Citas ziņas

Raidījuma Degpunktā gada varoņi

, 01.02.2007

Jaunākais izdevums

1. februārī, Rīgas Latviešu biedrības namā notika LNT rīkotais pasākums Gada Varonis 2006, kurā tika godināti nesavtīgākie operatīvo dienestu darbinieki un līdzcilvēki, kuri izglābuši kādam dzīvību, Db.lv informēja LNT.

Pasākumā Gada Varonis 2006 tika apbalvoti astoņi aizvadītā gada drosmīgākie cilvēki - dzīvības glābēji, ko LNT raidījuma Degpunktā veidotāji sastapuši aizvadītajā gadā.

Balvas - pateicības rakstu un bezdelīgas statueti, kas simbolizē pašaizliedzību un tiekšanos pēc labā un cēlā - nominantiem pasniedza un paldies par iespju dzīvot varoņiem teica paši izglābtie.

Pasākumu LNT ēterā varēs vērot 3. februārī plkst. 21.00.

Gada Varonis 2006 nominanti un viņu stāsti

Katastrofu medicīnas centra brigāde: bronhologs Juris Lejnieks, ķirurgs Ints Siliņš, reanimatoloģe Jeļena Šikora saņēma balvu par Raimonda Rudoviča dzīvības glābšanu, atrodot nestandarta problēmas risinājumu pat šķietamā bezizejas situācijā.

"Stāsta darbība norisinās Ludzā. Puisis vārdā Raimonds ar savu draugu, dienu pirms malkas sagādes uzsākšanas, dodas uz tuvāko mežu, lai izmēģinātu jauno motorzāģi. Nelaimīgā kārtā Raimondam uzkrīt koks, un viņa draugs sauc palīgā jaunieša tēvu, lai puisi atsvabinātu. Sākotnēji šķiet, ka puisim ir tikai savainota, iespējams, lauzta kāja, tāpēc Raimonds ar tēva un drauga palīdzību pats aizklibo uz mašīnu. Viņš tiek aizvests uz tuvāko Ludzas slimnīcu, kur tiešām tiek konstatēts lūzums, bet nekas vairāk. Ārsti sola drīzu izveseļošanos. Tomēr Raimonda tēvs ievēro, ka dēlam sāk strauji pietūkt kakls un krūšu kurvis, viņš uzstāj, lai no Rīgas tiktu izsaukti mediķi. No Rīgas uz Ludzu nekavējoties dodas Katastrofu medicīnas centra brigāde. Ierodoties notikuma vietā, mediķi steigšus veic puiša stāvokļa, it īpaši iekšējo orgānu, pārbaudi un konstatē, ka Raimondam ir pārrauta traheja un plaušas ir noslīdējušas dziļāk krūšu kurvī. Puisis jau sācis smakt. Parasti pie šādas diagnozes iznākums ir letāls, bet katastrofas medicīnas brigāde nav gatava padoties. Bronhologam Jurim Lejniekam rodas neordināra doma, ka puiša plaušas ir iespējams ventilēt, izmantojot šiem nolūkiem kuņģa zondes, kas ir pietiekami garas un šauras, lai tās ievadītu plaušās un turpinātu cietušā elpināšanu līdz pat Rīgai. Tā kā Raimonda pārvešana ir jāveic ļoti uzmanīgi, bez liekiem satricinājumiem un svārstībām, tiek pieņemts lēmums nelidot ar helikopteri, bet visu ceļu uz galvaspilsētu mērot ar mašīnu. Puisis tiek laimīgi nogādāts Rīgā, kur tiek nekavējoties veikta operācija un izglābta viņa dzīvība".

Arnim Lipšānam tika pasniegta balva par Roberta Stepkāna dzīvības glābšanu, pašaizliedzīgi riskējot ar savu dzīvību. Kopš nelaimes dienas Arnis un Roberts vēl nav tikušies, un šovakar tas notiks pirmo reizi, jo arī Roberta vecāki vēlas pateikt paldies sava dēla dzīvības glābējam.

"Notikumi norisinās Carnikāvā, pagājušā gada 23. augustā. 15 gadus vecais Roberts, kam vecāki noteikuši "mājas arestu" par slepenajām iepriekšējās nakts peldēm upē, aizmūk no mājām, lai kopā ar brāli un draugiem dotos makšķerēt uz tuvāko upi. Puišu ceļš uz upi ved gar Carnikavas dzelzceļa staciju un 6 m augsto dzelzceļa tiltu. Roberts, gribēdams padižoties, draugiem paziņo, ka viņš var tajā uzkāpt, un nedomājot sāk rāpties pa tilta konstrukcijām uz augšu. Vienlaikus no makšķerēšanas atgriežas Arnis Lipšāns, kas dodas uz staciju, lai ar vilcienu brauktu uz mājām Rīgā. Vērīgais kungs pamana pārgalvīgo puisi, kas lien pa tilta konstrukcijām, un ar saucieniem mēģina to vedināt kāpt lejā. Roberts vīra saucienus nedzird. Un tad notiek ļaunākais - puisis atlaiž rokas un krīt! Puisis, gaisā apmetot kūleni, uzkrīt uz dzelzceļa elektrības vadiem, kas sāk dzirksteļot. Tad tālāk ar galvu pa priekšu atduras pret zemi un saļimst starp dzelzceļa sliedēm un tilta margām. Roberta draugi ir apjukumā, bet Arnis Lipšāns, nometot makšķerēšanas piederumus, nedomājot steidzas puisim palīgā. Puisis, kam ir 15 gadi, ir gana smags nesamais, tomēr Arnis to paceļ uz rokām un grasās nonest no tilta, bet tajā pašā mirklī pamana, ka strauji tuvojas vilciens. Viņi abi atrodas dzelzceļa tilta vidū un sadursme ar vilcienu ir neizbēgama. Bet Arnis neapjūk, viņš ātri nogulda zēnu vienīgajā brīvajā spraugā starp sliedēm un tilta malu, bet pats iespiežas margās. Briesmīgs troksnis, sliežu dunoņa, vējš matos, un uz sekundēm aizturēta elpa, vilciens ir garām. Abi ir laimīgi izglābušies un lejā jau gaida ātrās palīdzības mašīna, kas Robertu nekavējoties transportē uz Rīgu. Arnis nepiekrīt mediķu piedāvājumam doties uz galvaspilsētu kopā, bet atgriežas mājās ar vilcienu. Visu nakti viņš nevar aizmigt un domās sarunājas ar izglābto puisi, liekot viņam turēties un dzīvot. Roberts ir izdzīvojis!"

