Finanses

RIGIBOR turpina samazināties

, 23.11.2009

Jaunākais izdevums

Garāku termiņu latu starpbanku likmes RIGIBOR šodien turpina samazināties, liecina Latvijas Bankas dati.

RIGIBOR uz nakti šodien ir 1.76 %, uz vienu dienu – 1.82 %, vienas nedēļas likme sasniegusi 2.10 %, viena mēneša likme – 4.82 %, trīs mēnešu likme – 10.98 %, sešu mēnešu likme – 12.68 %, bet gada likme – 13.68 %.

Pirms nedēļas gada likme svārstījās ap 15 % atzīmi.

DB.lv jau iepriekš rakstīja, ka eksperti paredz ilgāku termiņu likmju kritumu.

«Kaut arī Latvijas vārds pasaules ziņu lentēs vēl aizvien tiek pieminēts negatīvā nozīmē, vispārējais pozitīvais noskaņojums pasaules tirgos, iespējams, ir atvirzījis lata stabilitātes jautājumu tālākā plāksnē,» iepriekš sacīja Parex bankas viceprezidents resursu pārvaldības jautājumos Kaspars Jansons. Līdz ar to, neesot ārējam spiedienam uz valūtas kursu un procentu likmēm, tās uzrāda lejupejošas tendences.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pēc eiro ieviešanas latu kredītņēmējiem sarukšot ikmēneša maksājumi

Žanete Hāka, 25.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai ieviešot eiro, kredītņēmējiem, kas aizņēmušies latos ar mainīgo procentu likmi, samazināsies ikmēneša kredīta maksājumi, prognozē Latvijas Bankas ekonomiste Vija Mičūne.

Viņa uzsver, ka daudzi iedzīvotāji savā dzīvē ir saskārušies ar kredītiem - ņēmuši hipotekāro kredītu mājokļa iegādei, kredītu dzīves apstākļu uzlabošanai, lieto kredītkarti vai strādā uzņēmumā, kas savai attīstībai izmanto no bankām aizņemtos līdzekļus.

Kopumā pagājušā gada rudenī Latvijā mājsaimniecībām un uzņēmumiem bija izsniegts vairāk nekā miljons kredītu 10,1 miljarda latu apmērā (no tiem latos 1,3 miljardi un eiro 8,4 miljardi), tostarp uzņēmumiem izsniegti gandrīz 50 tūkstoši kredītu, mājsaimniecībām mājokļu iegādei - vairāk nekā 130 tūkstoši, mājsaimniecībām patēriņa preču iegādei - vairāk nekā 215 tūkstoši kredītu, bet norēķinu karšu un kontu kredītu skaits pārsniedz 535 tūkstošus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latu gada likme 15 mēnešu zemākajā līmenī

, 12.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latu starpbanku likmes Rigibor turpina samazināties, gada likmei sasniedzot zemāko līmenī pēdējo 15 mēnešu laikā, liecina Latvijas Bankas dati.

Gada Rigibor otrdien paslīdēja zem 9 % un pēdējoreiz likme zem šīs atzīmes bija 2008. gada oktobrī.

Rigibor uz nakti šodien ir 1.24 %, uz vienu dienu – 1.26 %, vienas nedēļas likme sasniegusi 1.40 %, viena mēneša likme – 2.09 %, trīs mēnešu likme – 5.19 %, sešu mēnešu likme – 7.37 %, bet gada likme – 8.99 %.

Rigibor kritums turpinās lielā latu likviditātes pārpalikuma dēļ - papildus obilgātajām rezervju prasībām komercbankas 11. janvārī LB bija noguldījušas gandrīz 493 miljonus latu, skaidro Parex bankas viceprezidents resursu pārvaldības jautājumos Kaspars Jansons.

Rigibor kritums korelē arī ar Latvijas valsts parādzīmju ienesības samazināšanos, kur pēdējā izsolē uz 3 mēnešiem investori bija gatavi aizdot valstij par nedaudz virs 3 % gadā, kamēr 3 mēnešu Rigibor ir 5.19%. Šis faktors parāda, ka likmei vēl ir potenciāls kristies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs mēnešu starpbanku likme Rigibor šodien kļuvusi vēl zemāka nekā trīs mēnešu Euribor.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īstermiņa latu starpbanku likmes RIGIBOR turpina samazināties, liecina Latvijas Bankas dati.

