Jaunākais izdevums

20 gadīga Lielbritānijas studente par 8 pensu overdraftu gada laikā no Lloyd TSB bankas saņēmusi 800 Lielbritānijas mārciņu (711.2 latu) lielu sodu, raksta Telegraph.

Tā kā meitene nebija īpaši pieteikusies overdraftam, tad uzreiz saņēma 60 mārciņas lielu sodu, par ko tika informēta. Tā kā meitenei nebija apmaksāta darba, tad viņa nevarēja savu sodu nomaksāt. Banka vēlāk sodu palielināja, jo tas netika maksāts. Galu galā kopējā soda naudas summa sasniedza 815.18 mārciņas.

L. Gibsone jau nomaksājusi 300 mārciņas, taču studentei vēl joprojām bankai jāsamaksā 515.18 mārciņas.

Lloyds TSB pārstāvis gan norādījis, ka naudas sods nav par to, ka meitenei ilgāku laiku kontā bijis 8 pensu parāds, bet gan par to, ka studentei esot bijuši vairāki neplānoti overdrafti, sākot ar 2007. gada septembri.

Šī gada martā studentes parāds bankā bija aptuveni 300 mārciņas, kurs meitene gandrīz jau bija nomaksājusi, taču tad banka uzlika meitenei 166 mārciņu sodu katru mēnesi, kamēr viņa nenodzēsīs savu parādu

Citos medijos izskanējušas ziņas, ka Lloyds TSB ir visbargākā banka, kas ar klientiem, kas kavējuši maksājumus ir īpaši nežēlīga.

Godīgas tirdzniecības birojs Lielbritānijā norādījis, ka augsta ranga bankas gadā uz sodiem nopelna aptuveni 2.6 miljardus mārciņu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesā nereti nepieciešams īstermiņa aizņēmums uzņēmuma apgrozāmo līdzekļu palielināšanai. Viens no populārākajiem finanšu rīkiem kā efektīvs īstermiņa risinājums ir overdrafts. Šajā rakstā par to, kādās biznesa situācijās overdrafts lieti noder, un kādas ir izplatītākās uzņēmēju kļūdas, piesaistot aizdevumus.

Overdrafts ir visvieglākā un ātrākā iespēja piesaistīt īstermiņa līdzekļus biznesam, turklāt overdraftam, atšķirībā no kredīta, netiek piemērota komisijas maksa par pieteikuma izskatīšanu un procentu maksājums tiek aprēķināts tikai par izmantoto aizdevuma daļu.

Populārākās overdraftam piemērotas situācijas

Overdrafts uzņēmēju vidū ir populārs aizņēmuma veids, jo tas ir ērts risinājums brīžos, kad par samērīgu maksu nepieciešams ātri iegūt papildu apgrozāmos līdzekļus, turklāt par tiem jāmaksā tikai tad, kad tiek izmantots piešķirtais kredīts.

Overdraftam piemērotās situācijas ir dažādas un atkarīgas no uzņēmuma darbības jomas. Piemēram, tirdzniecības uzņēmumam rodas iespēja iepirkt preču partiju par īpaši izdevīgu cenu. Ja tādā brīdī uzņēmuma kontā preču iegādei nepieciešamās summas nav, populāri ir izmantot overdraftu. Cita situācija. Uzņēmumam tuvojas regulāro maksājumu izmaksai noteiktais datums, bet pasūtītāji vēl nav norēķinājušies par iegādāto preci vai pakalpojumiem. Arī šādā gadījumā populāri ir izmantot overdraftu, lai laikā norēķinātos ar darbiniekiem vai citiem partneriem, nebojājot uzņēmuma tēlu. Vēl viena tipiska situācija. Uzņēmums paplašinās un atver jaunu filiāli, bet tam nepietiek līdzekļu reklāmas kampaņai. Arī šādās situācijās ir populāri izmantot overdraftu, jo pēc iespējas ātrāk sākta reklāmas kampaņa ļaus ātrāk piesaistīt klientus un līdz ar to stabilizēt un audzēt finanses.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Palielina sodus pr braukšanu dzērumā un par alkohola pārdošanu nepilngadīgajiem

Guna Gleizde, 10.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sods par braukšanu dzērumā pie strūres būs divas reizes lielāks, tāpat palielināts arī sods par cigarešu un alkoholisko dzērienu pārdošanu nepilngadīgajiem, turklāt turpmāk par to būs jāmaksā ne tikai pārdevējam, bet arī veikala īpašniekam.

To paredz grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā, ko ceturtdien Saeima atbalstīja galīgajā lasījumā. Grozījumi stāsies spēka nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

Kā skaidro Saeimas Preses dienests, izmaiņas dubulto naudas sodu šoferiem, kuru organismā konstatēts vairāk par vienu promili alkohola. Tādējādi autovadītājam, kurš brauc 1 – 1,5 promiļu reibumā, piemēros naudas sodu no 600 līdz 800 latiem, administratīvo arestu no piecām līdz desmit diennaktīm, kā arī uz diviem gadiem atņems vadīšanas tiesības. Patlaban naudas sods ir 400 lati, bet tiesības par šādu pārkāpumu atņem uz vienu gadu.

Visbargākais sods noteikts par transportlīdzekļa vadīšanu, ja alkohola koncentrācija organismā pārsniedz 1,5 promiles. Par to paredzēts naudas sods no 800 līdz 1000 latiem, administratīvais arests no 10 līdz 15 diennaktīm, kā arī tiesību atņemšana uz četriem gadiem. Tāds pat sods būs par bēgšanu no policijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Par alkohola un cigarešu pārdošanu nepilngadīgajiem sodīs arī veikalu īpašniekus

Guna Gleizde, 02.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sods par alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu pārdošanu nepilngadīgajiem, iespējams, tiks piemērots ne tikai pārdevējam, bet arī veikala īpašniekam.

To paredz grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā, ko atbalstījusi Saeimas Juridiskā komisija. Šo likumprojektu vēl jāakceptē Saeimas plenārsēdē.

Parlamenta Preses dienests informē, ka sods juridiskām personām, kuru tirdzniecības vietā nepilngadīgajiem tirgoti alkoholiskie dzērieni un tabakas izstrādājumi, paredzēts apmērā no 500 līdz 1000 latiem. Ja šāds pārkāpums izdarīts atkārtoti gada laikā, sods būs no 2000 līdz 5000 latiem.

Patlaban sods par alkohola un tabakas pārdošanu nepilngadīgajiem paredzēts vienīgi pārdevējam un tas ir robežās no 200 līdz 250 latiem.

Saeimā otrajā lasījumā jau atbalstīti grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz paaugstināt sodu autovadītājiem, kuri pie stūres sēdušies alkohola reibumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiro vērtības pēdējo nedēļu kāpums ASV dolāros neturpināsies, un nākotnē abu valūtu attiecība slīdēs zemākos līmeņos, liecina Reuters 60 analītiķu februāra aptauja.

Tiek prognozēts, ka eiro cena pēc viena, sešiem un 12 mēnešiem atradīsies pie attiecīgi 1,35 USD, 1,31 USD un 1,30 USD atzīmēm (aptaujas rezultātu mediāna).

Jāpiebilst, ka šodien eiro cena atradās pie 1,363 ASV dolāru atzīmes. Tiesa gan, šonedēļ eiro bija spējis aizsniegties arī līdz 1,38 ASV dolāru līmenim, taču kopējās valūtas kurss krita, kad Eiropas Centrālā banka (ECB) vakar sanāksmē ziņoja, ka inflācija reģionā varētu būt tikai īslaicīga parādība.

«Domājam, ka eiro kursa augšupejošā tendence februāra beigās būs sevi izsmēlusi,» tā Lloyds Banking Group analītiķi. Ekonomisti norāda, ka uz eirozonas izaugsmi ietekmi atstās valstu tēriņu samazināšana, tāpat nekur pēkšņi nepazudīs eiropas pārādu krīzes jautājums. «Joprojām ir riski, ka eiro kurss dosies zemākos līmeņos. Parādu krīze nav beigusies un palielāku svārstību iemesls var būt ģeopolitisko konfliktu eskalācija,» skaidro UniCredit analītiķis Roberto Mialičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vairāk nekā trešdaļa iedzīvotāju par finansiālo problēmu risinājumu uzskata «līšanu» parādos

Dienas Bizness, 22.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

41% respondentu gadījumos, kad pietrūkst naudas līdz nākamajai algai, ir gatavi iekļūt parādos, aizņemoties no draugiem un paziņām, bankām vai citām kredītiestādēm, kā arī lietojot kredītkartes overdraftu. Tikai 19% aptaujāto pieļauj iespēju meklēt papildus iespējas nopelnīt, liecina portāla Gudriem.lv veiktā aptauja.

Uz jautājumu, kā jūs rīkojaties, ja pietrūkst naudas līdz algai, 27% no 541 ptaujātā atzinuši, ka sāk samazināt ikdienas tēriņus, 11% respondentu nemaksā par komunālajiem pakalpojumiem, bet 22 % aptaujāto naudas trūkuma novēršanai noformē patēriņa vai «ātro» kredītu. 9% aptaujas respondentu naudu līdz algai aizņemas no draugiem un paziņām, bet 10% - tērē kredītkartes overdraftu. Interesanti, ka atbildi «steigšus meklēju papildus iespējas nopelnīt» izvēlējušies tikai 19% aptaujāto.

