Nodokļi

Pilnveidota invaliditātes ekspertīzes kārtība

, 08.11.2007

Jaunākais izdevums

Lai padarītu invaliditātes ekspertīzes veikšanu ātrāku un cilvēkiem ērtāku, Labklājības ministrija (LM) pilnveidojusi tās noteikšanas kārtību.

Lai atvieglotu ekspertīzes veikšanu cilvēkiem ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, plānots, ka to turpmāk varētu veikt bez paša cilvēka klātbūtnes. Tas būtu iespējams noteiktos gadījumos, kad cilvēkam ir konkrētas saslimšanas vai anatomiskie defekti.

Precizēti arī invaliditātes noteikšanas un tās termiņa beigu datumi. Par invaliditātes noteikšanas datumu plānots atzīt dienu, kad pieņemts lēmums par invaliditātes noteikšanu. Savukārt invaliditātes termiņš beigtos tajā datumā, līdz kuram noteikta invaliditāte.

Tas ļautu samazināt cilvēku rindas ārstu komisijās, jo patlaban invaliditāte tiek noteikta līdz konkrētā mēneša beigām. Tādējādi atkārtotas invaliditātes ekspertīzes veikšanai mēneša beigās ārstu komisijās veidojas lielas rindas, informēja LM.

Turklāt, lai nodrošinātu invaliditātes termiņa nepārtrauktību, paredzēts, ka atkārtotas ekspertīzes veikšanai nepieciešamie dokumenti būs jāiesniedz ne vēlāk, kā piecas dienas pirms invaliditātes termiņa beigām.

Lai no nākamā gada invalīdi, kuriem nepieciešama īpaša kopšana, varētu saņemt jauno kopšanas pabalstu, invaliditātes ekspertīzes kārtība papildināta ar kritērijiem īpašas kopšanas nepieciešamībai. Balstoties uz tiem, ārstu komisija varēs izsniegt šiem cilvēkiem pabalsta saņemšanai nepieciešamo atzinumu.

No nākamā gada 1.janvāra invalīdi ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, kuri pārsnieguši 18 gadu vecumu un kuriem nepieciešama īpaša kopšana, saņems jaunu valsts sociālo pabalstu 100 latus mēnesī. Šī pabalsta saņemšanai būs vajadzīgs atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību.

LM sagatavotos grozījumus Ministru kabineta noteikumos par invaliditātes ekspertīzes kārtību Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā šodien, 8.novembrī, izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē. Par tiem vēl būs jālemj valdībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pirmdien, 3.septembrī, Saeimas Prezidijs nolēma nodot izskatīšanai komisijās šādus iesniegtos likumprojektus:

, 03.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

" Ministru kabineta iesniegto Tieslietu ministrijas sagatavoto likumprojektu "Par Konvencijas par personu aizsardzību attiecībā uz personu datu automātisko apstrādi Papildu protokolu par uzraudzības institūcijām un pārrobežu datu plūsmām" (Nr.420/Lp9). Likumprojekts paredz veicināt Konvencijas mērķu izpildi - katras puses teritorijā nodrošināt jebkurai personai neatkarīgi no nacionalitātes vai dzīves vietas tās tiesību un pamatbrīvību, it īpaši tiesību uz privātumu, ievērošanu attiecībā uz personas datu apstrādi.

" Ministru kabineta iesniegto Zemkopības ministrijas sagatavoto likumprojektu "Grozījumi likumā "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu"" (Nr.421/Lp9). Likumprojekts sagatavots, lai nodrošinātu Padomes 2004.gada 29.aprīļa Direktīvas Nr.2004/83/EK par obligātajiem standartiem, lai kvalificētu trešo valstu valstspiederīgos vai bezvalstniekus kā bēgļus vai kā personas, kam citādi nepieciešama starptautiska aizsardzība, šādu personu statusu un piešķirtās aizsardzības saturu 27.panta 3.punkta normu pārņemšanu.

" Ministru kabineta iesniegto Iekšlietu ministrijas sagatavoto likumprojektu "Grozījums likumā "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu"" (Nr.422/Lp9). Likumprojekts paredz reglamentēto profesiju sarakstā iekļaut detektīva profesiju un apsardzes darbinieka profesiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Būvnieki: Nesakārtotas nozares uzraudzības dēļ Latvija var zaudēt ES līdzekļus

Žanete Hāka, 14.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības nozares pārstāvji un Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) vērsusies pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa un Ministru prezidenta Māra Kučinska, lūdzot steidzami izvērtēt Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) darbību attiecībā uz būvekspertu sertifikāciju. Nozares pārstāvji norāda uz BVKB nespēju nodrošināt būvniecības procesu saskaņošanai nepieciešamo speciālistu sertifikāciju un kavēšanos ar ekspertīžu veikšanu.