Ilgāka termiņa likmes pēdējā laikā būtiski nav mainījušās.

RIGIBOR uz nakti šodien ir 1.74 %, uz vienu dienu – 1.78 %, vienas nedēļas likme sasniegusi 2.22 %, viena mēneša likme – 4.73 %, trīs mēnešu likme – 11.36 %, sešu mēnešu likme – 14.06 %, bet gada likme – 15.26 %.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilgāka termiņa latu starpbanku likmes Rigibor turpina samazināties, bet īsāko termiņu likmes šodien nav mainījušās, liecina Latvijas Bankas dati.

Rigibor uz nakti šodien ir 1.38 %, uz vienu dienu – 1.40 %, vienas nedēļas likme sasniegusi 1.90 %, viena mēneša likme – 3.14 %, trīs mēnešu likme – 7.58 %, sešu mēnešu likme – 9.39 %, bet gada likme – 11.04 %.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krīzes ieviestās izmaiņas iedzīvotāju paradumos ne tikai sašaurina atsevišķas aktivitātes, bet arī rada jaunas iespējas un vajadzības darba tirgū, teikts Ekonomikas ministrijas sagatavotajās vidēja un ilgtermiņa darba tirgus prognozēs, kas aptver nozaru nodarbinātības vajadzības profesiju un izglītības griezumā līdz 2040. gadam.

Prognozes izstrādātas, balstoties uz tautsaimniecības izaugsmes mērķa scenāriju un tam atbilstošām demogrāfijas prognozēm. Darba tirgus prognozēs ņemti vērā aktuālie globālās ekonomikas attīstības procesi, tai skaitā arī Covid-19 pandēmijas ietekme uz Latvijas ekonomiku un darba tirgu turpmākajos gados.

Sagaidāms, ka Covid-19 mazāk skartās nozares atgūsies ātrāk un būs galvenais ekonomikas dzinulis tuvākajos gados.

"Latvijas attīstības un labklājības izrāvienu varam panākt ar strauju preču un pakalpojuma attīstību, un te svarīgi priekšnosacījumi būs cilvēkresursu un darba vietu pieejamība, bezdarba un mazkvalificēto darbinieku īpatsvara samazināšana, inovācijas un pētniecības kapacitātes paaugstināšana, digitalizācijas risinājumu un produktivitātes veicināšana,” uzsver ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien starpbanku lata likmes Rigibor turpināja samazināties, liecina Latvijas Bankas dati.

Rigibor termiņam uz gadu samazinājusies līdz zemākajam līmenim kopš 2007. gada marta.

Rigibor uz nakti ir 1.33 %, uz vienu dienu – 1.33 %, vienas nedēļas likme sasniegusi 1.37 %, viena mēneša likme – 1.72 %, trīs mēnešu likme – 3.41 %, sešu mēnešu likme – 5.21 %, bet gada likme – 6.67 %.

Likmes stabili iet uz leju. To veicina lielais latu piedāvājums tirgū, kas spiež likmes uz leju. Samazinoties latu likmēm, arī latu kredītu procentmaksājumiem vajadzētu samazināties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kredītņēmēji aktīvāk aizņemas eiro; nākamgad Euribor varētu nedaudz pakāpties

Žanete Hāka, 05.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn liela daļa jauno aizdevumu tika izsniegti latos, tomēr tagad, gatavojoties pārejai uz eiro, arī kredītņēmēji priekšroku dod eiro valūtai.

Pašlaik iezīmējusies tendence, ka arvien vairāk klientu izvēlas noformēt hipotekāros kredītus eiro valūtā, attiecīgi klientu skaits, kas izvēlas latu kredītus, samazinās, norāda bankas Citadele Kredītu produktu vadītāja Zanda Alviķe, uzsverot, ka pagājušajā gadā lielākais darījumu īpatsvars bija latos, savukārt šogad visvairāk izvēlētā valūta ir eiro. Būtiski arī, ka Rīgas reģionā liela daļa no īpašumu pirkšanas - pārdošanas darījumiem notiek eiro valūtā, attiecīgi arī arvien vairāk klienti formē darījumus eiro valūtā.

