezmalu ekrāna koncepciju, Samsung inženieri 6,3 collu Infinity displeju ievietojuši tikai 16,25 centimetrus garā, 7,48 platā un 8,6 milimetrus biezā korpusā. Šī nudien vairs nav tāda «lāpsta» kā priekšgājēji, lai arī Note 8 kļuvusi smagāka. Tā ir tikai mata tiesu lielāka par šā gada Galaxy S8+, un papildu vieta galvenokārt izlietota, lai atrastu paslēptuvi S-Pen irbulim. Vizuāli piezīmjgrāmatiņa ir ārkārtīgi līdzīga pavasarī tirdzniecībā laistajiem radiniekiem – spīdīga, stingra metāla līste visapkārt, spoguļveidīgs aizmugures vāks un pogas, arī specializētā Bixby asistenta aktivizācijai identiskās vietās. Viena no retajām atšķirības zīmēm ir šā brīža modes kliedziens – divu lēcu fotokamera.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiesa sākusi skatīt Samsung karteļa lietu

Elīna Pankovska, 11.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Administratīvā apgabaltiesa šodien, 11.oktobrī, sāka skatīt Samsung izplatītāju prasību par Konkurences padomes (KP) lēmumu saistībā ar pērn uzlikto rekordlielo naudas sodu 6,2 milj. Ls apmērā.

Patlaban lietā ir pasludināts pārtraukums un tiesa to turpinās skatīt 12.oktobrī.

Jāatgādina, ka administartīvā apgabaltiesa nolēmusi apvienot vienā tiesvedībā Elkor Trade, Samsung Elektronics Baltics, RD Elektriniks, Proks un Rota un K pieteikumus par KP lēmumu.

KP pērn konstatēja aizliegtu vienošanos starp pieciem minētajiem uzņēmumiem, kas, pēc KP speciālistu secinātā, 2007. un 2008. gadā piedalījušies slepenās saskaņotās darbībās, kas vērstas uz tirgus sadali, brīvas tirdzniecības ierobežošanu un noteikta cenu līmeņa ieviešanu un uzturēšanu Samsung precēm. Šīs cenas uzņēmumi uzspieduši arī interneta veikaliem, kas tirgo konkrēto tehniku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Tehnoloģiju apskats: Samsung Gear Fit2 Pro

Jānis Vēvers, 01.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Samsung jaunākā viedā aproce vilina ar iespēju ienirt pussimts metru dziļumā un noglabāt mūziku iebūvētajā atmiņā

Viedās aproces kopš pirmsākumiem bijis visnotaļ savdabīgs produkts valkājamo tehnoloģiju tirgū. Lielākoties to funkcionalitāte aprobežojas ar fizisko aktivitāšu mērīšanu, un tām ir pagrūti spēkoties ar viedajiem pulksteņiem. Iespējams, tādēļ vairāki spēlētāji pamājuši ardievas aproču ražošanai. Samsung gan vēl turas un, rudenī piesakot savu jauno aproci Gear Fit2 Pro, centies paplašināt tās pielietojumu. Ar to var nirt dziļāk ūdenī, iebūvētajā atmiņā noglabāt mūziku un klausīties bez telefona iesaistīšanas. Vai ar to pietiek?

Dizains

Tos, kuri turējuši rokās pērnā gada Gear Fit2, jaunais modelis nepārsteigs, jo tas izskatās identiski. Plānā, ar ieliektu SuperAmoled ekrānu apveltītā 34 gramus smagā aproce cieši piekļaujas pie plaukstas locītavas un ikdienā netraucē. Ekrāns nemanāmi saplūst ar gumijoto siksniņu, kam personību piešķir rombu formas reljefs. To var nomainīt pāris sekunžu laikā, nospiežot korpusa apakšā esošās fiksācijas «austiņas». DB rīcībā pabijusī sarkanmelnā versija izskatās gana glīta, lai to nebūtu neērti nēsāt kopā ar ikdienas uzvalku. Pie svinīgāka apģērba gan tā neiederēsies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Tehnoloģiju apskats: Samsung Galaxy Tab S6 - magnētu stiprināta draudzība

Jānis Vēvers, 27.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Samsung Galaxy Tab S6 pamatoti izvirza kandidatūru uz šā brīža labākā Android operētājsistēmas planšetdatora troni

