Citas ziņas

Robotika 2008 Ķīpsalā - foto, video; Repše prognozē robotu attīstību

Lelde Petrāne, Valdis Vikmanis, 16.04.2008

Jaunākais izdevums

Vakar, 15.aprīlī, Rīgā, Ķīpsalā notika pasākums Zinātnes un tehnoloģiju diena Robotika 2008. Db.lv piedāvā foto un video no šī pasākuma.

Pirms sacensību fināla dalībniekus uzrunāja robotu mīļotājs Einars Repše. Viņš prognozēja, ka nākotnē roboti attīstīsies gan miesā, gan dvēselē - gan mehānismos, kas kļūs arvien precīzāki un mazāki, gan mākslīgais intelekts, kas šajos mehānismos iemiesots, attīstīsies mums neiedomājamos virzienos. E. Repšes pārdomas par robotiem var dzirdēt video.

Video:

SUMO robotu sacensību uzvarētājs - robots Izveicīgais Vepris - tiek demonstrēts speciāli Db.lv.

SUMO robotu sacensību uzvarētāja radītājs Jānis Timma stāsta par savu robotu.

SUMO robotu sacensību paraugdemonstrējumi - šie roboti atšķirībā no tiem, kas piedalījās sacensībās, tika vadīti.

Līnijsekotāju sacensības

Einars Repše uzrunā dalībniekus un prognozē robotu attīstību nākotnē.

picturegallery.df0a3524-62d6-4e89-8eb5-51d212adcda7

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Repše izlemj atbrīvot Jakānu, Tautas partija iebildīs

Dienas Bizness, 12.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) izlēmis uz valdību virzīt lēmumu par patlaban atstādinātā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Dzintara Jakāna atbrīvošanu no amata, Tautas partija Dz. Jakāna atstādināšanu neatbalstīs.

Valdību E.Repše par to aicinās lemt otrdien. Lēmumu par Dz.Jakāna atbrīvošanu ministrs jau esot iesniedzis Ministru kabinetā. Savukārt Tautas partija iebildīs pret Dzintara Jakāna atbrīvošanu no VID ģenerāldirektora amata, līdz ar to valdība šo jautājumu nevarēs skatīt, bez tā atkārtotas apspriešanas koalīcijā, diena.lv informējis Tautas partijas frakcijas vadītāja vietnieks Vents Armands Krauklis.

E.Repše otrdien atzina, ka Dz.Jakāna darbībā pēc disciplinārlietu izmeklēšanas konstatēti un pierādīti pieci pārkāpumi, kas vērtējami kā būtiski un par kuru pieļaušanu ir pamats piemērot visbargāko sodu – atbrīvošanu no amata.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Cilvēkiem ir unikālas spējas, ko roboti nekad neaizvietos

Emanuēls Merčans (Emmanuel Merchan), Transporta un sakaru institūta profesors, 24.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan tehnoloģijas, tostarp robotika un mākslīgais intelekts nepārtraukti attīstās un pilnveidojas, jāņem vērā, ka roboti nekad pilnībā neaizstās cilvēkus. Bailes no tā ir radušās zinātniskās fantastikas darbu iespaidā.

Roboti un mākslīgā intelekta risinājumi patiesībā var būtiski atvieglot mūsu ikdienu un darbu, ļaujot cilvēkiem strādāt labākos apstākļos, augstāk kvalificētu darbu, saņemot atbilstošu atalgojumu. Maldīgi baidīties arī no karjeras tehnoloģiju jomā – matemātika, programmēšana un fizika patiesībā ir ļoti aizraujošas disciplīnas, kas sniedz iespēju sniegt ieguldījumu sabiedrības attīstībā.

Automatizācija – sadarbība ar robotu

Zināšanas un praktiskās iemaņas STEM jomās (zinātnē, tehnoloģijās, inženierzinātnēs un matemātikā) paver ļoti plašas karjeras iespējas – patiesībā teju ikvienā industrijā nepieciešami šādi profesionāļi: no ražošanas līdz veselības aprūpei, no loģistikas līdz izklaides industrijai. Tehnoloģiju attīstība skar dažādus dzīves aspektus un mēs varam izvēlēties – apgūt, kā to pielietot savā labā, vai raudzīties uz attīstību no malas?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaujas mašīnas formā veidotais "DJI RoboMaster S1" piedāvā savdabīgu veidu, kā ieinteresēt bērnus programmēšanā un robotu konstruēšanā

Robotizācijai aptverot aizvien jaunas dzīves sfēras, tālredzīgākās nacionālās valstis steidz gatavot rītdienas speciālistu maiņu. Cilvēkus, kuri pratīs izgatavot, apmācīt un apieties ar robotiem. Dažviet jau bērnudārzā tiek piedāvātas robotikas un pirmo soļu programmēšanā nodarbības, un arī tehnoloģiju kompānijas dod savu artavu kopīgajā lietā.

Ar bezpilota lidaparātiem pasaules mēroga atpazīstamību ieguvusī kompānija "DJI" pērn savu produktu klāstu papildināja ar neparastu konstruktoru "RoboMaster S1". Tas palīdz dažādu vecumu interesentiem apgūt prasmes robotu būvēšanā un vadīšanā ar ieprogrammētām komandām, un delverīgus zēnus piesaista ar spēju doties tanku kaujās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Latviešu radīti roboti palīdzēs siltumnīcās

Lelde Petrāne, 16.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komerciāli izmantojams robots lauksaimniecībā vairs nav aiz kalniem, Latvijas speciālisti cer drīzumā izstrādāt tehnoloģiju, kādu pasaulē neviens vēl nav radījis, vēsta laikraksts Latvijas Avīze.

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti un SIA Terra Virtuala īstenojot projektu, kura mērķis līdz 2013. gada beigām izveidot jaunu robotu tehnoloģiju, kas ļaus būtiski palielināt darba ražīgumu lauksaimniecībā.

Projekta ietvaros jau iegūti divi patenti par robotizētas riteņu platformas tehniskajiem risinājumiem, kā arī izstrādāta programmatūra robotu izmantošanai siltumnīcās. Projekta kopējais finansējums - 343,7 tūkst. latu, no tiem Eiropas Savienības atbalsts – Ls 317,9 tūkst.

RTU sistēmu teorijas un projektēšanas katedras docents Agris Ņikitenko laikrakstam stāstījis, ka zinātnieku mērķis ir līdz 2013. gada beigām izstrādāt robotu tehnoloģiju darbam siltumnīcās, testēt un pilnveidot to. «Mēs pašlaik esam programmatūras pirmā prototipa radīšanas procesā, tostarp ir izstrādāta robotu vadība. Pie griestiem ir salikti marķieri, ir robots, ir kamera, kas spēj apstrādāt datus un koordinēt robotus. Mūsu infrastruktūra ir programmatūras kodu blāķis, nevis reāla siltumnīca,» piebildis inženieris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RTU notiek Robotikas forums

, 30.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 30.janvārī, plkst. 10 Rīgas Tehniskās universitātes Datorzinātņu un informācijas tehnoloģijas fakultātē sāksies Robotikas forums, kurā robotikas piekritēji dalīsies robotu būves pieredzē un diskutēs par turpmāko robotikas kustības attīstību Latvijā, liecina universitātes sniegtā informācija.

Ar informatīvām lekcijām uzstāsies dažādu jomu speciālisti. Par industriālo robotu daudzveidību stāstīs SIA ABB programmēšanas inženieris Toms Komass, par RTU studiju programmu Intelektuālās robotu sistēmas - RTU Robotikas kluba vadītājs Agris Ņikitenko. Apmeklētāji tiks informēti arī par robotu izmantošanu ikdienā un par jaunumiem sacensībās Robotika 2010 & Baltic Sumo Robot Riga Cup, kas Rīgā norisināsies 1. maijā.

Lai apspriestu robotikas kustības attīstību Latvijā, Robotikas foruma laikā plkst. 14 notiks diskusija, kurā piedalīsies Robotikas foruma dalībnieki, uzņēmēji, Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes asociācijas pārstāvji, Latvijas IT Klastera pārstāvji, Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācijas pārstāvji, kā arī Robotikas kluba un RTU Studentu parlamenta pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Expo 2017

FOTO, VIDEO: Polija ar savu Expo paviljonu atgādina par Otrā pasaules kara vēsturi

Dienas Bizness, 19.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izstādes Astana Expo 2017 laikā aizvadīta Polijas nacionālā diena, kuras laikā tikās abu valstu delegācijas. Lai arī izstādes tēma ir Nākotnes enerģija, poļi vismaz daļu sava paviljona ir veltījuši pagātnei – vēstures liecībām par tās smago vēsturi Otrā pasaules kara laikā.

Fotogrāfijas - raksta galerijā! Video - zemāk.

Polijas senāta vicespīkere Marija Kok sveica visus klātesošos un uzsvēra, ka Kazahstāna ir galvenais Centrālāzijas partneris un tā tas būs arī daudzus turpmākos gadus. Starp abām valstīm valda ne tikai draudzīgas attiecības, bet arī plaukst abu valstu kopējie sadarbības projekti.

Lielu lomu Polijas nacionālajā dienā nospēlēja Anna Marija Anders, kura ir Polijas Otrā pasaules kara varoņa Vladislava Andersa meita. Lai arī Polijas paviljona tēma ir Radoši cilvēki, gudra enerģija, daļa no tā tika veltīta pagātnei par Otro pasaules karu un poļu grūto likteni.

Karavadonis izpelnījās vietu vēstures grāmatās ar savu drosmi un vairāk nekā 120 000 poļu izglābšanu no kara šausmām, tai skaitā arī koncentrācijas un darba nometnēm. Vēstures liecībām ir atvēlēta viena īpaša vieta paviljonā, kur ikviens var iepazīties ar daļu no Polijas vēstures.

Komentāri

Pievienot komentāru
Raksti

Iebalso savu favorītu «Biznesa Tīģeris 2014» finālā!

Dienas Bizness, 21.05.2014

Žūrija: (No kreisās puses) Inga Daliba, speciālistu darba portāla Cvmarket.lv mārketinga menedžere; Daiga Kiopa, SIA Lursoft valdes locekle; Jānis Kossovičs, 2013. gada konkursa «Biznesa Tīģeris» uzvarētājs; Vita Zariņa, b/a Turība Dr.oec., Prof. Uzņēmējdarbības vadības fakultātes dekāne; Sanita Igaune, laikraksta Dienas Bizness ziņu redaktore;

Foto: Edmunds Brencis, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 21.maijā, Dienas Bizness redakcijā visas dienas garumā norisinās konkursa «Biznesa Tīģeris» pusfināls, kurā konkursa dalībnieki aci pret aci tiekas ar žūriju, lai prezentētu savus sasniegumus.

Konkursa pusfinālā šogad startē 8 dalībnieki. Ar pusfinālistu vizītkartēm varat iepazīties šeit:

Andris Jēkabsons, SIA Baltijas Izklaides Aģentūra radošais valdes loceklis;

Evija Dundure, Compensa TU S.A. Vienna Insurance Group Latvijas filiāles vadītāja;

Valters Kaže, AS Latvijas balzams komercdirektors;

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ķīpsalā sacentīsies roboti

, 14.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 15. aprīlī Starptautiskajā Ķīpsalas izstāžu centrā sadarbībā ar Parex bankas jauniešu programmu Parex Play notiks Zinātnes un Tehnoloģiju diena Robotika 2008, liecina sniegtā informācija medijiem. Tas neesot tikai izklaides pasākums, kas interesantā un atraktīvā veidā piesaista jauniešus inženierzinātnēm, bet arī tilts starp jauniešiem un uzņēmumiem.

Pasākuma mērķis esot popularizēt un veicināt interesi par tehniskajām zinātnēm jauniešu un skolēnu vidū. Zinātnes un Tehnoloģiju dienu organizē Nākotnes Izglītības centrs sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti un Izglītības un zinātnes ministriju.

Pasākums notiks jau otro gadu, bet šogad Robotikas sacensību ietvaros piedalīsies 170 dalībnieki no dažādām Eiropas valstīm ar 85 pašu radītiem robotiem, kas seko melnajai līnijai, apiet šķēršļus un cīnās sumo ringā.

Zinātnes un Tehnoloģiju dienas ietvaros notiks Baltijas Robotikas sacensības, Zinātnes un Tehnoloģiju izstāde, Tehniskās jaunrades darbnīcas, Tehnoloģiju forums un Eiropas Robotikas sacensību EUROBOT priekšnesums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizejošā gada laikā Db.lv lasītāji visvairāk interesējušies par Draugiem.lv un Skype birojiem, gada nozīmīgākajām būvēm, situāciju saistībā ar Swedbank, nepabeigtu un pamestu atrakciju parku Ķīnā, SPA kompleksa būvniecību Liepājā, autobūves kompānijas Honda Motor «noslīkušo» rūpnīcu un investīciju baņķiera Ģirta Rungaiņa piedāvājumu pārdot Latviju Krievijai.

Vislielāko lasītāju uzmanību izpelnījās ieskats Draugiem.lv jaunajā birojā, kuru sociālais portāls rudenī ierīkoja Mārupē. Draugiem.lv jaunais birojs izceļas ar neparastu iekārtojumu.

Lasītājus arī interesēja nozīmīgāko gada būvju apkopojums. Būvniecību joprojām stutē Eiropas Savienības (ES) finansēti projekti, bet privātu pasūtījumu ir maz, vēstīja DB. Pie naudīgākajiem Rīgā pabeigtajiem objektiem var nosaukt divus apjomīgus un nozīmīgus satiksmes infrastruktūras objektus - Dienvidu tilta otro kārtu un vienu no Austrumu maģistrāles posmiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrs Einars Repše pieļauj, ka sabalansējot budžetu un izpildot taupības plānu, Latvija jau šī gada beigās varētu sākt atgūties no ekonomiskās krīzes.

Priekšnosacījums tam esot sabalansēt un pārstrukturizēt budžetu, kā arī veicināt ražošanas attīstību, Latvijas radio raidījumā Krustpunktā norāda E. Repše. Ja tikšot sekmēta uzņēmējdarbība un sabalansēts budžets, Latvija ekonomisko krīzi varot pārvarēt ātrāk nekā citas valstis. Ražošanas attīstības veicināšanai visām valsts iestādēs esot jānodrošina vislielākais labvēlības režīms uzņēmumiem, kas spējīgi nodrošināt eksportu un ražošanu. Tāpat esot jāsagaida ekonomiskās krīzes zemākais punkts.

E. Repše steidz mierināt pesimistus, uzsverot, ka Latvijai nedraud Japānas liktenis, kura ar ekonomisko krīzi cīnījās teju desmit gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir skaidrs, ka šajā gadā un varbūt pat šajā budžetā ar pašreizējiem samazinājumiem nepietiks. Tā šorīt stundu pirms valdības sēdes, kurā ministri sola galīgi vienoties par šī gada budžeta grozījumiem un nodot tos Saeimai, LTV raidījumā Labrīt, Latvija! sacīja finanšu ministrs Einars Repše (JL).

Repše gan neatklāja, kad un uz kuru nozaru rēķina ir plānots vēl vairāk samazināt Latvijas budžetu, tomēr bilda, ka tas nenotiks uz valsts sektorā strādājošo algu rēķina, jo ir citas jomas, kur izdevumus iespējams «nogriezt» vēl vairāk, vēsta delfi.lv. Šodien mēs maksājam par iepriekšējo gadu milzīgajām pārmērībām, vien noteica Repše. Repše atzina, ka, pastāvot tik lielam iekšzemes kopprodukta kritumam un ieņēmumu sarukumam attiecībā pret plānoto, kāds tas patlaban ir Latvijā, valstij teorētiski ir vairāki ceļi, kā atgūties no krīzes. Proti, palielināt nodokļus, atkārtoti aizņemties finanšu līdzekļus no kāda donora vai samazināt izdevumus. Iespējas aizņemties Repše gan pats uzreiz noraidīja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai uzzinātu, kā un ar kādiem instrumentiem vēlēšanās startējošie politiskie spēki plāno risināt valstiski svarīgus jautājumus, Dienas Bizness uz sarunu aicināja 14. Saeimas vēlēšanās startējošo partiju un to apvienību sarakstu izvirzītos Ministru prezidenta amata kandidātus.

Dienas Bizness visiem piedāvāja trīs pamatjautājumus, kas atainoti uzskatāmos grafikos:

  1. Par iedzīvotāju skaita samazināšanos, kas novērota pēdējo 30 gadu laikā.
  2. Par uzņēmumos nodarbināto skaita sarukumu, kas īpaši izteikti vērojams 2020. - 2021. gadā.
  3. Pēdējā laikā nepieredzēti augstā inflācija, kura pārsniegusi 21%, kaut arī eirozonā, kurā ir arī Latvija, tā ir tikai nepilnu 9% līmenī.

Dienas Biznesa jautājumi aicina nevis kritizēt esošo, bet piedāvāt risinājumus situācijai, aicina atbildēt uz svarīgāko - ko darīt, lai palielinātu iedzīvotāju skaitu valstī, būtu vairāk darba vietu un inflācija atgrieztos «saprātīgos rāmjos».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien (25. septembrī) apjomīgā pasākumā Latvijas Dzelzceļa Muzejā tika pasniegtas balvas badad.lv apmeklētāju izvēlētajām sliktākajām reklāmām.

Par sliktāko reklāmu TV kategorjā balsošanā tika atzīta Urinal lidostas peidzīvojumu epopeja, kurai balvu piešķirt bija aicināts Kārlis Seržants.

Sliktākā drukātā reklāma - SPA laimīgais pārītis! Balvu piešķira drukātā vārda meistars Māris Zanders.

Sliktākā vides reklāma - BREX čipsi. Šo balvu piešķira Latvijas vides pazinējs Ingmārs Līdaka.

Sliktākais risinājums internetam - Dizains un Reklāmkonstrukcijas. Balvu ar lepnumu piešķira un publiku ar īpašu performanci priecēja kompānijas DARTZ vadītājs Leonards Jankolovičs. Par to īpaša pateicība un prieks, jo DATRZ bija viena no visvairāk diskutētajām reklāmām badad.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad apritēs 14 gadi, kopš SIA "Berga foto pakalpojumi" sniedz foto pakalpojumus mācību iestāžu audzēkņiem, un 16 gadi, kopš tirgū ir pazīstama "Berga foto" preču zīme.

"Berga foto" izveidotājs, fotogrāfs Gundars Bergs biznesa portālam db.lv stāsta: "Ideja radās ilgstoši darbojoties šajā sfērā kā darbiniekam citu uzņēmumu paspārnē. Biznesā tā ir ierasta prakse, kad ar laiku izkristalizējas savs skatījums uz to, kādu gribētu redzēt šo pakalpojumu. Arī es nebiju izņēmums un, pēc pavadītiem 10 gadiem šajā nozarē, ar domubiedriem nolēmām uzsākt lietu ar citādāku, svaigāku skatījumu.

Tobrīd mērķis bija iekarot savu vietu un noturēties. Par prioritāti tika izvirzīta uzņēmuma attīstība, ieguldījumi tehnoloģijās, kā arī jaunu produktu radīšana."

Laika gaitā no neliela uzņēmuma "Berga foto" kļuvis par vienu no lielākajiem foto pakalpojuma sniedzējiem Latvijā, nodarbinot vairāk nekā 30 darbiniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo nedēļu laikā pasaules valdības sākušas mazināt ar pandēmijas izplatīšanos saistītos ierobežojumus. Tas nozīmē, ka cilvēku dzīve var sākt pakāpeniski tuvināties tam, kāda tā bija pirms Covid-19.

Daži tendenču pētnieki gan pauž pārliecību, ka dažas lietas pandēmija būs mainījusi uz neatgriešanos. Piemēram, uz palikšanu – un pat ātrāka - dažādu iemeslu iespaidā varētu būt Rietumu pasaules virzība arvien robotizētākas nākotnes virzienā.

Interesanti, ka šīs pandēmijas laikā pasaules atpazīstamību iemantojuši daži mūsu ziemeļu kaimiņu – Igaunijas - robotu ražotāji. Proti, Apvienotajā Karalistē, esot apgrūtinātai mazumtirdzniecībai, vairāki šīs valsts lielveikali, lai patērētājiem piegādātu dažādas preces, pastiprināti izmantojuši, piemēram, igauņu uzņēmuma "Starship Technologies" robotus.

Pieejamā informācija liecina, ka šādi minētā uzņēmuma ražotie autonomie roboti bez kādas fiziskas cilvēku palīdzības ar nelielu ātrumu pārvietojas pa gājēju ceļiem līdz to piegādes mērķim. Tāpat tie varot pārvarēt nelielas barjeras, piemēram, sliekšņus un ir aprīkoti ar skaļruņiem, lai vajadzības gadījumā ar cilvēkiem arī "sarunātos". Kad robots ierodies galamērķī, klienti atbloķē to glabāšanas nodalījumu ar mobilajiem tālruņiem un attiecīgi – tad saņem pasūtījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgā sacentīsies visas Baltijas SUMO roboti

, 08.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Robotikas klubs un Studentu parlaments sāk pieņemt pieteikumus dalībai Baltijas robotikas sacensībās Baltic Robot SUMO 2008, kas norisināsies 13. septembrī RTU Lielajā aulā, Rīgā, Kaļķu ielā 1. Piedalīties sacensībās ir aicināti Latvijas, Lietuvas un Igaunijas robotu būves entuziasti. Pieteikt robotu sacensībām iespējams līdz 5. septembrim, pieteikuma veidlapa aizpildāma sacensību interneta mājaslapā.

Baltijas robotikas sacensībās Baltic Robot SUMO 2008 tiks organizētas divās disciplīnās – mini SUMO un 3 kg SUMO. Sacensību nolikums paredz, ka sacensībās drīkst piedalīties tikai autonomi SUMO roboti, Db.lv informē Egita Kancāne, RTU Informācijas centra korespondente.

Sacensību laikā roboti sacentīsies, pa pāriem cīkstoties apļveida ringā; uzvarēs tas robots, kurš, nepārkāpjot ringa robežu, izgrūdīs vai izvilinās no tā pretinieku – otru robotu. Sacensību Baltic Robot SUMO 2008 mērķis ir veicināt robotikas attīstību Baltijā – nostiprināt jauniešu interesi, tehniskās prasmes un zināšanas robotu izstrādē un programmēšanā. Igaunijā un Lietuvā robotikas sacensību vēsture un popularitāte mērāma vairāk nekā piecu gadu garumā, savukārt Latvijā robotikas sacensības notiek kopš 2007. gada un līdz šim ir guvušas ļoti lielu atsaucību gan no dalībnieku, gan skatītāju puses.

Komentāri

Pievienot komentāru
Expo 2017

FOTO, VIDEO: Šrilankas Expo paviljonā tiek slīpēti dārgakmeņi

Dienas Bizness, 16.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidāzijas valsts savu paviljonu izstādē Astana Expo 2017 lielā mērā veltījusi saviem izslavētajiem rokdarbiem, vienlaikus neaizmirstot arī par izstādes galveno tematiku «Nākotnes enerģija». Paviljonā uzmanība tiek pievērsta dabas aizsardzībai un tīriem enerģijas iegūšanas veidiem.

Fotogrāfijas skatāmas raksta galerijā, video - zemāk.

Paviljona apmeklētājus izklaidē galvu reibinoši deju uzvedumi, kurus izpilda vīrieši. Savukārt, rokdarbu meistari klātienē demonstrē savas izcilās prasmes dārgakmeņu slīpēšanā, rotu izgatavošanā, kokgriezumu veidošanā, drēbju aušanā un daudzās citās jomās.

Izsalkumu var remdēt ar Šrilankas tradicionālajiem ēdieniem, kurus uz vietas pagatavo prasmīgie pavāri.

LASI, SKATIES ARĪ:

FOTO, VIDEO: Gruzijas Expo paviljonu atklāj ar dejām, dziedāšanu un minūti klusuma

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Repše gatavs maksāt, ja Jakāna sāgā radīs zaudējumus valstij

Miks Lūsis, Db, 14.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja es esmu šeit kaut ko nelikumīgi darījis, bet esmu pārliecināts, ka tā nav, tādā gadījumā es par to atbildēšu,» apliecināja finanšu ministrs Einars Repše.

LTV raidījumā Kas notiek Latvijā? uz vadītāja jautājumu, vai viņš publiski izrakstīs vekseli un gadījumā, ja valsts tiesas prāvā zaudēs un būs spiesta maksāt kādu naudas summu, atmaksās to no savas kabatas. E. Repše uzsvēra: «Esmu pārliecināts, ka mēs nezaudēsim.» Uz atkārtotu jautājumu, vai finanšu ministrs gatavs parakstīt vekseli, E. Repše piebilda: «Dodiet tik papīru, bet, lūdzu, nenovedīsim lietas līdz absurdam.»

Db.lv jau vēstīja, ka E. Repše izlēma uz valdību otrdien virzīt lēmumu par patlaban atstādinātā VID ģenerāldirektora Dz. Jakāna atbrīvošanu no amata. Dz.Jakāna darbībā pēc disciplinārlietu izmeklēšanas konstatēti un pierādīti pieci pārkāpumi, kas vērtējami kā būtiski un par kuru pieļaušanu ir pamats piemērot visbargāko sodu – atbrīvošanu no amata. Pārmetumi saistīti ar ministra rīkojumu nepildīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Repše: mājokļu nodokļa noraidīšana nozīmē izdevumu samazināšanu par 450 miljoniem Ls

Madara Fridrihsone, Db, 18.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka Saeima ir noraidījusi Finanšu ministrijas piedāvātos nekustamā īpašuma nodokļa grozījumus, veidojot 2010.gada valsts budžetu, tā izdevumi būs jāsamazina par 450 milj. Ls.

To, šodien tiekoties ar Tautas partijas Saeimas frakcijas deputātiem, kuri vakar piedalījās mājokļu nodokļa likumprojekta «izgāšanā», paziņoja finanšu ministrs Einars Repše.

Einars Repše. (Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB)Einars Repše. (Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB)Viņš atgādināja, ka Latvijas saistības pret starptautiskajiem aizdevējiem paredz, ka valsts budžeta izdevumi 2010. gadā būs jāsamazina par 500 milj. Ls jeb 4 % no iekšzemes kopprodukta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izmantojot situāciju, ka vizītē Japānā ieradies britu troņmantnieks, japāņi velējās iepazīstināt princi ar cilvēkveidīgo robotu Asimo, kas prot iet, skriet, dejot un runāt.

Princis Čarlzs, par kura tieksmi runāties ar augiem dzimtenē smīkņā jau sen, tomēr nav izrādījis īpašu entuziasmu, kad viņam piedāvāja pakomunicēt ar robotu, ziņo The Daily Telegraph.

Asimo gan ir silti sagaidījis viesi- sasveicinoties japāņu valodā un pamājot ar rokām- pēc tam nodemonstrējot visus savus talantus, tajā skaitā dejošanu 70-to gadu stilā. Princis no robota ieturējis drošu 3 metru distanci, bet bikli iesmējies vien pašās priekšnesuma beigās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienu tehnoloģijas un latviešu tautas dziedāšanas tradīcijas savdabīgā korī apvienojuši robotikas skolas «ROBO HUB» dalībnieki – bērni, kas brīvajā laikā apgūst programmēšanu.

«Dziesmu un Deju svētki latviešu tautai ir liels notikums. Tāpēc «ROBO HUB» robotikas skolā ir sagatavota «Dziesmusvētku robotikas programma». Tajā caur konstruēšanu un programmēšanu bērniem tiek mācīta latviešu tautas kultūra. Savukārt ideja par robotu kori radās mirklī, kad «ROBO HUB» bērnu nometnes laikā kāds no jaunajiem programmētājiem vaicāja, vai Robotu koris arī piedalīsies Dziesmusvētkos. Tad nu mēs, pieaugušie, nodomājām – kāpēc gan ne? Un kopā ar LMT Straumi izveidojām robotu kora priekšnesumu,» saka Felicita Zatlere-Kotāne, «ROBO HUB» dibinātāja.

Kā norāda iniciatīvas autore, bērni «ROBO HUB» nodarbībās saviem spēkiem uzbūvējuši robotu tautumeitas un tautudēlus, kuri pēc tam arī ieprogrammēti, lai izpildītu visiem zināmo latviešu tautasdziesmu «Rīga dimd». Robotu kora tapšanā iesaistījās 14 «ROBO HUB» vasaras nometnes bērni. Robotu tautumeitas un tautudēli ir būvēti no vairākiem desmitiem krāsainu detaļu, vadu, motoru un sensoru, kas ļāvis robotiem apvienot balsis kopīgā «korī».

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijā radīta robota masveida ražošanai Kickstarter kampaņā cer savākt 100 000 eiro

Dienas Bizness, 24.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā radīts jauns, inovatīvs start-up uzņēmums Robot-Nest, kas ražo programmējamus cīņas mini robotus SumoBOY. Uzņēmums nupat uzsācis Kickstarter kampaņu ar mērķi savākt 100 000 eiro finansējumu masveida ražošanas uzsākšanai un produkta atpazīstamības veicināšanai globālā mērogā, informē SumoBOY projektu vadītājs Egdars Dudko.

SumoBoy ir programmējams, uz Arduino mikorkontrolieri balstīts mini sumo robots, kura pamatuzdevums ir piedalīties robotu sumo sacensībās. Robota programmēšanā tiek izmantota C un C++ programmēšanas valoda. Montāžas plate paredzēta elektronikas un programmēšanas pamatu apguvei. Komplektā iekļauti vairāki desmiti komponenšu, kas ļauj izprast un apgūt robotu darbības pamatprincipus, kā arī iemācīties programmēt.

Visi SumoBOY komandas dalībnieki pārstāv Latvijas robotikas kopienu un ir ilggadēji robotikas entuziasti ar daudzu gadu pieredzi. «Esam uzvarējuši teju visās vietējās un starptautiskajās sumo robotu sacensībās, tāpat esam organizējuši vairākus jauniešu pulciņus un pasākumus. Uzkrātā pieredze un zināšanas ļāvušas radīt pasaules mērogā pirmo profesionālo mini sumo robotikas komplektu,» stāsta uzņēmuma Robot-Nest valdes priekšsēdētājs Agris Nikitenko.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedēļas nogalē Latvijas pārstāvji uzvarējuši All Japan Robot Sumo Tournament International finālturnīrā Japānā, informē Robotu skolas pārstāvji.

Pirmo reizi 26 gadu sacensību vēsturē, tajās uzvarēja ārzemju pārstāvji - Latvijas Robotu Skolas komandas dalībnieki - Einārs Deksnis un Agnese Kapace ar robotu Blitz. Latvieši, kā pirmie no ārzemju robotu būvētājiem uzvarējuši autonomo sumo robotu kategorijā.

Sestdien 13. decembrī, Tokijā, Ryōgoku Kokugikan arēnā, norisinājās sāncenšu izloze, pasākuma ģenerālmēģinājums un robotu izmēģinājumi, lai varētu tos pieregulēt Japāņu ringiem. Savukārt 14. decembrī finālsacensībās Latvija startēja ar 5 Sumo Robotiem - šī gada Eiropas un Baltijas valstu čempioniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tirdzniecības roboti iekaro biržas

, 22.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomiskā krīze ir izsaukusi strauju tirdzniecības robotu tirgus daļas pieaugumu biržās visā pasaulē, raksta newsru.com.

Hiperaktīvie investori - roboti, kas iesniedz vairāk nekā divus darījumu pieteikumus minūtē, šī gada augustā iesnieguši vairāk kā 55 % no visiem pieteikumiem. 2007. gadā šo robotu tirgus daļa bija 20 %, pērnā gada augustā - 30 %. Šogad šādu robotu skaits sasniedzis 70, lai gan ilgu laiku bijuši tikai 30 šādi investori.

Pirmie mēģinājumi izveidot automatizētas tirdzniecības sistēmas parādījās jau pagājušā gadsimta beigās - tieši tad, kad internetā parādījās šāda tehniska iespēja. Savukārt sekot šādu robotu darbībai biržas sāka vien pirms 3 - 4 gadiem.

Milzīgais robotu pieteikumu skaits jau kļūst par problēmu biržām - ir pārslogoti komunikāciju tīkli, serveri, pieaug darījumu apstrādes laiks.

Komentāri

Pievienot komentāru