Šobrīd patēriņa kredītus Citadele piedāvā latos, bet gadu mijā tie automātiski bez komisijas maksas un par ES noteikto kursu tiks konvertēti uz eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latu likmes turas zemos līmeņos

Žanete Hāka, 20.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latu procentu likmes turpina doties aizvien zemākos līmeņos, un nešķiet, ka tuvākajā laikā šī tendence varētu mainīties.

Otrdien RIGIBOR uz nakti ir 0,42%, uz vienu dienu tā ir 0,43%, uz vienu nedēļu – 0,46%, uz mēnesi – 0,77%, uz trim mēnešiem – 1,22%, uz sešiem mēnešiem – 1,74%, bet uz gadu – 2,39%.

Pēc īslaicīga latu likmju uzplaiksnījuma pērnā gada nogalē saistībā ar Krājbankas notikumiem un arī baumām par banku sektora stabilitāti šobrīd latu likmes atkal ir sākušas samazināties, skaidro SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

Trīs mēnešu RIGIBOR likme kopš gada sākuma samazinājusies par aptuveni 0,7 procentpunktiem līdz 1.22% marta vidū.

Latu likmes turpina doties zemākos līmeņos, jo banku sektorā vērojams latu resursu pārpalikums, skaidro eksperts. Pozitīva ietekme brīvo resursu pieaugumam un latu likmju samazinājumam bija Latvijas Bankas janvārī pieņemtajam lēmumam par vienu procentpunktu samazināt obligāto rezervju prasību komercbankām, kā rezultātā komercbanku rīcībā esošais brīvo latu resursu apjoms atkal sasniedzis 600 miljonu latu līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latu likmes slīd uz leju

Žanete Hāka, 01.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latu likmes Rigibor arī novembrī turpina samazināties, liecina Latvijas Bankas dati.

Īstermiņa likmes jau kādu laiku saglabājas esošajos līmeņos, bet ilgāku termiņu likmes lēnām slīd uz leju. Tā Rigibor uz nakti un vienu dienu bija 0,16%, vienu nedēļu - 0,21%, vienu mēnesi - 0,33%, bet trīs mēnešu likme bija 0,53%. Sešu mēnešu likme sasniedza 1,06%, bet gada likme - 1,48%, liecina Latvijas Bankas dati.

Zemākas latu procentu likmes nozīmē lētākus latu resursus aizņēmējiem un mazākas parāda apkalpošanas izmaksas tiem, kuriem kredīts ir latos, skaidro SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

Db.lv jau rakstīja, ka septembrī centrālās bankas pārstāvji lēma par likmju samazinājumu. Likmes pazeminātas, ņemot vērā, ka riski cenu stabilitātei vidējā termiņā ir ierobežoti un inflācija turpina samazināties, kā arī prognozējamo Eiropas parādu krīzes negatīvo ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latu likmes turas zemu

Žanete Hāka, 19.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ latu likmes Rigibor nedaudz sarukušas, tomēr samazinājums ir neliels, ņemot vērā, ka tās jau tāpat ir ļoti zemas.

Tā Rigibor uz nakti un vienu dienu bija 0,19%, vienu nedēļu - 0,21%, vienu mēnesi - 0,34%, bet trīs mēnešu likme bija samazinājusies līdz 0,54%. Sešu mēnešu likme sasniedza 1,15%, bet gada likme - 1,65%, liecina Latvijas Bankas dati.

SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis paredz, ka LB lēmumu ietekmē samazināsies Rigibor likmes, īpaši tas attiecināms uz īstermiņa latu likmēm. Zemākas latu procentu likmes nozīmē lētākus latu resursus aizņēmējiem un mazākas parāda apkalpošanas izmaksas tiem, kuriem kredīts ir latos, skaidro eksperts.

