Rīgas lielākais biznesa parks „Abava” atrodas netālu no Rīgas centra, taču vienlaikus tā stratēģiskais izvietojums nodrošina ērtu piekļuvi kravas transportam, izvairoties no galvaspilsētas sastrēgumiem, kas ir būtisks faktors izdevīgai loģistikai.
Biznesa parka teritorijas kopējā platība ir 18 hektāri, savukārt dažādu noliktavu un ražošanas ēku kopējā platība ir vairāk nekā 60 tūkstoši kvadrātmetru, tajā skaitā 5500 kvadrātmetru platībā ir pieejamas modernas un visām vides prasībām atbilstoši sertificētas aukstuma kameras un saldētavas dažādu pārtikas produktu uzglabāšanai. Parka apsaimniekotāja SIA Abava galvenais darbības virziens ir uzņēmējdarbībai nepieciešamās infrastruktūras sagatavošana un iznomāšana, nodrošinot klientus ar pilnu servisu to biznesa veiksmīgai attīstībai. „Pašos darbības pirmsākumos uzņēmums pats arī darbojās noliktavu pakalpojumu jomā, taču ar laiku tika secināts – ja gribi sniegt augstas kvalitātes biznesa parka pakalpojumus, viss pārējais šajā objektā ir jāliek malā. Tādēļ šobrīd mūsu komanda pilnībā nodarbojas ar servisa nodrošināšanu biznesa parka klientiem un nekustamā īpašuma apsaimniekošanu,” uzsver Abava valdes loceklis, izpilddirektors Guntis Zvilna.
Stāstot par biznesa parka „nemainīgi auksto daļu”, uzņēmējs akcentē, ka šī brīža vidējais aukstuma kameru un saldētavu korpusa noslogojums ir ap 70%. Jautāts, vai šis korpuss kādreiz arī tiek noslogots 100% apjomā, G.Zvilna nosmej: „Varētu pat teikt, ka ir sezona, kad aukstuma kameru un saldētavu korpuss tiek noslogots 110% apjomā. Tas ir Ziemassvētku gaidīšanas un svinēšanas laiks, kad Latvijā milzu apjomos tiek ievesti un tirgoti mandarīni un citi svētku sezonai raksturīgie augļi. Skaidrs, ka ne jau uzreiz viss ievestais preces apjoms nokļūst veikalu plauktos vai uz gardēžu galdiem. Līdz ar to tirgotājiem šo augļu uzglabāšanai ir nepieciešamas piemērotas un visām sanitārajām prasībām atbilstošas telpas. Faktiski šajā laikā mūsu aukstuma kameru noslodze ir nemainīgi maksimāla jau pēdējos piecus gadus.. Turklāt lielākā daļa nomnieku ir mūsu pastāvīgie klienti visa gada garumā. Līdz ar to pārējie klienti jau savlaicīgi cenšas rezervēt aukstuma kameras Ziemassvētku periodam, jo labi apzinās – ja nokavēsi, kāds cits pasteigsies nodrošināties ar telpām pirms tevis.”
Lai klientiem piedāvātu augstākās klases noliktavu servisu un pakalpojumus, „Abavas” vadība pastāvīgi veic kompleksa uzlabošanu un modernizāciju. Tā bija arī ar saldētavu un aukstuma kameru korpusiem un iekārtām. „Tā kā šeit jau padomju laikā bija noliktavu parks, tajā skaitā arī saldētavu korpuss, savulaik tas bija aprīkots ar tiem laikiem pieejamām un pieņemamām tehnoloģijām. Aukstuma sistēmas tika darbinātas, izmantojot amonjaku. Šķiet, lieki stāstīt, ka šī viela ir ne tikai videi kaitīga, bet arī ar augstu bīstamības pakāpi. Attīstot biznesa parku, sapratām, ka jāinvestē līdzekļus gan drošībā, gan efektivitātē, gan ekonomijā, tādēļ ieguldījām visai nozīmīgu finansējumu un visas aukstuma iekārtas aprīkojām ar tehnoloģiju, kurā izmanto freonu. Mēs sagaidām, ka investīcijas drīz atpelnīs sevi, jo ir samazinājušies izdevumi iekārtu kontrolei un apkopei. Iekārtu un telpu temperatūras režīma monitorings tagad notiek automātiski. Savukārt sistēmu apkopi un uzraudzību mums nodrošina ārpakalpojuma sniedzējs,” stāsta G.Zvilna un piebilst, ka „Abavas” aukstuma kameru vai saldētavu nomniekam šodien nav jādomā par dažādu dokumentu kārtošanu. „Visas aukstuma kameras un saldētavas esam sagatavojuši atbilstoši Pārtikas un veterinārā dienesta prasībām (PVD). Tas nozīmē, ka klientam, kurš iznomā pie mums, piemēram, saldētavu, pietiek ar informācijas nosūtīšanu PVD, ka viņš izmantos saldētavu biznesa parkā “Abava” – PVD uzreiz redz, ka attiecīgā telpa ir atbilstoši pārbaudīta un tai ir PVD atzinums. Protams, PVD tāpat ikdienā pārbauda mūsu klientu produktu marķējumus un citu prasību ievērošanu, taču saistībā ar saldētavu telpām klientiem nav papildus rūpju,” akcentē „Abavas” pārstāvis.