Juris Blūzmanis saņēma balvu par dzīvību glābšanu un cilvēcību, pildot savus profesionālos darba pienākumus Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienestā. Aizvadītajā gadā Juris ne vien izglābis četrus slīkstošus cilvēkus, bet arī nelaimē nokļuvušu kaķi, kas bija iesprūdis mašīnas motortelpā.

"Darbība norisinās Pļavniekos, kur viens no autovadītājiem, braucot ar savu mašīnu, izdzird dīvainas skaņas, kas līdzinās kaķa ņaudēšanai. Vienlaikus šoferis konstatē, ka ir grūti pagriezt stūri, tāpēc apstājas. Atverot mašīnas motora pārsegu, viņš izbrīnīts konstatē, ka vietā starp motoru un riteni ir iesprūdis kaķis, kura galva ir sagriezusies par 180 grādiem, bet viņš vēl ir dzīvs. Viņš nekavējoties izsauc glābšanas dienestu un uz notikuma vietu ierodas Juris Blūzmanis, kas atsvabina nelaimē nonākušo kaķi un nogādā to uz dzīvnieku patversmi "Līči", kur tas tiek apkopts un dzīvo vēl šodien. Juris vienmēr saka, ka glābēji nekad nesteidzas mazāk un nebrauc lēnāk uz izsaukumu, ja nelaimē nonācis dzīvnieks, nevis cilvēks. Viņi vienmēr dara visu iespjamo, lai glābtu dzīvību!" Kaimiņi Inta Sargūne un Aigars Rumbergs saņēma pateicību par bērnu, māsas un brāļa Rūtas Grases un Rūdolfa Graša, dzīvību glābšanu, par drosmīgu rīcību, izglābjot viņus no ugunsgrēka.

"Tēvs Gints ar saviem mazajiem bērniem Rūtu (6 gadi) un Rūdolfu (1,5 gads) mājās vakarā bija vieni, mammas mājās nebija. Tēvs kā ierasti nolika bērnus gulēt un pats vēl nedaudz nolēma pastrādāt pie datora. Pirms gulētiešanas viņš vēl nolēma ielūkoties bērnu istabā un noguris arī turpat viņiem blakus aizmiga. Viņu pamodināja meitas kliedzieni, tēti, deg! Kad Gints pieleca kājās, jau viss dzīvoklis bija vienās liesmās, karstums bija neizturams un istabu strauji piepildīja smacējoši dūmi. No dzīvokļa, kas atradās 4. stāvā, vairs nebija iespējams izkļūt. Tad viņš atrāva vaļā logu un, lai pasargātu bērnus no sadegšanas un nosmakšanas, aiz rokām turēdams, izkarināja tos ārpusē. Arī pats izliecās cik vien iespējams, lai varētu paelpot. Tajā brīdī jau ugunsgrēku bija pamanījuši zemāk dzīvojošie kaimiņi - Inta un Aigars, kas nekavējoties steidzās Gintam palīgā. Sapratuši, ka dzīvoklī ieiet vairs nav iespējams, viņi sākumā piedāvāja nostiept zem loga segu, lai tēvs varētu nomest bērnus, bet ātri apķērās, ka tas var būt riskanti. Tad Inta, kundze pensijas vecumā, kas dzīvoja tieši zem Ginta, atvēra savu trešā stāva logu, izliecās ārā un izstiepa rokas. Un tajā brīdī Gintam jau no rokām ārā sāka slīdēt 6 gadus vecā meita Rūta... Meitene krita tieši lejup...Inta viņu cieši satvēra un pa logu ievilka savā dzīvoklī un tad pati saļima, viņai no lielā pārdzīvojuma palika slikti ar sirdi. Par laimi Intas dzīvoklī ieskrēja kaimiņš Aigars, kas, izkāpis uz loga malas, no Ginta rokām satvēra arī mazo Rūdolfu. Tikai tad, kad Gints juta jau degam muguru, pie mājas piebrauca ugunsdzēsji un nocēla viņu pašu."