Db.lv jau rakstīja, ka pagājušajā nedēļā centrālās bankas pārstāvji lēma par likmju samazinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latu likmes turpina kristies

, 11.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visu termiņu latu starpbanku likmes Rigibor turpina samazināties, liecina Latvijas Bankas dati.

Rigibor uz nakti šodien ir 1.44 %, uz vienu dienu – 1.44 %, vienas nedēļas likme sasniegusi 1.84 %, viena mēneša likme – 3.72 %, trīs mēnešu likme – 8.70 %, sešu mēnešu likme – 11.04 %, bet gada likme – 11.74 %.

Pirms nedēļas gada likme bija virs 12 %.

Līdz obligāto rezervju perioda beigām palikušas divas nedēļas, bet komercbankas rezervju normu līdz šim vidēji dienā pārpildījušas par 169 miljoniem latu, skaidro Nordea Markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš. Tas ir galvenais lata īstermiņa procentu likmju ļoti zemā līmeņa iemesls (Rigibor likmes termiņiem, kuri ietilpst šajā rezervju periodā, ir netālu no 1 % atzīmes, kas ir LB depozītu likme).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Gada Rigibor samazinājies zem 10 %

, 07.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilgāku termiņu latu starpbanku likmes Rigibor turpina samazināties, gada likmei nokrītot zem 10 %, liecina Latvijas Bankas dati.

Tas ir zemākais līmenis pēdējo 15 mēnešu laikā, jo pēdējoreiz gada Rigibor zem 10 % bija 2008. gada oktobrī.

Rigibor uz nakti šodien ir 1.29 %, uz vienu dienu – 1.33 %, vienas nedēļas likme sasniegusi 1.46 %, viena mēneša likme – 2.21 %, trīs mēnešu likme – 5.64 %, sešu mēnešu likme – 8.01 %, bet gada likme – 9.54 %.

Tā kā Latvijas Banka par latu depozītiem maksā 1 %, tad lata īstermiņa procentu likmēm tirgū vairs nav kur īpaši zemāk doties, taču turpinās ilgtermiņa likmju pazemināšanās, skaidro Nordea Markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pēc Krājbankas gadījuma pieaug latu likmes

Jānis Šķupelis, 24.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien trīs mēnešu termiņa latu starpbanku likmes Rigibor pirmo reizi kopš 2010. gada novembra pārsniedza attiecīgā termiņa Euribor likmju vērtību.

Kopumā šodien trīs mēnešu termiņa Rigibor likmes vērtība palielinājās par 23 bāzes procentpunktiem līdz 1,63%. Savukārt trīs mēnešu Euribor likme atradās pie 1,474% atzīmes. Kopš šā gada 15. novembra trīs mēnešu Rigibor likmes ir palielinājušas par 62 bāzes procentpunktiem.

Šodien arī viena mēneša Rigibor likme pirmo reizi šogad pārkāpusi 1% atzīmi. Tiesa gan, šī likme joprojām ir zemāka par viena mēneša Euribor likmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušas nedēļas laikā bija vērojams straujš latu likmju kāpums.

Lietuviešu Snoras bankas un Latvijas Krājbankas sāga atstājusi savu ietekmi arī uz latu likmēm, kuras pēdējo dienu laikā piedzīvojušas strauju kāpumu. Kopumā kopš 16. novembra trīs mēnešu termiņa Rigibor likmes vērtība palielinājusies par 89 bāzes procentpunktiem - līdz 1,94%. Strauju kāpumu piedzīvojušas arī cita termiņa Rigibor likmes, straujāk palielinoties tieši garāka termiņa starpbanku likmēm.

Jāteic, ka līdz ar Rigibor likmju kāpumu pirmo reizi kopš 2010. gada novembra esam nonākuši situācijā, kad trīs mēnešu Rigibor likme atkal ir lielāka nekā trīs mēnešu atbilstošā Euribor likme. Piektdien Latvijas kredītņēmēju vidū izplatītās trīs mēnešu termiņa Euribor likmes vērtība atradās pie 1,475% atzīmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Banku likmes

Rigibor īstermiņa likmes vēsturiski zemas

Žanete Hāka, 22.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs mēnešu latu starpbanku likme Rigibor šonedēļ paslīdējusi zem 2% atzīmes, liecina Latvijas Bankas (LB) dati.