„Pirms nonākt uz cilvēku pusdienu galda Abavas saldētavās un aukstuma kamerās kādu brīdi uzkavējas dažādi pārtikas produkti, kas līdz pircēja mājām nonāk sasaldētā vai atdzesētā veidā – tās ir gan dažādas saldētas gaļas, gan dārzeņi, gan zivis, piemēram, daudzu iecienītie uzņēmumu SIA Zilā Lagūna, SIA Vičiūnai-Lat produkti. Kopumā Abavas saldētavas šobrīd pastāvīgi izmanto seši lieli klienti, tomēr mēs ļoti labprāt tiem piepulcētu vēl kādu stabilu šīs jomas uzņēmumu,” saka G.Zvilna.
Vajadzību pēc saldētavas vai aukstuma kameras nosaka produkts un tā uzglabāšanas prasības. Saldētavā temperatūras režīms var tikt ieregulēts robežās no +2C līdz -20C grādiem, savukārt aukstuma kamerās tiek nodrošināts +2C līdz +6C grādu vēsumu. “Tāpēc esam elastīgi, jo mūsu aukstuma apgādes sistēma vajadzības gadījumā arī saldētavas spēj uzturēt kā aukstuma kameras ar plus grādu temperatūru. Pretēji gan nav iespējams – aukstuma kamerās saldēšanas režīmu nodrošināt nevar,” stāsta G.Zvilna.
Uz jautājumu – kas notiek ar saldētavām brīdī, ja kompleksa teritorijai kādu iemeslu dēļ atslēdzas elektroenerģijas piegāde, G.Zvilna uzsver: „Šāda situācija mūsu biznesa parkā ir iespējama tikai pie ļoti lielām elektroenerģijas piegādātāja avārijām. Jo kā jau minēju, mūsu pamata bizness ir maksimāli augstas kvalitātes pakalpojuma sniegšana. Tas sevī ietver arī dažādu potenciāli iespējamu tehnoloģisku avāriju, tajā skaitā elektrības pārtraukumu, nepieļaušanu vai to seku ātru novēršanu. To esam atrisinājuši tā, ka Abavai elektroapgāde tiek nodrošināta no divām nesaistītām elektroapgādes apakšstacijām – ja vienā līnijā elektrība atslēdzas, iekšējie elektrotīkli apgādi teritorijā nodrošina no cita avota. Turklāt esam vēl vairāk nodrošinājušies – ja nu elektrība pazūd vēl lielākā reģionā, mums ir risinājums ar dīzeļģeneratoru pakalpojumu sniedzēju, kurš nepieciešamības gadījumā uz Abavu maksimāli īsā laikā atgādās šos ģeneratorus. Pie tam dīzeļģenarota īsais piegādes laiks un ēku konstruktīvais risinājums nepieļauj telpu ātru uzsilšanu, tādējādi varam garantēt mūsu klientu uzglabājamās preces drošību. Šī mūsu ilggadējā darbības pieredze un stabilitāte mūs pozitīvi izceļ industriālā nomas tirgus priekšplānā,” apliecina G.Zvilna. Aukstuma kameru telpas ir pieejamas dažādās platībās – gan 190, gan 610 kvadrātmetru platībā. Savukārt saldētavas režīma telpas ir no 55 kvadrātmetriem līdz 950 kvadrātmetriem lielas. Līdz ar to klientiem ir plaša izvēles iespēja, atbilstoši preču apgrozībai un biznesa apjomam.
Biznesa parks Abava ir dibināts 1993. gada jūlijā. Tas atrodas 7 kilometru attālumā no Rīgas centra, ar ērtiem transporta pievadceļiem no Rīgas apvedceļa. Parkam piederošais tiešais dzelzceļa pievads un netālu esošā osta rada papildus priekšrocības kravu kustības organizācijā. Plašāk ar Abavas piedāvātajiem pakalpojumiem un to cenām, kā arī aktuālajiem piedāvājumiem iespējams iepazīties uzņēmuma mājas lapā www.abava.lv.