Kamēr daļa elektronikas ražotāju gremdējas pārdomās, ko iesākt ar patērētāju interesi zaudējošajiem Android planšetdatoriem, Samsung konsekventi un pieturoties pie prognozējama laika grafika turpina attīstīt skārienjutīgās plāksnes. Augustā dienasgaismu ieraudzīja jaunākā korejiešu planšete Galaxy Tab S6, kas stājas pirms gada izdotās Tab S4 vietā kā zīmola šī segmenta labākais produkts un viens no nedaudzajiem patiesajiem konkurentiem Apple iPad Pro sērijai. Sanāk, ka Samsung pārlēca pāri piektajai Tab S paaudzei, tajā iekļaujot vien pavasarī tirdzniecībā laisto zemākas cenas vieglo versiju Tab S5e bez S Pen irbuļa atbalsta.

Viena no būtiskākajām Tab S atšķirības zīmēm kopš pirmsākumiem bijis S Pen irbulis, kas to no vienkārša izklaides rīka pārvērš plašāk pielietojamā instrumentā. Un cik sens ir irbulis, tikpat veca ir problēma ar tā glabāšanu. Atšķirībā no Note sērijas viedtelefoniem Samsung inženieri nevēlas S Pen ievietot planšetes korpusā. To arī var saprast – rakstāmais ir tik liels kā īsts zīmulis, tādēļ īpašas kabatas izveidošana nevajadzīgi uzpūstu planšeti. Iepriekš problēma risināta ar vāciņiem, kuros irbulim atvēlēta speciāla vieta. Šoreiz dizaineri ķērušies pie ragiem pašai planšetei. Padomāja, padomāja un izdomāja, ka korpusa aizmugurē var iegrebt seklu iedobi un plastmasas S Pen ievietot nelielus magnētus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Veiktas izmaiņas SIA Samsung Electronics Baltics valdē

Elīna Pankovska, 31.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Samsung Electronics Baltics valdē mainītas amatpersonas, liecina informācija Lursoft.

Par valdes locekli, ar tiesībām pārstāvēt kapitālsabiedrību kopīgi ar visiem valdes locekļiem, iecelts Čoi Džonatans Čangmūns, bet par uzņēmuma valdes priekšsēdētāju, ar tiesībām pārstāvēt kapitālsabiedrību kopīgi ar visiem valdes locekļiem– Jo Sang Ho.

DB jau rakstīja, ka SIA Samsung Electronics Baltics apgrozījums 2009.gadā bijis 85,65 milj. Ls, liecina Lursoft informācija. Tas ir par 28,7% mazāk nekā 2008.gadā, kad uzņēmuma apgrozījums bija 120,16 milj. Ls. Samsung Electronics Baltics 2009.gadā strādājis ar 241,14 tūkst. Ls peļņu. 2008.gadā uzņēmums strādāja ar 1,36 milj. Ls zaudējumiem.

Informācija par konsolidētajiem pagājušā gada rezultātiem vēl nav apkopota, taču pērn notikusi atgūšanās un sasniegts apgrozījuma pieaugums par aptuveni 30% līdz 40%. Šogad Baltijas valstīs plānots sasniegt 50% pieaugumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ANO aģentūra Starptautiskās Telekomunikācijas savienība organizēs viedtāruņu ražotāju samitu, lai mēģinātu atrisināt ieilgušos tehnoloģiju kompāniju «patentu karus». ANO norāda, ka iesaistītajām pusēm nepieciešams risināt pašlaik esošo «inovatīvas smacējošo» intelektuālā īpašuma izmantošanas kārtību, vēsta BBC.

Paredzēts, ka ANO organizētas tehnoloģiju kompāniju sarunas norisināsies 10. oktobrī Ženēvā. Kompāniju samitā tiks pārrunāta standartiem būtiski svarīgu patentu, kas nepieciešami, piemēram, 3G bezvadu tehnoloģiju izmantošanai, godīga un nediskriminējoša licencēšana. Par šādu patentu izmantošanu kompānijas nereti prasa augstu samaksu. Šāda problēma likusi Apple un Microsoft vērsties tiesā pret Motorola, kas «negodīgi» izmantojot savas tiesības uz nozarei svarīgām tehnoloģijām. Kompānijas norāda, ka tādējādi ierīču cena pieaug galvu reibinošā ātrumā.