«Līdz šim Rigibor dzīves laikā nav bijusi situācija, kad visas Rigibor likmes līdz trim mēnešiem (ieskaitot), ir zem 2% atzīmes,» skaidro Nordea Markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš.

Likme uz nakti un vienu dienu otrdien ir 1,08%, uz nedēļu tā ir 1,15%, uz vienu mēnesi – 1,30%, bet uz trim mēnešiem – 1,99%. Sešu mēnešu likme ir 2,59%, bet 12 mēnešu likme ir 4,22%.

«Kamēr tirgus dalībnieki nepārdod latus LB vai nesāks būtiski palielināt kredītportfeļus, kam, savukārt, viens no priekšnosacījumiem ir ekonomikas atveseļošanās, tirgū saglabāsies būtisks latu pārpalikums un attiecīgi samērā zemas lata procentu likmes,» uzskata eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Īstermiņa latu likmes turas virs 2 %

, 27.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īstermiņa starpbanku likmes RIGIBOR nedaudz samazinājušās, taču joprojām turas virs 2 % atzīmes, liecina Latvijas Bankas dati.

Savukārt ilgtermiņa latu likmes nav būtiski mainījušās.

Starpbanku latu procentu likme uz nakti sasniegusi 2 %, uz vienu dienu – 2.06 %, uz vienu nedēļu – 2.49 %, viena mēneša likme šodien ir 6.61 %, trīs mēnešu likme – 13.96 %, sešu mēnešu RIGIBOR – 14.86 %, savukārt 12 mēnešu likme sasniegusi 15.72 %.

SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis skaidro, ka tālāko īstermiņa lata procentu likmju virzību noteiks situācija valūtas tirgū. Patlaban lata kurss atrodas pie intervences koridora augšējās robežas, un, ja Latvijas Bankai nebūs jāveic apjomīgas intervences, pārdodot eiro pret latiem, tad īstermiņa RIGIBOR varētu samazināties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Mazumtirdzniecības apjomi noslīd līdz zemākajam līmenim kopš 2022. gada sākuma

Db.lv, 02.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazumtirdzniecības apjomi Latvijā turpina samazināties. Šā gada augustā tie bijuši par 2,7% zemāki nekā gadu iepriekš, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Arī salīdzinot ar iepriekšējiem mēnešiem, apjomi samazinās jau trešo mēnesi pēc kārtas, augustā sarūkot par 0,4%. Šā gada augustā samazinājumu noteica gan pārtikas, gan nepārtikas preču noieta sarukums attiecīgi par 2,7% un 3,4%, savukārt degviela tirgota par 1,2% mazāk nekā pērn augustā. Apjomi pēdējo reizi tik zemā līmenī bijuši 2022. gada janvārī, ko nosaka gan joprojām augstās cenas gan pārtikas, gan nepārtikas precēm, gan arī kredītu procentu likmju kāpumi, samazinot iedzīvotāju brīvo līdzekļu apjomus. Arī Latvijas Bankas apkopotā statistika liecina, ka mājsaimniecību noguldījumi samazinās kopš šā gada janvāra.

Šā gada pirmajos astoņos mēnešos mazumtirdzniecības apjomi sarukuši par 2,1%, ko noteica pārtikas tirgoto apjomu sarukums par 5% un nepārtikas preču mazumtirdzniecības samazinājums par 2,1%, savukārt degvielas mazumtirdzniecības apjomi pieauguši par 3,9%. Pārtikas mazumtirdzniecības apjomi savu augstāko punktu sasniedza 2022. gada aprīlī, veidojot augstu bāzi pirmajā pusgadā, kas līdz gada beigām vienmērīgi samazināsies. 2023. gada ievadā pārtikas mazumtirdzniecībā bija krasas svārstības, apjomiem gan palielinoties gan samazinoties, bet kopš aprīļa nozīmīgu izmaiņu apjomos nav. Savukārt degvielas tirdzniecībā, gluži pretēji – zemākie degvielas tirdzniecības apjomi bijuši 2022. gada aprīlī (veidojot zemu bāzi), taču pēc tam sekoja apjomu palielināšanās līdz 2023. gada janvārim, kad apjomi atkal sāka samazināties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latu likmes turpināšot samazināties

, 06.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilgāku termiņu latu starpbanku likmes Rigibor turpina samazināties, bet īsāku termiņu – nav mainījušās, liecina Latvijas Bankas dati.