Izvērtējot aptaujas rezultātus, AS Swedbank Privātpersonu finanšu institūta direktora vietniece Diāna Krampe par satraucošu uzskata tendenci par galveno risinājumu situācijās, kad nepietiek līdzekļu izdevumiem, uzskatīt naudas aizņemšanos no radiem un draugiem, «ātros» kredītus un kredītkaršu overdraftu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Briti pieķēruši latvieti, kas «aplaupījusi» nodokļu maksātājus

Jānis Rancāns, 03.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāda latviete «aplaupījusi» Lielbritānijas nodokļu maksātājus, apgalvojot, ka ir bezdarbniece, kurai pieder tikai viens nekustamais īpašums, lai gan patiesībā viņa gadā pelnījusi 60 tūkstošus britu mārciņu no sešu savu īpašumu izīrēšanas.

Kā vēsta britu laikraksts The Daily Telegraph, Latvijas iedzīvotāja Jūlija Freiberga bijusi ļoti izveicīga krāpniece. Kopumā J. Freibergai piešķirti vairāk nekā 33 tūkstoši britu mārciņu dāžados pabalstos, bet viņai piederošo īpašumu vērtība sasniegusi 1,1 miljonu mārciņu.

J. Freiberga uz Apvienoto Karalisti pārcēlusies 1999. gadā un saņēmusi Lielbritānijas sociālās garantijas, bezdarbnieka pabalstu un nodokļu atlaides. Lai saņemtu sociālās garantijas, J. Freiberga nereti izmantojusi arī sava bijušā vīra uzvārdu.

Latviete savu krāpšanas shēmu uzsākusi 2005. gada maijā, kad pieteikusies valsts atbalstam norādot, ka viņai nav darba un pajumtes. Patiesībā J. Freibergai piederējis īpašums Austrumlondonā un viņa saņēmusi 38 tūkstošus britu mārciņu gadā, strādājot par pludmales uzraugu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sīkāko nominālu ekonomiskā jēga ir strīdīga; Latvijā iedzīvotāji aizvien vairāk nosliecas pret tiem.

Lielbritānijā viena un divu pensu monētu izlaišana apgrozībā pērn un aizpērn ir sarukusi apmēram uz pusi, liecina Karaliskās naudas kaltuves gadskārtējais ziņojums. Britu kritiskās pārdomas par savu sīknaudu iekļaujas visas Eiropas un globālajā diskusijā, kur arguments pret «kapeiciņām» ir to augstās izmaksas iepretī nelielajai ekonomiskajai atdevei.

Tā ASV viena penija monētu ražošana to aprites uzturēšanai 2017. gadā ir radījusi 69 miljonus dolāru lielus zaudējumus, ziņo valsts naudas kaltuve. Proti, viena penija materiālu, ražošanas un loģistikas izmaksas par šādu summu pārsniedza to monetāro vērtību. Šī attiecība dziļi mīnusos ir jau pēdējos desmit gadus ar strauju tendenci virzīties lejup kopš 2015. gada, kas skaidrojams ar cinka un vara cenu kāpumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk Lielbritānijā uzņēmumi, visticamāk, padomās divreiz pirms prestiža celšanai savus vadītājus vizināt ar dārgiem luksusa klases automobiļiem, jo jau pēc pavisam neilga laika valstī nodoklis par šādu auto izmantošanu varētu ievērojami palielināties, vēsta Telegraph.

No šā gada 6. aprīļa Lielbritānijā stāsies spēkā jaunie noteikumi attiecībā uz nodokli, ko uzņēmumi maksā par saviem luksusa klases auto, kuru skaitā ir tādi spēkrati kā Ferrari, Lamborghini, Bentley, kā arī augstākās klases Mercedes-Benz un BMW.

Lai labāk izprastu, par ko ir runa, sākotnēji jāpaskaidro, ka šo nodokli aprēķina atkarībā no automašīnas vērtības. Patlaban ir noteikti auto vērtības griesti 80 tūkstošu sterliņu mārciņu apmērā, tādējādi maksimālais nodokļu apjoms, kāds ik gadu jāmaksā uzņēmumam, kam pieder luksusa klases automašīna, kuras vērtība pārsniedz noteiktos griestus, patlaban ir 14 tūkstoši mārciņu ienākuma nodokļa veidā un nacionālās apdrošināšanas nodeva 3 584 mārciņu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Royal Bank of Scotland pērn zaudējusi vairāk nekā prognozēts

Lelde Petrāne, 24.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu krīzē smagi cietusī Lielbritānijas banka Royal Bank of Scotland (RBS) paziņojusi par zaudējumiem 1,13 miljardu Lielbritānijas sterliņu mārciņu apmērā (920 miljoni latu), kurus tā cietusi 2010.gadā. Tie ir lielāki nekā analītiķi bija prognozējuši, vēsta BBC.

Tomēr pērnā gada rezultāts ir labāks nekā 2009.gada, kad banka cieta 3,6 miljardu mārciņu zaudējumus. Jāatgādina, ka 2008.gadā RBS strādāja ar 24,3 miljardu mārciņu zaudējumiem.

Sliktajiem kredītiem atliktās naudas apjoms sarucis par 33%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, līdz 9,3 miljardiem mārciņu.

Valdībai joprojām pieder 84% RBS akciju. Tā izglāba banku finanšu krīzes laikā 2008.gadā.

2010.gada pēdējos trīs mēnešos RBS strādājusi ar 12 miljonu mārciņu peļņu. Salīdzinājumam - 2009.gada pēdējā ceturksnī tā cieta 765 miljonu mārciņu zaudējumus.

Atsaucoties uz pēdējā ceturkšņa labo rādītāju, banka norādījusi, ka 2010.gads liecina par būtiskām pārmaiņām tās darbībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons ir licis valsts valdībai izstrādāt likumprojektu par minimālās cenas noteikšanu alkoholam, lai tādējādi atturētu cilvēkus no pārmērīga alkoholisko dzērienu patēriņa.

Plānotā likumprojekta ietvaros paredzēts, ka Lielbritānijas veikalos viena alkohola vienības minimālā cena tiktu noteikta 40 līdz 50 pensu robežās.

Šādas izmaiņas valsts alkohola aprites likumdošanā varētu ievērojami palielināt alkoholisko dzērienu cenas valstī, vēsta britu laikraksts The Telegraph.

D. Kamerons varētu arī pārņemt Skotijas likumdevēju ietekumus, kuri paredz minimālās alkohola cenas noteikšanu 45 pensu apmērā par vienu vienību, vai arī ieviest nodokļu sistēmu, kas ņemtu vērā to, cik alkohola vienību ir dzērienā.

Abos gadījumos alkoholisko dzērienu lietotājiem nāktos šķirties no aptuveni 700 britu mārciņām gadā. Laikraksts norāda, ka saskaņā ar nesenu pētījumu – minimālās cenas noteikšana 30 pensu apmērā varētu novērst 300 priekšlaicīgus nāves gadījumus gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Juridiskā komisija otrdien vienojusies par jauniem soda apmēriem autovadītājiem, kas pie stūres sēdušies alkohola reibumā.

Autovadītājam, kurš brauc 1 - 1,5 promiļu reibumā, paredzēts piemērot naudas sodu no 600 līdz 800 latiem, administratīvo arestu no piecām līdz desmit diennaktīm, kā arī uz diviem gadiem atņemt vadīšanas tiesības. Patlaban naudas sods ir 400 lati, bet tiesības par šādu pārkāpumu atņem uz vienu gadu.

Visbargākais sods paredzēts par transportlīdzekļa vadīšanu, ja alkohola koncentrācija organismā pārsniedz 1,5 promiles. Par to paredzēts naudas sods no 800 līdz 1000 latiem, administratīvais arests no 10 līdz 15 diennaktīm, kā arī tiesību atņemšana uz četriem gadiem. Tāds pats sods plānots arī, ja autovadītājs bēg no policijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas karaliskās ģimenes izmaksas aizvadītajā finanšu gadā pieaugušas par 5,1 miljonu sterliņu mārciņu jeb 5%, sasniedzot 107,5 miljonus mārciņu, liecina ceturtdien publiskotais finanšu pārskats.

Izdevumi ceļojumiem samazinājušies par 600 000 mārciņu līdz 3,9 miljoniem mārciņu, savukārt mājsaimniecības izdevumi palielinājušies par 1,1 miljoniem mārciņu līdz 2,4 miljoniem mārciņu.

Īpašumu uzturēšanas izdevumi sarukuši par 6,1 miljoniem mārciņu līdz 57,8 miljoniem mārciņu.

Tikmēr personāla izdevumi pieauguši par 3,4 miljoniem mārciņu līdz 27,1 miljoniem mārciņu, jo darbinieki saņēmuši apmēram 5% algas pielikumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Cik par uzstāšanos privātā ballītē prasa pasaulslavenās zvaigznes? (foto)

, 09.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grāmatas Pop Babylon autore Imogēna Edvarda-Džounsa (Imogen Edward-Jones) sastādījusi sarakstu, kurš atspoguļo, cik par uzstāšanos privātā ballītē prasa pasaulslavenās zvaigznes.

picturegallery.aec512fa-97b4-4d78-a13b-8b4471aa0771

Visvairāk apmaksātās slavenības privātajās ballītēs:

Rolling Stones - 3.5 miljoni sterliņu mārciņu;

Sers Eltons Džons (Sir Elton John) - 1 miljons sterliņu mārciņu;

Robijs Viljams (Robbie Williams) - 1 miljons sterliņu mārciņu;

Rods Stjuarts (Rod Stewart) - 1 miljons sterliņu mārciņu;

Eimija Vainhausa (Amy Winehouse) - 1 miljons sterliņu mārciņu;

Dženeta Džeksone (Janet Jackson) - 500,000 sterliņu mārciņu;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) atklātā būvniecības uzņēmumu karteļa dalībnieki bija iesaistīti vismaz 70 iepirkumos par kopējo līgumsummu 686 989 991 eiro, otrdien preses konferencē sacīja KP Aizliegtu vienošanos departamenta direktore Ieva Šmite.

Starp lielākajiem publiskajiem iepirkumiem Šmite minēja Mežaparka estrādes, Jaunā Rīgas teātra, Ventspils mūzikas vidusskolas un koncertzāles "Latvija", Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, kultūras pils "Ziemeļblāzma" iepirkumus. Savukārt no lielākajiem privātajiem pasūtījumiem Šmite minēja tirdzniecības centra "Akropole" būvniecību, tirdzniecības centra "Alfa" būvniecību un "Rimi" loģistikas centra būvniecību.

No Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) nodotajiem būvnieku audioierakstu atšifrējumiem KP secinājusi, ka lielāko būvniecības komercsabiedrību pārstāvji vismaz no 2015.gada līdz 2018.gadam kopā 12 tikšanās reizēs, tiekoties vismaz trīs reizes gadā un veicot iepirkumu sadali, pārrunāja dalības nosacījumus iepirkumos. Kopumā sarunās un piezīmēs pieminēti teju 90 iepirkumi, no kuriem identificēti vismaz 70, stāstīja Šmite. Sarunas notikušas pirtī "Taureņi" un sanatorijā "Jūrsalīcis", Jūrmalā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Juridiskā komisija atbalsta sodu palielināšanu par būtisku ātruma pārsniegšanu

Dienas Bizness, 26.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 26.maijā, noslēdza darbu pie izmaiņām Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz palielināt naudas sodus par būtisku atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu.

«Starp Eiropas valstīm Latvijā ir vismazākie sodi par atļautā ātruma pārsniegšanu un lielākais ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits uz miljonu iedzīvotāju. Šie divi rādītāji dod skaidru signālu, ka sodu politika mūsu valstī nav līdz galam sakārtota. Juridiskās komisijas deputātiem nebija domstarpību par nepieciešamību palielināt administratīvo atbildību, taču diskutējām par to, kādam jābūt pieaugumam,» atzīst Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Šodien atbalstīti Krimināltiesību politikas apakškomisijā izstrādātie priekšlikumi, kas paredz mērenāku naudas sodu pieaugumu, nekā to piedāvāja Iekšlietu ministrija un Tieslietu ministrija, taču galavārds vēl jāsaka Saeimai, norāda G.Bērziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saeima palielina sodu par būtisku atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu

Dienas Bizness, 04.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ceturtdien, 4.jūnijā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, palielinot naudas sodus par būtisku atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu.

Saeima šodien atbalstīja Iekšlietu ministrijas piedāvātās izmaiņas, kas paredz straujāku naudas sodu pieaugumu, nekā to noteica Saeimas Krimināltiesību politikas apakškomisijā un Juridiskajā komisijā iepriekš atbalstītie priekšlikumi.

Pieņemtie grozījumi par ātruma pārsniegšanu līdz 10 km/h turpmāk vieglo automobiļu vadītājiem paredz tikai brīdinājumu, savukārt kravas auto varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu 10 eiro apmērā. Līdz šim par šādu pārkāpumu bija brīdinājums vai naudas sods attiecīgi 7 vai 15 eiro.

Par ātruma pārsniegšanu no 11 līdz 20 km/h ar vieglajiem automobiļiem ārpus apdzīvotām vietām varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt 20 eiro lielu naudas sodu, bet apdzīvotās vietās par to būs brīdinājums vai 40 eiro naudas sods. Savukārt smago automobiļu vadītājiem par šādu pārkāpumu būs jārēķinās ar attiecīgi brīdinājumu vai 40 eiro sodu ārpus apdzīvotām vietām un 80 eiro sodu apdzīvotās vietās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta (12.35) - Liepnieku un Ēķi atzīst par vainīgiem digitālās televīzijas lietā

LETA, 15.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa piektdien nolēma atzīt par vainīgiem 12 digitālās televīzijas krimināllietā apsūdzētos, septiņiem no viņiem piespriežot reālu cietumsodu, bet sešiem nosakot naudas sodus. Tikmēr piecas personas attaisnotas un viena atbrīvota no kriminālatbildības.

Tiesas sastāvs ar tiesnesi Juri Stukānu priekšgalā digitālās televīzijas krimināllietu sāka skatīt 2008.gada 28.augustā. Kriminālprocesā uz apsūdzēto sola sēdās 19 personas - Jānis Loze, Harijs Krongorns, Andrejs Ēķis, Andrejs Zabeckis, Gints Bandēns, Jurģis Liepnieks, Guntars Spunde, Māris Pauders, Mārtiņš Kvēps, Jānis Svārpstons, Valdis Purvinskis, Jānis Zips, Juris Ulmanis, Ojārs Rubenis, Didzis Jonovs, Andrians Ļublins, Alfrēds Janevics, Jānis Plūme un Uldis Kokins, kā arī Ināra Rudaka, kas lietas iztiesāšanas laikā nomira.

Piektdien tiesa atzina par vainīgu bijušo Latvijas Neatkarīgās televīzijas dibinātāju valdes priekšsēdētāju Andreju Ēķi, sodot ar naudas sodu 120 minimālo mēnešalgu jeb 43 200 eiro apmērā. Tāpat no Ēķa valsts labā piedzīti vairāk nekā 184 000 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas centrālā banka - Anglijas Banka - pirmdien prezentēja jauno 50 mārciņu nomināla banknotes dizainu, un uz jaunās banknotes būs matemātiķa un kriptogrāfa Alana Tjūringa attēls.

Tjūrings ir pazīstams kā slepeno kodu uzlauzējs, palīdzot sabiedroto spēkiem Otrā pasaules kara laikā. Viņš sniedza savu ieguldījumu, lai palīdzētu sabiedroto spēkiem nolasīt vācu jūras spēku ziņojumus, kas kodēti ar šifrēšanas mašīnu "Enigma".

50 mārciņu nomināla banknote būs pēdējā Anglijas Bankas izlaistā banknote, kurā papīrs tiks nomainīts pret polimēru materiālu. Jaunā banknote apgrozībā nonāks 2021.gada beigās.

Šī nomināla banknotes agrāk tika raksturotas kā "korumpētās elites valūta", un tā ir ikdienas darījumos vismazāk izmantotā nomināla banknote.

"Alans Tjūrings bija izcils matemātiķis, kura darbam bijusi milzu ietekme uz mūsu dzīvi pašlaik," prezentācijas pasākumā sacīja Anglijas Bankas prezidents Marks Kārnijs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

EasyJet un TUI Travel miljonu zaudējumi vulkāna radīto traucējumu dēļ

Lelde Petrāne, 11.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemo cenu aviokompānija Easyjet paziņojusi, ka traucējumi, kurus radīja vulkāna izvirdums Īslandē, tai izmaksās no 50-75 miljoniem Lielbritānijas sterliņu mārciņu, vēsta BBC.

Izmaksas nozīmē, ka aviokompānija ir samazinājusi savu peļņas prognozi visam gadam līdz 100 -150 miljoniem Lielbritānijas sterliņu mārciņu.

Pārvadātājs arī paziņojis par 78,7 miljonu Lielbritānijas sterliņu mārciņu zaudējumiem, ko tas cietis sešos mēnešos līdz marta beigām. Tajā pašā laika posmā iepriekšējā gadā Easyjet cieta 129,8 miljonu mārciņu zaudējumus.

Savukārt tūroperators TUI Travel paziņojis, ka pelnu dēļ radītie traucējumi tam izmaksājuši 90 miljonus Lielbritānijas sterliņu mārciņu. Sešos mēnešos tas cietis 367 miljonu mārciņu zaudējumus. Tas ir vairāk nekā tajā pašā periodā iepriekšējā gadā zaudētie 333 miljoni mārciņu. Vienlaikus Eiropas lielākais ceļojumu operators atzīmējis, ka darbības rādītāji atbilst prognozēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Konstatē aizliegtu vienošanos starp vairākiem ceļu būvniekiem

, 24.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome konstatē aizliegtu vienošanos starp vairākām komercsabiedrībām, kuras veic ceļu būvniecības, uzturēšanas un/vai meliorācijas darbus.

Komercsabiedrībām SIA Mikor, SIA Krustpils, SIA Ošukalns, VAS Latvijas autoceļu uzturētājs (kā VAS Latgales ceļi filiāles Jēkabpils ceļi saistību un tiesību pārņēmējai), SIA Ceļu būvniecības sabiedrība Aizkraukle un SIA Līvānu meliorators uzlikts naudas sods kopumā 78 383.52 latu apmērā.

Konkurences likuma 11. panta pirmās daļas 5.punkta pārkāpums – vienošanās par piedalīšanos vai nepiedalīšanos konkursos vai izsolēs vai par šīs darbības (bezdarbības) noteikumiem – tika konstatēts SIA Mikor darbībās, piedaloties 8 cenu aptaujās (uzliktais naudas sods – Ls 19 182.12), VAS Latgales ceļi filiāles Jēkabpils ceļi darbībās, piedaloties 6 cenu aptaujās (naudas sods Ls 25 754.31 apmērā uzlikts VAS Latvijas autoceļu uzturētājs kā VAS Latgales ceļi filiāles Jēkabpils ceļi saistību un tiesību pārņēmējai), SIA Līvānu meliorators darbībās, piedaloties 3 cenu aptaujās (naudas sods – Ls 6 057.79), SIA CBS Aizkraukle darbībās, piedaloties 2 cenu aptaujās (naudas sods – Ls 2 994.55), SIA Ošukalns darbībās, piedaloties 2 cenu aptaujās (naudas sods – Ls 11 213.54), un SIA Krustpils darbībās, piedaloties 2 cenu aptaujās (naudas sods – Ls 13 181.21). Naudas sods tika noteikts procentos no komercsabiedrības pēdējā finanšu gada neto apgrozījuma, ņemot vērā pārkāpuma ilgumu un smagumu, t.sk. pārkāpuma veidu, pārkāpuma radītās vai iespējamās sekas un katra iesaistītā tirgus dalībnieka lomu tajā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Belokoņa un Oistonu konflikts par futbola klubu Blackpool pieņemas spēkā

Lelde Petrāne, 30.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krīze Anglijas futbola klubā Blackpool saasinājusies, nākot klajā jaunām apsūdzībām strīdā starp kluba priekšsēdētāju un prezidentu, vēsta The Guardian.

Blackpool priekšsēdētājs Karls Oistons (Karl Oyston) publiskojis atklātu vēstuli, dodot prettriecienu kluba prezidentam Valērijam Belokoņam - Latvijas uzņēmējam, kuram pieder 20% kluba akciju.

Taču fani ir arvien vairāk noraizējušies par kluba nākotni: tam ir tikai 11 reģistrēti spēlētāji, bet nav vārtsarga.

Belokoņs pagājušajā nedēļā aicināja Oistonu ģimeni domāt vispirms par futbolu, nevis naudu. Pēc viņa teiktā, ar Oistonu gadību no Blackpool aizplūduši 24 miljoni Lielbritānijas sterliņu mārciņu. Tagad K. Oistons vērsies pret šo paziņojumu, vēstulē, kas publicēta kluba interneta vietnē, norādot, ka tas ir Belokoņs, kurš pieprasa 24 miljonus mārciņu no kluba.

Komentāri

Pievienot komentāru
Valūtu kursi

Sterliņu mārciņai paredz kritumu pret dolāru, kāpumu pret eiro

Jānis Šķupelis, 07.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sterliņu mārciņas cena pret dolāru tuvākā gada laikā samazināsies, jo Lielbritānijai nāksies ieviest sāpīgus budžeta deficīta samazinājuma mērus un pieaugs spekulācijas ka arī Anglijas Banka (ne tikai ASV Federālo rezervju sistēma) ieviesīs jaunu naudas drukāšanas programmu, liecina Reuters 60 valūtu tirgus analītiķu aptauja.

Kopumā aptaujātie paredz, ka mārciņas cena pēc viena, sešiem un 12 mēnešiem atradīsies pie attiecīgi 1,58, 1,57 un 1,57 ASV dolāru atzīmēm (aptaujas rezultātu mediāna). Vēl pirms mēneša līdzīgā aptaujā mārciņas cena šajos termiņos tika paredzēta krietni zemāka – pie 1,54, 1,55 un 1,54 USD atzīmēm. Šodien mārciņas cena atradās pie 1,6 ASV dolāriem.

Jāpiebilst, ka aptaujātie analītiķi paredz arī eiro vājināšanos pret mārciņu. Tā eiro cena pēc viena, sešiem un 12 mēnešiem tiek pareģota pie attiecīgi 87, 84 un 83 pensu atzīmēm (šodien eiro cena atradās pie 87,4 pensu atzīmes). Eiro cenas izredzes negatīvi ietekmēs lēnā un neviendabīgā eirozonas ekonomikas izaugsme, norāda vairums aptaujāto.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

TransferWise apgrozījums aug par 70%

Anda Asere, 23.09.2020

"TransferWise" dibināji Tāvets Hinrikus (Taavet Hinrikus) un Kristo Kārmans (Kristo Käärmann)

Foto: Publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igauņu dibinātās finanšu tehnoloģiju kompānijas "TransferWise" apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā, kas beidzās šī gada martā, sasniedzis 302,6 miljonus Lielbritānijas mārciņu.

Tas ir par 70% vairāk nekā iepriekš. Vienlaikus neto peļņa pēc nodokļiem šajā periodā ir 21,3 miljoni mārciņu.

""TransferWise" veido jaunu veidu, kā pārvietot naudu, un skaitļi bilancē to atbalsta. Augt un palikt rentabliem ir svarīgs šī ceļa pierādījums. Mums vajag būt spējīgiem paplašināties globāli, vienlaikus veidojot biznesu, kam cilvēki var uzticēties, ka tas te būs ilgtermiņā. Skaitļi pierāda, ka mēs turpinām to darīt, paliekot fokusēti," norāda Kristo Kārmans (Kristo Käärmann), "TransferWise" līdzdibinātājs.

Iepriekšējā finanšu gadā "TransferWise" ir apstrādājis pārrobežu maksājumus 42 miljardu mārciņu vērtībā, bet kopējais pārskaitījumu apjoms kopā ar iekšzemes maksājumiem sasniedza 67 miljardus mārciņu. Šobrīd ar kompānijas tehnoloģiju tiek pārskaitīti četri miljardi mārciņu mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Lielbritānijas tūrisma operators Thomas Cook paziņo par bankrotu

LETA--AFP/BBC, 23.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas tūrisma kompānija «Thomas Cook», kas ir viens no lielākajiem un vecākajiem tūrisma operatoriem pasaulē, pirmdien paziņoja par bankrotu.

Līdz ar to atceltas visas ar «Thomas Cook» starpniecību veiktās rezervācijas.

Lielbritānijas valdība veic pasākumus, lai nogādātu mājās apmēram 150 000 «Thomas Cook» klientu, kas pašlaik atrodas ceļojumos. Šim nolūkam valdība noīrējusi vairākus desmitus lidmašīnu. Daļa klientu atgriezīsies Lielbritānijā ar regulārajiem reisiem.

Šī būs lielākā cilvēku evakuācija Lielbritānijas vēsturē kopš Otrā pasaules kara.

Par nogādāšanu Lielbritānijā «Thomas Cook» klientiem nebūs jāmaksā.

Pavisam pasaulē «Thomas Cook» organizētos ceļojumos pašlaik atrodas apmēram 600 000 cilvēku.

Vācijas valdība paziņojusi, ka par «Thomas Cook» Vācijas klientu nogādāšanu mājās rūpēsies apdrošināšanas kompānijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sodu piemērošana ir nekonsekventa, tiek kavēti procesuālie termiņi, nereti nav iespējams izsekot, kā noteikts soda mērs, turklāt faktiski izdevies piedzīt vien 53% no uzliktajiem naudas sodiem, secināts Valsts kontroles (VK) veiktajā revīzijā, kuas ietveros vērtēta naudas sodu piemērošanas prakse VID.

VK Sabiedrisko attiecību un iekšējās komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciālists Reinis Grāvītis informē, ka no 2014. līdz 2016. gadam VID ir piemērojis ap 52 000 naudas sodu kopsummā teju 12 milj. euro apmērā. VID un FM būtu jāvērtē pārkāpumu iemesli un tas, vai ar sodu piemērošanu vispār izdodas samazināt pārkāpumu skaitu, norāda VK.

«Administratīvo sodu, tai skaitā naudas sodu, mērķis ir motivēt sabiedrību ievērot likumus un novērst pārkāpumus. VID var piemērot 105 dažādus naudas sodus. Tomēr praksē 80% naudas sodu tiek piemēroti par nesadarbošanos ar nodokļu administrāciju, par grāmatvedības un pārskatu iesniegšanas pārkāpumiem vai par nodokļu un informatīvo deklarāciju savlaicīgu neiesniegšanu,» secinājus VK.

Komentāri

Pievienot komentāru