Interneta gigantam Google piederošā Motorola Mobility aizvadītajā gadā pamanījās panākt īsu iPhone un iPad tirdzniecības aizliegumu Vācijā, kad Apple atteicās maksāt licenci. Abu kompāniju strīds bija saistīts ar patentiem, kas tiek uzskatīti par kritiski svarīgiem GPRS datu pārraides standartiem. Līdzīgas tiesvedīvas uzsākušas gan Apple, gan arī Microsoft u. c.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Izbeidz tiesvedību SIA Kartelis un Ominasis Latvija strīdā

Elīna Pankovska, 25.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa izbeigusi tiesvedību un apstiprinājusi izlīgumu SIA Kartelis un Ķemeru sanatorijas privatizētāja SIA Ominais Latvia strīdā, DB uzzināja tiesā. Jāatgādina, ka SIA Kartelis vēlējās no atbildētāja piedzīt 482,41 tūkst. Ls.

Uzņēmuma NCC Konstrukcija valdes loceklis Mareks Kļaviņš iepriekš DB norādīja, ka NCC Konstrukcija prasījuma tiesības pret Ominasis Latvia cedējusi SIA Kartelis, kas ar Ominasis tiesājās jau vairākus gadus. Uzņēmums vēlas piedzīt minēto naudas summu par veiktajiem darbiem Ķemeru sanatorijā. Savukārt Ominais Latvia cēla prasību pret NCC Konstrukcija.

SIA Kartelis prasības nodrošināšanai tiesu lūdza apgrūtināt četrus Ominasis īpašumus Jūrmalā, tajā skaitā Ķemeru sanatoriju. «Prasības summa ir pietiekami liela, lai būtu pamats noteikt šādu nodrošinājumu,» iepriekš norādīja SIA Kartelis pārstāvis Valdis Podziņš. Tiesa apmierināja prasītāja lūgumu, un visiem Ominasis nekustamajiem īpašumiem uzlika ķīlas atzīmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz nestabilo ekonomisko gaisotni, kas vērojama daudzviet pasaulē, sadzīves elektropreču bizness saglabā augšupeju, secināms Eiropā lielākajā plaša patēriņa elektronikas izstādē IFA, kas šonedēļ norit Berlīnē. Turklāt globālā tirgus pieaugumu nozares pārstāvji šogad prognozē 14% apjomā, bet viedtālruņu tirgus apjoma pieaugums sasniegšot pat 41%, ceturtdien raksta laikraksts Diena.

Tirgus attīstību nosaka nozares dominējošie spēlētāji, un viens no tādiem ir Samsung. Vairāk nekā puse Eiropā pārdoto viedtālruņu nāk no šā dienvidkorejiešu ražotāja. Turklāt Samsung ir arī Eiropā lielākais televizoru pārdevējs. IFA mediju pasākumos uzņēmuma runas vīri, izklāstot piecu gadu nākotnes vīziju, pievērsās tā dēvētajam lietu internetam un ar to saistītajai tā sauktās Viedās mājas, kurā savā starpā sazinās dažādas elektroierīces, tematikai. Ja ir produkts vai lieta un ir internets, tad atliek tikai domāt, kā šīs lietas padarīt vadāmas un sasaistāmas, izmantojot interneta iespējas.

Izstādē Samsung prezentēja savu pirmo Viedās mājas produktu līniju. Pirms gada dienvidkorejieši nopirka amerikāņu uzņēmumu SmartThings, kas, līdzīgi kā Latvijas AirDog, sāka ar naudas vākšanas kampaņu (nauda bija nepieciešama dažādu Viedās mājas elementu ražošanai) interneta platformā Kickstarter 2012. gadā. Savukārt 2014. gadā dienvidkorejiešu gigants amerikāņu Viedās mājas aprīkojumu jau pārpirka par 200 miljoniem ASV dolāru ( 179,18 miljoni eiro).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienās papildu saziņas funkcijām telefons iegūst arī norēķinu ierīces vaibstus, taču pagaidām maksājuma kartes vietā «pīkstināt» viedtālruni vēl nav norma.

«Gandrīz visām bankām ir bezkontakta kartes, vairākas bankas ir izveidojušas savus maciņus, ar kuriem var norēķināties arī ar telefonu. Nākamais risinājums būtu telefonu ražotāju maciņi – Apple Pay vai Samsung Pay,» saka Zanda Brīvule-Jansone, norēķinu karšu sistēmas operatora Worldline Baltics vadītāja. Fiziskajā pasaulē, iepērkoties veikalos, Apple Pay un Samsung Pay būs viena no vairākām bezkontakta norēķinu metodēm, un šajā vidē nebūs lielas starpības, vai maksāt ar telefonu vai karti. Viņas skatījumā, visbūtiskāk situācija mainīsies virtuālajā vidē, kad ar Apple Pay vai Samsung Pay varēs norēķināties arī e-komercijā. «Tās transakcijas būs tikpat drošās kā fiziskā vidē apstiprināti maksājumi ar PIN kodu,» viņa norāda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Ekonomisku apsvērumu dēļ Samsung faktisko vadītāju atbrīvo pirms termiņa

LETA--AFP, 13.08.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejas daudznozaru koncerna "Samsung" faktiskais vadītājs Ļi Džējons piektdien tika atbrīvots pirms termiņa, kļūstot par kārtējo piemēru Dienvidkorejas tradīcijai ekonomisku apsvērumu dēļ atbrīvot uzņēmējus, kas ieslodzīti par korupciju vai izvairīšanos no nodokļiem.

Ļi, kurš žurnāla "Forbes" veidotajā pasaules bagātāko cilvēku sarakstā ir 202.vietā ar 11,4 miljardu ASV dolāru lielu bagātību, izcieta janvārī piespriestu divarpus gadu cietumsodu par kukuļdošanu, izšķērdēšanu un citiem noziegumiem saistībā ar korupcijas skandālu, kura dēļ amatu zaudēja valsts prezidente Paka Gunhje.

Pēdējos mēnešos gan uzņēmējdarbības līderi, gan politiķi arvien skaļāk aicināja atbrīvot Ļi, kā iemeslu minot iespējamu vadības vakuumu Dienvidkorejas lielākajā konglomerātā.

Tieslietu ministrija pirmdien paziņoja, ka Ļi ir starp 810 ieslodzītajiem, kuriem tika piešķirta pirmstermiņa atbrīvošana saistībā ar Atbrīvošanas dienu, kurā tiek atzīmēta Korejas atbrīvošana no Japānas impērijas varas 1945. gadā. Ministrija pamatoja atbrīvošanu ar bažām par jaunā koronavīrusa pandēmijas ietekmi uz ekonomiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Nav saprotama LU Zinātņu mājas projekta pieminēšana būvnieku karteļa kontekstā

Guntars Gūte, Diena, speciāli Dienas Biznesam, 24.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitāte (LU) šobrīd cenšas izmanot visus iespējamos juridiskos līdzekļus, lai izvairītos no iespējamiem zaudējumiem 1,7 miljonu eiro apjomā, kas tai var rasties teju gandrīz vai tikai tādēļ, ka tās vārds ir pieminēts Konkurences padomes (KP) lēmumā, ar kuru par iespējamu iesaistīšanos kartelī KP nolēma sodīt 10 Latvijas būvniecības uzņēmumus. Pagaidām LU cīņa rit diezgan smagi, būtībā cīnoties ar juridiskiem kāzusiem.

Jau vēstīts - laikā, kad Administratīvajā tiesā turpinās tiesvedība, kurā tiek apstrīdēts KP pieņemtais lēmums tā dēvētajā būvnieku karteļa lietā, atklātībā parādās jauni fakti, kas saistīti gan ar tiesas procesu, gan ar pašu KP lēmumu, tostarp par iespējamajiem pārkāpumiem un neatbilstībām lietas būtībai.

Taču šajā kontekstā paralēli būvnieku un KP juridiskajam strīdam sava veida būtisks finansiāls apdraudējums radies LU, kas arī pieminēta KP lēmumā (gan īsti nav skaidrs reālais iemesls), un patlaban jau kļūst skaidrs, ka “būvnieku karteļa” lietas dēļ LU potenciāli jārēķinās ar aptuveni 1,7 miljonu zaudējumiem. Vismaz tā liecina tiesas materiāli. Proti, no atklātās tiesas sēdēs izskatāmās lietas ir zināms sekojošais - LU šā gada janvāra sākumā būvnieku karteļa lietā tiesai bija iesniegusi lūgumu pielaist to lietas izskatīšanā kā trešo personu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tranzītu ar Krieviju arvien vairāk sarežģī dzelzceļa ritošā sastāva trūkums.