Rigibor uz nakti šodien ir 1.29 %, uz vienu dienu – 1.33 %, vienas nedēļas likme sasniegusi 1.58 %, viena mēneša likme – 2.59 %, trīs mēnešu likme – 6.10 %, sešu mēnešu likme – 8.27 %, bet gada likme – 10.18 %.

Lai arī eiro cena Latvijā turpina turēties pie svārstību koridora griestiem, pašreiz tirgū nav vērojama pastiprināta interese pārdot latus, norāda Nordea Markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš. Tātad lata procentu likmes nākamajās nedēļās tiks spiestas uz leju, bet trūkstot nopietnam pieprasījumam pēc latiem eiro cena turēsies tuvu pašreizējiem līmeņiem.

Eksperts norāda, ka interesanti būs vērot, kā šajos apstākļos rīkosies Latvijas Banka, kuras nākamā padomes sēde paredzēta 14. janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Samazinās visu termiņu latu likmes

, 08.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Garāku termiņu latu starpbanku likmes RIGIBOR turpina samazināties, liecina Latvijas Bankas dati.

RIGIBOR uz nakti šodien ir 1.54 %, uz vienu dienu – 1.54 %, vienas nedēļas likme sasniegusi 2.02 %, viena mēneša likme – 3.98 %, trīs mēnešu likme – 9.20 %, sešu mēnešu likme – 11.48 %, bet gada likme – 12.42 %.

Pirms nedēļas gada likme bija virs 13 %.

Tirgus dalībnieki Latvijas Bankai pagājušajā nedēļā pārdevuši 105 miljonus eiro (tā kā Latvijas Banka par vienu eiro maksā 69.58 santīmus, tad naudas tirgum klāt nāks 73 miljoni latu), norāda Nordea Markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš. Komercbanku kontos Latvijas Bankā piektdien glabājās 842.4 miljoni latu (depozītos centrālajā bankā izvietoti 162.5 miljoni latu).

Šāda situācija naudas tirgū turpina spiest uz leju lata procentu likmes, skaidro eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektronisko sakaru nozarē ieņēmumi pieaug, televīzijas pieslēgumu skaits mājsaimniecībās samazinās, balss sakaru pakalpojuma pieslēgumu skaits fiksētā tīklā turpina kristies, mobilo pakalpojumu pieslēgumu skaits pieaug, mobilā interneta patēriņš viens no augstākajiem starp OECD valstīm.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) skaidro, kā mainījušies elektronisko sakaru nozares rādītāji 2023. gadā.

“Ik gadu apkopojam nozares rādītājus par regulējamo elektronisko sakaru komersantu sniegtajiem balss sakaru, interneta, televīzijas un citiem pakalpojumiem. Atskatoties uz iepriekšējo gadu, lietotāju aktivitātē novērota pakāpeniska elektronisko sakaru pakalpojumu izvēles maiņa par labu mobilā tīkla pakalpojumiem, kā rezultātā rādītāji mobilā tīklā sasnieguši līdz šim augstāko līmeni,” komentē SPRK Elektronisko sakaru un pasta departamenta direktors Ivars Tauniņš.

Kopš 2020. gada kopējie ieņēmumi par sniegtajiem regulētajiem pakalpojumiem elektronisko sakaru nozarē katru gadu palielinās, sasniedzot 590 milj. eiro 2023. gadā – par 13% vairāk nekā 2020. gadā. Lielākie operatori joprojām nemainīgi – “Latvijas Mobilais Telefons” SIA, SIA “Tele2”, SIA “BITE Latvija” un SIA “Tet” –, tiem kopā veidojot 81% no visiem ieņēmumiem. Vienlaikus elektronisko sakaru komersantu skaits Latvijā turpina samazināties, aktīvo reģistrēto komersantu skaits 2023. gada beigās bija 207.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums 2024.gadā sasniegs 1,8%, liecina globālās risku pārvaldības kompānijas "Coface" ekonomistu prognoze.