Ārsts Arje Ferbers saņēma balvu par Jura Otikova dzīvības glābšanu. "Pagājušā gada 18. novembrī Rīga kā katru gadu svinēja svētkus, ielas bija pilnas ar cilvēkiem, kas devās vērot svētku pasākumus un uguņošanu. Tai pat laikā, tieši pulksten 20.00, ātrās palīdzības ārsts Arje Ferbers saņēma izsaukumu uz kādu no Rīgas adresēm. Ieradies izsaukuma vietā viņš ieraudzīja uz zemes guļošu jaunieti ar durtu brūci tieši sirdī. Puisim jau bija iestājusies klīniskā nāve. Dzīvoklī esošie Jura radinieki apgalvoja, ka puisis ir uzkritis uz stikla lauskas...(par notikuma patiesajiem cēloņiem vēl notiek izmeklēšana). Ārsta pienākums nav veikt izmeklēšanu, bet sniegt medicīnisku palīdzību, tāpēc pieredzējušais ārsts nekavējoties sāka Jura reanimēšanu, jo katra minūte bija izšķiroša. Arī turpinot stundu garo, sastrēgumiem pilno ceļu uz 1. slimnīcu, ārsts ne mirkli nepārtrauca puiša reanimēšanu. Viņš izdzīvoja. Aizvadītajā gadā ārsts Arje Ferbers no klīniskās nāves dzīvē atgriezis četrus cilvēkus."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Lai gan saka – trakiem pieder pasaule, tomēr neviens negrib būt traks, – vismaz es ne," apliecina Viesturs Rudzītis.

picturegallery.33e003a6-fe4b-49b8-bac2-651d588546eb

Pazīstamais psihoterapeits nule kā klajā laidis savu pēdējo gara darbu, fundamentālo pētījumu Pie tēva, kurā veicis veselu jūru zinātnisku secinājumu par cilvēka psihes darbību, tai skaidrojumu meklējot sengrieķu mitoloģijā. Kā domā Viesturs Rudzītis, tur atspoguļojas cilvēka dzīve un attiecību modeļi, kas darbojas joprojām, arī Latvijas sabiedrībā. Un mums, latviešiem, viss vēl tikai priekšā, uzskata Viesturs Rudzītis: Latvieši baidās nosaukt lietas īstajos vārdospsihoterapeits.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad vakar Briselē gaišā dienas laikā aplaupīta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma Sirmais. Kulta ēdieni komanda, raidījuma filmēšana ir pārtraukta, apstiprināja raidījuma producente Ilze Lasmane-Brože.

Viņa norādīja, ka nolaupīts ir viss - filmēšanas un materiālu pirmās apstrādes tehnika, kā arī visi safilmētie materiāli.

Lasmane-Brože piebilda, ka tas noticis dienas laikā netālu no Briseles simbola Atomiuma. «Bijām nesen atlidojuši no Dienvidamerikas, kur filmējām raidījuma materiālu Argentīnā un Čīlē raidījuma trešajai sezonai. Izkāpām no automašīnas uz aptuveni pusstundu, lai izlocītu kājas, bet, atnākot atpakaļ, pamanījām, ka automašīnai izsists durvju logs un visa mašīna ir iztukšota.»

Viņa neprecizēja zaudējumu apmēru, bet teica, ka tie ir lieli. «Patlaban tiek veikta zaudējumu aprēķināšana nolaupītajai tehnikai. Taču šķiet, ka lielākais zaudējums ir safilmētais materiāls, kas palika nolaupītajos ārējos cietajos diskos.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

TV raidījuma Degpunktā komanda kopā ar policistiem vairākus mēnešus ar slēptās kameras palīdzību izsekojusi bīstamu noziedznieku grupējumu, kas nodarbojās ar cilvēku tirdzniecību.

Bīstamu noziedznieku grupējums vervēja latviešu meitenes doties uz Norvēģiju, kur viņām bija jāsniedz seksuāla rakstura pakalpojumi. Meitenēm tika solīta liela bagātība, luksusa dzīves apstākļi un iespēja jebkurā brīdī atgriezties Latvijā. Izmantojot draugus un paziņas, lai pierunātu latviešu meitenes, tikšanās notika dažādās Rīgā populārās atpūtas un tikšanās vietās.

Ar slēptās kameras palīdzību tika nofilmētas gan noziedznieku sejas, gan izteiktie piedāvājumi latviešu meitenēm. Aizturēšanas operācijā piedalījās specvienība Omega. Aizturēto vidū ir arī 90. gadu kriminālo aprindu autoritāte, tā saucamās Tālberga bandas vadonis Andis Tālbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) šodien pametis telekanāla TV5 raidījuma tiešraidi, saņemot atteikumu sniegt interviju valsts valodā.

K.Gerhards šodien bija ieradies uz TV5 raidījuma Bez cenzūras tiešraidi, lai runātu par satiksmes jomas aktualitātēm.

Lai arī raidījums „Bez cenzūras” notiek krievu valodā, tā vadītājam tika iepriekš norādīts, ka K.Gerhards runās latviešu valodā. Tomēr sākoties raidījumam ministram tikusi liegta iespēja runāt valsts valodā, informē Satiksmes ministra padomniece Inga Spriņķe.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Futūršoks pārceļas

, 31.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar 9.novembri, televīzijas raidījums par zinātni Futūršoks tiks demonstrēts LTV1.kanālā piektdienās, plkst. 19.00. Pārmaiņas raidījumā gaidāmas arī ar nākamā gada janvāri – Futūršoks būs skatāms visās trīs Baltijas valstīs, informēja raidījuma Futūršoks galvenais redaktors Kristaps Pētersons.

Līdz šim raidījums ar diviem atkārtojumiem tika demonstrēts LTV7.kanālā. Taču tas bieži vien ēterā parādījās dažas minūtes pirms pusnakts un tā pārraidīšanas laiks bija atkarīgs no sporta spēļu tiešraidēm, tāpēc, pēc skatītāju lūguma, producentu kompānija HansaMedia kopā ar Latvijas televīzijas administrāciju vienojās par raidījuma pārcelšanu uz LTV1.kanālu, skaidroja K. Pētersons.

Līdz ar pārcelšanos uz citu kanālu, raidījumā nav paredzētas lielas saturiskās izmaiņas. Kā līdz šim, raidījumu vadīs ziņu aģentūras LETA žurnālists un telekomunikāciju emuāru autors Juris Kaža. ''Mēs varētu runāt par nelielām raidījuma vizuālām izmaiņām, taču tās vairāk būs tā iemesla dēļ, ka ar janvāri Futūršoks būs redzams arī Igaunijā un Lietuvā,'' stāstīja K.Pētersons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Žurnālista Kārļa Streipa rupjā izteikuma dēļ Latvijas Televīzija (LTV) pieņēmusi lēmumu pārtraukt raidījuma Skats no malas demonstrēšanu, informē televīzijas pārstāve Ieviņa Ancena.

Šo lēmumu pieņēmusi LTV vadība, laužot līgumu ar Streipu. 19.septembra raidījumā tā vadītājs Kārlis Streips izmantoja necenzētus izteicienus, aizskarot cilvēku godu un cieņu. Latvijas Televīzija to savā ēterā nepieļauj un nepieļaus, paziņojis LTV valdes loceklis Edgars Kots.

Aģentūrai BNS viņš uzsvēra, ka šo lēmumu pieņēmuši vairāki atbildīgie LTV redaktori kopā, konsultējoties ar mediju ekspertiem.

LTV ģenerāldirektors pastāstīja, ka ar Streipu autorlīgums ir lauzts un tuvāko pāris nedēļu laikā tiks lemts par cita formāta diskusiju raidījumu raidlaikā, kurā līdz šim bija raidījums Skats no malas.

«Raidījumā bija izmantoti necenzēti izteicieni, kas aizskar cilvēkus un sabiedrību kopumā, – sabiedriskās televīzijas platforma tam nav paredzēta, jo sabiedriskā televīzija tomēr ir sabiedrības priekšstāvis un mūsu programmā tas nav pieļaujams. Mums ir jārāda priekšzīme sabiedrībai,» klāstīja Kots.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai cik talantīgi būtu cilvēki jūsu komandā, ļoti iespējams, ka daļu no izcilības attur noteikts ieradumu kopums. Kādam raksturīgi visā saskatīt potenciālās problēmas, cits nepārtraukti uz saviem pleciem uzņemas pārāk daudz, kamēr trešais sasniedz savus mērķus uz cilvēcisko attiecību rēķina.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kas notiek Latvijā? tagad arī internetā

, 11.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien atvērta publisko debašu raidījuma Kas notiek Latvijā? mājas lapa internetā - knl.lv. Tā izveidota, lai paplašinātu raidījuma pieejamību skatītājiem, publicētu plašākus žurnālistiskos materiālus par raidījumos apspriestajām un citām aktualitātēm valstī, kā arī veicinātu atgriezenisko saiti ar auditoriju, informē raidījuma producente Agnese Strauše.

www.knl.lv pieejams tematiski strukturēts raidījuma videoierakstu arhīvs un būtiskākie raidījumu fragmenti. Šobrīd pieejami pēdējo divu gadu raidījumu ieraksti, bet perspektīvā paredzēts publicēt pilnu raidījuma arhīvu kopš 2001.gada. Arhīva pieejamība tiek nodrošināta sadarbībā ar SIA Tilde un www.tv.lv, atšķirībā no Latvijas Televīzijas piedāvājuma, dodot iespēju skatītājiem skatīties raidījumu video bez papildus samaksas.

www.knl.lv būs multimediāla interaktīva mājas lapa, kurā tiks sasaistīti videomateriāli un raidījuma redakcijas vai, potenciāli, citu autoru publikācijas, kā arī būs iespējams ievietot skatītāju un lasītāju komentārus. Vienlaikus turpināsies Kas notiek Latvijā? sadarbība ar portālu Delfi, kur tiks publicēti aktuālākie raksti no www.knl.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LTV raidījums De facto prognozē, kas nākamajā gadā gaidāms Latvijas ekonomikā un kam Latvijas iedzīvotājiem vajadzētu gatavoties.

«Tāpat kā šogad, arī nākamgad daudz kas Latvijas ekonomikā būs atkarīgs ne tikai no pasaules atgūšanās no krīzes, bet arī no mūsu pašu valdības pieņemtajiem lēmumiem,» akcentēja raidījuma veidotāji.

Viņi uzskata - ņemot vērā, ka ēnu ekonomika, visticamāk, pieaugs - tās apjomi šobrīd tiek vērtēti no 12 līdz 40% - nodokļu ieņēmumi nepildīsies kā gaidīts. Tas nozīmē, ka būs problēmas ar budžetu, pie tam valdībai būs jāatrod vismaz 100 miljoni, lai atdotu naudu pensionāriem.

«Savukārt spiediens uz lata devalvāciju nākamgad samazināsies un tas nozīmē - devalvācijas nebūs. Tāpēc savus pieticīgos uzkrājumus, kam tie ir, varēs droši glabāt latos, lai gan no ekonomikas viedokļa vispareizākais būtu tos tērēt, pērkot dažādus pakalpojumus iekšzemes tirgū, tādējādi veicinot ekonomikas atkopšanos. Pie tam tieši pakalpojumu cena, piemēram, frizētavās nākamgad varētu samazināties vairāk nekā, piemēram, preču cena. Piena produkti pat, iespējams, varētu kļūt dārgāki, jo ražotājiem parādās iespēja pienu eksportēt. Tomēr, kopumā ņemot, nākamgad turpināsies jau šī gada beigās sākusies deflācija, proti, preču un pakalpojumu cenas pazemināšanās,» paredz De facto.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Ja I love eco medū apstiprināsies kancerogēnās vielas, to izņems no tirdzniecības visā Baltijā

LETA, 09.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja arī Pārtikas veterinārā dienesta (PVD) pārbaužu rezultāti apstiprinās pārāk daudz kancerogēnās vielas Rimi Latvia mātes kompānijas, zviedru uzņēmuma Ica zīmola I love eco medū, kura izcelsme ir Bulgārija un Rumānija, šo produktu atsauks no tirdzniecības visos Rimi veikalos - arī pārējās Baltijas valstīs, informēja mazumtirgotāja Rimi Latvia pārstāve Dace Preisa.

