Finanses

Raft Capital piesaista 50 miljonus eiro ieguldījumiem Baltijas uzņēmumu izaugsmē

Db.lv, 11.06.2024

Jaunākais izdevums

Privātā kapitāla fondu pārvaldnieka „Raft Capital Management” nodibinātais ieguldījumu fonds „Raft Capital Baltic Equity Fund” ir piesaistījis ieguldījumus 50 miljonu eiro apmērā un plāno tos ieguldīt strauji augošos uzņēmumos Lietuvā un abās pārējās Baltijas valstīs.

Nākotnē tas meklēs iespējamos pirkumus arī ziemeļvalstīs un Polijā.„Raft Capital Management”, ko Lietuvas Banka ir licencējusi veikt ieguldījumu darbību, vadības grupai ir pieredze darbā ziemeļvalstu finansiālajās un pasaules profesionālajās iestādēs.

Dalībnieku grupā ietilpst Artūrs Gegužis, Andrejs Boicovs, Ģintauts Galvanausks un Imre Vise (Igaunija, Tallina).

„Raft Capital Management” partneris Andrejs Boicovs pastāstīja, ka izveidotajai grupai ir specializētas un unikālas zināšanas par šejienes tirgu, plaša pieredze ieguldījumu īstenošanā un pārvaldībā, kā arī zināšanas par mērķtirgiem. „Trīs no četriem partneriem ir kopā strādājuši SEB ieguldījumu bankas darījumu un riska kapitāla uzņēmumos, un mēs visi kopā esam strādājuši pie sarežģītiem finansiālajiem projektiem. Apvienošanos noteica kopīgas intereses, tirgus iespējas un pārliecība, ka mēs varam palīdzēt uzņēmumiem kļūt par līderiem starptautiskajā uzņēmējdarbībā ne tikai Baltijas valstīs, bet arī pasaules tirgū,” sacīja A. Boicovs.

Viņš piebilda, ka šī pārliecība atspoguļojas arī vārda „raft” izvēlē, kas nozīmē plostu, kurš droši pārvedīs pāri šķēršļiem ceļā uz vēlamo galamērķi.

Fondu „Raft Capital” galvenokārt interesē augoši un ar izaugsmes potenciālu apveltīti Baltijas mazie un vidējie uzņēmumi: eksportējoši ražošanas uzņēmumi, uzņēmumi, kas ievieš inovācijas un izstrādā inovatīvas preces, pakalpojumu uzņēmumi un citi uzņēmumi. „Ir svarīgi, lai uzņēmumi kaut kādā ziņā atšķiras no konkurentiem. Tam ir jābūt uzņēmumam ar organizatorisko struktūru, nevis vienu vai dažiem vadītājiem. Mūsu nolūks ir strādāt kopā ar vadības grupu, lai attīstītu šos uzņēmumus, paceltu tos nākamajā līmenī un padarītu interesantus stratēģiskajiem un finanšu ieguldītājiem no Eiropas Savienības un ziemeļvalstīm,” paskaidroja A. Boicovs.

„Raft Capital” partneris sacīja, ka notiek sarunas ar konkrētiem uzņēmumiem, kuros tiks ieguldīti līdzekļi. Gaidāms, ka ieguldījumu apjoms vienā uzņēmumā sasniegs no 2 līdz 10 miljoniem eiro. Tāpat Andrejs Boicovs pastāstīja, ka šādu uzņēmumu prognozējamais apgrozījums ir no 3 līdz 50 miljoniem eiro un peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas — no 0,5 līdz 5 miljoniem eiro. Viņš neizslēdza mazāku uzņēmumu pārņemšanas iespēju.

„Baltijas valstīs, kas ir mūsu galvenā ieguldījumu zona, ekonomikas izaugsme pārsniedz ES vidējo līmeni, taču pašu kapitāla finansējuma avotu trūkums samazina uzņēmumu izaugsmes un paplašināšanās iespējas. Turklāt, lai panāktu ilgtspējīgu ilgtermiņa izaugsmi un piesaistītu kvalitatīvu stratēģisko un finanšu ieguldītāju interesi, lielākajai daļai Baltijas uzņēmumu ir jāpaplašina darbība lielākos eksporta tirgos,” teica A. Boicovs.

Viņš sacīja, ka „Raft Capital” apsvērs iespēju ieguldīt līdzekļus arī tuvējo ziemeļvalstu un Polijas uzņēmumos, ja šie ieguldījumi sniegs skaidru sinerģiju un ieguvumus portfeļa uzņēmumiem. Pēc A. Boicova teiktā, fonds vadīsies pēc skaidri definētiem ESG (vides, sociāli atbildīgas uzņēmējdarbības un pārvaldības) kritērijiem.

Ar „Raft Capital Baltic Equity Fund” starpniecību līdzekļus iegulda Eiropas Investīciju fonds, INVEGA, „Luminor” kā arī citi privāti ieguldītāji. Kopējais piesaistīto ieguldījumu apjoms ir 50 miljoni eiro. Par ieguldītāju piesaistes procesa juridiskajiem aspektiem fondu „Raft Capital” konsultēja juridiskais birojs „Cobalt”.

Eiropas Investīciju fonda rīkotājdirektore Marjuta Falksteta norādīja, ka „Raft Capital” ievērojami stiprinās Baltijas privātā kapitāla fondu ekosistēmu. „Eiropas Investīciju fonds ir piešķīris „Raft Capital” finansējumu no Baltijas Inovāciju fonda II, kura nolūks ir veicināt ieguldījumus reģionā. Šī programma ir lielisks piemērs sadarbībai starp trim Baltijas valstīm un EIF, un „Raft Capital” stratēģija pievērsties uzņēmumu izaugsmei reģionā ideāli atbilst mūsu mērķiem,” sacīja Marjuta Falksteta.

INVEGA riska kapitāla pakalpojumu vadītāja Vilija Šveikauskiene pauda gandarījumu, ka Lietuvā parādījusies vēl viena spēcīga un pieredzējusi ieguldītāju grupa.

„Mēs piešķirsim „Raft Capital” 20 miljonus eiro no finanšu instrumenta Attīstības fondi III, kas, cerams, veicinās ilgtspējīgu, inovatīvu uzņēmumu izaugsmi, vienlaikus ieguldot ilgtermiņa projektos. Fonda ieguldījumu filozofija veicinās ilgtspējību, līdzsvarojot rentabilitāti, finansiālo risku un pievilcību. Plānots, ka fonds veiks 8–12 ieguldījumus, kas var ietvert rūpniecības uzņēmumus ar augstu eksporta potenciālu, kā arī uzņēmumus inovatīvo tehnoloģiju, atjaunīgās enerģijas vai pakalpojumu (B2B un B2C) nozarē,” sacīja V. Šveikauskiene.

„Raft Capital” partneris A. Boicovs sacīja, ka fonds jau veic pārrunas ar institucionālajiem ieguldītājiem un pensiju fondiem par finansējuma otro kārtu. Tiek lēsts, ka fonds varētu piesaistīt vēl 20–30 miljonus eiro ieguldījumu, sasniedzot vai pārsniedzot plānotos 70 miljonus eiro.„Ieguldītāji uzticas mūsu pieredzei un redzējumam. Un mēs esam pārliecināti, ka vērtība tiek radīta un piešķirta tad, kad uzņēmumu attīstība notiek ilgtspējīgi un caurskatāmi, nodrošinot to ilgtermiņa izaugsmes potenciālu. Mūsu kompetence un vadības prasmes ļaus mums palīdzēt Baltijas uzņēmumiem visos to izaugsmes posmos: pārstrukturēšanā, ģeogrāfiskajā paplašināšanā, jaunu preču izstrādē, iegādē vai stratēģiskajā pārpozicionēšanā,” uzsvēra A. Boicovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Luminor pensiju fondi ieguldījuši 13,5 miljonus eiro Raft Capital Baltic Equity fondā

Db.lv, 12.06.2024

"Luminor Bank" aktīvu pārvaldīšanas un pensiju uzņēmumu vadītājs Baltijā Atis Krūmiņš.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Luminor Bank" pārvaldītie pensiju fondi Latvijā, Lietuvā un Igaunijā pirmajā parakstīšanas posmā ieguldījuši 13,5 miljonus eiro alternatīvo ieguldījumu fondā "Raft Capital Baltic Equity Fund", informē bankas pārstāvji.

"Raft Capital Baltic Equity Fund" stratēģija paredz ieguldījumus Baltijas mazajos un vidējos uzņēmumos ar izaugsmes vai darbības paplašināšanas potenciālu.

Ar šo ieguldījumu "Luminor Bank" piedalās finanšu kapitāla nodrošināšanā Baltijas uzņēmumiem, palīdzot tiem augt un sasniegt vēlamos mērķus, tādējādi veicinot arī Baltijas reģiona izaugsmi, norāda "Luminor Bank" aktīvu pārvaldīšanas un pensiju uzņēmumu vadītājs Baltijā Atis Krūmiņš.

Šobrīd, pēc pirmā parakstīšanās posma noslēgšanās, fonda apmērs veido 50 miljonus eiro, tā termiņš ir 10 gadi, ar iespēju to pagarināt vēl par diviem gadiem.

"Raft Capital Baltic Equity Fund" mērķis ir ieguldīt un attīstīt tādus Baltijas valstu uzņēmumus, kuros tiek plānota īpašnieku maiņa, vai mazākos ģimenes uzņēmumos, kuriem nepieciešams kapitāls turpmākajai attīstībai. Fonds investē dažādās nozarēs, kurās redzams izaugsmes potenciāls, un meklē uzņēmumus ar unikālām iezīmēm. Tie ir uzņēmumi, kuri ieņem līderpozīcijas nelielās tirgus nišās, ir inovatori jau attīstītos tirgos, kā arī patentētu tehnoloģiju īpašnieki un uzņēmumi, kuriem, izmantojot eksportu, paredzams izaugsmes potenciāls.

Komentāri

Pievienot komentāru