Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 1.janvāra sastopami gadījumi, kad vienas tirdzniecības vai pakalpojumu sniegšanas vietas ietvaros pieejamas dažādu veidu cenu norādes, kur vienā cenu zīmē izcelta vai lielākā izmērā sniegta latu cena, citā - eiro cena, norāda Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC).

PTAC uzsver, ka normatīvie akti pieļauj dažādu veidu cenu norāžu izmantošanu, nenosakot konkrētus kritērijus un ļaujot komersantiem izvēlēties - vai cenas cenu zīmē latu un eiro valūtās tiek norādītas vienādā izmērā vai tiek izcelta kāda no valūtām, valūtu secību. Tomēr, ņemot vērā pārbaužu ietvaros novēroto un saņemtos signālus no patērētājiem, speciālisti vienojušies un aicinājuši komersantus pieturēties pie vienotas prakses, veidojot cenu norādes, vienas tirdzniecības vietas ietvaros, tādējādi veicinot cenu vienkāršāku uztveramību.

Preču un pakalpojumu cenu paralēlā atspoguļošana veicama, ievērojot Ministru kabineta kārtības, kādā norādāmas preču un pakalpojumu cenas, noteiktos principus, īpaši ņemot vērā prasību, ka cena norādāma tā, lai tā būtu nepārprotama, viegli identificējama un skaidri salasāma un lai patērētājam būtu pilnīgi skaidrs, uz kuru preci vai pakalpojumu tā attiecas.

Novērots, ka atsevišķos gadījumos vienā tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietā vienlaikus ir redzamas divu veidu cenu norādes – norādes ar izceltu cenu eiro valūtā un mazākā izmērā norādītu cenu latos, kā arī norādes ar izceltu cenu latos un mazākā izmērā norādītu cenu eiro, turklāt šādas cenu norādes mēdz būt izvietotas blakus.

PTAC skatījumā situācijā, kad vienā tirdzniecības vai pakalpojumu sniegšanas vietā ir sastopamas atšķirīgas cenu norādes, cenas ir grūtāk uztveramas un salīdzināmas, kā arī var maldināt patērētāju par preces / pakalpojuma cenu.

Lai patērētājiem cenas būtu vieglāk uztveramas un salīdzināmas, aicinām komersantus vienā tirdzniecības vai pakalpojumu sniegšanas vietā ievērot vienotu praksi cenu norāžu veidošanā, norādot abu valūtu cenas vienādā izmērā vai izceļot visā tirdzniecības vai pakalpojumu sniegšanas vietā cenu zīmē vienu valūtu - eiro vai latus.

Lai patērētājiem būtu laiks pierast pie jaunās eiro valūtas, sākot ar šī gada 1.oktobri līdz 2014.gada 30.jūnijam tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās gala cenas precēm un pakalpojumiem jānorāda gan latos, gan eiro. Elektroniskajā vidē (interneta veikalos, tai skaitā kolektīvās iepirkšanās u.tml. portālos), norādot preču vai pakalpojumu cenas, to paralēlajai atspoguļošanai var izmantot valūtas konvertācijas kalkulatoru.

Komentāri

Pievienot komentāru