Lai gan Latvijas un Lietuvas IKP pieauguma prognoze šim gadam pazeminājusies, prognozētais IKP pieaugums Latvijā ir lielāks nekā kaimiņvalstīs: Lietuvā IKP pieauguma prognoze sasniedz 1,6%, savukārt Igaunijai jau otro gadu pēc kārtas tiek prognozēta recesija -0,4% apmērā. Vienlaikus, Baltijas valstu ekonomikas atveseļošanās prognozes neiepriecina: Lietuvai tā tiek prognozēta šī gada otrajā pusē, savukārt Latvijā un Igaunijā - vēl vēlāk. Visas Baltijas mērogā augstam riskam tuvākā gada laikā varētu būt pakļauti eksportējošie uzņēmumi un ar tiem saistītās nozares, tostarp transports, brīdina "Coface".

"Coface" ekonomisti publiskotajā pasaules ekonomikas ceturkšņa barometrā savās prognozēs par globālo ekonomiku ir piesardzīgi: ņemot vērā globālās ekonomikas palēnināšanos, kā papildu nestabilitātes faktors pasaules mērogā tiek minētas arī politiskās pārbīdes - 2024.gadā pasaulē notiks 60 nacionāla līmeņa, prezidenta vai parlamenta, vēlēšanas. "Coface" galvenais ekonomists Centrālajā un Austrumeiropas (CAE) reģionā Gžegožs Sīlevičs (Grzegorz Sielewicz) stāsta, ka, ņemot vērā vispārējo ekonomisko situāciju CAE un ģeopolitiskos riskus, Latvijas IKP pieauguma prognoze šogad samazināta līdz 1,8 procentiem. To galvenokārt noteica aizkavētā ekonomikas atveseļošanās, kam, kā jau tika gaidīts, Baltijas valstīs vajadzēja notikt agrāk. Arī pārējām Baltijas valstīm prognozes pasliktinājušās - pēc "Coface" datiem, 2024.g IKP pieaugums Lietuvā sasniegs 1,6 procentus, savukārt Igaunija piedzīvos -0,4 procentu recesija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latu starpbanku likmes Rigibor turpina samazināties un trīs mēnešu likme turpina sasniegt jaunus rekordzemus līmeņus, liecina Latvijas Bankas dati.

Trīs mēnešu likme sasniegusi 2,33%, kas ir vēsturiski zemākā likme, savukārt gada likme nokritusies līdz 4,65%, kas ir zemākais līmenis kopš 2006. gada jūlija.

Likme uz nakti un vienu dienu patlaban ir 1,22%, uz vienu nedēļu tā ir 1,29%, viena mēneša likme sasniegusi 1,58%, bet sešu mēnešu likme ir 3,24%.

Latu likmes uz leju dzen lielais piedāvājums latu tirgū. Rezultātā, nemainoties banku pievienotajai likmei, latu kredītņēmējiem maksājumam vajadzētu samazināties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Garāku termiņu latu starpbanku likmes RIGIBOR turpina samazināties, liecina Latvijas Bankas dati.

RIGIBOR uz nakti šodien ir 1.61 %, uz vienu dienu – 1.61 %, vienas nedēļas likme sasniegusi 2.13 %, viena mēneša likme – 4.28 %, trīs mēnešu likme – 9.80 %, sešu mēnešu likme – 12.12 %, bet gada likme – 13.12 %.

Pirms nedēļas gada likme bija nedaudz virs 14 %.

Nordea Markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš skaidro, ka obligāto rezervju norma Latvijas komercbankām samazinājusies par 0.5 miljoniem latu un šajā rezervju periodā vidēji kontos jātur 679.4 miljoni latu. Vēl otrdien komercbanku kontos Latvijas Bankā glabājās 934.3 miljoni latu.

«Ņemot vērā krietno pārpalikumu, tuvākajā laikā nav gaidāmas būtiskas lata procentu likmju uzvedības izmaiņas,» uzskata eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru