Pasaulē plaši pazīstamais restorānu kritiķis Endijs Heilers (Andy Hayler), kurš vienīgais pasaulē apmeklējis visus trīszvaigžņu Mišelina (Michelin) restorānus, ierodas Rīgā.
Heilers apmeklēs Rīgu 15. un 16.februārī, lai piedalītos Profesionāļu Dienās, kuras rīko Reaton, pārtikas produktu un delikatešu izplatītājs un ražotājs.
Endijs Heilers ir pasaulē plaši pazīstams restorānu kritiķis un dažādu darbu autors, kurš pēdējos 30 gadus apmeklējis restorānus trīs līdz sešas reizes nedēļā. 2004.gadā Heilers sasniedza paša nosprausto mērķi - viņš bija pusdienojis visos trīs Mišelina zvaigznes ieguvušajos restorānos pasaulē – šis Heilera sasniegums tika plaši atspoguļots presē visā pasaulē. Šis mērķis gan jāsasniedz atkal un atkal – Heileram tas izdevās arī 2008., 2010., 2012., 2014., kā arī 2016.gadā, kad trīs Mišelina zvaigznes ieguvušo restorānu skaits pasaulē jau bija sasniedzis 115.
Heilera ceļojums balto galdautu pasaulē sākās 1990.gadā, kad Lielbritānijā plaši pazīstama ceļveža izdevēji viņam piedāvāja nepilnas slodzes restorānu inspektora darbu. 1994.gadā viņš publicēja savu pirmo grāmatu – Londonas Transporta Restorānu Ceļvedis, bet neilgi pēc tam izveidoja savu mājaslapu – andyhayler.com, kura ir vecākā joprojām funkcionējošā restorānu apskatu mājaslapa pasaulē. Nesen tika izdota grāmata 1001 restorāns, kas jāapmeklē, pirms nomirsti (1001 Restaurants You Must Experience before you Die), kurā Heilers bija nozīmīgākais no līdzautoriem. Tāpat viņš sarakstījis arī sadaļu par Parīzes smalkajiem restorāniem National Geographic 2009. gadā izdotajā grāmatā 500 ēdiena ceļojumi dzīves laikā (500 Food Journeys of a Lifetime).
Heilers piedalījies pirmajās četrās BBC raidījuma Masterchef: The Professionals sērijās kā vieskritiķis, kā arī filmējies 2014.gadā uzņemtajā dokumentālajā filmā Foodies: The Culinary Jet Set, kura tika nodēvēta par «vienu no labākajām filmām ēdiena mīļiem, no kuras mutē saskries siekalas».
Par sevi Heilers saka: «Lielākais gandarījums, kuru es rodu šajā darbā, ir jaunu, īpašu un interesantu restorānu «atklāšana» un to popularizēšana laba ēdiena cienītāju vidū – ar cerību, ka tas nesīs labumu arī šim restorānam, kurš tiešām pelnījis uzmanību un daudz apmeklētāju». Šobrīd Heilers strādā pie rakstiem žurnālā Elite Traveler un turpina veidot saturu savai mājaslapai, kuru papildina ik nedēļu – aprakstot paša apmeklētos restorānus visā pasaulē. Heilers piedalās arī dažādās televīzijas programmās.
Profesionāļu Dienās Heilers lasīs lekciju: Pasaules kulinārais ceļojums – labākie pasaules restorāni un vadīs diskusiju: Ar ko atšķiras vakardienas restorāns no rītdienas restorāna?, kurā piedalīsies vadošie Latvijas pavāri.
15. un 16.februārī autosalonā Autobrava notiks Reaton profesionāļu dienas 2017.