Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāki latviešu mākslinieki turpina uzsākto cīņu pret mākslas galerijas Bastejs vadītāju Baibu Morkāni, kura tiek apsūdzēta gleznu nobēdzināšanā un honorāru nemaksāšanā, vēsta laikraksts Neatkarīgā.

Laikraksts atgādina, ka gleznotāja Jana Briķe šovasar uzvarēja tiesas prāvā par honorāru un darbu atgūšanu 30 000 latu vērtībā, taču šo summu nav saņēmusi joprojām, jo tiesāšanās laikā uzņēmums pārreģistrēts. Līdzīgas iebildes pret galeriju vēršot arvien vairāk mākslinieku, kā arī ārvalstu kuratori no Insbrukas Austrijā.

Publiskās sūdzības par galerijas Bastejs saimniekošanu sākās rudenī, kad Roberts un Lilija Dineri savus galerijā izstādītos darbus atguvuši, samaksājot par tiem izpirkuma maksu. Viņi šim pārkāpumam pievērsa televīzijas un citu mediju uzmanību, kā arī panāca policijas iesaistīšanos, notikuši atsauc atmiņā Neatkarīgā. Tagad pret galeriju Bastejs turpinoties kriminālprocess, kā arī Ekonomikas policijā iesniegts vairāku mākslinieku – Janas Briķes, Lilijas un Roberta Dineru, Vijas Zariņas, Reiņa Virtmaņa, Agates Apkalnes, Normunda Brasliņa, Janas Nesterovičas un Arņa Siliņa – iesniegums, kurā detalizēti izskaidroti katra lietas apstākļi. Vairāki mākslinieki atzīstot, ka saikni ar galeriju pārrāvuši jau pirms daudziem gadiem, kad pēc izstādes beigām nav atguvuši savus darbus vai saņēmuši paredzētos honorārus, taču nav vēlējušies publiski celt traci, kā arī ne vienmēr tikuši rakstiski noslēgti līgumi.

Mākslinieki atklājuši, ka Baiba Morkāne prasmīgi mācējusi apvārdot un ievilināt īpaši jaunos autorus, tāpēc nereti abas puses noslēgušas mutisku vienošanos, kas balstījusies savstarpējā uzticībā. Citādāk bijis, piemēram, Janas Briķes vai Lilijas un Roberta Dineru gadījumā, kad noslēgtie līgumi no galerijas puses tikuši klaji pārkāpti.

Vairāki citi laikraksta aptaujātie mākslinieki atzīst, ka arī viņiem bijušas situācijas, kad par pārdotajām gleznām samaksu nav saņēmuši, jo Baiba Morkāne pēkšņi apgalvojusi, ka tā ir kāda līgumā neminēta atlīdzība, darbi esot nozagti vai viņai vienkārši nav naudas.

Gleznotāja Jana Briķe, kura uzvarēja tiesas prāvā, taču prasīto naudu nav atguvusi, jo uzņēmums SIA Galerija Bastejs tika pārreģistrēts un šobrīd darbojas kā Bastejs un partneri, esot nolēmusi darīt visu, kas viņas spēkos, lai vainīgo personu tomēr sauktu pie atbildības.

Komentāri

Pievienot komentāru