Viņa apstiprināja, ka pēc Latvijas Televīzijas raidījumā «Aizliegtais paņēmiens» atklātā, ka šajā medū pārsniegts Latvijas likumdošanā atļautais hidroksimetilfurfurola jeb HMF (hidroksimetilfurfurola) īpatsvars, kas ir kancerogēna viela, «Rimi Latvia» veikalos Latvijā uz laiku ir apturēta šī medus tirdzniecība. Saistībā ar raidījumā izskanējušo informāciju ir sāktas papildus pārbaudes, lai noskaidrotu, vai minētie rādītāji ir pārsniegti arī atkārtotos testos un citās partijās.

«Šobrīd tiek gaidīti arī PVD pārbaužu rezultāti šim produktam. Ja arī šajās pārbaudēs tiks atklātas novirzes no normas, tad produkts tiks atsaukts visos «Rimi» veikalos arī pārējās Baltijas valstīs,» sacīja Preisa. Vienlaikus viņa norādīja, ka konkrētajā pārbaudes metodē noteikta salīdzinoši plaša pieļaujamās novirze - līdz 12,7 miligramiem uz kilogramu (mg/kg).

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Papildināta - Rīgas enerģija policijai lūdz pārbaudīt iespējamu pretlikumīgu vēršanos pret uzņēmumu OIK atļauju skandālā

LETA, 27.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA «Rīgas enerģija» vērsusies ar iesniegumu Ģenerālprokuratūrā un Valsts policijā ar lūgumu pārbaudīt pēdējās nedēļās, pēc uzņēmuma pārstāvju domām, nelikumīgo un melīgo vēršanos pret «Rīgas enerģiju» saistībā ar elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atļauju skandālu, aģentūrai LETA pavēstīja kompānijā.

(Pievienots «Nekā personīga» producentes komentārs 8. un 9.rindkopā.)

«Vēršamies pie jums saistībā ar publiski izskanējušām ziņām par »Rīgas enerģijas« it kā pieļautajiem likuma pārkāpumiem. Uzskatām, ka šobrīd notiek aktīva pretlikumīga vēršanās pret uzņēmumu ar mērķi samazināt kompānijas vērtību un trešajām personām pārņemt kontroli pār uzņēmumu. Esam saņēmuši signālus, kas liek tā domāt,» iesniegumu Ģenerālprokuratūrā komentēja «Rīgas enerģijas» valdes priekšsēdētājs Valdis Šaplaks.

Uzņēmuma valde apgalvo, ka guvusi pierādījumus, ka 15.oktobrī TV3 raidījumā «Nekā personīga» demonstrēti video kadri, kuros minētais filmēšanas datums neatbilstot patiesībai, ir sagrozīti, lai apzināti maldinātu sabiedrību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) sākusi administratīvo lietvedību par Pirmā Baltijas kanāla (PBK) 4.oktobra raidījumu «Cilvēks un likums».

Kā pēc padomes sēdes teica NEPLP vadītājs Ainārs Dimants, raidījumā saskatāmi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumi. Konkrēti, iespējams, pārkāpts likuma 24.pants, kas nosaka, ka elektroniskie plašsaziņas līdzekļi nodrošina, lai fakti un notikumi raidījumos tiktu atspoguļoti godīgi, objektīvi, veicinot viedokļu apmaiņu un atbilstu vispārpieņemtajiem žurnālistikas un ētikas principiem.

Par minētā likuma pārkāpumu paredzēts administratīvais naudas sods līdz 1500 latiem.

Tiks arī izvērtēts, vai minētais raidījums satur krimināltiesiska pārkāpuma pazīmes. NEPLP trīs dienu laikā pieprasīs paskaidrojumus no PBK.

Kā ziņots, šodien NEPLP vērtēja situāciju, kāda izveidojusies pēc PBK pārraides «Cilvēks un likums», kurā pausta nicinoša attieksme pret Lietuvas brīvības cīņām un 1991. gada 13. janvāra traģiskajiem notikumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LNT jaunā raidījuma Latvija, mēs tevi dzirdam politisko angažētību lai pēta KNAB, bet ne mazāk svarīgi ir izvērtēt, kas tajā notiek pēc pieteikto jautājumu būtības, galvenokārt - pašu šo aplūkojamo tautsaimniecības jautājumu dēļ. Līdz šim pēc latu monētu un banknošu vizuālo tēlu motīviem iknedēļas vērība tikusi pievērsta attiecīgi zivsaimniecībai un lauksaimniecībai, un, sekojot šai loģikai, kā nākamajai vajadzētu pievērsties kokrūpniecībai. Vērtējot iepriekšējās polemikas saturu un stilu, tas diez vai notiks par mata tiesu konstruktīvāk, profesionālāk vai mazāk gaudulīgi.

Tas arī šā raidījuma lielākais trūkums - vaimanāšana par iepriekš sadomātām tēzēm, ignorējot faktus un pat studijā esošus attiecīgo jomu pārstāvjus. Kad to aizklīšanu raidījumā valdošajai «nacionāli konservatīvajai» ideoloģijai nevēlamos faktu uzskaitījumos un analīzē neizdodas citādi novērst, imitētās sarunas moderators gluži vienkārši «aiziet» hrestomātiskajā reklāmas pauzē.