«Tagad visi mūsu vagoni strādā uz izķeršanu. Tie ir izīrēti arī citām kompānijām gan Krievijā, gan Kazahstānā, jo tur šo vagonu vienkārši nepietiek. No vienas puses, šos vagonus arī nespēj saražot, no otras - to cena pašlaik ir tik neadekvāti augsta, ka, nopērkot vagonus, nav nekādas ekonomijas,» intervijā stāsta VAS Latvijas dzelzceļš valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis.

Samsung kartelis apmet kažoku

Trīs no pieciem Samsung karteļa dalībniekiem izrāda interesi par administratīvo līgumu.

Investors

SAF iepriecina investorus

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par līdzīgiem pārkāpumiem konkurences jomā ar vienādu sodu rēķināties nevar , otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Konkurences padome (KP) par Konkurences likuma pārkāpumiem ir piemērojusi dažādus sodus – gan lielākus, gan mazākus. Pats lielākais piemērotais sods bija tā saucamajā Samsung karteļa lietā. Toreiz KP konstatēja aizliegtu vienošanos starp pieciem uzņēmumiem – Samsung Electronics Baltics, RD Elektroniks, Proks, Elkor Trade un Rota un K. Kopumā uzņēmumiem tika uzlikts naudas sods 6,62 milj. latu apmērā. Šāds soda apmērs Latvijā bija kaut kas nebijis.

Izskaitļot nedrīkst

«Par Konkurences likuma pārkāpumiem šobrīd maksimālais naudas sods ir 5% vai 10% no tirgus dalībnieka pēdējā gada neto apgrozījuma atkarībā no pārkāpuma veida,» skaidro zvērināta advokāta palīdze Māra Stabulniece. Viņa arī norāda, ka vienlaikus praksē ir daudz neskaidrību par KP piemērotā soda apmēra noteikšanu katrā konkrētajā lietā, un precīzs soda apmērs ir grūti prognozējams. Tiesisko nenoteiktību vēl vairāk pastiprina nesens Augstākās tiesas spriedums lietā, kurā tiesa, atsaucoties arī uz Eiropas Komisijas praksi, norādīja, ka tirgus dalībnieks nevar paļauties uz iepriekšējās lietās noteiktu soda apmēru, jo tas ir tikai orientējošs. «Tiesa pamatoja, ka, ja KP būtu saistīta ar iepriekšējās lietās noteiktiem naudas sodiem, tad tirgus dalībnieks varētu ar samērā lielu precizitāti aprēķināt saimniecisko risku, kas tam rastos, iesaistoties aizliegtas vienošanās darbībās, kas nebūtu atbilstoši Konkurences likuma mērķim veicināt godīgu konkurenci. Attiecīgi tirgus dalībniekiem jebkuros apstākļos ir jārēķinās ar to, ka iespējamā pārkāpuma finansiālais risks ir maksimālais Konkurences likumā paredzētais soda apmērs,» uzsver M. Stabulniece. Arī KP pārstāve Inita Kabanova atzīmē – lai gan Ministru kabineta noteikumos ir sacīts, kas jāņem vērā, nosakot soda apmēru, katrs gadījums ir individuāls un varbūtējam Konkurences likuma pārkāpējam nav iespējas pašam izskaitļot, cik liels sods viņam varētu draudēt. «Sodam ir jābūt neizskaitļojam, lai uzņēmumi nevarētu izrēķināt ka par izdarītu pārkāpumu būs tik un tik liels sods,» piebilst I. Kabanova. Viņa arī norāda, ka pēdējā KP veiktā aptauja parādījusi – puse no respondentiem nezināja, pēc kāda principa sodi vispār tiek aprēķināti. Vienādās daļās dalās gan tie, kas saka, ka sodi ir par mazu, ar tiem, kas saka – par lielu. «Aktuāls un jauns naudas soda piemērošanā ir solidārās atbildības princips, kad mātes kompānijām jārēķinās, ka var nākties atbildēt par savu meitu grēkiem,» skaidro I. Kabanova.

Komentāri

Pievienot komentāru