Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas teritorijā dažādos laika posmos ir bijis vairāk nekā 1800 dažādu muižu, bet liela daļa to vēl gaida, kad kāds tās atjaunos. Viena no muižām, kuras atjaunošanas nākamā posma veikšanai rasta Latvijā vēl nebijusi pieeja, ir Padures muiža. Tās īpašnieks Jānis Lazdāns sadarbībā pūļa finansēšanas platformu CrowdedHero uzsācis investīciju piesaistes kampaņu, kuras ietvaros ikvienam ir iespēja kļūt par "līdzmuižnieku".

Iniciatīva paredz muižas restaurēšanu un pārbūvēšanu ar mērķi izveidot gardēžu viesnīcu un norises vietu īpašiem svētkiem (kāzām, uzņēmumu pasākumiem u.c.). Kungu mājas atjaunošanas kopējās izmaksas pārsniedz miljonu eiro, bet šajā posmā plānots savākt 180 tūkstošus eiro ūdensvada, kanalizācijas, elektrības un apkures sistēmas izbūvei. Tas uzlabos komforta līmeni un ļaus muižu efektīvāk izmantot gada aukstajā sezonā, kā arī būs pamats tālākai muižas atjaunošanai.

“Mēs dodam iespēju atrast investorus dažādu profila biznesa vīzijām – šis projekts ir spilgts tā apliecinājums, jo finanšu piesaiste tiek apvienota ar komūnas veidošanu. Par muižas līdzīpašnieku kļūt un iegūt virkni priekšrocību var ikviens, ieguldot relatīvi nelielu naudas summu. Bez tam, kopā ar saviem starptautiska līmeņa vēstnešiem un speciālistiem katram projektam veicam rūpīgu izaugsmes potenciāla novērtējumu. Arī šajā gadījumā redzam investīciju atdeves potenciālu ilgtermiņā,” norāda Crowdedhero vadītājs Jānis Blaževičs.

Jānis Lazdāns savukārt uzsver, ka šis projekts palīdzēs atjaunot un saglabāt Latvijas kultūras mantojumu. Visi piesaistītie līdzekļi tiks ieguldīti muižas tehniskā stāvokļa uzlabošanā un attīstībā. Vienlaikus šobrīd jau tiek plānoti muižas turpmākie attīstības un renovācijas soļi, lai to padarītu vēl interesantāku gan Latvijas iedzīvotājiem, gan arī viesiem no ārvalstīm.

“Jau šobrīd muiža ir kļuvusi par patīkamu vietu apmeklētājiem un iemantojusi atpazīstamību, pateicoties unikālām izstādēm un iedvesmojošo atmosfēru. Muižā notikusi arī spēlfimas “Pansija pilī” filmēšana, kas ir saistoši daudziem Latvijas iedzīvotājiem. Tamdēļ visā būvniecības laikā muiža darbosies ierastajā režīmā. Investīcijas šīs vietas attīstībā veidos muižas kā nekustamā īpašuma un biznesa objekta vērtības pieaugumu, tādējādi tas būs interesants projekts ne tikai kopienai, kuru veidojam, bet arī profesionāliem investoriem. Bez tam Padures muižas attīstība radīs jaunas darba vietas Kuldīgas novadā un atbalstīs vietējo sabiedrību,” uzsver J.Lazdāns.

J.Blaževics uzskata, ka CrowdedHero platformā šāda veida projekts ir pirmais, tomēr noteikti ne pēdējais: “Mēs savā darbā mērķtiecīgi strādājam uz to, lai potenciālajiem investoriem piedāvātu diversificētu iespēju loku - inovatīvi finanšu risinājumi, autiņbiksīšu abonēšana, jaunu tehnoloģiju izstrāde u.c. Tagad arī projekts ar nozīmīgu kultūrvēsturisko kontekstu un jaunas kopienas veidošanu ap to. Esmu pārliecināts, ka tas apliecina mūsu platformas pievilcību visplašākā spektra auditorijām.”

Padures muiža atrodas Kuldīgas novada Padurē un ir skaistākā no Latvijas klasicisma stila muižām, kurā ir saglabāti praktiski visi arhitektūras un interjera elementi. Pasākumi šajā vietā izceļas ar īpašu noskaņu un burvību. Padures muižā kopš 2015. gada notiek atjaunošanas darbi, kā arī dažādi kultūras un izklaides pasākumi. 2023.gadā tajā tika filmēts seriāls Pansija Pilī.

Komentāri

Pievienot komentāru