Nebūtu slikti, ja tikpat vienkārši dzīvē varētu apiet arī ekonomiskās problēmas, kuru uzklausīšanai un noteikšanai raidījums it kā ir domāts. Diemžēl iznāk klusie telefoni: Latvija runā gan ar pārraides laikā piesūtītajās īsziņās uzdotiem jautājumiem un komentāriem, gan ar nedaudzo pieaicināto profesionāļu muti, tikai ar raidījuma moderatora un tā klātesošo ideologu vēlmi sadzirdēt tā ir, kā ir. TV diskusijas iznākums kā bērnības rotaļā - saka vienu, dzird otru, bet beigu secinājums vēl citādāks. Kluso telefonu konstruktīvā un (atkarībā no rotaļnieku gatavības tam) varbūt pat pedagoģiskā daļa ir čukstētāju ķēdes radītā pārpratuma atšķetināšana līdz sākotnējai patiesībai un novirzīšanās procesa analīze. Par analītisku maskētajā klišeju iebarošanas raidījumā, kura nosaukums drīzāk varētu būt Runā vien, Latvija, atšķirību šķetināšana, vērtēšana un patiesības meklēšana nav paredzēta. Tāpat arī ne konstruktīvu un likumdevējiem tiešām vērā ņemamu priekšlikumu radīšana, kādus varam rast vairākos jau esošos profesionālo, sabiedrisko un valsts pārvaldes (piemēram, KNAB) organizāciju izstrādātajos likumprojektos un ierosinājumos. Un, ja ar raidījumu netiek ne pateikts, ne secināts kas jauns, ne radīti konstruktīvi priekšlikumi, tad kam tas der?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Karostas cietumā darbu sekmīgi beiguši raidījuma Ghost Hunters International veidotāji un topošā raidījuma materiālus demonstrējuši Karostas cietuma darbiniekiem, tomēr līdz raidījuma iznākšanai ēterā tas paliks noslēpums.

picturegallery.83709906-2984-45e5-b540-f26aa18c5f0b

Raidījums par Karostas cietumu būs gatavs un tiks demonstrēts televīzijā Amerikā jau pēc mēneša. Latvijā to varēs noskatīties internetā (scifi.com/ghi/). Paredzēts, ka izmeklēšanas gaita Karostas cietumā un tās rezultāti tiks atspoguļoti sezonas noslēguma raidījumā, un, kas ir īpaši nozīmīgi, – viss stundu garais raidījums tikšot veltīts Karostas cietumam. Parasti vienā pārraidē tiek ietverti ziņojumi par spoku medībām vairākos objektos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Soda par neļaušanu Gerhardam runāt latviski

Elīna Pankovska, 08.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome LNT piespriedusi 1,5 tūkst. Ls sodu par TV5 rīcību, liedzot satiksmes ministram Kasparam Gerhardam (VL/TB/LNNK) raidījumā runāt latviski.

Tas ir maksimālais sods, kādu varēja piemērot par Valsts valodas likuma pārkāpumu, kas paredz tiesības brīvi lietot latviešu valodu jebkurā jomā, raksta Latvijas avīze.

Jāatgādina, ka 31.augustā K.Gerhards pameta telekanāla TV5 raidījuma Bez cenzūras tiešraidi, saņemot atteikumu sniegt interviju valsts valodā. Lai arī raidījums Bez cenzūras notiek krievu valodā, tā vadītājam tika iepriekš norādīts, ka K.Gerhards runās latviešu valodā. Tomēr, sākoties raidījumam, ministram tika liegta iespēja runāt valsts valodā.

Žurnālists Andrejs Mamikins uzdeva jautājumu krievu valodā, bet K.Gerhards atbildēja latviski.. Uz to A.Mamikins aicināja viņu izrādīt toleranci un augstsirdību un pāriet uz krievu valodu. Ministrs uz to savukārt atbildēja, ka esam Latvijā, Latvijas telpā strādājošā televīzijā, kas varēja arī nodrošināt pietiekami kvalitatīvu tulkojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma Aizliegtais paņēmiens žurnālisti sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā Tokyo City atklājuši aplokšņu algu un nelegālās nodarbināšanas pārkāpumus, aģentūrai LETA pastāstīja raidījuma vadītājs Guntis Bojārs.

LTV aģentūru LETA informēja, ka no nākamās pirmdienas, 25.septembra, raidījums Aizliegtais paņēmiens uzsāks piecu raidījumu sēriju ar nosaukumu operācija Tokija, kas būs vērojama LTV kanālā katru pirmdienas vakaru plkst.19.30.

Raidījumu sērijas laikā varēs vērot, kā piecu mēnešu garumā Aizliegtā paņēmiena žurnāliste kā trauku mazgātāja iefiltrējās vienā no lielākajiem Rīgas ēdināšanas uzņēmumiem Tokyo City.

Aizsega laikā atklāti tādi pārkāpumi kā darbinieku atalgojuma izmaksa aploksnēs, oficiāli neuzskaitītas darba stundas, kā arī nelegāla studentu no Uzbekistānas un Bangladešas nodarbināšana. Izmeklēšanas gaitā iesaistījies arī Valsts ieņēmumu dienests (VID) un Finanšu policija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) izpelnījies uzņēmēju organizāciju - Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) un Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) - kritiku par izteikumiem Latvijas Televīzijas 28.aprīļa raidījumā "Šodienas jautājums".

Abas organizācijas paudušas sašutumu par Reira izteikumiem, kas neatbilstot patiesībai.

LTRK norāda, ka finanšu ministrs sniedzis nepatiesu informāciju par LTRK un tās darbību. Proti, raidījumā Reirs nepatiesi apgalvojis, ka LTRK prezidentu var ievēlēt uzņēmumi ar nulle kapitālu, un lielākā daļa no biedriem ir mikrouzņēmumi.

Tāpat finanšu ministrs raidījumā kritizēja LTRK sadarbībā ar sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS veikto uzņēmēju aptauju, kurā Reirs saņēmis viszemāko darbu vērtējumu no visiem ministriem. Finanšu ministrs izteicās, ka aptauja nav visaptveroša, kam LTRK nepiekrīt, norādot, ka aptaujas metodoloģija ir socioloģiski pamatota.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā divas dienas strādā Japānas televīzijas BS-TBS darbinieki, kuri izvēlējušies svešas valstis apceļot un saviem skatītājiem parādīt, pārvietojoties ar autobusu, informēja Tūrisma attīstības valsts aģentūra.

Televīzijas sabiedrība BS-TBS dibināta 1998. gadā, bet programma, kas ik nedēļu saviem skatītājiem stāsta par svešām zemēm, tās radošajai grupai ceļojot ar autobusu, iemantojusi lielu popularitāti valstī. Tulkojumā no japāņu valodas latviski šīs programmas nosaukums ir: «Piezīmes no ceļojuma ar autobusu.»

Programmas veidotāji apceļojuši daudzas pasaules valstis un savās gaitās pārvietojušies ar dažnedažādiem autobusiem. Šovasar japāņu televīzija nonākusi līdz Baltijas projektam.

31. jūlijā un 1. augustā Latvijā strādā TV sabiedrības BS-TBS triju cilvēku radošā brigāde programmas direktores Hiratas Cadu (Hirata Cady) vadībā. Grupā ir arī operators japānis un projekta koordinators – igaunis Heiki Soneste (Heiki Sooneste), kurš desmit gadus bijis tūrisma gids, bet nu sešus gadus dzīvo un strādā Tokijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Raksti

Noskaidroti Firmas noslēpuma trīs finālisti

Gunta Kursiša, 09.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noskaidroti biznesa ideju sacensību Firmas noslēpums finālisti, kas turpinās cīņu par galveno balvu – 10 000 latu starta kapitālu.

Raidījuma finālā ceturtdien, 12. janvārī, pulksten 21.15 LTV1 piedalīsies Artis Žentiņš ar ideju Velo seifs, Andris Lūsis ar ideju Trīsritenis pieaugušajiem Matilde, kā arī Indra Gora ar biznesa projektu Mobila notekūdeņus pašfiltrējoša automazgātava.

Finālisti tika izvēlēti, saskaitot visu piecu žūrijas locekļu individuālos vērtējumus, kas katrs par sevi varēja atšķirties no kopējā rezultāta. «Finālistu izvēle tika veikta ļoti neatkarīgi vērtējot katra pretendenta veikumu,» žūrijas izvēli komentē tās pārstāvis Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) docents Jānis Caune. Tāpat žūrjā bija arī biznesa ideju sacensību galveno organizatoru Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Andris Ozols, uzņēmuma Lienama Alūksne vadītāja Gundega Sauškina, SIA Autonams vadītājs Edvīnds Panders un Lattelecom mārketinga direktors Toms Ābele.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

TV 3 un LNT sola laboties

, 18.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

NRTP pēdējo nedēļu laikā saņēmusi neskaitāmas sūdzības, konkrēti par TV 3 un LNT svētdienas raidījumiem Dejo ar zvaigzni un Zvaigžņu lietus. TV 3 un LNT apņēmušās būt precīzākas.

Vakar Nacionālā Radio un televīzijas padome (NRTP) bija aicinājusi televīziju pārstāvjus, lai uzklausītu skaidrojumus par raidījumu beigu laiku, kas aizkavē nākamā raidījuma sākšanos.

NRTP pēdējo nedēļu laikā bija saņēmusi neskaitāmas sūdzības, konkrēti par TV 3 un LNT svētdienas raidījumiem Dejo ar zvaigzni un Zvaigžņu lietus. NRTP uzskata, ka par pāris minūtēm TV tiešraidēs, var rasties laika nobīde, un tas ir saprotami, taču konkurentu laika, t.s., pārvilkšana par 30-40 minūtēm 8 nedēļas pēc kārtas minētajos raidījumos nav attaisnojama.

NRTP priekšsēdētājs Ā. Kleckins norādīja, ka precīzas tiešraides, primāri, ir raidījuma vadītāju un radošās komandas profesionalitātes jautājums. TV 3 un LNT pārstāvju skaidrojumi par tiešraides specifiku un faktu, ka raidījuma programma tiek sastādīta 2 nedēļas iepriekš, neiztur kritiku. Ā. Kleckins norāda: "Faktu, ka tiešraide iekavēsies, var konstatēt raidījuma vidū. Pastāv tādi veidi kā slīdošie titri, ar kuriem skatītājiem atvainoties par sagādātajām neērtībām, sakarā ar sekojošā raidījuma sākuma nobīdi, vienlaikus paziņojot par konkrētu tā sākšanās laiku."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) darbinieki nav iesaistīti Eiropas Savienības (ES) fondu izkrāpšanā, uzsver LIAA direktors Andris Ozols.

Valsts policija otrdien aizturēja piecas personas aizdomās par aptuveni četru miljonu eiro izkrāpšanu no ES fondiem. Izskanējusi informācija, ka lietā iesaistīts «Ditton» holdings. Otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Viens pret vienu» ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) teica, ka šajā lietā iesaistīti arī LIAA darbinieki.

Tomēr Ozols uzsvēra, ka LIAA darbinieki nav iesaistīti ES fondu izkrāpšanā, bet gan viņa vadītās iestādes darbinieki sadarbojas ar Valsts policiju un pret tiem nav vērstas aizdomas.