Tā rezultātā netiek pienācīgi kontrolēta būvniecības procesu kvalitāte un pastāv draudi, ka būvniecības nozarē jau šī gada otrajā pusē trūks nepieciešamās kapacitātes, lai īstenotu nozīmīgus projektus. Turklāt, aizkavējot būvatļauju izsniegšanas procesu, pastāv risks lielākos projektos zaudēt Eiropas Savienības līdzfinansējumu, informē Latvijas Būvinženieru savienības valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Straume.

Viskritiskākā situācija izveidojusies ar būvspeciālistu sertificēšanas procesu, ko pilnībā uzņēmies BVKB, izstrādājot kārtību speciālistu eksaminēšanai. Būvniecības likums nosaka, ka, sāķot ar 2016.gada 1. jūliju, būvprojektu un būvju ekspertīzes bez šādas sertifikācijas neviens speciālists nevar veikt, , bet pašlaik no vairāk nekā 8000 Latvijā esošo būvspeciālistu ir sertificēti vien 17, no kuriem 14 personas nodarbojas ar būvprojektu ekspertīžu veikšanu. Šāda situācija radusies dēļ BVKB nespējas savlaicīgi sakārtot sertificēšanas procedūru, kā rezultātā jau pērnā gada decembrī Saeimai nācās steidzamības kārtā pārcelt šī uzdevuma termiņu no 2016. gada 1.janvāra uz 2016. gada 1. jūliju, norāda eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Invalīdu NVO pozitīvi novērtē LM izstrādāto likumprojektu par invaliditāti

, 16.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ labklājības ministre Dagnija Staķe un Labklājības ministrijas (LM) speciālisti tikās ar Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas SUSTENTO biedriem, lai atkārtoti diskutētu par LM izstrādāto likumprojektu par invaliditāti.

"Tikšanās notika pozitīvā gaisotnē un mēs vēlreiz pārrunājām dažādus jautājumus, kas saistīti ar jauno likumprojektu, kā arī uzklausījām nevalstisko organizāciju priekšlikumus un ierosinājumus, ko iespēju robežās ņemsim vērā arī turpinot darbu. Kopumā nevalstisko organizāciju pārstāvji atzina, ka izstrādātais likumprojekts ir labs un, ja tas šādā redakcijā stātos spēkā, viņi būtu apmierināti ," uzsver Dagnija Staķe.

Sarunu laikā abas puses vienojās, ka īpaša uzmanība būs jāpievērš nepieciešamā finansējuma piesaistei, lai izdotos realizēt visas likumprojektā paredzētās aktivitātes.

Atgādinām, ka, lai veicinātu invalīdu un cilvēku ar draudošu invaliditāti situācijas uzlabošanu, LM sadarbībā ar iesaistītajām institūcijām un nevalstiskajām organizācijām ir izstrādājusi Invaliditātes likuma projektu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Būvniecības valsts kontroles birojam pārmet vēlmi iesaistīties komercdarbībā

Elīna Pankovska, 25.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības nozares pārstāvji un Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) nosūtījuši atklātu vēstuli Ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam lūdzot izvērtēt Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) darbību un īstenoto aktivitāšu atbilstību Valsts pārvaldes iekārtas un Būvniecības likumiem. Pēc viņu domām, BVKB cenšas uzsākt komercdarbību jomās, kas ir ārpus birojam noteiktajām kompetencēm.

Par pamatu tam kalpo BVKB publicētā informācija par plāniem sniegt būvju un būvprojektu ekspertīžu maksas pakalpojumus un Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu par cenrāža noteikšanu šiem pakalpojumiem. Saskaņā ar normatīvajiem aktiem, BVKB ir tiesīgs tikai organizēt, bet ne pašrocīgi veikt būvju un būvprojektu ekspertīzi tā uzraudzības lokā esošajos objektos, norāda vēstules autori. «Likumā skaidri noteikts, ka BVKB ir institūcija, kas veic būvdarbu valsts kontroli un būvju ekspluatācijas uzraudzību noteiktai ēku grupai, kā arī organizē to ekspertīzes. Biroja ambiciozie plāni sniegt būvprojektu un būvju ekspertīzes pakalpojumus, uzņemoties privāto komersantu funkciju, ir pretrunā ar valsts tiesību aktiem un draud izkropļot būvniecības nozares darbību,» skaidro Latvijas Būvinženieru savienības valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Straume.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Saeima pieņem atbalsta paketi apkures izmaksu pieauguma segšanai iedzīvotājiem

LETA, 11.08.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, paredzot veikt virkni pasākumu siltumapgādes un apkures izmaksu pieauguma daļējai segšanai mājsaimniecībām.

Grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā veikti, lai mazinātu negatīvo sociālekonomisko ietekmi uz iedzīvotāju ienākumiem, kas saistīti ar iepriekš nepieredzētu energoresursu strauju cenu kāpumu.

Atbalsta pakotnē iekļauto pasākumu kopējo atbalsta summa būs ap 442,25 miljoniem eiro.

Atbalsts siltumapgādes un apkures nodrošinājuma izmaksu segšanā mājsaimniecībām risinājums ir horizontāls atbalsts mājsaimniecībām ar siltumapgādi un apkuri saistīto izmaksu pieauguma daļējai segšanai no valsts budžeta līdzekļiem un tas nosaka sešus atbalsta veidu virzienus - centralizētā siltumapgāde, dabasgāze, ko izmanto apkurei, elektroenerģija, ko izmanto apkurei, kā arī koksnes granulas, koksnes briketes un malka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Dzirkalis: Sertifikāta apturēšana spilgti atklāj būvniecības regulējuma nepilnības

Zane Atlāce - Bistere, 27.02.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzfunkcionālā kompleksa "Z Towers" ekspertīzes veicējs Artis Dzirkalis lēmumu uz laiku apturēt viņa sertifikātu uzskata par nepamatotu un grasās to pārsūdzēt.

Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) pieņemtais lēmums ir pilnībā nepamatots un tikai spilgti atklāj Latvijas būvniecības regulējuma nepilnības, uzskata inženieru biroja "CMB" valdes priekšsēdētājs A.Dzirkalis.

"Latvijā šobrīd normatīvajos aktos nav precīzi noteikts, kādā apjomā un detalizācijā veicama būves ekspertīze. Attiecīgi, iebildumi par ekspertīzes dokumentēšanu un metodiku nav pamatoti; turklāt ekspertīze tika veikta, lai izvērtētu mehānisko stiprību, stabilitāti un būvkonstrukciju drošumu," norāda A.Dzirkalis.

Vienlaikus viņš uzsver, ka būvju kompleksa "Z Towers" ekspertīze veikta ļoti rūpīgi, turpat gada garumā, cieši sadarbojoties ar ēkas projektētājiem, būvinženieriem, būvuzraugiem un citiem speciālistiem, izmantojot vairāk nekā 10 gadu laikā izstrādātu, uz pieredzi un kompetenci balstītu būves ekspertīzes veikšanas metodoloģiju. Turklāt ekspertīžu mērķis bija gūt papildus pārbaudes un apstiprinājumu tam, ka ēka patiešām ir droša un uzbūvēta saskaņā ar projektētāja paredzētajiem būvkonstrukciju risinājumiem, kas ievērojami pārsniedz ne tikai Latvijas būvnormatīvu prasības, bet arī Eirokodeksa prasības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Cilvēki ar kustību traucējumiem OCTA ar 40% atlaidi varēs iegādāties, neuzrādot speciālās apliecības

, 04.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) uzsācis sadarbību ar Labklājības ministrijas Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju (VDEĀVK) par tās datubāzes izmantošanu tiešsaistes režīmā. Tas ļaus apdrošinātājiem daudz efektīvāk piešķirt invalīdiem 40% atlaidi OCTA prēmijām, kā arī pasargāties no pseido invalīdiem ar viltotām apliecībām. Savukārt invalīdiem drīzumā tiks rasta iespēja saņemt atlaidi iegādājoties OCTA internetā.

Pašlaik Latvijā likumdošana nodrošina 40% atlaižu piešķiršanu OCTA polišu iegādei visiem I un II grupas invalīdiem apdrošinot transportlīdzekli, kā arī III grupas invalīdiem ar atzinumu par kustību traucējumiem, apdrošinot vieglo transportlīdzekli. Līdz šim apdrošinātāji piešķīra šīs atlaides tiem invalīdiem, kas klātienē varēja uzrādīt Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas izsniegtu invalīda apliecību un atzinumu par apgrūtinātu pārvietošanos.

Apdrošinātāja noteiktās apdrošināšanas prēmijas maksājums par 40% tiek samazināts transportlīdzekļu īpašniekiem, kuri ir I un II grupas invalīdi un III grupas invalīdi, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās. Lai saņemtu atlaidi, OCTA polises ņēmējam jāuzrāda Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas izsniegta invaliditātes izziņa vai invalīda apliecība. III grupas invalīdiem papildus jāuzrāda Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisijas atzinums par medicīnisko indikāciju noteikšanu speciāli pielāgotā vieglā automobiļa iegādei un pabalsta transporta izdevumu kompensēšanai saņemšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īstenojot valsts sociālo politiku darba, sociālās aizsardzības, bērnu tiesību aizsardzības, bērnu un ģimenes lietu, kā arī cilvēku ar invaliditāti vienlīdzīgu iespēju jomā, Labklājības ministrija (LM) informē par vairākām būtiskām izmaiņām, kas stāsies spēkā 2017. gadā.

No 2017. gada 1. janvāra:

• Minimālā mēneša darba alga normāla darba laika ietvaros būs 380 eiro.

• 2017. gadā pārrēķinās pensijas (vecuma un apgādnieka zaudējuma pensijas, kā arī saskaņā ar Nolikumu „Par izdienas pensijām” piešķirtās izdienas pensijas), kuras piešķirtas vai pārrēķinātas 2011. gadā. Pārrēķinot pensijas, tās palielināsies cilvēkiem, kuri pensijas sāka saņemt ekonomiskās krīzes laikā, piemērojot negatīvus pensijas kapitāla indeksus. Pensiju pārrēķins notiks automātiski, un senioriem papildus nekas nav jādara. Pārskatīto pensijas apmēru noteiks no 2017. gada 1. janvāra un par periodu no 1. janvāra to izmaksās līdz 2017. gada jūnijam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2020 gada 1.oktobrī notiks pensiju un atlīdzību indeksācija un tiks palielinātas pensijas un atlīdzības vai to daļu apmērs, kas nepārsniedz 454 eiro, informē Labklājības ministrija.

Tas nozīmē, ka tiks indeksēts viss pensijas un atlīdzības apmērs, ja tas nepārsniedz 454 eiro. Savukārt tām pensijām un atlīdzībām, kuras ir lielākas par 454 eiro, indeksēs daļu no piešķirtās summas - jau pieminētos 454 eiro. Palielinājums būs atkarīgs gan no pensijas un atlīdzības apmēra, gan piemērojamā indeksa. Izņēmums ir politiski represētie, cilvēki ar I grupas invaliditāti un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieki, kuriem tiks indeksēts viss pensijas apmērs.

Pensiju indeksācijas mērķis ir nodrošināt piešķirto pensiju un atlīdzību aizsardzību pret pirktspējas krišanos un panākt to vērtības nezaudēšanu.

Šajā gadā izdienas, invaliditātes, apgādnieka zaudējuma pensijām un atlīdzībām tiks piemērots indekss - 1,0380.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saeimas apakškomisija: Invaliditātes likums nākamgad nevarēs stāties spēkā

, 10.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Sociālās drošības apakškomisija otrdien, 9.septembrī, nolēma rosināt pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu Invaliditātes likumprojekta otrajam lasījumam, lai varētu sagatavot kvalitatīvu likumu, jo tas skar lielu sabiedrības daļu.

Apakškomisijas priekšsēdētaja Aija Barča norāda, ka likumprojektā ir nepieciešami vairāki uzlabojumi. Tostarp, izvērtējot starptautiskajā konferencē par personiskā asistenta pakalpojuma ieviešanu gūto pieredzi, asistents kā profesija būtu jāiekļauj profesiju klasifikatorā kā atsevišķa profesija. Līdz ar to arī jārisina jautājums par atbilstošas izglītības iegūšanu.

Apakškomisijas deputāti pauda viedokli, ka trešās invaliditātes grupas likvidēšana jau no nākamā gada, ko paredz jaunais likums, būtu sasteigts lēmums. Tāpat tika norādīts, ka Invaliditātes likums nevarēs stāties spēkā, jo tam nav paredzēts finansējums nākamā gada valsts budžetā.

Tika nolemts aicināt Sociālo un darba lietu komisiju rosināt Saeimu pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu likumprojekta "Invaliditātes likums" otrajam lasījumam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plānots par pieciem eiro mēnesī palielināt atbalstu elektroenerģijas aizsargātajiem lietotājiem, liecina Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) saskaņošanai Ministru kabinetā iesniegtie grozījumi Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma noteikumos.

Ņemot vērā, ka vidējā elektroenerģijas rēķina maksa mājsaimniecībām kopš 2022.gada ceturtā ceturkšņa nav būtiski kritusies, tiek virzīti grozījumi, kas paredz sabiedrības mazaizsargātajām grupām palielināt atbalstu ikmēneša elektroenerģijas rēķinam, esošo atbalstu aizsargātajiem lietotājiem palielinot par pieciem eiro mēnesī.

KEM norāda, ka šāds papildu atbalsts kopā ar jau 2023.gada aprīlī pieņemto lēmumu turpināt piemērot 10 eiro mēnesī palielināto atbalstu saistībā ar prognozēto sistēmas pakalpojumu izmaksu pieaugumu, mazinās elektroenerģijas rēķinu negatīvo ietekmi uz sabiedrības mazaizsargātajām grupām.

Jau ziņots, ka 2023.gada 1.jūlijā stājās spēkā jaunais elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifs. Saskaņā ar sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" sniegto informāciju, sadales un pārvades pakalpojumu maksas izmaiņu ietekmē vidējais elektrības rēķina pieaugums vienas fāzes (1F), 16-20 ampēru (A) īpašumiem ir aptuveni 5-7 eiro mēnesī. Šāds pieslēgums ir vairumam dzīvokļu - kopumā teju 90% jeb 576 000 dzīvokļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atbalsta saistošo noteikumu projektu par Ziemassvētku pabalstiem

, 11.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Sociālo jautājumu komiteja atbalstīja un nolēma virzīt izskatīšanai Rīgas domē saistošo noteikumu projektu "Noteikumi par vienreizēju Ziemassvētku pabalstu".

Pabalsts tiks piešķirts personām, kuras deklarējušas pamata dzīvesvietu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā.

Projektā paredzētais pabalsta apmērs vienai personai ir šāds:

- Ls 100 - bērnam invalīdam; ar celiakiju slimam bērnam, kuram nav noteikta invaliditāte un kurš saņem valsts atbalstu; invalīdam, kurš saņem valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu invalīdam kopš bērnības;

- Ls 50 - bērnam no ģimenes, kuras ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz Ls 90 katram ģimenes loceklim mēnesī; atsevišķi dzīvojošam vecuma vai invaliditātes pensijas saņēmējam, ja viņa ienākumi pēdējo sešu mēnešu laikā nepārsniedz Ls 120 mēnesī; vecuma vai invaliditātes pensijas saņēmējam, kurš dzīvo ģimenē, kurā ir tikai vecuma vai invaliditātes pensijas saņēmēji un viņu ienākumi pēdējo sešu mēnešu laikā nepārsniedz Ls 90 katram ģimenes loceklim mēnesī; vecuma vai invaliditātes pensijas saņēmējam, kurš dzīvo ģimenē, kurā ir kaut viena darbspējīga persona un viņu ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz Ls 90 katram ģimenes loceklim mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Plāno paaugstināt pabalstus cilvēkiem ar invaliditāti

, 31.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labklājības ministrija (LM) valdības rīcības plānā paredzējusi virkni aktivitāšu cilvēku ar invaliditāti dzīves kvalitātes uzlabošanai, liecina sniegtā informācija medijiem.

Ar 2009. gadu plānots paaugstināt pabalstu invalīdiem, kuriem nepieciešama īpaša kopšana mājās. Pabalstu plānots palielināt no 100 līdz 150 latiem mēnesī.

Sekmējot Invaliditātes likuma pieņemšanu Saeimā, no nākošā gada iecerēts nodrošināt valsts finansētas psihologa un sociālā darbinieka konsultācijas bērniem, kuriem invaliditāte noteikta pirmreizēji, un viņu vecākiem vai likumiskajiem pārstāvjiem.

No 2009.gada ir paredzēta arī asistenta pakalpojumu nodrošināšana invalīdiem ar smagiem funkcionāliem traucējumiem.

Viena no LM izstrādātā Invaliditātes likuma būtiskākajām novitātēm ir darbs invaliditātes riska novēršanai. Sākot ar 2011.gadu paredzēta prognozējamas invaliditātes noteikšana un atbilstoši tai – valsts finansēti ārstniecības, sociālās un profesionālās rehabilitācijas pakalpojumi, kas pēc iespējas palīdzētu mazināt cilvēkam risku kļūt par invalīdu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par pieciem eiro mēnesī palielinās atbalstu elektroenerģijas aizsargātajiem lietotājiem, otrdien nolēma valdība, apstiprinot Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) sagatavotos grozījumus Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma noteikumos.

Ņemot vērā, ka vidējā elektroenerģijas rēķina maksa mājsaimniecībām kopš 2022.gada ceturtā ceturkšņa nav būtiski kritusies, valdība atbalstīja grozījumus, kas paredz sabiedrības mazaizsargātajām grupām palielināt atbalstu ikmēneša elektroenerģijas rēķinam, esošo atbalstu aizsargātajiem lietotājiem palielinot par pieciem eiro mēnesī.

KEM norāda, ka šāds papildu atbalsts kopā ar jau 2023.gada aprīlī pieņemto lēmumu turpināt piemērot 10 eiro mēnesī palielināto atbalstu saistībā ar prognozēto sistēmas pakalpojumu izmaksu pieaugumu, mazinās elektroenerģijas rēķinu negatīvo ietekmi uz sabiedrības mazaizsargātajām grupām.

Jau ziņots, ka 2023.gada 1.jūlijā stājās spēkā jaunais elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifs. Saskaņā ar sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" sniegto informāciju, sadales un pārvades pakalpojumu maksas izmaiņu ietekmē vidējais elektrības rēķina pieaugums vienas fāzes (1F), 16-20 ampēru (A) īpašumiem ir aptuveni 5-7 eiro mēnesī. Šāds pieslēgums ir vairumam dzīvokļu - kopumā teju 90% jeb 576 000 dzīvokļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Labklājības ministre: Tiks veikta lielākā pensiju indeksācija pēdējo gadu laikā

Lelde Petrāne, 16.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2019. gada 1. oktobrī notiks pensiju un atlīdzību indeksācija un tiks palielinātas pensijas un atlīdzības vai to daļu apmērs, kas nepārsniedz 420 eiro, informē Labklājības ministrija.

Tas nozīmē, ka tiks indeksēts viss pensijas un atlīdzības apmērs, ja tas nepārsniedz 420 eiro. Savukārt tām pensijām un atlīdzībām, kuras ir lielākas par 420 eiro, indeksēs daļu no piešķirtās summas – jau pieminētos 420 eiro. Palielinājums būs atkarīgs gan no pensijas un atlīdzības apmēra, gan piemērojamā indeksa. Izņēmums ir politiski represētie, cilvēki ar I grupas invaliditāti un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieki, kuriem tiks indeksēts viss pensijas apmērs.

Labklājības ministre Ramona Petraviča komentē: «Šī būs lielākā pensiju indeksācija pēdējo gadu laikā, ko nodrošina Latvijas ekonomikas attīstība.»

Pensiju indeksācijas mērķis ir nodrošināt piešķirto pensiju un atlīdzību aizsardzību pret pirktspējas krišanos un panākt to vērtības nezaudēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība otrdien konceptuāli atbalstīja kompensāciju izmaksu Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo tuviniekiem 10 tūkst. latu apmērā un cietušajiem - 5000 latu apmērā.

Tāpat bojāgājušo ugunsdzēsēju tuviniekiem valdība izmaksās kompensāciju 50 tūkst. latu apmērā, bet cietušajiem ugunsdzēsējiem līdz 5000.

Valdība šodien atbalstīja apropriācijas jeb līdzekļu pārdali no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) budžeta uz līdzekļiem neparedzētajiem gadījumiem 15 miljonu latu apmērā, lai nodrošinātu līdzekļu piešķiršanu atbalsta pasākumiem Zolitūdes traģēdijā cietušajiem.

Līdzekļi tiek pārdalīti no VARAM apakšprogrammas «Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta projekti», lai nodrošinātu līdzekļu atbalsta pasākumiem cietušajām un traģēdijas seku novēršanā iesaistītajām personām, kā arī citiem neparedzētiem izdevumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pabalstu invalīdiem šogad saņēmuši 4 475 cilvēki

, 21.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2008. gada 1.janvāra pieaugušie invalīdi ar smagiem organisma funkciju traucējumiem katru mēnesi saņem 100 latu lielu pabalstu. Pirmajā ceturksnī pabalsts izmaksāts 3 640 invalīdiem. Aprīlī to saņēma vēl 982 invalīdi. Kopējā pabalstos izmaksātā summa ir 983,7 tūkstoši latu, informā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).

Saņemot šo pabalstu, invalīds nezaudē tiesības uz citām atlaidēm invalīdiem un sociālajiem pakalpojumiem, kā arī turpina saņemt invaliditātes vai vecuma pensiju.

Atgādinām, ka šī pabalsta saņemšanai ir nepieciešams Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀK) izsniegts atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību. Tiem invalīdiem ar smagiem organisma funkciju traucējumiem, kuriem VDEĀK izsniegtajos dokumentos nav atzīmes "kopjams" vai "nepieciešama kopšana", jāvēršas VDEĀK ar iesniegumu un ārstējošā ārsta nosūtījumu uz ekspertīzes komisiju īpašas kopšanas nepieciešamības noteikšanai. Atzinumu varēs saņemt, ja VDEĀK konstatēs, ka invalīdam ir nepieciešama īpaša kopšana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stājušies spēkā grozījumi Ministru Kabineta noteikumos, kas paredz iespēju turpmāk būtiski vienkāršot tehniskās ekspertīzes veikšanu ceļu satiksmes negadījumā cietušajam transportlīdzeklim.

No izmaiņām likumdošanā ieguvējs būs cietušā transportlīdzekļa īpašnieks, kas salīdzinoši ātrāk pēc ceļu satiksmes negadījuma varēs uzsākt remontdarbus servisā. Šāda kārtība jau šobrīd tiek izmantota daudzās ES valstīs, turklāt Latvijas apdrošinātāji to izmanto jau brīvprātīgajā apdrošināšanā - KASKO.

Turpmāk cietušajam transportlīdzeklim drīkstēs neveikt tehnisko ekspertīzi, kas tiek izmantota zaudējumu noteikšanā, ja remontdarbus plānots veikt starp cietušā transportlīdzekļa īpašnieku un apdrošinātāju abpusēji saskaņotā servisā. Ja cietušais vēlēsies zaudējumus saņemt naudā, transportlīdzeklis būs neatgriezeniski bojāts, cietušais uzstās uz ekspertīzi vai arī ar apdrošinātāju nespēs vienoties par remontservisu, tehniskā ekspertīze tiks veikta pilnā apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Atsevišķām iedzīvotāju grupām elektrības rēķins samazināsies par 3-15 eiro

Žanete Hāka, 30.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016. gadā elektroenerģiju par samazinātu cenu saņems trūcīga vai maznodrošināta ģimene, daudzbērnu ģimene, kā arī ģimene, kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti, un persona ar I invaliditātes grupu, informē Ekonomikas ministrija.

Līdz ar elektroenerģijas tirgus atvēršanu 2015. gada sākumā elektroenerģija vairs netiek subsidēta visām mājsaimniecībām. Vienlaikus ir svarīgi nodrošināt, ka elektrība ir pieejama arī mazāk aizsargātajiem iedzīvotājiem. Tāpēc Elektroenerģijas tirgus likumā noteiktas vairākas mērķgrupas, kurām ir piešķirts aizsargāta lietotāja statuss, kas ļauj saņemt atbalstu norēķiniem par elektroenerģiju. Atbalstu var saņemt: trūcīga vai maznodrošināta ģimene (persona); daudzbērnu ģimene; ģimene (persona), kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti; persona ar I invaliditātes grupu.

Kā iepriekš ziņots, Ministru kabinets šā gada 1. decembra sēdē apstiprināja kārtību, kādā turpmāk tiks nodrošināta aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniegšana un atbildīgās institūcijas sniegs informāciju par aizsargātā lietotāja statusu. Kārtība stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Informācija par izmaiņām tiesību aktos, kas stāsies spēkā no 1.janvāra

, 27.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2008.gada 1.janvāra Latvijā stāsies spēkā virkne izmaiņu nodokļu likumos, kā arī citos normatīvajos aktos, kas ir Finanšu ministrijas atbildības sfērā, liecina ministrijas sniegtā informācija medijiem.

Nodokļu politikas jomā:

·grozījumi likumā ''Par iedzīvotāju ienākuma nodokli'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 8.novembrī);

·grozījumi likumā ''Par nekustamā īpašuma nodokli'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 8.novembrī);

·grozījums likumā ''Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 6.decembrī);

·grozījumi likumā ''Par akcīzes nodokli'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 8.novembrī);

·grozījumi likumā ''Par nodokļiem un nodevām'' (stājās spēkā 2007.gada 12.decembrī);

·grozījumi likumā ''Par pievienotās vērtības nodokli'' (varētu stāties spēkā 2008.gada janvārī vai februāra sākumā);

·Elektroenerģijas nodokļa likuma pārejas noteikumi;

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Būvvalde neveiks neatkarīgu ekspertīzi daudzstāvu mājai Zolitūdes traģēdijas vietā

LETA, 11.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzoties iepirkumam par tiesībām veikt Rīgas pilsētas būvvaldes pasūtīto ekspertīzi Zolitūdes traģēdijas vietā esošajai daudzstāvu mājai, neviens no pretendentiem netika atzīts par pietiekami kompetentu, līdz ar to namam tiks veikta tikai īpašnieka SIA Homburg Zolitūde pasūtītā ekspertīze, aģentūrai LETA pastāstīja būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Vircavs skaidroja, ka neviens no abiem pretendentiem neatbilda atbilstoša ekspertīzes veicēja kritērijiem, jo pēdējo trīs gadu laikā neviena no kompānijām nav veikusi ekspertīzi ēkai Zolitūdes traģēdijas vietā līdzvērtīgām būvēm. «Ēkām, kuras ir pārbaudījuši pretendenti, trūcis stāvu vai kvadratūras,» sacīja Vircavs.

Līdz ar to mājai netiks veikta būvvaldes pasūtītā ekspertīze, bet tikai ēkas īpašnieka Homburg Zolitūde pasūtītā ekspertīze, kas veicama līdz novembra beigām. Ekspertīzes rezultātu vērtēs un pārbaudīs Rīgas būvvaldes pieaicinātie neatkarīgie eksperti, norādīja Vircavs.

Būvvaldes vadītājs arī pastāstīja, ka no minētās ekspertīzes atkarīgs mājas turpmākais liktenis. Ja ēku atzīs par ekspluatējamu, īpašniekam būs jālemj par turpmāko teritorijas attīstību. Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo tuvinieki uzstāj, ka ēka ir jānojauc, un traģēdijas vietā jāizbūvē memoriāls traģēdijas upuru piemiņai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Noslēgts līgums par pagaidu būvkonstrukcijas izbūvi sagruvušā lielveikala Maxima teritorijā

LETA, 03.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iekšlietu ministrijas pārraudzībā esošā Nodrošinājuma valsts aģentūra pērn 28.decembrī noslēgusi līgumu ar būvfirmu SIA Āboltiņa būvuzņēmums AG par pagaidu būvkonstrukcijas izbūvi un projektēšanu 21.novembrī sagruvušā lielveikala Maxima teritorijā.

Nodrošinājuma valsts aģentūras pārstāve Ieva Rekšņa aģentūrai LETA pastāstīja, ka līdz ar līgumu paredzēts izstrādāt darbu veikšanas projektu un ar pagaidu balstiem nostiprināt pagraba pārsegumu, nepieciešamības gadījumā novācot būvgružus no pagraba pārseguma un būvgružus pārvietojot Valsts policijas (VP) ekspertu klātbūtnē.

Tāpat noteikts piecām atlikušajām kopnēm uzstādīt pagaidu balstus saskaņā ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) ekspertu norādījumiem.

Līgums arī paredz, ka tiks izstrādāts darba veikšanas projekts un no saliekamo ievietņu elementiem izveidots konstrukciju mēraparāts uzstādīšanai un esošo konstrukciju uztveršanai būvdarbu un ekspertīzes laikā. Tāpat ir nepieciešams izstrādāt baseinu jumta konstrukciju noslogošanai. Visus šos būvdarbus paredzēts veikt atbilstoši VP un RTU ekspertu norādījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

No nākamā gada piemaksa pie vecuma un invaliditātes pensijas būs 70 santīmi

, 04.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai palielinātu pensionāru un cilvēku ar invaliditāti ienākumus, no 2009. gada 1. janvāra piemaksa pie vecuma un invaliditātes pensijām būs 70 santīmi par katru līdz 1996. gadam uzkrāto apdrošināšanas stāža gadu.

To paredz LM izstrādātie Ministru kabineta noteikumi par ikmēneša piemaksu pie vecuma un invaliditātes pensijas, kas ceturtdien, 4. septembrī, izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē, tie vēl būs jāskata valdībā. Minētie Ministru kabineta noteikumi paredz, ka no nākamā gada piemaksu 70 santīmu apmērā par katru līdz 1996. gadam uzkrāto apdrošināšanas stāža gadu saņems gan vecuma, gan invaliditātes pensijas saņēmēji, neatkarīgi no pensijas apmēra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pēc indeksācijas dažādas pensijas, pabalsti un atlīdzības pieaugs par 4,12 līdz 15,68 eiro

LETA, 24.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Indeksācijas rezultātā dažādas pensijas, pabalsti un atlīdzības pieaugs par 4,12 līdz 15,68 eiro, liecina Labklājības ministrijas (LM) aprēķini.

Šā gada rudenī plānotā pensiju indeksācija skars ne tikai vecuma vai izdienas pensijas saņēmējus, bet arī invaliditātes un apgādnieka zaudējuma pensijas, apbedīšanas pabalsta, darbaspēju zaudējuma atlīdzības un atlīdzības par apgādnieka zaudējumu saņēmējus.

Ņemot vērā datus par patēriņa cenu indeksu, kā arī Finanšu ministrijas (FM) prognozes par tā lielumu līdz 2016.gadam un FM prognozes par nodarbinātības tendencēm, tiek plānots, ka minētās pensijas, pabalsti un atlīdzības tiks pārskatītas, piemērojot indeksu 1,03. Pērn indeksācijai tika piemērots koeficients 1,04.

LM aprēķini liecina, ka vismazāk pieaugs apgādnieka zaudējuma pensija - par vidēji 4,12 eiro, savukārt lielākais pielikums tiek prognozēts pabalstam laulātā nāves gadījumā - vidēji 15,68 eiro un apbedīšanas pabalstam - 13,39 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mazinās iespēju krāpties ar pabalstiem

, 11.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai izskaustu gadījumus, kad cilvēki deklarē augstus ienākumus un pēc bērna kopšanas pabalsta vai pēc sociālās apdrošināšanas pakalpojuma saņemšanas tos precizē uz mazākiem, Labklājības ministrija (LM) piedāvā likumā noteikt, ka ienākumus un sociālas iemaksas ar retiem izņēmumiem var precizēt tikai par iepriekšējo mēnesi.

To un virkni citu jauninājumu paredz šodien, 11.septembrī, valdībā apstiprinātie LM izstrādātie grozījumi likumā Par valsts sociālo apdrošināšanu. Par šiem likuma grozījumiem vēl būs jālemj Saeimai.

Patlaban likums Par nodokļiem un nodevām ļauj veikt precizējumus par laiku līdz trim gadiem. Samazinot šo laiku līdz 1 mēnesim, ievērojami mazināsies iespējas norādīt patiesībai neatbilstošus ienākumus un saņemt lielākas sociālās garantijas, nekā to pieļautu patiesās sociālās iemaksas, norāda ministrija.

Likumprojekts paredz, ka ziņas par cilvēku pieņemšanu un atbrīvošanu no darba Valsts ieņēmumu dienestā (VID) būs jāsniedz divas reizes mēnesī, nevis vienu, kā tas ir šobrīd.

Komentāri

Pievienot komentāru