Jaunākais izdevums

Rīgas pašvaldības kapsētās nepieciešams atjaunot policijas patruļas, ieviest interneta pieslēgumu un kapavietu karti beidzot izstrādāt digitālā veidā, kā arī, iespējams, varētu noteikt diferencētu maksu par parastu un labāku kapavietu.

Šie ir tikai daži priekšlikumi, kurus ierosinājusi darba grupa, kam trīs mēnešos vajadzēja izpētīt Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Kapsētu pārvaldes sniegtos pakalpojumus un izteikt priekšlikumus to pilnveidošanai, vēsta laikraksts Neatkarīgā.

Arī pirms vairākiem gadiem izskanējusī iecere par kapsētu tūrismu nav piemirsta, bet vispirms paveicami steidzamāki darbi. Piemēram, darba grupa ir konstatējusi augstu iespējamu korupcijas risku jaunu kapavietu ierādīšanā. Kapsētu pārziņi var rīkoties pēc saviem ieskatiem, jo nav neviena normatīva akta, kas reglamentē šo kārtību, norāda laikraksts.

Darba grupa uzskata, ka ir atbalstāms priekšlikums atļaut veikt apbedīšanu uz brīvās zemes jau izveidotas kapavietas paplašinājumā, ja platība to pieļauj. Diskutējams ierosinājums būtu noteikt diferencētu maksu par kapavietām atkarībā no to izvietojuma kapsētās. Pagaidām nav legālas iespējas iegūt labāku kapavietu, samaksājot par to augstāku maksu. Taču diferencētas maksas ieviešana ļautu iedzīvotājiem saņemt parastu kapavietu, par kuru maksa varētu būt zemāka nekā pašlaik, savukārt par paaugstinātu maksu saņemt kapavietu izdevīgākā, tīkamākā, prestižākā vietā.

Vairākumā Rīgas pašvaldības kapsētu joprojām nav interneta pieslēguma, trūkst datoru un biroja tehnikas, kapsētu pārziņi nevar sazināties savā starpā un ar Kapsētu pārvaldi. Arī tajās kapsētās, kurās interneta pieslēgums ir, tas nav atbilstošā kvalitātē. Par šo problēmu cilvēki ir visvairāk neapmierināti, jo viņi tiek dzenāti no vienas vietas uz citu pēc dažādiem dokumentiem. «Kā akmens laikmetā,» konstatējuši tie, kas izgājuši šo procesu. Pašlaik, noformējot apbedīšanu, cilvēkam pēc kapsētas apmeklējuma un kapsētas pārziņa izziņas saņemšanas jādodas uz Kapsētu pārvaldi, pēc tam apbedīšanas pasūtījums jānogādā atpakaļ kapsētas pārzinim. Tādā veidā viņš tiek izmantots kā kurjers, nevis šo dokumentu apriti veic Kapsētu pārvaldes darbinieki.

Un vēl – iedzīvotājiem kapsētās tiek radītas neērtības, jo norēķināties iespējams tikai ar skaidru naudu, bet pat šādā veidā uz vietas nepieņem samaksu par visiem pakalpojumiem. Viņiem ikreiz jādodas uz Kapsētu pārvaldi. Tas tiek darīts tāpēc, ka kapu kantori nav pielāgoti naudas uzglabāšanai un lai izvairītos no laupīšanām. Ja kapsētās varētu norēķināties ar maksājumu karti, cilvēkiem tas būtu komfortablāk un naudas apriti varētu kontrolēt. Pašvaldības iestādēs ir uzstādīti termināļi norēķiniem ar maksājumu kartēm, un arī kapsētās tas būtu iespējams, uzskata darba grupas vadītājs un Rīgas domes Birokrātijas apkarošanas centra vadītājs Sergejs Novikovs.

Ar Kapsētu pārvaldi jau ir panākta vienošanās, ka apbedīšanas pasūtījums kapsētas pārzinim tiek nosūtīts pa faksu. Ja būtu interneta pieslēgums, tad dokumentus varētu noformēt uz vietas kapsētā, ietaupot laiku cilvēkam, kurš ir zaudējis tuvinieku un kuram skraidīšana starp dažādiem kantoriem šajā situācijā rada lieku stresu.

Interneta pieslēgums kapsētās būtu nepieciešams arī tāpēc, ka dokumenti tiek reģistrēti žurnālos un Kapsētu pārvalde lieto pašizveidotas, nereģistrētas datu bāzes. Kapsētu teritorijas digitalizācija ļautu veikt visu apbedījumu inventarizāciju un ievadīt datus no kapu grāmatām elektroniskajās datu bāzēs, lai nenāktos pārlapot ar roku veiktus pierakstus, zīlējot, kā atrast apbedījuma vietu. Šobrīd digitalizāciju veic tikai Raiņa kapsētā – par Eiropas līdzekļiem.

Līdz 1. septembrim ir jāsagatavo veicamo darbību saraksts un nepieciešamo izmaksu aprēķins, lai izveidotu vienotu un drošu informācijas tīklu, kurā būs apvienotas visas kapsētas. Darba grupa ierosina ieviest drošu interneta pieslēgumu vispirms lielākajās atvērtajās kapsētās, norādījis S. Novikovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas I Meža kapos iecerēts izveidot jaunu kolumbāriju, lai samazinātu nepieciešamību iekārtot jaunas vai paplašināt esošās kapsētas galvaspilsētā, informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja ceturtdien nolēma piešķirt 36 300 eiro Mājokļu un vides departamentam jauna kolumbārija projekta izstrādei.

Iecere paredz I Meža kapu 10.sektorā izveidot kolumbāriju ar ne mazāk kā 500 nišām apbedījuma urnu novietošanai, kas ietver mūsdienu kvalitātes prasībām atbilstošus risinājumus apstādījumu, labiekārtojuma un infrastruktūras izbūvei.

Mājokļu un vides departaments jau ir veicis iepirkumu jaunā kolumbārija projektēšanai. Plānots, ka tagad pēc finansējuma piešķiršanas projekts būs jāizstrādā deviņu mēnešu laikā, bet pēc tam varēs izsludināt iepirkumu būvniecībai.

Pilsētas pirmo kolumbāriju, kas atrodas II Meža kapos, izveidoja 2017.gadā. Kolumbāriju veido 11 būvju komplekss dažādos līmeņos, kopā radot vienotu kompozīciju. Kopā būvēs ir 288 nišas, kurā katrā paredzēts ievietot četras urnas. Kolumbārija vidū esošai piecu līmeņu ēkai centrā izveidots stikla piemineklis, kuru rotā koks un lidojoši putni, uzraksts "Kolumbārijs", kā arī teksts latviešu un latīņu valodā - "Viņi vienmēr būs mūsu atmiņās". Pēdējā brīvā vieta šajā kolumbārijā tika nopirkta jau pirms diviem gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kapsētu informācijas digitalizācijas un pārvaldības sistēmā "cemety.lv" līdz šim digitalizētas vairāk nekā 400 gan pašvaldībām, gan baznīcām piederošas kapsētas visā Latvijā, digitāli apkopojot informāciju par vairāk nekā miljons apbedītajām personām.

Šobrīd notiek darbs pie vēl vairāk nekā 40 Latvijas kapsētu digitalizācijas. Jau vairākus gadus "Cemety.lv" darbojas Lietuvā, kā arī uzsākta darbība Anglijā, Somijā, Francijā un Itālijā.

"Cemety.lv" jebkurš interesents var virtuāli izstaigāt jau digitalizētās Latvijas kapsētas, kā arī atrast informāciju par kapsētā plānotajiem publiskajiem pasākumiem, piemēram, kapusvētkiem. Digitalizētajās kapsētās vietnē redzama kapsētas karte, apbedījumu plāns, kā arī apskatāma konkrētu kapavietu fotofiksācija. Tāpat vietne ir palīgs visiem tiem, kuri vēlas atrast savu radinieku un draugu atdusas vietas, bet dažādu iemeslu dēļ nezina, kur tās atrodas. Ievadot mirušās personas vārdu, sistēmā iespējams atrast ne tikai kapsētu, kurā konkrēts cilvēks apbedīts, bet arī kartē redzēt kapavietas atrašanās vietu konkrētajā kapsētā. "Cemety.lv" atrodamā informācija kļuvusi par noderīgu instrumentu arī ciltskoku veidotājiem – tiem, kas apzina un pēta dzimtas vēsturi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašreiz Latvijā SIA "Cemety" strādā ar aptuveni 50 pašvaldībām un ir digitalizējis 330 kapsētas.

"Ceram, ka piecu līdz desmit gadu laikā visas Latvijas kapsētas tiks digitalizētas," saka Miks Blate, SIA "Cemety" vadītājs. Pagaidām no visām pašvaldību kapsētām uzņēmums ir digitalizējis aptuveni 20%, bet no visām Latvijas kapsētām – 11 līdz 12%. Kopumā digitalizēta informācija par vairāk nekā 900 tūkstošiem apbedītajiem.

"Grūtākais bija pārliecināt pašvaldības, ka šis pakalpojums ir nepieciešams. Daudzas pašvaldības bieži vien īsti nesaprot un negrib runāt par to, kāda jēga ir digitalizēt kapsētas. Tagad jau ir vieglāk, jo pilnīgi visas pašvaldības, ar kurām sākām sadarbību, šo sadarbību turpina un nav pārtraukušas. Kad kapsētas digitalizētas un pašvaldība redz, kā tas palīdz ikdienas darbā, jau ir vienkāršāk. Parasti pašvaldība uztaisa vienu kapsētu un saprot, ka tas tiešām ir forši, uzskaite ir vieglāka, iedzīvotājiem dati pieejami, un pēc tam digitalizē nākamās," saka M. Blate.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA «Cemety» vadītājs Miks Blate jau piekto gadu īsteno vienu no lielākajiem digitalizācijas projektiem Latvijā – kapsētu plānu un datu pārnešanu elektroniskā formātā, vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Ikvienu kapu kopiņu plānots fotografēt un publicēt internetā.

Ideju par kapu digitalizāciju Mikam Blatem ieteica paziņa, sirms kungs. «Viņš bija mantojis Rīgā kapa vietu. Aizgāja uz kapsētu un tur gaidīja divas stundas, kamēr kapsētas grāmatās atrada minēto un nokārtoja visas formalitātes. Viņš atnāca pie manis un paprasīja: «Vai tiešām to nevar elektroniski sakārtot?» Un mēs sākām domāt,» atceras M. Blate.

Bija vajadzīgi ieguldījumi – aptuveni 200 tūkstoši eiro. Tā ir liela nauda, tāpēc vispirms braukuši uz Jelgavas pašvaldību ar piemēru un kapsētas plānu. «Kad viņi pateica, ka to grib, mums vēl digitālās platformas nebija. Arī turpmākos gadus firma strādāja ar zaudējumiem. Mērķis ir uzņēmumu uzturēt par sistēmas apkalpošanas maksu. Peļņa mums nav liela, digitalizējot mazas kapsētas, ir pat zaudējumi,» stāsta SIA «Cemety» vadītājs. Pieaugot apkalpojamo kapsētu skaitam, palielinās ieņēmumi un darbība kļūst rentabla.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vasaras beigās un rudenī veiktajos arheoloģiskajos izrakumos pie Sv.Jēkaba baznīcas Rīgā, «burtiski Saeimas durvju priekšā», atrakta plaša viduslaiku kapsēta, turklāt ir pamats domāt, ka virzienā uz Klostera un Jēkaba ielu zem bruģa joprojām guļ mirušo kauli, raksta «Latvijas Avīze».

Arheologs Artūrs Tomsons, kura vadībā notika izrakumi, pastāstījis, ka kārtīgas arheoloģiskas izpētes baznīcas tuvumā vai pašā baznīcā īsti nekad nav bijis. Šoreiz ķerties pie tās licis apstāklis, ka, rokot tranšejas inženiertehnisko komunikāciju guldīšanai pie baznīcas sienas, strādnieki uzdūrās cilvēku kauliem. Tomsona vadītajos izrakumos konstatēts ap 300 apbedījumu - daļa kaulu pārapbedīta, daļa nodota tālākai izpētei LU Latvijas Vēstures institūta bioarheoloģiskajā laboratorijā.

Viduslaikos mirušo apbedīšana gan baznīcā, gan kapsētās tām līdzās bija ierasta lieta. Doma baznīcai bija pat vairāki kapi, tomēr par dokumentos 1226.gadā pirmo reizi minēto Jēkaba baznīcu pētnieki esot bijuši piemirsuši. Tiek pieļauts, ka Jēkaba baznīcas draudzes kapsētā pārsvarā guldīti latvieši.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Vairāki Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas īpašumi nonākuši tirgū

Lelde Petrāne, 09.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemesgabals Jūrmalā vairāk nekā divu miljonu latu vērtībā, zivju dīķis sešu septiņu tūkstošu latu vērtībā, piecas kapsētas par 6000 latiem, mācītājmuižas, apbūves zeme – tie visi ir Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas īpašumi, kas pēdējā laikā laisti nekustamā īpašuma tirgū, vēsta laikraksts Latvijas Avīze.

Pagājušogad viens vācietis nopircis pat trīs mācītājmuižas: Vecpiebalgā, Vānē un Zaubē – vienu sev, otru bērniem, trešo – kā vietu, kur attīstīt ekoloģisku lauksaimniecību. LELB īpašumu komisijas vadītājs Romāns Ganiņš laikrakstam atstāstījis šā pircēja teikto: «Jūs šeit Latvijā paši īsti neapzināties Latvijas zemes un šo vēsturisko vietu vērtību, ko vairo neskartā daba un vēsturiskās liecības.»

Kopējā LELB pārdodamo īpašumu vērtība esot ap 20 miljoniem. «Ir daudzi lieli apbūves gabali, ko visizdevīgāk būtu sadalīt mazākos un tad pārdot, bet tam mums nav naudas,» sacījis R. Ganiņš. Viņš stāstījis, ka draudzēs ir arī cilvēki, kuri uzskata, ka baznīcām jāatbrīvojas no visiem īpašumiem, kas nav dievnami, taču, piemēram, LELB stratēģiskās vadlīnijās noteikts, ka mežu zemes neiesaka pārdot.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Latvijā pirmais kolumbārijs sāks darboties pavasarī

Zane Atlāce - Bistere, 16.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

II Meža kapos uzbūvēts Latvijā pirmais kolumbārijs, kas darboties sāks šā gada pavasarī, par to ceturtdien izbraukuma sēdē tika informēti Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas deputāti.

Rīgas pašvaldība 2016.gadā sāka kolumbārija būvniecību II Meža kapu dienvidu daļā, Gaujas ielā 6. Kolumbārijs ir izveidots kompozīcijā no vienpadsmit 2, 3, 4 un 5 līmeņu būvēm, būvju augstums palielinās kompozīcijas centrā, kurā izveidota stiklā veidota skulptūra. Šajās būvēs izveidotas 288 nišas, no kurām katrā iespējams novietot 4 pelnu urnas. Ir arī labiekārtota apkārtējā teritorija.

«Jau tagad par iespējām veikt apbedījumus kolumbārijā interesējas ap 20 cilvēkiem, kas liecina, ka pieprasījums būs liels. Mums vēl domē jāpieņem lēmums par izcenojumiem un jau marta beigās kolumbārijs varētu sākt darboties,» norādīja Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā Satversmes tiesas šā gada 5. marta spriedumu kapsētu apsaimniekošana jomā, Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Kapsētu pārvalde šobrīd vairs nepiemēro maksu par kapa vietas piešķiršanu un personām bez atlīdzības piešķir apbedījumam nepieciešamo vietu skaitu, informē departamenta pārstāve Edīte Pūķe.

2019. gada 5. martā Satversmes tiesa pieņēma spriedumu lietā Nr. 2018-08-03, par antikonstitucionālām un neatbilstošām Latvijas Republikas Satversmes 1. pantam atzīstot Jūrmalas pilsētas pašvaldības Saistošo noteikumu Nr. 27 normas, kas noteica ikgadēju nomas maksu par kapavietu. Vienlaikus Satversmes tiesa spriedumā akcentējusi, ka citu Latvijas pašvaldību noteiktās maksas par kapavietas piešķiršanu kā maksu par pakalpojumu, ir pretrunā ar noteikumu, ka arī pēc cilvēka nāves pret viņa ķermeni ir jāizturas ar cieņu. Tādējādi Satversmes tiesa secināja, ka kapavietas piešķiršana nav pakalpojums, par kuru pašvaldības dome būtu tiesīga noteikt samaksu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar martu Itālijas dienvidu ciematā Falciano del Massico, kuru apdzīvo 3,7 tūkstoši cilvēku, ir aizliegts nomirt, vēsta AP.

Apdzīvotās vietas mērs Džulio Fava šādu lēmumu pieņemis tāpēc, ka ciematam nav savas kapsētas, bet ar kaimiņu ciemu ir sliktas attiecības.

Līdz šim mirušie tika apglabāti kaimiņu ciema kapsētā, taču abas kopienas nespēj vienoties par kapsētas paplašināšanu.

Falciano del Massico mērs norāda, ka izlēmis ciemā uzbūvēt kapsētu, taču līdz brīdm, kad tiks saņemtas nepiciešamās atļaujas, iedzīvotājiem aizliegts nomirt.

«Tas ir provokatīvs lēmums, bet vajadzīgs, lai šai problēmai pievērstu varasiestāžu uzmanību. Kopš Falciano del Massico 1964. gadā ieguva pašpārvaldes tiesības, mēs neesam varējuši uzbūvēt kapsētu,» Euronews stāstīja ciemata mērs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aprīļa sākumā ķīniešu ģimenes dodas uz kapsētām, lai tās tīrītu un sakoptu. Tā sauktajā Kapeņu Tīrīšanas dienā jeb Qingming festivāla laikā ķīnieši atceras par saviem mirušajiem tuvieniekiem un kapsētās dedzina papīra mājiņas, mašīnas un naudu, kā ziedojumus senču gariem. Mūsdienās lielu popularitāti ieguvusi arī papīra iPad dedzināšana.

No papīra izveidoti Apple produktu atveidojumi Ķīnā kļuvuši par pēdējo modes kliedzienu. Augstas kvalitātes papīra iPhone 4 vai iPad 2 kopā ar tāda paša materiāla austiņām un bateriju maksājot vairāk nekā 16 ASV dolārus, vēsta laikraksts Beijing Morning Post.

Pieprasījums pēc šādiem produktiem ir tik augsts, ka papīra Apple ierīces jārezervē vairākas dienas iepriekš. Ķīnieši apgalvo, ka iegādājas papīra Apple produktus, lai tādējādi ļautu mirušajiem radiniekiem izbaudīt mūsdienu sabiedrības sasniegumus.

Dažādu papīra ierīču ražošanas nozare gan neesot īsti likumīga Ķīnā, nemaz nerunājot par iespējamām nepatikšanām ar zīmolu īpašniekiem, norāda China Daily. Laikraksts arī pieļauj, ka šāda Apple ierīču vai, piemēram, Lamborghini dedzināšana kapsētās varētu norādīt uz ķīniešu nepiepildīto vēlmi šādus pašus labumus baudīt arī dzīvē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

VVD sola atkārtoti apsekot ar būvgružiem piedrazoto Pokrova kapu teritoriju

LETA, 25.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts vides dienests (VVD) tuvāko nedēļu atkārtoti apsekos Pokrova kapu teritoriju, kurā ļaunprātīgi izmesti būvgruži, aģentūrai LETA sacīja VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes piesārņojama daļas vadītāja vietnieks Jānis Lapsiņš.

Viņš skaidroja, ka iedzīvotāji dienestam iesūtījuši fotogrāfijas, kurās redzams, kā aizvadītās nedēļas nogalē kāda persona atver kapu teritorijas norobežojuma vārtus, ieved tajā savu auto un izkrauj būvgružus. «Vienu līdz divu nedēļu laikā VVD inspektors apsekos teritoriju. Pēc tam dienests izvērtēs teritorijas īpašnieku un piesārņotāju skaidrojumus,» teica Lapsiņš.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas būvvalde no īpašuma juridiskajiem īpašniekiem pieprasījusi informāciju par Rīgā, Pokrova kapos izmestajiem būvgružiem, aģentūrai LETA pastāstīja būvvaldes pārstāve Ilze Žūka.

Sākotnēji Pokrova kapiem piegulošajā teritorijā tika plānots autostāvvietas projekts, taču Rīgas pilsētas būvvalde būvdarbus tajā apturējusi. Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad 2016.gada 23.februārī būvvaldes inspektors veicis teritorijas apsekošanu un konstatējis, ka autostāvvietas izbūvei atvēlētajā vietā ir ievestas un izbērtas, kā arī izlīdzinātas divas autokravas grunts, kas sajaukta ar dažādiem ražošanas atkritumiem, piemēram, ķieģeļiem, kokmateriāliem un citiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunciema kapos pirmo reizi vēsturē sāk kursēt sabiedriskais elektrotransports.

Pirmais reiss notika šodien, 30. aprīlī.

Jaunciema kapsētas platība ir 134 hektāri, un ne visi apmeklētāji var bez grūtībām tikt līdz vajadzīgajai vietai. Elektrotransports palīdzēs cilvēkiem taupīt laiku un spēkus, kā arī samazinās privātā autotransporta daudzumu kapu teritorijā.

Pēc Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta aprēķiniem, sezonas laikā elektromobilis varēs pārvadāt līdz 6000 pasažieru.

Mājokļu un vides departamenta rīkotajā konkursā par tiesībām veikt pasažieru pārvadājumus Jaunciema kapsētā uzvarēja kompānija Rīgas tūrists. Apmeklētāju ērtībai kursēs elektromobilis ar speciālu piekabi. Vienā reizē tas varēs pārvadāt līdz 22 cilvēkiem un pieturēs pēc pasažieru pieprasījuma. Tas kursēs ne retāk kā vienu reizi stundā. Saskaņā ar konkursa nosacījumiem pasažieru pārvadāšana tiks nodrošināta kapsētas darba laikā no plkst. 9.00 līdz 17.00 visu nedēļu, izņemot pirmdienas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīkos konkursu par apsardzi kapsētās

Dienas Bizness, 12.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas kapsētas, kurās atrodas «ievērojami pieminekļi», tiks apsargātas, domes sēdē paziņoja Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Kā informē Rīgas dome, Mājokļu un vides departaments patlaban veic aprēķinus, cik varētu izmaksāt apsardzes firmu apgaitas kapos. Pēc tam tiks sludināts konkurss. Tiek plānots, ka jau nākamā gada janvārī apsardze tiks ievesta 1. un 2. Meža kapos. Vienlaikus tiek veikti aprēķini par videonovērošanas sistēmu ierīkošanu kapsētās un pie nacionālas nozīmes kultūrvēsturiskajiem pieminekļiem.

Jautājums par kapsētu apsardzi aktualizējies aizvadītajā nedēļā, kad tika apgānīts Latvijas pirmā Valsts prezidenta Jāņa Čakstes piemineklis Meža kapos un piemineklis Sudrabkalniņā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Saņemti pieci Rīgas kapsētu apsaimniekošanai paredzētie elektromobiļi

Dienas Bizness, 26.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas kapsētas saņēmušas piecus pašvaldības iegādātos elektromobiļus, kas palīdzēs padarīt kapsētu apsaimniekošanu ne tikai efektīvāku, bet arī videi draudzīgāku, informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Projekta ietvaros iegādātos elektromobiļus plānots izmantot I un II Meža, Jaunciema, Pļavnieku un Bolderājas kapos. Tie tiks izmantoti kapsētu teritoriju apsekošanai; mazā inventāra pārvadāšanai pa teritoriju; kapsētu tīrības nodrošināšanai u.c.

Nākotnē to kapsētu tuvumā, kurās tiks izmantoti elektromobiļi, plānots uzstādīt uzlādes stacijas, kas būs pieejamas arī iedzīvotāju privātajiem elektromobiļiem.

«Šo elektromobiļu iegāde atvieglos Rīgas kapsētu darbu. Kapsētu teritoriju kopējā platība Rīgā divkārt pārsniedz dārzu un parku platību, sasniedzot 450 hektārus. Sanāk, ka uz katriem 90 kapsētu hektāriem ir viens elektromobilis. Turklāt jāņem vēra, ka kopējā kapsētu teritorija Rīgā katru gadu pieaug par aptuveni diviem hektāriem, tāpēc es ceru, ka šie elektromobiļi kļūs par pirmajiem, nevis vienīgajiem kapsētu elektromobiļiem,» - jaunā transporta prezentācijā pauda Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavas-Iecavas ceļa malā Jelgavas novada Salgales pagastā plānots būvēt krematoriju, informēja novada pašvaldībā.

Līdz 21.decembrim būvniecības iecerei izsludināta sabiedriskā apspriešana. Būvniecības iecere paredz īstenot SIA "Silabites" pasūtījumu, kulta ēku ceļot 4,3 hektāru zemes vienībā Salgalē, valsts autoceļa Jelgava-Iecava posma daļā.

Ēkai projektēti divi virszemes stāvi ar kopējo platību 607 kvadrātmetri. Pirmajā stāvā plānotas divas ceremoniju zāles ar atsevišķām ieejām un vējtveriem, savukārt korpusā aiz mazās ceremoniju zāles paredzēta telpa krāsnīm cilvēku kremēšanai.

Vidējā korpusā plānotas biroja telpas, gaitenis, atpūtas telpa, labierīcības, tehniskās telpas, kā arī telpa aizgājēja sagatavošanai kremācijai. Lielajai ceremoniju zālei otrajā stāvā tiks veidota muzikantiem piemērota telpa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms trim gadiem reģionālais laikraksts Kursas Laiks rakstīja par nelegāli izveidotajiem dzīvnieku kapiem Liepājā, kāpu joslā netālu no Dienvidu kapsētas. Toreiz pašvaldība solīja, ka problēma tiks atrisināta, taču kapu kopiņu skaits turpina augt – no pavisam pieticīgām līdz pat lieliem marmora pieminekļiem, ziņo laikraksts.

Liepājā pārāk augsto gruntsūdeņu dēļ dzīvnieku kapsētu nav iespējams izveidot, tāpēc Liepājas dome sadarbojusies ar Grobiņas pašvaldību. Ierādīta zeme šo kapu izveidei, un pie tā arī viss apstājies. Nespēja vienoties par finansējumu ir galvenais iemesls, kāpēc aizvien šis projekts nav attīstīts.

«Tas ir sensitīvs jautājums. Principā cilvēki, kuri dzīvniekus tur ir apglabājuši, ir nelikumīgi to izdarījuši. Tagad iet un vākt to visu nost pašvaldība nevar. Būs milzīgi iedzīvotāju protesti,» esošo situāciju skaidrojusi Liepājas pilsētas domes dabas aizsardzības vecākā speciāliste Alda Damberga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Aicina apspriest Saulkrastu novada teritorijas plānojumu

Ingrīda Drazdovska, 27.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākusies Saulkrastu novada teritorijas plānojuma 2012.–2024.gadam pirmās redakcijas sabiedriskā apspriešana, kas ilgs līdz šā gada 9.maijam.

To izstrādā mērniecības un teritorijas plānošanas uzņēmums Metrum, sadarbojoties ar Saulkrastu novada domi un Saulkrastu teritorijas plānojuma darba grupu. Plānojuma izstrādes termiņš paredzēts līdz 2012.gada augustam.

2011.gadā izstrādāta un publiski apspriesta Saulkrastu novada attīstības koncepcija, kas kļuva par pamatu teritorijas plānojuma pirmās redakcijas izstrādei, informē Metrum plānošanas projektu vadītāja, arhitekte Māra Kalvāne.

Atbilstoši darba uzdevumam ir izstrādāta vienota teritorijas atļautās izmantošanas veidu klasifikācija visā Saulkrastu novada teritorijā, ņemot vērā valstī sagatavotās vienotās klasifikācijas projektu. Īpaša uzmanība veltīta apdzīvojuma struktūras attīstībai novadā un izvērtējuma rezultātā ir precizētas Saulkrastu pilsētas un Zvejniekciema robežas. Pārējās apdzīvotās vietas – vasarnīcu apbūves teritorijas – tiek saglabātas kā atsevišķi vasarnīcu apbūves ciemi, saglabājot to sezonālo raksturu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Babītes novadā ceļu un ielu sakārtošanā ieguldīti vairāk nekā 2 miljoni eiro

Dienas Bizness, 13.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad ceļu un ielu tīkla sakārtošanas projektos Babītes novadā ieguldīti vairāk nekā 2 miljoni eiro, un jau gatavoti jauni projekti nākamajam gadam. Patlaban izstrādē ir divi ielu rekonstrukcijas projekti Salas pagastā (kopumā 3 km garumā) un pārbūves projekti četrām ielām Babītes ciemā, informē Babītes novada domē.

Viens no lielākajiem šī gada ceļu projektiem ir savulaik no VAS Latvijas Valsts ceļiem pārņemtais autoceļš Piņķi – Dzilnuciems trīs kilometru garumā. Autoceļu, kuru līdz šim klāja gandrīz sabrucis asfaltbetona segums, nu ir pilnībā rekonstruēts un ieguvis jaunu asfalta segumu. Turklāt aptuveni divu kilometru garumā jaunajam autoceļam ir izveidota arī gājēju ietve un apgaismojums, kas diennakts tumšajā periodā gan gājējiem, gan velosipēdistiem un automašīnu vadītājiem ļaus droši pārvietoties uz un no Piņķu centra.

Braucot no Liepājas šosejas pa atjaunoto autoceļu, Piņķu centrā pie pašvaldības administrācijas ēkas izveidots plašs automašīnu stāvlaukums, kas paredzēts gan Piņķu ūdenskrātuves un futbola laukuma, gan pašvaldības administrācijas ēkas apmeklētāju spēkratu novietošanai. Patlaban pie jaunā autostāvlaukuma norit arī gājēju ietves un tās apgaismojuma, kā arī futbola laukuma ģērbtuves būvniecība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Rīgas dome ārkārtas sēdē atbalsta Skanstes tramvaja līnijas projektēšanas sākšanu

LETA, 11.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes deputāti šodien ārkārtas sēdē ar 34 balsīm «par» un 15 «pret» atbalstīja Skanstes tramvaja līnijas projektēšanas sākšanu.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) klātesošajiem deputātiem norādīja, ka tieši Skanstes rajons pašlaik attīstās visstraujāk un tieši tur būs jaunais pilsētas centrs, kur jau tagad ir jaunie banku ofisi, kā arī top dažādas vīzijas par kultūras telpu. Viņš sacīja, ka šī līnija ļaus iedzīvotājiem mazāk izmantot privāto transportu.

«Šis ir labākais risinājums. Ja mēs redzam, ka šo projektu varam īstenot ar Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu, šo iespēju nedrīkst laist garām,» sacīja Ušakovs.

Viņš gan neiztika bez slēptas kritikas biedrības Eiropas Kustība Latvijā prezidenta Andra Gobiņa virzienā. Gobiņš vēlējās izteikt savu viedokli, taču Ušakovs kritizēja viņa «melus vai arī kļūdas» par 1500 apbedījumu iznīcināšanu, norādot, ka apbedījuma vietas nedrīkst aizskart. Rīgas mērs vairākkārt aicināja idejas oponentus neaizrauties ar 1500 apbedījumu piesaukšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Mājokļa un vides departaments iesniedzis Mājokļa un vides komitejai lūgumu atbalstīt divu projektu līdzfinansējumu, izmantojot Eiropas Savienības Klimata pārmaiņu finansiālā instrumenta līdzekļus. Proti, par elektromobiļu iegādi un uzlādes staciju izveidi.

Pieteikumā norādīts, ka, sākot ar 2013.gadu, radīsies iespēja īstenot projekta ideju par elektromobiļu iegādi Rīgas pašvaldības kapsētu vajadzībām. Projekta ietvaros par 78 tūkst. Ls plānots iegādāties trīs elektromobiļus.

Savukārt otrs projekts paredz ar elektrību darbināmu transportlīdzekļu uzlādes staciju uzbūvi Rīgā. Viena stacija varētu atrasties pilsētas centrā, bet otra Raiņa, I un II Meža, Sarkandaugavas kapsētu apkārtnē. Projekta vērtība – 88,07 tūkst. Ls, norādīts pašvaldības mājaslapā pieejamā informācija.

Kopējais budžets šiem diviem KPFI projektiem ir 166,07 tūkst. Ls , no tiem – 52,21 tūkst. Ls ir no Rīgas domes puses nepieciešamais līdzfinansējums. Projekti jāiesniedz līdz šā gada augustam, bet jārealizē līdz nākamā gada jūlijam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Babītes novada pašvaldība šogad plāno izdevumu un ieņēmumu palielināšanos

Žanete Hāka, 07.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Babītes novada pašvaldības dome apstiprinājusi Babītes novada pašvaldības budžetu 2017. gadam, kas pašvaldības pamatbudžetā paredz ieņēmumus 13 287 834 eiro un izdevumus 14 688 232 eiro apmērā, informē domes pārstāvji.

Izdevumi plānoti lielāki, jo no iepriekšējā gada ir izveidojies uzkrājums 1 623 374 eiro apmērā.

2017. gadā pašvaldības pamatbudžetā ieņēmumi no ienākuma nodokļa plānoti 11 682 971 eiro, kas ir par 678 746 eiro vairāk nekā 2016. gadā, no tiem 10 159 689 eiro – plānotie ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, bet 1 523 282 eiro – no nekustamā īpašuma nodokļa. Iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā šogad ir 2 106 024 eiro (par 40,3 % vairāk nekā pērn), un ir 20,73% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem.

Lai sākumskolas klašu izglītojamos nodrošinātu ar klašu telpām, 2017. gadā tiks uzsākts vērienīgs investīciju projekts - Babītes vidusskolas ēkas pārbūve, izbūvējot četru stāvu piebūvi ar kopējo platību 4000 kvadrātmetru. Šī projekta finansēšanai (aptuveni 3 500 000 eiro apmērā) paredzēts ņemt aizņēmumu Valsts kasē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunieši Palestīnas Gazas joslas dienvidu rajona kapsētās un bijušajās Izraēlas apmetnēs trenē savas parkūra prasmes, lecot no dažādiem objektiem un izpildot kustības gaisā.

Ziņu aģentūras Reuters fotogrāfs iemūžinājis Palestīnas jauniešu treniņus.

Fotoattēlos redzamie jaunieši ir 12 – 23 gadus veci. Par parkūra dzimteni tiek uzskatīta Francija, un šis sporta veids fokusējas uz kustību, kas notiek pārvarot dažādus šķēršļus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir sagatavots papildinājums Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta maksas pakalpojumu cenrādim, nosakot, ka vienreizējā maksa par kolumbārija nišas lietošanu būs 595,04 eiro, informē Rīgas dome.

Vienā nišā varēs ievietot četras pelnu urnas, kur tās varēs uzglabāt 20 gadus, kā arī tiks paredzēta iespēja uzglabāšanas ilgumu pagarināt.

Rīgas pašvaldība 2016. gadā II Meža kapu dienvidu daļā (Gaujas ielā 6) uzsāka kolumbārija būvniecību. Patlaban tas ir gandrīz pabeigts, vēl tikai atlikuši tādi darbi, kuru paveikšanai nepieciešami siltāki laika apstākļi, piemēram, zāliena ierīkošana. Kolumbāriju veido vienpadsmit divu, trīs, četru un piecu līmeņu būves, to augstums palielinās kompozīcijas centrā, kurā novietota stiklā veidota skulptūra. Kopumā būvēs izveidotas 288 nišas, katrā iespējams novietot četras pelnu urnas. Ir labiekārtota arī apkārtējā teritorija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Cenšoties saglabāt vēsturisko izskatu, Meža kapos vainago liepas

Gunta Kursiša, 31.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Meža kapos, piesaistot Rīgas vides aizsardzības fonda līdzekļus, uzsākta liepu alejas vainagošanu, lai saglabātu vēsturisko Meža kapu izskatu.

Meža kapus veidoja Rīgas arhitektu dārznieks Georgs Kūfalts.

Pēc viņa projekta ugstākajā paugurā pie ieejas uzcelta galvenā kapliča. No tās starveidīgi atzarojas galveno aleju un mazāku celiņu tīkls, kas lielos lokos aptver visu kapsētas teritoriju. 1913. gadā tika izveidotas un ar liepām apstādītas centrālās alejas, kuru atjaunošana un regulāra kopšana ir kapu apsaimniekotāju svarīgs pienākums

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sendijas sekas ASV būs jūtamas vēl labu laiku pēc vētras norimšanas - Sendija nodarījusi nopietnus postījumus, liekot valdībai novirzīt papildus līdzekļus cietušajiem apgabaliem, tomēr nevajadzētu cerēt, ka tas liks ekonomikai uzplaukt. Neskatoties uz to, ir dažas nozares, kuru uzņēmumiem pēc vētras laikā un pēc tās radies ārkārtīgi daudz darba, raksta business.time.com.

Ekonomisti gan nedomā, ka Sendijas radītās postažas «uzkopšana», rekonstrukcijas darbi un valdības papildus piešķirtie līdzekļi radīs visaptverošu, ilgnoturīgu stimulu ekonomikai. «Pēc vētras Katrīna Ņūorleānā ieplūda «tonnām federālās naudas», bet vai jūs tādēļ novērojāt ekonomikas uzplaukumu?», Philadelphia Inquier citē ekonomistu Kevinu Džilenu (Kevin Gillen), kurš salīdzina vētras Sendiju un Katrīnu, kas plosījās 2005. gadā.

Tomēr ir dažas nozares, kuru uzņēmumi no Sendijas jau guvuši labumu vai arī tuvākajā laikā gūs, apkopojis Times:

1. Telefonu būdiņu uzņēmumi. Ņujorkā normālos apstākļos viena telefonu būdiņa dienas laikā gūst aptuveni divus ASV dolārus, taču vētras laikā būdiņām ieņēmumi pieauga līdz 50 ASV dolāriem dienā. Daudzi gados jauni cilvēki pēc tam atzina, ka telefonu būdiņā viņi zaudēja naudu, jo nezināja, kā to pareizi lietot, informēja Wall Street Jornal.

Komentāri

Pievienot komentāru