LIAA direktors arī piebilda, ka Nemiro līdz dalībai raidījumā «Viens pret vienu» ar viņu neesot sazinājies. Tikmēr ekonomikas ministrs raidījumā apgalvoja pretējo.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielveikala Elkor klienti piefiksējuši kādu atlaižu akciju, kas diskriminē Latvijas rezidentus, proti, pārdevēji Elkor veikalā Rīgā, Brīvības gatvē esot šķirojuši pircējus pēc valodas - ja tikusi uzrādīta Latvijas nepilsoņa vai nerezidenta pase, tad pirktajai precei tikusi piemērota 11% atlaide, savukārt Latvijas rezidentiem šāda atlaide tikusi liegta.

Tiesībsargs šādu praksi uzskata par diskriminācijas aizlieguma pārkāpumu, vēsta LNT raidījums Degpunktā.

Raidījums bija devies uz attiecīgo veikalu Rīgā, kā «pircēju» sev līdzi ņemot krieviski runājošo Aleksandru. Ierakstā ar slēpto kameru raidījums guvis apstiprinājumu no veikala pārdevēja puses, ka Aleksandrs, uzrādot pasi, varēs saņemt atlaidi par pirkumu.

Uzzinot par šādu Elkor realizētu atlaižu akciju, Tiesībsarga biroja darbinieki pauduši par to sašutumu un paši sazinājušies ar veikala vadību, lūdzot iesniegt precīzāku informāciju un paskaidrojumus par to, kādēļ veikalā ieviesta tieši šāda atlaižu sistēma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LNT, TV Rīga un Tvnet tomēr nebūs jāmaksā pusmiljona sods

LETA, 21.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta noraidīja tēva un viņa nepilngadīgā dēla prasību pret a/s Latvijas Neatkarīgā televīzija (LNT), TV Rīga, kā arī interneta portālu Tvnet, kurā tika lūgts piedzīt 561 450 latu morālā kaitējuma atlīdzību saistībā ar to, ka sižetā par meklēšanā esošu personu tikusi izmantota fotogrāfija, kurā nav bijušas aizklātas vai retušētas citu personu sejas.

Šodien pasludināto spriedumu 30 dienu laikā no 2011.gada 4.janvāra būs iespējams pārsūdzēt Augstākās tiesas Senātā, aģentūru LETA informēja tiesas Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece.

Rīgas apgabaltiesa 2008.gada 22.aprīlī prasību apmierināja daļēji, piedzenot 5000 latu no LNT par labu tēvam. LNT iesniedza apelācijas sūdzību Augstākajā tiesā.

Prasība tiesā tika celta saistībā ar to, ka 2007.gada februāra raidījuma Degpunktā sižetā par meklēšanā esošu personu tikusi izmantota fotogrāfija, kurā kopā ar šo cilvēku bijuši redzami arī prasības iesniedzēji, taču viņu abu sejas nav tikušas aizklātas vai retušētas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

No LNT, TV5 un Tvnet vēlas piedzīt pusmiljonu latu

LETA, 04.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta otrdien, 7.decembrī, plānojusi izskatīt tēva un viņa nepilngadīgā dēla prasību pret AS Latvijas Neatkarīgā Televīzija (LNT), TV Rīga, kā arī interneta portālu Tvnet, kurā lūgts piedzīt 561 450 latu morālā kaitējuma.

Atlīdzība tiek prasīta saistībā ar to, ka sižetā par meklēšanā esošu personu tikusi izmantota fotogrāfija, kurā nav bijušas aizklātas vai retušētas citu personu sejas.

Rīgas apgabaltiesa 2008.gada 22.aprīlī prasību apmierināja daļēji, piedzenot 5000 latu no LNT par labu tēvam. LNT iesniedza apelācijas sūdzību Augstākajā tiesā.

Prasība tiesā tika celta saistībā ar to, ka 2007.gada februāra raidījuma Degpunktā sižetā par meklēšanā esošu personu tikusi izmantota fotogrāfija, kurā kopā ar šo cilvēku bijuši redzami arī prasības iesniedzēji, taču viņu abu sejas nav tikušas aizklātas vai retušētas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lietuvas prezidente: brīvībā kukuļņēmēju ir vairāk nekā aiz restēm

Jānis Rancāns, 07.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite uzskata, ka Lietuvas iedzīvotājiem ir jāzina ne tikai savi varoņi, bet arī kaitnieki un galvenokārt kukuļņēmēji – jo korupcija ir viena no asākajām un grūtāk ārstējamām valsts kaitēm, raksta Delfi.lt.

«Runā, ka tautai jāzina savi varoņi. Tomēr nepieciešams zināt arī savus kaitniekus un pērkamus cilvēku. Tas nepieciešams tāpēc, lai attīrītu valsts dienestu, lai padzītu no tā tos cilvēkus, kas atnākuši nevis kalpot valstij, bet gan tirgoties ar likumiem, atļaujām, lēmumiem un spriedumiem. Bet pats briesmīgākais, ka ar cilvēku uzticību valstij,» savā gada pārskatā uzrunājot Lietuvas Seimu paziņoja D. Grībauskaite.

Pirms gada Lietuvas prezidente jau bija runājusi par nesodības atmosfēru, kas valda Lietuvā, tomēr pa šo laiku situācija valstī nav īpaši uzlabojusies. Par korupciju ir ierosināts aptuveni tāds pats skaits dienesta izmeklēšanu kā pirms gada, tomēr reāli cietumsodi piemēroti tikai astoņpadsmit noziedzniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru